Lidt blandet til Scarlett

​Hej Scarlett, jeg vender tilbage for at omtale nogle af de ting du sagde sidst.
Bliv ikke stresset af dette, tag det roligt, jeg "hører" dig ikke i dette og du kan vælge ikke at læse det.

Ting til download, det er PDF'er. Højre klik og gem / control click og gem

• bogen "Dirty Genes" af Ben Lynch
Quiz fra Dirty Genes bogen. Bogen indeholder en quiz, som jeg har samlet i en lille pdf: Download
• min egen Gen rapport som eksempel. Indeholder vigtige biokemiske skemaer som Ben Lynch taler om: Download
• Bogen Nutrition Power af Dr. Walsh

Jeg kan kun have dette liggende kort tid. Bøgerne er copyright'ede.

De ting jeg vil berøre på denne side er følgende:

• Over/under metylering
• Ben Lynch gennemgang af vigtige gener
• Bogen Dirty Genes og Quiz fra bogen
• Min egen genrapport
• Depression 5 typer jfr. Walsh
   1. Under metylerede 38%
   2. Folat mangel 20%
   3. Kobber overload. 17%
   4. Pyrrole disorder. 15%
   5. Toksisk (tungmetal) 5% og Andet 5%
• Omega-3 hvorfor er den vigtig
• Vedr depressions medicin og nedtrapning
• Hypothyroidea
• 1. halshvirvel ude af justering, som årsag til hypothyroidea og evt depression

​Alt er Biokemi
Hver en lille muskelbevægelse, nerveimpuls og tanke, grunden til du kan se og læse dette, er i sidste ende biokemi. Alt hvad der sker i kroppen, alle livsytringer er biokemi.

Enhver form for lægemiddel er uforeneligt med denne biokemi, fordi det er fremmede stoffer som droppes midt i alle de biokemiske reaktioner, idet et lægemiddel pr. definition næsten altid er ændret kemisk og dermed fremmed for kroppen. Det er fremmed for at det kan patenteres, hvilket er hele grundlaget for det såkaldt "moderne" sundheds system, som lever i den mørke middelalder, nemlig at det er pengebaseret og baseret på at nogle skal tjene penge og ikke baseret på at du skal blive rask.

Det mørke sundheds system slår altid på at det skal være evidens baseret, men når der er penge involveret, kan man middelalder folket manipulere alt til at være netop dette. I deres iver efter at tjene penge glemmes helt levnedsmidlers betydning, for de mener ikke at maden har nogen indflydelse på sundhed, hvilket også er årsagen til at en læge ingen træning får i ernæring.

Næringsstoffer i levnedsmidler, mineraler og vitaminer er naturlige stoffer og afgørende for sundhed og gavnlige inden for normale mængder. Nogle er ikke gavnlige, men stærkt skadelige hvis vi får det i overflod, som kulhydrat og omega-6.

Vi er alle lidt forskellige genetisk og epi-genetisk (faktorer der afgør aflæsning af gener: miljø, stress, kost mm) og dermed også lidt forskellige biokemisk.

Afhængig af ens biokemiske sammensætning, kan der være nogle naturlige stoffer man skal tage i lidt større eller mindre doser, men efter som det er naturlige stoffer, skader det normal ikke i alm. doser og i værste fald kan man blive lidt utilpas en dag, men bliver normal næste dag eller hvis man nedsætter dosis.

Det samme kan ske hvis man spiser noget bestemt eller for meget en dag, sådan har jeg det i hvert tilfælde.

Vedr. proteiner, nogle trives godt på meget protein = aminosyrer til neurotransmitter produktion (det kan være animalsk eller vegetabilsk, oprindelsen er ligegyldig), andre har det bedst med mindre protein.

Nogle trives godt med meget plantebaseret kost andre med mindre, på grund af folat (B9 vitamin) som især er i grønne bladgrøntsager. Hvis problemet er folat, kan man nedsætte indtagelse af de grønne blade og stadig køre plantebaseret. Det bliver lidt mudret, for der er forskellige former for folat. Der er mest i lever, idet det er et depot organ, men er ikke det helt aktive B9. Liste over B9 i levnedsmidler.

Generelt veganer er en kæmpe misforståelse, vi er ikke rene planteædere, det er aberne heller ikke.. iøvrigt er abernes biokemi lidt anderledes. Vi SKAL have B12 som kun findes i animalske ting, vi SKAL have omega-3 DHA/EPA som KUN findes i animalsk omega-3. Vi kan ikke som aberne omdanne vegetabilsk omega-3 til den hjerne-vigtige DHA omega-3 variant.

Vegetar kan gå an, men mange faldgruber, som man skal kende for ikke at falde i. De værste ting er af vegetabilsk oprindelse og ansvarlig for en masse sygdomme: kulhydrat i overflod (diabetes, cancer, inflammation, fedme mm), omega-6 i overflod, ingen Omega-3 DHA/EPO varianter, høj kobber, lav zink, soja giftigt, 1.000+ pesticider i frugt og grønt, sukker og frugtsukker (en gift), alkohol (en gift dannet fra vegetabilier), manglende B12 (som vi IKKE selv kan danne), proteiner mindre lødige end animalsk protein.

Animalske ting inklusiv fedtet, er meget mere fredeligt når vi snakker den rene vare og ikke skadelige i moderat anvendelse, men kan ikke stå alene, vi er ikke rene kødædere, og der er mange gode ting i vegetablier som vi SKAL bruge: Vitaminer, 100+ forskellige antioxidanter som polyphenoler.


Hvis man ikke er frisk, er man nødt til at prøve sig lidt frem med tingene og lytte efter sin krop, hvad den fortæller.

Vedr. generne, man kan ikke tage en gentest og så forvente at få svar på alt, svar på ens biokemiske sammensætning, man er stadig nødt til at prøve sig frem. Men en gentest kan give et fingerpeg og forklaring på nogle ting man selv har kunnet mærke, men uden at kunne sætte ord på.

Jeg har selv taget en gen-test tidligere på året, nu ville jeg se hvordan jeg er, for jeg har altid haft lidt problemer med levnedsmidler, nogle havde jeg det ikke godt med. Jeg kan ikke spise alt muligt mærkeligt, går efter den rene vare, kører lavt sukker og passer på tarmsystemet, laver min egen yoghurt. Grøntsager så vidt muligt økologisk. De er rigtig slemme med de tusindvis af pesticider der normalt anvendes, især udenlandske.    

​​Skematisk Oversigt over nogle vigtige biokemiske reaktioner, cykler, hvoraf metylering er nogle af reaktionerne

Alle cykler har forbindelse til hinanden. Hvis en cykel kører langsomt, hvis der er en hæmning et eller andet sted, mangel på en faktor, variation i et gen, påvirker det de andre cykler. Nogle af de vigtige gener (enzymer) er afsat som farvede boxe.
Kreb's cyklus til venstre, som producerer energi i form af ATP, er kun flygtigt aftegnet, men har selvfølgelig mange reaktioner.
Cyklen BH4 er den der laver neuro signalstoffer som serotonin og dopamin. Cyklen THF er B9 og B12 vitamin cyklus hvor genet MTHFR indgår. Har man genvariation der, som 40% har, kan cyklen køre langsommere og det kunstige B9 folin-syre kan blokere. Det kommer an på variationen, formentlig 20% har nedsat cykel hastighed.
Methionine cyklen er hoved metylerings cyklus, som re-cykler homocystein til methionin med SAM-e som metyldonor.

Direkte link til dette foto: http://www.autismpedia.org/wiki/images/d/da/Methylation-cycle.jpg

​Gener
Et gen er en kortere eller længere sekvens af DNA'et på et kromosom. Genets eneste rolle er at være en kode for et protein. I de biokemiske cykler er det enzymerne som er mest interessante. Genet betegnes med samme navn, som det enzym det koder for. Så det bruges som synonym i flæng. Genet MTHFR koder for enzymet MTHFR.

Alt i alt er vores 19.000 gen par, fordelt på vores 23 kromosom par, det der udgør een og man har bare at holde af dem og fremme sine gode sider. Generne er fastlåst ved undfangelsen og du kan takke din mor og far for det spil kort du har fået. Det er din opgave at spille kortene ordentligt, holde dem rene og ikke grise dem til.

Hvis dit spil kort giver dig en lidt dårlig hånd, er det gavnligt at vide hvor tingene køre lidt skævt, for at prøve at hjælpe epi-genetikken på vej.

Epigenetik, det der sker efter generne, hvordan de udtrykker sig, hvordan de reguleres, er lige så vigtigt som generne selv.

Alle har minimum 1.000 gen-afvigelser (SNP's *), det er en del af levende væseners biologi og "survival of the fittest" konceptet. Man kan have flere variationer på samme gen. Generne kan ikke ændres, men man kan arbejde med sine gener og behandle dem ordentligt (kost, livsstil, stress), så vil de også svare ordentligt tilbage.

Omvendt kan et perfekt gen modarbejde dig, hvis du ikke behandler det ordentligt, så er der andre faktorer som påvirker det ellers perfekte protein og dets funktion.

Selvom dine kort som udgangspunkt så gode ud, kan du "grise dem til" med kost, livsstil, stress, så de er blevet "dirty"... så andre faktorer påvirker de ellers fantastiske gener. Det er halvdelen af "Dirty Genes" bogens indhold.

* SNP = Genafvigelse = single nucleotid polymorphism. En af baserne i et base par i genet er forkert.

Tegningen viser hvordan et kromosom's DNA er snoet op og komprimeret. Et gen er en sekvens af kromosomets DNA. Et Gen består af så og så mange basepar. Der findes kun 4 forskellige baser og koden bestemmes af forløbet af baser.

Vores 23 enkelt kromosomer. Vi har 2 af hvert kromosom, undtaget kønskromosomerne hvor kvinder har 2 X'er og manden har 1 X og 1 Y. (MT er mitokondrie DNA)


Genet MTHFR er lokaliseret på kromosom nr. 1. Genet er 20.373 base par stort og eneste funktion er at kode for proteinet (enzymet) MTHFR (Methylenetetrahydrofolate Reductase), som indgår i metylerings-processene. Er Co-substrate for homocysteine remethylation to methionine. Vigtigste genvariation er i positionen basepar nr. 677, som giver nedsat funktion af enzymet. Om MTHFR På Wiki

Vedr. Under-Over Metylering

Vedr. Under-Over Metylering
Først denne korte Facebook live af Ben Lynch og hvorfor han ikke kan lide betegnelserne Under-Over Metylering, hvorfor det skærer i ørerne på ham. Nemlig at det er meget mere kompliceret end som så og med mange punkter, enzymer, cofaktorer, miljø (epi-genetik) som virker sammen, en hel kæde af begivenheder. Og det kan skifte fra dag til dag.

Generelt har 70% normal metylering, 22% er under metyleret og 8% er overmetyleret.

Du kan være Under-metyleret og Over-metyleret på samme tid. På et punkt er du "Under", på et andet punkt er du "Over". Hvad der ser ud som undermetyleret, er måske bare et udtryk for at du er normal metyleret, som de fleste, men der er en faktor der påvirker systemet eller du har spist for meget i går af noget bestemt, så du kommer til at mangle metylgrupper til at behandle overfloden og først i morgen er du normal. 

Ben Lynch har skrevet bogen Dirty Genes, udkommet januar-18, som du kan downloade som PDF ovenfor. Den strate-gene rapport han taler om og viser skema fra, er identisk med min gen-rapport som du kan downloade.

Facebook Live Ben Lynch., februar 2018. Undermethylation and Overmethylation?
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1954185911276899/

Top 5 Questions about Genes
Facebook Live Ben Lynch., april 2018. "Top 5 Questions about Genes"
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/2044391245589698/
Emner der berøres:
1. “How do you diagnose under methylation or over methylation? How do you treat under methylation?”
2. “Sometimes a patient’s homocysteine will go up when they take more methylfolate or more methyl B12. Is this a sign of a deficiency of another nutrient?”
3. “Where do I start with healing my gut?”
4. “I think that most people with MTHFR are too tired to take on all the lifestyle changes. What supplements will give them energy and drive to change?”
5. “Can Optimal PC (fosfatdityl-choline = lechitin granulat) be used to enhance methylation, or only choline can convert to TMG and not phos choline? Is choline or PC better for methylation support?”

​Der er mange interessante Facebook Live Videos af Ben Lynch. Ved bogens udgivelse i januar-18, lavede han en Dirty Gen video serie 1-10 hvor han omtaler de 7 vigtige gener (Super Seven Genes) som bogen handler om. I stedet for at læse bogen, se disse 10 videoer.

• #1 of 10. Dirty Genes: Are your genes dirty?
Today will talk about DIRTY GENES
. what are they, why do genes get dirty, and WHY YOU SHOULD CARE
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1784840328211459/

• #2 of 10 in the Dirty Genes Live Series. MTHFR
The Methylation Master. What is MTHFR? Why is it important? How does it get dirty? How do you know if it's dirty? What to do about it? Støtter og regulerer metylering.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1786836954678463/

#3 of 10 of the Dirty Genes Series. GST/GPX: Detox Dilemmas
Glutathione Genes GPX / GST. Gluthation, vores vigtigste anti-oxidant, forbruges ved Stress, store mængder kulhydrater, forurenet luft som f.eks parafumer, skimmelsvamp, kemikalier, Elektromagnetiske bølger, lægemidler. 1 Panodil udtømmer Gluthation lageret
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1791864027509089/

• #4 of 10: COMT (Slow = Gen variation +/+): Focused and Buoyant
Insomnia, Type A. Focused! Alert! Quick to anger. PMS. Nice skin. Asthma. Histamine intolerance. Kører bedst på moderat protein kost.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1793991560629669/

• #5 of 10: COMT (Fast = Normalt gen -/-). Laid Back and Calm
ADHD, lazy, addictive personality, risk taker, class clown, relaxed, inattentive, loves many things, depression, fatigue, better with protein, multi-tasker. Kører fint på en protein rig kost til at lave neuro signalstoffer. Supplement evt. med tyrosin 500mg.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1798949216800570/

• #6 of 10: MAOA (slow, normal gen -/-  NB normal): Irritable Insomniac.
Headaches, migraines, inability to fall asleep, anxiety but also reduced depression and positive moods when balanced.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1800973226598169/

• #7 of 10: MAOA (fast, genvariation +/+): Mood Swings & Carb Cravings
Carb cravings, chocolate, wine, cheese, depression, fall asleep but can't stay asleep? Sound like you? TUNE IN... NB han taler og SSRI
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1806037989425026/

• #8 of 10:  PEMT Gene (afvigelse +/+): Cell Membranes & Liver. Fatty liver, Gallbladder issues, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), Birth defects, Chronic persistent pain. Dobbelt risiko for brystkræft. Tidlig demens, hukommelses problemer. Enzymet laver Fosfatidyl Cholin som indgår i alle membraner også mitokondrier, hvorfor genafvigelsen er associeret med svage membraner. Vegetarer kan have problemer med for lidt cholin (vi er IKKE vegetarer). Alle problemer løses ved at indtage fosfatidyl cholin, for at støtte det langsomme gen. Fosfatidyl cholin findes i lever, æg og lechitin-granulat.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1808161825879309/

• #9 of 10: The NOS3 Gene: Heart issues and Cardiovascular System. Heart disease, Cold hands and feet, family history of cardiovascular disease, heart attacks, migraines, headaches, asthma, stroke, high blood pressure, miscarriage
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1813454935349998/

• #10 of 10: Dirty DAO: Histamine Intolerance. You are so tired of not knowing what you can and can’t eat. One meal you’re good, and the next you feel awful: throbbing head, irritable mood, sweaty body, racing heart, itchy skin, bleeding nose. Perhaps you’ve even spent a ton of money on food allergy testing—and found nothing!
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1847274685301356/

• Live Q and A - Dirty Genes
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1815608405134651/

• Live Q and A Round 2- Dirty Genes
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1815664428462382/The Miracle of Methylation Made Simple What You Need to Know for Your Practice!

