KROPPENS OPMAGASINERING AF ENERGI -OG FORBRÆNDING

Vi har 2 helt forskellige måder at lagre energi i kroppen, energi som vi senere kan bruge af: Glykogen og kropsfedt.

Når vi skal bruge af de 2 energi reserver, anvender vi to vidt forskellige måder at bruge og forbrænde disse energi lagre på.

GLUCOGEN OPMAGASINERING

Glykogen er en hurtig og let tilgængelig oplagring af glukose. Glykogen er små korn inde i cellerne, det er oplagret glukose i form af et meget stort molekyle med mange glukose molekyler sat sammen. Det svarer på en måde til planternes stivelse. Glykogen er en energi reserve der hurtigt kan rekruteres og omdannes til glukose.

Kapaciteten er begrænset til totalt ca 500 g glykogen svarende til ca. 2000 cal altså til under 1 dags forbrug, hvis man regner med vi bruger ca. 2.200-2.500 cal daglig.

1. Glykogen lager i lever ca. 100 g ~ 400 Cal
2. Glykogen lager i muskler ca. 400 g ~1.600 Cal

Ved tarmkanalens fordøjelse af kulhydrater spaltes de til glukose (+ evt andet) som føres fra tarmkanalen via blodet til leveren, hvor det føres ind i levercellerne med insulin som døråbner. Forudsætter insulin i blodet, som får glukosen ind i levercellerne. I levercellerne omdannes glukosen til glykogen hvor der kan lagres ca. 100 g glykogen.

Ved lavt blodsukker, kan glykogen igen omdannes til glukose i processen kaldet "glykolyse", af enzymet glukogen fosforylase og frigives til blodet via glucose-6-phosphatase og dermed øge blodsukkeret og gøre det tilgængelig for kroppens andre organer.

Muskler kan omdanne glykogen til glukose, men har IKKE glucose-6-phosphatase enzymet og muskler kan derfor ikke få glukose ud i blodet. Muskel glykogen kan omdannes til glykose, der skal bruges lokalt i musklerne.

Den begrænsede oplagrings kapacitet for glucose, er årsagen til at store indtagelse af kulhydrater aflejres som fedt i stedet for som glukogen og årsagen til at kulhydrat er så fedende.
Det der ikke kan bruges umiddelbart eller lagres som glykogen, omdannes til fedt i form af triglycerider (krops fedt) i fedtcellerne, den mere langtids lagrede energi.


FEDT OPMAGASINERING

Den anden form for energi er fedt, som opmagasineres i kroppen som triglycerider i fedtceller og andre celler. Det kan lejres overalt i kroppen som kropsfedt enten subkutant, på organer, mellem bughule organer og i leveren, i næsten ubegrænset mængde (se foto).

Fedtet består af triglycerider
Triglyceriderne i fedtet er behandlet på siden om fedtstoffer , men lad mig lige kort beskrive det her også. Et triglycerid er et molekyle bestående af 3 fedtsyrer, sammensat af et glycerol molekyle (glycerin), som binder de 3 fedtsyrer sammen.

De 3 fedtsyrer kan være forskellige eller ens, det kan være mættede fedtsyrer fx. stearin syre, mono-umættet fx. oleinsyre eller fler-umættet fedtsyrer som omega-3 eller omega-6.

FORBRÆNDING AF FEDTSYRER OG KULHYDRATER

Fedtsyrer

1. Vi opmagasinere fedt i form af triglycerider som er 3 fedtsyrer sat sammen med et glycerol molekyle. Se figur ovenfor.

2. Triglycerider kan forbrændes ved beta-oxidation, som føst nedbryder molekylet til de enkelte fedtsyrer, som derefter nedbrydes yderligere, det giver mere energi end noget andet.
Glycerol molekylet kan nedbrydes til glukose, hvorfor man regner med at ca. 10% af fedtforbrændingen producerer glukose.

3. Fedtsyrer kan bruges som vigtige byggestene i vores krop: cellemembranen

4. Fedsyrer kan vi bruge til vigtige signal stoffer

5. Vi omdanner overskud af kulhydrater til fedtsyrer, som opmagasineres som triglycerider. Dette er en en-vejs process. Vi kan ikke køre den modsatte vej. Når glucose først er omdannet til fedt kan man ikke omdanne det tilbage til glukose, bortset fra at en lille del af triglycerid molekylet, glycerol molekylet kan omdannes til glukose.

