Diabetes - Blodsukker, insulin, Insulin Resistens, diabetes Kost og Behandling

Dette er Del 1 af 2 - Fortsættes Næste side ==> Del 2

Insulin resistens - som er forløber for diabetes 2 - er det alvorligste sundhedsproblem overhovedet

Insulin resistens er ikke kun ansvarlig for fedme og diabetes 2, det rækker langt videre. Det er også ansvarlig for alle hjerte-kar sygdomme, åreforkalkning, blodprop, hjertetilfælde. Sandsynligvis også en stor del af cancer og med tråde til en lang række sygdomme

Det hele kan meget simpelt forebygges og helbredes ved lavkulhydrat kost og ordentlig kost vejledning


Diabetes 2 er en vascular sygdom (blodkar) forårsaget af forhøjet insulin i blodet (insulin resistens), med følgende skader i alle blodkar overalt i kroppen. Det forhøjede insulin bevirker en inflammatorisk process i blodkarrenes indre overflade med fedtaflejring (du husker at insulin er et fedtlejrende hormon).

Insulin resistens, er årsagen til hjerte-kar sygdom med åreforkalking, blodprop, hjertetilfælde, dårligt blodomløb, øjen og nyre skader, PCOS og rejsnings problem, kort sagt alle diabetes 2 følge-sygdomme og det har været i gang i flere år inden diabetes 2 diagnosen!

Årsagen til insulin resistens og den følgende diabetes 2 er kulhydrat rig kost - særligt de mange mellemmåltider med kulhydrat - derfor er eneste helbredelse at fjerne årsagen: Fjern kulhydraterne, det er simpel logik og fornuft.

Lavkulhydrat kost er eneste helbredelse for insulin resistens og dermed Diabetes 2

Ingen har brug for særlig mange kulhydrater heller ikke diabetikere. Hvorfor skal du fylde dig med kulhydrater - netop det du ikke kan tåle? - Hvor er logikken?


Hvad er diabetes - Hvor kommer blod-sukkeret fra?

Sukkersyge (diabetes Mellitus): en sygdom hvor blodsukkeret stiger over det normale, fordi personen ikke kan regulere blodsukkeret via hormonet, Insulin.
Ordet diabetes, betyder forøget urinproduktion og det er netop et af symptomerne: forøget tørst og forøget tisseri. Mellitus betyder "honning" og betegner at urinen er sød, fordi der udskilles sukker med urinen.

Diabetes Type 1 er for lidt produktion af insulin og type 2 er for meget produktion af insulin, i virkeligheden 2 helt forskellige sygdomme med et fælles symptom: diabetes mellitus (honning sød urin).

Insulin er et hormon, der får blodsukkeret (glucose, glukose, druesukker) til at falde, ved at transportere glucosen ind i kroppens celler. Ved diabetes 1 dannes der ikke tilstrækkeligt insulin fra bugspytkirtlen. Ved diabetes type 2 virker insulinet ikke tilstrækkeligt, fordi personen er blevet insulin resistent, og bugspytkirtlen producerer mere og mere insulin, indtil produktionen ikke kan følge med og blodsukkeret ikke kan reguleres normalt - blodsukkeret stiger.

Fødens fordøjelse og glukose
Efter fordøjelsen og nedbrydning af føden (f.eks stivelse som er kæder af glucose, som i brød & kartofler) til dens minder bestanddele, herunder glucose (druesukker), optages glucosen til blodet og blodsukkeret stiger, hvilket normalt vil bevirke at bugspytkirtlen frigiver insulin til blodet, via en positiv feedback mekanisme, som så transporterer glucosen ind i kroppens celler, hvor det bruges som brændstof fx. i muskelceller og hjernen, alternativt opmagasineres glucosen som glykogen (en opmagasinerings form af glucose) i cellerne, hovedsaglig lever og muskler.

Glykogen lageret kan indeholde ca. 2000 kalorier, 80% i leveren og 20% i muskler. Du hører at cykel rytterne skal fylde lageret op, men det er tømt på 1-2 timer, så går de sukker kold, hvis de ikke spiser.

Hvis der produceres for lidt insulin, eller hvis cellernes insulin receptorer ikke reagerer på insulin selvom der er et højt niveau (insulin resistens), forbliver blodsukkeret højt, og denne tilstand betegnes sukkersyge eller diabetes.

Et højt insulin niveau medfører oplagring af fedt i fedtcellerne, insulin er et fedtlagrende hormon, og transport af aminosyrer ind i celler fx muskelceller, hvorfor insulin er med til at opbygge muskler. Nogle body buildere misbruger insulin til at opbygge mere muskel masse, en meget farlig vej at gå ad.

Et lavt blodsukker niveau og dermed lavt insulin (hos normale), trigger hormonet glucagon, fra bugspyt-kirtlens alfa-celler til at omdanne glycogen i leveren eller musklerne, til frit glucose, eller nyproducere glucose fra protein (aminosyrer).

Leverens glukogen kan omdannes til glucose, som frigives til blodbanen, mens muskelcellernes glucogen's glucose skal bruges lokalt i musklerne.


Personer med diabetes på verdensplan
1980: 108 millioner
2014: 422 millioner
2030: prognose: 552 millioner
WHO - Diabetes facts
WHO - GLOBAL REPORT ON DIABETES 2916. som pdf

I Danmark har 320.000 diabetes, hvoraf 90% er type 2 og man mener 300.000 har diabetes 2 uden at vide det. Diabetes er mere end fordoblet fra 2000-2016. I 2030 vil 430.000 danskere være diagnosticeret med type 2-diabetes. (diabetes foreningen diabetes.dk)

Det forudsiges at diabetes 2 bliver et kæmpe problem i USA og i Danmark i løbet af nogle år og at det meste af sundheds budgettet i USA vil gå til diabetes og fedme behandling og følgerne deraf.

