Om Diabetes, Blodsukker og Insulin
Diabetes & Kost, bliv Medicin Fri med rigtig kost
Det Grundlæggende om diabetes

Moderne Diabetes håndtering
Kontroler Diabetes med Kosten og Reducer Insulin

Ingen har brug for særlig mange kulhydrater, heller ikke diabetikere
Hvorfor skal du fylde dig med kulhydrater - netop det du ikke kan tåle?
Læs artiklen her...

Om diabetes - Hvor kommer blod-sukkeret fra?

Sukkersyge (diabetes Mellitus): en sygdom hvor blodsukkeret stiger over det normale, fordi personen ikke kan regulere blodsukkeret via hormonet, Insulin.
Personen kan ikke tåle druesukkeret (glukose, glucose) i kulhydrater fra fødevarer som: rent sukker, sukker og stivelse i frugt, brød, pasta, pizza, kartofler, majs, ris, kage, slik mm.

Ordet diabetes, betyder forøget urinproduktion og det er netop et af symptomerne: forøget tørst og forøget tisseri. Mellitus betyder "sød" og betegner at urinen er sød.

Insulin er et hormon, der får blodsukkeret (glukose) til at falde, ved at transportere glukosen ind i kroppens celler. Ved diabetes dannes der ikke tilstrækkeligt insulin fra bugspytkirtlen ELLER insulinet virker ikke, fordi personen er blevet insulin resistent.

Fødens fordøjelse og glukose
Efter fordøjelsen og nedbrydning af føden, optages glukosen til blodet, blodsukkeret stiger, hvilket normalt vil bevirke at bugspytkirtlen frigiver insulin, via en positiv feedback mekanisme, som så transporterer glucosen ind i kroppens celler, hvor det bruges som brændstof fx. i muskelceller og hjernen, alternativt opmagasineres som glykogen i cellerne, hovedsaglig lever og muskler.

Hvis der produceres for lidt insulin, eller hvis cellernes insulin receptorer ikke reagerer på insulin selvom der er et højt niveau (insulin resistens), forbliver blodsukkeret højt, og denne tilstand betegnes sukkersyge eller diabetes.

Et højt insulin niveau medfører oplagring af fedt i fedtcellerne og transport af aminosyrer ind i celler fx muskelceller, hvorfor insulin er med til at opbygge muskler. Nogle body buildere misbruger insulin til at opbygge mere muskel masse, en meget farlig vej at gå ad.

Et lavt blodsukker niveau, trigger hormonet glucagon (fra bugspyt-kirtlens alfa-celler) til at omdanne glycogen i leveren eller musklerne, til frit glucose.
Leverens glucose kan frigives til blodbanen, mens muskelcellernes glucose skal bruges lokalt i musklerne.


Personer med sukkersyge på verdensplan
1985: 30 millioner
2013: 382 millioner
2030: prognose: 552 millioner (WHO)

Det forudsiges at diabetes 2 bliver et kæmpe problem i løbet af nogle år, i USA og i Danmark, og at det meste af sundheds budgettet i USA vil gå til diabetes og fedme behandling og følgerne deraf.

Diabetes 2 er en direkte følge af indtagelse af kolosale mængder sukker og andre hurtige kulhydrater overalt i verden og ansvarlig for den eksplosive vækst af diabetes.
COLA og andet flydende sukker på flaske, er nummer 1 bandit på verdensplan.


Diabetes type 1, 1½ og 2
Årsagen til at blodsukkeret ikke kan transporteres fra blodbanen til cellerne er 2 forskellige, som også inddeler sukkersygen i 2 forskellige kategorier:

Diabetes type 1:
Bugspytkirtlen er ikke istand til at danne insulin fordi den af en eller anden årsag har taget skade og er ude af funktion. Tilstanden ses oftest hos børn og unge og skyldes formentlig immunologisk reaktion og følgende skade på bugspytkirtlen, autoimmun eller efter infektion bl.a. røde hunde og måske andre af de kendte børnesygdomme. Evt. som følge af reaktion fra fysisk/psykisk traume eller chock.

Diabetes type 1½: En type 1 hvor bugspytkirtlen kan danne noget insulin, men ikke tilstrækkeligt. Af en eller anden årsag har bugspytkirtlen taget skade og er delvis ude af funktion. Oftest børn og unge og samme årsag som type 1.

Bugspytkirtlen, den gule (pancreas), ligger ud for tolvfinger tarmen, det første stykke tarm efter mavesækken.

Diabetes type 2: Bugspytkirtlen danner rigeligt insulin, men kroppens celler er blevet resistente overfor insulin og reagerer ikke på insulin, hvorfor cellerne ikke kan optage glukosen fra blodbanen.

Diabetes 2 er livstil betinget og skyldes gentagne stigninger og fald i blodsukker niveauet som følge af store indtagelser af sukker og andre letoptagelige kulhydrater som sodavand, hvidt brød, paste, piza, hvide ris, popcorn, slik, kage.

Kroppens celler er løbet træt af de mange høje niveauer og svingninger af blodsukker og insulin i blodet og har nedsat sin følsomhed for insulin.

Der skal mere og mere insulin til for at transportere gucose ind i cellerne, indtil du ikke kan producere mere insulin, hvorefter blodsukkeret ikke kan reduceres ved egen hjælp, men stiger hver gang du får kulhydrater.

Følg dit blodsukker nøje
Uanset diabetes type (eller om du er normal), er det vigtigt at blodsukkeret holdes nogenlunde stabilt i intervallet mellem den skadelige max grænse og den skadelige minimum grænse, da forhøjet blodsukker er skadeligt for blodkar, blodomløb, øjne, nyrer og kan give skinnebens sår, hjerte-kar sygdom, hjerte anfald, blodprop.

For højt insulin niveau er også skadeligt på blodkar (giver frie radikaler), giver fedme, insulin resistens og svingningerne højt/lavt blodsukker og højt/lavt insulin er skadeligt generelt.

For lavt blodsukker er direkte livstruende (insulin chock, koma).​

Blodsukkeret kan kontrolleres enten med kosten alene eller med en kombination af kost og et reduceret insulin forbrug. Uanset type må du nøje følge dit blodsukker over dagen, især hvis du laver kostændinger og nedsætter kulhydrat indtaget og insulin indtaget.

Du må foretage ændringer langsomt i små skridt, så du lærer hvor meget du kan reducere insulinet i takt med at du indtager mindre kulhydrat.

Sådan skal blodsukkeret ligge
4-7 mmol/l i faste (før måltid) og op til 10 mmol/l efter et måltid.

Ved sengetid: 6-8 mmol/l hvis du er i insulin behandling, så blodsukkeret ikke falder for meget i løbet af natten.


Der er ABSOLUT INGEN PENGE i at informere korrekt om at kosten alene kan eliminere eller reducere insulin forbruget betragteligt og fjerne sygdommen.

Din privat praktiserende læge får betaling fra det offentlige pr. patient besøg og pr. prøve og han/hun er selvfølgelig heller ikke interesseret i at nedsætte sin indtjening.

Medicinal firmaerne er KUN INTERESSERET i at sælge så meget medicin som muligt og fortæller dig, at du skal spise masser af kulhydrater og derfor skal du selvfølgelig tage masser af insulin for at kompensere for indtagelsen af det du ikke kan tåle, nemlig kulhydrat, .... hvor er logikken andet end profitten?????.


    • Type 2 kan altid kontrolleres via kosten alene.

    • Type 1,5 kan helt eller delvis (stærkt reduceret insulin forbrug) kontrolleres med kosten.

     • Type 1 kan i nogen grad kontrolleres med kosten, man kan reducere insulin forbruget til under halvdelen, men de fleste bliver nødt til at tage noget insulin som grundniveau. Nogen vil kunne droppe insulin helt

Vinderen er DIG - taberen er medicinal firmaer, lægerne mm. Hvem vil du, helst vinder?


DE FORKERTE KOSTRÅD.
En diabetes patient får at vide fra lægen, diætisten og ikke mindst diabetes foreningen og diabetes skolerne, at de skal spise rigeligt med kulhydrat i form af groft brød, rugbrød og grove kulhydrater, helst hver anden, eller hver tredje time.... og nå ja selvfølgelig tage masser af insulin for at kompensere for det de lige har spist, som de ikke kan tåle. Hvor er fornuften og logikken?

Den Nationale Kosthåndbog er udviklet af:
SundhedsStyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Foreningen af kliniske diætister og Fødevarestyrelsen. Her får du at vide:

"Diabetesdiæten bør først og fremmest være fedtfattig og have et højt indhold af kulhydrater og kostfiber" - "Generelt bør mængden af synligt fedt i kosten reduceres til fordel for indtagelse af fuldkornsbrød, kartofler, ris, pasta og grøntsager.

Diabetes foreningen anbefaler masser af grove kulhydrater, morgen, middag, aften og til mellemmåltider.

DETTE ER VRØVL, DU FÅR AT VIDE FRA DIÆTISTER - SOM ALTID!

Sådan virker insulin

Insulin
Insulin har en hovedrolle i hvordan vores krop behandler kulhydrater, fedt og proteiner, selvom de fleste kun betragter dets rolle i kulhydrat omsætningen og regulering af sukker.
Insulin er det hormon der regulerer blodsukker og fedtaflejring og hjælper at få aminosyrer ind i cellerne. Insulin er et fedt lagrende hormon.

Insulins rolle i blodsukker
Insulin reagerer med en receptor på celleoverfladen og danner en omstrukturering i cellemembranen, en kanal kaldet GLUT-4 dannes, som tillader, at glucose kan trænge ind i cellen.

Insulin trigger også et enzym på fedtceller kaldet LipoProtein Lipase (LPL) som tillader fedtsyrer at trænge ind i fedtcellerne og oplagre fedtsyrerne som triglycerider. Med andre ord insulin fremmer oplagring af fedt i fedtcellerne.

Insulin fremmer oplagringen af glycose i lever og muskler som glucogen, hvis der er plads til det.

Insulin spiller en central rolle i fedt omsætningen, idet høje insulin niveauer sætter kroppen i "oplagrings tilstand", oplagring af glucose (som glycogen) og fedt i fedtcellerne.

Det betyder også at forhøjede niveauer af insulin bevirker at kroppen ikke er i stand til at forbrænde fedt. Derfor er insulin resistente personer næsten altid overvægtige. Insulin resistens medførere en kronisk tilstand af høj insulin niveau og konstant "Fedtoplagrings tilstand" istedet for "Fedtforbrændings tilstand".​

Disse 2 måltider og efterfølgende blodsukker niveau siger alt!

Ovenstående blodsukker resultater hos samme normal person efter et usundt kulhydrat -og sukkerrigt såkaldt "måltid" sammenlignet med et sundt godt måltid med bøf, grøntsager og mættet fedt, fortæller alt.

Det gode måltid holder et næsten konstant blodsukker niveau, mens det usunde kulhydrat rige "slik måltid", giver et højt blodsukker i løbet af en time og et lavt blodsukker 3-4 timer efter indtagelse. Det usunde måltid på fotoet, var en helt konkret frokost til en fedme konference for læger!!! (efter kostdoctorn.se)​

Kan Bugspytkirtlen forny sig?
Alle celler undtagen nerveceller kan i princippet regenerere og forny sig selv, det kan bugspytkirtlens beta-celler, som producerer insulin, selvfølgelig også i mere eller mindre grad (Beta-Cell Regeneration , Can Beta Cells Be Healed? ), men hvis du konstant doper dig med kulhydrater og insulin, undertrykker du din egen pancreas, som ikke bliver stimuleret til at regenerere, hvorfor skulle den det, du kommer jo med insulin udefra, hvorfor den DE-genererer, det er alm. logik.

Alle, voksne som børn, har cirkulerende stamceller i blodet, hvorfra der kan rekruteres nye celler.

For at resummere:
Højt insulin niveau: oplagrer fedt / forhindre fedtforbrænding
Lavt insulin niveau: forbrænder fedt / oplagrer ikke fedt.

Lave niveauer af insulin fremmer fedt forbrændingen til energi produktion: det er nøjagtig det vi skal stræbe imod.

Høje niveauer af insulin fremmer fedtoplagring og kulhydrat forbrænding, det er noget vi IKKE skal stræbe imod.

Insulin resistens
Især muskel og fedtceller bliver resistente over for effekten af insulin, hvorfor disse celler kræver større og større mængder af insulin for at få samme effekt, nemlig regulering af blod sukkeret.
Der kræves mere insulin til at udføre det samme job.
Insulin resistens som følge er stor indtagelse af kulhydrater er den aller største årsag til diabetes 2 og fedme epidemien.

Det medfører forhøjede niveauer af insulin, som medfører en tilstand af fedt oplagring tilstand i stedet for fedtforbrænding.
Insulin resistens medfører diabetes 2, forhøjede insulin niveauer er ikke nok til at sænke blodsukkeret som forbliver for højt.


Ketose: er en tilstand hvor kroppen med en reduceret indtagelser af kulhydrater, typisk under 50 g daglig, går over til en grundlæggende anden form for forbrænding fra hovedsaglig at være afhængig af glucose som energi til hovedsaglig at bruge keton stoffer (beta-hydroxybutyrate produceret i leveren) som engergi kilde. Det gælder både muskel- og hjerneceller, som begge fint kan bruge keton stoffer som energi. Læs Mere om forbrænding af fedt og kulhydrater og Ketose her

Glykæmisk index

Glykæmisk index fortæller dig i hvor høj grad og hvor hurtigt et levneds middel ender som blodsukker. 

Interessant er det at rent hvidt sukker har samme eller lavere glykæmisk index end fx. de stivelses rige fødemidler: ris, pizza, spageti, kartoffelmos, tørrede dadler, honning. Det er naturligvis fordi rent sukker kun indeholder 50% glukose og 50% fruktose, hvoraf den sidstnævnte ikke bidrager til blodsukkeret, mens det rene stivelse (= kæder af glukose) indeholder mere glukose, som altså giver højere og hurtigere stigning i blodsukker, som igen betyder risiko for diabetes 2.

Dadler = rent slik med kæmpe sukker indhold, topper listen over fødemidler med højt glykæmisk index.​

Flere artikler om Sukker-Kulhydrat-Diabetes

Sukker - Hvide Dræber

Hvor giftig er sukker egentlig, er frugtsukker sundere end sukker, er honning sundt? Læs mere....

Moderne Diabetes Beh.

Moderne Diabetes håndtering er reducering af kulhydrater og insulin. Læs mere....

Forbrænding fedt

Forbrænding af kulhydrater og fedt – Om Ketose og Keto-Acidose. Læs mere...

Referencer om Sukker - Kulhydrat - Diabetes

​Se del 2