What is Methylation Webinar by Dr Ben Lynch

#5 Dr Ben Lynch: Optimizing Methylation

Bogen Dirty Genes

Bogen Dirty Genes
Ben Lynch har skrevet bogen Dirty Genes som du kan downloade som PDF. Jeg synes ikke den direkte giver svar på dine problemer, men vedlægger den alligevel, idet du nok har stødt på den nogle gange.

Der er et spørgeskema i bogen, som kan give svar på nogle ting uden man behøver at bliver gentestet. Bogen siger, at langt de fleste bliver ikke testet og man kan bruge skemaet til at se hvor nogle ting evt går skævt.

Spørgeskema 1: side 65-69 Laundry list 1
Spørgeskema 2: side 256-62 Laundry list 2

Jeg har samlet ovenstående Quiz, det er 10 sider fra bogen i en lille PDF, som du kan downloade ovenfor. Her er linket igen: Download.

Man starter med spørgeskema 1 og ser hvor der trænges til hovedrengøring, som man går i gang med. Det tager et par uger. Når man har gjort det, fortsættes med spørgeskema 2.

Variation i MTHFR genet
I størrelsesordenen 40% har afvigelse i MTHFR genet, enten enkelt eller dobbelt variation. Er der dobbelt, har enzymet formentlig 40% nedsat funktion. Det er grunden til at op til 20% har nedsat evne til at udnytte den kunstige B9 (folinsyre) som er i næsten alle vitamin tilskud, den kan ligefrem blokkere for tingene og man må have den rigtige B9 som er metyl-folat samt den rigtige B12 som er Metyl-cobalamin.

Derfor anbefaler jeg kun Omnimin-Pure (multi-vitamin) og Omni-B (B-combi). Der findes en multi-vitamin uden jern og K2 vitamin. Den tager jeg, for jeg vil ikke have for meget jern, som de fleste mænd har. Den hedder Omni-X. Har du over 100 i serum Ferritin, behøver du ikke jern. Et sundt niveau er under 100 og den grænse der er sat på 300-400 er alt for høj.

Forresten hvis du har meget høj serum ferritin, over 400, kan du have problemer med ikke at kunne tåle solen, idet jernet exiteres af solens UV stråler, så man bliver ekstra rød.

​En sjov ting om ADHD i Bogen
I bogen er der en interessant ting vedr. Ben Lynch's søn, som har ADHD
Som ADHD, brænder han dopamin af for hurtigt, COMT genet arbejder for hurtigt og brænder dopamin af lynhurtigt. Forresten, lige som andre signalstoffer, har dopamin kun få sekunders levetid før det bliver genoptaget eller nedbrudt.

Som ADHD kan de ikke holde sig i ro, der skal ske noget hele tiden for at prøve, at fremprovokere mere dopamin, som de er i mangel af. Faderen begyndte at give ham tyrosin som kostskud, aminosyren som er udgangspunktet for dopamin, adrenalin og nor-adrenalin produktion. En kapsel om morgenen og han faldt til ro og kunne koncentrere sig. Tyrosin har fået sit navn af det græske ord for ost, tyros. Det levnedsmiddel hvor der er mest tyrosin i ca. 1,5 gram/100 g faste oste.

En dag havde han taget for mange, fordi han tænkte det er godt med en kapsel, så må det blive bedre med flere, så han tog 3-4 stk. Han blev aggressiv og irritabel, symptomer på højt dopamin, adrenalin og faderen spurgte hvor mange har du taget?

Det er særligt morsomt når man læser om ADHD på wiki, hvor der står at ADHD er problemer i hjernes neurotransmitter system, særligt det der involverer dopamin:

​ADHD på Wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Attention_deficit_hyperactivity_disorder
"Current models of ADHD suggest that it is associated with functional impairments in some of the brain's neurotransmitter systems, particularly those involving dopamine and norepinephrine"

Forresten standard medicinering for ADHD er Ritalin, et amfetamin lignende stof, hvis virkning er at øge dopamin, det er en dopamin re-uptake inhibitor. Om Ritalin på Wiki
Man kan altså også bare spise 100 g. ost i stedet for at få tyrosin og dermed dopamin, eller købe lidt tyrosin kosttilskud: Acetyl-L-tyrosin på Bulkpowders.

Jfr. Dr. Walsh har 2/3 af ADHD tilfælde, kobber overload som netop virker ved at sænke dopamin. Så man kan også bare fjerne kobber, som er årsagen og de bliver bedre. Man behøver ikke medicin fra middelalder systemet.

Viden om sine gener og hvordan tingene fungerer, suppleret med lidt kosttilskud, kan hjælpe en til at blive normal, men man skal have kendskab til tingene og skal "føle efter" og lære kroppen at kende.

​Video Interview med Ben Lynch - vedr forskellige Genvariationer
Wendy Myers fra myersdetox.com, interviewer her Dr. Ben Lynch vedr detox og forskellige genvariationer. De kommer ind på flere emner i denne youtube video og er en slags oversigt.

Wendy Myers har også denne artikel på sin side om Binyre træthed:
https://myersdetox.com/epidemic-adrenal-fatigue/

Min egen Gen rapport

Min egen Gen rapport til download som pdf
Du kan downloade min egen gen rapport som eksempel, så du kan se de biokemiske skemaer Ben Lynch arbejder med og refererer til i ovenstående facebook live videoer.

Mine data er fra 23andme og behandlet af Ben Lynch's strate-gene system, som har givet mig PDF rapporten. Mine 2 væsentligste afvigelser er, at jeg er heterozygot for genet MTHFR +/-, hvilket betyder at det (MTHFR enzymet) formentligt virker 20% mindre og homozygot (+/+) for COMT genet, som betyder at det (tilsvarende COMT enzym) virker 40% mindre end normalt.

+/- er markeret i rapporten med gult og gule cirkler, mens +/+ er markeret rødt og røde cirkler.

Jeg er mest bekymret for COMT genet, som altså har betydeligt nedsat funktion og det vil jeg prøve at imødekomme.

​I mit tilfælde med nedsat COMT enzym funktion, skal jeg prøve at accelerere dets funktion, med enten SAM-e + Magnesium, så jeg hjælper epi-genetikken til at opnå normal funktion. Evt hydroxy-cobalamin (B12 ikke metyleret form).

Dette er anbefalingen fra Ben Lynch, vedr COMT genvariation, men man kan ikke sige på forhånd om den ene eller anden ting er bedst, man må prøve sig frem. Jeg køber både SAM-e og Hydroxy-B12 samtidig og prøver først SAM-e. Det er lidt besværligt for ingen af disse fås i DK, så det er nemmest at købe begge på en gang fra England.

Min dobbelt variation i COMT genet +/+ som betyder 40% funktion af COMT enzymet, betyder at jeg har nedsat omsætning (fjernelse) af dopamin og dermed højere niveau af dopamin, adrenalin (epinephrin), nor-adrenalin (nor-epinephin) og østrogen, som omsættes af COMT enzymet.

Havde jeg været kvinde havde jeg haft PMS, fordi østrogen stiger op til østrus (=brunst, ægløsning) og det er svært at blive af med igen.

Det betyder også at både kvinder og mænd med denne genvariation, har øget risiko for østrogen afhængig cancer typer som: bryst, ovarie, uterus og prostata cancer. Bryst- og prostata cancer er de to hyppigste cancer former.

Vi lever alle i en østrogen domineret verden, idet plastic og pesticider har østrogen lignende virkning. Med COMT genvariationen, er man særlig påvirkelig og bør reducere disse ting. Særlig soja har østrogen virkning og er desuden thyroidea hæmmende.

Kvinder før og efter menopause bliver østrogen domineret, idet både østrogen og progesteron falder, men østrogen falder kun 50%, mens progesteron falder 90%.

Fedtvæv producerer også østrogen, så fedme giver ekstra østrogen.

Støt cancer industrien: Støt udviklingen af brystkræft: brug mere plastic.

Bisphenol A i plastic og kassebonner, har østrogen virkning
Bisphenol A (BPA) er en østrogen lignende forbindelse (Xeno-oestrogen), det findes i plastic og kasseboner. Folk der arbejder i kassen får tons af østrogener på fingrene via bonnerne. BPA, blev oprindeligt udviklet i 1930'erne som et østrogen hormon behandlings stof, men viste sig at være for dårligt. Men forskningen skal ikke gå til spilde, nu bruges det i stedet i plastic og bonner, dette specielle termopapir i kasseapparatet. BPA på Wiki. Og bruges også tåbeligt nok, i plastic flasker med pink ribbon, i "støt brysterne" kampagner.

Østrogen mod overgangs alder symptomer
Det er tåbeligt at bruge østrogen mod overgangs alder problemer, det er netop det der er dominerende og alt østrogen, både kunstigt og naturligt er cancer fremmende.

I stedet kan man foreslå naturligt progesteron, for at lette overgangs alder symptomer, bedre humøret, nedsætte osteoporose og modvirke cancer.

Jeg omtaler naturligt progesteron på min del 2 om cancer:
https://www.langtfedtliv.dk/cancer/kraeft-alternativ-behandling-del-2/


LIdt mere detaljeret om Min Rapport
Hvis du kigger side 10 (Biopterin = neurotransmitter cyklus) i min gen rapport (der er også en screenshot af denne side 10 her nedenfor), ser du COMT som røde cirkler og de ting der hæmmer eller fremmer dette enzym. Cofaktor for COMT er SAM-e og Mg (magnesium), som dermed fremmer funktionen af COMT enzymet, mens serotonin hæmmer COMT funktionen.

Skemaet nedenfor kan ikke blive større her, men her er et direkte link til det, så du kan få det større i et nyt vindue:
https://www.langtfedtliv.dk/foto/biopterinpathwayh37.jpg

COMT virker ved at inaktivere dets mål-molekyle, ved at der doneres en metylgruppe leveret af SAM-e. Vi syntetiserer selv SAM-e som et led i metylerings processerne og ved at tilføje SAM-e som tilskud hjælper man COMT's virkning.

Stress = cortisol + adrenalin (adrenalin hedder også epinephrin) gør situationen værre, fordi COMT har nedsat funktion og dermed besvær at blive af med adrenalinen. Man er stress påvirkelig med denne gen variation.

​Forresten, nu hvor jeg skriver dette, vil jeg reducere min indtagelse af ost, idet jeg jo netop har problem med COMT og langsom nedbrydning af dopamin og derfor må undgå for meget tyrosin som danner dopamin. Faste oste indeholder 1,5 g/100. Tilfældigvis havde jeg tyrosin kosttilskud liggenede og tog 1 gram, det blev jeg sløv af.

Tyrosin i Levnedsmidler tyrosin pr./100 g: https://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=264

​Faktisk har jeg altid syntes jeg havde lidt problemer med ost, så måske derfor. I øvrigt har jeg altid haft problemer med levnedsmiddel intolerance og grunden til jeg i det hele taget interesserer mig for disse ting. Meget mindre problemer nu, end tidligere.

​Kort video af Ben Lynch om COMT Genet
Genet laver COMT enzymet (Catechol-O-Methyltransferase) - What's The Big Deal?

Til Comt gen variationen +/+, som jeg har (det virker 40% under normalt), anbefaler han enten B12 som hydroxy-cobalamin eller Sam-e, men kan ikke på forhånd sige hvad der er bedst, man må prøve sig frem hvad der virker bedst.

​Om Gentest
Man kan blive gentestet ved at bestille en test på 23 and Me (står for: mine 23 kromosom par): https://www.23andme.com/en-eu/ bestil den billige til €99, så får du rådata som du kan downloade. Den dyre test til €169 er ikke det værd, du skal alligevel have dine rådata behandlet ordentligt for at få noget værdifuldt ud af det hele og det kan du hos Ben Lynch for $45.

Du får tilsendt en lille æske fra "23 and me" fra Holland, med et plastrør som du spytter i nogle gange og sender den tilbage til Holland (forsendelsen er betalt). Efter ca. 6 uger får du email at den er færdig og du kan downloade rådata som er en txt fil på ca. 23 Mb og ca. 900.000 linier, hvor hver linie er status for en bestemt genvariant de har testet. 

Denne rådata fil putter du ind i StrateGene som er Ben Lynch's fortolkning af data. Det koster $45 og du får resultatet straks i form af en PDF rapport, lige som min.

Rapporten fortolker et udvalg af vigtige gener og fortæller dig dit resultat og hvordan de virker og indgår i de biokemiske cykler.
De kommer ikke med anbefaling vedr. kosttilskud. Men du kan for hver genafvigelse finde anbefaling på Ben Lynch's webside eller i videoer eller bare søge på youtube eller google efter genet.

Genrapporten giver ikke svar på alt, for lige så vigtig som generne, er hvordan man behandler dem = epigenetik og man behøver ikke at blive gentestet. Man kan bruge Bogen "Dirty Genes"s quiz og få en ide om hvordan man er og reagerer. 

30 Sek Live Biokemi demonstration
​Histamin intolerans

​Kør en negl henover huden på underarmen
Kommer der tydelige røde streger?

Det er frigivelse af histamin, et lokalt inflammatorisk signalstof og signalstof i tarm og hjerne. Det har kort levetid, omkring et minut, så forsvinder rødmen.

​Histamin intolerans
Kommer der tydelige røde streger?
Meget rød i hovedet efter træning?
Rød i hovedet efter en smule alkohol?
Astma - allergi?
Søsyge tendens?

Du har for højt histamin niveau. På grund af for stor produktion og / eller nedsat nedbrydning af histamin, eller er generelt "undermetyleret", kan bruge nogle ekstra metyl-grupper til at fjerne histaminet i form af metyl-folat (B9) og metyl-cobalamin (B12) eller SAM-e.

Omvendt er du "overmetyleret" har du måske meget lille histamin reaktion.

Kan man ikke sove, har man måske for højt histamin i hjernen og hvis en anti-histamin tabl. får en til at sove, har man problemer med for høj histamin.

Forresten bruger man anti-histamin tabletter mod allergi og søsyge.


Kan bruges som hurtig test for at se om du er Under/Over Metyleret
Mensa Mecial bruger en Blodprøve test til at bestemme "Under-Over Metylering ved at teste for histamin niveauet i blodet, en bestemmelse af slut resultatet af al metylering.

Du kan bruge denne negl test som en grov hurtig test for at få et overblik hvor du ligger i metylering, får du tydelige røde streger er du Under-Metyleret, eller skal rydde op tarmen hvis den ikke er OK.    


Højt Histamin Kan skyldes:
1. Stress
2. Utæt tarm, tarmproblemer, så histamin fra fødevarer eller tarmflora, optages i større mængde. Candida i tarmen.
3. Dirty DAO Gen, på grund af 1+2
4. eller langsomt DAO gen på grund af +/- eller +/+ variation i genet.
5. Høj østrogen øger histamin og omvendt, høj histamin øger østrogen

Hvordan fixes det?
Fix 1+2, fjern stress og fix tarmen, samt støt metyleringen, så histamin fjernes hurtigere. Hvor meget af de røde streger skal fjernes? - jeg ved det ikke, jeg vil gætte på at svag rød, som hurtigt forsvinder, må være normalt. Man skal nok ikke helt fjerne histamin, det har en funktion.

Anti-histamin som tablet, vil også modvirke histamin.


Jeg har lige testet dette på mig selv:
Jeg tager normalt 2 Omnimin eller Omni-X multivitamin + 1 Omni-B (B-complex) hver dag. Jeg har lige prøvet dette før jeg har taget dette tilskud. (jeg tager Omni-X som er den uden jern, mens Omnimin er med jern). 

1. Om morgenen negl-testen. Let rød stibe.
2. Jeg tog derefter en Omnimin og ventede 1 time
3. Prøvede igen med negl-test. Kun svag stribe
4 Tog en Omni-B (b-complex) kapsel og ventede ½ time. Prøvede igen ==> Ingen stribe.
1-4 var uden at spise, jeg spiser aldrig noget før 10 formiddag (intermitterende faste - anbefales ikke til binyre træthed).

5. Senere samme eftermiddag. let rød stribe ved test.
Tog en Metyl-folat 400 mikrogram. Efter ½ time prøvede med negl-test. Fik nu en hvid stibe, ingen rød stribe. Hvid stribe, betyder blodet forsvinder, så det var nok lidt for meget B-vit .

Dette er for sindsygt og morsomt - Biokemi live, demonstreret på nydelig vis.

Jeg har testet med negl-test flere dage og det svinger i løbet af dagen. En anden dag: let hvid stribe morgen, efter nogle timer, let rød stribe. Tog Omni-X og Omni-B testede et par timer efter, tydelig helt hvid stribe, som tegn på lavt histamin. 

Note: føtex, matas mm. har en "Folsyre" fra dansk farmaceutisk industri. Navnet er uheldigt og giver totalforvirring, den indeholder metyl-folat altså den rigtige B9 og ikke folin-syre (den kunstige B9), som mange har mere eller mindre evne til at omdanne og udnytte, inklusiv mig, idet jeg har nedsat udnyttelse (20% nedsat enzym effekt), fordi jeg er +/- i MTHFR genet.

Hvad sker:
Lidt tilskud af metyl grupper fra det metyl-folat (B9) og metyl-cobalamin (B12), der er i Omnimin multivitamin og Omni-B, har tilføjet tilstrækkeligt med metyl grupper, til at understøtte fjernelsen af histamin, så jeg får en hvid stribe med negl-test, som tegn på der ikke er meget histamin.

Dirty DAO: Histamine Intolerance! Facebook live med Ben Lynch:
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1847274685301356/

Depression - 5 forskellige typer

​Dr. William Walsh fra walshinstitute.org (en uafhængig non-profit organisation til biokemisk udredning af mentale sygdomme) har siden midt 70'erne undersøgt biokemiske parametre hos folk med forskellige mentale problemer og sammenholdt dem med deres diagnose og symptomer. Han har skrevet bogen "Nutrition Power" som handler om dette. Du kan downloade bogen ovenfor.

Han startede sine undersøgelser i fængsler og undrede sig over hvorfor nogle fanger var mentalt afvigere og begyndte at undersøge blod- og urin prøver fra disse og interviewede dem og besøgte deres familier.

Efter flere års undersøgelser kunne han efterhånden identificere ganske få naturlige faktorer (næringsstoffer) som har stor indflydelse på hjernen og kunne med ret stor nøjagtighed alene på blodprøver identificere hvilke personer der var afvigere og hvilke normale. Han undersøgte prøver fra indsatte og prøver fra normale i dobbelt blind studier. Ialt har han undersøgt 30.000 personers biokemi og sammenholdt det med mentale problemer.   

Han har også undersøgt depression og kan på baggrund af få næringsfaktorer inddele depression i 5 typer, hver med sin biokemi og dermed også med hver sit behandlingsskema. Behandlingen er udelukkende naturlige næringstoffer, vitaminer og mineraler, som kan helbrede tilstanden og med samme effektivitet som depressions medicin, men uden den lange række af bivirkninger.

​Det mørke sundhedssystem
Det mørke sundhedssystem uddeler SSRI som bolsjer (SSRI = Selektiv Serotonin Reuptake Inhibitor = Sertralin = sælges som Zoloft i USA) til al depression og det vil være helt utænkeligt for mørkefolket at begynde at behandle med billige vitaminer, det er fuldstændigt i modstrid med deres forretningsmodel, som udelukkende er baseret på patenterbare fremmede stoffer med tonsvis af bivirkninger og leveret af et medicinal firma, som skal tjene penge. Lægemiddel firmaer styrer "sundheden" mens lægerne blot er håndlangere.

Om SSRI på Wiki

​Særligt med SSRI til depression, har det i nogle tilfælde katastrofale virkninger, idet nogle af de biokemiske former for depression IKKE kan tåle dette. De får selvmords tanker eller værre. De fleste skoleskydere i USA har været på SSRI

Dr. Walsh anbefaler alle læger at tage simple billige prøver fra alle, før der udskrives SSRI. Det er naturligvis utænkeligt at mørkefolket nogensinde vil overveje dette, det er det samme som at acceptere at man kan behandle med vitaminer.

​De 5 typer af Depression
er omtalt i Nutrient Power bogen kap 6 side 87, og også opsummeret i denne artikel fra Walsh Intitute: Will New Brain Biochemistry Findings Clear the Murky Waters of Depression?

Walsh har samlet blod-urin prøve data fra 2.800 personer med depression og kan inddele deres biokemi i 5 forskellige typer. 

1. Under metylerede 38%
2. Folat mangel 20%
3. Kobber overload. 17%
4. Pyrrole disorder. 15%
5. Toksisk (tungmetal) 5% og Andet 5%

​B3 vitamin mod depression
Uanset disse 5 kategorier af depression, kommer nogle folk ud af depression ved at bruge B3 vitamin (= Niacin), evt høj dosis som 1 gram x 3 daglig, eller mere. B3 fremmer serotonin niveauet indirekte, ved at spare på tryptofan (en naturlig essentiel aminosyre), så der er mere tryptofan til rådighed til serotonin produktion.

Det må også betyde at depressions form 2, hvor der er for meget serotonin, der vil store doser B3 forværre tilstanden.

Se længere nede vedr kosttilskud, som kan bruges sammen med Sertralin, men start altid småt og mærk efter.

Jeg ved ikke hvordan dette med B3 er relateret sig til de 5 typer, jeg er ikke gået dybere i dette. Man kunne forstille sig at uanset hvilken af de 5 typer depression man har, vil B3 i tilstrækkelig høj dosis virke ved at forhøje serotonin, men uden at rette problemet og når man holder med B3, vender det grundlæggende problem tilbage.

Logisk set vedr. type 2 depression (Folat mangel), som er karakteriseret ved for meget serotonin, der burde B3 forværre det hele ved at producere mere serotonin, så der gætter jeg at B3 ikke virker.

 
Er man depressiv tag 250-500 mg B3 og i løbet af 15 min er depressionen over. Man "flusher" bliver rød i hovedet og depressionen er over midlertidig. Det er normalt kortvarigt at blive rød ved høje doser B3. Man kan dog få non-flush B3, den har jeg selv lige bestilt.
Se denne youtube video: Niacin & Depression

​Generelt vedr. B-vitaminer
De er livsvigtige, vi skal bruge dem minimum i anbefalet dosis, men nogle kan i højere dosis være gavnlige ved at fremme nogle processer.

Flere forskellige B-vit indgår i processer omkring neurotransmitters: B1, B2 (riboflavin FAD), B3 (Niacin NAD), B5, B6.

B9 og B12 indgår i metylerings systemet, som neurotransmitters er afhængig af.

B-Vitaminer er vandopløselige og ophobes ikke i større mængde, skylles hurtigt ud af systemet, mens de fedtoplyselige vitaminer: A, D og E ophobes og for meget er giftigt.

Depression type 1
Under Metylerede

Denne depressions type's vigtigste ubalance er undermetylering

38% af depressions tilfælde falder i denne gruppe. De er meget sensitive over for lavt metyl/folat forhold i hjernen. De trives på SAMe og Methionine (essentiel aminosyre), men trives dårligt på folater, som også fremmer metylering.

Folat og metyl grupper fra SAMe har modsat epigenetisk effekt på udtrykkelse af transportmolekyler, som kontrollerer serotonin, dopamin og nor-adrenalin (nor-epinefrin). Et lav metyl/folat forhold betyder lavt niveau af serotonin, dopamin og nor-adrenal aktivitet i hjernens synapser. 

De udviser klassiske symptomer på depression og lav serotonin og forbedres ved serotonin fremmende stoffer og SSRI.


En del af depressions type 1 har desuden mere eller mindre pyrrole disorder, som i sig selv giver lav serotoin, så det er en yderligere komplicering og mere alvorlig depression. 


Folat er naturlige B9 vitaminer i fødevarer eller B9 som metyl-folat. Både folater og SAMe fremmer metylering. Her må jeg melde pas, jeg forstår ikke hvorfor folat er dårligt og virker modsat SAMe, så jeg lader det stå og refererer blot hvad Walsh siger. Måske er det sådan at de begge donerer metylgrupper og generelt begge fremmer metylering, men har forskellig virkning på genniveau ved at udtrykke transport molekylerne forskelligt, ja jeg tror det er sådan!


Biokemiske fund ved prøver:
• Højt serum histamin
• Lavt SAMe/SAH forhold. SAMe = S-adenosylmethionine. SAH = S-adenosylhomocysteine

Tilstanden er en undermetylering, altså for få metyl grupper, derfor høj histamin (som normalt fjernes ved metylering) og lavt niveau af SAMe, som er hoved metyl donor for mange metylerings processer.

Man skal begrænse indtagelse af folat (aktivt B9 Metyl-folat), som er indirekte metylering, idet det reducerer serotonin og i stedet tilføje metylgrupper direkte via SAMe, som er en Serotonin Re-uptake inhibitor og forøger dermed virkningen af Serotonin.

Man skal undgå choline (lechitin-granulat), DMAE ( dimethylaminoethanol på Wiki ), B5, kobber, mangan, idet de sænker serotonin og forværrer depressionen.

En stor del har lave depoter af kalcium, D-vit og Magnesium. Tilskud af tryptofan, B6-vit og 5-HTP (forløber for serotonin) til at hjælpe med at øge syntesen af serotonin. Desuden A-Vit, C-vit og E-vit.

Note: man skal bruge både choline og B5, så tag bare normale mænger.


Behandlingen ved type 1 Depression (undermetylering)
• SAMe er væsentligste element, for at tilføje metylgrupper og SAMe er en naturlig Serotonin fremmer *
• Desuden, B6-vit
• tryptofan eller 5-HTP ( begge er forløber for serotonin). Jeg foreslår 5-HTP **

*/** NB ikke 5-HTP og SAMe sammen med Sertralin, begge øger Serotonin, evt meget forsigtig dosering under Sertralin nedtrapning

​​Kliniske symptomer ved type 1 Depression (under metylering)

Depression type 2
Folat mangel

Denne depressions type's vigtigste ubalance er underskud af Folat (B9) og for højt niveau af serotonin. 

De fleste har angst sammen med depression og 20% har forhistorie med panik- eller angst anfald. Tilstanden er karakteriseret med for højt serotonin niveau ... ja, for meget serotonin kan også give depression. Derfor er man intolerant over for SSRI medicin, altså de kan ikke tåle det og får det værre ved at tage det, inklusiv selvmords tanker, eller det der er værre (skoleskyderi). Ifølge Walsh er størstedelen af 50 af USA's skoleskydere af denne type depression og mange på SSRI, som de altså ikke kan tåle.

Der står i bogen: "Despite their suffering, a surprising number are caring, generous persons with a history of volunteer work, and they probably are wonderful neighbors."
Ok, skoleskyderne er gode naboer, godt at vide, pas på hvis nabo er for flink!

Folat er naturlige B9 vitaminer i fødevarer eller B9 som metyl-folat. Både folater og SAMe fremmer metylering, men virker forskelligt på genniveau sådan at SAMe er naturlig serotonin / dopamin fremmer, mens B9 dæmper serotonin / dopamin. Men som altid er det et spørgsmål om mængde vi skal bruge både B9 (tilføres udefra) og SAMe (producerer vi selv), så det er et spørgsmål om hvor meget af det enkelte.

Biokemiske fund ved prøver:
• Lav serum folat
• Lav serum histamin
• Forøget SAMe/SAH forhold

Tilstanden har høj SAMe som metylerer og fjerner Histamin, hvorfor der er lav histamin. SAMe er en naturlig Serotonin fremmer og denne type depression har høj serotonin niveau, derfor kan de ikke tåle SSRI, som yderligere hæver serotonin.

Behandlingen ved type 2 Depression (Folat mangel)
Folin Syre B9* i størrelse ordenen 1.000-2.000 mcg. (400 mcg normal anbefalet dosis for B9)
• B12-Vitamin
• B3 (niacin)*, choline (Lechitin granulat), Mangan som reducerer dopamin synapse aktivitet, DMAE (dimethylaminoethanol)
• Zink, vitamin B6-vit + Pyridoxal-5’-phosphate (P-5-P = aktiv B6) som øger GABA niveau
• C-Vit, E-Vit

* Der anbefales B3, som hæver serotonin??? Mærkeligt, det må jeg undersøge nærmere.

​*Folin-Syre. Denne er en kunstig B9 og normalt ikke at anbefale, idet mange har problemer med at udnytte den. Denne tilstand er det eneste tilfælde hvor det anbefales at bruge folin-Syre, ellers bør man bruge den naturlige B9 som hedder Metyl-Folat.

FolinSyre fås i næsten alt der hedder "folinsyre", B9 i multivitamin og B-complex, den er tilsyneladende billig og bliver derfor brugt som B9, men den er ikke naturlig.

​Kliniske symptomer ved type 2 Depression (folat mangel)

​​Artikel, Symptomer på høj Serotonin, mad og kosttilskud der øger serotonin: What it means to have high serotonin levels: symptoms, causes and effects

Depression type 3
Kobber Overload / Kobber Dysregulering

​Denne depressions type er karakteriseret ved forhøjet frit kobber i serum og lavt Serum Ceruloplasmin, som er kobberets transport molekyle

Kobber overload udgør 17% af depressions tilfælde. Kobber er livsvigtig, det indgår i en række enzymer og vi skal have ca. 2 mg kobber dagligt. Totalt har vi ca 100 mg kobber i kroppen. Normalt kan vi regulere kobberet inden for et rimeligt interval, fordi det udskilles via lever og galden. Men nogle har en nedsat regulering eller nedsat evne til at danne ceruloplasmin.

For meget frit kobber er neurotoksisk og giver neurologiske symptomer. Dette har ikke noget med de alm kendte gener eller metylering af gøre, måske kan der være et gen involveret. Ellers er det ren biokemi hvor det frie kobber alene, er det der laver ballade. Kobberet skal være koblet til ceruloplasmin for at være tilgængeligt, mens det fri kobber ikke kan bruges, det bliver til toksisk metal og laver balladen.

Normalt skal frie kobber være max 25% af total kobber. Total kobber kan være nedsat, så det hele er mere en dysregulering af kobber der er tale om - for lidt tilgængeligt kobber, på grund af lavt ceruloplasmin produktion i leveren og for højt frit kobber som laver balladen.

Generelt om kobber på netdoktor

Kobber er katalysator (cofaktor) i følgende process fra dopamin: ==>

​Tyrosin ==> L-Dopa  ==> Dopamin ==> nor-adrenalin ==> Adrenalin
(Nor-adrenalin = nor-epinephrine og adrenalin = epinephrine)

Denne process forløber hurtigere jo mere katalysator, der er til stede. Et alm. kemisk princip. Jo højere kobber niveau, jo hurtigere forløber denne process. Det er især frit kobber der rykker denne process til højre.

Hvis processen løber for hurtigt, bliver dopamin unormalt lav og der bliver et unormalt højt nor-adrenalin og adrenalin niveau, hvilket er opskriften på angst og depression.

Desuden en konstant høj adrenalin, som er et stress hormon, påvirker hele kroppen, som om der var stress. Cortisol stiger og binyrerne udmattes evt. senere. Binyrerne sender normalt signal til leveren at den skal producere mere ceruloplasmin, er de udmattede falder ceruloplasmin. En ond cirkel.

Det hele undertrykker thyroidea. Derudover er Thyroidea selv meget sensitiv for forøget kobber NB! 


96% med denne type depression, er kvinder
Kvinder udgør 96% af denne type depression, fordi østrogen naturligt øger kobber. Især fødselsdepression er ofte denne type fordi under graviditeten fordobles serum kobber naturligt til udvikling af foster, men efter fødslen er det vanskeligt at komme af med kobberet.

Kvinder med østrogen dominans, f.eks op til og efter menopause, har øget risiko for øget kobber og denne type depression. 
P-piller øger kroppens kobber, fordi østrogen øger kobber. Kobber spiral bidrager direkte til kroppens kobber.


Symptomer ved depression type 3
Ud over depression er symptomer angst, super aktiv hjerne aktivitet (copperhead), udmattet krop, soveforstyrrelse, hormon ubalance, binyre udmattelse, meget emotionel sensitiv, hårtab, hyperaktivitet som barn, hud sensitiv over for metaller og grove tekstiler, sensitiv farvestoffer, tinnitus, østrogen intolerance og intolerant over for skaldyr og chokolade (indeholder meget kobber). Evt chokolade narkoman, det man er sensitiv over for, har man tendens til at kaste sig over.

​CopperHead
Overaktiv hjerne eller Depression som følge af kobber forgiftning har endda en særlig betegnelse "Copperhead" beskrevet i denne artikel: My Experience With Copperheads
Artiklen nævner depression, angst, super aktiv hjerne, udmattet krop, binyre burnout.

​Kobber depressive respondere godt med SSRI, men angsten forværres. Angsten kan dæmpes med benzodiazepiner (stesolid), men det bedre ikke depressionen.

Biokemiske fund ved prøver:
• Højt frit serum kobber
• lavt serum ceruloplasmin
• total kobber kan være nedsat
• ofte lavt Zink
Der er forhøjet kobber hvis frit kobber udgør mere en 25% af total kobber.

Behandling ved forhøjet Kobber
En naturlig måde af udskille kobber og andre toksiske metaller er ved binding til metallothionein (MT) proteiner i leveren og udskillelse via galde. Kobber overload er måske også koblet til lavt niveau af metallothionein. Proteinet er afhængig af zink og der er ofte zink mangel, så det alene kan give lavt niveau af metallothionein.
Næsten alle mineraler har et modstykke i et andet mineral. Kobber og Zink er sådanne to mineraler. Er Zink lav, er kobber høj og omvendt.

Behandlingen er derfor målrettet at øge metallothionein som følger:

• Zink i starten 25mg/daglig som er ca. normal dosis, stigende til 75mg daglig indtil Kobberet er fjernet. Derefter normal zink ca. 20 mg.
• B6-Vitamin + P-5-P som er det aktive B6
• C-Vitamin, E-Vitamin
• Sauna, huden er vores største organ og eliminerer toksisk metal via sved
• Molybdæn dråber
• Fordøjelsen skal fungere optimalt = bl.a. ingen syrehæmmer
• NAC. Acetyl-cystein = mucomyst slimløsnende hostemiddel 600 mg apotek. Det booster gluthation og metallothionein, som begge indeholder den naturlige svovlholdige aminosyre cystein og fremmer derved metal afgiftning. Billigere fra udland, se senere.
• Gluthation, skal være som liposomal gluthation og den er dyr. Alm oral kapsler eller tabletter, nedbrydes i mave-tarm. Jeg foreslår at droppe denne
• Mangan, der er alm dosis i Omnimin og jeg foreslår at nøjes med molybdæn.


Det tager 2 mdr af få reduceret kobber og det skal gøres langsomt, ellers forværres depression og angst symptomer fordi kobberet pludseligt bliver frigivet fra depoter i lever og hjerne hvorved serum kobber stiger og kobberet bliver mere tilgængeligt. Selvom afgiftning gøres langsomt, kan man forvente forværring de første par uger. Molybdæn driver også kobber ud og mildner symptomer disse symptomer. 

Molybdæn til at reducere kobber
Walsh angiver en alternativ måde at reducere kobber på med mindre symptomer. Det er tetrathiomolybdate (TTM) = Molybdæn som er et essentielt spor mineral som indgår som cofaktor i 50 enzymer. Om molybdæn på Wiki.

Wyndy Meyers (Meyers Detox) foreslår 500 mikrogram Molybdæn til kobber afgiftning 1-2 mdr.

Jeg vil foreslå Molybdæn dråber: Molyb-Plus dråber 30 ml indeholdende 500 mikrogram pr. 10 dråber. Findes i helsekost f.eks her https://helseudsalg.dk/shop/molybdaen-molyb-plus-30-570p.html 
Der er ca 450 dråber i flasken, jeg vil foreslå 10 dråber daglig i 30 dage (500 mcg daglig), derefter 5 dråber daglig indtil flasken er tom. 

Evt depressions medicin fortsættes i starten, men når kobberet er normaliseret, kan medicinen nedtrappes og uden medicin er depressionen væk. Pas på nedtrapnings bivirkninger fra medicinen. 

Han man blodtype A, tager det 2-3 gange så lang tid at få kobberet under kontrol. Jeg har ikke undersøgt dette nærmere, men det er jfr. Walsh. 

​Artikel: Reducing Excess Copper with Molybdenum
Artikel: COPPER AND YOUR HEALTH by Dr. Lawrence Wilson
.

Frit kobber og kobber bundet til Ceruloplasmin
Kobber findes i kroppen bundet til dets transportmolekyle: ceruloplasmin og normalt har man kun lidt frit kobber. Det er det frie kobber, der er problemet.

Folk med kobber dysregulation har højt niveau af frit kobber i serum, mens kobber bundet til ceruloplasmin transport molekylet er lavt. Altså højt kobber og lavt kobber på samme tid.

Normalt er 80%+ kobber bundet til ceruloplasmin. Hvis serum frit kobber er over 25% af total kobber er det forøget frit kobber. Kobber dysregulering er selvfølgelig ikke er en diagnose i det såkaldte "moderne" sundhedssystem, som lever i middelalderen. Uanset at det ikke er anerkendt, af det mørke sundhedssystem, kan tilstanden have stor betydning for den enkelte.


Det mørke system kender kun ekstremerne for tingene og ikke talrige nuancer og mellemtilstande, som f.eks binyrer, hvor de kun kender ekstremer Addison og Cushing og forbigår de 99% af binyre problemer som ligger imellem. Det gælder også kobber: der er en officiel sygdom Wilson disease, en ret sjælden sygdom med genetisk betinget højt serum kobber og lavt ceruloplasmin. En sjælden sygdom, mens en ret alm. kobber dysregulering som påvirker millioner gider de ikke, suk!


Om wilson i lægehåndbogen: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/mave-tarm/tilstande-og-sygdomme/lever/wilsons-sygdom/

Denne artikel omhandler Wilson og der er en oversigt over kobber metabolisme:
A Review and Current Perspective on Wilson Disease

I denne artikel på MensahMedical: Copper Overload and Depression in Girls and Women
Skriver de: "Patients diagnosed with copper overload, also known as copper toxicity, will have elevated serum copper and insufficient serum ceruloplasmin"


Test for kobber:
Frit serum kobber og serum ceruloplasmin. Disse to måles normalt ikke i alm. blodprøve. Jeg ved ikke om man kan få dem til at teste det.

Dette private lab unilabs.dk laver tests også for sygehuse og tester for Frit kobber og Ceruloplasmin som også hedder Ferroxidase. Fremgår af deres analyse oversigt her som pdf.
• Serum-Copper reference 13-24 μmol/L
• Ferroxidase (Ceruloplasmin). Reference 0.2 - 0.6 g/L = 1,5 - 4,5 μmol/L  (Omregning: g/L x 7,576 = μmol/L)

Problemet med kobber, er at landbruget bruger meget kobber til svinefoder tilsætning og det ender i planterne, så vi alle får for meget. Der er meget kobber i lever (depotorgan), nødder, chokolade. Vi får også lidt fra kobber rør, som gerne er den sidste ½ meter lige før vandhanen. Kobber køkkengrej er selvfølgelig bandlyst. 

Indhold i levnedsmidler af kobber mg/100g. Levnedsmiddelstyrelsen.
https://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=166
.

Copper Dysregulation and Adrenal Exhaustion - Robert Selig
Note: tallene han snakker om er fra hår analyse

COPPER TOXICITY - Signs, Symptoms and What To Do About It

Depressions type 4
Pyrrole Disorder - Pyroluria

​Pyrrole disorder udgør 15% af depressionerne.
Karakteristisk for Pyrrole disorder
er forøget mængde pyrrole i urinen, helt specifikt denne forbindelse: hydroxyhemopyrrolin-2-one er forøget i blodet og dermed i urinen, hvor det udskilles. Pyrol-uria = for meget pyrrol i urinen.

Pyrrole stoffet, er i virkeligheden en samle betegnelse på forskellige stoffer, men specielt denne pyrrole er omtalt her: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/171278

Alle har lidt pyrrole i blodet og urinen, det er en normal substans efter omsætningen af de røde blodlegemer, problemet sætter ind hvis man har for meget. Stress alene kan forøge pyrrole.

Tilstanden Pyrrole disorder, er karakteriseret ved meget lavt Zink og lavt B6 vitamin niveau. Som omtalt ovenfor under kobber toksisitet, betyder lavt Zink som regel højt kobber, hvorfor der ofte også er forhøjet kobber.

Pyrrol har stor affinitet til B6 og binder det til sig og det udskilles via urin, hvorved man kommer i B6 mangel. Det samme gælder Zink, så man kommer i zink mangel. Både B6 og zink er afgørende for produktion og virkning af neurotransmitters. Inklusiv indvirkning på GABA, som er hjernens hæmmende neurotransmitter. (Forresten GABA findes i grøn te af typen "Macha").

B6 er en vigtig cofaktor for produktionen af serotonin, dopamin og nor-adrenalin.

​Pyrrole disorder er ikke et metylerings problem, det er 2 separate ting, selvom stress fra kan påvirke begge ting, desuden Zink og B6 er 2 vigtige faktorer i metylering og Pyrrol er lav Zink og B6, så indirekte medfører pyrrole disorder også et metyleringsproblem.

Pyrrole disorder er enten en erhvervet tilstand p.g.a. stress som øger Pyrrole, eller en arvelig tilstand med overvægt af irske og skandinaviske personer. Genet for arvelighed testes der ikke for i en alm DNA test og der er formentlig ikke en simpel arvegang, men flere gener involveret, efter som man kan ikke pege på et specielt gen.
ALLE kan få pyrrole dissorder efter stress.

Pyrrole på Wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrrole

Biokemiske fund ved prøver:
• Pyrrol i urin, pyrrol disorder har 2-10 gange normal niveau. Det er den eneste test der behøves
• Meget lavt Zink
• Meget lavt B6
• Forhøjet kobber

​Symptomerne på Pyrrole Disorder
Mood Instability may be Pyrrole Disorder, a possible cause of Bipolar, DMDD
http://www.mensahmedical.com/pyroluria-pyrrole-disorder/

Jeg har nedenfor anført hovedsymptomerne fra artiklen
• Extreme humør svingninger, med hurtige skift
• alvorlig depression
• Høj irritabilitet og ilter temperament
• poor stress control
• sensitivity to bright lights
• high irritability and temper
• Argumentative/enjoy argument
• New situations or changes in routine (i.e., traveling) particularly stressful
• Much higher capability and alertness in the evening, compared to mornings
• Poor sense of smell or taste
• A tendency to overreact to tranquilizers, barbiturates, alcohol or other drugs (in other words, a little produces a powerful response)
• Easily upset by criticism
• Little or no dream recall
• Difficulty recalling past events or people
• severe depression
• severe oxidative stress
• sensitivity to loud noises
• extreme mood swings
• severe inner tension
• spleen area pain (sidesting)
• severe anxiety
• Reading disorder
• histrionic behavior = overwhelming desire to be noticed, and often behave dramatically or inappropriately to get attention

Desuden: mørk urin, hvide pletter på fingernegle (zink mangel), frugtagtig ånde, hud bliver hurtigt sol forbrændt, men svært ved at blive brun. Bærer mørke solbriller, dårlig kortids hukommelse, kan ikke huske drømme, Fedtfordeling især omkring livet og lår. Glad for meget krydret mad. Pessimistiske personer, besat af alle de katastrofer der kan komme, isolerer sig. Morgen kvalme og har det dårligt om morgenen, udskyder morgenmad. Har det bedst sent på aftenen.

Vedr. Lysfølsomhed: Sertralin kan også give lysfølsomhed.

Karakteristisk er: ekstrem zink og B6 vitamin mangel. Ofte forhøjet kobber. Forøget mængde pyrrol i urin fra 2-10 gange højere end normalt.

Behandling af Pyrrole Disorder
• Fjern stress, den forværrer tilstanden, eller er direkte årsagen
• Zink store doser
• B6-Vit store doser, en blanding af alm B6 samt aktivt B6 (pyridoxal fosfat, P5P). Det aktive er 5 gange mere aktivt end alm. B6.
• GLA, en særlig form for omega-6, findes i kæmpenatlys og borago olie
• Æg, 1-2 æg om dagen. Det levnedsmiddel med mest arakidon syre 100-300 mg/100g.
• Supplerende støttende tilskud: Selen, glutathion, C-vit, E-vit og andre antioxidanter.

Zink og B6 er store doser over det normale og må afstemmes efter blodprøver og urinprøver og ikke bare tage store doser. Alm. doser eller dobbelt doser kan ikke skade. Dosering indtil man kan huske drømme.

Tilstanden responderer ret hurtigt på Zink og B6
Milde til moderate pyrrole disorder tager 1-2 uger, mens alvorlige pyrrole tager 1-2 mdr. at normalisere og det er hovedsaglig B6 der er ansvarlig for den hurtige ændring.

Walsh bruger en blanding af B6 og P-5-P = fosfor pyridoxal fosfat, som er det aktive B6, idet nogle ikke kan omdanne Pyrodoxin hydrochloride som er i de fleste kosttilskud.
Omnimin multivitamin indeholder Pyridoxin hydrochloride (12 mg i 2 tabl), mens Omni-B indeholder Pyridoxal fosfat (12 mg), så det er fint at bruge begge.

Det lyder rimeligt og det forstår jeg. Men hvis man ikke har mulighed for prøve for pyrrole, kan der ikke være noget i vejen for i hvert fald at bruge en alm dosis af Zink og B6 og endda dobbelt dosis 1-2 mdr. for at teste om symptomer bliver bedre.

På denne side siger forfatteren vedr Pyrrole: "I start my clients with zinc (30 mg), vitamin B6 (100mg) or P5P (aktiv B6. 25mg) and evening primrose oil (1300mg) (kæmpenatlys olie), plus a good multi-vitamin (with manganese and no copper) and a multi-mineral and sometimes additional magnesium." Så de bruger ikke meget GLA. Den kapsel der omtales indeholder 117 mg GLA og findes her: Evening Primrose Oil 1300 mg Softgels.

Test af Pyrrol disorder
Der skal tages en urinprøve i mørke og den skal nedfryses og sendes nedfrosset til et laboratorium, som specielt laver dette, må ikke tø op undervejs.
Standard test for Pyrrole, på de laboratorier, der udfører disse tests er brug af Ehrlich’s reagens på et kloroform ekstrakt af urinen og efterfølgende kromotografisk måling af absorbtion, idet der sker en farvereaktion mellem Ehrlich's reagent og pyrrole i urinen.

Om Ehrlich’s reagens på Wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Ehrlich%27s_reagent

​Test selv for pyrrol ??
Det er praktisk vanskeligt (skal sendes nedfrosset, tør is) og dyrt at få sendt sådan en prøve. Jeg har undersøgt om der findes en hjemme test man kan lave, en semikvantitativ vil være OK, men jeg kan ikke finde nogle, eller rettere, jeg har nogle forslag, men har ikke fundet støtte for min ide nogen steder. Så jeg ved ikke om det holder i byretten.

1. Alm urin test strips
Alm urin test strips, den udvidede har en test for urubilinogen, som bruger en modificeret Erhlich reagent til farveudvikningen. Testen måler pyrrol grupper på urobilinogen og jeg mener at den også bør give udslag på pyrrol disorder. Jeg kan ikke finde støtte for den ide.

Hvis du har adgang til sådanne strips evt. via nogen du kender, kan du prøve. Den skal være negativ. Jeg har sådanne strips, 100 stk, som jeg har købt over ebay.co.uk for ca. 100 kr. inkl forsendelse fra UK:

100 Urine Test Strips 10 PARAMETER
https://www.ebay.co.uk/itm/100-Urine-Test-Strips-10-PARAMETER-Ketone-Infection-Liver-pH-Blood-UTI-FAST-POST/390652006484?epid=1612739326&hash=item5af4ac9054:g:~NEAAOSwx-9WxIxN

Under alle omstændigheder, skal sådan en test være negativ, men jeg ved ikke om de giver udslag på pyrrole. Er der udslag kan det være pyrrole.


2. Ehrlich Reagent
Her er en Ehrlich reagent som dråber, som narkotest, som man drypper på narko tabletter og andet, for at identificere dem. Erhlich reagent er standard test for pyrrol, men om man kan teste direkte på urinen ved jeg ikke.

Ehrlich Reagent Test (2 mL) £5,5 + post £9,5 fra England = 130 kr.
https://www.reagent-tests.uk/product/ehrlich-reagent-test-2ml/

Igen jeg kan ikke finde støtte for min ide nogen steder, hvorvidt det vil give udslag på pyrrole i urinen.
Man kunne forsøge med 1 dråbe urin og 1 dråbe af denne reagent på en hvid baggrund, hvid tallerken, om der kommer et rødligt udslag.

​​Sådanne gør det selv tests vil kun være semi-kvantitative og grove, men det synes jeg godt man kan leve med. Den skal være negativ.

Har man den genetiske pyrrole disorder, skal man på livstid have ekstra tilskud af Zink og B6 vitamin og man kan så dosere efter hvordan sådan en test falder ud og sørge for at man lige kommer under hvor der er udslag. Hvis der er positivt udslag kan man med lidt behændighed vurdere koncentrationen og ændringer over tid, ved at fortynde og prøve 2 dr. urin og en dråbe reagent, så 3 dråber.

Uanset man har den genetiske form er det super vigtigt at minimere stress, for det gør det værre. Hvis man får fixet stress og fordøjelses forstyrrelse, kan man måske køre på normal dosering af zink og B6 og holde sig negativ for pyrrole.

​Vedr. Omega-6 og Omega-3 og pyrrole disorder

Normalt om Omega-3 og Omega-6

Vi skal bruge ca. 3 g. Omega-3 og 6-9 gram Omega-6 dagligt. Begge er i gruppen flerumættet fedsyrer. Omega 6 er inflammatorisk og Omega-3 er anti-inflammatorisk, de indgår i kroppens immunsystem og indlejrer sig i cellemembranerne og er med til at gøre membranen tilpas halv-flydende.

Levnedsmiddelstyrelsen og næsten alle andre, siger fejlagtigt, at vi skal have rigeligt med fler umættede fedtsyrer og bruge det i stedet for mættet fedt ÆVL. Det er essentielle fedtsyrer, som vi ikke kan lave selv, men skal have med kosten. MEN, som alt andet essentielt, skal man ikke have for meget og det gælder også omega-3 og omega-6.

Vi skal bruge i størrelses ordenen 3 gram omega-3 og 6-9 gram omega-6, så forholdet er ca. 1:2 som man mener er det oprindelige gennem menneskets udvikling. Nogle siger endda 1:1


Mættet fedt kan vi tage så meget vi har lyst til det er ikke skadeligt, som alle fejlagtigt siger. Mættet fedt findes mest i kokosolie (90+%), der er desuden mættet fedt i alt fedtstof inklusiv de grimme omega-6 olier: solsikke, majs, soja, raps, margarine, becel, samt i de gode olier: oliven, avocado, smør, svine og oksefedt.

Det giver ingen mening at tale om animalsk eller vegetabilsk fedt. Intet fedtstof er ren een bestemt fedtsyre, alt fedtstof er en blanding af forskellige fedtsyrer, i forskellig mængde.


I en moderne kost får ALLE alt for meget omega-6, fordi det er over alt, fordi dyrene bliver fodret med det, i form af frøkager. Det gælder alle animalske produkter og vegetabilier som frø, nødder og olier, der er rigeligt med omega-6 i, så vi behøver IKKE at få noget ekstra.

De par gram omega-6 vi skal bruge får vi automatisk via forskellige levnedsmidler.
Der er omega-6 i Mælkeprodukter, smør, kød, æg, opdrættet fisk, svine og oksefedt, frø, nødder, avocado. Ekstremt meget omega-6 i mange vegetabilske olier med vindruekerne olie med størst mængde 70%, så solsikkeolie 65%, disse er de værste olier.

De fedtstoffer med meget flerumættet fedt (omega-3 + omega-6) bør aldrig bruges til stegning (Becel vågn op der er 40% i jeres stegemargarine og tilmed "beriget" = forgiftet med omega-3 som er meget sensitiv for varme og må aldrig bruges til stegning)


De olier med mindst omega-6 er de eneste der bør bruges i madlavning, men de indeholder også Omega-6: olivenolie 11% omega-6, avocado olie 12% omega-6 

DERFOR anbefaler jeg altid helt at droppe, alt der hedder omega-6 og tage tilskud af fiskeolie i mængder mindst 0,5 gram DHA, som er den vigtigste for hjernen. Der står altid på dåsen hvor meget DHA og EPA der er i. Jeg tager selv den billige fra Netto, men de bliver formentlig lavet samme sted de fleste, uanset hvad de hedder, nemlig på Lysi.com i Island.


Pyrole disorder - Omega-6 - GLA og Arakidon Syre
Omega-6 er en essentiel flerumættet fedtsyre, dvs vi skal have den og kan ikke danne den selv (det gælder også omega-3). Noget af omega-6 omdanner vi selv til den særlige omega-6 Gamma-Linolen-Syre = GLA, som igen omdannes til arakidon-syre som er vigtig for normal hjernefunktion og immunsystemet.

Arakidon-syre findes i ca. samme mængde i hjernen som DHA, den særlige Omega-3 variant og tilsammen udgør de ca. 20% af al hjernes fedtstof.

GLA findes naturligt i modermælk og særligt meget i råmælk, kolostrum modermælk og kolostrum komælk. Logisk må det betyde at baby og kalven ikke selv endnu kan danne GLA, men skal have det via mælken.

​Omega-3 venstre side og Omega-6 højre side

Omega-3 og Omega-6 er udgangspunktet for forskellige prostaglandiner, celle til celle signal stoffer inden for immunsystemet, hvor nogle er inflammatoriske ong nogle anti-inflammatoriske.

Første trin i både Omega-3 og Omega-6 omsætningen, involverer enzymet delta6-desaturase som på Omega-6 siden, producerer GLA ud fra alm. Omega-6 (linol syre), er afhængig af Zink, B6 og Mg.
Pyrrol personer har mangel på Zink og B6, hvorfor enzymet ikke virker og der kan ikke dannes GLA og dermed Arakidon syre, som bruger GLA som udgangspunkt.

Her er så også forklaringen på at en "moderne" vestlig kost med 20-30 gange så meget Omega-6 som Omega-3, er skadelig. Den forkerte kost forbruger enzymet til at prøve at omsætte Omega-6, hvorfor der er for lidt enzym til Omega-3 systemet, udover at selve mængden af Omega-3 er for lille, sådan at der kommer en ubalance i de forskellige prostaglandiner i de 2 systemer.

Denne inflammatoriske ubalance i prostaglandinerne er, sammen med kulhydrat overforbrug og blodsukker - insulin svingninger, grundlaget for en lang række "vestlige sygdomme", som hjertekar, cancer, diabetes, fedme og hundredvis andre sygdomme....

Arakidon syre er en fler-umættet Omega-6, som vi selv kan syntetisere og desuden får naturligt via en normal kost i mængder på ca 150 mg daglig, idet det findes i æg (100-300 mg/100g) og kød (40-100 mg/100g). Det er fraværende i vegetabilier.
GLA og Arakidon syre er ikke inflammatoriske, som de alm. Omega-6, men er udgangspunktet for produktion af vigtige prostaglandiner i immunsystemet. 

Om arakidonsyre på Wiki. Om GLA på Wiki.


De langkædede varianter af omega-3, EPA og DHA findes kun i omega-3 fra fiskeolie og kril olie og begge disse er vigtige.
DHA for hjernen, EPA for resten af kroppen. De findes ikke i vegetabilsk Omega-3 som er alm. omega-3 = kortere kædede fedtsyrer i form af alfa-linolensyre (ALA).

DHA nederst venstre er en meget vigtig langkædet omega-3 variant for hjernen. DHA udgør 10-15% af hjernens fedtstof og udgør 98% af al omega-3 i hjernen. DHA koncentrationen i hjernen er mindst 50 x EPA omega-3 og 200 x Alm kortkædet omega-3. 50% af neuroners plasma membrans vægt udgøres af DHA! (DHA på Wiki)

Vi skal have DHA udefra fra fiskeolie, idet vi kun dårligt (få %), kan syntetisere den fra den kortkædede alm. omega 3 (f.eks fra vegetabilsk omega-3) eller fra EPA. Kvinder er dog lidt bedre til at syntetisere DHA (til baby fosterudvikling og mælk).


Hørfrø olie til spædbørn - børnemishandling
Folk der anbefaler hørfrø olie som mælkeerstatning til babyer, burde fængsles for børnemishandling. DHA er essentiel for hjernens udvikling og funktion, et spædbarn kan ikke syntetisere DHA fra den kortkæded omege-3 alfa-linolen syre, som er i hørfrø, voksne kan kun gøre det få %. Hjernen er under udvikling de første par år og hjernen skal ikke fyldes op med kortkædet omega-3, som findes i vegetabilsk olie.

Artikel: "The desaturase enzyme systems do not work well in infants. This is why mammalian milk is rich in long-chain fatty acids of both pathways–AA, EPA and DHA. DHA, the end product of the omega-3 pathway, is essential for the development and function of the infant’s brain. Egg yolk will be rich in DHA if the chickens are fed foods rich in omega-3 linolenic acid–flax meal, fish meal or insects. Growing children should consume at least one egg yolk per day. Cod liver oil as a supplement ensures that babies get what they need for optimal development"

Voksne kan selv danne GLA ud fra alm. omega-6
Voksne kan selv danne GLA ud fra alm. omega-6. Omdannelsen sker via et enzym (Delta-6-Desaturase), som er afhængig af zink, B6 og magnesium. Pyrrol disorder personer er i kraftig zink og B6 mangel, hvorfor enzymet ikke er aktivt og man kan derfor ikke danne GLA.
Derfor mangler Pyrrol disorder personer GLA og dermed også arikidonsyre.

Typisk får Pyrrol disorder personer, det dårligere ved at tage Omega-3, fordi det så bliver dominerende, idet de mangler GLA og Arakidonsyre. Pyrrolerne blokkerer tilsyneladende også for produktionen af arakidonsyre.

Ved tilskud af Zink og B6 sænkes og normaliseres pyrrol og enzymet kan igen omdanne omega-6 til GLA og arakidonsyre.


Tag GLA tilskud i starten
I starten anbefales at supplere med GLA og her er "Evening Primerose" = kæmpenatlys olie det der almindeligvis bruges. Det er olie af frøene, det indeholder ca. 10% GLA.
En anden kilde til GLA er Borago olie, Hjulkrone olie, som indeholder 24% GLA, men den er noget dyrere, i hvertfald i DK lige som alt andet. Men den har jeg selv lige købt i England for omkring kr 1,4 daglig for 1 kapsel, men jeg tror

Kæmpenatlys markedsføres bl.a. til kvinder for afhjælpning af PMS, men kæmpenatlys har let østrogen lignende effekt og hvis man i forvejen er østrogen domineret? - man må prøve sig frem og hvis det ikke går, så gå over til Borago olie. 

Om hjulkrone olie på Wiki. Om hjulkrone på Wiki.

På denne side siger forfatteren vedr Pyrrole: "I start my clients with zinc (30 mg), vitamin B6 (100mg) or P5P (aktiv B6. 25mg) and evening primrose oil (1300mg), plus a good multi-vitamin (with manganese and no copper) and a multi-mineral and sometimes additional magnesium." Så de bruger ikke meget GLA. Den kapsel der omtales indeholder 117 mg GLA og findes her: Evening Primrose Oil 1300 mg Softgels.

Gamma linolen Syre - GLA - KæmpeNatlys olie tilskud
Matas har en KæmpeNatLys olie med 10% GLA. Der vil jeg foreslå 1 teske daglig = 2,5 ml ca. 225 mg GLA. Dobbelt de første 2 uger.
Kæmpenatlys: https://www.matas.dk/oil-of-life-kaempenatlysolie-oe-250-ml


OMG jeg har nedsat GLA produktion
OMG, mens jeg skriver dette, ser jeg at min genrapport siger FADS2 gen +/+, Dette gen koder for Delta-6-Desaturase enzymet. Homozygot, en dobbelt genvariant, betyder 30% nedsat aktivitet og altså nedsat GLA produktion.. nu må jeg have noget GLA i form af kæmpenatlys. Det har jeg aldrig tænkt på.

Opdatering: jeg bestilte forskellige ting inklusiv Borago olie (hjulkrone) som indeholder GLA fra PowerBody.co.uk i England. Det kom hurtigt, tror 4 dage, så havde jeg det. Jeg har taget 1 Borago kapsel daglig (1.000mg med 240 mg GLA) nu i 5 dage. Nu kan jeg huske drømme når jeg vågner i hvert fald de sidste 3-4 dage, jeg lagde ikke mærke til hvornår det startede, men efter et par dage tænkte jeg, det var lidt pudsigt og jeg kunne huske lange drømme. Iøvrigt har jeg ikke ændret noget. Jeg tror det er GLA'en, men bare min helt subjektive ide, jeg kan ikke finde noget om det, de snakker alle om B6 til at huske drømme. 


Omega-3 tilskud
Omega-3 er vigtig og grundlaget for udviklingen af mennesket. DHA udgør en stor del af fedtet i hjernen og det er vist det er gavnligt i andre former for depression og andre hjerneforstyrrelser. Tag normaldosis dvs. minimum 0,5 g DHA daglig, samtidig med GLA, Zink, B6. Men mærk efter om du evt bliver forværret. Du kan holde en pause et par dage og prøve igen. 

​Artikler om Omega-3 / -Omega-6

​Tripping Lightly Down the Prostaglandin Pathways
https://www.westonaprice.org/health-topics/making-it-practical/tripping-lightly-down-the-prostaglandin-pathways/

Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257695/

Is docosahexaenoic acid (DHA) synthesis from α-linolenic acid sufficient to supply the adult brain?
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782715000223

Comparative analyses of DHA-Phosphatidylcholine and.....
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721541/
"Docosahexaenoic acid (DHA) is highly accumulated in the brain and retina, which is critical for normal nervous development and function"

The Pyroluria & Omega-3 Paradox
https://livinglovecommunity.com/2017/11/18/the-pyroluria-omega-3-paradox/


​Artikler om Pyrrole Disorder

Pyroluria test
http://www.gethelpfordepression.info/Tests/PyroluriaTest.aspx

The Anxiety Summit: How zinc and vitamin B6 prevent pyroluria and social anxiety

https://www.everywomanover29.com/blog/anxiety-summit-how-zinc-vitamin-b6-prevent-pyroluria-social-anxiety/

Online Quiz vedr. Pyroluria
https://www.everywomanover29.com/blog/pyroluria-questionnaire-from-the-antianxiety-food-solution/

Am I an anxious introvert because of low zinc and vitamin B6? My response to Huffington Post blog
https://www.everywomanover29.com/blog/anxious-introvert-because-of-low-zinc-and-vitamin-b6/

Pyroluria, get help for depression
http://www.gethelpfordepression.info/pyroluria.aspx

​Understanding Pyroluria, Pyrrole Disorder or Kryptopyrrole

https://vitalityandwellness.com.au/blogs/health-matters/pyroluria

Pyrrole Disorder på truevitality en side udelukkende om Pyrrole

http://www.truevitality.com.au/articles/pyrrole-disorder/
Pyroluria is diagnosed by a simple urine test which detects KPU in urine. Most persons have less than 10mcg/dL of KPU. Persons with 10-20 mcg/dl are considered to have “borderline” pyroluria and may still benefit from treatment. Persons with levels above 20 mcg/dl are considered to have pyroluria. Some have levels in the hundreds.

​Pyroluria facebook group
https://www.facebook.com/groups/pyroluria/

The Biochemistry of Stress Disorders: Understanding Pyroluria af Mensah Medical - Dårlig lyd som det plejer at være med Mensah - De første 17 min er foredrag, så nøjes med det. Derefter spørgsmål fra lyttere

Depressions type 5
Toksisk + andet

Toksisk metal - som årsag til depression

​5% af depressioner hører til gruppen toksisk metal påvirkning med: bly, kviksølv, cadmium og asenik

Depressionen starter pludselig. Symptomer er abdominal smerter, forøget irritabilitet, hovedpine og muskel svaghed, lav energi. Svær at diagnostisere, idet disse metaller normalt er i meget lav koncentration.

Atlas sub-luxation som årsag til depression, hypo-thyroid, stress og binyre træthed

Det her er ikke noget Walsh snakker om og du vil ikke høre dette fra andre.

Kan en skæv atlas give hypo-thyroidea og kan man fixe hypo-thyroidea ved at justere Atlas?

​Ja, lige præcis, se disse case studies, hvor hypothyroidea normaliseres ved at korrigere atlas.

Artikel: CONDITIONS: THYROID DISORDERS, HYPOTHYROIDISM, HYPERTHYROIDISM

​Case Studies: Thyroid Disorders
​Case Study: Hypothyroidism Improved Under Chiropractic Care
Artikel: Thyroid Disorders
.

​Alt er biokemi, enhver tanke og lille muskelbevægelse, nerveimpulser og signalstoffer.

Hvis 1. halshvirvel sidder skævt, kan det påvirke alt. Selvom det er en mekanisk ting, kan det påvirke nerver og blodkar til og fra hjernen, trække i hjenehinder og trække i hjernebasis. Det der oprindeligt var en mekanisk ting ender med at påvirke hele biokemien. 

Alle dine problemer kan skyldes dette, alt kan forklares med dette måske også hypofyse adenomerne og du vil ikke høre dette fra nogen anden.

Jeg siger ikke det er årsagen, men jeg åbner for denne mulighed. Hvor stor chancen er for at det er årsagen, kan jeg ikke sige. Jeg siger "chance", for ved at rette halshvirvlen, kan du relativt hurtigt blive normaliseret. Så er der bare det med afvænning af medicinen. 


Både det sympatiske (cervical gangler) og para-sympatiske (nervus vagus) nervesystem har elementer tæt på atlas og en atlas ude af justering, kan påvirke disse ting udover at påvirke rygmarven, træk i hjernehinder og træk i hjernebasis.

En påvirkning af det para-sympatiske system, vores "afslapnings" autonome nervesystem, kan hæmme det, hvorved det sympatiske autonome nervesystem bliver dominerende = stress hormoner Cortisol og Adrenalin.

Vi ved at Cortisol undertrykker thyroidea og det alene kan være årsag til hypo-thyroidea og generelt auto-immune sygdomme.
Jeg synes ikke din hashimoto's er klokkeklar. Antistofferne er ikke så høje og du kører allerede glutenfrit.


Dominans af vores stress system lukker ned for fordøjelsen og der kommer problemer der. Langvarig stress lukker ned for binyrerne = kronisk udmattelse.

Vi ved også, at en skæv halshvivel kan påvirke hjernen og bevirke: migræne, depression, multiple-sklerose, Parkinsons, ALS, svimmelhed hvor hele verden kører rundt (Meniere's), søvnløshed, fibromyalgi og en hel masse ting. 


Halshvirvlen kan blive skæv ved helbedøvelse
Har man være helbedøvet, er der risiko for at atlas bliver skæv, fordi musklerne omkring atlas, som holder atlas på plads, bliver helt slappe.

Har du skæv øverste halshvirvel?
Læg dig på gulvet med sko på. Er dine ben lige lange? Sammenlign hvor langt de 2 hæle når, når fødderne holdes ens. Det kan være et par cm. forskel eller mere.

Er der forskel? er det ene ben længere end det andet og har du ikke haft ben-, hofte- eller bækken brud, har du næsten helt sikkert skæv halshvirvel.
Hvis den er skæv, så er spørgsmålet om det er årsagen til det hele. Det kan jeg ikke sige. 

Min artikel om halshvivler, der er også angivelse af en klinik i Sverige:

Der findes ingen i Danmark der er specialist i øverste halshvirvel, nærmeste er ved Göteborg. Planen for denne klinik: Første gang er 2 dage i træk, undersøgelse og røntgen første dag, justering 2. dag. Prisen er 2 x 600 kr. + 400 for røntgen. Svenske kroner. Dernæst yderligere et kontrol besøg 1 uge senere og yderligere ca. 4 besøg senere a 400 kr. pr. besøg. Så det er ikke så voldsomt dyrt, det dyreste er at man skal til Sverige og have en overnatning første gang.

Sertralin og Nedtrapning
Sertralin går under navnet Zoloft i USA

​Ved at tage Sertralin dropper du en kemisk bombe dagligt midt i din fine biokemi. Leveret af din drug pusher (=læge). Jeg bebrejder dig ikke, du følger det man burde tro var det rigtige. Det er det ikke, det er et kemisk fængsel, som er svær at slippe ud af. Der er stor tilvænning og afhængihed, et perfekt scenarie for alle drugdealers (læger) og alm street pushers.

Sertralin er vanskeligere at komme ud af end hård narko. Receptorer tilvænnes øget serotonin, aflæsning af gener og produktion af transportmolekyler for serotonin ændres. Det tager lang tid at vende tilbage til normal. Der er ikke tale om den fortærskede betegnelse "detox". Sertralin har halveringstid på 24 timer, så stopper man helt, tager det 1 uge at nå fra 100% til under 1%. Det er ikke eliminering af Sertralin der er problemet, det er kroppens tilvænning. 

​Om Sertralin på Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Sertraline

Der er mange bivirkninger, som de kalder det. Det er i virkeligheden blot virkninger af et giftstof, som er helt fremmed for kroppen, som påvirker flere forskellige neurotransmitters. De ved ikke engang hvordan det virker. De skriver virker formentlig ved.... Nedenfor Sertralin i lægemiddelkataloget.

Sertralin i lægemiddelkataloget
http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4469


Lægemiddel kataloget giver en anbefaling af nedtrapning på 50% reduktion pr. måned. Det er alt for hurtigt!. I artiklen nedenfor siger de: "Psychotropic withdrawal can make alcohol and heroin detox look like a breeze."

Tips for tapering off Zoloft (sertraline)

http://survivingantidepressants.org/topic/1441-tips-for-tapering-off-zoloft-sertraline/


Sertralin og andre SSRI (serotonin re-uptake inhibitors), har sin største effekt i de små doseringer op til 20-30 mg, derfor er det særligt vigtigt at nedtrappe meget langsomt når man når de små doser. Hvorfor er det lige at din pusher skal pådutte dig højere doser, 100 mg og op til 200 mg end det der er effektivt?

Og er det i det hele taget effektivt? og er​ depression i det hele taget lavt Serotonin, eller er hele serotonin teorien fup, lige som så meget andet det "moderne" sundheds system pådutter folk?

Se denne artikel, som stiller spørgsmåltegn ved hele serotonin spørgsmålet: Why Depression Isn’t Caused By Low Serotonin


Lige som de kriminelle street pushere, er din autoriserede pusher uvidende og ligeglad med hvordan tingene virker, bare de har en business og der er salg i tingene og de kan få dig ud af døren med en recept, det er hele deres sundheds forståelse og det skal gerne gå hurtigt.


Info om nedtrapning af SSRI:
Youtube video: How to Stop Taking Antidepressants Safely: A Scientific Explanation: https://www.youtube.com/watch?v=JikGdsq2SDI

Webside Surviving anti-depressants: http://survivingantidepressants.org/


Jeg vil gætte på at følgende kunne være en rimelig plan for nedtrapning af Sertralin, fra nuværende dosering 100 mg:

1. Måned. Fra udgangs dosis 100 mg Sertralin daglig
Uge 1. 90 mg daglig
Uge 2. 80 mg daglig
Uge 3. 70 mg daglig
Uge 4. 60 mg daglig

2. Måned
Uge 5. 50 mg daglig
Uge 6. 45 mg daglig
Uge 7. 40 mg daglig
Uge 8. 35 mg daglig

3. Måned  *
Uge 9.  30 mg daglig
Uge 10. 28 mg daglig
Uge 11. 27 mg daglig
Uge 12. 26 mg daglig

* Note: ved de lave doser, er det særligt kritisk at gå meget langsomt ned

4. Måned
Uge 13. 25 mg daglig
derefter 1 mg reduktion pr. uge indtil 0, så yderligere 24 uger.


Man må dele tabl med skalpel eller lignende, så godt man nu kan. De små doser, kan man opløse tabl i vand og suge en bestemt mængde op med sprøjte og tage oralt.

Nedtrapnings hastigheden, kan man diskutere. Du kan måske gå hurtigere frem i starten og nedtrappe med 15 mg pr. uge, men de lave doser skal nedtrappes meget langsomt.

Beslut dig for en plan og følg den, ikke noget med at tage lidt mere fordi du er nede, det bliver du, men det er en del af dit projekt.
Sæt en dato og tag på en ferie som belønning.

Nogle tager en kold tyrker og mislykkes ofte, du risikere at crashe totalt, der er også det med binyrene.

​NB - Vedr kosttilskud der øger Serotonin - Se længere nede under kost tilskud

​Nedtrapning af Sertralin fortsat

Kosttilskud der fremmer serotonin, 5-HTP og Tryptofan, er nævnt længere nede.

Når du i løbet af aftrapningen af Sertralin, har nået de små doser af Sertralin, vil jeg foreslå at gå over til 5-HTP i en kort overgangs periode og senere Tryptofan.

Efter at have læst denne artikel: 5-HTP the Womanly Antidepressant Cofactor that could Kill You… tror jeg ikke man skal bliver på 5-HTP i længere tid, men bruge den som en overgangs dosering. Og derefter fortsætte med tryptofan i lav dosis, f.eks 200 mg og derefter helt stoppe. Tryptofan er en naturlig essentiel aminosyre og en lav dosis kan ikke lave ballade, så i princippet kan du fortsætte med denne i lav dosis 200 mg. 

Jeg har ikke noget skema for dette, men logisk set bør man gøre det hele meget meget langsomt, f.eks 25 mg 5-HTP se hvad der sker, vent et par dage, så måske 25mg x 2 daglig.

​Facebook live videoen ovenfor #7 af 10 MAOA Fast, taler Ben Lynch om SSRI = Sertralin og andre (Serotonin Selektive Reuptake inhibitors). At man kan anvende 5-HTP (forløber for Serotonin) samt B6 vitamin som kræves for at danne Serotonin - I stedet for SSRI. Men man må IKKE bruge det samtidig med medicinen, om SSRI fra 13-20 min inde i videoen.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1806037989425026/

​Youtube videoer om Sertralin nedtrappning
​Du kan finde flere videoer på youtube om nedtrapning: søg efter tapering zoloft

How to ween off zoloft
https://www.youtube.com/watch?v=0rml03Vt_1Y

Nedtrapping af Sertralin. GETTING OFF ZOLOFT

​Lysfølsomhed og Sertralin
Du siger du skal ind i skyggen, så du er lysfølsom. Sertralin kan give lysfølsomhed. Det står ikke i lægemiddelkataloget, men nogle har, jfr dette forum:

Does Sertraline cause Light Sensitivity?

https://treato.com/Sertraline,Light+Sensitivity/?a=s

Hypothyroid

​Skyldes hypothyroid i det hele taget thyroidea problemer? - Se denne video

Artikel:
The Curious Link Between Estrogen, Thyroid, Histamine, and Cortisol – Adrenal Series #6

http://vitalivesfree.com/curious-link-estrogen-thyroid-histamine-cortisol/
Der er en video på siden:

To sum it up:
• High estrogen (or estrogen dominance) creates more histamine.
• High histamine promotes production of more estrogen, and the vicious cycle keeps feeding on itself.
• Cortisol is your body’s antidote to histamine, so more cortisol is released to bring those histamine levels down.
• High cortisol slows down thyroid function (as does high estrogen), which then leads to a sluggish liver and even more estrogen and histamine. And yes, you guessed it, more hypothyroidism.


Soja er noget af det værste vegetabilsk der findes. Det er ikke føde for nogle. Hæmmer thyroidea, har østrogen virkning, allergen og hæmmer optagelse af mineraler. Det burde være forbudt.

• Fluor hæmmer thyroidea, idet det optages i stedet for jod, men det kan kroppen ikke finde ud af. Blev tidligere brugt mod for høj stofskifte. Nu bruges det i stedet i tandpaste, forskellige lægemidler. Børn bliver endda tvunget til at skylle mund i det. Nogle lande bruger fluor i drikkevand.

Bjørne i hi, nedsætter sin T4 og T3 produktion og øger R-T3 (som blokkerer for T3 virkning) og lukker delvis ned for stofskiftet, pulsen falder fra 60 til 10, temp og åndedræt falder (forudsat den ikke er drægtig, så holder den temp fordi fosteret er vigtigere), men det bliver forår igen og den kan skrue op for stofskiftet igen. Det tager et par uger for den, at komme op i normale omdrejninger. Bjørnen nedenfor har ikke meget energi.

lidt løse bemærkninger og noter

​Her er lidt løse noter, helt ustruktureret

• Alle med hypo-thyroidea og kronisk binyre træthed har fordøjelses forstyrrelse, fordi stress lukker fordøjelsen ned. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at tarmen fungerer optimalt. Alt til livets opretholdelse går igennem tarmen, den skal være i orden. Tarmepitelet er kun 1 celle tyk, til gengæld er der et stort immun apparat lige under som værn mod evt indtrængende ting. Det er så vigtigt at det hele fungerer. Der må ikke være forstoppelse, udspiling, utilpashed, luft, smerte.

• Tarmen skal være tæt, så der ikke slipper ting ind til kroppen som ikke burde.

• Tarmflora, skal passes og plejes som en køkkenhave, den skal have de rigtige næringstoffer og må man skal passe på, at der ikke kommer for meget ukrudt i form af forkert flora.

Vedr Syrehæmmer
Alle med hypo-thyroidea og binyre træthed tager syrehæmmer, fordi binyre trætheden betyder nedsat produktion af saltsyre i maven. Fordøjelsen lukker ned på grund af stress, produktionen af syre lukker også ned og man danner for lidt syre, så maveindhold kommer op i spiserøret og siger til dig "hey hvad sker der, jeg mangler syre så jeg kan ikke blive ordentlig fordøjet og vil ikke ned i tarmen"... og man oplever det som acid-reflux syre opstød.

Alle med hypo-thyroidea har det og alle får fejlagtigt udskrevet det som bolsjer, så har du da fået en recept og kan sendes hjem. 
Hvad lægen ikke ved er at syreopstød skyldes FOR LIDT SYRE, så lukkemusklen op til spiserøret ikke bliver tilstrækkeligt stimuleret til at lukke.

95% af tilfældende bliver syrehæmmer udskrevet forkert uden at lægen har målt syre produktionen.

At tage syrehæmmer ved for lidt syre er en katastrofe og hele fordøjelsen ødelægges. Der SKAL være syre i maven, ellers fungerer fordøjelsen ikke. Fordøjelses enzymerne kræver en bestemt surhedsgrad. Desuden når pH i mavesækken er for høj, kommer der overvækst af bakterier i tyndtarmen, som normalt er ret bakterie fattig. SIBO = small intestinal bacterial overgrowth = Bakterierne holder party - Du får ubehag, straks efter at have spist, udspiling og smerte. Fordøjelsen og tarmflora bliver helt smadret. Tarmen bliver utæt og påvirker hele kroppen når du optager ting du ikke burde.

Desuden producerer maveepitel cellerne normalt "intrinsic factor", som er afgørende for at man kan optage B12 vitamin i tyndtarmen, dette system ødelægges også.

Kontroller tarmen med:
Loppefrø, Hørfrø, mælkesyrebakterier. Eddike på salaten. Salt (Na+) skal vi bruge til at lave saltsyre til maven og til binyrerne.
undgå hyppige og store mængder let omsætteligt kulhydrat (sukker, kage, slik, hvidt brød), som fodrer de dårlige bakterier og Candida gærsvamp.

Magnesium som Mg-Citrat eller Mg-Glycinat er det bedst optagelige. Magnesium-Oxid som er i det meste tilskud, fordi det er billigst optages kun få procent.
Det samme med Zink-Oxid det optages stort set ikke, derfor bruger man det mod diarre hos smågrise. Zink tilskud skal være i former der optages f.eks Zink-Glycinat eller Zink-Piccolat, Zink-Citrat eller andre organiske forbindelser.

• Elektromagnetisk ståling er skadeligt og kan påvirke en med træthed. Wi-Fi router og en tændt mobil, har intet at gøre i soveværelset.
Wi-Fi så langt væk som muligt eller bedst sluk møget og brug kabel. Jeg har slukket min routers Wi-Fi, jeg bruger kun kabel. Jeg er også så heldig, at jeg ikke har en såkaldt "smart phone", som slet ikke er smart, men stresser dig konstant og også påvirker dig med ståling.

 
• Panodil / Ibuprofen er skadeligt.

• Grapefrugt er forbudt med en del lægemidler, inkl. sertralin. Det hæmmer nedbrydningen.

Hvor efterlader det dig - Hvad kan du gøre?

​Jeg vil ikke høre dig i alt dette, du kan lade være at læse det, eller tage det, du synes i dit eget tempo uden at stresse.

Du skal tilbage til da du var frisk og jeg håber at noget af dette kan være døren tilbage til dette. Du bliver frisk, men det er en rejse der tager lidt tid.

Det hele er kompliceret af, at du tager Sertralin og bivirkninger fra dette. For hvilke symptomer har du reelt, hvad er der tilbage når du har droppet dette? Og i starten når du har droppet det, hvilke symptomer er abstinens symptomer efter nedtrapningen og hvilke er dine egne symptomer. 

Du siger du har taget anti-depressivt i mange år og jeg tænker, at der er mere end lidt depression som følge af lavt stofskifte.


Så hvad kan du gøre?
1. Du kan kigge symptomerne igennem for de forskellige depressions typer. Hvilke matcher dig bedst? og kan du udelukke nogle. Desværre er prøverne ikke standard prøver, og derfor noget besværligt at få afklaret hvilken kategori du er i.

2. Du kan kigge på afsnittet om histamin, og køre en negl på underarmen, får du kraftig rød streg er det tegn på du har meget histamin. Meget Histamin i blodet bruger Walsh til at bestemme om man er undermetyleret. 

3. Jeg synes selv kobber overload kan passe på dig og det kan også forklare et sekundær lavt stofskifte.

4. Du nævnte pyrrole disorder og test. Pyrrol kunne måske også passe. Matcher du symptombilledet? og hvordan går det med test? Det er en meget besværlig test.

Jeg synes de enkelte symptomer i pyrrole, hver for sig ikke siger så meget, men hvis du har en lang række der passer, kunne det indikere at det er pyrrole. Der er dog en ting som jeg synes er ret karakteristisk og det er hvide pletter på neglene, som tegn på Zink mangle. Har du det?

Kobber overload kan dog også have hvide pletter, fordi der også der er zinkmangel.

5. Du kan tage quizzen fra "Dirty Genes" for at se hvordan de 7 vigtige gener opfører sig. Igen er det mudret med at du tager Sertralin og derfor usikkert hvad der er hvad. Du bør svare ud fra hvordan du havde det før du startede Sertralin.

Kosttilskud

Det er noget besværligt med nogle af disse kosttilskud, man kan ikke få dem i DK. Det gælder
SAM-e
5-HTP
B6 aktiv = P-5-P Pydoxal Fosfat. Den findes i Omni-B (B-complex) 14 mg, men man kan ikke få det som ren tablet.

Kosttilskud fra udlandet, sørg altid for at det er inden for EU, ellers problemer med fortoldning og moms, der løber ekstra på. Jeg har nogle forslag nedenfor. Forsendelse fra EU er ikke dyrt, nogle gange billigere end fra DK

Swanson Europe (Tyskland, har selv købt der. Forsendelse lidt dyr €8 = 60 kr.)
5-HTP 50 mg.  60 Caps.  € 7,55  Forløber for serotonin produktion, NOTE ikke sammen med Sertralin, måske meget forsigtigt ved de små doser under nedtrapningen. Vedr 5-HTP Se Nedenfor tilskud der øger serotonin
B6 aktiv. P-5-P (Pyridoxal-5-Phosphate) Vitamin B-6 40mg 60 stk € 8,33 kapsel
GLA hjulkrone olie. Borage Oil GLA 1,000 mg 60 Softgels € 19.93. Hjulkrone olie har højere indhold af GLA end kæmpenatlys. 190 mg GLA pr kapsel
Zinc (citrate) 30 mg, 60 Caps € 7,79
Zinc (citrate) 50 mg 60 Caps € 5,15
NAC N-Acetyl Cysteine 600 mg 100 Caps. €13,19. Svovlholdig aminosyrer. Svarer til Muco-myst slimløsnende hoste middel 600 mg fra Apotek. Forløber for Gluthation.
B-3 Vitamin (Niacin) 100 mg 250 Caps € 8.57
B-3 Vitamin (Niacin) 500 mg 250 Caps. € 13.57
B-3 Vitamin NO-FLUSH 500 mg 140 Caps. Særlig form for B3, inositol hexaniacinate, som ikke giver flush (Rødme). € 16.12

Bigvits (England)  forsendelse £3.79 = 32 kr.
SAM-e, 200mg x 60 Tablets. Price £24.45 (kr. 208). Se Nedenfor tilskud der øger serotonin

BulkPowders (England). Forsendelse vist 35 kr. Gratis over 500 kr. Jeg har brugt denne flere gange, til mange forskellige ting.
NAC - N-Acetyl Cystein pulver 100 g kr. 69. Det er surt og før fyldes i kapsler
Gelatine kapsler til af fylde pulveret i. Size 00 (største). 1.000 stk kr. 139. Denne størrelse holder ca. 600 mg pulver. Man kan nemt fylde i hånden, det gør jeg selvom jeg har en fyldemaskine.
Kreatin Pulver 100g. kr. 39. 500 g kr. 159. Kreatin bruger musklerne til at lave energi. 70% af din naturlige SAM-e bruges til kreatin produktion. f.eks 2 g daglig
D-Ribose pulver 100 g. kr 75. 500g kr. 299. Dette er energi til mitokondrier. f.eks 3 g 2 gange dagligt. Nogle anbefaler 15 g dagligt til binyre træthed, men kan give lidt ubehag i tarmen, så nøjes med lidt. Er sødt og kan bruges som sukker erstatning. Øger ikke blodsukker.
L-Tryptophan pulver 100 g. kr. 149. Max 500 mg daglig fordelt over 2 gange. Normalt 200mg-500mg daglig fordelt over 2 gange, hvis man ikke er på SSRI. NOTE: det er en essentiel aminosyre og udgangspunktet for Serotonin produktion. Vær MEGET forsigtig og kun lave doser, når du samtidig tager Sertralin, bør ikke tages samtidig med Sertralin evt små doser når man er ved at trappe ud. Se Nedenfor tilskud der øger serotonin

​Matas, Helsam, Helsemin mm
Zink 30 mg 50 tab kr. 58,50 Zinkgluconat (svarende til 30 mg zink pr. tablet)
Kæmpe NatLys olie med 10% GLA. Der vil jeg foreslå 1 teske daglig = 2,5 ml ca. 225 mg GLA.
Omnimin multivitamin (1x2 dgl). Indhold pr. 2: zink 18mg, B6 (ikke aktiv) 14 mg. Kobber 0,4mg. B9 Metylfolat 400mcg, B12 Metyl-cobalamin 50mcg, Jern 10mg, Molybdæn 100mcg, Mangan 2mg.
Omni-X tilsvarende men uden Jern og K2-vit. For de som har højt serum ferritin dvs 99% alle mænd. Suppler med K2 90mcg eller 2x90 (supervigtig)
Omni-B (B-complex) Pyridoxal-fosfat (aktiv B6) 12mg. Metyl-folat 400mcg, B12 metyl-cobalamin 50mcg. B3 50mg
B6 som ikke aktiv Pyridoxin hydrochloride 11 mg tablet. Ved pyrrole og kobber overlaod bruger de bruger en blanding af B6 ikke aktiv og B6 aktiv. Hvis du ikke tager Omnimin hvor den ikke aktive er i (14 mg), er dette relevant.
B3 Niacin 200 mg 90 tab kr. 130,00. B3 er indeholdt i Omnimin (30mg), Omni-X (30mg) og Omni-B (50mg) så de dækker normal behov. Men hvis du er overdoseret med B9, B12 eller SAM-e kan du tage 50 mg Niacin, med nogle timers mellemrum.

B3 virker også i sig selv mod depression jfr nedenstående forum ved at fremme serotonin og dopamin produktion. B3 er godt at tage sammen med Sertralin. Start småt f.eks 50 mg x 3 daglig og se hvad der sker, mærk efter. Så 100mg x 3 og så 200mg x 3. Der er ikke nogle øvre grænse, så doser efter virkning.  

B3 vitamin (Niacin) mod depression
Jfr det biokemiske skema ovenfor, kan aminosyren tryptofan gå 2 veje, enten til produktion af 5-HTP og Serotonin eller til venstre til produktion af uønskede stoffer. Er man stresset, har infektion, går Tryptofan til venstre og der er altså mindre til rådighed for serotonin produktion, samt der dannes skadelige stoffer.

Niacin = B3-vitamin dannes i mindre mængde ud fra tryptofan ad denne vej og ved at tilføre B3, sparer man på tryptofan og presser processen mod højre til at danne serotonin.

B3 i skemaet fremtræder som NAD som B3 er precursor for. NAD er precursor for NADH som indgår ATP produktion i mitokondriernes energi omsætning. For lidt B3 medfører for lidt ATP og mangel på energi.

Derfor giver B3 bedre humør, bedre hukommelse, koncentration og kognitive evner, mere energi.

Det er Interessant at forum'et neden for, er fyldt med kommentarer hvor B3 (niacin) har hjulpet folk ud af depression.
 
Artikel om B3: Vitamin B3 (Niacin) der står "Niacin is especially helpful if you are taking antidepressants, So if you’re on SSRI’s you may want to add niacin". Om Niacin på Wiki
Se også denne youtube om B3 og depression: Nutritional Links to Depression and Mental Illness

Tryptofan fås hovedsaglig fra kulhydrater (frem for kød), til brug for serotonin produktion, det kan lettere frigives fra kulhydrat selvom der også er tryptofan i kød, især kalkun og æg.

Forum - B3 mod depression
Dette forum for Niacin er interessant, idet mange beretter om at depression forsvinder med B3 ==> User Reviews for Niacin
De siger:
• "I have been on and off antidepressants for 18 years. Only after finding out about niacin 3 years ago has there been any significant improvements in my mental health"
• "If i combine niacin with some tryptophan source (like whey protein) The effects are even better"
• "I had no idea niacin was so effective in helping with depression until I stopped taking it. I'm back on it and have no worries"
• "I've suffered from severe major depression for over a decade with little to no relief from countless medications at a variety of doses. I've been using niacin for two months now and I feel fantastic"
• "Niacin has greatly improved my life. My depressive thoughts disappeared right from the start (500mg a day now for 2 weeks. Now going up to 1000mg a day)"


Dosering af B3 mod depression
Dosering af B3 mod depression, kan gøres samtidig med Sertralin, men som altid, start småt og del over 3 gange. Start f.eks 50mg B3 x 3 daglig. Så 100mg x 3. Ved høje doser B3 kan der komme forbigående rødme i ansigtet "flushing", det er alm. kendt, normalt og ikke farligt. Man kan tage op til 1 gram x 3 daglig eller mere indtil man er OK. 

B3 Niacin - ved for meget B9, B12 og SAM-e
B3 = Niacin indgår i 400 forskellige reaktioner. Metylering indgår i 200 forskellige reaktioner. Hvis man supplerer for hårdt med B9 metyl-folat eller B12 metyl-cobalamin eller SAM-e, kan man blive lidt dårlig, fordi de forøgede metylerings processer udmagrer Niacin, så de processer, der er afhængig af niacin, ikke kan forløbe. Irritablitet, hovedpine, migræne, måske hudproblemer. Tag 50mg el 100mg B3 med et par timers mellemrum.

​NB - Vedr kosttilskud der øger Serotonin

​Ting der øger serotonin: tryptophan, 5-HTP, SAMe, Perikon (St. John’s Wort), Gingko biloba, B3 (niacin), B6, theanine (i Matcha grøn te), vitamin D, zink, magnesium, sollys, mangel på søvn.
B9 og B12 indirekte, idet de indgår i metylering og dermed produktion af neurotransmitters.

Vitamin D aktiverer gener, der er involveret i neurotransmitter produktion.
B3 (Niacin) øger indirekte serotonin niveauet, ved at spare på tryptofan, så der er mere tryptofan til rådighed til serotonin produktion.

5-HTP er forløber for serotonin, den er naturlig og altså uden bivirkninger og lige så effektiv som SSRI medicin. Fortæl det endelig ikke til nogen, det kan ødelægge mørke systemets milliard forretning. Medicinen øger ikke mængden af serotonin, øger kun tiden indtil det genoptages til nervecellen. Serotonin skal stadig produceres i nervecellerne og her er 5-HTP altså udgangspunktet.

Levnedsmidler der øger serotonin på grund af tryptofan aminosyren: protein, kalkun, sukker og andre kulhydrater, æg, banan, solsikkefrø, yoghurt, chokolade, løg, hvidløg, hørfrø, gær, grøn te, hvid te, espresso (indtil tilvænning), alkohol (indtil tilvænning).

Aminosyren Tryptofan er udgangspunkt for produktion af serotonin, det er samtidig den mest sparsomme aminosyre i kosten og den konkurrerer med andre aminosyrer for at blive optaget over blod-hjerne barrieren til hjernen, hvor serotonin produktionen skal foregå.

Note: 80% af kroppens serotonin produceres lokalt i tarmvæggen, men serotonin derfra og serotonin i blodet, kan ikke passere blod-hjerne barrieren. 

Insulin øger optagelsen af tryptofan, hvorfor kulhydrater er det der mest øger hjernens koncentration af tryptofan, selvom det er fattigt på tryptofan. Det er en del af forklaringen hvorfor det er så "dejligt" at vælte sig i kulhydrater, serotonin stiger, men der er en pris at betale senere på den svingende og forhøjet insulin: diabetes og fedme, mm +++

Derfor siger tryptofan indholdet i levnedsmidler ikke så meget, men her er listen: Liste over Tryptofan i Levnedsmidler

​Artikel: Symptomer på høj Serotonin: What it means to have high serotonin levels: symptoms, causes and effects
Artikel: 5-HTP lige så god som SSRI. 5-HTP (5-Hydroxytryptophan) vs. Prozac (SSRIs)

​SAM-e er en naturlig Serotonin reuptake inhibitor og virker altså ligesom SSRI Sertralin.
Tryptofan er en essentiel aminosyre og udgangspunkt for serotonin produktion
5-HTP er hydroxy-tryptofan og skridtet mellem tryptofan og serotonin
B6 øger produktionen af Serotonin, idet det er cofaktor
andre B-vitaminer er også i tæt forbindelse med serotonin omsætningen: NAD (B3), FAD (riboflavin, B2), B1

Det fremgår af det biokemiske skema vedr neurotransmitters nedenfor. Der er direkte forbindelse mellem tryptofan ==> 5-HTP ==> serotonin med B6 som cofaktor.

Brug af ovenstående serotonin fremmere sammen med Sertralin, kan føre til ​Serotonin Syndrome. Her på Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin_syndrome som er en tilstand med overproduktion af Serotonin.

​Nedtrapning af Sertralin fortsat

Når du i løbet af aftrapningen af Sertralin, har nået de små doser af Sertralin, vil jeg foreslå at gå over til 5-HTP i en kort overgangs periode og senere Tryptofan.

Efter at have læst denne artikel: 5-HTP the Womanly Antidepressant Cofactor that could Kill You… tror jeg ikke man skal bliver på 5-HTP i længere tid, men bruge den som en overgangs dosering. Og derefter fortsætte med tryptofan i lav dosis, f.eks 200 mg og derefter helt stoppe.

Jeg har ikke noget skema for dette, men logisk set bør man gøre det hele meget meget langsomt, f.eks 25 mg 5-HTP se hvad der sker, vent et par dage, så måske 25mg x 2 daglig.

​Facebook live videoen øverst på siden #7 af 10 MAOA Fast, taler Ben Lynch om SSRI = Sertralin og andre (Serotonin Selektive Reuptake inhibitors). At man kan anvende 5-HTP (forløber for Serotonin) samt B6 vitamin som kræves for at danne Serotonin - I stedet for SSRI. Men man må IKKE bruge det samtidig med medicinen, om SSRI fra 13-20 min inde i videoen.
https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/videos/1806037989425026/

​Om kreatin (på Wiki)
Bruges i musklernes energiomsætning. Det er ikke et essentiel næringsstof, idet vi kan producere den selv i lever og nyrer, i mængder på ca. 1 g daglig. Som det fremgår af biokemien nedenfor, forbruger produktionen, SAM-e som metyl-donor og 70% af kroppens naturlige SAM-e bruges til netop denne proces. Ved at tilføje kreatin som kosttilskud sparer man altså på kroppens egen SAM-e som er vigtigste metyl-donor til en lang række processer. Man tilføjer også mere energi til musklerne.

Kreatin findes naturligt i kød og blandings spisere får typisk 1 g via kosten, mens vegetabilier er fattige, hvorfor vegetarer har lavt kreatin i musklerne.

Idrætsfolk bruger kreatin som præstations forbedrende. Anbefalet mængde 2-5 g daglig, dog i starten mere. Jeg kan foreslå 2 g daglig.

Hvad er SAM-e  -  S-Adenosyl methionine  (på Wiki)
SAM-e er kroppens vigtigst metyl-donor = metylering. SAM-e metylerer en lang række processer inklusiv genkontrol og produktion og nedbrydning af neurotransmitters. SAM-e indgår i Methionin cyklus. Methionin er en essentiel svovlholdig aminosyre.

Methionin kan man også kalde metyl-homocystein, så er det nemmere at forstå cyklus. SAM-e syntetiseres i kroppen ved at forbinde Methionin med ATP. ATP er vores hovedleverandør eller transportør af energi.

Methionin Cyklen kører konstant sådan:

Methionin ==> SAM-e (Metylerer en proces = afgiver sin metyl gruppe)
==> Homocystein ==> + Metylgruppe fra B12 ==> Methionin

1. Methionin tilføjes en adenosyl gruppe og bliver til SAM-e
2. SAM-e metylerer en proces og afleverer metylgruppe
3. SAM-e bliver til SAH (S-Adenosyl-homocystein) som afleverer sin adenosyl gruppe
4. og bliver til Homocystein
5. Homoystein får en metylgruppe fra B12 (Metyl-cobalamin) og bliver igen til Methionin og cyklen har kørt en gang. B12 er koblet sammen med en anden cyklus: Metyl-folat B9 cyklus

Homocystein må ikke være for høj eller for lav, det skal være på et passende niveau for at man føler sig godt tilpas og det hele fungerer, så metylerings systemet fungerer og der er tilstrækkelig med Gluthation til at imødekomme oxidativt stress.

Et højt homocystein er en væsentlig faktor i hjerte-karsygdom, blodprop og oxidativt stress. B12, B6, B9 (metyl-folat) mangel giver forhøjet homocystein.

Homocystein kan også være for lav, hvilket medfører nedsat metylering og nedsat mængde gluthation og dermed øget sensitivitet over for oxidativt stress.
Om Homocystein på Wiki.

Homocystein forbruges ikke i denne cyklus, men re-cykles kun. Homocystein kan kun slippe væk ved at være koblet på en anden cyklus: Trans-Sulforation cyklus (Skema side 7 i min gen-rapport), hvor homocystein afleverer sin cystein (svovlholding aminosyre) til bl.a. produktion af Gluthation som er vores vigtigste anti-oxidant, Master Anti-oxidant. Cystein indgår i Gluthation. 

Fjernelse af for højt homocystein til produktion af gluthation fremmes af: SAM-e, Zink og B6.Methionin en essentiel aminosyre
Methionin er en essentiel aminosyre vi skal have via kosten i mængder på ca. 1,5 gram daglig. Methionin på Wiki. Ost har mest indhold ca. 0,8g/100g.  Ost, fisk, kød, æg er væsentligste levnedsmidler i nævnte rækkefølge. Vegetabilier er fattige på methionin, det står langt nede på listen og vegetarer skal passe på at få nok. Soja og sojabønner har mest med ca. 0,5 g/100 g, men ingen bør spise soja. Frø, klid, havre, ris, nødder, linser, bønner.

Se liste: Methionin i levnedsmidler mg/100g.

Supplerende læsning

Mange spændende ting på corepsych.com

​artiklerne nedenfor er af William Walsh fra walshinstitute.org

Som en start er her 2 artikler på walshinstitute side:
1. Biochemical Individuality and Nutrition
2. Will New Brain Biochemistry Findings Clear the Murky Waters of Depression?


Derefter Artikler på CorePsych:

Copper Excess and Depression – Walsh Biotypes
http://www.corepsych.com/copper-excess-depression-walsh-biotypes/

Copper Levels, Mind, Anxiety and Estrogen
http://www.corepsych.com/copper-levels-mind-anxiety-estrogen/

Undermethylation & Depression Biotypes: – 1 of 5 Subsets
http://www.corepsych.com/depression-walsh-biotypes-undermethylation/
Overmethylation & Depression Biotypes: 2nd of 5 Subsets
http://www.corepsych.com/overmethylation-depression-walsh/

Copper Excess & Depression Biotypes: 3rd of 5 Subsets
http://www.corepsych.com/copper-excess-depression-walsh-biotypes/

Pyrrole | Kryptopyrrole Disorder & Walsh Depression Biotypes: 4th of 5 Subsets
http://www.corepsych.com/pyrrole-disorder-depression-walsh/

Toxic Metal Overload Depression – Walsh Biotypes: 5th of 5 Subsets
http://www.corepsych.com/toxic-metal-overload-depression-walsh/

Walsh Resource Page
http://www.corepsych.com/walsh-resources/
..


Mange spændende ting på Mensah Medical webside

​Mensah Medical er af samme skole som William Walsh fra walshinstitute.org


Depression: a Clinical Diagnosis with 5 Different Biotypes

http://www.mensahmedical.com/depression/

Anxiety Disorder Drug Free Approach Using Vitamins, Minerals, Amino Acids
http://www.mensahmedical.com/anxiety-disorder/
Learn how a drug free approach to anxiety disorder creates transformative results

Individualized, Targeted Advanced Nutrient Therapy Works
http://www.mensahmedical.com/becoming-a-patient/what-is-advanced-nutrient-therapy/

Zing mangel uden det er Pyrrole disorder
Zinc Deficiency and Anxiety Disorders: The Role Zinc Plays
http://www.mensahmedical.com/zinc-deficiency-and-anxiety/

Methylation Disorders: Overmethylation and Undermethylation
http://www.mensahmedical.com/methylation-disorders/
Learn about this epigenetic pathway used by cells to control gene expression. It is a process that can impact physiological and psychiatric issues such as mood, memory, concentration, and sleep.

Common Symptoms of Undermethylation or Histadelia
http://www.mensahmedical.com/common-symptoms-of-undermethylation/
Common symptoms of undermethylation are a history of high accomplishment, perfectionism, obsessive compulsive tendencies, and ritualistic behaviors. Most people with symptoms of undermethylation are highly motivated and have addictive personalities.

Undermethylation occurs when too few methyl molecules are available to add to enzymes, hormones, and neurotransmitters as well as to DNA itself. This influences physiological and psychiatric issues such as mood, memory, concentration, and sleep.

Undermethylated patients have a genetic tendency to be very depressed in calcium, magnesium, methionine, and Vitamin B-6, with excessive levels of folic acid. Undermethylated patients may benefit nicely from Paxil, Zoloft, and other serotonin-enhancing medications, although nasty side effects are common. A more natural approach is to directly correct the underlying problem using methionine, calcium, magnesium, and other vital nutrients designed to treat their undermethylation disorder.

Note: Både under og over metylators skal have folat, vi skal bruge det, altså B9 samt B12, Det kan være et spørgsmål om mængde.

Common Symptoms of Overmethylation in Patients
http://www.mensahmedical.com/common-symptoms-of-overmethylation/
Anxiety and depression are the main symptoms of overmethylation. Patients who are overmethylated have an adverse reaction to serotonin-enhancing substances such as Prozac, Paxil, Zoloft, St. John’s Wort, and SAMe. They generally do better on a diet rich in folate and other B vitamins.
Individuals with symptoms of overmethylation may have elevated levels of serotonin, dopamine, and norepinephrine and low blood histamine.

Note: Både under og over metylators skal have folat, vi skal bruge det, altså B9 samt B12, Det kan være et spørgsmål om mængde.

MTHFR and Mental Health: Understanding the Overall Effect of Individual Genetic Mutations SNPs - de første 42 min er foredrag derefter spørgsmål fra lyttere.

​Undertekst til videoen ovenfor:
The popular genetic testing for MTHFR, MS, and other SNPs *, are qualitative in nature but are limited in their ability to accurately determine the overall effect of individual genetic mutations. Learn how overall methylation status is critical for the treatment of autism, anxiety, behavioral/learning disorders, depression, bipolar, eating disorders, and schizophrenia in this informative video presentation.

* SNP = Genafvigelse = single nucleotid polymorphism. En af baserne i et base par i genet er forkert.