Udgiftene bliver formentlig væsentligt højere eftersom diabetes og præ-diabetes også er ansvarlig for hjerte-kar sygdom og delvis cancer. De sidste 2 ting er (endnu) ikke anerkendt af sundheds systemet.

Forskellige diabetes former
Diabetes type 1, 1½ og 2
Årsagen til at blodsukkeret er forhøjet i blodbanen er to forskellige, som også inddeler sukkersygen, diabetes i 2 forskellige kategorier, type 1 og type 2, hvor type 2 er langt den mest forekommende med 90% af alle diabetes tilfælde. Derfor fokuserer denne side mest på diabetes 2.

Type 1 er for lidt produktion af insulin og type 2 er kæmpe produktion af insulin, i virkeligheden 2 helt forskellige sygdomme med et fælles symptom: diabetes mellitus som betyder honning sød urin = sukker i urinen.

Diabetes type 1:
Bugspytkirtlen er ikke i stand til at danne insulin fordi den af en eller anden årsag har taget skade og er ude af funktion. Tilstanden ses oftest hos børn og unge og skyldes formentlig immunologisk reaktion eller autoimmun reaktion og følgende skade på bugspytkirtlen. Sådanne uønskede immunologiske reaktioner kan ske efter vaccinationer eller naturlige infektioner f.eks røde hunde og andre af de kendte børnesygdomme. Evt. som følge af reaktion fra fysisk eller psykisk traume f.eks chok eller ulykke.

Diabetes type 1½
En type 1 diabetes, hvor bugspytkirtlen stadig har lidt funktion og kan danne noget insulin, men ikke tilstrækkeligt. Af en eller anden årsag har bugspytkirtlen taget skade og er delvis ude af funktion. Oftest børn og unge og samme årsag som type 1.

Bugspytkirtlen, den gule (pancreas), ligger ud for tolvfinger tarmen, det første stykke tarm efter mavesækken.


Diabetes type 2
Diabetes 2 er en livsstil betinget sygdom med årsag i overdreven indtagelse af kulhydrater, især de mange unødige mellemmåltider med kulhydrat, der konstant øger blodsukkeret. Bugspytkirtlen danner rigeligt insulin, men kroppens celler er blevet resistente overfor insulin og reagerer ikke tilstrækkeligt på insulin, hvorfor cellerne ikke kan optage glukosen som normalt fra blodbanen - blodsukkeret stiger.

Kroppens celler er løbet træt af de mange høje og svingende niveauer af blodsukker og insulin i blodet og hvorfor cellerne har nedsat sin følsomhed for insulin = insulin resistens.

Der nævnes at arv er ansvarlig for 80% af diabetes 2 hvis begge forældre har diabetes 2 (diabetes foreningen) og 40% hvis een forældre har diabetes. Læger har altid travlt med at nævne arv, de ligesom fraskriver sig ansvaret for sygdomme de iøvrigt ikke kan forklare og tilskriver det arv, som forklaring hvorfor man ikke kan helbrede folk eller finde ud af årsagen til.

Selvom en sygdom har en mere eller mindre arvelig disposition, er det næsten altid et spørgsmål om hvordan gener kommer til udtryk efter fødslen - epigenetik og det handler om miljø, herunder hvad man spiser.

Er sprog arvelig?, ja fordi hvis begge forældre taler dansk har barnet en stor risiko for også at tale dansk! Kan du se hvor meget ævl denne argumentation er?

I tilfældet diabetes 2 handler det om at hvis forældrenes mæsker sig i kulhydrater = den eneste årsag til diabetes 2, så vil barnet også gøre det.

Endvidere hvis mor er diabetes 2 før graviditet, eller udvikler diabetes 2 under graviditeten, bliver fosteret påvirket via de forhøjede insulin og blodsukker niveauer fra mor'en og barnet har senere en større risiko for at udvikle diabetes 2 og fedme, særligt hvis det bliver født over 4 kg. fødselsvægt (artikel om det). Dette her er miljø og ikke arv.

Gravide er særligt i farezonen for at udvikle diabetes 2 under graviditeten (Gestationel diabetes mellitus) så pas på med indtagelse af kulhydrater.

Type 2 diabetes har langt den største forekomst og eksploderer på verdensplan - derfor fokuserer denne side mest på type 2.

Mere om type 2 nedenfor.


Sådan virker insulin

Sådan virker insulin
Insulin har en hovedrolle i hvordan vores krop behandler kulhydrater, fedt og proteiner, selvom de fleste kun betragter dets rolle i kulhydrat omsætningen og regulering af blodsukker.

Insulin er det hormon der regulerer blodsukker og fedtaflejring og hjælper at få aminosyrer ind i cellerne. Insulin er et fedt lagrende hormon. Insulin har også funktion ved at hæmme bugspytkirtlens alfa-cellers frigivelse af glucagon, det hormon der producerer glucose i leveren.

Insulins rolle i blodsukker
Insulin reagerer med en receptor på celleoverfladen og danner en omstrukturering i cellemembranen, en kanal kaldet GLUT-4 dannes, som tillader, at glucose kan trænge ind i cellen.

Insulin trigger også et enzym på fedtceller kaldet LipoProtein Lipase (LPL) som tillader fedtsyrer at trænge ind i fedtcellerne og oplagre fedtsyrerne som triglycerider. Med andre ord insulin fremmer oplagring af fedt i fedtcellerne.

Insulin fremmer oplagringen af glycose i lever og muskler som glucogen, hvis der er plads til det. Glucogen er vores glucose opmagasinerings form, svarende til stivelse hos planterne. Insulin spiller en central rolle i fedt omsætningen, idet høje insulin niveauer sætter kroppen i "oplagrings tilstand", oplagring af glucose (som glycogen) og oplagring af fedt i fedtcellerne.

Det betyder også at forhøjede niveauer af insulin bevirker at kroppen ikke er i stand til at forbrænde fedt. Derfor er insulin resistente personer næsten altid overvægtige. Insulin resistens medfører en kronisk tilstand af høj insulin niveau og konstant "Fedt oplagrings tilstand" i stedet for "Fedtforbrændings tilstand".

Alfa-celler, Glucagon og Insulins interaktion
Når insulin stiger normalt efter et måltid, hæmmer insulinet alfa-cellerne (som omgiver beta-cellerne i bugspytkirtlen) og hæmmer frigivelse af hormonet glucagon, så der ikke dannes yderligere glucose.

Koncentrationen af insulin lige omkring alfa-cellerne er normal væsentligt højere end i blodet. Når alfa-cellerne er blevet insulin resistente, bliver de ikke hæmmet i samme grad som normalt og producere hormonet glucagon som igen danner glucose i leveren.

Alfa-cellerne manglende hæmning ved insulin-resistens er den vigtigste begivenhed i det forhøjede blodsukker (ref: Rolf Luft Award 2014, Prize Lecture by Professor Roger Unger - video).


Kan Bugspytkirtlen forny sig ved diabetes 1?
Alle celler kan i princippet regenerere og forny sig selv, det kan bugspytkirtlens beta-celler, som producerer insulin, selvfølgelig også i mere eller mindre grad ( Beta-Cell Regeneration , Can Beta Cells Be Healed? ), men hvis du konstant doper dig med kulhydrater og insulin, undertrykker du din egen pancreas, som ikke bliver stimuleret til at regenerere, hvorfor skulle den det, du kommer jo med insulin udefra, hvorfor den de-genererer, det er alm. logik.

Er bugspytkirtlen ødelagt af auto-immun sygdom, kunne man også prøve at helbrede auto-immuniteten med kosten. Det kræver selvfølgelig at der er lidt liv i nogle af beta-cellerne, hvis man skal prøve at genoplive dem.

Alle, voksne som børn, har cirkulerende stamceller i blodet, hvorfra der kan rekrutteres nye celler. Selv nerveceller kan forny sig, dog i mere begrænset omfang end andre celler.Hvor skal blodsukkeret ligge - følg dit blodsukker nøje

Følg dit blodsukker nøje
Uanset diabetes type, er det vigtigt at blodsukkeret holdes nogenlunde stabilt i intervallet mellem den skadelige max grænse og den skadelige minimum grænse, da forhøjet blodsukker er skadeligt for blodkar, blodomløb, øjne, nyrer og kan give skinnebens sår, hjerte-kar sygdom, hjerte anfald, blodprop.

Normale bør også måle sit blodsukker jævnligt - måske er det ikke så pænt som du tror.


Sådan skal blodsukkeret ligge
Normal Blodsukker
Normalt blodsukker for ikke-diabetes er: 4-6 mmol/l i faste (før måltid) og op til ca 8 mmol/l efter et måltid, hvorefter det falder til normal efter et par timer. Det skal helst være under 6,1 efter 2 timer.
• Faste glucose skal være under 6,1. Faste er pr. definition 8 timer uden mad, men i praksis hvis du ikke har spist de sidste 2-3 timer.
• max 10 efter 1 time efter spisning
• max 7,8 efter 2 timer.

Blodsukker ved Diabetes
Normal Faste glucose skal være under 6,1.
• Er faste glucose 6,1 - 7,0 er det "border".
• Faste glucose over 7,0 målt flere gange er diabetes.

Hos diabetes patienter må man acceptere lidt større udsving i blodsukker, især hvis man følger diabetes foreningens usunde massive kulhydrat anbefaling, som er designet til usunde blodsukker svingninger:  4-7 mmol/l i faste (før måltid) og op til 10 mmol/l efter et måltid.
Ved sengetid: 6-8 mmol/l hvis du er i insulin behandling, så blodsukkeret ikke falder for meget i løbet af natten.

Hvis du spiser fornuftigt og ikke følger diabetes foreningens forkerte kostråd kan du holde et næsten normal blodsukker som diabetes 1 patient og nedskære insulin medicin til ca halvdelen.

Som diabetes type 2 patient kan du med rigtig kost droppe medicin og få et næsten normalt blodsukker forløb over dagen. Det skal gøres over et par uger, så du vænner kroppen til den ny kost, samtidig med du nedtrapper medicinen og følger blodsukkeret. Med normal blodsukker er du ikke syg og følgesygdomme forsvinder. Du skal fremover have en fornuftigt indtagelse af kulhydrater.  

For højt insulin niveau er skadeligt på blodkar (giver frie radikaler, inflammation, fedtindlejring), giver fedme, insulin resistens og svingningerne højt/lavt blodsukker og højt/lavt insulin er skadeligt generelt.
For lavt blodsukker er direkte livstruende (insulin chok, koma).

Blodsukkeret kan kontrolleres enten med kosten alene eller med en kombination af kost og et reduceret insulin forbrug. Uanset type må du nøje følge dit blodsukker over dagen, især hvis du laver kostændinger og nedsætter kulhydrat indtaget og insulin medicinen.

Du må foretage ændringer langsomt i små skridt, så du lærer hvor meget du kan reducere insulinet i takt med dine livsstil og kost ændringer

Glukose belastnings test
Ved uafklaret mistanke for diabetes 1, eller 2 eller graviditets diabetes, udføres en Glucose belastnings test. Personen skal være fastende i 8 timer. Der gives 75 g. glucose opløst i 2-300 ml vand, som drikkes hurtigt. Der måles blodsukker efter 2 timer.

Målingen kan udvides til at omfatte blodsukker måling efter ½ time, 1 time, 2 timer, 3 timer og 4 timer

Fortolkning af glukose belastnings test:
• Blodsukkeret er normal hvis værdien er mindre end 7,8 mmol/l ved 2 timers måling.
• Hvis værdien er mellem 7,8 og 11,0 mmol har personen nedsat glukosetolerance = præ-diabetes.
• Patienten har diabetes mellitus, hvis værdien er 11,0 mmol/l og har symptomer på sygdommen
• Hos gravide (Gestationel diabetes mellitus) en værdi over 9 er unormal.

Insulin måling i Blodet
Der måles ikke insulin indhold i blodet som standard, desværre, det vil fange betydeligt flere som præ-diabetes flere år tidligere og man kan sætte forebyggende ind = lavkulhydrat kost, flere år før en præ-diagnose og dermed spare kolossale lidelser og udgifter for samfundet. 
Desværre findes heller ingen hjemmetest til at måle insulin. 

Hvad er Glykæmisk index
Glykæmisk index fortæller dig i hvor høj grad og hvor hurtigt et levneds middel ender som blodsukker efter du har spist det. Jo højere tal jo hurtigere og hurtigere giver det dig blodsukker stigning. Se skema nedenfor.

Interessant er det at rent hvidt sukker har samme eller lavere glykæmisk index end fx. de stivelses rige fødemidler: ris, pizza, spagetti, kartoffelmos, tørrede dadler, honning. Det er naturligvis fordi rent sukker kun indeholder 50% glukose og 50% fruktose, hvoraf den sidstnævnte ikke bidrager til blodsukkeret, mens det rene stivelse (= kæder af glukose) består af glukose, som altså giver højere og hurtigere stigning i blodsukker, som igen betyder risiko for diabetes 2 og hvis du er diabetes 1, kræver det mere insulin for at holde blodsukkeret i skak.


glycæmisk index - viser hvor højt og hvor hurtigt dit blodsukker stiger efter bestemte levnedsmidler

Skema Glycæmisk index - viser hvor højt og hvor hurtigt dit blodsukker stiger efter bestemte levnedsmidlerDiabetes type 2 - en følge af Insulin Resistens

• Diabetes 2 er en følge af Insulin Resistens, som er det primære og den vigtigste skadevolder

• Insulin Resistens går flere år FORUD for diabetes 2 diagnosen

• Insulin resistens er en følge af overdreven indtagelse af kulhydrater

• Diabetes 2 er ikke forårsaget af fedme

"ja, ja, jeg er klar over dette ikke er gængs opfattelse, men min mission er at fortælle dig hvordan tingene hænger sammen og ikke gengivelse af ævl = den alm. forkerte opfattelse af tingene"

Diabetes type 2
Diabetes 2 er en kost betinget sygdom med årsag i Insulin Resistens som skyldes overdreven indtagelse af kulhydrater, især de mange unødige mellemmåltider med kulhydrat, der konstant øger blodsukkeret.

Bugspytkirtlen danner mere insulin end normalt ved diabetes 2 og der er ikke mangel på insulin, men kroppens celler er blevet resistente overfor insulin og har vanskeligere ved at optage glucosen som normalt fra blodbanen - og blodsukkeret stiger.

Kroppens celler er kørt træt af de mange høje og svingende niveauer af blodsukker og insulin i blodet hvorfor cellerne har nedsat sin følsomhed for insulin = du har fået insulin resistens.

Der skal mere og mere insulin til for at transportere glucose ind i cellerne, indtil du ikke kan producere tilstrækkeligt insulin selv, og blodsukkeret stiger unormalt, men det unormale blodsukker viser sig først flere år efter der er opstået insulin resistens.


Insulin resistens årsag til diabetes 2
Forhøjet insulin niveau og dermed insulin resistens, sker flere år før man har forhøjet blodsukker og dermed flere år før diabetes 2 diagnose kan stilles.

NB: det er fejlagtigt når det offentlige markedsfører at fedme medfører diabetes 2. Vrøvl som altid fra det officielle "sundheds" system. De betragter konsekvent altid en risiko faktor og sammenfald af 2 ting som en årsags sammenhæng.

Du bliver fed og får Diabetes 2, FORDI du har insulin resistent - Insulin resistensen kommer først. Insulin er et fedt lagrende hormon og høje niveauer af insulin, medfører fedtaflejring i fedtdepoterne og de bliver overvægtige. De går i en tilstand af fedt oplagrings tilstand i stedet for fedtforbrænding. Desuden bevirker den forhøjede insulin sult følelse så man spiser mere.

Det er logisk, at forhøjede insulin niveauer går forud for unormal blodsukker. Den massive og konstante indtagelse af kulhydrater, betyder at bugspytkirtlen producerer mere og mere insulin. Cellerne kræver mere og mere insulin for at optage glucose, blodsukkeret forsvinder ikke fra blodet og det højere blodsukker tvinger bugspytkirtlen til at producere mere og mere insulin, for at holde et stabilt blodsukker, indtil den ikke kan følge med mere.

Først her, når bugspytkirtlens insulin produktion ikke kan kompenserer helt for at holde et stabilt blodsukker, ser man forhøjede blodsukker værdier og forhøjet HbA1c (langtids blodsukker) og kan stille diagnosen diabetes 2, men du har allerede været insulin resistent måske flere år inden diabetes 2 diagnosen - og har været udsat for insulin's skadelige virkninger i flere år!

Forhøjet insulin og senere diabetes 2 er det alvorligste sundheds problem overhovedet

Insulin resistens optræder år før en diabetes 2 diagnose kan stilles på forhøjet blodsukker, samtidig er det de forhøjede insulin niveauer, der giver de vigtigste patologiske forandringer og de starter længe før diabetes diagnose.

Dette faktum overses fuldstændigt i diabetes debatten og håndtering af diabetes 2. Man burde sætte ind langt tidligere og før end en diabetes 2 diagnose baseret på blodsukkeret, for at undgå insulins skadevirkninger.

Det kan man gøre ved at måle insulin niveauer og identificere hvad man kunne kalde præ-præ diabetes 2.

Insulinets skadevirkninger, som starter år før en diabetes 2 diagnose gør forhøjet insulin og senere diabetes 2, til det alvorligste sundhedsproblem overhovedet - med gigantiske lidelser i befolkningen - og gigantiske udgifter på sundhed.

Udgiftene bliver formentlig væsentligt højere eftersom diabetes og præ-diabetes også er ansvarlig for hjerte-kar sygdom og delvis cancer. De sidste 2 ting er (endnu) ikke anerkendt af sundheds systemet

Det er super simpelt og gratis at forebygge dette ved korrekt information om kost - nemlig nedsæt kulhydrat indtagelse - og vigtigt, undgå de mange kulhydratholdige mellemmåltider som slik, kage og sodavand, som konstant øger blodsukker.

Det nemmeste er forebyggelse, men man kan også helbrede insulin resistens og dermed diabetes 2 med tilsvarende kost korrektion.

Cellernes insulin resistens
Ved insulin resistens, er det især muskel, leverceller og fedtceller der bliver resistente over for effekten af insulin, hvorfor disse celler kræver større og større mængder af insulin for optage glucose og dermed være med til at regulere blod sukkeret.

Alle celler bliver insulin resistente også hjernecellerne (alzheimers), men de aller vigtigste celler der bliver resistente er bugspytkirtlens alfa-celler, de celler der producerer glukagon (glukagon på wiki). Disse celler ligger tæt op ad beta-cellerne, de insulin producerende celler. Glukagon er et hormon der virker ved at producere glucose ud fra glucogen lagrene samt nydannelse af glucose.

Patologiske Forandringer ved højt Blod Insulin (insulin resistens)

Forhøjet insulin niveau, identisk med insulin resistens, sker flere år før man har forhøjet blodsukker og dermed flere år før diabetes 2 diagnose. Langt det vigtigste ved diabtes 2 og årsagen til følgevirkninger, er den forhøjede blod insulin.
Højt insulin i blodet kalder man hyper-insulin-æmi, det er bare et fint ord for det.

Patologiske forandringer ved Insulin resistens = forhøjet insulin i blodet (hyperinsulinæmi) og dermed også diabetes 2, er en vaskulær (blodkar) sygdom, en sygdom der rammer blodkarrenes endothelium, karrenes indre overflade epitel overalt i kroppen.

Hyperinsulinæmi's Patologiske forandringer medfører følgende forandringer og symptomer: Diabetes 2, fedme, fedtlever, hjertekar sygdom, artero-sclerose = forandringer i blodkarrene overalt med inflammation i karrenes entotelium, populært kaldet åreforkalkning, blodprop, hjerteanfald, forhøjet blodtryk, dårligt blodomløb særligt i benene, amputationer, skader i øjne, nyrer, hjerte, hjerne som alzheimers og anden hjernesygdom, PCOS (polycystisk ovarie syndrom) og rejsningsproblem.


Diabetes 2's kendte følgevirkninger, er identisk med hyperinsulinæmi's patologiske forandringer og det er insulinet der er mest skadeligt på blodkarrenes vægge og ikke blodsukkeret, men VIGTIGT, de patologiske forandringer sker FØR diagnosen diabetes 2 bliver stillet og altså før man ser noget unormalt blodsukker eller HbA1c (langtids blodsukker) og forandringerne sker uden at man ved af det.

Øjenlæger vil dog kunne konstatere blodkar forandringer i nethinden på et tidligt tidspunkt, som en følge af hyperinsulinæmi'ens skadelige virkning på blodkarrene.Undersøgelser vedr. Hyper insulinæmi

Dr. Joseph Kraft, er læge og patolog, har foretage 3000 obduktioner af afdøde og konstaterede forandringer i blodkar, som han angiver som følge skader efter hyperinsulinæmi.

Han interesserede sig for diabetes 2 og hyperinsulinæmi og har foretaget glucose / insulin målinger på 14.000 patienter over en 25 års periode fra 1972-98, som var rekvireret til glucose belastnings test.

Han har publiceret sine undersøgelser i flere skrifter og i bogen "The diabetes epidemic and You" fra 2008 (her på amazon, men jeg har bogen som pdf hvis du er interesseret). 

Han har skrevet denne artikel i 1975, som opridser vigtige fund: Detection of Diabetes Mellitus In Situ (Occult Diabetes) publiceret Joseph R. Kraft, M.D. Laboratory Medicine, Volume 6, Issue 2, 1 February 1975, Pages 10–22. Artiklen findes her som pdf: højreklik og download.

Han har nogle meget vigtige fund og information vedr. insulin's patologiske forandringer og insulin niveauer. Disse ting er overset i diabetes 2 debatten og behandlingen.

Hans fund ændrer markant hele problematikken omkring diabetes 2, men desværre er hans forskning gået ubemærket hen og er glemt, til trods for at han har sendt 100+ bøger til diverse professorer på universiteter også i Europa, hvorvidt han har sendt til Danmark ved jeg ikke.

Men en ting er sikkert, når der ikke er penge i det for medicinal industrien, er det ikke interessant, selvom det er revolutionerende. 


Krafts fund
Kraft brugte 100 g i sin glucose belastnings test og målte blodsukker og insulin niveauer før glucose og ved ½, 1, 2, 3, 4 og 5 timer efter.

Idag bruges 75 g i glucose belastning, men tallene for 75 og 100 g vil være stort set det samme. Som noget meget vigtigt og enestående, målte han samtidig insulin niveauet i blodet. Insulin målinger foretages ikke som standard i diabetes håndtering, selvom det er vigtigere end glucose måling jfr. Kraft.

Kraft kategoriserede resultaterne af sin glucose belastnings test og glucose/insulin målinger, i 5 grupper.

1. normal blodsukker, ikke diabetes - ikke højt insulin
2. normal blodsukker og dermed officielt ikke diabetes, men forhøjet insulin. Han betegner disse pre-diabetes
3. som 2, men højere insulin
4. Diabetes 2 diagnose, meget forhøjet insulin, forhøjet faste insulin.
5. Diabetes 1 med lavt insulin


hans vigtigste fund, er meget bemærkelsesværdige:

Der er et Video interview af Kraft nedenfor hvor han fortæller og sine fund og vigtige slides fra videoen er vist under videoen.

Her er hvad han finder:
• Mange der bliv frikendt i glucose belastnings testen, dvs de havde blodsukker inden for grænserne, havde meget forhøjet insulin ved 1-2 timer. Kurve 2+3 i graferne nedenfor

• Hos normale personer falder insulin til faste værdi ved 2-3 timer, mens ved skjult diabetes (som han kalder det) og diabetes, er insulin forhøjelsen forlænget yderligere 1-2 timer før den er nede på faste niveau

• Fastende insulin er det samme for normal og præ-diabetes og kun forhøjet hos folk med diabetes 2 diagnose (kurve 4). Derfor kan man ikke bruge fastende insulin til noget.

• Normal fastende glucose værdi, er ikke en frikendelse for skjult diabetes, hvorfor faste glucose ikke er en god test.

• hyper-insulinæmi, forhøjelse af insulin, optræder FØR unormal blodsukker målinger kan registreres

• Alle med hjerte/kar sygdom (arterosclerose, blodkar forandringer), havde hyperinsulinæmi

• Han antager at folk, der ikke har hyperinsulinæmi, har ikke blodkar forandringer og hjerte-kar sygdom

• Helbredelse kan foretages ved lav kulhydrat kost, som kan omvende eksisterende blodkar forandringer og rette insulin resistens.


Han konkluderer: "low-carb high-fat (moderate protein) diet should be the default for those pre-diabetic or diabetic"


I videoen nedenfor er et interview med Joseph Kraft fra 2015, hvor han fortæller om sine fund. Han er her op i 90'erne.

Videoen og yderligere info findes i denne artikel: Diabetes is a Vascular Disease – More on Joseph R. Kraft, MD

Slides fra videoen findes her: Doctor Joseph Kraft Interview Slides - Father of Insulin Assay.
.

Video Interview af Joseph Kraft. KRAFT - Father of the Insulin Assay


tidlig diabetes diagnose ved insulin måling

Slide fra videoen:
Den korrekte undersøgelser for diabetes 2 er tidlig Insulin måling, som vil afsløre skjult diabetes 2.
Der vises normal insulin respons efter glucose belastnings test (100 g glucose) og insulin måling før glucose, ved ½ time, 1, 2, 3, 4 og 5 timer efter. Bemærk dette er ikke blodsukker men blodinsulin, hvilket gør hans undersøgelser enestående, men der måles også blodsukker og sammenlignes med traditionel fortolkning af blodsukker værdier.


tidlig diabetes diagnose ved insulin måling

Slide fra videoen:
Han kunne identificere 5 mønstre for insulin respons efter glucose belastnings test. Det 5. mønster er for diabetes 1 og ikke medtaget her.

Kurve 1 (blå). Den blå kurve er det normale insulin response. Start punktet er faste insulin før glucose belastnings test. Faste insulin niveau er hos normale under 30 microunits per milliliter (μU/ml). Insulin er nede på faste niveau efter 2-3 timer.

Kurve 2 (gul). Normal blodsukker ved glucose belastnings test, men forhøjet og forlænget insulin respons. Blodsukker er normalt. Kraft kalder det skjult diabetes, man kan også kalde det præ-præ-diabetes. Faste insulin (før glucose) er samme som normal. Insulin er først nede på faste niveau efter 4-5 timer.

Kurve 3 (orange). Normal blodsukker ved glucose belastning, men forhøjet og forlænget insulin respons. Faste insulin (før glucose) er samme som normal. Insulin toppen er skredet fra normal 1 time til 2 timer. Insulin er først nede på faste niveau efter 4-5 timer.

Kurve 4 (rød) er diagnostiserede diabetes 2 (unormal blodsukker). Faste insulin er forhøjet og Insulin er meget forhøjet og er først nede på faste niveau efter 5 timer som stadig er unormalt højt.


tidlig diabetes diagnose ved insulin måling

Slide fra videoen: Kraft opridser de vigtigste fund ved hyperinsulinæmi og tidlig diagnose af diabetes ved insulinmåling. Skaderne ved diabetes er vasculære (skader i blodkar) overalt i kroppen, skaderne optræder før blod glucose er forhøjet. Han konkluderer at, hvis du har hjerte-kar sygdom og ikke diagnostiseret med diabetes 2, er du simpelthen udiagnostiseret diabetes 2.


tidlig diabetes diagnose ved insulin måling

Kraft opsummerer de vigtigste punkter i en tidlig diabetes 2 diagnose. Slide fra videoen

1 Diabetes 2 er stærkt under-diagnostiseret i befolkningen
2 Den tidligste diagnose af diabetes 2, kan konstateres ved at måle forhøjet insulin ved 5 timer efter glucose belastnings test, men værdien ved 2 timer er næsten lige så anvendelig
3 Hyperinsulinæmien og præ-præ-diabetes tilstanden kan effektivt behandles med kostændring, som redder folk fra den skjulte diabetes 2
4 Hjerte-kar sygdom er primært en diabetes (hyperinsulinæmi) patologi - alle med hjerte-kar sygdom bør betragtes som diabetes 2, med mindre det kan afvises ved en normal insulin respons i en glucose belastnings test.
5 Den vaskulære sygdom penile erectile dysfunction, rejsnings problem - alle der er ramt, bør betragtes som hyperinsulinæmi (præ-præ-diabetes 2) med mindre det kan afvises ved en normal insulin respons i en glucose belastnings test.

Foto i højre side er cover af bogen "the diabetes epidemic and you"Kan man helbredes for Insulin Resistens = Hyper insulinæmi og dermed diabetes 2?

Lige som ved alle andre sygdomme, kan man kun helbrede hvis man fjerner årsagen. Denne logiske og fornuftige tilgang, er desværre en tankegang der er fjern for læger, som kun er fokuseret på at kamuflere symptomer.

Årsagen til forhøjet insulin og insulin resistens og dermed diabetes 2 og dens følgevirkninger, er års overdreven indtagelse af kulhydrater, især de mange kulhydrat mellem måltider, der konstant øger blodsukker.

Derfor er den eneste helbredelse af hyperinsulinæmi og dermed diabetes 2, at fjerne denne årsag. Der er absolut ingen helbredelse at anbefale kulhydratrig kost som diabetes-skolerne gør. Det forværrer sygdommen.

Metformin er ingen helbredelse, men kan i nogen grad øge øge insulin følsomheden. Tilførsel af insulin er direkte kontra-indiceret. I forvejen har patienten højt insulin og tilførsel af mere som medicin medfører yderligere skader.


tidlig diabetes diagnose ved insulin måling

Grafer vedr omvendelse af insulin resistens ved lavkulhydrat kost (fra Kraft's artikel):
Øverst venstre: normal insulin respons efter glucose belastnings test. Insulin i blodet målt før glucose, efter 1 time, 2,3,4 og 5 timer.

De øvige 3 grafer: Case stories. 3 personer med kurve 2 insulin respons (skjult diabetes 2), får lavkulhydrat kost. Efter 1 år findes normal insulin respons på en glucose belastnings test.

Kraft havde selv skjult diabetes 2 og omvendte det på et par måneder med lavkulhydrat kost, til normal insulin respons efter glucose belastnings test.
Derudover har jeg ikke nogle tidshorisont på hvor hurtigt man kan vende tilbage til normal insulin respons.


Kan hyperinsulinæmi's skadevirkninger omvendes og helbredes?

Hyperinsulinæmi er ansvarlig for de største skader og skaderne begynder allerede før man får diabetes 2 diagnosen. Derfor er det vigtigste at man hurtigst muligt får insulin respons normaliseret og får et normalt insulin niveau og det er der kun en måde at gøre det på: med lavkulhydrat kost jfr. ovenstående kurver.

Dernæst er det interessant om man kan omvende de skader der allerede er sket på alle kroppens blodkar (artero-sclerose, åreforkalkning) og i så fald hvor hurtigt. Man kan højst sandsynlig omvende skaderne og vende tilbage til noget nær normal, hvis man sørger for at holde et normalt insulin niveau. Jeg har ikke lige nu noget at referere til og heller ikke en tidshorisont.Vi har i høj grad brug for en bedre og tidligere diabetes 2 diagnostik
... og en ordentlig vejledning vedr kulhydrat

Det er højst påkrævet at vi får en bedre diagnostik af diabetes 2 og at vi kan fange præ-præ-diabetes 2. Det kan man ikke med blodsukker prøver eller langtids blodsukker HbA1c. Skadevirkningerne i blodkarrene har allerede virket i flere år før man ser ændringer i blodsukker.

Skaderne efter hyperinsulinæmi, gør diabetes 2 til en langt mere omfattende sygdom end hidtil antaget. Nu omfatter skaderne også andre store sygdomme som hjerte-kar og cancer som udgør de 2 største dødsårsager.

Lidelserne som følge af diabetes 2 og præ-præ-diabetes 2 (hyperinsulinæmi = insulin resistens) er enorme og samfundets udgifter er enorme.

Vi må have det offentlige til at revurdere diabetes og kostanbefalinger, vi må have indført måling af Insulin efter en glucose belastnings test som en standard, det måles praktisk bedst 2 timer efter glucose belasting.

Det giver ingen mening at måle faste insulin, den er normal ved skjult diabetes 2 og er først unormal høj når der er diagnosticerbar diabetes 2 ved blodglucose.


Hjemmetest af Insulin
Desværre findes ingen test til hjemmetest af insulin. Ærgeligt så kunne folk teste sig selv 2 timer efter et kulhydratrigt måltid.Hvad siger lægehåndbogen om Diabetes 2 - Den er fyldt med misforståelser

Når man læser lægehåndbogen om diabetes 2, må man bare sige SUK. Dette er lægernes håndbog og det en alm læge ved og man må konstatere at det også er det diabetes-skolerne følger.
Der er flere misforståelser i dette og det er sørgeligt.

Lægehåndbogen (sundhed.dk) skriver her om diabetes 2


Her er nogle af misforståelserne i lægehåndbogen:


• Stigningen (af diabetes 2) forklares af en kombination af, at befolkningen bliver ældre, er mindre fysisk aktive og mere overvægtige hvilket fører til flere nye tilfælde af diabetes.
(Nej: alder og fedme giver ikke diabetes. Fysisk aktivitet gavner diabetes, korrekt. Diabetes 2 skyldes hyperinsulinæmi som er lig med insulin resistens og skyldes udelukkende stor indtagelse af kulhydrater)

Type 2-diabetes skyldes et samspil mellem ikke-modificerbare og modificerbare risikofaktorer
(Forfærdelig ævl - Så opregnes nogle af disse risikofaktorer, igen fedme og inaktivitet. Ikke et ord om årsagen: kulhydraterne)


Under behandling af diabetes 2 står i lægehåndbogen:

Alle patienter bør have individuelle kostråd. (Ja, fint, men diætisterne skal kende sygdommen og årsagen før de kan rådgive. De skal ikke følge det medicinal firmaerne dikterer, de bør tænke selv. Som det er nu kender de ikke sygdommen og hvilken kost der er sund for patienten)

Moderat fysisk aktivitet mindst 30 minutter dagligt. (ja, fint det er super, hurra der var lidt rigtigt)

Alle overvægtige bør prøve at opnå et vægttab på mindst 5 %.
(Ja, fint at tabe sig, men fedme giver ikke diabetes)

Til risiko patienter for hjete/kar bør alle gives Statin.
(NEJ, kolesterol medicin er ikke foreneligt med liv. Kolesterol giver ikke blodprop, det er afvist for mange år siden. Skulle I læger ikke følge hvad I kalder evidens-baseret behandling? - eller er der for mange penge i kolesterol medicin, så man forbigår evidens? - det er ret morsomt for væsentligste faktor, årsagen til hjerte-kar er HYPERINSULINÆMI - som også er årsag til diabetes 2 og dets følgevirkninger)

Patienten bør forstå sin sygdom og bør deltage aktivt i de terapeutiske beslutninger for at sikre bedst mulig gennemførelse af behandlingen
(Ja, patienten bør forstå sin sygdom, så mangler vi bare at læger også forstår diabetes 2)

Under kost og valg af madvarer, står i lægehåndbogen:

Spis rigeligt med kulhydratrig kost - særligt grove kornprodukter og grove grøntsager.
Rigeligt med kulhydratrige madvarer
- 50-60 % af energiindtaget
(Oh my god - Her går den helt gal, og viser at læger og diætister intet har forstået, kulhydratrig kost er årsagen til diabetes 2 - dette er noget svineri fra lægernes side)

Begræns indtag af fedt, specielt mættet fedt og transfedt
(ingen grund til at begrænse indtaget af fedt, fed mad er ikke årsag til diabetes 2, men det skadelige fedt som omega-6 rige olier og transfedt i margarine og hærdet vegetabilsk fedt skal undgås. Det er vigtigt at erstatte kulhydrater med fedt, selvfølgelig det sunde fedt: oliven, avocado olie, kokos, smør og fedt på kødet).

Mindre fedt, særlig mættet fedt
(øhh, fedt og særlig mættet fedt er ikke skadeligt, ikke årsag til diabetes eller hjerte/kar og blodprop, det er afvist for mange år siden. Det skadelige fedt er omega-6 rige olier (de olier som I fejlagtigt anbefaler som fler-umættet fedt) er usunde. SUK.

Hvorfor kører læger ikke efter evidens baseret anbefalinger? - de fremfører ALTID at tingene skal være evidens baseret - men åbenbart kun når det passer i jeres agenda.
Fedtaflejring i fedtdepoter og i blodkar og inflammation og skader i blodkar skyldes højt insulin. Forhøjet tri-glycerid i blodet og fedtlever, skyldes syntese af fedt i leveren, som igen skyldes højt insulin og blodsukker).

Øg andelen af umættet fedt i kosten
(NEJ, vi skal absolut ikke have mere af det usunde, giftige og inflammatoriske omega-6 holdige olier. Omega-3 ja det skal øges)

Spis mere fisk og fiskemadvarer
(ja, fint, puh ha, lidt har de forstået alligevel, men det skal være vildfisk og ikke bur-fisk med omega-6)

Brug flydende fedtstof og vegetabilske olier
(her går den gal igen. Fast fedt som kokos fedt, smør og fede mælkeprodukter og fedt på kødet er fint. Vegetabilske olier kun oliven og avocado. Undgå al omega-6 rige olier, som solsikke, becel, madolie, vindruekerne olie, majsolie; de olier som I fejlagtigt anbefaler som fler-umættet fedt)

Punktet Behandling, insulin
(Nej, insulin er kontra-indiceret, patienten har i forvejen meget højt insulin i faste og efter spisning og yderligere insulin er skadeligt.
Acceptabelt kortvarigt ved meget høj blodsukker, under indkørings periode til sund kost)

Midler der stimulere insulin produktion
(Nej, du har ikke brug for mere insulin). Metformin, som øger cellernes følsomhed, Ja.  Hvad med at behandle med det eneste der kan helbrede insulin resistens og dermed diabetes 2??? - Fjern årsagen: kulhydraterne og nedsæt indtagelse af kulhydrat.

Ændring af levevaner er basis for al kolesterolsænkende behandling: Kostråd med reduktion af indtag af mættet fedt og transfedt.
(øhh, mættet fedt er ikke skadelig og medfører ikke forhøjet kolesterol, desuden er kolesterol ikke ansvarlig for blodprop, det er afvist for mange år siden, har aldrig været gældende. Der er således ingen evidens for at anvende kolesterol nedsænkende medicin (statiner).

Hvorfor kører læger ikke efter evidens baseret anbefalinger? - de fremfører ALTID at tingene skal være evidens baseret!
Transfedt (i margarine og hærdet vegetabilsk fedt) og omega-6 holdige olier er skadelige)Dette er Del 1 af 2 - Fortsættes Næste side ==> Del 2


Del 2: Moderne Diabetes Håndtering med kost
Diabetes 2: Kontroler Diabetes med kosten & Drop Insulin
Diabetes 1: Reducer Insulin kraftigt med kosten

Flere artikler om Sukker-Kulhydrat-Diabetes

Sukker - Hvide Dræber

Hvor giftig er sukker egentlig, er frugtsukker sundere end sukker, er honning sundt? Læs mere....

Moderne Diabetes Beh.

Moderne Diabetes håndtering er reducering af kulhydrater og insulin. Læs mere....

Forbrænding fedt

Forbrænding af kulhydrater og fedt – Om Ketose og Keto-Acidose. Læs mere...

Referencer om - Diabetes

Se Diabetes Del 2

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk