​Lavt Stofskifte - Hypo-Thyroidea
Hashimoto's Sygdom - Lav Skjoldbrusk Kirtel funktion

Dette er Del 1 af 2 ==> ​Næste side - Del 2

Årsagen til Hashimoto's er JOD-MANGEL, Medvirkende årsag, er ofte Selen Mangel, Gluten sensitivitet og tarm-forstyrrelse. Du Skal have store doser JOD.
Min artikel om jod: Jod det mest misforståede mineral - hvorfor alle behøver meget mere


Det helt centrale symptom ved lavt stofskifte er lav temperatur, dvs under 36,5 (rectalt) om morgenen før du står op, hvor temperatur er lavest. Du er træt, nedtrykt, kuldskær med kolde hænder og fødder.

Din familie tror du er doven, din læge tror ikke på dig - tag dig sammen hedder det....men stofskifte hormonerne fra skjoldbrusk kirtlen, styrer vores energi i samtlige vores 70 billioner celler og manglende hormoner betyder nedsat energi.

Hormonerne er vores varmemester, der skruer op for termostaten, energi-omsætningen, forbrændingen, inde i cellernes mitokondrier, vores små kraftværker.

Sammenlign med at din 4 cylinder bil kører på 2 cylindre og din mekaniker griner ad dig og tror det er pjat og kan i øvrigt ikke helbrede den.

Videnskabelig definition af Stofskiftet er energiforbruget, forbrændingen og dermed varmeproduktionen, målt som iltforbruget pr time i hvile, men det er besværligt at måle, hvorfor temperaturen er en grov måling af stofskiftet, idet stofskiftet også er kroppens termostat, som bestemmer temperaturen.
(om Basal metabolic rate på Wiki)

Blodprøver og TSH er IKKE måling af stofskiftet, og ingen læge har gjort sig den ulejlighed at sammenligne det rigtige stofskifte med TSH niveau. TSH er i øvrigt et hjerne hormon fra hypofysen. 

Blodprøver er ikke et symptom og kan ikke diagnostisere lavt stofskifte. (Læger: se på patienten i stedet for blodprøver). Du kan have normale blodprøver og alle symptomer på lavt stofskifte.

Blodprøver og måling af TSH, T4, T3, anti-TPO, anti-TG, kan måske bruges til at give en indikation på hvor det går galt og om der skal gives T4/T3 kombination (herunder naturlig thyroid). T4 alene er måske ikke den rette behandling.

Korrekt måling af stofskiftet: måling af iltforbrug pr. time i hvile

Den øvre grænse for TSH på 4,5 som bruges i Danmark er helt forkert, bør være 2 som bruges af "funktionel medicinere", en læge der ser på årsagen, retter den og behandler den, først og fremmest med kost, vitaminer og mineraler, evt med medicin hvis nødvendigt.

Antistofferne er vigtige for at slå fast om det er en auto-immun hypo-thyroid, men antistofferne måles ikke rutinemæssigt i første blodprøve og antistoffer er flere år under vejs med at blive dannet og er forhøjet før TSH 4,5 grænsen.

Det vil sige, hvis du har en TSH på 4, måles ikke anti-stoffer og du bliver sendt hjem som "rask", men 4 betyder du har lavt stofskifte, og du skal lide de næste 10 år, før du får en rigtig diagnose hos en alternativ læge.  

Vil din læge eller endokrinolog ikke høre om din lave temperatur og træthed og ikke tror på du har lavt stofskifte, så find en ordentlig læge med forstand på tingene, dvs en "funktionel mediciner".

I USA har 28% lavt stofskifte, hvoraf 85% er kvinder. Over halvdelen er IKKE diagnostiseret, de ved det ikke. USA's befolkning er den mest syge befolkning i den vestlige verden, men Danmark er godt med i dårlig sundhed og jeg vil gætte på at mindst 10% har lavt stofskifte og over halvdelen ved det ikke. Officielt er forekomst af hypo-thyroid 2,7% jfr. Sundhed.dk lægehåndbogen.


Samtidig er diagnostisering og behandling af lavt stofskifte en katastrofe i det offentlige sundheds system, både i USA og Danmark, derfor er folk med lavt stofskifte desperate.

Læger aner ikke noget om det og du får fortalt, at det er noget du bilder dig ind, du bliver ældre og du bliver sat på anti-depressiv medicin og sendt ud af døren. Læger dette er noget svineri!! Kvinder ved godt når der er noget galt.

De eneste læger der tager lavt stofskifte seriøst, er funktionel medicinere, læger vil nok kalde det alternativt, men at se på årsagen og behandle den er IKKE alternativt, det er den eneste rigtige måde at se sygdom på.

Desværre er der kun ganske få funktionel medicinere i Danmark og dermed ganske få, hvad jeg vil kalde rigtige læger.

Langt de fleste tilfælde af lavt stofskifte, formentlig 97%, er  Hashimoto's og altså auto-immunt og som alle auto-immune sygdomme starter det i tarmen og gluten er ofte årsagen.

Behandling af lavt stofskifte med T4 medicin alene helbreder ikke, adresserer ikke årsagen (tarmen og gluten), helbreder ikke den auto-immune tilstand, som løber videre, bliver værre og udvides med andre auto-immune symptomer: fra hud, led og andre auto-immune sygdomme... og tager ikke højde for at nogle ikke kan omdanne T4 til T3, som er det aktive hormon, hvorfor stofskiftet ikke kommer op til normalt og man føler sig stadig elendig.

Fibromyalgi alternativ helbredelse.

Bogen "Hashimoto's Protocol" af Izabella Wentz - få en fysisk bog på den engelske Amazon, sendes fra England. Jeg har købt kindle ebook versionen (et format jeg hader) og omdannet den til en pdf (Jeg kan ikke have den her, men hvis du spørger, sender jeg)

kort intro af Izabella Wentz - om sin Hashimoto's

kort interview med Izabella Wentz - Overcoming the Fastest Growing Autoimmune Disease - Hashimoto's

Helbred dig selv for Hashimoto's:

Fordøjelsen skal i orden, du skal hele den utætte tarm, du skal have fordøjelses enzymer (fordøjelsen er nedsat), væk med syrehæmmer som ødelægger fordøjelsen (du har for LIDT syre, ikke for meget), spis anti-inflammatorisk kost inklusiv glutenfrit, stabilisering af blodsukker, kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, styrk immunsystemet.

Medicin helbreder ikke, men kan være nødvendig i starten hvis du er elendig, mens du heler kroppen indefra. Har du højt niveau af antistoffer, er det en fordel med medicin indtil du har reduceret antistofferne, for det skåner thyroidea.

Medicin kan være nødvendigt permanent, hvis du ikke kan helbrede dig selv med ovenstående, fordi der er gået for mange år og thyroidea har taget varig skade af inflammation.

Hvad er lavt stofskife eller hypo-thyroidea?

Lavt Stofskifte eller Hypo thyroidea er en tilstand hvor der er lav funktion af Skjoldbrusk kirtlen (Glandula Thyroidea), som er en sommer-fugl lignende kirtel, der sidder foran på halsen lige under adams æblet.

Det helt centrale symptom ved lavt stofskifte er lav temperatur, dvs under 36,5 (rectalt) om morgenen før du står op, hvor temp er lavest. Vil din læge ikke høre på det, så find en ordentlig læge med forstand på tingene, dvs "en funktionel mediciner".

Hævelse af kirtlen kaldes "Struma" (goiter på engelsk) og kan skyldes både lav funktion af thyroidea (lavt stofskifte) og høj funktion af thyroidea.

Skjoldbrusk kirtlen er en sommerfulgl lignende kirtel
foran på halsen lige under "adams æblet".
Den vejer normalt 20-60 gram. På billedet til højre er kirtlen hævet og større end normalt = Struma 

Lavt stofskifte og lav funktion af thyroidea kaldes også myxødem eller blot hypo-thyroidea.

Skjoldbrusk kirtlen er en endokrin kirtel, en hormon producerende kirtel der leverer hormoner direkte til blodet. Hormonerne der frigives er 4-jod-thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3), endvidere mindre mængder T0, T1 og T2.

T3 produktionen sker hovedsaglig udenfor thyroidea, ved omdannelse af T4 til T3. 60% omdannelse sker i leveren og 20% i tarmen, resten ude i cellerne.

På siderne af kirtlen sidder bi-skjoldbruskkirtler, Para-Thyroidea, små bitte kirtler, 2 i hver side, der producerer "Calcitonin" et hormon som styrer kalk stofskiftet.

Tyroidea Hormonerne
Tyroidea hormonerne fra Skjoldbrusk kirtlen er overordnede hormoner, der styrer alle cellers energi omsætning i hele kroppen. Hormonerne hæfter sig på celleoverfladen og giver signal til cellens indre, mitokondrierne, cellens kraftværk, hvor meget der skal fyres, hvor hurtigt skal vi køre.

Thyroid hormonerne udgøres af T4, som er et inaktivt pro-hormon til det aktive hormon T3. Omdannelsen fra T4 til det aktive hormon T3 sker via en enzymatisk proces, som kræver selen og denne proces er nedsat ved selen mangel. 

Thyroid hormonerne arbejder sammen med kroppens andre hormoner, som et harmoni orkester. Hvis et af instrumenterne i orkestret ikke er stemt korrekt, spiller melodien ikke rigtigt. De øvrige hormon producerende kirtler i kroppen, der spiller sammen med skjoldbrusk kirtlen er: Hypotalamus (hjerne stammen), hypofysen (lille hjerne vedhæng), binyrernes marv og bark hormoner (binyrer er ca 5x3 cm store kirtler, der sidder oven på nyrerne), kønshormonerne fra henholdsvis ovarier og testikler.

Alle hormonerne i kroppen og de tilhørende kirtler, spiller en fin melodi og der kan nemt gå noget galt, hvis et af instrumenterne ikke fungerer, der ryger en streng eller det bliver stødt eller hældt noget ned i dem. Skjoldbrusk kirtlen er særlig følsom for påvirkninger og kan nemt gå i uorden.

Forskellige former for lavt stofskifte
hypo-thyroidea og thyroidea forstyrrelse

Forskellige former for lavt stofskifte, hypo-thyroidea og thyroidea forstyrrelse
Der findes flere forskellige tilstande af lavt stofskifte, hypo-funktion af skjoldbrusk kirtlen (thyroidea) også kaldet struma. Kirtlen kan være jævnt hævet eller hævet som en eller flere knuder. Er der knuder skal man være opmærksom på thyroidea kræft, som dog er sjælden.

Størrelsen af skjoldbrusk kirtlen varierer med årstiden således, at den er større om vinteren, og hos kvinder varierer den med menstruationscyklus og vokser under graviditet.

For Højt Stofskifte - Hyper-Thyroid
Forstyrrelse af Thyroidea funktion kan også forekomme som en hyperfunktion af skjoldbrusk kirtlen (basedow og Graves sygdom, thyreo-toksikose) hvor skjoldbrusk kirtlen producerer for meget hormon og symptomerne er modsat de ved lavt stofskifte, men denne artikel handler kun om hypo-funktion af kirtlen.
 
Graves er også en auto-immun sygdom ligesom hashimotos og hashimotos kan skifte mellem hypo og hyper funktion af thyroidea. Graves har formentlig samme årsag som hashimotos, nemlig tarmen og gluten.
 

Jod og Hypo-tyroidea som følge af Jodmangel
I thyroidea hormonerne  (4-jod-thyroxin og 3-jod-thyronin) indgår Jod, som er et nødvendigt (essentielt) mineral. På verdensplan udgøres 90% af alle struma tilfælde, af jodmangel. I områder hvor den daglige jodtilførsel er under 50 mikrogram (µg) Jod, forekommer struma udbredt som en endemi. Skjoldbrusk kirtlen vokser som kompensation på jodmangel.

Men vi skal have langt mere jod. Se min artikel om jod: Jod det mest Misforståede Mineral, Hvorfor alle Skal Have Meget Mere 


Mangel på Selen, et andet essentielt mineral som bruges i omdannelse af T4 til T3. Mangel kan være en medvirkende faktor til struma.
Jeg anbefaler stærkt du får selen tilskud ud over det der er i en mulit-vitamin tablet, sådan at du kommer op på ca 200 mikrogram Selen dagligt. Du kan få en kombi bio-selen+Zink, med selen, zink og E-vitamin.

Andre former for lavt stofskifte er
Hypo-thyroidea og lavt stofskifte som følge af skader, eller efter graviditet. Forgiftning af kirtlen f.eks med medicin og radioaktivt jod. Hypo-thyroidea og lavt stofskifte som følge af lav funktion af hypotalamus eller hypofysen også betegnet "Central Hypo-thyroidea".
En anden tilstand, der giver hypo-thyroidea symptomer og lavt stofskifte, er thyroxin hormon resistens i kroppens celler.  

Hypo-thyroidea og lavt Stofskifte som følge af auto-immunitet - Hashimoto's sygdom
I lande der har et jodprogram og hvor man må antage, at de fleste får tilstrækkeligt med Jod, er auto-immunitet over for thyroidea, den hyppigste form for lavt stofskifte eller hypo-thyroidea. Den udgør 90% af alle former for lavt stofskifte. Denne form kaldes også Hashimoto's sygdom, Hashimoto's syndrom, Hashimoto thyreoiditis eller blot Hashimoto.

Auto-immunitet betyder at kroppen laver anti-stoffer mod kroppens egne celler, i dette tilfælde mod cellerne i skjoldbrusk kirtlen. Antistofferne angriber skjoldbrusk kirtlen, så den kommer i en kronisk betændelses tilstand og er hævet og med nedsat produktion af thyroidea hormon.  

Hasimoto's formen for hypo-thyroidites udgør 90% af alle hypo-thyroidea og lavt stofskifte i Danmark, derfor vil denne artikel handle om denne auto-immune sygdom, der rammer thyroidea.

​Symptomer og diagnostisering af Lavt stofskifte - Hashimoto thyreoiditis - hypo-thyroidea

Symptomer på lavt stofskifte kan være mange og tit uspecifikke og vanskeligt erkendelige, især for en  læge, som har svært ved at erkende lavt stofskifte, når de bliver præsenteret for det hos en patient. Lægen kender ikke lavt stofskifte og ved ikke hvad man skal kigge efter. Hvis der efter en lang årrække bliver taget en blodprøve, stirrer lægen blindt kun på TSH værdien, som i Danmark har en grænse på 4,5, som er alt for høj.

Har en patient træthed, kuldskær, kolde hænder og fødder, må det være noget man bilder sig ind og man bliver sat på anti-depressiv medicin.

I sin vanlige lægelige arrogance, får patienten, at vide at det er noget pjat, eller bliver gjort til grin eller gjort til psykiatrisk patient, sat på nerve medicin eller sendt videre til nogle andre. Derfor må patienterne ofte være sin egen læge og finde ud af det på egen hånd.

Som følge af denne ignorance, arrogance og modvilje mod at sætte sig ind i tingene og lytte til patienterne, bliver kun ca. halvdelen af alle lavt stofskifte patienter diagnostiseret, mens den andel halvdel må sejle sin egen sø eller søge hjælp andre steder.

Når det gælder årsagen: kost og kosttilskud i forbindelse med hypo-thyroidea og tarmens tilstand, er der som vanligt 0 viden eller information at hente hos lægen. De ved det ikke og interesserer sig ikke for det. De er uddannet til at udskrive medicin og ikke til at sørge for din sundhed. Meget sørgeligt.

Hvis en læge efter patientens mange lidelser og mange år er kommet frem til diagnosen, så ordinerer lægen ikke altid den optimale behandling, som skal starte med kost, kosttilskud og restitution af tarmen.

Hvis medicin er nødvendigt, er det ofte ikke den optimal medicin, der bliver udskrevet, for det har de heller ikke lært. Lægen kender kun til recept på T4 erstatnings hormon, som i mange tilfælde kun hjælper lidt, ikke adresserer årsagen, nemlig tarmens tilstand og den auto-immune tilstand.

Herefter sendes patienten hjem til en årelang lidelse og tung hverdag, mens den auto-immune tilstand fortsætter og forværres med yderligere auto-immune symptomer og sygdomme. 

En anden ting er at lægen som regel ikke foretager de korrekte blodprøver til udredning af tilstanden, desuden er TSH grænsen på 4,5 alt for høj, burde være 2. Hvis lægen fejlvurderer tilstanden efter mangelfuld blodprøver og mangelfuld viden, sendes patienten hjem til årelang lidelse, unden diagnose og behandling.

Diagnostiser dig selv for hypo-thyroida - lavt stofskifte
Man kan diagnostisere lavt stofskifte - Hashimotos alene på symptomerne og symptom billedet og du behøver ingen læge eller blodprøve for at stille diagnosen.

Man skal se på hele symptom billedet af alle kroppens symptomer. Der findes en række forskellige symptom billeder, kombinationer af symptomer, som peger på hypo-thyroidea, men ingen har alle symptomer.


Det er meget simpelt at finde ud af om du har lavt stofskifte
Du måler rectal temperaturen, om morgenen, hvor temperaturen er lavest. Er den under 36,5 har du lavt stofskifte. Herefter skal du behandle dig selv med kostændring, vitaminer og mineraler og sørge for at fordøjelsen kommer i orden og tarmen bliver helet. Det er startet i tarmen og det er helt afgørende at fordøjelsen og tarmen kommer i orden.


Har du kun svage symptomer, kun lidt kuldskær og ikke så lav temperatur, vil jeg foreslå at undlade medicin og starte med at helbrede dig selv som omfatter:

Du skal hele den utætte tarm, fordøjelsen skal i orden, fordøjelses enzymer, væk med syrehæmmer, anti-inflammatorisk kost, kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, styrk immunsystemet, stabilisering af blodsukker og glutenfri.

Medicin helbreder ikke, men kan være nødvendig i starten hvis du er elendig, mens du heler kroppen indefra, eller ikke kan helbrede dig selv med ovenstående, fordi der er gået for mange år og thyroidea har taget varig skade af inflammation.

Du skal dog bruge en læge hvis du skal have udskrevet medicin, men du skal finde en, som udskriver det rigtige, altså T4/T3 kombination eller tørret thyroidea fra gris. Du kan også finde medicin fra udlandet.

Symptomerne på Lavt Stofskifte
Hashimoto's sygdom & Hypo-thyroidea

• Sløv, manglende energi, udmattelse 
• Kan ikke komme ud af sengen
• Sover mange timer, men med Søvnløshed
• Tåge over hjernen, kan ikke tænke ordentlig
• Manglende koncentration, depression, angst
• Dårlig hukommelse
• Fryser, Kuldskær, Kolde hænder, fødder, balder
• Lav puls og blodtryk
• Lav temperatur under 36,5 C morgen
• Nedsat appetit
• Forstoppelse, træg tarm 
• Tør tarm pga. nedsat slim og fordøjelses safter
• Syreopstød, som skyldes for lavt mavesyre NB!!! - syrehæmmer som ALLE læger fejlagtigt giver til alle, ødelægger alt
• Væske i kroppen, hævet ansigt, hævede ben
• Vægt forøgelse, kan ikke tabe sig
• Hårtab, groft hår, tør skællet hud, tynde øjenbryn
• Ru stemme, tør i munden, hævet tunge
• Kan ikke svede
• Hævet fortil på halsen (skjoldbrusk kirtlen)
• Tørre øjne, poser under øjnene
• Nedsat smag og lugtesans
• muskel træthed, ømhed, stivhed
• Fibromyalgi
• infertilitet

Synlige tegn på hypo-tyroidea

Skjoldbrusk kirtlen hævet, her især højre side af halsen er hævet (venstre på foto). Man kan næsten fornemme omridset af thyroidea

Øjenbryn med hårtab i siderne

Fibromyalgi er nogle gange ledsaget af lavt stofskifte og binyre udmattelse. Se artiklen om Fibromyalgi
==> min artikel om Fibromyalgi her

Diagnostisering med Blodprøver

Diagnostisering med blodprøver - Hashimoto thyreoiditis - hypo-thyroidea
Diagnostisering af lavt stofskifte, Hashimoto's sygdom kan i nogle tilfælde, men ikke alle, bestemmes ved undersøgelse af blodprøver. Desværre kender læger heller ikke denne side af sagen og det eneste de kender og har lært er at undersøge for TSH (tyreoidea stimulerende hormon) og T4 og det er ikke tilstrækkeligt.

Der skal undersøges for TSH, Frit T3, Frit T4 og anti-stofferne: anti-thyroglobulin (anti-TG) og anti-Thyroid Peroxidase (anti-TPO). Revers-T3 er ikke nødvendigt for det fortæller ikke rigtig noget, du kan bruge.

TSH har en halverings tid på 1 time, og der er variation over døgnet i TSH blodprøve værdien, med natten som højeste niveau og midt på dagen laveste niveau på ca. halvdelen af højeste niveau. Så thyroidea's aktivitet har en døgnrytme. Det vil sige måles du hos lægen om morgenen, er TSH højere end hvis du har en tid om eftermiddagen.


Thyroglobulin er et stort protein lokaliseret i thyroidea, indeholdende ca. 100 tyrosin aminosyre molekyler. Thyroidea bruger Thyroglobulin til at producere thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3), ved en slags samlebånds process. Tyrosin aminosyrerne på thyroglobulin proteinet, bliver en efter en tilsat Jod af enzymet Thyroid-perioxidase (TPO) og frigives til blodet som T4 og lidt T3 hormon.

Mens thyroglobulin molekylet selv er så stort, at det ikke går ud til blodet. Skades thyroidea, fysisk, kemisk eller ved inflammation, lækker det store molekyle ud til blodbanen og forårsager dannelse af antistoffer mod det. Desuden lækker thyro-peroxidanse enzymet også til blodbanen og kan forårsage anti-stoffer mod det.

Derfor er måling af antistoffer mod Thyroglobulin (anti-TG) og Thyroid-peroxidase (anti-TPO) vigtigt for at afgøre om en hypo-thyroidea er auto-immun.

Anti-stoffer mod thyroglobulin proteinet (Anti-TG anti-thyroglobulin) eller anti-TPO, vil hæmme dannelsen af T4 og T3. Anti-thyroglobulin eller anti-TPO antistof findes næsten altid hos Hashimoto's patienter, enten begge eller en af dem.

Få % har ingen antistoffer men allligevel en auto-immun hypo-thyroidea, formentlig p.g.a. af andre antistoffer.

Thyroid Peroxidase (TPO) er et enzym, der forbinder tyrosin aminosyren i thyroglobulin molekylet med jod, så der dannes T4 og T3 hormon, som herefter frakobles thyroglobulin molekylet og frigives til blodet. Antistoffer mod Thyroid Peroxidase (anti-TPO), ses i 90% af tilfældene ved Hashimoto's sygdom, og det betyder at Thyroid Peroxidase enzymet bliver hæmmet, hvorved produktionen af T4/T3 bliver hæmmet.

Selv med fuld undersøgelse giver blodprøverne ikke altid det fulde billede. Det skal sammenholdes med symptom billedet. Mangelfuld blodprøvetagning giver naturligvis et endnu mere uklart og usikkert billede.


En anden ting er fortolkning af blodprøverne. Lægerne vil have at TSH er over 4,5 for at betragte den som positiv. Det er alt for højt. Funktionel medicinere bruger grænsen 2, så hvis tallet er over 2 er det hypo-thyreoidea og hvis et er op i nærheden af 2 er det mistænkeligt.

Selvom blodprøverne er normale kan patienten lide af hypo-tyroidea med hele symptom billedet, det gælder f.eks ved tyroxin resistens, hvor kroppens celler er resistente for thyroidea hormonet og har behov for langt større mængde T3 hormon for at give respons, men det er naturligvis ikke noget lægerne ved noget om. Perifer thyroid hormon resistens er beskrevet allerede i 50'erne, men viden om det er endnu ikke kommet til Danmark!

R-T3 (revers T3)
R-T3 (revers T3), synes at være en del af kroppens naturlige bremse for stofskiftet. Stress og sult giver øget R-T3 og nedsætter stofskiftet. Det er kroppens respons på at vi skal lige nedsætte hastigheden, eller spare på energien. R-T3 kan omdannes til T2 som ligesom T3 er aktiv.

Det er uklart hvilken rolle R-T3 spiller og der er ikke nogle klare grænseværdier, hvorfor måling af R-T3 i blodprøve ikke giver nogen information. Kemisk set er T3 og R-T3 identisk, bortset fra at R-T3 molekylet er spejlvendt, som gør det inaktivt.

R-T3 hæmmer ikke T3 og man kan ikke forbedre situationen ved at give ekstra T3 for at udkonkurrere R-T3.
R-T3 øges ved stress, sult, lav kulhydrat, ketogen kost og ved for meget T4 dosering, idet R-T3 dannes ud fra T4.

Artikel vedr. revers T3: What’s The Deal With Reverse T3? 


TV udsendelsen "alene i vildmarken"
Jeg har lige set "alene i vildmarken" III sidste afsnit 8 (14. marts 2019). Der er 3 deltagere tilbage. Vi er i 50+ dag. De har tabt mange kilo, ca 20 kg. De skal måle temp daglig. Den ene siger han måler 35,5. De fryser og er også underafkølede, så det hele er ikke stofskiftet, men de har tabt meget, har ingen energi. Hos kvinden er menstruationen udeblevet. Jeg tror når de kommer hjem har de lavere stofskifte, end da de startede.

De har sænket stofskiftet, lige som bjørnene i hi og det vil tage nogle uger inden de har stofskiftet op på normal.

Du kan stadig nå at se programmet indtil marts 2020:  Alene i vildmarken III (8:8)

Bjørne i hi, nedsætter sin T4 og T3 produktion
Bjørne i hi, nedsætter sit T4 og T3 niveau og lukker delvis ned for stofskiftet, pulsen falder fra 60 til 10, temp og åndedræt falder (forudsat den ikke er drægtig, så holder den temp fordi fosteret er vigtigere), men det bliver forår igen og den kan skrue op for stofskiftet igen. Det tager et par uger for den, at komme op i normale omdrejninger. Bjørnen nedenfor er ved at vågne op, har ikke meget energi.

Thyroidea hormonerne og deres samspil og kontrol

Skjoldbrusk kirtlen er en endokrin kirtel, en hormon producerende kirtel der leverer hormoner direkte til blodet. Hormonerne der frigives fra tyroidea kirtlen er 4-jod-thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3). Det meste T3 dannes ud fra T4 uden for thyroidea, 60% i leveren, 20 % i tarmen. Uden for thyroidea omdannes T4 også til Revers-T3 og nedbrydnings produkter fra T4, T3 og R-T3: T0, T1 og T2.

R-T3 kan omdannes til T2 som har nogen aktivitet, ligesom T3, mens R-T3 selv er inaktivt.

Thyroidea hormonerne kontrolleres overordnet af hypothalamus (hjernestammen) af hormonet TRH (thyrotropin releasing hormon) og hypofysen (Pituitary, hjerne vedhænget, som ligger under hypothalamus) af hormonet TSH (thyroidea stimulerende hormon).

Andre hormoner påvirker thyroideas funktion: Cortisol fra binyrerne er nødvendig for at 3-Jod-Thyronin (T3) kan virke ude i cellerne. Insulin (højt insulin = diabetes2) og østrogen påvirker thyroideas funktion negativt, mens progesteron øger thyroideas funktion (øger stofskiftet).

Hypothalamus i hjernen sender signal til hyposysen (Pituitary) om at danne TSH (thyroidea stimulerende hormon)
TSH fortæller Skjoldbrusk kirtlen at den skal danne T4 og T3 hormon, som frigives til blodet og
fordeles ud til alle kroppens celler og fortæller dem at der skal mere kul på kedlen = højere stofskifte.
Er hormon niveauet tilstrækkeligt højt, påvirker hormonerne i blodet hypothalamus
til at holde igen med at påvirke hypofysen (negativ feedback mekanisme)  

​Det aktive Thyroidea hormon, T3, øger cellens stofskifte via forbrænding af glucose i ATP systemet i mitokondrierne (citron syre cyklus), øger protein syntesen og øger fedtforbrænding.

T3 produceres på følgende måde:
TSH, thyroidea stimulerende hormon, frigøres fra hypofysen ==> stimulerer thyroidea til produktion af T4 skjoldbrusk kirtel hormon ved processen: 4 Jod + aminosyren tyrosin ==> T4, som er et forstadie til det aktive T3 hormon.

Omdannelsen T4 => T3 sker for en god del i leveren (60%), men også i andre organer, inklusiv tarmen (20%), ved en enzymatisk proces (enzymet "De-iodinase" fjerner et af de 4 jod atomer, så der nu er 3 Jod atomer), processen er Selen afhængig.

T3 frigøres til blodet hvor det transporteres rundt bundet til protein carrier molekyler, hvorefter det hæfter sig på celle overfladen. Alle kroppens celler har T3 receptorer på celleoverfladen. T3 transporteres aktivt ind i cellen og hæfter sig til receptorer på celle kernen, hvorefter bestemte gener og proteiner kommer til udtryk, som øger cellens stofskifte, som foregår i mitokondrierne.

Denne proces er afhængig af D-Vit og A-Vit. Cellernes sensitivitet overfor T3 reguleres af T3 Receptorer på celleoverfladen.

T4 er et inaktivt forstadie til det aktive T3 hormon. Der er betydeligt mere T4 end T3 og det har længere halveringstid. T4 er et slags reservelager af hormon, der hurtigt kan rekruteres og omdannes til aktivt T3 hormon.

Det aktive T3 thyroidea hormon påvirker kroppens fysiologiske processer, øger stofskiftet, cellernes energi og ilt forbrug, øger cellens ATP produktion (ATP et energi rigt molekyle) i cellen kraftværker Mitokondrierne, øger protein syntese, øger temperatur, øger vækst og udvikling og puls. Øger også forbrændingen af fedt. Mangel på thyroidea hormon kan sænke stofskiftet med 50%.

Alle hormonsystemer har en feedback mekanisme som regulerer produktion og koncentration. Hormonerne i blodet har et naturligt forbrug af mål cellerne og en naturlig nedbrydnings tid, sådan at der kræves kontinuerligt produktion af et hormon for at opnå en bestemt effekt. Den fysiologiske effekt af hormoner i blodet afhænger af deres koncentration. For meget eller for lidt af et bestemt hormon vil give symptomer på at noget er galt. 

Hvis T4 og T3 falder, er der feedback på hypothalamus stimulation af hypofysens TSH produktion, så der produceres mere T4 og omvendt. Denne feedback mekanisme involverende hypothalamus, hypofysen, thyroidea og thyroidea hormonerne T4/T3, holder kroppens stofskifte nogenlunde konstant.

Hvis Kroppen Mangler thyroidea Hormon - Positiv feedback Mekanisme
Hvis hormon niveauet er lavt bliver det registreret af nerveceller i hypothalamus, som producerer og frigiver et hormon "Thyroid Releasing Hormon" (TRH), som påvirker hypofysen til at danne TSH, Tyreodea Stimulerende Hormon, som hæfter sig på overfladen af thyroidea kirtlens celler og instruerer dem til at producere mere T4.

En enzymatisk proces omdanner T4 til det aktive T3, som er det hormon, der virker ude i samtlige kroppens celler og instruerer dem til at skrue op for forbrændingen, skrue op for fyret inde i cellerne. Thyroidea hormonerne har indflydelse på samtlige dine 70 billiarder celler i kroppen.

NOTE: denne enzymatiske process, omdannelsen af T4 til det aktive T3, kan hæmmes af forskellige faktorer og der er noget der tyder på at mange ikke i tilstrækkelig grad, kan udføre denne omdannelse, som i øvrigt kræver selen som co-faktor.

Hvis Kroppen har nok thyroidea Hormon - Negativ feedback Mekanisme
Når der er tilstrækkeligt med T4 og T3 hormon i blodet, er der en negativ feedback mekanisme, der hæmmer hypothalamus så den nedsætter produktionen af Thyroid Releasing Hormon (TRH), hvorved hypofysen nedsætter sin produktion af TSH, som igen giver signal til thyroidea til at nedsætte sin produktion af Thyroxin T4.   

​Oversigt Thyroidea hormonernes forløb

​Som det fremgår af skema, er thyroideas produktion 93% T4 og kun 7% T3. 60% af omdannelsen af T4 til T3 sker i leveren, som også producerer noget R-T3, som er kroppens naturlige stofskifte bremse, men også et slags reservoir. Leveren producerer andre former af T3, som i tarmen og leveren igen, omdannes til det aktive T3.

Hvad Hæmmer omdannelse af T4 til T3?

Nogle har problemer med at omdanne T4 til aktivt T3, hvilket giver store problemer for hypo-thyroid patienter hvis de er afhængig af medicin. Fordi det eneste medicin man kan få i Danmark er T4 hormon, lægerne nægter at erkende at nogle ikke kan omdanne T4 til T3 og derfor har ringe effekt af medicinen.

Lægen fortæller dig at det officielle lægemiddel er godt nok, basta og hvis du mener noget andet så er det vist noget psykisk! - Sådan opfører lægerne sig konstant.

Hvis man ikke kan omdanne T4 til T3, er T4 indholdet i blodet normalt, hvilket holder TSH på et normalt niveau. Blodprøven ser pæn ud med normal TSH, som er det der normalt måles. Men du har det elendigt, for du kan ikke lave det aktive T3 hormon og er derfor hypo-thyroid med hele rækken af symptomer, selvom blodprøven er normal.


Følgende ting har indvirkning på T3 produktion og virkning

•  Stress hormonet Cortisol
og adrenalin, hæmmer omdannelsen af T4 til T3 og hæmmer tillige TSH, sådan at stress giver nedsat stofskifte.

•  Selen mangel
hæmmer omdannelsen af T4 til T3, fordi Selen indgår i enzymet, der styrer processen. Mangel på Zink og omega-3 hæmmer også omdannelsen. 

•  Visse lægemidler
hæmmer også T4 Til T3 omdannelse. F.eks Propanolol, som bruges mod migræne, højt blodtryk og HYPER-thyroidea. Prednison, som er kunstigt cortisol, hæmme også.
Man kan nemt forestille sig mange andre ting der hæmmer omdannelsen til T3, f.eks. miljøgifte, auto-antistoffer, antistoffer der blokkerer for T3 receptoren eller for enzymet. Inflammatoriske cytokiner fremmer hypo-thyroidisme ved at hæmme thyroid hormon receptorer.   

•  Tarmen
har indflydelse på T4/T3 omdannelsen og T4 har indflydelse på tarmen og dens funktion. Tarmen synes at være et slags reservoir for T4, idet T4 kan udskilles med galde og genoptages via tarmslimhinden. T4 / T3 omsætningen i tarmen er afhængig af sund normal tarm og de gode bakterier. Op til 20% af T3 omdannelsen kan ske i tarmen / tarmslimhinden.    

•  D-Vit, A-Vit. T3's tilhæftning og funktion på cellekernens T3-receptorer er afhængig af D og A-Vit, så underskud af disse vitaminer, medfører lavt stofskifte.

•  Tungmetaller som bly og kviksølv fremmer reverst-T3 dannelse og blokkerer T3 produktion og giver lavt stofskifte. Der er kviksølv i TUN, med stor variation hvilke, og andre store fisk højt i føde-kæden. De akkumulerer kviksølv gennem mange år. Anbefalet grænse for det giftige kviksølv er 1 mg/kg fisk. De store fisk som sværdfisk og haj går op til den grænse. De små fiske arter som sild, sardin, vild stillehavs laks, alaska laks, makrel har betydeligt minder indhold. Om kviksølv i fisk på Wiki

Oversigt alle Hormon Systemerne

Hormoner og hormon systemer som kan være involveret i Lavt Stofskifte

Hypothalamus er den forreste del af mellemhjernen, er et overordnet kontrolcenter for alle hormoner og styrer bl.a. temperatur, stofskifte, tørst, sult, mæthed, seksuel adfærd, frygt, vrede, søvn, døgnrytme. Hypothalamus er bindeled mellem nervesystemet og hormonsystemet. Den frigiver såkaldte "releasing hormones" neuro-hormoner, som stimulerer hypofyse forlappen til at frigive hormoner.

Hypothalamus producerer også selv hormoner som via hypofyse baglappen frigives til blodet: oxytocin (mælke-nedlægning, uteruskontraktion, moderfølelse) og vassopressin anti-diuretisk hormon (væske tilbageholdelse og blodtryk via kapillær kontraktion). 

Hypothalamus er boss'en og hypofysen som sidder lige under, arbejder under boss'en.

Hypofysen
Hypothalamus kommunikerer direkte med Hypofysen som er sammenvokset med hypothalamus (Hypofysen = Pituitary gland nedenfor på skema). Hypofysens forlap kommunikerer med organer og andre hormon organer i kroppen via hormoner.

Binyrer, Skjoldbrusk kirtel (Thyroidea) og Ovarier
Hypofysens forlap kommunikerer med andre hormon organer i kroppen via hormoner og her er binyrer (adrenal glands) og skjoldbrusk kirtlen (Thyroid gland) og ovarier særligt interessant for kvinder. Der er andre hormoner, men lad os nøjes med dette.  

På siderne af skjoldbrusk kirtlen sidder bi-skjoldbruskkirtler, Para-Thyroidea, små bitte kirtler, der producerer "Calcitonin" et hormon som styrer kalk stofskiftet.

Thyroidea hormonerne fra Skjoldbrusk kirtlen
er overordnede hormoner, der styrer alle cellers energi omsætning i hele kroppen. Produceres af skjoldbrusk kirtlen og afleveres til blodet. Hormonerne hæfter sig på celleoverfladen og giver signal til cellens indre, mitokondrierne, cellens kraftværk, hvor meget der skal fyres, hvor hurtigt skal vi køre.

Tyroid hormonerne udgøres af T4, som er et inaktivt pro-hormon til det aktive hormon T3. Omdannelsen fra T4 til det aktive hormon T3 sker via en enzymatisk proces, men denne proces kan være nedsat af forskellige årsager.

Binyrernes hormoner
kontrollerer blodsukker, blodtryk og væskebalance. Kontrollerer immun systemet. Binyrebark hormonerne bestemmer, hvor energisk du føler dig og din evne til at klare de fysiske krav i livet.
Ved stress og frygt, udsendes stress hormon, som gør dig parat til kamp eller flugt.

Pineal gland = koglekirtlen kontrollerer søvn mønster, døgnrytme. producerer Melatonin ud fra Serotonin

Thymus
= brislen, er ikke et hormon organ, men et immunsystem organ ansvarlig for immunsystemets "læring" og modning og produktion og modning af visse hvide blodlegemer (T-Celler), der indgår i immunsystemet. Størst hos unge (35 gram), skrumper ind med alderen (5 gram). Thymus på Wiki

Hvad er Hormoner
Hormoner er kemiske signal stoffer i blodet, udskilt af et organ til kommunikation med et andet organ. I alle hormon systemer er der feedback mekanismer, sådan at hvis der er for lidt eller for meget af et hormon, så vil kroppen automatisk regulere koncentrationen ved at producere mere eller mindre af hormonet.

Det samlede Hormon system - det endocrine system

Skema nedenfor af det endocrine system, som er kroppens hormon system og hormon organer.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og hormonsystemet

Lavt stofskifte er altså uorden i dette virvar af hormon systemer
Disse hormon organer, hormoner og feedback mekanismer, er et følsomt system, der arbejder fint sammen som et urværk. Hvis der sker noget i et system, hvis et af hormonerne eller et af hormon organerne bliver påvirket, påvirker det hele systemet.

Lavt stofskifte, er altså uorden i dette virvar af hormon systemer, som alle er i indbyrdes forbindelse. Derfor kan symptombilledet ved lavt stofskifte, se noget forskellig ud fra patient til patient afhængig af hvor meget de enkelte hormon organer og deres hormoner er involveret.

Der kan være for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Er der for lidt af et bestemt hormon, mangler der noget i den anden ende, nemlig det hormonet skulle stimulere. På den måde bliver det uhyre komplekst.

Eksempler på ubalancer i Hormon Systemet

Eksempler på ubalancer i hormon systemet
Binyrernes bark (binyre cortex) laver cortisol (stress hormon) som bruges til at regulere betændelses tilstand og blodsukker og regulerer at skjoldbrusk kirtel hormonet kommer ind i kroppens celler, så stofskiftet skrues op.

Skjoldbrusk kirtlens hormon (T4 og T3) er kroppens termostat og varmemester, som går ind i cellerne og skruer op for varmen og energi niveauet via ATP systemet i mitokondrierne som øger stofskiftet, øger protein syntesen og øger fedtforbrændingen. 

Der kan ske det at hypofysen ikke stimulerer binyrerne til at lave cortisol, eller ikke stimulerer skjoldbrusk kirtlen til at danne hormon, eller selve skjoldbrusk kirtlen ikke virker korrekt og er holdt op med at lave hormon eller binyrerne er blevet stresset og udmattet og har nedsat hormon produktion. Så der er mange muligheder for, at noget ikke fungerer.

Under stress frigøres mere cortisol fra binyrerne, som får blod sukkeret til at stige. Meget stress = højt cortisol niveau hæmmer betændelse, så man har større risiko for infektioner under stress.

Hvis binyrerne er udsat for stress i lang tid, bliver de udmattede og laver mindre cortisol (binyre træthed) og skjoldbrusk kirtlens hormon kan derfor ikke komme ind i kroppens celler, døren er lukket for varmemesteren, der er ikke nogen til at skrue op for cellernes energi og man har derfor lavt stofskifte, manglende energi, lav temp og fryser.

Hvis der mangler skjoldbrusk kirtel hormon, og det kan der være flere årsager til, vil det samme ske, stofskiftet er lavt, cellerne mangler energi.

Hypofyse hormonerne - Skema

Nedenfor skema hvordan hypothalamus og hypofysen (Pituitary gland) arbejder sammen med mange forskellige organer i kroppen og de hormoner der er involveret.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og hyposyse hormon systemet

Hvorfor kommer der uorden i hormon systemet

Årsag til uorden i hormonsystemet - der er røget en "sikring" i Hypothalamus
For overskuelighedens skyld kan man betragte hele hormonsystemet ved at forestille sig en model af systemet og sige at der er "røget en sikring" i hypothalamus, som er det overordnede styresystem for hele kroppens hormonsystem.

Et eller andet har gjort at hypothalamus er sat ud af funktion mere eller mindre og har påvirket hypothalamus's produktion af hormoner og styring af de andre hormon organer.

Hypothalamus er overbelastet og er gået i hi, som en bjørn, der er gået i hi, dvs alle funktioner er gået på halv blus, stofstiftet, temperatur, fordøjelsen, alle funktioner, er sat på halv blus. Det er reversibelt, det bliver sommer igen, det gælder bare om at finde ud af hvordan du komme ud af dit vinterhi! 

Det der kan udløse at "sikringen ryger" i hypothalamus
Det der kan få sikringen til at gå, kan være et traume, uheld, skade, sygdom, infektion, vaccination, stress, psykisk traume, hormon ændringer, graviditet, allergi, overfølsomhed, levnedsmiddel intoleranse,  auto-immun sygdom, tarm infektion, antibiotika kur, overvoksning i tarmen af dårlige bakterier og svampe (Candida). Ofte i kombination med fordøjelses- og tarmforstyrrelse og utæt tarm som er starten på en auto-immun tilstand.

​Hypothalamus er dit overordnede styresystem, der regulerer følgende ting

En Celles Stofskifte - Energi Produktion

​Det aktive Thyroidea hormon T3, øger cellens stofskifte via forbrænding af glucose i ATP systemet i mitokondrierne (citron syre cyklus), øger protein syntesen og øger fedtforbrænding.

T4 er et inaktivt forstadie til det aktive T3 hormon. Der er betydeligt mere T4 end T3 og det har længere halveringstid. T4 er et slags reservelager af hormon, der hurtigt kan rekruteres og omdannes til aktivt T3 hormon.

Det aktive T3 thyroidea hormon påvirker kroppens fysiologiske processer, øger stofskiftet, cellernes energi og ilt forbrug, øger cellens ATP produktion (Energi rigt molekyle) i cellen kraftværker Mitokondrierne, øger protein syntese, øger temp, øger vækst og udvikling og puls. Øger også forbrændingen af fedt. Mangel på thyroid hormon kan sænke stofskiftet med 50%.

​Cellens Energi produktion sker via ATP produktion i Mitokondrierne

Energi produktionen i kroppens celler sker i cellens mitokondrier, som er bakterie lignende celle strukturer med membraner, eget DNA og RNA. Der kan være hundreder og op til et par tusind mitokondrier i hver celle i de mest aktive celler: hjerte og hjerne.

Nedbrydning af 1 glucose blodsukker molekyler, sker først i cytoplasma til 2 molekyler pyrodruesyre og dannelse af 2 ATP, uden forbrug af ilt.
Pyrodruesyren går derefter ind i mitokondrierne og ved forbrug af ilt indgår det i det man biokemisk kalder "Citron Syre Cyklus" eller Krebs' Cyklus hvor der dannes yderligere ATP molekyler.

Det aktive thyroid hormone T3 som kommer ind i cellen, fremmer denne energi produktion og øger det basale stofskifte.

Det store spørgsmål - Har du lavt stofskifte?

Nu tænker du nok, hvordan i alverden ved jeg om jeg har lavt stofskifte (hypo-thyroid)?
Blodprøve tests er stort set ikke brugbare for de afspejler sjældent patientens symptomer, men der findes et flere hundrede år gammelt instrument, der kan måle om du har lavt stofskifte.

Det kan ikke være mere simpelt: Mål din rectal temperatur hver morgen over et par dage, før du står op. Er det et gammelt kviksølv termometer mål 3 minutter. Digital termometer er fint og det bipper når det har målt.

Normal rectal temp er 36,5-37 om morgenen hvor temp er lavest. Er den under 36,5 C, har du hypo-thyroidea = lavt stofskifte. Jo lavere temp. jo lavere stofskifte. Er det slemt kan du komme ned i 35,+.

Er det ikke fantastisk, et simpelt flere hundrede år gammelt instrument, kan måle om du har lavt stofskifte?

Temperaturen stiger normalt op til 0,5 grad i løbet af dagen afhængig af aktivitet og spisning. Har du arbejdet eller trænet fysisk hårdt, er den måske 38.
Temp er ca. 0,25 grad over normal umiddelbart efter kvinders ægløsning og følgende 10 dage.

Er du forkølet eller anden infektion eller syg på anden måde, har du måske lidt feber og kan ikke regne med temperaturen som udtryk for stofskiftet, med mindre den stadig er lav. Du kan ikke tage panodil (gift) eller magnyl og andet feber nedsættende samtidig med temperatur måling, så kan du ikke regne med det. 

Thyroidea hormonet styrer det basale stofskifte og dermed også temperaturen. Det skal gøres nøjagtigt og derfor skal det helst være et gammeldags termometer, digitale er måske ikke nøjagtige. Eller tjek det digitale op mod et gammeldags, for at se hvordan det digitale måler.
 
Ved at følge temperaturen, kan du meget nøjagtigt fastlægge din stofskifte status og følge temperaturen op, når du begynder at rette dit helbred op. Det samme hvis du er nødt til at tage thyroidea hormon medicin, når du rammer 36,8 som er ca. normal temperatur, har du korrekt medicinering.  

Puls er nedsat ved lavt stofskifte måske under 60, så hvis du har puls på 50-60, kan du også være hypo-thyroid. Pulsen skal måles i hvile. Pulsen svinger meget og er også individuel, så den er ikke pålidelig til fastlæggelse af hypo-thyroid, men det giver et fingerpeg. Er pulsen relativ høj 70+ har du måske ikke hypo-thyroid, men hyper-thyroid.

Muskler kræver energi for at afslappes
Muskler slapper ikke af med det samme, hvis du mangler energi med lavt stofskifte, fordi det kræver energi, ATP, at slappe af i musklerne. Så hvis du har brugt en muskel, så tager det lidt tid for den at komme tilbage til afslappet tilstand.

At der kræves energi til afslapning af muskler, illustreres med rigor mortis, dødsstivhed, som indtræder fra ½ time efter døden (ja, undskyld jeg bringer det op, men det illustrerer tingene). På grund af manglende ilt og energi går musklerne i krampe, som varer 12 timer, hvorefter de løsner op pga af generel nedbrydning.   

En af testene for denne muskel forsinkelse er en gammel test: ackilles-Sene testen, hvor foden vipper ned ved slag på senen og hvis der er hypo-thyroid, kommer den kun langsomt op igen. Denne test er forsøgt korreleret med TSH, men lægerne kunne ikke finde korrelation, hvorfor testen, fejlagtigt, er forladt.

NOTE: Lægerne i USA har helt tilbage i 1970'erne besluttet, at den eneste blodprøve test for lavt stofskifte, er TSH og de har aldrig interesseret sig for at teste TSH overfor basal metabolisk stofskifte og patienternes symptomer. Hvorfor?, fordi I USA er der store penge i disse TSH tests - og så det ligegyldig om det er relevant eller ej, det er det der gælder, basta.

Blodprøver svarer sjældent til kliniske symptomer - Lavt Stofskifte
Blodprøver for hypo-thyroidea, svarer sjældent til patientens kliniske symptomer og slet ikke de prøver lægen normalt tager i Danmark (TSH og på en god dag MÅSKE T4).

Der skal undersøges for TSH, frit T4, frit T3, thyroid antistoffer: anti-thyroglobulin og anti-Thyroid-Peroxidase. Den bedste prøve er frit T3, men selv disse giver sjældent et klart billede, der afspejler symptomerne.

Dr. Lowe fandt kun svag korrelation mellem frit T3 værdi og kliniske symptomer og han konkluderer, at blodprøve test for thyroid hormon forstyrrelse, er stort set værdiløse! Se på patienterne, i stedte for at se på laboratorie tests, er hans konklusion.

Han siger endvidere: Thyroid hormon forstyrrelse er sammen med diabetes den langt overvejende del af alle hormon forstyrrelser,  .. og blodtestene for thyroid kan man ikke stole på! Derfor kan man lige så godt smide blodprøve tests væk og udelukkende se på patientens kliniske symptomer og behandle derefter.

Binyre Træthed - Lav Binyre funktion - Kronisk Træthed

​Binyre træthed - oversigt - symptomer - betydning (Adrenal Fatigue)

Mange med lavt stofskifte, lider også af adrenal udmattelse, binyre træthed. Patienterne har næsten bogstavelig talt brændt deres binyrer ud, efter mange års stress, dårlig søvn, træthed, kroniske smerter og evt dårlig kost og overflod af medicin, så binyrerne er kørt træt, udmattet og er delvist holdt op med at lave hormoner.

Binyrerne er en del af det endokrine hormon system. Du har 2 binyrer, valnød store kirtler, som sidder ovenpå nyrerne. Binyren består af et ydre lag, binyrebarken (cortex) og et mindre indre lag binyre marven (medula).

Binyre barken (Cortex) producerer Cortisol og dehydro-epi-androsterone (DHEA).

Cortisol hjælper med at øge cellens energi, mental klarhed, immunfunktion, og virker kraftigt anti-inflammatorisk.

DHEA bidrager til at øge mental klarhed, velvære, evne til at håndtere stress, immunsystemets funktion og libido.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og binyre træthed

Binyrebark hormonerne bestemmer, hvor energisk du føler dig og din evne til at klare de fysiske krav i livet. Trætte (Slidte) binyrer og manglende hormon, får dig til at føle dig udmattet. Normalt fungerende binyrer, bestemmer om du vågner op om morgenen frisk.

Binyrerne er et stress organ, som gør dig parat til kamp eller flugt, men de er også de første til at sætte ud hvis du er udsat for langvarig stress. Binyrer på Wiki

Binyrerne Kontrollerer blodsukker, blodtryk og væskeballance. Kontrollerer immunsystemet, for meget hormon hæmmer immunsystemet og giver øget risiko for infektioner, mens for lidt giver overreaktion af immunsystemet med risiko for auto immun sygdom.

NB: Binyrehormoner indgår også i kontrol af stofskiftet og højt cortisol niveau hæmmer thyroid hormonet. Hvis kroppen presses for hårdt er udsat for stress i lang tid, så påvirker det thyroid hormonet negativt og stofskiftet falder. Cortisol hæmmer TSH og dermed thyroid hormon produktion og hæmmer T4 => T3 omdannelsen og fremmer T4 til reverse T3.   


Binyrer træthed er ikke noget lægerne beskæftiger sig med, det er en tilstand de ikke gider høre om. De har kun lært om ekstremerne inden for binyrer: addison's disease (totalt ophørt binyre) og Cushings syndrom, voldsom overproduktion af cortisol. De har kun lært sort og hvidt - alt imellem ekstremerne eksisterer ikke, men sådan er den virkelige verden jo ikke!

Der er ikke nogen test du kan bede om, selvom de kan udføre en binyre belastnings test med ACTH = Adreno CorticoTropic Hormon fra hypofysen, men hvis du ikke er ekstrem, vil den ikke sige noget. 


Binyrerne har 3 hoved funktioner

Glukokortikoider - omfatter cortisol fra cortex.
Hjælper kroppen med at omdanne fødevarer til energi, normalisere blodsukker, reagerer på stress og vedligeholde dit immunsystems inflammatoriske reaktion.

Mineralkortikoider - omfatter aldosteron fra cortex. Opretholder en passende balance af natrium, kalium og vand i kroppen, de hjælper med at normalisere blodvolumen og dermed dit blodtryk.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og binyre træthed


Adrenalin og nor-adrenalin
fra medula.
Hormoner øger pulsen og styrer blod gennem-strømningen til musklerne og hjernen. Hjælper også leveren til at omdanne glykogen til glukose.

​Binyrer har en "FIGHT or FLIGHT" funktion
Binyrer her en "fight or flight" funktion, som gør dig parat til kamp eller flugt, men langvarig stress kan forårsage funktions svigt. Stigende adrenalin og andre hormoner øger pulsen og blodtrykket og bremser fordøjelsen så kroppen viderestiller alle sine energier til en potentiel trussel eller udfordring. Langvarig stressfaktorer overanstrenger binyrerne og udmatter dem, disse stressfaktorer omfatter:

• Vrede, frygt, ængstelse, skyld, depression, bekymringer, negative følelser
• Overarbejde, fysisk og psykisk belastning
• Overdreven træning
• Søvn mangel, døgn rytme forstyrrelse, natarbejde
• Kirurgi, traume, skade
• Kronisk betændelse, infektion, sygdom eller smerte
• Temperatur ekstremer
• Gift påvirkning
• Ernærings mangler eller mad allergier, mad intolerence

​Symptomer på lav funktion af Binyrer - Binyre udmattelse

• Kronisk træthed og svaghed, især om morgenen og eftermiddagen - kan ikke holde trit med daglige krav. Fornyet energi kl. 18. Søvnig kl. 21. Kvik igen kl 23, som holder dig fra at kunne sove før 01
• Undertrykt immunsystem, hyppige infektioner, forkølelser, allergi, autoimmune lidelser
• Muskel og knogletab og muskelsvækkelse
• Dårlig hukommelse, Depression og andre psykiske forstyrrelser, såsom øget frygt og angst
• Trang til fødevarer med højt salt, sukker eller fedt indhold
• Kronisk betændelse, infektion, sygdom eller smerte
• hudproblemer
• Hormonel ubalance, Øget PMS eller menopausale symptomer, Lav sexlyst
• Ernærings mangler eller mad allergier, mad intolerence
• Svimmel når man rejser sig fra siddende eller liggende / unormal blodsukkerniveau
• Nedsat evne til at håndtere stress
• Svært ved at vågne op om morgenen, trods en fuld nats søvn - er afhængige af kaffe / sodavand stimulation

Det store spørgsmål - Har du lav funktion af Binyrer?

​​Nu tænker du nok, hvordan i alverden ved jeg om jeg har binyre-underfunktion - trætte binyrer?
Der findes en spyt test, der kan måle cortisol indholdet i spyt. Cortisol niveauet varierer normal  meget over dagen med højst niveau om morgenen og 1/4 om aftenen. Har du lav produktion af Cortisol har du formentlig lavt niveau om morgenen. Man kan købe spyttest over internet, men de koster ca 1.500 kr. og der er 4 test så man kan måle 4 gange over dagen. Du kan sikkert ikke få lægen til noget som helst i den stil.

Er du øm i binyrerne, de sidder øverst på nyrerne, så har du formentlig udmattede binyrer, de bliver forstørrede ved stress.

Her en nem lille gratis test for Binyre træthed her:

Pupil test for binyre træthed
1) Tag et mørkt rum med spejl
2) Tag en lomme lygte eller lampe
3) kig dig i spejlet, lys skråt ind på øjet 1 min. og iagtag pupillen
4) pupillen skal normalt trække sig sammen og bliver der alle 60 sek.
5) hvis pupillen udvider sig efter 30 sek eller står og udvider sig og trækker sig sammen, så har du sandsynligvis trætte binyrer.

Musklerne i regnbuehinden bliver trætte og kan ikke holde pupillen kontraheret pga lavt Aldosteron niveau = trætte binyrer, så det måler ikke cortisol niveauet, men et andet binyre hormon, aldosteron.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og pupil test af binyre træthed

Behandling af trætte Binyrer

​Læs generelt om Stress: Uddrag fra kompendiet i nervesystemet

​Ting der hjælper mod binyre træthed
• Salt, Kalium, Vand. Seltin salt er mere balanceret end bordsalt, det indeholder både Kalium klorid og alm salt (natrium klorid)
• B5-vit. Panthoten syre, bidrager til produktion af cortisol. Du bør tage en B-combi vitamin og jeg anbefaler Omni-B- Active (mærke biosym). Se matas, helsemin mm.
• C-vit (3 x 500 mg)
• D-Vit
• A-Vit
• Fosforlipider til understøttelse af mitokondrier. f.eks Lechitin granulat 5 gram dagligt, men man kan få den overalt, matas, føtex, helsemin, helsam: Lecithin Granulat 400 g 159 kr. Man skal i helsekost for at få den store på 400 g.
• D-ribose til cellernes ATP produktion og støtte af mitokondrier. 5-10 gram daglig. Kan bruges i stedet for sukker som sukker erstatning. Smager lidt som ren glucose. Det er en sukkerart, men øger ikke blodsukker. Kan fås på BulkPowders, sendes fra EU, billig porto.
• DHEA. er et præhormon for binyrerne. 5 mg daglig. Receptpligtig
• Hydrokortison (recept), se nedenfor
• Adaptogene urter som nedenfor

​Hydrokortison
Er identisk med det kortisol man selv producerer. På en skala 0-20 (det er ikke i mg) har man normalt 20 cortisol om morgenen og 2 om aftenen, er cortisol for høj om aftenen, kan man ikke sove. 

Der tages 20 mg. hydrokortison daglig fordelt så det følger den naturlige døgnrytme for cortisol.
Morgen: 12 mg cortisol
kl 12. 5 mg
kr 15. 2 mg
kl 18. 1 mg

Adaptogene Urter mod Trætte Binyrer
Adaptogene urter er med til at understøtte binyrerne. Tages hver 3. time fra om morgenen til kl. 16. Ikke for sent for ikke at forstyrre nattesøvnen.

• Sibirisk ginsing (Eleuthero). Super god til at reducere kroppens stress respons. Ginseng Siberisk (russisk rod) 520 mg fås i Helsam.

• Panax Ginseng.
Er lidt kraftig alene, men kombiner med sibirisk ginsing.

• Ashwagandha
- Indian ginseng. Såkaldt adaptogen urt, som Booster immunsystem, støtter thyroidea og binyrer. Ashwagandha har være brugt i Indisk traditionel medicin i tusinder af år.
Se Artikel: Ashwagandha & Thyroid og denne artikel: Why It's Important to Find Ways to Calm Your Nerves During Stressful Times  Og denne Youtube: Ashwagandha - What is it?

Ashwagandha fås Ikke i DK. Du kan få det her: Healthtonics.co.uk, det sendes fra England, så ingen problem med told og der er rimelig forsendelse på 30 kr. Jeg har selv købt Ashwaganda der. Tag 1 kapsel x 2 daglig.

• LakridsRod Ekstrakt. Adaptogen urt, med indhold af Glycyrrhizin, som er karakteristisk for lakridsrod.  Støtter binyrer hvis de er udmattede. Forlænger Cortisol virkning. Støtter heling af tarmepitel celler. Glycyrrhizin, hæver blodtrykket lidt, så hvis du har forhøjet blodtryk, er det ikke noget for dig.

NB: er du stresset med høj cortisol, er lakridsrod ikke en god ide, Binyrerne stimuleres endnu mere og gør det værre. Vælg Ashwagandha i stedet.

Lakridsrod har en god virkning, men nogle har problemer med det, det giver væske i kroppen og øget blodtryk, tag Sibirisk Ginsing i stedet, som er næsten lige så effektiv.

Laktridsrod ekstrakt på Helsebixen.dk  tag f.eks 1 gram daglig fordelt på 2 gange. Det er meget moderne med lakrids i mad, så her har du en chance for at prøve det.

Stress af - Stimulering af det parasympatiske nervesystem:

Det Sympatiske nervesystem udspringer fra rygmarven i brystkasse regionen, dog er der grene til hoved, hjerte, lunger der udspringer i halsregionen.

Er du stresset, eller har du problemer med halshvirvler, så para-sympaticus er hæmmet og stress systemet blevet dominerende, kan du stimulere det para-sympatiske system, "Rest and digest" systemet sådan:

Sang, gurglen hals, åndedræts øvelse dyb indånding, stimulerer nervus vagus (10.hjerne nerve), som fører det parasympatiske nervesystem til kroppen.

Afslapnings musik, let motion, ud i naturen, meditation, yoga, et godt afslappet måltid med et glas og social aktivitet. Sov godt. SLUK MOBILEN OM NATTEN.

Sang og gurglen hals stimulerer det parasympatiske system, fordi det har grene til svælget via hjerne nerver.

Dufte stimulerer parasympaticus. Feks Essentielle olier, udtræk af planter.
Lavendel olie (aroma terapi). Find disse olier i Matas og helsekost. Koster omkring 40 kr. for 10 ml. koncentreret duft.

Ansigtet forsynes af grene af det parasympatiske nervesystem, dvs massage af ansigtet og smil, vil stimulere det afslappende nervesystem.

Først nu giver det mening for mig når nogen snakker om kranio-sacral terapi. Det er jo simpelthen det parasympatiske nervesystem der stimuleres.

Afslap kroppen - afstress med Still Point Inducer
Du kan afslappe kroppen og afstresse med denne "Still Point Inducer" (den røde sag). Du kan også nemt lave en selv med 2 tennisbolde i en sok, eller tape dem sammen med elefant tape.

Still Point Inducer er et begreb inden for Kranio Sacral terapi, hvor det kranio sakrale system nul-stilles. Kranio sacral terapi er stimulering af det para-sympatiske nervesystem.
Tennisboldene anbringes nederst på kraniet (ikke på halsen og ikke på musklerne). Du ligger på dem 10-20 minutter.

​Reference: The Still Point

==> ​Næste side - Del 2

•   Specifikt om årsagen ti Hashimoto's Tyroidisme?
•   Hvordan kan man fjerne årsags faktorer
•   Kost og kost tilskud - til helbredelse af Hashimotos
•   Rigtige Medicin, hvis du har behov for medicin 
•   Referencer

INFO BOX OM JOD

Læs min artikel om JOD: Jod det mest Misforståede Mineral, Hvorfor alle Skal Have Meget Mere
 
Jod og Hypo-tyroidea som følge af Jodmangel
I tyroidea hormonerne  (4-jod-thyroxin og 3-jod-thyronin) indgår Jod, som er et nødvendigt (essentielt)  mineral. På verdensplan udgøres 90% af alle struma tilfælde af jodmangel. I områder hvor den daglige jodtilførsel er under 50 mikrogram (µg) Jod, forekommer struma udbredt som en epidemi. Skjoldbrusk kirtlen vokser som kompensation på jodmangel. Vi skal have langt mere jod.

Mangel på Selen, et andet essentielt mineral som thyroidea skal bruge, kan være en medvirkende faktor til struma.

Mange lande har et jod-program, der sørger for at befolkningen får jod. Der tilsættes jod (som Kalium Jodid) til bordsalt og salt til levnedsmiddel industrien, for at være sikker på at alle får tilstrækkeligt med jod. Anbefalet daglige indtagelse af Jod er 150 mikro gram (µg) daglig, men vi skal have langt mere, se min JOD artikel.

Vi startede med salt tilsætning i Danmark i1920'erne og forbød jod tilsætning igen i 1980 som eneste land i verden (hvor dum kan man være?), hvorefter antallet af hypo-thyroidea, struma tilfælde steg voldsomt til 200.000 i Danmark i 1996. Efter kritik fra WHO, begyndte vi med jod igen i 2000, hvorefter antallet af hypo-thyroidea faldt drastisk.

I Danmark er der tilsat 20 mikrogram (µg) Jod pr. gram salt, så hvis vi får 10 g. salt daglig, får vi 130 mikrogram Jod. Derudover få vi jod fra naturlig forekomst i maden, hovedsaglig fra hav levende dyr, fisk og skaldyr og hav planter (f.eks tang). Særlig Jod rige er: krabber, hummer og torsk. Torske lever og lever tran har højt indhold omkring 500 µg Jod /100 g. Himalaya salt er uden jod.

NB: Tang og Jod Tang har et kæmpe stort Jod indhold, tørret tang, tang mel (Kelp) indeholder op til 500.000 µg Jod pr. 100 g.

Nogle patienter siger at de ikke kan tåle Jod tilskud, udover det der er i kosten, og reagerer negativt på det. Omvendt kan man også forsøge med lidt ekstra Jod en periode i form af ekstra hav dyr eller en meget lille kniv spids tangmel (1 gram = 500 µg Jod) eller en tang tablet og se hvordan man reagerer.

Om jod og struma på Wiki.


NB: Brom og Fluor og Klor 
Så er der Brom og Klor, som også kan hæmme thyroidea... man kan blive ved. De er grundstoffer kemisk tæt på Jod og de konkurrerer med Jod om optagelse i thyroidea. For meget af disse mineraler, vil give relativ jod mangel og hæmme thyroidea, særligt hvis man får lidt jod i forvejen. Fluor er giftigt og ikke et mineral vi har brug for. Flour har tidligere været brugt som lægemiddel til at hæmme en hyper-thyroidea.

Et studie har vist at 2-5 mg Fluor daglig til voksen, er nok til at hæmme thyroidea. Hos små børn skal vi en del længere ned 1 mg eller mindre. De fleste børn får formentlig for meget fluor og er i risiko for endokrine påvirkninger. Et estimat er at 1-3 årige børn får 1,5 mg fluor daglig.    

I dag får alle fluor via tandpasta (Fluor 1,4 mg/g tandpasta, børnetandpaste 0,6 mg/g) og naturligt via drikkevand (0,5-1,5 mg/liter), mad generelt udover hav-dyr, er der ikke meget jod i, men i disse ting er der mest: Rejer krabber 0,3mg/100g, Fisk 0,13mg/100g, Vin (1,5 mg/liter) og Fluor bomberne: sort og grøn te (3,7 mg/liter eller mere) og "Ramlösa mineralvand" (2,7 mg/liter). Forsøg har vist at man kan optage op til 0,5mg Fluor daglig fra tandpastaen.

Sindsyge tandlæger har en ide om at børn systematisk og obligatorisk skal forgiftes med Fluor, et giftigt mineral vi ikke har brug for. Fluor skylning "dentalsuspension" med Fluor indhold 22,6 mg/ml har en ringe og tvivlsom effekt på huller i tænderne. Drop sukker, slik og sodavand, det har massiv effekt både på huller og på generel sundhed.

Du finder fluor i teflonpanner, i en række lægemidler, i imprægneret tøj og som Perfluorerede stoffer, som bruges til at gøre produkter vand- og fedtafvisende, f.eks pizzabakker, mikrobølge popcorn.


Her finder du Brom
Bromhexin hostesaft indeholder Brom og det behøver man jo ikke at tage, når der findes det sunde "Mucomyst" slim løsnende hoste saft, acetyl-cystein som tilmed er forløber for glutathion som styrker immunsystemet. Brom findes som flammehæmmere i elektronik, møbler, skumgummi madrasser, biler.
Køber du ny bil risikerer du at få lavt stofskifte af al den giftige dunst fra sådan en ny bil.


Kviksølv
Nu vi er ved tandlæger, så har de jo også forgiftet hele befolkningen med kviksølv. Halvdelen af plumber er kviksølv og noget ender selvfølgelig i kroppen og hjernen, det siger sig selv. Kviksølv er ret giftigt og neurotoksisk og der er ikke nogen nedre grænse. Hvad er der med jer tandlæger?

USA har angivet et acceptabel daglig Fluor indtag på 0.05 mg/kg legemsvægt (ved 80 kg bliver det 4 mg) og max 10mg. Vi får nok alle i Danmark omkring 5 mg Fluor og det er i området der potentielt kan hæmme thyroidea. Nogle lande (USA) tilsætter fluor til drikkevand (anbefalet 1,5 mg/liter), men ikke Danmark.
Om jod og struma på WikiDette er Del 1 af 2 ==> ​Næste side - Del 2 

​   Del 2 Indhold

•   Specifikt om årsagen ti Hashimoto's Tyroidisme?
•   Hvordan kan man fjerne disse faktorer
•   Kost og kost tilskud - til helbredelse af Hashimotos
•   Rigtig Medicin, hvis du har behov for medicin 
•   Referencer

 

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk