Diabetes Kost, Blodsukker og Insulin

Stop Diabetes medicin Vanviddet - Medicin har aldrig helbredt Diabetes - Kun kosten kan helbrede Diabetes

Vanvid at behandle type 2 diabetes med yderligere insulin. I forvejen er kroppens insulin produktion tårnhøj og tilførsel af yderligere insulin som medicin, er vanvid .... og skadeligt!​

Dette er Del 1 af 2 - Fortsættes Næste side ==> Del 2

​Del 2: Moderne Diabetes Håndtering med kost
Diabetes 2: Kontroler Diabetes med kosten & Drop Insulin
Diabetes 1: Reducer Insulin kraftigt med kosten


Hvad er diabetes - Hvor kommer blod-sukkeret fra?

Sukkersyge (diabetes Mellitus): en sygdom hvor blodsukkeret stiger over det normale, fordi personen ikke kan regulere blodsukkeret via hormonet, Insulin.
Ordet diabetes, betyder forøget urinproduktion og det er netop et af symptomerne: forøget tørst og forøget tisseri. Mellitus betyder "sød" og betegner at urinen er sød, fordi der udskilles sukker med urinen.

Insulin er et hormon, der får blodsukkeret (glukose) til at falde, ved at transportere glukosen ind i kroppens celler. Ved diabetes dannes der ikke tilstrækkeligt insulin fra bugspytkirtlen ELLER insulinet virker ikke tilstrækkeligt, fordi personen er blevet insulin resistent.

Fødens fordøjelse og glukose
Efter fordøjelsen og nedbrydning af føden til dens minder bestanddele, herunder glucose (druesukker), optages glukosen til blodet og blodsukkeret stiger, hvilket normalt vil bevirke at bugspytkirtlen frigiver insulin til blodet, via en positiv feedback mekanisme, som så transporterer glucosen ind i kroppens celler, hvor det bruges som brændstof fx. i muskelceller og hjernen, alternativt opmagasineres glucosen som glykogen i cellerne, hovedsaglig lever og muskler.

Hvis der produceres for lidt insulin, eller hvis cellernes insulin receptorer ikke reagerer på insulin selvom der er et højt niveau (insulin resistens), forbliver blodsukkeret højt, og denne tilstand betegnes sukkersyge eller diabetes.

Et højt insulin niveau medfører oplagring af fedt i fedtcellerne og transport af aminosyrer ind i celler fx muskelceller, hvorfor insulin er med til at opbygge muskler. Nogle body buildere misbruger insulin til at opbygge mere muskel masse, en meget farlig vej at gå ad.

Et lavt blodsukker niveau, trigger hormonet glucagon, fra bugspyt-kirtlens alfa-celler til at omdanne glycogen i leveren eller musklerne, til frit glucose.

Leverens glucose kan frigives til blodbanen, mens muskelcellernes glucose skal bruges lokalt i musklerne.


Personer med sukkersyge på verdensplan
1985: 30 millioner
2013: 382 millioner
2030: prognose: 552 millioner (WHO)

I Danmark har 320.000 diabetes og man mener 200.000 har diabetes 2 unden at vide det.
Det forudsiges at diabetes 2 bliver et kæmpe problem i USA og i Danmarkløbet af nogle år og at det meste af sundheds budgettet i USA vil gå til diabetes og fedme behandling og følgerne deraf.

Forskellige diabetes former
Diabetes type 1, 1½ og 2
Årsagen til at blodsukkeret ikke kan transporteres fra blodbanen til cellerne er 2 forskellige, som også inddeler sukkersygen i 2 forskellige kategorier, type 1 og type 2:

Diabetes type 1:
Bugspytkirtlen er ikke i stand til at danne insulin fordi den af en eller anden årsag har taget skade og er ude af funktion. Tilstanden ses oftest hos børn og unge og skyldes formentlig immunologisk reaktion eller autoimmun reaktion og følgende skade på bugspytkirtlen. Sådanne uønskede immunologiske reaktioner kan ske efter vaccinationer eller naturlige infektioner f.eks røde hunde og andre af de kendte børnesygdomme. Evt. som følge af reaktion fra fysisk/psykisk traume eller chock.

Diabetes type 1½
En type 1 hvor bugspytkirtlen kan danne noget insulin, men ikke tilstrækkeligt. Af en eller anden årsag har bugspytkirtlen taget skade og er delvis ude af funktion. Oftest børn og unge og samme årsag som type 1.

Bugspytkirtlen, den gule (pancreas), ligger ud for tolvfinger tarmen, det første stykke tarm efter mavesækken.


Diabetes type 2
Diabetes 2 er en livstil betinget sygdom hvor bugspytkirtlen danner rigeligt insulin, men kroppens celler er blevet resistente overfor insulin og reagerer ikke på insulin, hvorfor cellerne ikke kan optage glukosen fra blodbanen.

Kroppens celler er løbet træt af de mange høje og svingende niveauer af blodsukker og insulin i blodet og hvorfor cellerne har nedsat sin følsomhed for insulin.

Der skal mere og mere insulin til for at transportere glucose ind i cellerne, indtil du ikke kan producere mere insulin selv, hvorefter blodsukkeret ikke kan reduceres ved egen hjælp. Type 1 er altså for lidt produktion af insulin og type 2 er kæmpe produktion af insulin.


Følg dit blodsukker nøje
Uanset diabetes type (eller om du er normal), er det vigtigt at blodsukkeret holdes nogenlunde stabilt i intervallet mellem den skadelige max grænse og den skadelige minimum grænse, da forhøjet blodsukker er skadeligt for blodkar, blodomløb, øjne, nyrer og kan give skinnebens sår, hjerte-kar sygdom, hjerte anfald, blodprop.


Sådan skal blodsukkeret ligge
Normalt blodsukker for ikke-diabetes er: 4-6 mmol/l i faste (før måltid) og op til 8 mmol/l efter et måltid, hvorefter falder til normal efter et par timer.

Hos diabetes patienter må man acceptere lidt større udsving, især hvis man følger diabetes foreningens usunde massive kulhydrat anbefaling, som er designet til usunde blodsukker svingninger:  4-7 mmol/l i faste (før måltid) og op til 10 mmol/l efter et måltid.
Ved sengetid: 6-8 mmol/l hvis du er i insulin behandling, så blodsukkeret ikke falder for meget i løbet af natten.

Hvis du spiser fornuftigt og ikke følger diabetes foreningens forkerte kostråd kan du holde et næsten normal blodsukker, som diabetes 1 patient.

For højt insulin niveau er også skadeligt på blodkar (giver frie radikaler), giver fedme, insulin resistens og svingningerne højt/lavt blodsukker og højt/lavt insulin er skadeligt generelt.
For lavt blodsukker er direkte livstruende (insulin chock, koma).

Blodsukkeret kan kontrolleres enten med kosten alene eller med en kombination af kost og et reduceret insulin forbrug. Uanset type må du nøje følge dit blodsukker over dagen, især hvis du laver kostændinger og nedsætter kulhydrat indtaget og insulin indtaget.

Du må foretage ændringer langsomt i små skridt, så du lærer hvor meget du kan reducere insulinet i takt med dine livsstil og kost ændringer


Kan type 2-diabetikere leve et liv uden medicin?

U-Turn - Et liv uden piller - TV DR1 serie med
Chris MacDonald & professor Bente Klarlund Pedersen


Har du set diabetes 2 tv serien U-Turn?  Det er et forsknings projekt med Chris MacDonald og professor Bente Klarlund Pedersen, der leder forskningsprojektet på TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

U-Turn Episode 1-9. Nogle episoder har været på Youtube, men er nu slettet.

U-turn-deltagerne har nu i seks måneder forsøgt at gøre sund mad og motion til en fast del af deres hverdag. Gruppen er halvvejs i forløbet og skal derfor helbredstestes på Rigshospitalet. Chris MacDonald håber på markante forbedringer af deres type 2-diabetes, men de sidste par måneder har været svære for deltagerne, og motivationen til at fastholde den sunde livsstil har været udfordret.

Af udsendelsen fremgår: vigtigste årsager til diabetes 2, er for meget stillesiddende arbejde og for usund kost med mange kalorier gennem mange år. Der indgår et madlavnings kursus med sund kost ledet af en diætist.

• Chokkerende at der ikke fokuseres på de elementer i kosten som er ÅRSAG til Diabetes.

• Det er også chokerende at deltagerne skal knokle rundt med hård træning gennem flere måneder, et program, der stresser kroppen. Hallo, helbredelse af Diabetes 2 drejer sig ikke om hård træning, som næsten ingen kan følge, flere er også ved at give op over dette overdimensionerede trænings program. Det drejer sig om KOSTEN og IKKE hård træning. 

• Man forstår hvorfor: Professor Bente Klarlund er læge (speciallæge i infektionsmedicin og intern medicin og overlæge på Rigshospitalet) og dermed pr. definition er kosten nedprioriteret. Men der burde være Kraftig fokus på kosten og ikke andet. Let motion er rigeligt, for eksempel 1 times gåtur daglig, sammen med kost ændring.Insulin helbreder ikke diabetes - Kun rigtig kost kan helbrede diabetes 2

Ingen er interesseret i at du skal helbredes - det er ikke det den moderne sundheds system er interesseret i og læger, diætister og diabetesforeningen er styret af medicinal industrien som absolut ikke ønsker at du skal blive rask.

Der er ABSOLUT INGEN PENGE i at informere korrekt om at kosten alene kan eliminere eller reducere insulin forbruget betragteligt og fjerne sygdommen.

Din privat praktiserende læge får betaling fra det offentlige pr. patient besøg og pr. prøve og han/hun er selvfølgelig heller ikke interesseret i at nedsætte sin indtjening.

Medicinal firmaerne er KUN INTERESSERET i at sælge så meget medicin som muligt og vejleder dig i forkert kost så du fortsat skal tage insulin og derfor skal du selvfølgelig tage masser af insulin for at kompensere for indtagelsen af det du ikke kan tåle, nemlig kulhydrat, .... hvor er logikken andet end profitten?????.

• Type 2 kan altid kontrolleres via kosten alene. Dette er videnskabeligt bevist
• Type 1 og type 1,5 kan delvis (stærkt reduceret insulin forbrug) kontrolleres med kosten, sådan at du kan reducere insulin misbruget. Det vil være individuelt hvor meget du kan reducere insulin medicinen, men en reduktion til halvdelen vil kunne opnås.

Vinderen er DIG - taberen er medicinal firmaer, lægerne mm. Hvem vil du, helst vinder?


De forkerte Diabetes KostRåd

En diabetes patient får at vide fra lægen, diætisten og ikke mindst diabetes foreningen og diabetes skolerne, at de skal spise en kost som øger dit blodsukker så du er nødt til at tage medicin for af kompensere for den forkerte kost.

Hvor er fornuften og logikken?

Den Nationale Kosthåndbog er udviklet af:
SundhedsStyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Foreningen af kliniske diætister og Fødevarestyrelsen. Her får du at vide:   "Diabetesdiæten bør først og fremmest være fedtfattig og have et højt indhold af kulhydrater og kostfiber" - "Generelt bør mængden af synligt fedt i kosten reduceres til fordel for indtagelse af fuldkornsbrød, kartofler, ris, pasta og grøntsager.

Diabetes foreningen anbefaler masser af grove kulhydrater, morgen, middag, aften og til mellemmåltider.

DETTE ER VRØVL, DU FÅR AT VIDE FRA DIÆTISTER, Læger og det offentlige sundhedssystem - SOM ALTID!

Der findes enkelte fornuftige og selvtænkende diætister som anbefaler en korrekt kost.Sådan virker insulin

Sådan virker insulin
Insulin har en hovedrolle i hvordan vores krop behandler kulhydrater, fedt og proteiner, selvom de fleste kun betragter dets rolle i kulhydrat omsætningen og regulering af blodsukker.
Insulin er det hormon der regulerer blodsukker og fedtaflejring og hjælper at få aminosyrer ind i cellerne. Insulin er et fedt lagrende hormon.

Insulins rolle i blodsukker
Insulin reagerer med en receptor på celleoverfladen og danner en omstrukturering i cellemembranen, en kanal kaldet GLUT-4 dannes, som tillader, at glucose kan trænge ind i cellen.

Insulin trigger også et enzym på fedtceller kaldet LipoProtein Lipase (LPL) som tillader fedtsyrer at trænge ind i fedtcellerne og oplagre fedtsyrerne som triglycerider. Med andre ord insulin fremmer oplagring af fedt i fedtcellerne.

Insulin fremmer oplagringen af glycose i lever og muskler som glucogen, hvis der er plads til det. Insulin spiller en central rolle i fedt omsætningen, idet høje insulin niveauer sætter kroppen i "oplagrings tilstand", oplagring af glucose (som glycogen) og oplagring af fedt i fedtcellerne.

Det betyder også at forhøjede niveauer af insulin bevirker at kroppen ikke er i stand til at forbrænde fedt. Derfor er insulin resistente personer næsten altid overvægtige. Insulin resistens medfører en kronisk tilstand af høj insulin niveau og konstant "Fedtoplagrings tilstand" istedet for "Fedtforbrændings tilstand".

Kan Bugspytkirtlen forny sig?
Alle celler undtagen nerveceller kan i princippet regenerere og forny sig selv, det kan bugspytkirtlens beta-celler, som producerer insulin, selvfølgelig også i mere eller mindre grad (Beta-Cell Regeneration , Can Beta Cells Be Healed? ), men hvis du konstant doper dig med kulhydrater og insulin, undertrykker du din egen pancreas, som ikke bliver stimuleret til at regenerere, hvorfor skulle den det, du kommer jo med insulin udefra, hvorfor den de-genererer, det er alm. logik.

Alle, voksne som børn, har cirkulerende stamceller i blodet, hvorfra der kan rekruteres nye celler.

For at resummere:
•  Højt insulin niveau: oplagrer fedt / forhindre fedtforbrænding
•  Lavt insulin niveau: forbrænder fedt / oplagrer ikke fedt.

Lave niveauer af insulin fremmer fedt forbrændingen til energi produktion: det er nøjagtig det vi skal stræbe imod.
Høje niveauer af insulin fremmer fedtoplagring og kulhydrat forbrænding, det er noget vi IKKE skal stræbe imod.

Insulin resistens
Især muskel og fedtceller bliver resistente over for effekten af insulin, hvorfor disse celler kræver større og større mængder af insulin for at få samme effekt, nemlig regulering af blod sukkeret.

Der kræves mere insulin til at udføre det samme job.
Insulin resistens som følge er stor indtagelse af kulhydrater er den aller største årsag til diabetes 2 og fedme epidemien.

Det medfører forhøjede niveauer af insulin, som medfører en tilstand af fedt oplagring tilstand i stedet for fedtforbrænding.
Insulin resistens medfører diabetes 2, forhøjede insulin niveauer er ikke nok til at sænke blodsukkeret som forbliver for højt.

Ketose
Ketose er en tilstand hvor kroppen med en reduceret indtagelser af kulhydrater, typisk under 50 g daglig, går over til en grundlæggende anden form for forbrænding fra hovedsaglig at være afhængig af glucose som energi til hovedsaglig at bruge keton stoffer (beta-hydroxybutyrate produceret i leveren) som energi kilde. Det gælder både muskel- og hjerneceller, som begge fint kan bruge keton stoffer som energi. Læs Mere om forbrænding af fedt og kulhydrater og Ketose her

Glykæmisk index
Hvad er Glykæmisk index
Glykæmisk index fortæller dig i hvor høj grad og hvor hurtigt et levneds middel ender som blodsukker efter du har spist det.

Dette er Del 1 af 2 - Fortsættes Næste side ==> Del 2

​Del 2: Moderne Diabetes Håndtering med kost
Diabetes 2: Kontroler Diabetes med kosten & Drop Insulin
Diabetes 1: Reducer Insulin kraftigt med kosten

Flere artikler om Sukker-Kulhydrat-Diabetes

Sukker - Hvide Dræber

Hvor giftig er sukker egentlig, er frugtsukker sundere end sukker, er honning sundt? Læs mere....

Moderne Diabetes Beh.

Moderne Diabetes håndtering er reducering af kulhydrater og insulin. Læs mere....

Forbrænding fedt

Forbrænding af kulhydrater og fedt – Om Ketose og Keto-Acidose. Læs mere...

Referencer om - Diabetes

Se Diabetes Del 2

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk