Lavt Stofskifte - Hashimoto's

Det helt centrale symptom ved lavt stofskifte er lav temperatur, dvs under 36,5 (rectalt) om morgenen før du står op, hvor temperatur er lavest. Du er træt, nedtrykt, kuldskær med kolde hænder og fødder.

Helbred dig selv for Hashimoto's

Fordøjelsen skal i orden, du skal hele den utætte tarm, du skal have fordøjelses enzymer (fordøjelsen er nedsat), væk med syrehæmmer som ødelægger fordøjelsen (du har for LIDT syre, ikke for meget), spis anti-inflammatorisk kost inklusiv glutenfrit, stabilisering af blodsukker, kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, styrk immunsystemet.

Medicin helbreder ikke, men kan være nødvendig i starten hvis du er elendig, mens du heler kroppen indefra. Har du højt niveau af antistoffer, er det en fordel med medicin indtil du har reduceret antistofferne, for det skåner thyroidea.

Medicin kan være nødvendigt permanent, hvis du ikke kan helbrede dig selv med ovenstående, fordi der er gået for mange år og thyroidea har taget varig skade af inflammation.

LangtFedtLiv.dk    

XYY

YY

Your content here...

Jod og Tang - Jod kost tilskud

Vedr JOD og TANG
Jod er et essentielt mineral vi skal bruge til vores thyroidea hormon produktion. 1 Multi Vit tab indeholder 150 mikrogram Jod, som er anbefalet daglig indtagelse af jod, som vel nærmest er et minimum.  Derudover får vi jod fra bordsalt (hvor det er tilsat pr. lov) og salt i levnedsmidler (brød og andet) 100+ mikrogram dagligt, derudover får vi lidt jod fra fisk og andre havdyr. Så du får omkring 300 mikrogram jod daglig, hvis du tager en multivitamin tabl

150 mikrogram Jod er anbefalet dosis (WHO) for at undgå struma (goiter på engelsk), men ingen fortæller hvor meget jod man skal have for optimal sundhed og det er formentlig noget højere.

​Blæretang kan du finde på sten overalt på de danske kyster. Indhold  ca 40 mikrogram Jod pr. gram frisk tang eller 300 mikrogram /g tørret

Samtidig skriger mange op om at vi må endelig ikke få for meget jod - men det er pjat. Meget Jod nedregulerer skjoldbrusk kirtlen til at optage mindre jod og producere mindre hormon, det er rigtigt, men det sker først ved 14.000 mikrogram Jod indtagelse dagligt.

Der er ingen der siger, at de 2-300 mikrogram vi får dagligt er optimalt! Japanerne får betydeligt mere Jod, 10-100 gange mere end det anbefalede, de har i tusinder af år har brugt tang i kosten. Når du får sushi er der Nori-Tang omkring noget af det. Tang har vildt meget jod indhold, men stor forskel hvilken art. Nori er der hvor der er mindst Jod nemlig 36 mikrogram pr. gram frisk. Det er IKKE en anbefaling til at spise sushi, det er ikke sundt med alt den kulhydrat fra hvide ris. Alt for meget kulhydrat, for lidt grøntsager, kød og fedt.

Det danske blæretang har 300 mikrogram Jod pr. gram tørret.

Kelp (Laminaria), Kombu på japansk, de store lange tang planter der laver hele undervands skove, har stort jod indhold: op til 4.900 mikrogram Jod pr. gram tørret tang.
(jfr. artikel: Analysis of iodine content in seaweed)

Du bør tage Jod tilskud
Har du lavt stofskifte (mål temperatur), bør du have ekstra jod tilskud. Tang er der hvor man naturligt finder mest jod og du kan plukke lidt blæretang ved stranden og tørre det, pulverisere det og lade det indgå i kosten som krydderi. Ikke store mængder, men 1-2 gram tørret tang dagligt.

Dansk blæretang indeholder 300-600 mikrogram Jod pr gram tørret tang (jfr datablad fra "LæsøTang"), så hvis du tager 1-2 gram tørret tang om dagen, har du fået et godt jod tilskud og det er absolut ikke for meget. Du også købe tørret blæretang i supermarked. Husk der er forskel på frisk og tørret. Hvis du plukker det selv og det kan du gøre helt gratis, så det bør du gøre, og tørrer det og pulveriserer det, er der kun 15% tørstof tilbage og 7 gram frisk tang svarer til 1 gram tørret.


​Jeg vil foreslå 1-2 gram tørret blæretang per dag og ca 300-600 mikrogram Jod. Det behøver ikke være hver dag, Jod opmagasineres i skjoldbrusk kirtlen, så du kan også tage et par gram tørret tang et par gange ugentlig og få samme gavnlige effekt.

WHO har en øvre sikker grænse for indtagelse af Jod på 1.100 mikrogram/dag og den grænse holder du dig under, så du kan roligt tage et par gram tørret blæretang daglig. Japans sundheds ministerium har en grænse på 3.000 mikrogram/dag, måske er japanerne mere generisk tilpassede at få Jod, så de har højere grænse.

Du kan også bare købe en tang tablet i matas 1 tang tabl.

Your content here...


Smør, mættet fedt og Kolesterol - er sundt!
Kolesterol har ingen relation til hjerte-kar sygdomme!

Din "sunde" kost DRÆBER DIG
Spis rigtigt og undgå sygdomme
De fleste sygdomme er relateret til kosten
spis rigtigt og helbred dig selv, for lægerne kan ikke gøre det med medicin!

undgå hjerte-kar sygdom, blodprop, Kolesterol, Kræft, Fedme, Sukkersyge,

Gigt, knogleskørhed, allergi, Hjernesygdom, alzheimer, ADHD, parkinson,
migræne, depression, hormon forstyrrelse, ringe fertilitet fx. PCO
tidlige ælde, dårlig livskvalitet, tidlig død og meget meget mere.....vær rar at klikke "synes godt om" knappen - og anbefal siden til vennerne

.


Disse nye sygdomme
skyldes din kost


Hjerte-kar sygdomme, blodprop, åreforkalkning
Kræft - Sukkersyge - Fedme - Gigt - Astma/Allergi
Hjerne sygdom. Alzheimer, parkinson, ADHD
Tidlig ælde. dårlig livskvalitet og tidlig død


Med simple ændringer kan du undgå
sygdom og død ...helt gratis

...og få et Langt Fedt Livlæs om hvad du skal gøre

Alle sygdommene - har samme årsag
hvad du kan gøre for at undgå dem
den gode kost - hvad skal du spise
den slemme kost - hvad skal du undgå
hvorfor skal du undgå omega-6 olier
hvorfor mættet fedt og kolesterol er sundt
Hjerteanfald . . . dig næste gang ?
Årsagen til hjerte anfald - ER IKKE kolesterol
Det siger en hjertekirurg om årsagen
til blodprop og hjerte-anfald
mere her...
800.000 årlige hjerte dødsfald i USA
Der dør årligt 800.000 i USA på grund af hjerte anfald (41% af alle dødsfald), forårsaget af forkert kost, en kost der fortsat anbefales af sundheds myndigheder, læger og hjerteforeninger i danmark, USA og andre vestlige lande. Før den moderne kost, døde 3.000 årligt i USA af hjerte anfald.

Den dødelige kost, kan meget enkelt ændres til sund kost, ved at føre den tilbage til tidligere..
FØR margariner, vegetabilske olier og store mængder sukker og andre kulhydrater!
.


Din "sunde" kost DRÆBER DIG


Alt hvad du er blevet fortalt om "sund kost" og
mad pyramider, ER FORKERT!

... og den forkerte kost anbefaling er årsag til den "vestlige syge" en eksplosiv epidemi af usundhed, sygdom og død, som skyller ind over det moderne samfund som en tsunami af:

Hjerte-kar sygdom, kræft, sukkersyge, fedme, gigt, astma og allergi, hjerne sygdom, Alzheimer, parkin-son, ADHD, tidlig ælde, dårlig livskvalitet og tidlig død.

Sygdommene kan henføres til 3 hovedårsager
Disse ting i din mad, gør dig syg og dræber dig lang-somt:

1.
Sukker og kulhydrater feder og giver svingning-er i blodsukker og sukkersyge.
Forårsager derudover betændelse i kroppen, og frie radikaler. Årsag 1 til sygdom

2.
For meget Omega-6 olier. Feder og forårsager betændelse i hele kroppen og frie radikaler. Årsag 2 til sygdom

3.
for lidt Omega-3 og anti-oxidanter. Modvirker betændelse og frie radikaler.

Omega-6 og sukker er 2 gigant syndere.
Omega-6 olie findes i vegetabilsk margarine og olier som solsikke, majs, soja, raps, salat- og madolie, ma-

gariner, dressing, færdiglavet mad, kager, brød, chips, kød, planter, valnød mm.

Omega-6 findes overalt, hele vores madkultur er fedt-et ind i omega-6 ... MEN
OMEGA-6 er giftig i større mængder. Max indtagelse af omega-6 pr. dag er 8 gram.

Vidste du at:
omega-6 er giftigt i de mængder DU får... og forårsager betændelse i kroppen?
årsag til fedme er omega-6 og overdreven ind-tagelse af sukker og kulhydrat
at vegetabilske olier feder, mens mættet fedt som smør og kokosolie slanker?
sukker og overdreven indtagelse af kulhydrater giver diabetes, fedme og betændelse i kroppen?
betændelse forårsaget af Omega-6 og kulhydrat, er en væsentlig årsag til mange af sygdommene?
årsag til hjerte anfald og blodprop, er betændelse og IKKE kolesterol?
der er ingen relation mellem hjerte sygdom og kolesterol i blodet
600.000 danskere får kolesterol nedsænkende medicin uden grund?
smør og mættet fedt er sundt. Vi skal have mere.
kolesterol er sundt, vores krop SKAL bruge det.

Nøglen til din sundhed, er at rette enkelte ting i din kost for at undgå de moderne sygdomme og din alt for tidlige død..


Her er det hele meget kort
Du får nøglen til din sundhed
Her får du det hele meget kort


det skal du spise
Varieret kost med det sunde og livsnødvendige mættet fedt og kolesterol fra kød, fisk, æg, fede mejeri prod, ost, Smør. Enkelt umættet fedt fra oliven & avocado olie. 3 g Omega-3 og 9 g Omega-6. Masser af salat og grøntsager i forskellig farve. Frugt kun i begrænset mængde. Stivelse (kulhydrater) i begrænset mængde. 0 sukker. 1-2 genstande daglig helst rødvin.

Spis rugbrød, groft brød og kartofler, men ikke store mængder. Generelt, reducer disse kulhydrater og spis mere mættet fedt.

Gode fedtstoffer fra: smør, ost, kød, animalsk fedt, fed fisk, æg, kokosolie, oliven og avocado olie. Omega-3 kapsler. (IKKE solsikke, majs, soja, margarine).

Den ideelle fedtstof fordeling i kosten: er den samme som er i mælkefedt = Modermælk (eller ko-mælk, det er stort set identisk fedt mæssigt). Det er logisk for det er det fedt som baby får som ernæring de første 6 mdr+. Biologien er logisk. Interessant er det også at vores cellemembraner har samme fedt fordeling som mælkefedt.

Mælkefedt består af 50% mættet fedt, 35% enkelt-umættet (som olivenolie), Vaccenin syre og Konjugeret linolsyre (CLA) 6% og resten fler-umættet (omega-3 & 6) og kolesterol.

smør, ost og fede mælkeprodukter. Fedtet har samme indhold som fedtet i modermælk. En gave til dit helbred

flere kalorier fra mættet fedt, mindre kalorier fra kulhydrater. Vær ikke bange for mættet fedt og kolesterol, det er sundt og det slanker i modsætning til kulhydrater som aflejres som fedt.
Ironisk er det, at en kulhydrat rig kost er en fed kost!!

Stegning og bagning Smør, kokos olie, svinefedt, oksefedt. Forsigtig varme med oliven og avocado olie. Steg aldrig i og brug aldrig andre vegetabilske olier som solsikke, majs, soja olier, becel eller margarine

Omega-3 Du skal have 3g. Omega-3 daglig. Fx kapsler fx. 5 stk daglig, spis også fed fisk, der indeholder omega-3. Ekstrem vigtig til hjernen, modvirker betændelse og skader fra for meget omega-6 og kulhydrater. Modvirker hjerte-kar sygdom, gigt, hjerne sygdom, kræft og meget andet.

kokos og kokos olie. Masser af mættet fedt en gave til dit helbred.

1 spiseske Loppefrø eller hørfrø i et glas vand til fordøjelsen.

Hjertemagnyl 75-150 mg dgl. modvirker be-tændelsen, samling af blodplader og blodprop

Magnesium Citrat ca. 400 mg dgl. fås fx. i Matas. Ikke andet magnesium der optages dårligt. Ingår i 200 forskellige enzymatisk processer.

D-vitamin Tag som ren D-vit tabletter, ikke som kalk/D-vit.

Anti-oxidanter Er ekstremt vigtigt til bekæmpelse og neutralisering af frie radikaler som vores celler bliver bombarderet med fra nedbrydnings produkter fra føden og udefra kommende ting, som røg, metal ioner, miljø gifte. Især sukker, omega-6, store mængder kulhydrat og alkohol, udgør de største syndere i kosten.

De frie radikaler er ansvarlig for alm. ældning fx. rynker, gråhårethed, masser af sygdomme incl hjerte-kar og kræft. Anti-oxidanter holder dig ung og forebygger sygdomme.

1 glas rødvin. Mørk chokolade, æbler, bær, frugt og masser af grønt og grøntsager. Kanel, kakao pulver. Krydderier i maden. C-vit, E-vit, Selen. Q10 (30mg dgl).

Tag 1 Mucolysin brusetabl 600 mg daglig. Er et slimløsnende hostemiddel. Indeholder acetyl cystein som gør slimen tyndere. Det er samtidig et meget godt anti-oxidant, et forstadie til en af vores vigtigste naturlige anti-oxidanter: Glutation.
det skal du undgå
sukker, slik, kage, sodavand, Cola, Juice og alt andet sukkerholdigt. Sukker er en gift du skal undgå, pga af frugtsukkeret (halvdelen af et alm. sukker molekyle). Frugtsukker er lige så giftigt som alkohol kalorie for kalorie. Alkohol er også lavet ud fra sukker. Desværre har levneds-middel styrelsen ikke sat en daglig anbefalet indtagelse for frugtsukker, lige som for alkohol, så ville verden se helt anderledes ud. Der er især frugtsukker i juice, cola (majs sirup), honning, alm. sukker og frugt. Spis kun begrænset mængde frugt fx. 2-3 stk. Drik kun den anbefalede mængde alkohol

Chips, pommes frites, popcorn. Masser af usunde vegetabilske olier og unødvendige kulhydrater

Reducer kraftigt indtagelse af stivelse (kulhydrater) som hvidt brød, ris, pasta. Spis istedet groft brød, rugbrød, brune ris og kartofler, men spis ikke store mængder.
Store mængder kulhydrater giver frie radikaler, svingende blodsukker, insulin resistens, diabetes 2 og fedme.
En kulhydrat rig kost er en fed kost.

Drop kunstige sødemidler som aspartam. De er giftige og øger appetiten og feder dermed. Til nød kan bruges Stevia.

Undgå mono-natrium-glutamat (MSG) også kaldet det tredje krydderi eller smagsforstærker, E-621

Drop al margarine og flydende margarine som becel og smør efterligninger. Margariner og andet raffineret og varmebehandlet fedtstof indeholder transfedt. Becel er uegnet til stegning da det indeholder 37% poly-umættet fedt som ikke kan tåle opvarmning (producerer transfedt) og som mest består af det skadelige omega-6. Becel annoncerer med omega-3 indhold, det er endnu mere ustabilt og uegnet til stegning.

Drop fler-umættet fedt i mængder over det anbefalede. som er: 3 g Omega-3 og 9 g Omega-6 og i forholdet ca 1:3.
Det er essentielle fedtsyrer som vi skal have, men ikke må få for meget af. Vi skal altså IKKE have masser af fler-umættet fedt, som nogle siger!
Enkelt-umættet fedt (omega-9) er ikke essentiel, vi behøver den ikke udefra, men det er et sund fedtstof, som indgår i cellemembranen. Den findes især i oliven og avocado.
Drop alle omega-6 rige vegetabilske olier (fler-umættet fedt) herunder Becel, solsikke, majs, madolie, soja olier.


Drop al indtagelse af Soja produkter og soja olie. Dette er ikke menneskeføde især ikke til børn. En række uheldige virkninger herunder Østrogen lignende hormon og hæmning af: protein, mineral, b12 optagelse, hæmning af skjoldbruskkirtlen

Mennesket er ikke vegetar, men blandings spiser. Tankevækkende at hele liste ovenfor, af de skadelige ting du skal undgå, er plantedele

Spis IKKE Kalk tabletter

Tænd IKKE stearin lys. Hold et stykke papir over og det bliver sort på 1 sec. på grund af bittesmå kulpartikler som frigives i milliarder i din stue og ender i lungerne = astma og frie radikaler. Det samme som at have en diesel bil i tomgang i din stue. Jeg håber ikke du er miljø forkæmper og sidder i stearin lysets skær når du kommer hjem.

Omega-6 findes i store mængder i solsikke, majs, soja, raps, margariner og dressinger og i varierende mængder i al mad hvor der er brugt vegetabilske olier f.eks. færdiglavet mad, brød, kage, mayonnaise, remoulade og andet tilbehør.
Omega-6 findes også i naturlige råvarer som mejeri produkter, kød, æg, nødder, oliven og avocado olie. Raps olie indeholder 20% omega-6, derfor ingen grund til at få mere omega-6 via rapsolie, når der er sunde alternativer som smør.
Du får nok Omega-6 i alm kost og Omega-6 er giftigt i mængder over anbefalet 9 g/daglig, derfor hold dig fra de omega-6 rige ting.

Omega-6's naturlige funktion er betændelses fremmende via produktion af prostaglandiner, arachidon syre og andre betændelses mediatorer, mens omega-3 virker modsat, betændelses hæmmende, 2 essentielle ting i kroppens funktion. Forholdet skal være ca 1:3 omega-3 / omega-6 og ikke som den ofte er 1:20 eller værre. Og hvad var omega-6's funktion? betændelses fremmende!!!
For meget omega-6 giver derfor for meget betændelse, skader overalt og produktion af frie radikaler.

.

Lider du af Overvægt eller anden
kost relateret tilstand? (det meste)De fleste sundheds problemer er relateret til kosten:

Overvægt, fedme, diabetes, Hjerte-kar sygdom, blodprop, kolesterol
Kræft, Gigt, Astma, Allergi, Hjerne sygdom, alzheimer, parkinson, ADHD
migræne, depression, fordøjelsen, tyktarmskatar, hormon forstyrrelser, osteoporose, fertilitet, PCO

polycystisk ovarie, tidlig ælde, dårlig livskvalitet, tidlig død og meget meget mere!!!

Ingen læge og medicin kan gøre noget ved disse tilstande andet end at lindre
symptomer, fordi moderne intern lægevidenskab helbreder ikke, men lindrer kun.
Når du ophører med medicinen, vender tilstanden tilbage!

Den eneste kur der kan helbrede permanent, er at ændre årsagen til sygdommen, nemlig
FORKERT KOST, og ændre den til en ordentlig kost - en kost vores krop behøver!
.


Den største levnedsmiddel katastrofe
lanceret af sundheds myndighederne

Din "sunde" kost DRÆBER DIG!

Største levnedsmiddel katastrofe nogensinde
lanceret af sundheds myndighederne

Alt hvad du er blevet fortalt om sund kost og madpy-ramider, af sundhedsmyndigheder, levnedsmiddel styrelsen og helse profeter
ER FORKERT!

... og den forkerte kost anbefaling er årsag til den "vestlige syge" en eksplosiv epidemi af USUNDHED som skyller ind over det moderne samfund som en tsunami af Hjerte-kar sygdomme, hjertedød, blodprop-per, kræft, gigt, sukkersyge, hjerne sygdomme som alzheimer, parkinson og ADHD, tidlig ælde, allergi, tid-lig død og meget mere.


Lad os vende det om og spørge os selv: hvis den anbefalede kost var sund, hvorfor er der så denne epidemi af usundhed i vores moderne samfund?


Mange af de ting jeg skriver vil nok chokere dig. Jeg blev selv chokeret over sandheden om den største levnedsmiddel katastrofe nogensinde, at vi er blevet fortalt en løgn i mange mange år om hvad der er sundt og ikke sundt

.... iscenesat af de store spise-olie og margarine giganter, som har påvirket myndigheder og forskere, med lobbyisme, placerede artikler, fordrejede data, påvirkning af befolkninger og uærlig markedsføring, men tro mig, det jeg skriver er rigtigt, tjek nogle af artiklerne i bunden af siden og vurder selv.

Vores myndigheder i Danmark og autoriteter inden for ernæring og rådgivning, har endnu ikke fattet sandheden. Den kost som har dræbt millioner af men-nesker gennem de sidste 25-30 år på verdensplan, vedbliver de at promovere som sund kost.

Mere end 800.000 dør årligt i USA på grund af hjerte anfald forårsaget af forkert kost, som meget enkelt kan ændres til sund kost, ved at føre den tilbage til tidligere..
FØR margariner og vegetabilske olier!
For 80 år siden, før den moderne kost, døde 3.000


årligt i USA af hjerte anfald. De blev så knap så gamle som idag, fordi de døde af andre ikke kost-relaterede sygdomme.

Det eneste rigtige og fornuftige der kommer fra offi-cielle myndigheder (fødevarestyrelsen) og andre råd-givere, er at vi skal have "seks om dagen" dvs. 6 stk. frugt eller grønt og at vi skal have omega-3 og spise fed fisk et par gange om ugen.
Der er 4.500 artikler der viser at fiske olie er godt for os. Det er det ENESTE de har fattet af en rigtig kost.

Det er da altid en begyndelse, men der er meget langt endnu, før de fatter hele sandheden om sund kost. Det der med kulhydrater og fedtet har de ikke for-stået, de er offer for den store "
fedt-løgn" som går på at mættet fedt og kolesterol er USUNDT og skal undgås for alt i verden.... og vi skal have masser af fler u-mættet fedt (= hoved-saglig omega-6).

Det er så her det går helt galt og alt bliver ødelagt. De vender det hele på hovedet. Omega-6 er giftigt og USUNDT og mættet fedt og kolesterol er SUNDT.
Samtidig fortæller de at vi skal have masser af kulhydrater - en direkte vej til diverse sygdomme og sukkersyge.

FDA (USA's food and drug administration, USA's føde-varestyrelse) angiver enda selv en acceptabel værdi for indtagelse af omega-6 som er langt lavere end en normal kost, samtidig siger de at vi skal undgå mæt-tet fedt og spise disse giftige omega-6 holdige vege-tabilske olier. Det hænger ikke engang sammen det de selv siger.

Medicinal industrien og hjerteforeningen støttet af producenter af kolesterol nedsænkende medicin, har endnu ikke fattet at sænking af kolesterol har ingen indflydelse på hjerte sygdom, fordi der ingen sam-menhæng er.
Konsekvens: 600.000 danskere tager unødigt kolesterol medicin uden effekt på hjerte sygdom.

Tør du fortsætte med den "moderne kost", som dræber så mange og som gør så mange syge?


.


Lande med høj levealder
Disse 2 lande har høj levealder
og høj indtagelse af mættet fedt

De 2 lande i verden med størst indtagelse af mættet fedt og kolesterol, Sweits og frankrig, har den lave-ste forekomst af hjerte tilfælde og blodpropper.
.. og højere levealder end danmark og USA. Frankrig har verdens laveste forekomst af hjerte dødsfald. Sweits som lever af smør og ost, har verdens 3. højeste levealder (82,1 år) efter Japan (82,6 år) og HongKong (82,2 år) [10].
Der er områder og befolkninger med højere indtag-

else af mættet fedt, hvor fedtet udgår en stor del af kosten, som f.eks. kokosfedt i asien eller spæk hos eskimoer, disse befolkninges grupper har også me-get lav forekomst af hjerte sygdom.

Så er der jo også baby'er, som via modermælken får 50% af kalorierne fra mættet fedt.

Højeste levealder
Sydvest Frankrig har verdens laveste forekomst af hjerte sygdomme og en af verdens højeste levealder. De har stor indtagelse af mættet fedt og kole-sterol fra: fløde, ost og fedt fra kød... og så har de sund rødvin med mange anti-oxidanter.du er hvad du spiser
.... og det skal tages helt bogstaveligt
fedtstofferne bliver en del af dig

- de fedtstoffer du spiser går direkte ind i dine cel-ler og lejrer sig i celle membranen og bliver en del af dig - bestem selv hvilken kvalitet dine celler skal have. Nøglen til din sundhed ligger i fedtstof-ferne.

Du har 100 billioner celler i kroppen.

Hvis du vil have gode velfungerende celler:
Hvis du vil have gode, stabile tætte celler, der funge-rer optimalt og undgå sygdomme, skal du hovedsag-lig spise mættet fedtstoffer som i smør, mælk, kød og animalsk fedt, kokos olie samt enkelt umættet fedt som i oliven & avocado olie. Spise frugt og grønt.Vil du have dårlige og utætte celler & sygdom:

Hvis du vil have dårlige ustabile og utætte celler, der ikke fungerer ordentligt, hvis du vil have kræft, blod-propper og utallige sygdomme, skal du spise mange fler u-mættede fedtstoffer (vegetabilske olier som margarine, solsikke, soja og majs olie) og supplere med masser af sukker og kulhydrater, den traditi-onelle vestlige kost.

Sund kost er vejen til et sundt og langt liv:
Spis en god sund kost som ikke skader dig, med meget mættet fedt som i smør, kød, animalsk fedt, kokos-fedt. Spis gode protein kilder, grønt og frugt, oliven - og avocado olie.
Drop sukker og reducer andre kulhydrater.
Tag et glas rødvin, 1 stk. mørk chokolade og 1 æble.
... og få et sundt og langt liv med bedre livskvalitet, mindre sygdom, mindre træthed, mere energi..


Her er din sunde kost

Fedt:
Rigeligt med mættet animalsk fedt gerne med koleste-rol, smør, ost, fede mælkeprodukter, fedt på kødet samt mættet vegetabilsk fedt som Kokosolie. Sig jatak til rigeligt smør og fedt på steaken.

Enkelt u-mættet fedt som i oliven -og avocado olie er fint. Der er en grund til at folk i middelhavs landene, har lavere forekomst af hjerte kar-sygdomme og kræft og højere levealder: Oliven olie.

Omega-3 er ekstrem vigtig. Den får vi ikke så meget af. Omega-3 forebygger og modvirker inflammation i kroppen og forebygger og modvirker alle de moderne sygdomme. Vi skal have 1,5 g og max 3 g daglig. Tag 3 fiske olie kapsler dagligt eller så du får 1-1,5 g EPA og DHA som vi skal have.

Kulhydrater:
Kulhydrater er u-sunde i større mængder, det er gift for kroppen, giver en betændelses tilstand i hele krop- pen og store svingninger i blodsukkeret. Kulhydrater feder så du bliver tyk af store mængder.
Spis mere mættet fedt, salat, grønt og frugt istedet. Drop sukker og reducer mængden af kulhydrater og hold dig til små mængder af groft brød, brune ris og kartofler. Kartofler er fyldt med stivelse (kulhydrat), men der er trods alt lidt andet næring i og så er der lidt fibre i.

Reducer meget, hvidt brød, pasta og hvide ris, det er tomme kalorier unden anden næring og sætter sig som fedt hvis du ikke har brug for kalorierne lige her
og giver usunde svingninger i blod sukkeret. Elite idræts folk har under træning og konkurrence brug for den slags kalorier som hurtig og ren energi. Hos dig sætter det sig som fedt.

Reducer juice, der er meget sukker i (kulhydrat). Selvom det er naturligt sukker fra frugt, er det stadig kulhydrat og der er meget sukker i og kalorieholdigt. Nøjes med et halv glas. Undgå mange søde frugter.

Fibre:
Sund kost skal ud den anden vej og sund kost skal også tilgodese at tarmen arbejder ordentligt. Mange kulhydrater, sukker og slik belaster og irriterer tarm-en og giver colon irritation og irriterer maveslimhinden med risiko for mavesår. Klid (kornskaller) i for stor mængde i dit såkaldte "helse brød", giver forstoppel-se, det bliver som cement i tarmen.

Gode fibre som er sunde for tarmsystemet er salat, frugt og grønt. Kokosmel (kokosrasp) er meget fiber-rigt. Tag desuden dagligt en spiseskefuld hørfrø eller loppefrø i et glas vand. Disse 2 frø danner slim i vand, slim som smører og beskytter tarmslimhinden og de modvirker forstoppelse.

Protein: Sunde protein kilder.

Vand: er livsnødvendigt. Drik rigeligt med vand for at holde kroppen godt hydreret og fit.

Salt:
salt er livsnødvendigt, men som så meget andet skal vi ikke have for meget. Det binder vand i kroppen og øger væskevolumen og dermed øger det blodtrykket. Hold lidt igen med saltet og lær at nyde maden med mindre salt. Få jævnligt tjekket blodtrykket. For højt blodtryk er skadeligt.

Mandler og nødder

Lidt mandler og nødder er sundt, indeholder gode proteiner, gode fedtstoffer både mættet fedt, enkelt umættet og fler-umættet fedt. Indeholder E-vitamin og selen og andre mineraler.
De indholder også omega-6 olier som vi kun må få 8 gram af daglig. Især valnød har højt indhold af ome-ga-6, nemlig 38%. Så 22 gram valnødkerner, en lille håndfuld, så har du fået hele din daglige ration på 8 gram omega-6. Dertil kommer al den anden omega-6 du får med kosten, så begræns indtagelse af valnød.

Omega-6 indhold i andre nødder: Peanut 16%, pis-tace 13%, mandler 12% , hasselnød 8%, cashew 8 %, pecan 6%.
Omega-3 indhold i nødder er minimalt op til ca. 1%, dog valnød har 9%.

alt med måde - alt er giftigt

Alt med måde: - Alt er giftigt i de forkerte mæng-der. Som et kuriosum, der viser at uanset hvad du ind-tager, så gælder "alt med måde" og det skal af-passet efter vores behov og hvad vi kan tåle.

Vand er grundlaget for alt liv, uden vand intet liv
...men Vand er giftigt i for store mængder!
Nogle er døde af indtagelse af for meget vand. Hvis du drikker 5-10 liter vand hurtigt, har du risiko for at dø. Der er også rapporter om dødsfald efter flere liter rent vand som lavement (rektalt), der skal være fysiologiske mængder salt (0.9%) hvis det er store mæng-der vand.Antioxidanter:
Et glas rødvin, et stykke mørk chokolade, et æble. Salat, grønt og frugt. C-vit, Selen, E-vit, Q10.


Q10:
Q10 indgår i cellernes energistofskifte og er nødven-dig for normal cellefunktion (og hjerte funktion), des-uden er det en kraftig antioxidant og vigtigt som fore-byggende mod kræft. Noget Q10 får vi med kosten, men det meste producerer vi selv, men produktionen nedsættes med alderen. Et af de levnedsmidler med størst indhold er HJERTE. Det er ikke tilfældigt, det for-tæller os at det er vigtigt for normal hjertefunktion. Du kan roligt tage 2 x 30 mg/dgl. som kosttilskud.

NB Statiner, det skadelige og unødvendige kolesterol nedsænkende medicin, reducerer Q10 med 40% og er en medvirkende årsag til statiners ødelæggende virk-ning på muskulaturen og hjertet.

Alkohol:
er sundt i mindre mængder, det stimulerer og holder gang i blodomløbet og gør blodet lidt tyndere. Rødvin indeholder antioxidanter, så et glas om dagen er sundt. Men ikke for meget, hold dig inden for de an-befalede max 2 genstande pr. dag.

Kilder til de sunde ting:
Smør, ost, mælk, kød, æg, fisk, skaldyr, animalsk fedt, mættet fedt generelt, herunder Kokosolie. Oliven og avocado og olierne derfra. Salat, grøntsager og frugt. Lidt kartofler. Groft brød, brune ris, men i mindre mængder. Sukker er usundt & unødvendigt.

Vælg altid de fedeste levnedsmidler: fedeste mælke-produkt, sødmælk frem for skummet, brug smør og nyd fedtet på kødet.
Hvorfor? ....fordi du skal bruge nogle kalorier og hvis du får for lidt kalorier spiser du mere kulhydrater som brød, sukker, kage og slik. Og disse kulhydrater skal vi have så lidt af som muligt. Iøvrigt vil du tage på hvis du spiser kulhydrater frem for fedt.

Fedt mætter og holder et stabilt blodsukker, så du ikke bliver sulten med det samme. Hvis du omvendt har problemer med at du tager på, må du vælge mindre fedt, men det nytter ikke hvis du spiser mere kulhydrat for så tager du på, med garanti!


Gode sunde råvarer - til en sund kost

.


Æg er sundt


...tænk der er lige præcis næring nok i et æg, mors madpakke, til at en fuld færdig kylling træder ud af æg-get, efter 21 dage!

Æg er sundt
Et æg er noget af det sundeste du kan få. Der er fuld-stændig næring i ægget til at danne en færdig kylling.
Et æg vejer 60 gram. Ca. 10,6 % fedt, 0,4% kolesterol (eller ca. 250mg i blommen), 12,6% protein og 1,1 % kulhydrater. Der er naturligvis kolesterol i, ellers kun-ne kyllingen ikke udvikle sig. På samme måde som der er kolesterol i modermælk, fordi baby skal bruge kole-sterol til at udvikle sig. Kolesterol er livsnødvendigt.

Ægget er ikke forurenet fra naturens side med kole-sterol for at genere dig... nej, kolesterol er nødven-digt og naturligt forekommende i æg, modermælk og komælk og andet af animalsk oprindelse.

Kyllingen får jo ikke modermælk, men det nødvendige kolesterol er istedet puttet ind i madpakken fra mor. Der er omkring 250 mg kolesterol i et æg og det er hvad kyllingen har brug for.

Jeg forstår godt du tror at æg er usundt, for såkaldte "helse Profeter" inklusiv fødevarstyrelsen, hjerte foreningen, læger og medicinal industrien, har igennem mange år hjernevasket dig til at tro at kolesterol er skadeligt.


.


Fedtstoffer i madlavning

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Fedtstoffer i madlavning
Fedtstoffer til Madlavning

Alt det følgende smides ud: margarine, smørbare blandings margariner, flydende margarine, alle de Omege-6 rige olier: salat-olie, mad-olie, solsikke, soja, majs olier. Har du diesel bil, kan du hælde det i tank-en.

Kokos og kokos olier er supersundt
Kokosnød og kokosolie (som er fast op til 25 gr) er en super god og sund mættet fedt og fantastisk til mad-lavning, godt at stege i og giver en god aroma.
Meget velegnet til al madlavning og stegning. Olien er 92% mættet fedt af forskellige syrer (se skema sen-ere) og noget af det fineste og sundeste der findes.

Kokos er meget sundt for dit helbred og for dine cel-lers cellemembraner, modvirker og heler de uheldige og skadelige virkninger fra omega-6 olierne.
Prøv at bruge kokos mælk til madlavning, det er super-godt, til sammenkogte retter, sovser og dressing. Der er 15-20 % kokosfedt i kokosmælk på dåse.

Brug de sunde fedtstoffer

Stegning og bagning Smør, jomfru kokosOlie, Palme olie eller de enkelt u-mættede olier: Jomfru oliven og avocado olie. Steg aldrig i andre vegetabilske olier eller margarine

Til nød kan du bruge palmin som er rafineret kokos olie og altså mættet fedt, men rafineret = kemisk renset og behandlet lige som margarine, men langt bedre end margarine.
Steg dine egne pommes fritter på panden i smør, kokosolie eller forsigtigt i olivenolie.

Til brødet
Smør, olivenolie. Smørbar blandingssmør rørt med uhærdet rapsolie (f.eks kærgården smørbar, kærgård-en "mini 40%" eller "økologisk") indeholder 5-6 % omega-6 og er udemærket. Der er lidt mere både omega-6 og omega-3 i, stammende fra rapsolien.
Der er ca. 5-6 % fler-umættet fedt i, hvoraf ca. 4 % er omega-6 og 2 % er omega-3 (som alfa-linolensyre).

I alm. smør er der naturlig 2,4% omega-6 og 0,4 % omega-3.
Så der er altså ca. 1,6% mere omega-6 og 1,6% mere omega-3 i end i normalt smør, og det kommer fra rapsolien.

Ren smør er ret hårdt i køleskab. Du kan eksperimen-tere med selv at blande smør, kokosfedt og oliven olie, for at gøre det smørbart ved køleskabs temp.

Oliven og avocado olier kan bruges i salat til at hæl-de over færdiglavet mad, til bagning eller til forsigtig stegning ved lav varme, Olier må ikke blive for varme, så bliver de skadelige! Det skal være jomfru olier. Der er 11 og 12 % omega-6 i disse olier.

Jamie Oliver, den engelske TV-kok, har rost avocado olie, som den bedste olie at stege i.

Rapsolie: kan til nød bruges til forsigtig stegning og bagning men der er 20% omega-6, som du ikke må få for meget af.

Andre vegetabilske olier: solsikke, soja, majs, mad-olie, salat olie og flydende margariner, er ikke veleg-net til stegning. Det er hovedsaglig fler u-mættede olier, der er ustabile og de kan ikke tåle at blive opvarmet..


oliven & avocado olie er sunde
enkelt u-mættet fedtstof = omega-9


Den sunde Oliven olie

Hvis man går ud fra at modermælk fedt sammensæt-ningen er ideelt for mennesker, så er en kost bestå-ende af en god del mættet fedt sammen med oliven olie / avocado olie ideel, da det efterligner modermælk sammensætningen som er ca. 50% mættet fedt og 35 % oleinsyre (oliven oliens fedtstof)

Oleinsyre er hoved fedtstoffet i oliven / avocado olie. Det er en
Enkelt u-mættet fedtsyre (en enkelt dob-beltbinding) også kaldet omega-9. Den er ikke essen-tiel, vi kan selv lave den.

Størstedelen af oliven olie (71%) og avocado olie (71%) er denne enkelt u-mættede olein syre, som desuden findes i mælk/smør (29%) og modermælk (35%), i raps olie (60%) og 20-25% i de øvrige vege-tabilske olier.

Oliven og avocado frugter og olierne derfra er sunde, vi kan spise det i moderate mængder, der er ikke nog-en øvre grænse.
Olierne er et relativt stabil fedtstof som kan tåle at blive brugt til stegning ved lav varme.

Oleinsyre har fået sit navn fra oliven fordi det er den frugt og olie med mest oleinsyre. Oliven og avocado olie er næsten identiske, men man hører ikke meget om avocado olie, men den er super god og der er mange gode ting i avocado f.eks E-vitamin og anti-oxidanter.

Oliven olie har 2% mere mættet fedt end avocado olie, som har 2% mere fler u-mættet fedt, som er mere flydende. Oliven olie og avocado olie bliver begge halv


faste i køleskab ved 4-5 gr, men avocado olien bliver halv fast ved lidt lavere temperatur end olivenolien.

Oliven olie i middelhavs landende

Som de fleste ved, er olivenolie et stort element i madlavningen i middelhavslandende og netop disse befolkninger, har lav forekomst af hjerte tilfælde, åre-forkalkning og kræft og har en høj levealder.

Befolkningen i Spanien, Italien og Grækenland, de største Oliven producenter (75% af verdens produk-tion), har alle en højere levealder end Danmark og USA.

Det er heldigt og nok et rent tilfælde at oliven vokser
naturligt der og blev til et vigtigt levnedsmiddel, som samtidig er super sundt. Oliven træet hedder Olea europaea, og antyder dermed at træet stammer fra og er karakteristisk for europa.

Heldigt fordi netop oliven har et stort indhold af olein syre som også modermælk og komælk har en stor del af, hvilket gør oliven olien's fedt til et naturligt levnedsmiddel for os. Derudover indeholder oliven vig-tige anti-oxidanter.

USA har ikke haft oliventræer voksende naturligt og har ikke nogen større oliven produktion. Der er en mindre produktion i Californien.
I stedet har de en kæmpe produktion af solsikke, so-ja og majs, alle olier som har et uheldigt stort indhold af Omega-6, som netop er en af elementerne i den amerikanske kost katastrofe. Det er de olier vi bliver oversvømmet af, det er de olier vi får alt for meget af.


.


Omega-3 & Omega -6


Omega-3 & Omega-6
De fler u-mættede essentielle fedtstoffer


omega-3 (alfa-linolensyre) og omega-6 (linolsyre) er essentielle fler u-mættede fedtstoffer (poly umættede fedtstoffer). Essentielle, betyder, at vi ikke kan lave dem selv, men skal have dem med kosten, men vi må IKKE få FOR meget, så er de giftige.

Det helt store problem er at vi får
ALT FOR MEGET omega-6, fordi denne olie findes i snart sagt alt, mens vi normalt ikke får så meget Omega-3.

Som alle andre essentielle næringsstoffer, bliver vi for-giftet hvis vi får for meget, det gælder også vitamin A, D og E samt mineraler. For stor indtagelse medfører forgiftning, mens for lille indtagelse medfører mangel sygdom. Det samme gælder for omega-3 og omega-6.

Derfor kan vi ikke bare hælde disse olier i os i store mængder, som vi gør med den moderne kost som anbefales af sundhedsmyndighederne.


Stort set al vegetabilsk margarine, madolie, salatolie, solsikke, majs og soja olier, indeholder store mængder omega-6 olier. Omega-6 findes også i dressing, sov-ser, færdiglavet mad, kage, brød og al halvfabrikata hvor der er brugt margarine eller vegetabilsk olie.
Omega-6 findes endvidere naturligt i kød, æg mælk grøntsager, nødder, solsikke kerner. F.eks valnød kerner indeholder 38% omega-6, dvs. 38 gram ome-ga-6 (linolsyre) i 100 gram valnød kerner. Solsikke kerner indholder 32% omega-6.

Solsikke olie er den olie med størst indhold af omega-6, nemlig ca. 64%, altså 64 gram omega-6 (linolsyre) pr. 100 gram solsikke olie. Kig på etiketten på en sol-sikke olie flaske, næste gang du er ude at handle. Der angives % fler u-mættede fedtstoffer og det er næst-en udelukkende omega-6 (der er under 1% omega-3). Indholdet kan variere, fra olie til olie, fra produktion til produktion. Den flaske jeg har stående, koldpresset solsikke olie fra urtekram, er der anført 48-74% fler u-mættet.

Anbefalet mængde pr. dag
Omega-3 anbefalet dosis: 1,5 - 3 gram dagligt
Omega-6 anbefalet dosis: 6 - 8 gram dagligt

The Weston A. Price Foundation [3] anbefaler følgen-de mængder af omega-3 og 6: Max 4% af det samlede daglig kalorieindtag i fordelingen 1,5% omega-3 og 2,5% Omega-6.

Ved kaloriebehov på 2500 kcal, bliver 4% = 100 Kcal dgl. Der er 8,84 Kcal i 1 gram olie, så det bliver max 11,3 gram olie pr. dag samlet af 3 og 6. Bedst i for-delingen ca. 1:2 eller 1:3 sådan at der er 2-3 gange mere omega-6 end omega-3.Omega-6 og Omega-3 indgår i cellemembranen
Omega-3 og Omega-6 indgår som bestandel af cel-lemembranen. For meget fler u-mættet fedt giver ustabile og utætte celler, hvilket medfører utallige skader inklusiv at det fremprovokerer dannelsen af frie radikaler.
Da vi i en moderne kost får alt for meget omega-6, er det den der er ansvarlig for celle skader.

Omega-3 indgår i hjernen
Omega-3 indgår med en stor andel af normal hjerne og er vigtig for normal hjernefunktion.

Omega-6 fremmer inflammation, Omega-3 hæm-mer inflammation
Omega-3 og Omega-6 indgår i produktionen af pro-staglandiner i kroppen, vigtige stoffer i kroppens betændelses (inflammation) reaktioner som f.eks. bruges til bekæmpelse af infektioner.


Inflammation er kroppens forsvar mod skader og infektioner (inflammation = in flame = indre flamme = betændelse)

Omega-3 omdannes til prostaglandin 1 (PG1) som er et inflammations HÆMMENDE stof.
Omega-6 omdannes til prostaglandin 2 (PG2) som er et inflammations
FREMMENDE stof.

Altså Omega-6 fremmer og omega-3 hæmmer inflammation. De er begge vigtige og en del af vores krops normale forsvar f.eks mod indtrængende organismer som virus og bakterier. Da den ene fremmer og den anden hæmmer inflammation, er det vigtigt der er en vis balance mellem de 2. Omega-3 modvirker at betændelses tilstanden sker spontant eller løber løbsk.

En optimal indtagelse af omega-3 i forhold til omega-6 er 3 gange så meget omega-6 som omega-3

Omega-3 og 6 konkurrerer om at blive omdannet til prostaglandin. Hvis der er meget Omega-6 i forhold til Omega-3, dannes mest inflammations fremmende prostaglandin fra omega-6. Den moderne kost har netop stor overvægt af Omega-6.

Den store mængde Omega-6 som vi får i en moderne kost, både absolut og relativt i forhold til Omega-3, som vi ikke får så meget af, er altså grunden til en universel inflammation, utætte celler og dannelse af frie radikaler i kroppen, hvilket igen er årsag til hjerte-kar sygdom, kræft, gigt, allergi mm.Omega-3

Omega 3. alfa-linolensyre får vi normalt ikke så meget af. Omega 3 findes i fiskeolie og stort indhold i hørfrø olie og lidt i raps olie, men vegetabilske olier indholder IKKE de vigtige langkædede omega-3 EPA og DHA, de er KUN i fisk og havdyr. Det anbefales at spise fed fisk et par gange om ugen samt tage omega-3 fiskeolie kapsler.


hørfrø og hørfrø-olie har meget stort indhold af omega-3
her også hør planten (Linum) og hør linned.
Navnet "linned" kommer af plantenavnet.

Omega-3 er ekstrem vigtig. Modvirker inflammation og dermed utalllige sygdomme inklusiv hjerte-kar syg-dom, gigt mm. Omega-3 er ekstrem vigtig i normal hjernefunktion og tilstrækkelig omega-3 indtagelse, hjælper dermed på de fleste hjerne og nerve forstyr-relser som f.eks. alzheimer og ADHD. Da omega-3 og omega-6 konkurrerer med hinanden, skal omega-6 indtagelsen samtidig nedsættes.

Omega-3 anbefalet dosis: 1,5 - 3 gram dagligt. minimum 1,5 Gram/dag. Max 3 gram dagligt, altså ikke for meget. FDA (USA's food and drug administration) angiver at op til 3 gram er sikkert. Større dosis kan give blødningstendenser, især hvis du i forvejen får blodfortyndende medicin.
Der er ikke meget i alm. mad bortset fra fed fisk, så det anbefales at du tager omega-3 kapsler dagligt så du får tilstrækkelig.

Der findes flere omega-3 olier, langkædede omega-3 olier som DHA og EPA og vi kan i nogen grad bruge alfa-linolensyre som udgangspunkt, men er ikke så god til det, har mere eller mindre tabt evnen (5% kan vi omdanne), mens vores nærmeste slægtninge, aber-ne, har bevaret evnen til at omdanne plante omega-3 til de langkædede.

Derfor SKAL vi have noget fiskeolie eller fed fisk hvor DHA og EPA er i, mens aberne kan nøjes med planter som omega-3 kilder. Formentlig en genetisk tilpasning af mennesket til en kost indeholdende fisk og krebs-dyr.


De største kilder til omega-3: Fed fisk, torske lever og levertran. Krebsdyr. Fiske rogn (4%). Hørfrø olie (53%), raps olie (11 %), selve hørfrøet (18%), men spises hele hørfrø, udnyttes olien ikke, de går lige igennem.

Fed som fisk som laks, sild, tun, makrel indeholder 1,3 - 2,2 g omega-3 pr. 100 g, hovedsaglig som de gode langkædede DHA og EPA omega-3 fedtsyrer. Fiske rogn f.eks torskerogn, har stort indhold af de gode omega-3 olier, 3-4 gram pr. 100 g.
Konserves ødelægger noget af omega'en, så fisk på dåse har mindre indhold.

Rejer, krabber, muslinger og andre ikke fede havdyr, indeholder ca. 0,4% omega-3, hovedsaglig af de go-de EPA og DHA.fed fisk er en god kilde til de gode langkædede
omega-3 fedtstoffer. Tag også nogle fiske olie kapsler for at være sikker på at du får nok
omega-3.

Det er de langkædede omega-3 syrer, EPA (Eicosa-pentaensyre) og DHA (Docosahexaensyre), som især er gavnlige og dem SKAL vi have via kosten og det er kun fisk, krebsdyr og havdyr, der har dem. Vi kan danne en smule fra alfa-linolen syre, men vi er ikke så gode til at syntetisere det. Derfor duer det ikke at spise udelukkende vegetabilsk omega-3 olier, for der er ikke EPA og DHA i.

For at være sikker på at du får dette vigtige fedtstof, du må nok tage nogle
omega-3 kapsler.

Tag fx. 5 fiske olie kapsler dagligt svarende til 1-1,5 g EPA og DHA. Der står på pakningen hvor meget EPA og DHA der er i. Derudover får du lidt med den alm. kost især fra fed fisk, rejer og andre vandlevende dyr.Omega-3 den billige fra netto, Kr. 18.95.

Den billige Omega-3 fra Netto er et top produkt, lavet af Lysi.com en kæmpe fabrik i Island som er underleverandør til mange omega-3 produkter.
Ingen som helst grund til at "abonnere" på at få tilsendt omega-3 kapsler og betale 20 gange så meget og så er de lavet samme sted, nemlig Lysi.


Hold dig fra direct sales firmaer der prøver at pådutte dig abonnement på omega-3 og test af omega-6/3 niveau

Såkaldte direct sales firmaer (fx. zinzino med flere, network marketing) reklamerer med test af omega-6/3 niveauet og meget belejligt har de selvfølgelig løsningen på dit problem: nemlig et månedlig abonnement på omega-3 kombineret med olivenolie.

Meget interessant er det, at alle de der prøver at pådutte dig en test til 600kr+, har nøjagtig samme omega-6/3 nivea efter 3 mdr. på deres fantastiske produkt, nemlig et forhold på 2,9:1 altså 2,9 gange så meget omega-6 som omega-3 i deres test resultat
Meget mærkeligt at det LIGE PRÆCIST ligger under det anbefalede 3:1 og UMULIGT at alle kan have samme test resultat. Altså FUP!

Please be serious!! Network marketing er den mest in-effektive form for salg, de er nødt til at sælge til KÆMPE OVERPRIS for at de grådige i toppen af deres bi-nære Kompensations plan (=verdens væste kompensations plan), kan tjene så meget som muligt (fx. Ørjan Saele = Zinzino, Seven, natures Own).
Den slags firmaer slår sig på at de eliminerer mellemmænd, men sandheden er, at der istedet bliver hundredvis af mellemmænd, nemlig alle distributører i netværket og derfor er de nødt til at sælger deres produkter til 5-10 gange normal pris for at hver kan få en meget lille bid af kagen.

Den slags firmaer er også skadelige når de prøve at finde nye distributører, som er den reelle business. Det kræves at være udadvendt, social intelligens, en rigtig sælger at sælge distributør pakker til andre. De lette ofre, de som lader sig overtale er oftest nogle der gerne vil tjene penge, men ikke har den fornødne erfaring, gå på mod, udadvendthed, som er nødvendig. Resultatet er at de sidder tilbage skuffede og disillussionerede og som tabere i dette spil.
Network marketing er virkelig en skadelig parasit, hvor kun enkelte har success, mens 98% er bedragede.

Eksempel 1: ud over at deres balance olie er overflødig, hvis du endelig er faldet for den, så kan du få den til ca. halv pris hos den leverandør som leverer til Zinzino: Bioactive foods. Efter at Zinzino erhvervede dette firma steg priserne hos zinzino til det dobbelte, men du kan stadig købe til halv pris hos selve firmaet eller her: arctic med.

Eksempel 2: Zinzino slår sig på at sælge kaffe pads (dyreste form for kaffe) og kaffe maskiner. For kaffe er så og så antioxidativ, hallo, ja det er al kaffe, men behøve du at giver 10 x normal pris for kaffe og kaffemaskine!!!!!!!!!!!!

En kaffemaskine koster hos Zinzino ca. €420 incl nogle kaffe pads, mens du kan købe nøjagtig samme maskine i europa til ca. €56 (uden kaffe pads), kan du se hvad jeg mener?? For at komme af sted med dette nummer har zinzino (= Ørjan Saele) fået eneret på maskinen i danmark, så du bliver holdt hen i uvidenhed om den reelle pris. Køb maskinen til omkring €56 andre steder i europa, se mere her: Zinzino truth og her: Zinzino review ..

I Stedet Drop testen, drop omega-3 abonnement: Spis ordentligt incl. olivenolie på salaten og tag de billige fiske kapsler fra Netto og du har sparet 250 pr. måned. Køb en rigtig kaffemaskine til et par hundrede kroner. .

Hvorfor har jeg skrevet ovenstående om zinzino? - fordi nogle platugler har prøvet at udnytte mig, til at sælge deres tåbelige omega 3/6 tests. Hvis de ikke havde henvendt sig, kunne jeg være ligeglad, men jeg vil ikke udnyttes, derfor afslører jeg dem her.Omega -6

Omega-6: Linol syre er et essentiel fedtstof som vi skal have, men vi må ikke få for meget. Anbefalet indtagelse er 9 gram dagligt.
Der findes flere omega-6 olier, men vi kan lave alle ud fra linolsyre.

Omega-6 er vigtig for opretholdelse af normal og intakt hud.

Vi får alt for meget Omega-6. Vi må ikke få for meget af Omega-6 , men det gør vi, for det er i stort set alt.
Alt er fedtet til af Omega-6 vegetabilske olier. Findes i store mængder i margariner, solsikke, majs, soja, raps og hørfrø olier. Al færdiglavet mad, sovser, dressing, brød og alt med fedtstoffer i. Dyrene, køerne, høns-ene, bliver fodret med det, og ender i dig. Det er i kød, æg, mælk og smør, grøntsager og nødder. Hvis du am-mer, ender det i baby.

Der er størst omega-6 indhold i solsikke olie, ca 64%, dernæst majs (56%) og soja olie (54%) og mindst i raps olie med 20 %.Solsikke olie - den olie som indeholder mest af den usunde (i store mængder) omega-6 olie linolsyre, ca 64%. Disse ustabile olier bliver ødelagt af lys, ilt og varme, så de skal være i mørke flasker


Tænk på hvor meget margarine der bliver brugt i indu-strien, i færdiglavet mad, i brød og wienerbrød fra ba-geren. Det er alt sammen lavet af en eller flere af de omega-6 holdige vegetabilske olier.

Fler u-mættet fedt er skadeligt i for stor mængde

For stort indtagelse af fler u-mættet Omega-6, giver en række sygdomme som hjerte-kar sygdomme, kræft, gigt, nedsat immunforsvar, leverskader, skader på kønsorganer, lunger samt problemer med fordøjelsen, desuden nedsat indlæringsevne, dårlig vækst og fedme.

En af hoved årsagerne til Omega-6's skadelige effekt, er at omega-6 olierne går ind i cellemembranen og gør den ustabil, mere flydende og utæt. En anden skadelig effekt af omega-6 er at den er inflammations frem-mende, dvs fremmer betændelse. Disse skadelige effekter er desuden med til at danne frie radikaler. Samlet set, medfører disse effekter utallige problemer som er medvirkerkende årsat til de mange sygdomme.

Omega-6 anbefalet dosis
minimum 4,5 gram pr. dag. anbefalet 6-8 gram. mest til unge mænd og gravide. Mindst til ældre.

Du får rigeligt af omega-6 via kosten fordi det er i alt inklusiv kød, mælk, æg og kylling. Du skal ikke tænke på at du får for lidt, du skal tværtimod begrænse alt indtagelse af vegetabilske olier og mad med meget omega-6.

Nu er de gudhjælpende mig også begyndt at stege kartoffel chips i solsikke olie, se på emballagen, det
står højt og tydeligt "Solsikke Olie", det er dog en særlig forædlet solsikke (NuSun) med kun 15-35% omega-6 i olien i (en stor del er oleinsyre), men der er meget olie i sådan en pose chips.


Chips stegt i solsikke olie - her en særlig solsikke forædling med kun 15-35 % af omega-6 fedt i olienOmega-6 giver hjerte-kar sygdom
Indtagelse af for meget Omega-6 (linolsyre) med-fører hjerte sygdom "er kraftigt associeret med hjerte sygdom" som det fremgår af artiklen [11].

Undersøgelser af fedtet i forkalkede årer har vist, at kun 26% er mættet fedt. Resten er umættet, med mere end halvdelen som fler u-mættet fedt. Blod propperne består altså for størstedelen af u-mættet fedt hovedsaglig linolsyre = omega-6 [11].

Indtagelse af for meget Omega-6 er associeret med større forekomst af bryst- og colon kræft. []

Der skal desuden være en rimelig fordeling af Omega-3/6 i kosten, sådan at at der højst er 3 gange så meget omega-6 som omega-3.
Hvis vi går tilbage til vores tidlige forfædre, så har de formentlig fået 3/6 omega i forholdet 1:1 eller 1:2. Idag er forholdet i den vestlige verden 1:20 eller værre. Problemet er at Omega-3, Omega-6 og det sunde mættet fedt, konkurrerer om pladsen i cellemembranen og hvis vi spiser for meget omega-6 afspejler fordelingen sig i cellemembranen, som bliver unormal.

En anden grund til at fler u-mættede fedtsyrer kan medføre mange helbreds problemer er, de er meget ustabile og let oxideres og bliver harske, dvs. de ændrer kemisk struktur og når de spises indeholder de frie radikaler som udløser en kaskade af uheldige processer. Det samme sker hvis de opvarmes ved madlavning.
Eller også bliver fedtstofferne omdannet i kroppen til frie radikaler, fordi de er så ustabile.


Vedrørende sojaolie
Soja olie er billig og er den madolie der på verdens-plan er den mest producerede. Sojaolie bruges ofte som bestanddel af magariner, færdigmad og halvfa-brikata med vegetabilsk olie i. Du finder soja i meget og hvis der står vegetabilsk olie på etiketten på dres-singen eller salat-olien, er der formentlig soja olie i.

Spis ikke sojaolie, sojamælk eller sojaprodukter i større mængder og giv ikke til spædbørn eller børn eller hvis du vil have børn.
Det ser ud til der kan være talrige problemer med so-ja bl.a. allergi, forskellige hormonpåvirkninger f.eks. Soja-østrogener som måske indvirker på fertiliteten samt andre hormonpåvirkninger og andre ting f.eks skjoldbruskkirtel hormonmangel.

Søg selv på Google for uheldige soja virkninger eller Se Her:
Myths & Truths About Soy

.


den slemme kost

Reducer det der er usundt i store mængder
Reducer indtagelse af kulhydrater. Reducer mængden af brød, kartofler, ris, pasta og ISÆR SUKKER.

Spis mindre mængde groft brød, rugbrød og brune ris.
Man tager på af stivelsesholdige levnedsmidler og de belaster blodsukkeret som svinger op og ned. Giver øget risiko for sukkersyge.

En diabetiker kost uden kulhydrater og med fedt er den bedste kost både for diabetikere OG for raske.

Vegetabilske olier er giftige i store mængder
Reducer kraftigt de fler-umættede vegetabilske olier som solsikke, soja, majs, salatolie, madolie, rapsolie. Problemet er at vi får alt for meget af Omega-6 olien (Linolsyre), som findes i disse olier og margarine lavet deraf.

Desuden medfører disse fler-umættede olier fedme, hvilket mættet og enkelt-umættet fedt ikke gør i nær så stor grad. Det ved enhver landmand der fodrer køer med fler-umættede foderstoffer (oliekager), de tager godt på, de bliver fede og tykke, mens mættet fedt f.eks. kokos fedt ikke gør dem fede.

Der er lavet en videnskabelig undersøgelse hos en gruppe kvinde med kokosfedt kontra fler u-mættet fedt. Kokosfedt får tydeligt kvinderne til at tabe sig, men de som fik fler-umættede olier tabte sig ikke.
Det er en af forskellene på mættet og fler u-mættet fedt. Mættet fedt øger stofskiftet via hormoner så vi forbrænder fedt og bliver aktive, mens fler u-mættet sætter sig som fedt og gør os fede og dvaske.

Brug aldrig disse fler u-mættede olier til at stege i. Det er ustabile olier som ødelægges ved opvarmning, så der dannes frie radikaler.
Der findes vegetabilske olie i: chips, snacks, pommes frites, popcorn. Margarine og flydende margarine, færdiglavet mad, brød, kager og stort set overalt når der er noget der er behandlet af industrien.

Vegetabilske olier Omega-6 olien (Linolsyre) findes enda i animalske produkter i større mængde end normalt hvis dyrene har været fodret med omega-6 holdigt foder (og det bliver de, sojaskrå, oliekager mm), idet det går lige ud i kød, mælk, smør, æg

Det samme med ammende kvinder hvis de spiser meget omega-6, så går det ud via modermælken til baby, som så får et ekstra skud omega-6. Anbefalet mængde til baby er 4-5 gram pr. dag af omega-6

Omega 3/6 fedtstoffer er giftige i mængder over 20 gram dagligt (voksne) !!!! - MEN vi SKAL have omega 3/6 (det er essentielle fedtstoffer), vi får bare ALT ALT FOR MEGET!
(oliven- og avocado olie er sunde med kun lidt indhold).

Hvorfor droppe kunstige sødestoffer?
Aspartam og andre kunstige sødemidler narrer krop-pen til at tro at den får sukker, men den går ikke, kroppen kræver den ægte vare og du bliver mere sulten og spiser mere. Aspartam er GIFTIGT

Light sodavand sødet med Aspartam er GIFTIGT
Aspartam (Nutrasweet) er direkte giftigt. FDA, USA'sFødevarestyrelse, kunne ikke godkende det i 8 år på grund af massiv dokumentation for giftighed. Først da nogle personer, efter pres fra industrien, blev skiftet ud med aspartam venlige personer, kunne det god-kendes.

Man har ligesom hørt dette før ikke? Samme uhæder-lighed som med hele margarine og spise olie indu-strien og medicinal industriens kolesterol nedsænken-de medicin.

Altså
INGEN sodavand light som der er aspartam i. Alt hvad du finder af kunstig sødet, er formentlig den-ne gift, men se på emballagen. Der er opfundet et lignende stof acesulfame K. Hold dig væk fra alt dette. Se her: sweetpoison.com

HVIS du absolut skal bruge lidt sødt så brug en smule honning. Så er der også Stevia (sukkerplante) som er et rent planteprodukt og sikkert, søder ca. 300 gange så meget som sukker. Fås i supermar-kedet der står stevia på produktet. Relativt dyrt.
Men hvad skal du bruge sukker til, vi har ikke brug for sukker... modermælken indeholder meget sukker, men er du ikke fravænnet? ... eller?


Drop det slemme - FULDSTÆNDIGT
Drop Margarine, drop sukker, slik, kager, chips, pom-mes frites, popcorn, søde sodavand (flydende slik). Chokolade (undtaget en lille smule mørk). Drop ting med meget sukker i. Drop ting med meget vegetabilske olier i. Drop kunstige sødemidler.
Det slemme og Usunde. Solsikke, majs, raps, soja olie må vi få så det svarer til 8 g. Omega-6 dagligt.
der er vist lige plads til en kage mere!
...er vi ved at begå kollektivt selvmord?

.
Den Hvide dræber - Sukker & Frugt sukker - en Gift


Bruger du GIFT i kaffen?Du kan lige så godt få chokket med det samme - Sukker er GIFT!

Frugtsukker (fruktose, fructose) og dermed også alm. sukker, som indholder frugtsukker, er giftigt dvs et fremmed stof vi ikke kan registrere som et næringsstof, der kan udnyttes i kroppens celler eller hjernen, men som ender i leveren som prøver at uskadeliggøre det.

Frugtsukker er lige så giftigt som alkohol kalorie for kalorie og det forårsager præcis de samme skader som alkohol. Alkohol er da også lavet ud fra gæring af sukker og frugt.
Den eneste forskel, er at frugtsukker ikke har den "sjove virkning" som alkohol.

Der er især frugtsukker i juice, cola (høj fruktose majs sirup), honning, frugt og alm. sukker og dermed slik, kage mm.

Derfor skal du undgå alt hvor der er sukker i:
Alm sukker, slik, kage, sodavand, Cola, Juice, honning og alt andet sukkerholdigt. Frugt indeholder også sukker og frugtsukker så begræns indtaget til ca. 2 stk daglig. Når jeg siger alm. sukker, så mener jeg det alm. hvide bordsukker også benævnt sukrose eller sakkarose, som fås fra sukker rør eller sukker roer.

Et alm. sukker molekyle består af 1 fruktose (frugtsukker) og 1 glucose (druesukker) molekyle sat sammen til et di-sakkarid: sukrose som vi kender som alm. sukker.
Sukker er på grund af frugtsukker delen giftigt og derfor noget du skal undgå, mens glucose delen ikke er giftig.Frugtsukkers skæbne i leveren
Frugtsukkeret nedbrydes i leveren ligesom alkohol og medfører de samme skader som alkohol også benævnt metabolisk syndrom dvs. fedtlever, lever degeneration, skrumpe lever, insulin resistens, hjertekar sygdomme, blodprop, diabetes, fedme, forhøjet blodtryk og gigt (urinsyre produktion), oxidativt stress og frie radikaler og hvad deraf følger fx. kræft.

Der produceres triglycerider (fedt) i leveren, der skyller fra leveren ud i blodkarrene via VLDL carrier molekyle (very low density lipoprotein) for i blodet at omdannes til LDL carrier molekyle som transporterer fedtet, triglyceriderne, til lagring rundt i kroppen

LDL carrier molekylet, bliver af nogle fejlagtigt betegnet som LDL-kolesterol, eller det lede kolesterol, men LDL (low density lipoprotein) carrier molekyle er blot en transportør med mange funktioner, en af dem er at transportere det nødvendige kolesterol rundt i blodbanen en anden at transportere beta-caroten (A-vit forstadie), en tredje er at transportere Q10 rundt og en fjerde at transportere triglycerider rundt, som i dette tilfælde. Men det er nemt at give kolesterol skylden for LDL, så har man en grund til at sælge unødvendig kolesterol sænkende medicin.

VLDL molekylet er så lille at det kan smutte under blodkarrenes endotel og aflejre fedt der og synes at være en vigtig faktor i hjerte kar sygdom og blodprop. VLDL medfører dannelse af frie radikaler som igen giver universel betændelse i kroppen herunder indvendigt i blodkarrene (= hjertekar sygdom) og kan starte kræft mm.

Det er IKKE kolesterol der medfører hjerte-kar sygdom og blodprop, det er BETÆNDELSE (Inflammation) i blodkarrene forårsaget af bl.a. frugtsukker og mængder af det skadelige omega-6 (fler-umættet fedt), mens mættet fedt, kolesterol og omega-3 modvirker betændelse.

Dannelsen af VLDL og dermed evnen til at transportere fedt ud af leveren, er afhængig af cholin (B-vit compleks) og metionin, en essentiel aminosyre. En mangel på disse komponenter forværrer fedtleveren, fedtet kan ikke komme ud, men ophobes istedet. Desuden store mængder omega-6 olier (solsikke mm.) synes at fremme fedtlever, mens mættet fedt sammen med cholin og metionin og fravær af omega-6, synes at forebygge og måske helbrede leveren (choline and fatty lever).

Cholin findes i æg, lever, rejer, tun, laks, oksekød og kan dannes i kroppen ud fra aminosyren metionin. Metionin findes i kød, fisk og mejeriprodukter og lidt i grøntsager.

Frugtsukker og alkohol medfører såkaldt
metabolisk syndrom, hvor en af forandringerne er fedlever og senere skrumpe lever
Frugsukker (fruktose) er også ansvarlig for den brune farve når du opvarmer sukker, fx at brød bliver brunt, bruner kartofler eller kødet bliver brunt ved stegning. Fruktosen indgår i kemisk forbindelse med aminosyrer og danner kræft-fremkaldende stoffer, det samme foregår i din krop og blodårer, når fruktose danner forbindelser med aminosyrer.


Meget få i danmark er opmærksomme på disse skadelige ting omkring frugtsukker, har du fx. hørt det fra fødevare-styrelsen, fra læger eller diætister?
Frugtsukker er sødt - øger sult
Frugtsukker er i sin frie form meget sødt (1,7 gange mere end alm. sukker). Når man indtager alm sukker (sukrose), spaltes sukkeret i tarmen som glucose og fruktose som begge optages fra tarmen.

Indtages frugtsukker i sin frie form, fx via juice, cola, frugt, honning eller diabetiker chokolade, som er de ting hvor man finder frit frugtose, er det som sagt meget sødt (på tungen), men vores hjerne og krop får ikke den sukker den tror, for vi kan ikke "se" eller udnytte denne sukker, det giver ingen mætheds-fornemmelse via Leptin (mætheds-hormonet), det giver sult så man har lyst til at spise og drikke endnu mere (cola, juice).


Frugtsukker i frugt
Frugt indeholder frugtsukker, glucose og sukrose i varierende mængde.
Du kan spise frugt i begrænset mængde (fx. et par stk. daglig), fibrene i frugten modvirker i nogen grad de skadelige virkninger af frugtsukkeret.

Frugtsukker i frisk frugt: æble 9%, mango 7,9%, pære 7% , grape 7%, kirsebær 6,3%, banan 6 %, vandmelon 5,2%, kiwi 4,8%, appelsin 4,6%, hindbær 4,6%, fersken 4,1%, blåbær 3,7% ananas 3,6%, blommer 3,3%, abrikos 3,3%, jordbær 3% total fruktose.

De nævnte procenter er kun frugtsukker, da det er den skadelige del. Evt. Sukrose indhold i nævnte frugter er medtaget som 50% fruktose.
Glucose og glucose fra sukrose ikke medtaget.

1 alm æble på 150 g giver dig ca. 13 g Frugtsukker, som ca. svarer til den daglige anbefalede mængde frugtsukker, som USA's hjerteforening har sat! (12 g frugtsukker for kvinder 18 g for mænd)


Tørret frugt er rigtig slemt med stort indhold af total frugtsukker: rosin 33%, figner 27%, dadler 22%, svesker 15%, abrikoser 15%, banan 12%. Kun frugtsukker, andre sukker arter ikke medtaget.

Rosiner indeholder desuden 31 % glucose, som ikke er giftig, men med et total sukkerindhold på 65% er rosiner nærmest bolsjer.

Tørret frugt Mix som bliver solgt som snacks eller slik, er ofte tilsat extra sukker ud over den naturlige sukker og frugtsukker der er i frugten. Dermed bilver det ikke andet end slik med stort sukker indhold.

Se her for indholdet af frugtsukker i forskellig frugt: Table of Fruits and Sugars


Flydende frugt = juice er flydende sukker som indeholder ca 10 g sukker pr. 100 ml hvoraf ca. halvdelen er frugtsukker. Det flydende sukker cola indeholder ca. 10,6 g sukker pr. 100 ml hvoraf ca. 55% er frugtsukker. Så juice, cola og andre sodavand med tilsat sukker og majs sirup (høj fruktose) bør aldrig indtages, ligesom alm. sukker under enhver form aldrig bør indtages.Høj fruktose majs sirup (high Fructose corn syrup)
Det bliver mere og mere almindeligt med High fructose corn syrup (HFCS, majs sirup) som bruges overalt i USA, fordi det er meget billigere end alm. sukker og søder mere. Man bruger majs stivelse og med en enzymatisk proces, spalter man stivelsen (som hovedsalig er glucose) og laver noget af det om til fructose i frit form og altså ikke bundet i alm. sukker. Den frie fructose, gør at det er mere sødt. Høj fructose majs sirup anvendes overalt i fødevareindustrien, sodavand, brød, pålæg, morgenmad etc. på grund af dens ekstrem lave pris, høje sødme- og konsistens forbedrende-, samt fugtigheds præserverende egenskaber.

Høj fruktose majs sirup, er endnu mere skadeligt end alm. sukker, da det er enzymatisk beriget med fruktose, som jo er den skadelig del. Findes i variation med forskellig fruktose indhold, en alm. brugt variant i sodavand er 55% fruktose og 45% glucose og altså ikke de 50% som der er bundet i alm. sukker.


Glucose, druesukker, ikke gift
Det er sukkerets indhold af frugtsukker, som gør at alm. sukker er giftig og ikke glucose.
Som sagt udgør halvdelen af alm. sukker af glucose, som er en naturlig brændstof og energi kilde (blodsukker er glucose) for kroppens celler inklusiv hjernen og er godt i moderate mængder.
Glucose forbrændes enten straks eller lagres som glucogen i musklerne eller leveren og skader ikke leveren.


Stivelse (kæde af glucose), ikke gift
Glucose indgår i stivelse som er et langstrakt molekyle sammensat af mange glucose molekyler (brød, pasta, kartofler). Ved fordøjelsen nedbrydes stivelse til glucose som optages som glucose.

Stivelse er altså ikke giftigt, man skal dog ikke indtage store mængder glucose eller stivelse, fordi det giver store udsving i blodsukkeret, insulin resistens, diabetes og fedme på længere sigt med deraf følgende virkninger. Især stivelse i alm. hvidt brød, cornflakes og pasta er hurtigt nedbrydeligt til glucose og bevirker dermed store svingninger i blodsukkeret, mens de grovere ting med fibre som rugbrød, groft brød og havregrød, nedbrydes langsommere hvorved glucosen frigives mere jævnt.


Morgenmad med masser af sukker
Vær opmærksom på at stort set alle morgenmads produkter har tilsat alm. sukker i store mængder udover stivelses indholdet.


Honning er også frugtsukker
Honning indeholder total 82 g sukker pr. 100 g, hvoraf 40 g i total fruktose, 31 g glucose. Derudover 5g sucrose (halvdelen medregnet i total fruktose), maltose og nogle mere komplekse sukkerarter. Honning på Wiki


Raffineret sukker - er det værre?
Man hører tit at raffineret sukker, det hvide sukker, er værst i forhold til fx. brun farin, som er 94% tilsat hvidt sukker til sukkerrør saft (melasse), så det totale sukkerindhold er 95%.
Til det vil jeg sige, at alt sukker en noget skidt, brun farin indeholder lidt vand og nogle smagsstoffer, farvestoffer og lidt mineraler fra sukkerrør saften. Kalorie indholdet er 388 mod 406/ 100 g for det hvide sukker.
Sukker indholdet er 5% lavere end hvidt sukker, så på den måde kan man sige det er lidt bedre, men det er stadig 95% sukker som stadig er giftigt. Sødeevnen er så tilsvarende lavere, så hvis man skal have samme sødeevne og bruger mere, så er vi lige vidt.
Om sukker fra Dansukker (pdf)
Referencer om sukker & frugtsukker

Se denne artikel på Videnskab.dk:
Sukker er skadeligt
"Fruktose i almindeligt sukker er gift og forbruget bør reguleres på samme måde som alkohol og tobak, argumenterer amerikanske forskere. Nordiske eksperter er ikke helt uenige."

The Secrets of Sugar - CBC News.
Youtube video

Fructose is POISON: Sugar the Bitter Truth
Video med biokemisk dokumentation vedr sukker og frugtsukker. Dr. Lustig Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology, california university, explores the damage caused by sugary food.

Fruktose på Wikipedia - Dansk
fructose på Wiki - Engelsk
Sucrose på Wikipedia
Glucose på Wikipedia.Global fedme & diabetes epidemi
Sukker er den store bandit


Den store sukker indtagelse, er den helt store bandit i den globale fedme og diabetes epidemi, som er en katastrofe i USA og er ved at være det i Danmark.

Som nævnt tidligere forårsager sukker desuden en lang række andre sygdomme, herunder hjerte-kar, blodprop og kræft, som udgør de 2 største dødsårsager i Danmark og USA.

De største helbreds problemer i dag er relateret til kosten og det er kostens indhold af: Sukker, fler-umættet omega-6 fedt, hydrogeneret vegetabilsk fedt (hærdet fedt, trans fedt) som margarine, som er de helt store syndere.
Med i helbreds problemerne, er at vi får alt for lidt mættet fedt, for lidt kolesterol og for lidt fler-umættet omega-3 fedt (fiske olie).


USA's fedme og diabetes epidemi skyldes i høj grad
stor indtagelse af sukker. En epidemi som har bredt
sig globalt og som også er kommet til danmark.
Sukker holdig kost er en FED kost

Ud over kosten er der også de læge påførte helbredsproblemer, som de negative effekter af kolesterol medicin, som man helt misforstået, prøver at pådutte befolkningen. Danmark har en tvivlsom verdens record i denne medicin, 600.000 danskere får kolesterol nedsættende medicin uden grund.
Se siden om kolesterol

Da sukker er den helt store synder i helbredsproblemerne, og lige så giftigt som alkohol, kalorie for kalorie, så burde der være anbefalede grænser for indtagelse af sukker, lige som for alkohol. Så lad os se på det.


Anbefalet indtagelse af sukker, frugtsukker og alkohol
Desværre har fødevare-styrelsen ikke sat en rimelig daglig anbefalet indtagelse for frugtsukker, lige som for alkohol.
De har sat nogle alt for høje vejledninger, helt ude af trit med den tilgængelige viden (se længere nede).

Fødevare-styrelsen har heller ikke meget hjælp at hente fra såkaldte eksperter.
Formanden for ernærings rådet (som nu er nedlagt), Arne Astrup, fremsatte påstand om at sukker ikke feder

En udtalelse der var meget belejligt for Danisco sukkerfabrik, som da også havde financieret undersøgelse med 7 mill. Først 6½ år senere blev Arne Astrup nødt til at trække udtalelsen tilbage og meddelte i 2003 at sukker alligevel feder.
Senere var den gal igen, nu var det øl, som ikke feder, udtalte Arne Astrup. Den undersøgelse var ikke overraskende betalt af bryggerier.


Anbefalet mængde Alkohol
Drik kun den anbefalede mængde alkohol dvs 2 genstande dagligt for kvinder og 3 for mænd, det kender vi.

En genstand er 15 ml ren alkohol eller 12 gram. Så for kvinder er den anbefalede alkohol mængde daglig 24 g og for mænd 36 g. alkohol.
Husk frugtsukker og alkohol er lige giftigt Kalorie for Kalorie. Så 1 cal alkohol er lige så giftig som 1 cal frugtsukker.


Hvad er så en rimelig anbefalet mængde sukker?
Hvad er så en rimelig anbefalet mængde sukker og frugtsukker pr. dag? Husk frugtsukker og alkohol er lige giftigt Kalorie for Kalorie!

Hvor er der en rimelig anbefaling, der skulle hedde:
Spis kun x antal gram sukker eller frugtsukker dagligt, har du set det nogen steder.
Der er ikke meget hjælp at hente fra fødevare-styrelsen, som har sat en alt for høj grænse (se længere nede).

OK, her er noget fra USA som dagligt indtager 109 g. sukker pr person i gennemsnit og hvor denne sukker indtagelse er en kæmpe katastrofe.

Den amerikanske hjerte forening (American Heart Organisation) har anbefalet at nedsætte sukker indtagelsen og har angivet en anbefalet grænse for daglig indtagelse af sukker på 100 cal for kvinder og 150 cal for mænd. Der er ca. 4 cal pr. gram sukker så hvis du dividerer med 4 får du 25 g (kvinder) og 37 g. sukker for mænd.

Som du ser er denne anbefalede mængde sukker fra USA samme mængde alkohol i gram, som vi har i danmark.

Bemærkelsesværdigt og stor kredit at den amerikanske hjerte forening tør sætte nogle grænser. Der er generelt kæmpe kræfter fra industrien mod alt der nedsætter deres indtjening.

Som nævnt er det frugtsukker delen der er det slemme og det udgør halvdelen af sukkeret vægtmæssigt, så USA's grænser svarer til 12 g (48 cal) frugtsukker for kvinder og 18 g (72cal) for mænd.

Så disse grænser for frugtsukker er lavere end vores grænser for alkohol: 24 g alkohol (168 cal) for kvinder og 36 g alkohol (252 cal) for mænd (7 cal/g alkohol).


Chocking - fødevare-styrelsen
I denne pdf pjece fra fødevare-styrelsen og på denne side, angives at sukker op til 55 g for kvinder og 70 g. for mænd og 30-40 g for børnehave børn, eller max 10% af kalorie indtaget fra sukker, er sund kost. Samtidig fremgår intet vedr frugtsukker. Sørgeligt af vores officielle institution om levnedsmidler ikke kan finde ud af at give ordentlig vejledning og sætter ALT for høje grænser. Desuden slet ikke berører frugtsukkeret, som er det giftige.


Børns indtagelse af sukker
I denne pjece omtales børns sukker indtagelse: Sukker Fakta
Børns sukkerindtagelse er chokkerende og endnu højere end den høje grænse fødevare-styrelsen har sat.


1 dåse Cola - 35 g. sukker
1 alm dåse Cola (33 cl) indeholder 35 g. sukker, hvor frugtsukker udgør ca 55% fordi der bruges high fructose corn sirup (majs sirup) med ekstra meget og frit frugtsukker. Cola er ekstrem sød, fordi frugtsukker er mere sødt end alm. sukker.
Så med 1 dåse cola, har du fået mere end din daglige ration af frugtsukker...... men der er sukker i utrolig mange ting.

½ liter cola daglig 53g sukker - 19 kg.
sukker pr år - svarer til 10 kg. fedtSukker & frugtsukker i mange ting
Du finder sukker overalt når du handler. Selvfølgelig alle former for slik, kage, brød, rugbrød, drikke og frugt yogurt, mælkesnitte, frugt stang, frugt, juice, sodavand, kakaomælk, morgenmads produkter til børn !!!, ketchup, Syltede agurker, sennep, syltetøj, Dild-saucen, remoulade, saftevand, honning og meget meget mere. Det gælder selvfølgelig ikke de ting, der er kunstigt sødet, det er så en anden gift (aspartam) og en anden historie.
Kig på deklarationen. Husk at af alm. sukker er halvdelen frugtsukker, som er det skadelige.

Morgenmad med masser af sukker er ikke mad for mennesker - slet ikke for børn.
Vær opmærksom på at stort set alle morgenmads produkter har tilsat alm. sukker i store mængder udover stivelses indholdet.

Morgenmads dødslisten
De meget sukker holdige morgenmads produkter, må betegnes som rent slik. Hvis man oven i det hælder sukker på bliver det endnu værre. Det er simpelhen ikke mad for mennesker.

Her er morgenmads dødslisten med de værste først:
Frosties 37% sukker
Guldkorn 35% sukker
Crüsli chokolade 30% sukker.
Kellogg's All-Bran 22% sukker
Cheerios 21% sukker
Bran Flakes (coop) 18% sukker
Bran Flakes (urtekram) 15% sukker
Fuldkorn (special K) 13% sukker
Havre Flakes (axa) 12% sukker
Havre Fras (quaker) 11% sukker

Morgenmad tilbehør dødsliste
Sukker selvfølgelig = 100% sukker
Honning 82% sukker
Syltetøj op til 67% sukker
Rosiner 65% sukker
Pålægs chokolade 62% sukker
Nutella 56% sukker
Ren tørret banan, ikke stegt 28 % sukker hveraf 12% total frugtsukker
Tørret frugt mix måske 50% afhængig af frugttype og tilsat ekstra sukker ud over det naturlige i frugten.

Drikke yoghurt 12% sukker
Frugt yoghurt 10% sukker
Juice 10% sukker
Cacao mælk 9,5% sukker
Müsli - pas på sukker indhold, enten tilsat sukker eller sukker i tørret frugt som rosiner.

Du kan lave din egen sunde Müsli uden sukker, kun med havre og hvede flager og hakkede nødder og mandler.

Acceptable Morgenmads produkter med max 10% sukker (bedste først):
Ota Solgryn, Havregryn 1%
Rug Fras Quaker 3,7%
Fibre Flakes (urtekram) 6,8%
Kellogg's Corn Flakes 8%
Bran Flakes (sund fornuft) 8%
Havrefras 9,9%
Fitness (Nestle) 10%


Sund morgenmad
Havregryn, Ota Solgryn har 1% sukker, 10% fibre, 13% protein, vitaminer og mineraler og det eneste man bør indtage af kulhydrater (og tilbyde børn), sammen med groft brød og rugbrød.

Et ordentligt morgenmåltid kan derudover bestå af mælkeprodukter, så fede som muligt, sødmælk, yoghurt uden sukker, ost, smør, æg, bacon, kød eller kødpålæg, stegt laks, grøntsager fx. tomat, agurk mm og 1 stk. frugt.

Husk mættet fedt mætter i lang tid og feder ikke. Vi har desuden brug for mættet fedt og kolesterol, ikke mindst børn har brug for det. Hurtige kulhydrater som sukker og corn flakes feder og mætter ikke i lang tid og giver store svingninger i blodsukkeret

Det er sund fornuft at erstatte sukker og de hurtige kulhydrater med grove kulhydrater, fede mælkeprodukter, æg, kød og grønt. Det er sund kost og giver et stabilt blodsukker, mæthed lang tid, en sund krop, velvære og god indlæring.

Skummet mælk: det er meningsløst af fjerne det meget sunde mælkefedt fra mælk. Fedt feder ikke, det mætter og slanker dermed. Er du bange for at blive for tyk, er det kulhydrater, først og fremmest sukker, du skal skære ned på. Det er kulhydrater der er en fed kost.


Store svingninger i blodsukker
Det meget sukkerholdige og fiberfattige morgenmad er simpelthen ikke mad for mennesker og især ikke for børn. Det er meget hurtige kulhydrater som optages hurtigt, får blodsukkeret til at stige lynhurtigt, for at falde 1-2 timer senere under normalt niveau (på grund af stor insulin frigivelse). Blodsukker under niveau, giver træthed, sult, irritabilitet, aggresivitet, ukoncentration, dårlig indlæring. Det eneste man tænker på er at få noget at spise, helst sukker og så er det nemt at tage en chokolade bar, wienerbrød eller cola. Så kører karusellen igen med hurtig stigning i blodsukker og fald senere.
Svingningerne i blodsukker og insulin medfører med tiden diabetes, insulin resistens og fedme.
Derudover er sukkeret giftigt som forklaret tidligere, medførende endnu mere fedme og alverdens problemer.


Juice eller whisky - hvad er sundest?

Husk frugtsukker og alkohol er lige giftigt Kalorie for Kalorie!

Et glas juice på 225 ml indholder 22 g sukker, idet jeg regner med ca 10% sukker, total 89 cal. hvoraf 11 g er frugtsukker svarende til 44.5 Cal. (4,06 cal/g).

1 whisky 4 cl. (1 genstand) = 12 g ren alkohol 89 cal (7 cal/g).

Kalorie mæssigt er der det samme i whisky'en og 1 glas juice.
Gift mæssigt er det frugtsukker delen i juicen, der er lige så giftig som alkohol og der er 44,5 cal i fra frugtsukkeret, mens whisky har 89 cal fra alkohol. Whisky'en er altså dobbelt så giftig og du skal op på 450 ml juice eller 2 glas juice for at få samme giftighed som en genstand.

Juicen har også lidt fibre, lidt mineraler, vitaminer, plante flavonoider (plante farvestoffer) som er anti-oxidanter samt druesukker som udgør resten af calorierne.

0,45 L Juice svarer til 1 genstand
I Levergiftighed svarer 1 genstand whisky til 2 glas juice (0,45 liter). Juicen er lidt sundere på grund af andre ting end frugtsukker, men indeholder så dobbelt så mange calorier, nemlig total 178 cal hvor 1 genstand whisky indeholdt 89 cal


0,45 liter Cola svarer til 1 genstand
Vedr. Cola, så svarer knap ½ liter (450 ml) alm Cola til 1 genstand i lever giftighed. Cola har lidt mere sukker (10,6%) end juice og der er overvægt af fruktose (55%) i cola svarende til 105 cal fra frugtose. Cola'en har ingen fordele frem for Whisky, tværtimod den indeholder betydeligt flere calorier, totalt 53 g sukker svarende til 191 cal, hvor 1 genstand whisky indeholdt 89 cal..


Om Kalk tilskud & Magnesium tilskudOm KalkTag IKKE Kalk tilskud.
Talrige undersøgelser viser at for meget kalk (Kalcium, Calcium, Ca++) øger risikoen for hjertekar sygdom og blodprop.
Kalk tilskud (for meget kalk) formindsker ikke risiko for knogleskørhed, der er flere faktorer.

Du får nok kalk via en normal kost, enten via mælkeprodukter eller via en række vegetabilske fødevarer. Tilførsel af yderligere kalk vil skade dig.

Anbefalet daglig kalcium indtagelse:
børn 0-9 år 600-700 mg
teenager 10-17 år 900 mg
voksne kvinder/mænd 800 mg

Kalk reguleres af D-vit og Magnesium. Kalk og magnesium spiller samme og der skal være en balance. De fleste får for lidt magnesium og for meget kalk.
Derfor tag ikke kalk tilskud, men tag magnesium tilskud, 400 mg Magnesium citrat (fås i matas).

Alternativt for at få mere Magnesium: spis frø i bred forstand, sesam, fuldkorn, brune ris, nødder, mandler indeholder meget Magnesium. Brød, Grønne planter, grønkål, bønner, kikærter, broccoli, spinat, salat, persille, kål, indeholder Magnesium.


Kalk giver da stærke knogler, eller hvad?
Nej, der er 18 forskellige stoffer som er med til at give stærke knogler, hvoraf Magnesium er den vigtigste, fordi den kontrolerer Calcium, og aktiverer basisk fosfatase, nødvendig for optimal knogle celle aktivitet og knogle struktur.

Calcium og Magnesium er to biologiske antagonister, som i den rette balance kontrollerer en lang række funktioner i kroppen for at opretholde normal funktion. Hvis de kommer ud af balance, opstår der problemer, hvoraf hjerte-kar sygdom, blodprop, hjerte anfald og hjertesvigt, er en af de alvorlige.

Magnesium udfører sin funktion i Calcium omsætningen, ved at kontrollere Parathyroidea hormone, Calcitonin og D-vitamin. Hvis du ikke har nok Magnesium, kan dette system ikke fungere.

Calcium er et pro-inflammatorisk stof, mens Magnesium er en kraftig anti-inflammatorisk substans lige som omega-3.
Calcium fremmer betændelse, mens magnesium hæmmer betændelse.

Det antages at i tidligere tider, gennem menneskets udvikling og før mælkeprodukter, dvs for mere end 10.000 år, i stenalderen og længere tilbage, var forholdet calcium/magnesium i kosten ca. 1:1.

I den moderne kost, med stor calcium indtagelse via mælke produkter og reduceret magnesium indtagelse (mindre grønne grøntsager, fuldkorn, hele korn og frø, brune ris, nødder) er forholdet måske 5-10 dele Calcium til 1 del magnesium, altså for meget calcium i forhold til magnesium.

Magnesium indgår i 300 forskellige enzymatiske reaktioner i kroppen, hvor nerve transmission nerve-til-never og nerve-til-muskel er en af dem.

Man behøver magnesium for at Q10 kan fungere. Q10 er et vitamin lignende stof som er ansvarlig for energi produktionen i cellens mitokondrier, cellernes lille kraftværk.

Magnesium er vigtig i energi forsyningen, ATP produktionen, i musklerne og hjertemusklen. Uden magnesium kan musklerne ikke fungere.
Hjertet er den hårdest arbejdende muskel, som kræver konstant energi tilførsel.
Det største indhold af magnesium er hjertest venstre hjertekammer, der hvor der kræves størst arbejde, det er samtidig der hvor der er højst indhold af Q10, som er vigtig i hjertets energi forsyning.

Energi til muskel arbejdet kommer fra Magnesium-ATP (Magnesium-adenosine triphosphate).

Hver en celle i vores krop, særligt muskel cellerne, kræver konstant tilstedeværelse af magnesium for at kunne fungere optimalt.
Magnesium afslapper muskulatur, mens calcium kontraherer muskulatur, begge er nødvendige for normal muskel funktion.

For lidt magnesium, som er almindeligt, kan fx. give kramper i benene, ticks, spændte muskler, hjerte krampe, hjerte anfald, blodprop, migræne, osteoporose, for bare at nævne nogle ting.

Osteoporose - knogleskørhed
Knogleskørhed, som mange ældre kvinder kæmper med, skyldes
for lidt magnesium og for meget calcium. At tage calcium tilskud for at undgå knogleskørhed virker lige modsat, det afkalker knoglerne, fordi det driver magnesium ud af kroppen, magnesium som er nødvendigt for at opbygge knoglerne. Det er simpel biokemi.
Hvis du læser om osteoporose rundt omkring, får du at vide, at du skal tage kalk og D-vitamin, men intet om magnesium, altså mis-information som virker lige modsat.


Undgå knogleskørhed
Hvis en kvinde tager Kalk tilskud for at prøve at undgå eller helbrede knogle-skørhed, UDEN at tage magnesium - afkalkes knoglerne!!! - tilstanden bliver værre!!!

Tag Magnesium tilskud og D-vit tabl (UDEN kalk). Hvis du spiser mælke-produkter, får du kalk behovet på 800 mg dækket via kosten - at tage mere kalk vil skade dig og afkalke knoglerne.

Overskud af Calcium giver relativ magnesium mangel, idet magnesium drives ud af ATP systemet og ud af kroppen, hvorefter knoglerne ikke kan opbygges, idet knoglerne kræver magnesium for at kunne opbygges fordi Magnesium kontrollerer Calcium!


For stor calcium indtagelse og mangel på Magnesium kan medføre hjerte-kar sygdom, blodprop og hjerte svigt på grund af mangel på energi omsætning i hjertemusklen.

Folk med stort calcium og lav magnesium niveau kan risikere pludselig hjertedød pga. af ubalance mellem de to mineraler.

Overskud af calcium, får det til at aflejre sig indvendig i blodårerne efter først af have forårsaget inflammation. Høj sukker indtagelse og høj omega-6 indtagelse forårsager også inflammation og forværrer tilstanden.

Over tid tilstoppes blodkarrene af "plak" og noget af dette kan rive sig løs som en blodprop. Kolesterol er et stof der går ind og heler skader og at finde kolesterol i dette plak, er blot udtryk for kolesterolets funktion, det er kommet til for at prøve at reparere skaderne, men er ikke årsagen til denne plak aflejring, som de fleste fejlagtigt har troet i mange mange år.

I behandlingen af hjerte-kar sygdom, blodprop, hjerte anfald og hjertefejl, tager man slet ikke disse to vigtige mineraler, calcium og magnesium i betragtning.

Læger betragter kroppen som helt uafhængig af kosten, at kosten er uden betydning for kroppens funktion og at den eneste måde at helbrede på, er ved at ordinere medicin, som jo ikke helbreder eller fjerner årsagen, men kun lindrer symptomerne.

Det optimale forhold Calcium / magnesium er 1:1, sådan som det antages at have været i menneskets oprindelige kost, dvs 800 mg Calcium og 800 mg Magnesium.

De fleste får meget nemt 800 mg calcium, fx. 100 g ost så har man fået 8-900 mg calcium. De fleste får for lidt magnesium, derfor er det nødvendigt med et tilskud af magnesium og der vil jeg foreslå 400 mg Magnesium citrat som er letoptageligt, ikke andet end citrat. Derudover får man noget fra kosten hvis man spiser fuldkorn, diverse hele frø, nødder, mandler og grønne blad grøntsager. Alternativt kan man tage lidt mere Magnesium, men vær opmærksom på stort tilskud, kan give lidt tynd mave.

Ud over hjerte-kar sygdomme, kan for meget calcium give nyre og galde sten, forkalkninger i brystvæv og i fibromyalgi plagede muskler.


Anbefalet tilskud af Calcium: 0 (du får nok via kosten)

Anbefalet tilskud af magnesium: 400 mg Magnesium citrat (det der optages bedst, fås i matas) + magnesium rig kost.

D-Vitamin. Tag tilskud af D-Vit (uden kalk) som ren D-vit tabl.

Hvilke ting er der Kalk i?


Vand
drikke vand 12 mg pr. 100 ml (120 mg pr. liter). Hvor vandet er hårdt fx. københavn og syd øst sjælland, kan der være 250 mg pr. liter eller mere.

Animalske fødevarer kalcium mg/100 g

Ost
Faste ost fx. (Samsø, 45+). 970 mg
Brie, 45+. 720
Smelteost, 30+ 650
Feta, 40+. 620
Havarti, 60+. 500
mozzarella. 500

Mælk mm. kalcium mg/100 ml
Ymer naturel. 197
Yoghurt naturel. 136
Cultura. 127
Skummetmælk. 124
A38. 124
Sødmælk. 116
Letmælk, økologisk. 122
Creme fraiche 18 %. 97

kød, fisk, skaldyr mm. kalcium mg/100 g
Sardin & brisling i olie, konserves 400
Sild. 50
Reje, dybfrost. 86
Krabbekløer, rå. 120
Æg, hele. 40
Kylling, grillstegt. 23
fisk generelt. 10-20 mg
Kød & kød pålæg. 10 mg


Planter kalcium mg/100 g
Dild, tørret. 1784 mg
Birkes, frø. 1448
Sesamfrø, hele, tørrede. 959
Tang, konbu, tørret (kelp). 680
Mandel. 240
Grønkål, rå. 219
Spinat. 130
Hvide bønner, tørrede. 126
Kikærter, tørrede, rå 124
Broccoli. 100
Valnød. 80
Brune bønner, tørrede. 77
Brune linser, tørrede, rå. 70
Grønne bønner. 60
Hvidkål. 55
Salat, hoved. 52
Salat, Iceberg, rå. 16
Ris, polerede, rå. 52
Hvidkål, rå. 50
Gulerod, rå. 36
Grønne ærter, dybfrost. 35
Blomkål, rå. 25
Risengryn, grødris, brune, rå. 12
kartoffel rå. 7 mg

Brød & gryn kalcium mg/100 g
Havregryn, beriget med kalk. 237
Knækbrød. 87
Havregryn, ikke beriget. 53
hvedebrød, rundstykke, grovbolle, franskbrød. 40-70
rugbrød. 40Hvilke ting er der Magnesium i?

Magnesium, Mg i fødevarer mg/100 g
Kaffe, instant, pulver 390
Sesamfrø 351
Hvedeklid 480
Mandel 265
Pinjefrø 251
Kaffebønne, ristet, formalet 240
Havregryn, uspec. 200
Peanuts 190
Mungbønner, tørrede 189
Hvide bønner, tørrede 184
Kikærter, tørrede 160
Valnød 144
Pecannød, tørristet 132
Pecannød, tørret 121
Pistacienød, tørret 121
Mørk chokolade 121
Ris, brune 119
Hvedekerner, hele/knækkede 116
Knækbrød, hvede 104
Grahamsmel, fuldkornshvedemel 103
Knækbrød, rug 95
Kokosmel 90
Rugbrød, mørkt 53
Rugmel 51
Rugbrød, fuldkorn 46
Trekornsbrød 43
Grovbolle 37
Ris, polerede, rå 35
Ost Samsø, 30+ 32
Hvedebrød 31
Grønkål, dybfrost 31
Savoykål, rå 28
Grønne ærter, rå 28
Savoykål, rå 28
Spinat, rå 26
kød, fisk 25
Rosenkål 24
Broccoli 21
Kartoffel 20
Salat, hovedsalat 17
Blomkål 13
Sødmælk 11
Tomat 10
Referencer vedr. Kalk og Magnesium
Calcium, Ca i fødevarer
Magnesium, Mg i fødevarer
Calcium på Wiki
Magnesium på Wiki

Magnesium crucial to prevent congestive heart failure

The Calcium Wars: Magnesium deficiency causes heart disease


Magnesium: The most powerful relaxation mineral available...


Calcium Magnesium Balance


How Magnesium Functions in the Body


.


Hvor er "the missing link"
til den Amerikanske kost katastrofe
Hvad skete der lige her?
hvad er "The missing Link"

Hvordan kan det være folk i den vestlige verden de sidste 30 år pludselig er begynder at lide af fedme, sukkersyge, kræft, allergi og dør som fluer af hjerte-kar sygdomme?

I 1920-30'er var hjerte dødsfald i USA stort set ukendt med 3.000 om året, mens i 1960 var der 500.000 dødsfald årligt i USA og 800.000 i 2008 som følge af hjerte tilfælde og i dag er 41% af alle dødsfald i USA forårsaget af hjerte-kar sygdomme.


USA's kostkatastrofe - øjebliks billede
God bless Sukker, kulhydrat og vegetabilsk olie.


Hvad er årsager til denne kraftige forøgelse af dødsfald?

Fra 1920'er til i dag (USA), er mængden af indtaget mættet fedt pr. person faldet (især smør). Samtidig er kolesterol indtagelsen med kosten kun steget ca. 1%.
Samtidig er indtagelse af vegetabilsk margarine og vegetabilske olier steget voldsomt.

Alligevel er man i mange år blevet fortalt at mættet fedt (smør og animalsk fedt) og kolesterol er årsag til hjerte tilfælde, lyder det sandsynligt, ud fra disse tal? - nej vel, og der er da heller ikke nogen sammenhæng mellem hjerte tilfælde og stort indtag af mættet fedt, tværtimod mættet fedt er sundt.Er dette sund mad?
- de første 6 mdr. får baby ikke andet!

Er modermælk sundt?
Ja, selvfølgelig er modermælk sundt, det er naturens egen mad i egen emballage, det fås ikke bedre. Der er meget mættet fedt samt 0,5% kolesterol i modermælk, som barnet skal bruge for at udvikle sig normalt og udvikle hjernen og nervesystemet normalt. Mættet fedt indgår i alle cellers cellemembraner med ca. 50% af cellemembranens fedt og er vigtig for opretholdel-sen af normale cellefunktioner.

Modermælk indeholder også en stor del enkelt u-mættet fedt som oleinsyre ca. 30 %, det samme der er i oliven- og avocado olie. Der er en mindre del af fler-umættede fedtstoffer ca. 15% total af omega-3 og 6.

Jamen, hvordan kan modermælk være sundt, når halv-delen af fedtet i mælken er mættet fedt? - og så er der også kolesterol i mælken!

Mælk fra alle pattedyr f.eks vildtlevende chimpanser, som er vores nærmeste slægtninge og alm. komælk, indeholder en stor del mættet fedt, ca. halvdelen af fedtet, samt kolesterol, sådan er det. Det er naturen. Tror du det er usundt?
Nej, det er sundt!Jamen alle autoriteter har i 25 år sagt, at vi skal holde os langt fra mættet fedt, smør og æg og holde os langt væk fra kolesterol, fordi de påstod det var usundt og gav blodpropper i hjertet og åreforkalk-ning... og istedet spise vegetabilsk margarine, umæt-tede fedtsyrer og masser af brød og kulhydrater som bunden af den madpyramide de opfandt for 25 år siden.

DER var "The missing Link"
... selve årsagen til den vestlige syge!


Det er lige præcis de såkaldte eksperters kost anbefalinger, der er årsag til "den vestlige syge": Fedme, sukkersyge, kræft, allergi og hjerte-kar sygdomme og måske meget mere!Og her begyndte det.
Forsiden af Time 26.marts 1984
En artiklen med overskriften
"Hold the Eggs and Butter"

Artiklen starter: "Cholesterol is proved deadly, and our diet may never be the same. This year began with the announcement by the Federal Government..."

Uden dokumentation kommer myndighederne, med pres fra margarine giganterne, med anbefalinger om hvad vi skal spise og ikke må spise: ingen smør, bacon, æg , mættet fedt og kolesterol, det er dødeligt fordi det får blod kolesterol til at stige og giver blodpropper og død hedder det sig.

Vi skal spise: margarine og vegetabilske olier og masser af kulhydrater. Hermed iværksatte de amerikanske myndigheder den amerikanske kost katastrofe.

Der er ingen dokumentation for at mættet fedt og kolesterol er usundt, der er ingen dokumentation for at kolesterol i kosten, eller forhøjet kolesterol i blodet medfører hjerte-karsygdomme og blodpropper i hjer-tet og åreforkalkning.


Den kraftige forøgelse af dødsfald som følge af hjerte anfald i USA fra 20'erne til 1960 er sam-menfaldende med en kraftig stigning i forbruget af margarine baseret på vegetabilske olier.

Epidemien af sygdom og usundhed eksploderede yderligere med sundheds myndighedernes intro-duktion af mad-pyramiden og såkaldt "sund kost" i 1984.
USA's første kostvejledninger kom i 1980 og mad-pyramiden i 1984. Fra starten af 80'erne eksploderede fedme og usundhed i USA. USDA Dietary Guidelines fra U.S. Department of Agriculture "landbrugsministerium".


Pres fra margarine industrien
-og den vegetabilske olie industri


Hele margarine industrien startede meget tidligere i 1911 med firmaet Crisco i USA (forkortelse for crystal-lized cottonseed oil), som købte et britisk patent i 1909 på fremstilling af margarine og firmaet produ-cerede den første margarine af cotton seed, bomulsfrø olie som blev hydrogeneret og farvet, så det blev fast og kom til at ligne smør og meget billigere. Crisco ek-sisterer fortsat og laver forskellige madolier og mar-gariner.

Der er ingen dokumentation for at umættede fedtstof-fer og masser af kulhydrater som der er i brød, er bed-re. Det er bare et stort eksperiment hvor hundrede af milioner af mennesker er holdt som gidsler i industri-ens og myndighedernes store eksperiment hvor vi alle var forsøgsdyr.

Med pres fra margarine industrien - soja olie - majs olie -industrien får vi (i USA og Europa) at vide at umættet fedt, som der er i smør og animalsk fedt er usundt og vi skal gå over til vegetabilsk margarine

lavet på soja olie, majsolie og solsikke olie og spise de samme olier som flydende madolier. Og samtidig gå over til at spise masser af brød.

Tænk på det er der er meget store og pengestærke organisationer i margarine, soja, majs og solsikke industrien.

Vi snakker om lobbyisme, påvirkning af myndigheder, betalt forskning ... og betalte forskere, placerede ar-tikler om deres produkts fortræffeligheder .... og ikke mindst om konkurrenternes dårlige produkt ( fortæller f.eks. at smør og mættet fedt dør du af!), fordrejede sandheder,

....så forstår du at der er stærke kræfter mod at vi skal leve sundere, at få sandheden frem og at vende tilbage til det tidligere sunde liv, vi havde engang!


.


Blev man så sundere af kost anbefalingerne?


Var det så sundere at gå væk fra mættet fedt ...og droppe smør og animalsk fedt og gå over til umættede spiseolier og margarine lavet af samme olier, samt masser af kulhydrater?

Svaret giver sig selv, de foreslåede nye kost vejled-ninger var et eksperiment, iværksat med pres fra margarine og den vegetabilske olie industri, unden dokumenteret grund-lag. Dette eksperiment var en kæmpe fejltagelse og årsag til den vestlige syge og årsag til millioner af døde som følge af den vestlige syge, blodpropper i hjertet, kræft mm. samt stærkt forringet livskvalitet.

Uanset at de gamle kostanbefalinger var forkerte ved-bliver de danske myndigheder, organisationer, medici-nal industrien og diverse rådgivninger, samt de fleste læger, at fortsætte med at komme med samme forker-te råd.

Der er enkelte læger, diætister og enkelte andre i Danmark, som er ved at vågne op og ser hvad der er galt. I USA og sverige er man ved at vågne op. Men der er langt endnu.

Vi kæmper med indgroede forkvaklede forestillinger og fordrejede fakta, mod margarine - og olie giganter og mod medicinal industrien som lever stort af den vestlige verdens sygdomme, med kæmpe salg af insulin og kolesterol nedsænkende medicin.

Man kan helt undgå kolesterol nedsænkende medicin (fordi det simpelthen er unødvendigt), der er ingen grund til at sænke kolesterolet tværtimod. Man kan stærkt begrænse brugen af insulin, fordi ved rigtig kost kan de fleste komme ud af diabetes, både type 1 og 2..

.


Hjerte anfald - blodprop i hjertet er almindeligste årsag til død . . . og invaliditet i den vestlige verden


Kolesterol Kost og kolesterol nedsænkende medicin
Danmark har verdens rekord på 12. år i forbrug af kolesterol medicin

- 600.000 får medicin - helt unødigt! ... for Kolesterol giver ikke hjertesygdom
og det er skadeligt at sænke kolesterolet læs mere ....


Er det dig næste gang
hjerteanfald, invaliditet og død

... eller vil du ændre din kost og få 25 år ekstra levetid? - simpelt spørgsmål - enkelt svar!

Normalt hjerte
.

Hvorfor blev vi syge af den tidligere anbefalede kost ?
Hvad er årsagen til den vestlige syge!


Faktorer der har negativ indvirkning på helbreddet og årsag til den vestlige syge1. Margarine med hydrogenerede vegetabilske olier

2. Margarine med transfedt

3. Rafinerede fedtstoffer, alle slags. Er kemisk behandlet

4. Stor mængde af fler u-mættede fedtstoffer, for meget Omega-6 olie (linolsyre). Inflammations fremmende

5. For meget omega-6 i forhold til omega-3

6. Cellemembranen bliver slatten og utæt hvorved cellefunktionen skades

7. For få mættede fedtstoffer

8. dannelse af frie radikaler som påvirker alt i kroppen, som bliver oxideret og ældes

9. For meget kulhydrater, påvirker blodsukker med forøget risiko for diabetes og der dannes frie radikaler

10. Frie radikaler giver celleskader i hele kroppen medførende forskellige sygdomme inklusiv skader på celledelings mekanismen, hvilket medfører kræft


Inflammation i kroppen er årsagen til alle sygdommene


Overordnet set sker der en
inflammation, betænd-else, i hele kroppen, udløst af ovenstående faktorer.

Om denne inflammation
En inflammation kaldes også betændelse, det er krop-pens reaktion på at blive udsat for en skade. Du kan sammenligne det med når du skraber eller brænder huden. Du bliver rød, irriteret og øm, fordi der udløses forskellige kemiske substanser inde i huden. Der strømmer mere blod til, derfor bliver det rødt.

Funktionen er at reparere den skade der er sket, cel-ler på stedet, samt hvide blodlegemer som vandrer ud fra blodkarrene ,udløser forskellige kemiske stoffer som udløser denne betændelses tilstand og starten på reparation af skaden.

Betændelsen behøver ikke at være en infektions til-stand med bakterier eller vira. Det kan være en steril betændelse og det er det, der sker inde i kroppen når den bliver "brændt" indvendig af de fremmede kemis-ke stoffer vi indtager og de stoffer der dannes som følge af dem, frie radikaler.

Hjertekirurgen omtalt ovenfor, har opereret 5.000 hjerter og i alle tilfælde har han iagtaget med egne øjne, at blodårerne indvendigt er betændte, som når man skrubber dem flere gange om dagen med en stiv børste gennem et stykke tid. Inflammationen er i hele kroppen, alle celler og væv og altså også invendigt i blodårerne.

Det er altså en inflammation inde i kroppen, som er den fælles årsag til hele rækken af de vestlige syg-domme. Dermed kan man ved at modvirke denne inflammation, slippe af med alle sygdommene på en gang.

Inflammationen skyldes overdreven indtagelse af Omega-6 fedtstoffer, som omdannes til prostaglandin 2, som er et inflammations fremmende stof, samt overdreven indtagelse af sukker og kulhydrat.

Samlet set er de 3 største faktorer i kroppen, som er ansvarlig for denne inflammation og ansvarlig for den vestlige syge:

A. frie radikaler

B. slattne og utætte celle membraner og generel inflammation i hele kroppen på grund af overdreven indtagelse af omega-6

C. For meget kulhydrater incl. sukker giver Sukker-syge, fedme, inflammation & mange frie radikaler.


Hvad gør de frie radikaler?
De frie radikaler fremskynder aldringsprocessen, en biologisk oxidation, kroppen "ruster" indefra. Eksempler på oxidation er, når et æble bliver brunt, når det skrælles, når søm ruster, eller når vi med alderen får rynker i ansigtet.

Ved nærmest alle sygdomme spiller de skadelige frie radikaler en meget stor rolle. Frie radikalers ødelæggende virkning er også årsag til de 2 store dødsår-sager: hjerte-kar sygdommen og kræft. Generelt er frie radikaler ansvarlig for ældning og mange sygdomme. Stress øger også øger dannelsen af frie radikaler.

A. Hvilke af vores faktorer danner frie radikaler?

hydrogenerede olier
De hydrogenerede olier i magarine og ødelagte olier i rafinerede olier (olier som ikke er jomfru olie) danner frie radikaler.

Transfedt
Transfedt i margarine danner frie radikaler. Transfedt er nu ved lov begrænset til et indhold på 2%, men der har i mange mange år været et meget højt indhold (50%) af transfedt i margarine, og dermed i brød, kage, færdiglavet mad, restaurant mad og alle pro-dukter hvor margarine indgår.

Fler umættede fedtsyrer
En af årsagerne til, at fler umættede fedtsyrer med-fører så mange helbredsproblemer er, at de har en tendens til at oxidere og blive harske når de udsæt-tes for varme, ilt og fugt som i madlavning og fremstilling. Karakteristisk for harske olier er, at de er fyldt med frie radikaler.

Sukker
Sukker skaber inflammation (betændelse), som øger produktionen af frie radikaler, som fremmer ældning, kræft og sygdomme.
Alt kulhydrat (sukker og stivelse fra brød, ris, pasta, kar-tofler) bliver nedbrudt til sukker i kroppen, hvor glucose delen af sukkeret, er ansvarlig for store svingninger i blod-sukkeret (risiko for udvikling af diabetes), og følelse af sult når sukkeret er lavt, hvorved man bare SKAL have noget at spise og helst mere sukker i form af en pose slik eller chokoladebar, hvilket medfører yderligere problemer, en ond cirkel.


B. Slattne og utætte celle membraner

Cellemembranens opbygning og fordeling af fedt-stoffer i cellemembranen, er forklaret særskilt længere nede, så jeg henviser dertil og vil nøjes med at opsu-mere her:

Ved indtagelse af store mængder omega-6 indbygges det i cellemembranen i stor mængde og gør den ustabil, den bliver slatten og utæt og cellens funktion bliver unormal. Omvendt medvirker mættet fedt og kole-sterol til at gøre celle membranen stabil.

Kan du forestille dig at alle dine celler er blevet mere slatne og utætte, så stoffer unormalt siver ud og ind og kan du forestille dig hvad det kan afstedkomme af alle mulige sygdomme, virkninger og betændelses tilstande?
I tillæg danner disse forstyrrelser frie radikaler.

Når du vælger at indtage mange fler u-mættede fedt-syrer vælger du at dine celler skal være mere slatne og utætte. Du er blevet fortalt af alle sundheds instanser at du skal gøre dine celle udtætte og udsætte dig selv for et dårligt helbred.


Hvad med allergi, som resultat af de utætte celler, der kan nemt være en sammenhæng der!

Hvad med neurologiske sygdomme. hjerne og nerver indeholder store mængder fedtstoffer, hvor de fungerer som isolering for de elektriske impulser, lige som isoleringen på en ledning.

Og hvad med ADHD og alle de forstyrrede børn der bliver diagnosticeret i dag? Prøv at give dem en ordentlig kost først før I går til psykolog..

Frie radikaler og hvad gør de?

Kroppens enzymer og kostens anti-oxidanter bekæmper frie radikaler!

Mere om frie radikaler og hvad gør de

I kroppen dannes der såkaldte "frie radikaler" ved det normale stofskifte hvor vi nedbryder maden og får energi og byggestene til nye celler og væv.

De frie radikaler" er meget ustabile og aktive kemiske brudstykker af molekyler, som mangler en kemisk binding og derfor søger at danne forbindelse med det første det bedste molekyle de møder, for at gøre sig stabile. Herved kan de gøre stor skade på det mole-kyle de forbinder sig med og lave stor skade på krop-pens celler. De har en meget kort levetid og skal helst uskadeliggøres inden de laver skade.

som sagt er dannelsen af frie radikaler en normal process, men fødemidlerne kan indeholde stoffer som selv er frie radikaler eller som fremprovokerer ekstra mange frie radikaler. Giftstoffer, røg og forureninger som vi bliver udsat for danner også frie radikaler og f.eks metal forurening er særlig slem til at danne ekstra mange frie radikaler, når vi får dem ind i kroppen.

Vi vælger også selv at udsætte os for frie radikaler, når vi ryger eller er i solen. Den ultraviolette ståling danner frie radikaler i huden, som ælder og rynker huden. I køkkenet laver vi frie radikaler i maden hvis vi steger for hårdt (stegemutagener) eller hvis vi op-varmer olien for meget eller bruger fler u-mættet olier som ikke må bruges til opvarmning.

De frie radikaler reagerer oftest ved at ilte (oxidere) det molekyle de forbinder sig med, hverved dannes brintover ilte forbindelser som er skadelige.


Organismen har udviklet et enzym system som lyn-hurtigt uskadeliggør og fjerner disse frie radikaler, inden de gør skade på organismen. Derudover får vi via kosten anti-oxidanter som på samme måde er med til at uskadelig-gøre de frie radikaler.
Hvis vi får for mange frie radikaler kan kroppen ikke følge med og der opstår skader.

Med alderen falder mængden af beskyttende enzym-er, det betyder at de frie radikaler har større råderum og lever længere, så de kan gøre skade på organis-men, altså ældnings processen er i gang.

Det er vigtigt vi får anti-oxidanter med kosten, hele livet og især som ældre, idet der er vores egen be-skyttelse mod frie radikaler svagere.


Hvorfor får vi gråt hår?
Vores aldringstegn skyldes de frie radikaler. Et meget fint eksempel, er at vi får gråt hår som ældre. Det er et af ældnings symptomerne at håret bliver gråt.

Det skyldes at der dannes brintoverilte (H202) i hårrødder-ne som forhindrer indbygningen af melanin i håret (det naturlige farvestof).
Normalt sørger enzymet catalase (som er en del af vores enzymsystem mod frie radikaler), for at spalte brint-overilte, men når enzymaktiviteten falder med alderen, får brint-overilte tid til at virke og håret bliver hvidt. Folk som vil blege deres hår bruger brintover-ilte.

.


Få et langt liv - undgå for hurtig ældning
Anti-oxidanter forlænger livet


Sund kost er vigtigt for et sundt og langt liv
Din kost er dit brændstof som giver dig energi og bygge-stene til at opbygge og vedligeholde din krop. Hvis brænd-stoffet ikke er i orden, hakker du dig igen-nem livet og går i stå tidligt, både mentalt og fysisk og motoren går helt ud på et tidligt tidspunkt når du dør.


Opskriften på et langt og sundt liv

1. Sund kost som beskrevet tidligere

2. Antioxidanter. Inklusiv Q10 tag 2x30mg/dgl

3. Hold dig aktivt både mentalt, fysisk og socialt. Gå til et eller andet hvor du har aktivitet og social samvær. Ældreklubber er super gode når du kommer op i årene.

4. Få motion daglig. En gåtur, cykling, svømning, badminton osv. det behøver ikke være hård træning.

5. Hold din krop i træning, styrk ryggen og overkrop med øvelser eller gymnastik. Få maven væk med træning, ordentlig kost og slankekur.

6. Pas på med medicin, det kan være bivirkningerne overstiger virkningen. F.eks. nervemedicin kan undgås i mange tilfælde med rigtig kost, motion og aktiviteter.

7. Rygning er selvfølgelig kraftigt skadeligt på dit helbred, livskvalitet, livslængde. Det giver hurtig ældning og hurtig død.

8. alkohol er sundt i små mængder, især rødvin, men hold dig til anbefalingerne om max 2-3 genstande daglig.

9. tag omega-3 kapsler daglig. MEGET VIGTIGT
10. Tag hjerte magnyl som forebyggelse mod blodpropper. Mere om det nedenfor.


Anti-Oxidanter
Anti-oxidanter er en vigtig del af vores kost som er livsforlængende og forbyggende mod for tidlig æld-ning og diverse sygdomme som f.eks. kræft og hjerte-kar sygdomme. Der findes over 1000 forskelllige anti-oxidanter i vores kost, om den ene er vigtigere end den anden er der ingen der ved, ej heller hvor meget den enkelte betyder. Derfor er det vigtigt vi får en va-rieret kost, for at få så mange forskellige som muligt.

Der er især mange anti-oxidanter i frugt og grønt. Mange af de kraftige farvestoffer, som giver farve til frugt og grønt er netop disse anti-oxidanter.

Andre anti-oxidanter er de bitre, sammensnærpende og kraftigt smagende stoffer som f.eks. du finder i mørk chokolade og kakao pulver, i kanel og stødt nelliker, i et surt æble, i rødvin og i krydderier.

Kanel, stødte nellliker, kakao pulver er nogle af de kraftigste naturlige plante anti-oxidanter. Kaffe er også en kraftig anti-oxidant.

Anti-oxidanter er det der kommer med kosten, mens kroppens eget forsvar er et enzym-system. Fælles for de 2 forsvar, er at de neutraliserer frie radikaler som enten dannes som en naturlig del af stofstiftet, men også fremprovokeres af mindre heldige ting i vores kost f.eks. sukker og overdreven indtagelse af kul-hydrater og indtagelser af omega-6 overdosis.

Kræft er mange forskellige ting og der er forskellige former. Fælles for dem er at celledelingen er løbet løbsk, samt at en af de medvirkende faktorer er frie radikaler, som bombarderer vores krop fra vi bliver undfanget og til den vi er idag.
Derfor vil alt der neutraliserer frie radikaler, modvirke kræft og det er så her kostens naturlige anti-oxidan-ter kommer ind.

Kræft er næsten en normal ting hos et individ, dyr eller mennesker, når det kommer op i årene. Det skyl-des at vi er blevet udsat for et bombardement af ska-delige stoffer, gennem hele livet, som påvirker celledelingen herunder DNA duplikationen, samt at vores eget naturlige forsvar mod frie radikaler, vores anti-oxidative enzymsystem, svækkes med alderen.

Så meget desto vigtigerer, er det at vi som ældre får rigeligt med anti-oxidanter med kosten for at holde trit med de skadelige stoffer vi bliver udsat for og for at holde kræften i skak.
Jeg vil ikke komme nærmere ind på mental og fysisk træning, motion og aktivt liv, der er mange andre steder du kan finde info om det.
Jeg vil nøjes med at omtale anti-oxidanter, som er en vigtig del af vores kost som er livsforlængende og forbyggende mod diverse sygdomme som f.eks. kræft.Gode anti-oxidanter
Et glas rødvin daglig, et stykke mørk chokolade, et æble. Kanel, kakao-pulver. Salat, grønt og frugt, de såkaldte "seks om dagen". Endvidere Q10, C-vitamin, A-vitamin, Selen og E-vitamin.


Rødvin, især fra sydvest frankrig indeholder
Resveratrol, en vigtig anti-oxidant.

Indholdet af anti-oxidanter i levnedsmidler
Indholdet af Anti-oxidanter i et levnedsmiddel, kan angives enten som mg pr. 100 g. eller som ORAC enhed, som er en enhed der angiver oxidative reduce-rende evner i laboratoriet (ved en bestemt test): de såkaldte "ORAC Units".
Antioxidant Values of Foods Sorted by
ORAC Value

Der er usikkerhed hvordan man i det hele tages kan måle evnen til at virke som anti-oxidant i kroppen, altså når man har spist det. En ting er at analysere evnen i laboratoriet, noget andet er hvordan det fak- tisk virker i kroppen. Størrelsen af molekylet har ind-flydelse på om det optages direkte eller nedbrydes, og hvis det nedbrydes hvor meget er det så værd?

En anden ting er, at der er over 1000 forskellige stof-fer som virker anti-oxidative og hvordan skal man lave én test der tager højde for så mange forskelllige stof-fer?

Anti-oxidanterne i Planter, frugter, grøntsager og krydderier, omfattes af forskellige plantefarvestoffer og aroma-stoffer, såkaldte fytokemikalier.

De omfatter Procyanidiner, proanthocyanidin, flavo-noider og polyphenoler og en mere kompleks variation som gruppen af tanniner (garvesyre agtige stoffer).

De findes mest i kanel og kakao, rødvin, grøn te, sort te og æbler. Kakao bønner har det største indhold af flavonoider af nogen plante. Af æbler har Granny Smith det største indhold, derefter Red delicious og fiji.
Anti-oxidanter har tit en bitter skarp smag, som du kender fra kakao, kanel og krydderier og fra det bitre i rødvin og skallen fra æbler og bær samt kaffe og te.

Proanthocyanidin Content of Foods
download rapport.
download PDF fil


Kaffe og te (grøn og sort)
Begge har et stort indhold af anti-oxidanter. De er sunde og giver længere liv og forebygger sygdomme herunder hjerte-kar sygdomme og kræft.
Er du kvinde og ønsker at blive gravid skal du ikke ha-ve kaffe, men te (alm., ikke grøn te), idet kaffe ned-sætter fertiliteten hos kvinder med 30 %, mens alm. te øger fertiliteten.

Vitamin A findes i lever, gulerødder, mælk, æg og ost.
Vitamin C findes i frugter og grøntsager, avocado, kornprodukter, kød og fisk.
Vitamin E, også kaldet alpha-tocopherol, findes i mandler, nødder, avocado, broccoli og andet.

Selen
Er en anti oxidant, som virker sammen med Vitamin E. Selen er et essentielt mineral, som vi skal have.
Undersøgelser har vist at selen modvirker diabetes 2 (se mere om selen længere nede i diabetes afsnittet).

Q10 er vigtig og nødvendig, indgår i cellens energi produktion og er en vigtig anti-oxidant. Vi får noget med kosten, men det meste syntetiserer vi selv. Men produktionen falder med alderen. Et af de levneds midler med højest koncentration er hjerte. NB er altså vigtig for normal hjertefunktion. Tag 2x 30 mg dagligt, fås som kosttilskud.

Chokolade
Den rå kakaobønne er den plante der indeholder størst indhold overhovedet. Ved forarbejdningen til kakao pulver og videre til chokolade går noget af de gavnlige flavonoider tabt, men kakaopulver og mørk chokolade har stadig stort inhold af flavonoider.

kakaobønnen, hedder Theobroma cacao og theobro-ma betyder "
gudernes spise" (Theo = gud, Broma = Spise), og det er der nok mange der vil skrive under på. Chokolade ER guddommeligt. Kakao har et højt indhold af polyfenoler herunder flavonoider. Flavanoler er den dominerende flavonoidtype i kakao-bønnen.
Chokolade sænker blodtrykket og modvirker blodprop-per.
Chokolade øger også hjernens indhold af serotonin som er hjernens lykkestof. Depression er karakteris-tisk ved et lavt serotonin niveau og anti-depresiv me-dicin (lykkepiller), øger hjernes indhold af serotonin.
nin.

Chokolade indholder også sundt mættet fedt (kakao fedt).


Det SKAL være mørk chokolade med minimum 70% kakao. Det er det bitre der er det gode. Hvis det ikke er bittert, er det fjernet kunstigt.
Hvor meget chokolade pr. dag? - jeg har set angivet ca. 20-25 g
Chokolade og andre levnedsmidler er ikke deklareret m.h.t. anti-oxidanter eller flavonoider, så vi kan kun gå efter det bitre. Det eneste jeg har fundet, som er undesøgt er, marabou 86%, der er ca. 330 mg. flavo-noider pr. 100 g.

Hvis du kun går efter anti-oxidanterne, er ren kakao pulver bedre end mørk chokolade, da det indeholder mere pr. 100 g. Se:
Chokolades sundhedsfordele

I ORAC testen ligger krydderier, kanel og kakao pulver helt i top.

Liste over anti-oxidanter
ORAC værdi
Nelliker, stødt
290,283
oregano, tørret
175,295
rosmarin, tørret
165,280
timian, tørret
157,380
kanel
131,420
Gurkemeje
127,068
vanilje stænger
122,400
salvie, tørret
119,929
kakao pulver
55,653
mørk chokolade
50.000
karry pulver
48,504
Pebber, hvid
40,700
Ingefær, stødt
39,041
chilli pulver
23,636
paprika
21,932
cayenne pebber
19,671
brombær, friske
19,220
ingefær frisk
14,840
rosiner
10,450
blåbær, tranebær, solbær
9,000
artiskok kogt
9,416
bønner, mørke, røde, sorte
8,606
rødvin Cabernet Sauvignon
4,523
mandler, jordbær
4,454
æbler skræl. Red Delicious
4,275
Granny Smith med skræl
3,898
rødvin, alm
3,607
rosiner
3,406
Broccoli rå
3,083
æbler golden delicious
2,670

Taget i betragtning at listen er en laboratorie under-søgelse og altså usikker i hvilken udstrækning det gælder når man spiser det, har jeg følgende tilgang til indtagelse af anti-oxidanter.

Spis varieret - Farverigt og krydret

1. Farverigt

De forskellige frugter og grøntsager indeholder for-skellige plantefarvestoffer, såkaldte fytokemikalier, som er en del af anti-oxidanterne. De gule frugter og grøntsager indeholder hovedsaglig en type, de røde en anden type, de grønne en 3. type.
Ved at spise varieret og "farverigt", altså vælge for-skellig farve grøntsager og frugter sikrer du dig så mange forskelllige anti-oxidanter som muligt.

De gule: indeholder beta-caroten, som du kender fra det gule i gulerødder. findes i andre gule og orange frugter og grøntsager, som f.eks. fersken, mango og melon. Findes også i grønne grøntsager som kål, spi-nat, grønkål og salat. Avocado især det grønne lige under skallen.
De røde: Lycopen er et kraftigt anti-oxidant som find-es i tomat, rød grape, blod appelsin, vandmelon, pa-paya. Tomat langt den vigtigste.
De grønne: Lutein er et vigtigt anti-oxidant, som find-es i bladgrøntsager, som spinat, salat og kål.

2. Krydret
Som det fremgår af listen ovenfor er krydderier noget at det der er aller mest anti-oxidanter i. Nu er det ik-ke så meget man plejer at spise af krydderier, men du kan tænke på det, når du laver mad, at bruge krydderier af forskellig slags. Oregano, stødt nelliker, kanel, rosmarin og timian er noget af det der er mest i. Kakao pulver er også høj på listen, så du kan over-veje at bruge kakao i f.eks. smoothie, frugtjuice, fru-gtmos.

Kanel er det stof der indeholder mest anti-oxidant
målt i mg pr. vægtenhed og er også højt på ORAC list-en.
Kanel omfatter alm. kanel (cassia kanel, kinesisk kan-el) og ægte kanel (ceylon kanel f.eks. fra "urte-kram" fås i Irma). Det man normalt kender som kanel er den uægte kanel. Det er 2 forskellige arter af samme slægt. De har begge kæmpe stort indhold af anti-oxi-dant, men de er ikke helt ens på det punkt.

Den alm. kanel indeholder desuden kumarol, et blod-fortyndende stof som også rottegift er lavet af og som man også bruger til human medicin (marvan). Der er en øverste sikkerheds grænse på 3 gram indtagelse pr. dag af cassia kanel (fremgår af FDA).

Du kan bruge Kanel i smoothies, og bagværk og an-det. Det går jo også fantastisk sammen med æbler, æblemos, æblegrød.

Antioxidants and Cancer Prevention:
Klik her

Enter your text here...