Fedtet forbrændes altså ikke til glukose, men forbrændes til ketonstoffer, som er glimrende energi kilde for kroppen i stedet for glukose.


Ketose og Keto-Acidose

Ketose er en tilstand hvor man hovedsaglig forbrænder fedt, så der dannes keton stoffer. Om natten hvor man sover, danner man i nogen grad ketonstoffer. At kunne forbrænde fedt og danne keton stoffer som energi kilde, er normalt for kroppen og endog ønskværdig.

Under sult er man i ketose og når du går på LCHF kost, low carb high fat kost, altså går langt ned i kulhydrat indtagelse, 30 g daglig eller mindre, tilstræber man som det optimale at man er i mild ketose, ca 2 mMol keton. Bliver ketosen for stor, ca ved 4,5 mMol ketonstoffer, sætter insulin automatisk ind for at kontrollere og begrænse ketosen.

Er du type 1 diabetiker, laver du ikke insulin, derfor bør du hele tiden holde øje med blodsukkeret og sørge for at kontrollere det, derved kontrollerer du også ketosen, så du bliver på det gode niveau.

Hvis man øver sig med LCHF kost, kan kroppen blive metabolisk dygtig og fleksibel til at skifte mellem kulhydrat og fedt forbrænding.

Som nævnt før behøver man ikke meget kulhydrat og kan køre på fedt som energi kilde, det er en bedre og sundere energikilde. Musklerne og hjernen kan fint bruge fedt som energi kilde og du kan træne hårdt i lang tid uden at køre træt, du bliver mere udholdende med fedt, men du er nødt til at tilvænne kroppen til det først og det tager et par uger.

Før du er tilvænnet bliver du træt fordi dine sukker lagre er lave, der kan kun være 2000 Cal glykogen i lagrene, så du går hurtig sukker kold og hvis du ikke er tilvænnet til at forbrænde fedt til energi, kan du ikke yde maximalt.


Keto-Acidose

Ketose skal ikke forveksles med keto-acidosis som er en alvorlig tilstand hos diabetikere som følge af langvarig højt blodsukker, mangel på insulin og efterfølgende ændring i syre-base balancen, så blodet bliver for surt.

Et meget vigtigt faresignal er hurtig respiration, det er kroppens normale respons på for meget syre. Kuldioxid er en syre når det er opløst i blodet (kulsyre) og for at kompensere forøges respirationen for at få kuldioxid væk og sænket syre niveauet.

Keton stof niveauet ved keto acidose er på ca. 15 og det er 10 gange højere end en mild ketose når man går på LCHF kost. Så der er meget stor forskel.

Se denne Ketose video "Very Low Carb Performance"

Andreas Eenfeld fra kostdoctorn.se interviewer den canadiske læge Peter Attia fra eatingacademy.com

Peter er trænings freak, træner mange timer og lever af en ketogen kost det meste af tiden, han er altså i mild ketose konstant. Måler konstant på sig selv for at teste forskellige ting.

Forbrænding af alkohol & Frugtsukker

Alkohol og frugtsukker er slået sammen og behandles under et, for de de 2 er stort set ens og forbrændes på samme måde, nemlig som en gift der nedbrydes i leveren og forårsager såkaldt Metabolisk Syndrom.

Metabolisk Syndrom

omfatter: fedtlever, leverdegeneration, skrumpelever, fedme, triglycerider i blodet, dårlig fedt blodprofil, forhøjet blodtryk, insulin resistens i leveren, gigt, oxidativt stress, frie radikaler, kræft, hjerte-kar sygdom, hjerteanfald, blodprop for bare at nævne nogle.

Årsag til Metabolisk Syndrome
for meget Alkohol, Frugtsukker, alm. sukker og store mængder kulhydrater generelt, Fedme.

Frugtsukker er ikke et næringsstof vi kan udnytte, hverken vores celler eller hjernen kan bruge denne gift. Frugtsukker udgør halvdelen af alm. hvidt sukker og findes derudover i frugt sammen med alm. sukker og druesukker i varierende mængde afhængig af hvilken frugt.

Frugtsukker er behandlet mere indgående på "Sukker den hvide dræber" siden.

Flere artikler om Sukker-Kulhydrat-Diabetes

Sukker - Hvide Dræber

Hvor giftig er sukker egentlig, er frugtsukker sundere end sukker, er honning sundt? Læs mere....

Fedme Epidemi

Global fedme & diabetes epidemi. Sukker er den store bandit. Læs mere....

Om Diabetes

Om Diabetes, Blodsukker og Insulin, Det Grundlæggende. Læs mere....

Referencer om Sukker - Kulhydrat - Diabetes

Diabetes

1. Sukkersyge. på Wikipedia

2. Den Nationale Kosthåndbog. Diabetesdiæt

3. Diabetes foreningen anbefaler masser af grove kulhydrater

4. WHO Diabetes 2 fremtidsprognose

5. Diabetes mellitus type 1 - på Wiki

6. Diabetes mellitus type 2 - på Wikipedia

7. Om Diabetes på svensk: kostdoctorn.se

8. Diabetes 1 - nedsæt Insulin forbruget. kostdoctorn.se

9. Diabetes 2 - nedsæt Insulin forbruget. kostdoctorn.se

10. Diabetic Cookery - download bog

11. Moderne diabetes håndtering. fra Lowcarbdownunder.com.au

12. Blodsukker målinger på netdoktor.dk

14. Insulin – et tveægget sværd

15. How Much Glucose Does Your Brain Really Need?

Ketose & forbrænding

16. Ketogenesis på Wikipedia

17. Ketogenic Diet på Wikipedia

18. Diabetesisk syreforgiftning - Netdoktor

19. Diabetic ketoacidosis på Wikipedia

20. Is Ketosis Dangerous - på EatingAcademy?

21. Ketoacidosis versus Ketosis. Dangerous?

22. How Long Can You Live Off Your Body Fat?

23. Energi omsætning. Metabolisk syndrom - på EatingAcademy

24. LCHF kost på denne blog, Low Carb High Fat, Lav kulhydrat høj Fedt kost

Beta-celler & Regenerering

25. Can Beta Cells Be Healed?

26. Beta cell regeneration

27. Diabetes researchers track cells’ ability to regenerate

28. Regeneration of Insulin-Producing Cells in the Pancreas: A New Hope for Diabetic Treatment

29. New potential way to regenerate beta cells in type 1 diabetes revealed

Sukker

30. Sukker er skadeligt artikel på Videnskab.dk:

31. Sukker (sukrose) på Wikipedia

32. Sucrose (sukker). Engelsk på Wikipedia

33. Glukose (druesukker, blodsukker) på Wikipedia

34. Glucose (druesukker, blodsukker) Engelsk Wikipedia

35. Frugtsukker, Fruktose på Wikipedia

36. Fructose. Engelsk på Wikipedia

37. Honning på Wiki

38. brun farin

39. Om sukker fra Dansukker (pdf)

40. Table of Fruits and Sugars. Sugar Content of Fruit

42. Sugar 101. Den amerikanske hjerte forening (American Heart Organisation)

43. Arne Astrup, påstand om at "sukker ikke feder"

44. Arne Astrup, påstand, nu var det øl, som ikke feder

45. Du er måske for sød. Pjece om sukker. fødevare-styrelsen. pdf

46. Sukker. Fødevarestyrelsen

47. Du er måske for sød. Pjece om sukker. fødevare-styrelsen. pdf

48. Sukker Fakta. Børns sukker indtagelse. Fødevarestyrelsen (pdf)

Videoer om Sukker-Kulhydrat-Diabetes

49. The Secrets of Sugar - CBC News.
https://www.youtube.com/watch?v=xDaYa0AB8TQ

50. Fructose is POISON: Sugar the Bitter Truth
Prof. R. Lustig, MD, University of California
https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

51. The Skinny on Obesity. University of California Flere videoer http://www.uctv.tv/skinny-on-obesity/

52. Medical aspects of the low carbohydrate lifestyle
Prof. Tim Noakes (fra Lowcarbdownunder.com.au ), (tidligere type 2)
https://www.youtube.com/watch?v=fL5-9ZxamXc

53. LCHF to manage Diabetes Dr. Troy Stapleton (fra Lowcarbdownunder.com.au ), (type 1 diabetiker)
https://www.youtube.com/watch?v=SI5l6NqVYw0




Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)



Mecindo er et online apotek. Vi har et stort sortiment inden for håndkøbsmedicin, vitaminer, kosttilskud og helsekost samt kropspleje