​Grøntsags Juice Rensnings Kur  - 9 Dages kur

9 dages grøntsags Juice kuren
Rensning af kroppens indre og lever afgiftning er centralt og vigtigt for at lade kroppen regenerere sig hvis den er kommet ud af balance.
Især tarme, lever, nyrer og hormon system. En slags "reset" af kroppens funktioner, hvorefter kroppen ligesom blomstrer positivt op igen med fornyet energi og hormonsystem.

9 dages grøntsags Juice kuren er også super god som starten på en slanke-kur og som start på en kost ændring, hvis du prøver at helbrede en bestemt sygdom.
9 dages grøntsags kuren, kan også bruges for at omvende u-frugtbarhed og for at booste frugtbarheden f.eks ved PCOS.

9 dages grøntsags Juice kuren, kan også bruges som starten på en eliminations kost, hvor du med grønt-sagskuren udelukker det meste, hvorefter du langsomt prøver at indlemme flere og flere levnedsmidler og ser om du begynder at få uønskede reaktioner fra kroppen.
Eliminations kost bruges hvis du prøver at finde ud at om du har fødevare intolerance overfor bestemte fødemidler eller om nogle fødevarer giver immunologiske reaktioner f.eks. auto-immune reaktioner.  

Du Bliver Træt af denne kur
Vær forberedt på at du kan blive træt af denne kur, fordi du udelukker kulhydrater som brød og mel, som ellers har givet dig blodsukker og energi. Hold ud - vær stærk og gennemfør de 9 dage! 

Hvad går de 9 dage ud på?

 • 3 dage med kun grøntsager, salat, frugt, grøntsags juice
 • 3 dage med kun grøntsags juice
 • 3 dage med kun grøntsager, salat, frugt, grøntsags juice

De 3 midterste dage
De 3 midterste dage er selve rensnings kuren med kun grøntsags juice, mens de 3 dage før er kroppens forberedelse og de 3 dage efter er optrapning til normal kost.

De 3 midterste dage er perioden hvor kroppen skiller sig af med diverse giftstoffer. Ikke nogen fast føde, tarmene skal have helt ro, kun frisk presset Grøntsags juice.

Tarmene må kun få Grøntsags juice, ikke fast føde. Suppler med rigelig vand efter behov. Evt. urte te.
Der tages omega-3 kapsler 6 stk daglig som du plejer. Ikke vitaminer tabl, ikke hørfrø/loppefrø fibre.

De 3 dage før og 3 dage efter

Første 3 dage nedsættes mængden af mad gradvis til kun at spise lidt og let og hovedsaglig grøntsager.
De sidste 3 dage optrappes mængde af mad, til at forberede kroppen til normal kost.
Tag også Vitamin multi-tablet og Omega-3 fiskeolie kapsler.

Gerne lidt Hørfrø og Loppefrø (HUSK) i for-kuren og efter-kuren og det bør du iøvrigt gøre altid for opretholdelse af normal tarmfunktion. 

Jeg tager begge dele om morgene, først Loppefrø i vand, kører vandet rundt så det er helt blandet og drikker med det samme. Derefter putter jeg 1-2 spise skefuld Hørfrø i vand og lader det opbløde 5 min. Og drikker det.

Lad være at blande loppefrø og hørfrø sammen i samme glas, det klumper for meget sammen, så  tag begge ting, men en ting ad gangen.  

Juicen laves i en Juice maskine (Juicer)
Du kan bruge stort set alle slags grøntsager (og evt lidt frugt) af forskellig slags, juicet i en grøntsags juice maskine, også kaldet "Juicer".

Princippet i en juicemaskine, er at grøntsagerne findeles og centrifugeres gennem et filter, eller si hvorefter det flydende juice separeres fra det faste frugtkød. Den flydende grøntsags juice render ud af en tud, hvor du opsamler det.
De faste rester efter juicningen, pulpen, er ret tørt bliver i maskine i en beholder, som du tømmer.

Grøntsager kan fx. være gulerod, selleri, persille, grøn pebber, tomat, kål, agurk, salat, spinatblade, fennekel.

Det er bedst at bruge økologiske ting for at undgå pesticider og herbicider.

Hvedegræs anbefales som meget værdifuld at komme i frugt juiceren, med masser af klorofyl og vitaminer og aminosyrer (hvede korn spiret til græs). Det kan være græsset skal blendes først i en blender. 

Juice er rig på naturlige fyto-kemikalier, basiske elementer, anti-oxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer, kulhydrater.

grøntsags presser

Grøntsags juice maskine

Grøntsags juice og gulerods juice i papkarton fra supermarkedet kan sikkert gå an at bruge, hvis man ikke lige har en juice maskine.

Frugt
Frugt bør altid indtages i begrænset mængde, fordi det indeholder sukker hvoraf halvdelen er glucose (druesukker) og den anden halvdel det giftige frugtsukker (fruktose)... og du skulle jo lige afgiftes, ikke?

Frugt kan være stort set alt frugt, husk at tage stenen ud af stenfrugter. Hvis du bruger økologisk frugt kan du juice alt inkl. skallen på appelsin og citron.
Frugt kan være, æble, pære, appelsin, grape, vandmelon. En halv eller hel citron måske ingefær eller kanel til at give lidt pift.

Undgå helt tørret frugt, som er ren slik med kæmpe sukkerindhold: rosin, dadler, figen, tørret abrikos. 

​Den samlede rensnings kur strækker sig over
9 dage og bliver som følger:

3 dages for-kur. Første 3 dage

 • 1. dag. Kogte grøntsager. lidt frugt, salat skål, frugt/grøntsags juice. Vand efter behov
 • 2. dag. Salat skål, lidt frugt og frugt/grøntsags juice. Vand efter behov
 • 3. dag. Kun lidt frugt og frugt/grøntsags juic. Vand efter behov

​3 dages rensnings kur - midterste 3 dage

 • ​4. dag kun grøntsags juice & Vand. Intet andet
 • 5. dag kun grøntsags juice & Vand. Intet andet
 • 6. dag kun grøntsags juice & Vand. Intet andet

​3 dages efter-kur - sidste 3 dage

 • 7. dag. Kun lidt fast frugt og iøvrigt grøntsags juice. Suppler med vand efter behov
 • 8. dag. Salat skål, lidt fast frugt og grøntsags juice. Suppler med vand efter behov
 • 9. dag. Kogte grøntsager, lidt frugt, salat skål, grøntsags juice. Suppler med vand efter behov

​Derefter kan man begynde at spise normalt igen. Man skal ikke begynde at fylde sig med store måltider efter kuren. Begynd langsomt med små lette måltider, grøntsager, salat og frugt.

Alternativ til 9 dages kuren - Kun Juice i 2-3 uger
Du kan også bruge en alternativ måde at reset-te kroppens funktioner og hormoner på. Nemlig en ren juice kur uden at spise noget fast føde.

Demonstration af en Juice maskine - sådan gør du

Demonstration af Philips Juicer HR1871. Bedste Juice maskine. Jeg har sådan en juicer og den kan jeg anbefale, meget god, kraftig, nem at bruge og er vinder i Tænk test (Pris i Merlin kr. 1.119). I starten juicer hun skrællet rødbede og gulerødder.

Er en Juice maskine noget for dig - Ja - Nej?

​Du overvejer måske om en juicer overhovedet er noget for dig. Her er mine kommentarer til det.

Juicen er sund fordi det er koncentreret grøntsager / frugt og du får alle de gode plante farvestoffer, naturlige phyto-kemikalier, vitaminer og mineraler og anti-oxidanter, et ordentligt skud af alt det gode. Når det drejer sig om C-vitamin, så forsvinder det hurtigt ved iltning og når du har det stående et par dage i køleskab, så glem det og tag 2x 500 mg. C-Vit tablet daglig

Der skal meget grøntsager og frugt til for at lave juice. Jeg lavede en test med juicning af blandet grøntsager og frugt og jeg fik ca 600 ml juice ud af 1 kg blandet grøntsager / frugt. Hvis du skal leve af juice, skal du bruge 2-3 kg. grøntsager / frugt daglig. Det skal helst være økologisk. Det løber selvfølgelig op i penge.
På den anden side, hvis du skal leve af juice et par uger, så skal du jo ikke have kage og slik og alm middagsmad, som du ellers har købt. 

Juiceren skal rengøres og vaskes efter brug, og selv om Philips modellen er nem at rense, så går der alligevel 10 min med det.

Ja, hvis du er sundheds freak
Hvis du er sundheds freak, eller har et sygdoms project og en sygdom du skal helbredes, ja så vil jeg anbefale en juicer.

Jeg vil foreslå som en mulighed, at blande købe juice med din egen juice og kun juice de grøntsager du ikke kan få som færdig juice.
Du kan i supermarkedet få grøntsags juice, men af en eller anden grund er det over 80% tomat juice i + lidt andet. Derudover kan du få ren frugt juice af forskellig sammensætning, som købe juice.

Du kunne undlade at juice frugt og tomater, men nøjes med at juice de grøntsager du ikke kan få i en købe juice og så blande noget af købe grøntsags juice og frugt juice oven i din egen juice, indtil du har en passende smag.

Gulerods juice er super sundt og jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke kan få det som færdig juice, men brug endelig masser af gulerødder i din juice. Rødbeder er også en super food med mange gode anti-oxidanter og andre naturlige plante-stoffer i, bl.a. betalainer som det røde farvestof "betanin" og "Vulgaxanthin".

Note om rødebede: din urin kan blive farvet rødt af rødbeder, det er helt uskadeligt.
Om rødbeder "What's New and Beneficial About Beets


Nej, hvis du kun vil lave appelsin juice
Er du kun interesseret i at lave appelcin juice til dig og familien, så Nej. Det er meget nemmere at købe færdig juice. Det er alt for besværligt og sikkert også dyrere at lave juicen selv.

Principper i en Eliminations Kost

Hvis du har brugt grøntsags Juice kuren som start på en Eliminations kost
Hvis du bruger 9 dages grøntsags juice kuren som starten på en eliminations kost, fordi du vil finde ud af om der er nogle fødemidler du ikke kan tåle, og du skal til at spise normalt igen, så start langsomt med at indlemme flere og flere normale levnedsmidler i kosten. Undlad i starten de fødevarer, du har mistænkt laver balade og gem dem til sidst.

Man starter med få fødevarer og tager flere og flere med for at se om man reagerer uønsket på de nye fødevarer.


Principperne i eliminations kost
En eliminations kost, er en metode til at finde ud af hvad man ikke kan tåle af mad. Metoden går ud på at man i starten udelukker stort set alt og derefter tager flere og flere fødevarer med i kosten, for at se om der er noget man ikke kan tåle.

Hvis man skal gøre det meget strengt, tager man kun ét enkelt levnedsmiddel ad gangen og ser hvad der sker. Der skal gå minimum 3 dage og hvis der ikke er nogen reaktion, så tager man næste levneds middel og lader det indgå i kosten. Man kan også vælge en løsere metode hvor man tager flere levneds midler på en gang og ser om der er en uønsket reaktion og det er hvad jeg vil foreslå. Fokuser på det der normalt giver problemer med fødevare intolerance, nemlig Gluten, mælk og æg.

Gluten er det der oftest giver problmer, så gem det til slut. Gluten findes i de 3 kornsorter: hvede, byg og rug og dermed alt brød lavet af disse, dvs alt brød også rugbrød, kage og halvfabrikata med disse ting i, skal du undgå i starten. 
 
Der er 3 forskellige reaktions typer over for et levnedsmiddel:

• 1  Allergi type 1 (IgE), hvor man reagerer straks på små mængder af et bestemt levnedsmiddel, med typisk høfeber symptomer.  

• 2  Levneds middel intoleranse. Man kan reagere på forskellig måde overfor et bestemt levnedsmiddel, der kan gå op til 48 timer før reaktion, i starten kan man ligefrem blive høj og have det godt, når man får det man ikke kan tåle og først dagen efter får man det elendigt.

• 3 Fødemidler kan også give anledning til auto-immune reaktioner i kroppen. Kroppen laver antistoffer mod bestemte fødevare proteiner og hvis proteinerne ligner kroppens proteiner, angriber antistofferne  dine egne celler. Det er et mere langstrakt forløb og antistofferne forsvinder ikke lige med det samme selvom du bryder ind.  

Det eneste der er erkendt af læge verdenen er laktose intolerans og cæliaki gluten intolerans (lokal reaktion i tarmen på gluten protein). Alt andet i denne kategori, alt det lægerne ikke kan forstå, eksisterer ikke, men der er naturligvis andet end de 2.  

Undgå ALTID sukker og hurtige kulhydrater
Det er hvidt brød, hvide ris, sukker, slik, kage, tørret frugt, pizza, pasta. De hurtige kulhydrater er skadeligt for kroppen, inflammatorisk, giver store svingninger i blodsukker og insulin, giver fedme, giver ikke mæthed, giver hurtig sult og trang til mere sukker, hvidt brød og kage.

Nøjes med kun lidt frugt 1-2 stk, der er sukker i. Undgå at drikke ren købejuice, der er meget sukker i. Du kan bruge købe-juice til at blande oven i din egen grøntsags juice.

Spis mere fedt (nej det feder ikke, det øger fedtforbrændingen og er sundt), spis mere grøntsager og ca det samme protein som tidligere. Nøjes med kun lidt frugt 1-2 stk, der er sukker i.   

Undgå ALTID gifte
Undgå gifte som sødemiddel Aspartam, 3-krydderi (smagsforstærker, MSG, mono natrium glutamat). Spis så vidt muligt økologisk for at undgå sprøjtemidler. Kviksølv i tun.

Spis dette - eliminations kost med 3 trin
Jeg vil foreslå at du efter din 9 dages grøntsags kur / Juice kur, laver en grov udgave af eliminations kost, med kun 3 trin, med fokus på de 3 ting der normalt giver problemer: gluten, mælk og æg, på denne måde.

Trin 0.  Det var din 9 dages grøntsags kur eller 2-3 uger på ren grøntsags Juice

Trin 1. Varighed 1 uge

Grøntsager: Spis rigeligt med kogte grøntsager, grønt og salater evt også grøntsags juice, hvis du er blevet glad for det.
Fedtstof: de gode fedtstoffer som er: kokos, oliven, avocado (smør er også godt fedt, men vent til trin 2)
Proteiner: kylling, kalkun, fisk, okse, gris
Kulhydrater: Ikke store mængder kulhydrater, det er det der ødelægger det hele for dig, og det der gør dig fed. Ja, kulhydrater gør dig fed, mens de gode fedtstoffer slanker. Det er et faktum.
Undgå brød og spis kun mindre mængde af de grove kulhydrater uden gluten som er:
Gluten frit: sødekartofler, kartofler, brune ris, quinoa gryn, boghvede, majs, havregryn, hirse, kokosmel

Trin 2. Varighed 1 uge
Hvis det går godt, fortsæt med indholdet fra trin 1 plus tag de syrnede mælkeprodukter som er: ost, yoghurt, cultura, creme fraiche og smør og se hvordan det går. Mælk har du ikke brug for, nøjes med de syrnede.
Produkterne med mange bakterier i, yoghurt og cultura kan give noget uro i tarmene, måske lidt tynd mave og luft. Det er OK, hvis der ikke er andre symptomer fra kroppen. På længere sigt kan du nøjes med en enkelt te-ske fuld yoghurt og cultura dagligt, så du får ro i tarmene.

Creme fraiche er uden bakterier (stoppet gæring ved opvarmning), smør og ost har kun lidt bakterier. Fløde er ikke syrnet, men det er godt fedtstof og super sundt, så det kan du roligt spise eller bruge i madlavning.

Går det fint i 4 dage uden uønskede reaktioner (ud over måske lidt uro i tarmene), så tag æg med i din kost, 1 eller 2 æg om dagen, det er en superfood, men desværre kan nogle være intolerante overfor æg, måske fordi deres tarmsystem er utæt.

Trin 3. Varighed 1 uge
Hvis alt det går godt i trin 1 og 2 fortsæt med samme indhold og prøv forsigtigt med lidt gluten holdigt. prøv lidt rugbrød og se om du kan klare det uden symptomer.

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk