Biologisk ur - kvindens Biologiske ur

(tidligere BiologiskUr.dk)

Et pigefoster udvikler et par mill æg anlæg og der udvikles ikke flere og ved starten af puberteten og cyklus, er der ca. 200.000 æg anlæg (umodne sovende æg) pr. ovarie.

Ønske Baby - Somewhere over the rainbow - Skies are blue And the dreams that you dare to dream Really do come true...

Der er 400 ægløsninger i løbet at den fertile alder.
Efter ophør af ægløsninger fortsætter menstruationen ca. 10 år hvorefter kvinden gå ud af cyklus og ind i meno-pause.

Hos en ung kvinde er der hver dag 30-40 æg anlæg fra de sovende æg, som indgår i et modningsforløb som tager godt 2 mdr. Fra disse æg udvikles skiftevis fra højre og venstre ovarie, ét færdigt æg pr. periode, i en follikel som brister ved ægløsningen. Ægget frigøres og opfanges af æggelederen.
Jo ældre kvinden er jo færre æg pr. dag starter et modnings-forløb. Som 35-årig er der ca 10 æganlæg pr. dag som starter et modnings forløb.

Hver dag dør 30-40 æg anlæg
Resten af de æg der var under udvikling går til grunde. Dvs der går 30-40 æg til grunde hver dag hos en ung kvinde, svarende til ca 1000 æg pr. måned, som forsvinder fra æg reserven. Dette sker hver dag uafhængig af cyklus, graviditet, p-piller, hormon behandling og livsstil. Der er ingen måde at standse eller bremse dette.

Hos kvinder op i 30'erne er der færre æg som starter modnings forløb og derfor færre der dør hver dag.

Dette er kvindens biologiske ur, hver dag forsvinder æg fra ægpuljen, indtil der ikke er flere æg tilbage.

Det er kun gennemsnits tal, der er variationer fra kvinde til kvinde. Derfor vil du sikkert gerne vide hvor langt du har igen i dit biologiske ur. Det kan man ved at måle ægreserven, antallet af æg som er under modning. Se nedenfor.


Ikke kvindens alder men manglende æg
En kvindes fertilitet daler dramatisk i sidste del af 30'erne, dels fordi antal æg er ved at rinde ud og dels fordi de æg der er tilbage er for gamle og skadet genetisk, så de ikke er levedygtige.

Derfor også større risiko for misdannelser og kromosom fejl med stigende alder og tidlig fosterdød fordi fostrene ikke er levedygtige (kromosom fejl), ligesom risikoen for spontan abort stiger med alderen.

Hos en kvinde på 21 år er 90 % æg normale, mens hos en kvinde på 41 år er 10% æg normale og altså 90% unormale.

Aldersgruppen 35-39 år har den højeste sandsynlighed for at blive gravid med tvillinger selv uden hormonbehandling, fordi med alderen produceres mere FSH som trigger udviklingen af flere end én follikel.


Det er ikke kvindens alder, der er en begrænsning for at blive gravid, men antal æg og æg kvalitet, der sætter begrænsning for mulighed for at blive gravid naturligt med egne æg.

En kvinde kan sagtens gennemføre en graviditet sidst i 40'erne, men det nytter bare ikke noget, hvis hun ikke har flere gode æg.

Dette illustreres tydeligt, når en kvinde op i 40'erne, 50'erne eller 60'erne vælger ægdonation, altså æg fra en anden og yngre kvinde. Her er der fortsat høje chancer for graviditet pr. cyklus (foretages ved IVF) og for en normal graviditet, selv om kvinden er lang op i 40'erne.

Man hører også jævnligt i pressen fra udlandet om kvinder op i 60'erne, der er blevet gravid. Disse tilfælde er altid ved æg-donation.

I danmark må kvinden ikke være over 45 år ved æg-donation og ægdonor skal være anonym, eller ved ny lov 2012, ægdonor må gerne være kendt fx. en veninde eller søster.


En hyldest: Du må høre denne "Over the rainbow" sunget/spillet fantastisk smukt og rørende af Eva Cassidy her i en live privat optagelse fra 1996.

Hun døde samme år (modermærkekræft) i en alder af 33 år og uden børn, Livet er kort nogle gange - pas på det! - og få nogle børn mens tid er.

Oprindeligt sunget af Judy Garland, 1939 i "The Wizard of Oz". Selve sangen udnævnt som det 20'ende århundredes sang nr.1  "Songs of the Century"


Andre årsager til infertilitet end alderen
Der kan være andre årsager til infertilitet end den naturlige infertilitet med kvindens alder og det må løses først. Fx. manglende ægløsning, blokkerede æggeledere, endometriose og polycystisk ovarie syndrom (PCOS).

Lavt stofskifte som årsag til infertilitet
Lavt stofskifte er en anden vigtig årsag til nedsat fertilitet. Du kan ikke supporte et foster med lav thyroidea funktion og dermed lavt stofskifte, nedsat temperatur og kold. Bjørne i hi sænker stofstiftet, åndedræt, puls og temperatur, men drægtige bjørne i hi, holder temperaturen, det er kostbart for bjørnen, men så vigtigt er det for fosteret at du holder en normal kropstemperatur.

Nemt at konstatere lavt stofskifte
Lavt stofskifte er super nemt at konstatere: Din morgen rektal temp er 36.5 eller under, du er træt, nedtrykt, tager på i vægt, kolde hænder og fødder, hårtab også på yderste 1/3 af øjenbryn.
Artikel: om lavt Stofskifte

Disse ting kan afhjælpes. Se her mine andre artikler og uvurderlige Tips mod Infertilitet og til forbedring af din Fertilitet.

1)  PCOS – Polycystisk Ovarie Syndrom & Blokkerede ÆgLedere
2)  Graviditet – Livsstil & Kost – Optimer Befrugtnings Tidspunkt

​Kvindens alder og chance for graviditet pr. cyklus ved naturlig befrugtning

  •   ​20 år  -  35 %
  •   ​20 år  -  35 %
  •   25 år  -  24 %
  •   30 år  -  17 %
  •   35 år  -  12 %
  •   36-40 år  - 11-6 %
  •   43 år  -  1-3 %
  •   45 år  -  0,5 %

Tallene i tabellen er gennemsnitlig for normale kvinder uden fertilitets problemer andet end alderen og ved naturlig befrugtning via samleje.

Chancerne kan øges (fordobles eller mere) ved IVF hvor der gives hormonbehandling for at udvikle flere æg (høst af æg, reagensglas befrugtning og opsætning af æg).

Der er store variationer i tallene. En kvinde kan løbe tør for æg meget tidligt, enkelte i 20'erne eller stadig have æg et godt stykke op i 40'erne og enkelte sågar i 50'erne.

Det er gennemsnitstal og du kan ved at optimere alting omkring din fertilitet forbedre dine tal og slå statistikken. F.eks alkohol, selv små mængder, nedsætter fertiliteten med 50% og øger abort risikoen med 50%.
Rygning reducerer ligeledes fertiliteten hos begge køn. Nikotin tyggegummi det samme.

Kaffe (2 kopper pr. dag) reducerer kvindens fertilitet med 27 % og øger risikoen for spontan abort, mens alm te ØGER fertiliteten (men IKKE grøn te).

Kraftig overvægt nedsætter fertiliteten, du må tabe dig.

Du kan massere abdomen for at stimulere blodtilførslen til ovarier og æggeledere og for at løsne evt sammen-voksninger (blokkerede æggeledere en af de hyppigste årsager til infertilitet). NB ikke efter ægløsning såfremt du prøver at blive gravid, der skal æggelederne have fred. Jeg har en sådan massage video liggende du kan låne. Se mere under PCOS hvor jeg omtaler denne video.


Se her uvurderlige Tips til at forbedre din Fertilitet  Graviditet – Livsstil & Kost – Optimer Befrugtnings Tidspunkt

Øg dit barns IQ med 15 points - start før du bliver gravid

​Øg dit barns IQ med 15 point - som Japanerne og Sydkoreanerne, som har verdens højeste IQ. Hvordan?

JOD, JOD, JOD. En gennemsnitlig japansk kvinder får 13 mg Jod dagligt, fordi de spiser tang og andet fra havet. 13 mg er 13.000 mikrogram og du får sikkert under de anbefalede 150 mikrogram!
Tag 12.500 mikrogram jod dagligt - får et barn med højt IQ og så undgår du også fibrocystisk bryst og cyster og knuder og cancer i bryst, ovarie og uterus.

== > Læs min artiklel om JOD. Der er 2 bøger du kan downloade og et par videoer - den ene video specielt om kvinders sundhed.... og IQ hos barnet.

Mandens Biologiske ur

Mænds fertilitet
Mænd vedbliver at producere spermier hele livet og kan derfor vedblive at reproducer sig og blive far i en høj alder. Fertiliteten falder dog en smule med alderen ca. 10-15%

Manden kan også have egentlig infertilitet, dårlig sæd-kvalitet, og det må undersøges hvis et par

rammes af barnløshed, idet infertilitet hos manden kan være årsagen.

Dårlig sædkvalitet kan omfatte: lavt antal sædceller pr. ml, lille volumen, stor % med dårlig bevægelighed, stort % misdannede sædceller.

Ukendte faktorer som uforligelighed med kvindens miljø og/eller æg.

​Hvor mange æg er der tilbage? - måling af æg-reserven

Hvor langt har du igen i dit biologiske ur?

Der er store variationer i tallene for ægreserven og det er interessant for den enkelte kvinde at vide hvor hun står i forhold til sit Biologiske ur, hvor langt er der igen, hvor mange år er der tilbage med mulighed for graviditet?

Måling af FSH (follikel stimulerende hormon)
En grov metode til at vurdere evnen til at blive gravid er ved at måle FSH i urinen (follikel stimulerende hormon, et hypofyse hormon), som er højest på menstruationens 3.dag. FSH må IKKE være for høj og du skal helst have et FSH tal under 10 for at have en god chance for at blive gravid. Du kan med en urin strip måle dit FSH niveau med en hjemmetest.

Fertilitets klinikken Trianglen om FSH

Måling af æg-reserven - Skanning
Måling af æg-reserven er en langt bedre og mere nøjagtig måde at se hvor langt der er igen. Jo større æg-reserve jo flere år er der tilbage.

Man tæller antallet af æg der er på vej til at modnes, altså hvor mange af de 30-40 æg anlæg som går ind i modning hver dag, er der som er blevet til lidt større follikler. Det drejer sig om ca 2 mm store follikler (kaldet antral follikler), som kan ses ved ultralyd af ovarierne. Det er ikke de store færdige follikler klar til ovulation, der kigges på. De små follikler udvikles dagligt og konstant og uafhængig af cyklus og andet. Derfor kan der skannes på alle tidspunkter.

Det har vist sig at der er en direkte korrelation mellem disse små follikler, kaldet "antral follikler" og hvor mange æg anlæg der er tilbage. Man tæller disse follikler i hvert ovarie. På ultralyd skærmen ses ovariet med huller. Jo flere huller, jo bedre er det og jo flere år er der tilbage med mulighed for graviditet.

Forklaring af antral follikler & nedfrysning af æg og ovarievæv

Dr. Silber fra Infertility Center of St. Louis, forklarer her i en kort oversigts video om disse antral follikler. "Overview The Biological Clock and Counting Eggs" Flere videoer længere nede.

Dr. Silber (Om Dr. Silber) er forfatter til bogen "how to get pregnant". Her beskriver han hvordan man kan slå sit biologiske ur:  Beating Your Biological Clock – How It Works

Han taler om infertilitet som en verdens omspændende epidemi, hvis årsag er klar, nemlig at kvinder venter med at ønske børn indtil de naturligt er ved at gå ud af den fertile alder og det er ved at være for sent og at det ikke er egentlig infertilitet, men en naturlig process.

I Youtube videoerne længere nede forklarer han udførligt om det biologiske ur, antral follikler, nedfrysning af æg og ovarievæv.

Antral follikler tælling ved ultralyd skanning

​Antal Follikler / År tilbage
20 / 15 år
15 /  9 år
10 /  4 år
5  / 0 år - usandsynligt

Antal antral follikler pr. ovarie (gennemsnit af de 2) og antal år med mulighed for graviditet

Ved 5 antral follikler eller mindre pr. ovarie er det usandsynligt at blive gravid naturligt, måske kan det stadig nås ved IVF.


Rigshospitalets undersøgelser
Rigshospitalet undersøger for antral follikler og måling af æg reserve "Fertilitets-uret". Se her Rigshospitalet Fertilitets klinik Standsning af det biologiske ur
Der er en måde at standse det biologisk ur og det er ved nedfrysning af æg eller ovarie væv mens kvinden stadig er fertil, for på et senere tidspunkt at prøve at blive gravid.

Ved nedfrysning af befrugtede æg (embryoer), kan de implanteres på et senere tidspunkt. De må i DK kun opbevares i 5 år, hvorefter de skal destrueres.

Frysning af ubefrugtede æg er sværere, kræver en særlig teknik, og det er ikke sikkert alle klinikker kan. Ubefrugtede æg må højst opbevares 5 år.

Nedfrysning af befrugtede æg på Fertilitets klinikken trianglen. Klik her


Nedfrysning af ovarievæv
En lille del af ovariet (en tynd skive af overfladen) kan nedfryses og opbevares i princippet ubegrænset tid og transplanteres tilbage til ovariet igen, hvorefter det transplanterede væv fungere normalt og modner æg, som altså nu er yngre end kvinden selv, men stadig hendes egne æg. Dr. Silber fortæller om dette i videoerne nedenfor.

Ovarievæv må opbevares ubegrænset i DK, men frysning må ikke foretages på raske kvinder, så man må til udlandet.
Rigshospitalet foretager nedfrysning af ovarievæv i forbindelse med chemoterapi. Klik her

Se også her: Ny teknologi sætter det biologiske ur i stå: etik.dk


Youtube Videoer om det Biologiske Ur
I disse videoer forklarer Dr. Silber udførligt om det biologiske ur, antral follikler, nedfrysning af æg og ovarievæv.

​Ticking of the Biological Clock - Part 1  www.youtube.com/watch?v=OwbYH8mee7E

​Ticking of the Biological Clock - Part 2  www.youtube.com/watch?v=Z29faaN-Oes

Where You Are on Your Biological Clock - Part 1 www.youtube.com/watch?v=xsBhh3rvc5c

Where You Are on Your Biological Clock - Part 2 www.youtube.com/watch?v=GQMtAK6GiXs

Freezing your biological clock - frysning af ovarie.part 1  www.youtube.com/watch?v=kiSedj8nhg0

Freezing your biological clock - frysning af ovarie part 2  www.youtube.com/watch?v=oN0bmmEvljI

​Fertiliteten falder dramatisk i slut 30'erne

Tegningen nedenfor: Fertiliteten målt som antal helt små follikler (ikke de større antral follikler). Fertiliteten falder dramatisk i slut 30'erne.
Efter Dr. Silber: Beating Your Biological Clock – How It Works

​in vitro fertilization IVF - høst af æg

Opsamling af æg forud for IVF

IVF = in vitro fertilization = Reagensglas befrugtning og opsætning af ægget i livmoder efter befrugtning.

Æg udtages direkte fra ovarier via tynd sonde gennem siden af skedevæggen, eller direkte gennem bugvæggen. Guides af ultralyd hvor man kan se sonde og den fyldte ægblære, folliklen. Forud for dette gives hormonbehandling så der udvikles mange follikler.

Befrugtes i laboratoriet og ægget dyrkes ca. 3 dage til der er sket celledeling et par gange (embryo). Nogle kan evt. nedfryses på dette tidspunkt.

Der oplægges 2 befrugtede æg med begyndt celledeling (embryo). Antallet er lov bestemt. Chance for tvillinger ved graviditet, er øget fra normalt 1% til ca. 10%

Opsamling af æg - tegning. Ovarie med follikel klar til opsamling af æg med tynd nål, guided af ultralyd. Ultralyd sonden ses samt den tynde nål).

Se mere her:
Reagensglasbehandling IVF - Hvornår kan der tilbydes IVF behandling? fra Fertilitetsklinik IVF-SYD ==> Klik her

Fra websiden ovenfor Info skrift om IVF som pdf fil ==> Klik her eller højre klik og gem som

Fremtidens fertilitets behandling - stamceller

Nylig publiceret undersøgelser tyder på at ovariet kan indeholde ægproducerende stamceller, hvorfra nye æganlæg kan rekruteres og dermed danne nye æg. De tidligere teorier om at der ved fødslen er et vist antal æganlæg og der kommer ikke flere, holder måske ikke.

Det er nok nogle år ud i fremtiden, spændende er det, der kunne være mulighed for at udtage sådanne stam-celler, formere dem i laboratoriet og tilbage transplantere dem til ovariet, hvorfra ovariet selv vil producere friske æg.

Publiceret i "Nature Medicine", 26. February 2012 Klik her​

Vi har stamceller overalt i kroppen
Vi har stamceller overalt i kroppen, men ikke så mange og flest som foster og lille. Det er primitive celler som kan specialisere sig til forskellige højtudviklede celler. En af deres funktioner er at lave reperations arbejde i tilfælde af en skade.

Foster stamceller (bl.a fra navlestreng) er så primitive så de kan blive til en hvilken som helst celle, mens en voksen har nogle primitive stamceller i knoglemarven som via blodet vandrer ud i vævene, hvor de bliver mindre primitive og mere bundet til det væv de er havnet i.

Det kunne være spændende at vide hvad der trigger æganlæg producerende stamceller til at gå igang. Kan en skade i ovariet provokere stamcellerne til at gå i gang?

Kan massage af ovarierne få stamcellerne igang?

Graviditet på en smuk måde

Fotomodellen Sophia Cahill, (tidligere miss Wales) fremviser hatte i modeopvisning i London 2012
Den 28 årige Sophia ønskede at fremvise sin graviditet på en smuk måde.
Det lykkedes, en flot kvinde, der sætter fokus på det smukke og naturlige ved graviditet.

Godt gået Sophia og modigt og det er forresten en flot hat! www.dailymail.co.uk

Videoer fosterudvikling

Video, skal ses. Flotte billeder og musik. Fosterbillederne fra National Geographic's film "In The Womb, identical twins"
De billeder fra livmoderen er dels ægte tvillinger, dels computer animeret foster (når fosteret ligner en voksdukke)
Musik "Sleepsong" af Secret Garden - Download denne video (6 min): højre klik og gem som
Download sangen "Sleepsong" med Secret Garden: højre klik "gem destination som"

Ægløsning

Fra Æg til blastocyst 0-5 dage.
Deling af det befrugtede æg til 2 celler, 4 celler, 8 celler..... og blastocyst efter 5 dage, som er en lille hul kugle af celler. Det er nu der sker en implantering i livmodervæggen og hvor embyoen begynder at vokse.
I starten af dette klip er det kernen der deler sig, derefter deler ægcellen sig til 2.
Optaget over 5 døgn, afspillet på 100 sek. 1 Sek ~ 72 min

Embryo udvikling - tidlige stadier
De tidlige stadier fra befrugtning til blastocyst (5 dage gammel) og embryo.
Fosteret kaldes "embryo" fra 0-2 mdr og "foster" fra 2 mdr.

Fosterudvikling. Musik af Secret Garden "sometimes when it rains"
Download sangen: højre klik "gem destination som"

Fødsel animeret

Normal sæd - og selvom han ikke laver så meget!! (ha ha!)- udgør det halvdelen af det lille ny liv.

Hallo kvinde - Har du ønske om at få barn? Hvordan finder du en far til dit barn?

Du er single - ved ikke hvordan du skal finde en far til dit barn - du har måske tænkt på sæddonor - tiden går, du er ved at være desperat

Så se her: Jeg er mand og vil gerne være far til dit barn og starte en lille familie sammen med dig.

Jeg søger en kæreste, en dejlig varm kvinde, til at lave en lille hyggelig varm familie med et barn eller to og fortsætte slægten sammen, er det ikke det livet drejer sig om?

Det kan også være at vi bare skal være venner og bo hver for sig og ses en gang i mellem og have et fælles barn-projekt.
Det behøver ikke at være så svært, der er gennem menneskets historie lavet milliarder af børn, så mon ikke vi også kan finde ud af det? En god gang sex på det rigtige tidspunkt, dagen før ægløsning, og vi er i gang.

Jeg har nærmest indtryk af at kvinder aktivt fravælger en mand for at få børn, come on. hvor er vi henne?

Vi lever i "zapper - og duer ikke, næste" tidsalderen, ikke godt til at finde en partner. Har du også haft det sådan? Altid noget der ikke lige passede dig og din forestilling om hvordan "han" skulle være.

Sådan har jeg haft det, ledte efter den helt rigtige, den eneste ene. Hør her, det er pjat. Der er mange der passer til dig og mig. Lær en lille smule af de arrangerede ægteskaber, der har man bare at finde ud af det, når forældrene har sat os sammen. Jeg går ikke ind for dette, men sundt at tænke på.

Nogle sjove ting jeg har lagt mærke til hos kvinder: det er næsten helt utænkeligt, at en kvinde vil have en mand der er "lavere" i højde end dem selv, samtidig skal han helst være ældre end kvinden, men der er mere elastik på denne parameter, men endelig ikke for gammel, med mindre han er rig eller skuespiller, så er det OK. Der er mange eksempler, men her er et: Michael Douglas & Catherine Zeta-Jones, 25 års forskel og de har 2 fælles børn.

Tiden lærer os, at det i høj grad er os selv og vores egen indstilling, der bremser for at finde en partner. Hvis du ikke selv arbejder for at det lykkes, vil det ikke lykkes.

Mine krav til dig
Jeg har ingen specielle eller store krav til dig - din uddannelse, nationalitet, sprog og hudfarve har ingen betydning, du må gerne være mørk.
Du er dig selv og uden plastic - hvad kan man forlange mere? Du kan godt lide fysisk berøring, sex og massage. Er du nogle Kg for meget, det er kun charmerende, så er der mere at holde om. Måske er du genert med dårligt selvværd, det er ikke noget problem, jeg forstår.

Hilsen Hans Rønne, Biolog og Dyrlæge.
mål: 186 cm / 87 kg. Bor v. Vanløse Station, flytbar.

PS! Jeg skriver meget om kvindens fertilitet, så jeg vil melde ud, at jeg har fået testet min sæd og den er fundet normal.

Så hvad siger du, skal det være nu, inden det er for sent for dig?​

Kontakt mig via kontakt siden eller skriv en kommentar nedenfor.

Om mine Personlige egenskaber: Sød, dejlig, kærlig med humor og ser OK ud. Blød, romantisk, omgængelig, uhøjtidelig, hjælpsom, omsorgsfuld, ærlig, nysgerrig, intelligent, utraditionel. Casual klædt, ikke så materialistisk og luksuriøs, det bliver man ikke lykkelig af, de vigtigste ting i livet er alligevel gratis.

Rolig med dybde, integritet, reflekterende, hvilende i mig selv. Fokuserer positivt, at udvikle mig og blive et bedre menneske, åben for nye ting. Noget udover det almindelige. Holder meget af musik, især klassisk.

Mit naturlige politiske ståsted er, at jeg støtter de små svage dårligt stillede, de uden rettigheder, med lille timeløn og lange arbejds tider, som kæmper med bureaukrati med alskens krav: de små selvstændig erhvervsdrivende, som min familie har tilhørt i 4 generationer. Det vil sige politisk blå, men er ikke politisk aktivt.

Er selvstændig som min far, farfar og oldefar og arbejder hjemmefra med blogging, internet og internet business og kan holde fri når jeg vil og kan arbejde uanset hvor jeg bor, den ultimative frihed.

Jeg interesserer mig især for kost og sundhed, derfor denne blog.

Personlighedstype INTP-ISTP, som er en mellemting mellem: Albert Einstein, Charles Darwin / Clint Eastwood, Daniel Craig, Harrison Ford.
Som introvert kan jeg ikke underholde dig 24/7 og tale konstant, du har sikkert også dit eget liv, egne ting og interesser du vil dyrke.

Har du personligheds Typen: DEJLIG er det fint.

Så lad mig høre, hvad er din Personligheds type (du behøver ikke)?
Test din egen personlighed
her: Tag Personligheds Testen her


Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk