Multiple Sklerose - Kost og Alternativ Behandling af Multiple Sklerose

ALS - Amyotrofisk Lateral Sklerose er ikke det samme som Multiple Sklerose. Om ALS alternativ behandling se nedenfor.

Af Wikipedia fremgår: "Multiple Sklerose (MS) er en kronisk, uhelbredelig neurologisk sygdom, som rammer centralnervesystemet, det vil sige hjernen og rygmarven. Mere præcist er det en sygdom i hvilken myelinskeder omkring hjernens og rygsøjlens axoner bliver beskadigede, hvilket fører til demyelinering og ardannelse såvel som et bredt spektrum af tegn og symptomer"

Wikipedia: Oversigt over Multipel Sklerose

MS ser ud til at være en degeneration af nerve-systemet udløst af betændelses reaktioner fra immunsystemet. Der er nogle gener involveret der udtrykker sig forkert.

foto fra bionews-tx.com

Min tilgang til tingene er altid helt anderledes end lægens, som med medicin lindrer symptomer og ikke andet, altså helbreder ikke. Det synes jeg ikke er godt nok, jeg søger altid at fjerne årsagen ved at korrigere nogle ting.

Skyldes Multiple Sklerose Skæv 1. halshvirvel? - Kiropraktor behandling og helbredelse

Der er talrige rapporter om at årsagen til Multiple Sklerose stammer fra den øverste halshvirvel, kaldet "Atlas", som er ude af justering og efterfølgende påvirkning af hjerne og rygmarv

Det udelukker ikke at der kan være flere årsager

​Atlas er Sub-Luxeret, lidt ude af led, vippet lidt eller drejet lidt i forhold til horisontal plan - dermed er der mindre plads til hjernestammen som rækker ned igennem Atlas og ned til 2. halshvirvel, rygmarven trykkes og hjernehinder strækkes og genererer symptomerne.

​Artiklen nedenfor omhandler 81 patienter med Multiple Sklerose (44) og Parkinson's (37). Samtlige 81 personer havde atlas sub-luxation. 40 af de 44 patienter med Multiple Sklerose viste forbedringer af symptomer og standsning af sygdoms udvikling efter kiropraktor korrigering af atlas, ved "Upper Cervical Care" en teknik udført af en kiropraktor med special uddannelse i øverste 2 halshvirvler.

Artikel: Eighty-One Patients with Multiple Sclerosis and Parkinson’s Disease Undergoing Upper Cervical Chiropractic Care to Correct Vertebral Subluxation: A Retrospective Analysis

​Artiklen nedenfor omhandler 77 Multiple Sklerose patienter: Der fandtes sub-luxation i øverste halshvirvler hos alle og korrektion af øverste halshvirvler, med "upper cervical care" teknik (en kiropraktor med speciale i øverste 2 halshvirvler) forbedrede symptomerne.

Artikel: Preliminary results after upper cervical chiropractic care in patients with chronic cerebro-spinal venous insufficiency and multiple sclerosis

​Massør og helbreder Noel Batten, har specialiseret sig i Multiple Sklerose og Parkinson's. Han siger alle har atlas-subluxation. Han er ikke kiropraktor, men sender dem til kiropraktor for korrektion af atlas, hvorefter han arbejder videre med dem med massage og træning.

Noel Batten siger at MR skanning, ikke har noget med Multiple Sklerose at gøre, evt læsioner fundet ved MR er ikke i overensstemmelse med symptomer og sygdommen. Nogle med MS har normal MR, man kan altså ikke bruge MR til diagnostisering.

Nedenfor et par videoer af Noel Batten's arbejde med patienter.

​Parkinson's Disease (PD) and Multiple Sclerose (MS) Overcome By A New Treatment Created By Noel Batten

​Video: Patient Sherry Regains Walking Ability On Noel Batten's BA10 Treatment. kiropraktor Noel Batten

14 år med Multiple Sklerose (MS) ude af stand til at gå. Går efter 8 dage med støttestativ, efter massage og stimulering af nerver. Følge af forkert epidural anæstesi, ikke MS som lægerne siger. Derefter yderligere ødelæggelse af nerver og balance med lægeordineret injektioner. Så denne er bare en lægefejl, som så meget andet og ikke MS, men jeg har taget den med alligevel.

​​Jeg har lyttet til dette radio show med Noel Batten (video nedenfor), vedr. Parkinsons og MS. Han siger at det ofte er problemer med spændte nakkemuskler og problem med at halshvirvel 1 og 2 er lidt forskudte i forhold til hinanden eller i forhold til kraniet. Han nævner en øvelse for at mærke hvor man evt har problemer og at det kan bedre symptomer.
Man drejer hovedet til den ene side og sætter hagen på skulderen, dernæst til den anden side. Dernæst sætter hagen ned på brystet.

​Robert Rogers Parkinson's Recovery Radio Show, med interview af kiropraktor Noel Batten.

​Lær mere om nakken, halshvirvler og Atlas Sub-Luxation i min artikel her

Du SKAL finde en kiropraktor som er specialist i upper cervical care, og den nærmeste er i Sverige, alternativt kan du prøve med øvelser først og se om du får bedring af symptomer. En alm. kiropraktor duer ikke

Multiple Sklerose Kan skyldes auto-immunitet p.g.a. Gluten Sensitivitet

Multipel Sclerose kan skyldes Gluten Sensitivitet

Årsagen til MS angives at være ukendt, men hvis nogle gener udtrykker sig forkert, kan den grundlæggende årsag måske ikke fjernes helt, men jeg er ret sikker på at man kan rette op på tingene og hvis betændelses reaktionerne kan fjernes eller dæmpes, kan hele tilstanden bremses og forbedres.

Der er ingen tvivl om at Multiple sclerose er en auto-immun sygdom, sandsynligvis med oprindelse i Gluten overfølsomhed. Gluten proteiner ligner nogle proteiner på overfladen af hvide blodlegemer, de såkaldte HLA anti-gener som er en slags vævstype og forskellig fra person til person.

Hvis man danner antistoffer mod gluten, vil disse antistoffer angribe ens egne hvide blodlegemer, såfremt man har HLA antigener, der ligner gluten. Der starter en inflammatorisk proces og sygdommen er startet.

Hvordan kan man danne antistoffer mod gluten?
Hvis tarmen er utæt, kan ens immunsystem blive præsenteret for gluten ved at tarmen optager ting den ikke burde. Om utæt tarm, det skriver jeg om andre steder på denne blog.

MS er en auto-immun sygdom med årsag i Gluten overfølsomhed og derfor kan den naturligvis også helbredes. Store ord for en sygdom, der af læger angives som ukendt oprindelse og uden kendt behandling.

Så her er min tilgang til det:
1) Forbedre immunsystemet
2) Forbedre fedtsammensætningen, nervernes myelinskeder består af fedt.
3) Hjælpe nervetransmissionen
4) En kost der giver næring og beskyttelse til nervecellerne og naturligvis fjerner årsagen: GLUTEN.

Updatering Kost og Kosttilskud til Multiple Sklerose

Jeg har lavet en fælles vejledning om Kost, Vitaminer, Mineraler og Kosttilskud til alle degenerative hjernesygdomme. Den bør du kigge på: Degenerative hjernesygdomme. Kost og Kosttilskud
 

Noget så simpelt som B1 Vitamin kan væsentligt forbedre symptomer for mange sygdomme, fordi B1 indgår i cellers energi produktion og mange er i B1 mangel og mange af hjernesygdommmene er en Mitokondrie dysfunktion og følgende celle energi krise.

Tag B1 Stærk 300 mg tablet. Start med 1 tablet 1.uge og se om det giver bedring. Næste uge 1 x2 daglig. Næste uge 3 tabl. daglig osv op til bedring.  

B1 Stærk 300 mg tablet, fås håndkøb på apotek. Du skal have 1 til flere tabletter dagligt indtil bedring. B1 hedder også Thiamin. B1 mangel sygdommen Beri-Beri, giver massive neurologiske problemer.

Det kan tage flere måneder at få dækket B1 mangel og det skal gå langsomt så systemet kan følge med, dvs mitokondriernes enzymer skal op i gear. Bliver det værre, gå ned i dosis og vent lidt med at gå op igen. Op til 1-2-3 gram B1 dagligt kan være nødvendigt indtil du har fået dækket dit behov. 
Får du Diabetes 2 medicin Metformin er du i B1 mangel, for det hæmmer B1. Drikker du alkohol er du i B1 mangel.

• Bog download som PDF: Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition
• Youtube Video: Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency: the "Great Imitator" of Other Illnesses
• Youtube Video: Dr. Chandler Marrs on Vitamin B1 (Thiamine) - Mitochondria's Gateway to Energy
 

1) Immunsystemet
Omega-6 og omega-3 olier er afgørende faktorer i immunsystemet, der skal være et bestemt forhold imellem de to, sådan at man skal have ca 2-3 gange mere omega-6 end omega-3. De anbefalede mængder er 6-9 gram omega-6 og 3 gram omega-3 daglig.

Omega-6 er betændelsesfremmende, mens omega-3 er betændelses hæmmende, de indgår simpelhen direkte i immunreaktionerne overalt i kroppen og dermed også i MS. Da Omega-6 er betændelses fremmende er det vigtigt du ikke får for meget af det.

Så første punkt er at få disse olier i rette mængder. Dvs drop alt hvad der har med ovenstående olier at gøre.

Tag fiskeolie kaplser fx. 6-9 stk af de billige fra Netto og spis fed fisk som laks og sild. IKKE tun, der indholder kviksølv.

Vedr. Omega-6 fler u-mættet fedt

Det usunde skadelige Omege-6 fler u-mættede fedt er overalt, det værste er solsikke olie med 65% i. Majsolie, sojaolie, madolie, becel, margarine. Raps olie har mindre indhold men stadig 20%.
Solsikke frø og valnødder har stort indhold af omega-6, Mandler er bedre.

Disse vegetabliske olier bruges overalt i færdigmad fx. dressing, majonaise, brød, kager, slik, chips men ofte ødelagt ved hydrogenering og går under betegnelsen hærdet vegetabilsk olie (læs gift). Se fx på deklararation på færdig kager.

En anden ting er at disse Omega-6 olier, inklusiv BECEL, kan IKKE tåle opvarmning (stegning, bagning), så bliver det harskt og endnu mere giftigt.

Som sagt vi skal have 9 g. pr. dag af omega-6
og IKKE MERE. Alle får meget mere, derfor drop alt hvad der har med ovenstående olier at gøre.

2) Fedtsammensætningen
Det optimale fedt for et menneske er SMØR, som er mælkefedt af samme sammensætning som mækefedtet i modermælk. Der er vel ingen der kan benægte at modermælk er den optimale ernæring for et spædbarn, vi er simpelthen som pattedyr designet til at få det som spæd. Derfor er det logisk at fedtet er optimalt (komælk fedt fx. smør og modermælk fedt er stort set ens)

Hvis man ser på kroppens 50 billioner cellers cellemembran, så indeholder den ca. samme fedtfordeling som mælkefedt. Igen en indikation på at mælkefedt er det optimale.

Menneskets hjerne indeholder 86 millliader nerveceller, som også har cellemembran.

Mælkefedt indeholder:
50% mættet fedt af forskellige fedtsyrer
35% olein syre. Enkelt umættet fedtsyre samme som i olivenolie (også kaldet Omega-9)
15% = resten en blanding af andre fedtstoffer inklusiv omega-6 og omega-3 samt 0,5% kolesterol.

Myelin skeder

Myelin skeder er nervecellernes isolation, ligesom isolationen på en ledning. Myelin består af FEDT hvor kolesterol indgår som en stor og væsentlig del. Om Myelin skeder

Så det jeg vil foreslå er at få noget ordentligt fedt dvs. mættet fedt og kolesterol samt olivenolie og avocado (som ligner oliven i fedtsammensæting).

Omega-6 og 3 som anført ovenfor skal vi ikke have ret meget af (om omega-3 og Omega-6). (Glem alt hvad du har hørt om mættet fedt at det skulle være usundt, vrøvl).

Kokos Fedt

Det mættede fedt, der vil jeg forslå smør, som jo er det optimale samt KOKOS OLIE.

Kokos olie er en vidunder olie især til nerve-systemet. Det er næsten ren mættet fedt og derfor super sundt. Det mættede fedt er mellemkædede fedtsyrer, som let bliver omdannet til ketonstoffer, som er super næring til hjernen.

Kokos olie bliver flydende ved 25 grader og så bliver det meget tyndt, tyndere end olivenolie og det er netop fordi det er mindre molekyler.

Du kan bruge kokos olie på brød og det er super godt og sundt at stege i, fordi som næsten ren mættet fedt, er det meget stabilt.

Du kan også tage 2 X 10-20 gram kokosolie daglig direkte med ske.

Der er masser af information om alle de gode virkninger ved kokos fedt. Det er ca. 95% mættet fedt af mellem korte fedtsyrer, som let bliver omdannet til keton stoffer i leveren og Ketoner er super food og næring til hjernen. Hjernen kan ernære sig af 75% ketoner og 25% af glukose.

Mennesker med hjerne symptomer og hjerne sygdomme burde have kokosfedt i kosten: blodprop i hjernen, ADHD, depression, alzheimers, parkinson, epilepsi, MS.

Alle mennesker bør simpelthen bruge kokosolie.

​Se også denne artikel på Videnskab.dk, som taler om at Fedtrig kost, især kokosolie, bremser aldring af hjernen.

Se mere om kokosfedt's gode egenskaber på Coconut Research Center
www.coconutresearchcenter.org/

Her er en historie om et ægtepar hvor manden fik alzheimers. Han blev sat på kokosolie og blev markant forbedret på få uger. Ikke noget videnskabeligt forsøg, bare en virkelig historie.

Coconut Ketones: coconutketones.com/

Mange fortæller at mættet fedt er dårligt, men det er der intet belæg for. Det er 50 års misinformation, manipulering, bedrag og efterfølgende fedt-forskrækkelse, der stadig hænger ved, så det er det man fortsat hører fra det offentlige system.

"Bivirkning" ved kokosolie: Udover det er super sundt og giver godt helbred, får du også en flottere hud og bliver smuk. 52-årig ligner en ung kvinde: Her er hendes hemmelighed​

Kolesterol Medicin
Kolesterol medicin blokkerer for den naturlige og livsvigtige syntese af kolesterol og er en dårlig ide for alle mennesker, især for MS

3) Nervetransmissionen

Magnesium
Magnesium er ekstrem vigtig for nerve transmissionen og jeg foreslår tilskud fx. 2-3 kapsler Magnesium Citrat (mærket Solaray fra Matas). Mere om Kalk og Magnesium her...

"Many of the symptoms of Parkinson’s disease can be overcome with high magnesium supplementation"  Magnesium in Neurological Diseases and Emotions

Magnesium Deficiency in Multiple Sclerosis
http://www.nhfw.info/magnesium.html

Kalk
Når vi snakker om Magnesium, så er det vigtigt der er en balance mellem Kalk og magnesium, de virker begge i nervetransmissionen og du må IKKE få for meget kalk og hvis du spiser mælkeprodukter især ost får du rigeligt med kalk OG MÅ IKKE TAGE KALKTILSKUD.

For meget kalk giver også afkalkning af knoglerne, ja det er rigtigt + blodprop.

4) En kost der giver næring og beskyttelse til nervecellerne

​Det er af afgørende betydning at du får en kost der hjælper og beskytter hjernen og myelinskedern.

1) god fedtsammensætning, fx. smør, kokosolie, oliven avocado. Du kan ikke få for meget fedt.
2) rette omega-3/6 forhold
3) rigeligt med grøntsager af forskellig slags og farve. Indeholder vigtige anti-oxidanter og vitaminer, herunder B-vit og selen.
4) minus sukker, slik, kage og hurtige kulhydrater
5) reduceret indtagelse af kulhydrater, det er ikke godt for noget, ingen brød, ingen rugbrød, ingen mel = GLUTENFRIT, kartofler, brune ris, men ikke store mængder.
6) kosttilskud som anført nedenfor.
7) Tarmen skal tætnes. Hørfrø opblødt i vand. Loppefrø til at beskytte tarmslimhinden og lette passage. De gode bakterier, der beskytter tarmen og udkonkurrerer de dårlige bakterier.

D-Vitamin
Generelt får alle for lidt D-vit. Jeg foreslår 85 Mikrogram (Matas). Det er 10 gange mere end anbefalet dosis, men anbefalet dosis bliver sikkert opjusteret og du kan roligt tage det.

Der er undersøgelser der tyder på at D-vit og MS omtalte gener direkte interagerer, se her:

Vitamin D. A Ray Of Hope For Multiple Sclerosis Patients

"The latest research shows that progress has been made in suggesting a link between the “sunshine vitamin” and a gene that increases the risk of the incurable neurological condition, Multiple Sclerosis (MS), an inflammatory disease of the nervous system. "

The news comes from a study that researched how vitamin D interacts with the genes that make certain people more likely to develop MS.

C-Vitamin
C-Vitamin er en vigtig antioxidant som neutraliserer stoffer fra stofskifteprocesser, der er blevet iltet og dermed aggressive. Tag 2x500 mg daglig. En stor dosis men det er ikke skadeligt, så det kan du roligt tage.

Q10:
Q10 indgår i cellernes energistofskifte, ATP systemet i mitokondrierne og er nødvendig for normal cellefunktion, nervefunktion (og hjerte funktion), desuden er det en kraftig anti-oxidant og vigtigt som forebyggende mod kræft.

Noget Q10 får vi med kosten, men det meste producerer vi selv, men produktionen nedsættes med alderen.
Et af de levnedsmidler med størst indhold er HJERTE. Det er ikke tilfældigt, det fortæller os at det er vigtigt for normal hjertefunktion. Du kan roligt tage 2 x 30 mg/dgl. som kosttilskud.

NB Statiner, det skadelige og unødvendige kolesterol sænkende medicin, reducerer Q10 produktionen med 40% og er en medvirkende årsag til statiners ødelæggende virkning på muskulaturen og hjertet

Alfa Lipon Syre - Kosttilskud
Er en antioxidant som man har vist har direkte effekt på MS.
Alfa-lipon syre er det tætteste man kan komme på gluthation, men er ikke Glutathion og det booster Glutathion, ved at re-aktiverer Glutathion, Q10, C-vit og E-vit. Forøger kroppens evne til at udnytte cystein til at danne Glutathion.

Alfa Lipon passerer nemt blod-hjerne barrieren. Den er i sig selv en af de mest effektive anti-oxidanter og frie radikal "oprydere". Vi laver selv lidt Alfa Lipon og noget får vi via kosten, især fra rødt kød og lidt fra frugt og grønt. Spinat og brocculi har højeste indhold af noget levnedsmiddel. Men alfa lipon fra kost kan højst komme op på et nogle mg pr dag.   

Alfa-lipon syre bruges især ved diabetisk neuropati, nervebetændelse hos diabetes patienter. Bedrer diabetes 2 ved at forøge insulin sensitivitet. Forbedrer hepatitis C. Forbedrer autoimmun sygdomme som f.eks gigt ledbetændelse. Alfa Lipon reducerer inflammation i cellerne og forbedrer derved alle tilstande hvor inflammation indgår.

Alfa Lipon mindsker skader efter hjerneskade f.eks. blodprop i hjernen. Indgår i energi omsætningen og forbedrer energi hos idræts udøvere og bruges af vægtløftere og bodybuildere. Alfa Lipon er desuden en af de bedste tungmetal chelatorer.

Artikel: Alpha-lipoic acid (ALA), a powerful antioxidant, has also been studied as a potential treatment for MS. It has been found to cross the blood-brain barrier and to reduce the activity of a molecule called ICAM-1 that allows T-cells to enter the brain and spinal cord, where they attack the myelin nerve sheaths (J Neuropathol Exp Neurol 2004; 63(3): 223-232). 

Artikel: "Animal studies have revealed that ALA is able to block the action of T-cells and significantly reduce the destruction of myelin (J Neurosci Res 2004; 78(3): 362-370). The recommended dose of ALA is 300mg a day. "A lipoic acid inhibits human T-cell migration: Implications for multiple sclerosis"
 
Artikel: Alpha Lipoic Acid: This Antioxidant Can Smash Insulin Resistance and Autoimmune Disease

• Alfa Lipoinsyre 1 kapsel 500mg. Et vitaminlignende næringsstof, der er afgørende for cellulær energiproduktion, hjælper mitokondrier til at generere energi. Det er også en potent antioxidant, særligt godt til hjernen. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.Alfa-Lion syre er et kostilskud og må ikke erstatte alm. varieret kost.
 
NB! går godt sammen med Acetyl-L-Carnitin og Q10, idet de virker synergistisk (se længere nede)

Samlet anbefaling omkring MS

Kost der hjælper hjernen, rigtig fedt sammensætning, rigeligt med grøntsager.
Gluten fri kost
IKKE for meget omega-6. Udeluk al OMEGA-6 du får rigeligt i alm kost.
IKKE for meget sukker og hurtige kulhydrater
Omega-3. Fiskeolie kapsler fx. 9 stk af de billige fra Netto. Sørg for at få op til 1.000 mg DHA af den vigtigste Omega-3 variant, specielt til hjernen.
C-Vit 3 x 500 mg
D-Vit 85 mikrogram oveni multi-vitamin
Multi-vitamin med B-vitaminer UDEN det kunstige B9 Folinsyre/folsyre, f.eks Omnimin Pure (se matas mmm.) Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit.
Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9 (folinsyre/folsyre), som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. Fås uden Jern den hedder OmniX.
B-12 vitamin 1.000 mg som sugetabl (se Helsam)
Q10 2x100mg som Ubiquinol (den aktive reducerede Q10)
Kokosolie f.eks 1 spiseske x 2 daglig
Magnesium 2-3 kaplser magnesium Citrat
• Ginkgo Biloba extract. Øger blodomløb i hjernen
• Curcumin gurkemeje ekstrakt. CurcuminX4000 tabl. 1x3 dagligt en måned, derefter 1x2 dgl.

Alfa Lipoinsyre 1 kapsel 500mg. Et vitaminlignende næringsstof, der er afgørende for cellulær energiproduktion, hjælper mitokondrier til at generere energi. Det er også en potent antioxidant, særligt godt til hjernen. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

• Acetyl-Cystein 600 mg daglig. F.eks som Mucomyst 600 mg slimløsnende hostemiddel (se apotek). Forløber for Glutathion. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.
Det er surt, så put det i GelatineKapsler, kan nemt gøres i hånden. Gelatinekapsler - vælg den største size 00. Fås også hos Bulkpowders.dk

Acetyl-Carnitin. 2 x 400 mg. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

Fosfatidyl-Serin tabl 3 x 100 mg. Denne universelle byggesten for cellemembraner er mest koncentreret i hjernen, især i synapserne, som forbinder nervecellerne med informationsoverførselsnet. PS er også vigtigt for de membraner, der skaber mitokondrier, cellens energigeneratorer. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.


Video: Brain & Memory Power Boost
Hjernen og Fostatidyl-Serin, Acetyl-Carnitin, Acetyl-Cystein, Gingo Biloba øger blodomløb i hjernen, Alfa-Lipoin Syre, Vinpocetine (Liden Singrøn) hjælper blodomløb sammen med Gingo Biloba, Huperzine en AcetylCholin booster (fra Ulvefod = en mos)

Andre artikler om MS
Multiple sclerosis: Breakthrough research points to nutrition as being a key factor in successfully managing the disease

Gurkemeje og MS

Gurkemeje har mange gode egenskaber og har være brugt i tusinder af år i Indien som krydderi og indgår i mange retter. Gurkemeje er det gule i karry, som er en blanding af forskellige krydderier.

De aktive stoffer i gurkemeje virker som anti-oxidant og anti-inflammatorisk og neutraliserer frie radikaler og modvirker de betændelses reaktioner som sker i og omkring nervecellerne og som nedbryder nervecellerne. De synes at reducere amyloid pigmenterne som er karakteristisk for alzheimers​ og der er rapporter om væsentlig forbedring for alzheimer patienter.

De aktive stoffers funktion som nerver-beskyttelse, gør gurkemeje til en kandidat at forsøge sig med i andre hjerne degenerative sygdomme som parkinson's og multiple sklerose.

Se afsnittet "Gurkemeje og Alzheimer's disease" på siden om Alzheimers 

TRE - Trauma Release Exercise

​TRE er 7 øvelser, der aktiverer kroppens rystelser. Metoden udviklet til at løsne op for traumer og stress. Bruges i 15 min. eller start 5-10. Find en TRE instruktør, f.eks. psykolog Michael Nissen sclerose foreningen.

Se artikel på sclerose foreningens hjemmeside: TRE som kroppens naturlige middel mod smerter
 

Fra Kørestol til cykel på 5 mdr.

​Lægen Terry Wahls, kurerede sig selv fra MS

​Her er historien og video af lægen Terry Wahls, som havde en alvorlig MS, som trods det sidste nye i medicinering blev værre og værre indtil hun dårligt kunne komme op af sin kærestol og kun kunne gå kort afstand med to krykker.

Hun læste alt hvad der var af info omkring hjernecelle og deres ernæring og neuroprotection inden for muse og rotteforsøg og designede en kost som bragte hende tilbage som normal gående.

Efter 3 mdr. på denne kost kunne hun gå mellem sine konsultations rum kun med een krykke.
 Efter 4 mdr. kunne hun gå uden krykker og gå ud af hospitalet.
Efter 5 mdr. kunne hun cykle igen, noget hun ikke havde gjort i mere end 10 år.

Kosten hun brugte, var noget der gav næring til hjerneceller og mitokondrier, cellernes små kraftværker, de som laver energi via ATP systmet og som er afhængig af Q10 og magnesium.
I et rotte forsøg kunne man beskytte mitokondrier med fiskeolie, kreatin og Q10

Hun startede med D-vitamin (noget hun ikke siger i denne video) og en kost rig på Q10, B vitaminer (B1 tiamin, B6 pyridoxin, B9, B12), jod, svovl, Omega-3. En kost uden brød og hvedeprotein, Glutenfrit.

Terry Wahls Ted-Talks foredrag ( ted.com/talks Ideas worth spreading). Hendes webside: TerryWahls.com og facebook page: Facebook.com/TerryWahls

How I Went From Wheelchair To Walking By Changing My Diet: Dr. Terry Wahls. 2015

Dr. Terry Wahls Presentation. "Dr. Terry Wahls speaks in Calgary, Canada on September 15, 2014. Dr. Wahls is a clinical professor of medicine at the University of Iowa Carver College of Medicine in Iowa City, Iowa, U.S.A. She is also a patient with a chronic progressive neurological disorder, secondary progressive multiple sclerosis, which confined her to a tilt-recline wheelchair for four years. But thanks to the power of the Wahls Protocol™, which is based on Functional Medicine and the Wahls Paleo™ diet, Dr. Wahls restored her health and now pedals her bike five miles to work each day." Citat fra youtube videoen:

Tragi-komisk, at når en læge selv bliver uhelbredelig syg, kan de godt finde ud af at kosten kan helbrede, mens alle deres patienter bare bliver påduttet medicin som aldrig helbreder nogen sygdom.

Hun gik igang med Paleo, også kaldet stenalderkost. Med rigeligt forskellige grøntsager og de grønne bladgrøntsager (rige på B-vit folat) inklusiv tang som er rig på jod og selen (Dannelse af myelinskeder kræver jod). Paleo er netop uden Gluten er er årsagen til MS.

​Stenalder kost kan være vanskelig at følge og jeg vil tro LCHF kost hvor man reducerer kulhydraterne meget, suppleret med masser af grøntsager og den kost jeg nævner incl kosttilskuddene, kan gøre samme underværker. Hvis man vælger LCHF kosten, er det fortsat afgørende at den er Gluten fri, fordi Gluten sensitivitet er årsagen til Multiple Sclerose.

Stenalder kost – Paleo
LCHF kost – Low Carb High Fat – Lav kulhydrat høj Fedt kost

Bøger af Terry Wahls

Terry Wahls har skrevet flere bøger, her "The Wahls Protocol"  A Radical New Way to Treat All Chronic Autoimmune Conditions Using Paleo Principles.

Du kan finde den og flere andre bøger på den engelske amazon.co.uk og få sendt bogen fra England.

"In "The Wahls Protocol, "Dr. Wahls provides elegant first hand validation that diet truly represents the most powerful medicine. This book is totally supported by the most leading edge research and provides a beacon of hope when compared to the ever changing landscape of pharmaceutical recommendations for multiple sclerosis"

Du kan finde bogen og flere andre bøger på den engelske amazon.co.uk og få sendt bogen fra England.

ALS - Amyotrofisk Lateral Sklerose
Alternativ Behandling - Kost og ALS

​Amyotrofisk lateral sklerose (ALS), også betegnet "Lou Gehrigs sygdom", er en progressiv neuromuskulær sygdom. ALS er karakteriseret ved en progressiv degenerering af motoriske nerveceller i hjernen (øvre motorneuroner) og rygmarv (lavere motorneuroner).

Når motorneuronerne ikke længere kan sende impulser til musklerne, begynder musklerne at svinde ind (atrofi) og forårsager muskel-svaghed.
ALS svækker ikke en persons intellekt, syn, hørelse, smagssans, lugtesans og berøringsssans.

​De fleste har nok hørt om ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) hos fysiker Stephen Hawking (se Wiki) og senest er det kommet frem at Troels Kløvedal har fået samme sygdom og er død af den.

Troels Kløvedal dødeligt syg: - Jeg dør snart: nyheder.tv2.dk
Kløvedal ramt af mystisk sygdom: Så grusom er den: Ekstrabladet.dk

Om Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) i lægehåndbogen på Sundhed.dk
Om Amyotrofisk lateral sklerose på Wiki


Mikkel Beha Erichsen' husbåd hedder Atlas
Et tilfælde eller et vink med en vognstang fra de højere magter? Når Troels kløvedal's problem formentlig er: Atlas

Når de ikke er på havet på Havana bor Mikkel Beha Erichsen og hans hustru, Marian Midé Andersen, på deres husbåd 'Atlas', der ligger nær Marinestation København bag Christiania.

Updatering Kost og Kosttilskud til ALS

Jeg har lavet en fælles vejledning om Kost, Vitaminer, Mineraler og Kosttilskud til alle degenerative hjernesygdomme. Den bør du kigge på: Degenerative hjernesygdomme. Kost og Kosttilskud
 

Der noget der tyder på at ALS er en auto-immun sygdom og derfor bør du handle derefter. Auto-immune sygdomme er ofte startet med gluten sensitivitet og tarmforstyrrelse og utæt tarm og efterfølgende immun reaktioner over for gluten. Derfor bør du køre glutenfrit og sørge for en "god tarm".
Se min artikel: om tarm, auto-immunitet, utæt tarm og gluten.
 

Noget så simpelt som B1 Vitamin kan væsentligt forbedre symptomer for mange sygdomme, fordi B1 indgår i cellers energi produktion og mange er i B1 mangel og mange af hjernesygdommmene er en Mitokondrie dysfunktion og følgende celle energi krise.

Tag B1 Stærk 300 mg tablet. Start med 1 tablet 1.uge og se om det giver bedring. Næste uge 1 x2 daglig. Næste uge 3 tabl. daglig osv op til bedring.  

B1 Stærk 300 mg tablet, fås håndkøb på apotek. Du skal have 1 til flere tabletter dagligt indtil bedring. B1 hedder også Thiamin. B1 mangel sygdommen Beri-Beri, giver massive neurologiske problemer.

Det kan tage flere måneder at få dækket B1 mangel og det skal gå langsomt så systemet kan følge med, dvs mitokondriernes enzymer skal op i gear. Bliver det værre, gå ned i dosis og vent lidt med at gå op igen. Op til 1-2-3 gram B1 dagligt kan være nødvendigt indtil du har fået dækket dit behov. 
Får du Diabetes 2 medicin Metformin er du i B1 mangel, for det hæmmer B1. Drikker du alkohol er du i B1 mangel.

• Bog download som PDF: Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition
• Youtube Video: Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency: the "Great Imitator" of Other Illnesses
• Youtube Video: Dr. Chandler Marrs on Vitamin B1 (Thiamine) - Mitochondria's Gateway to Energy
 

Skyldes ALS - Skæv 1. halshvirvel?
Kiropraktor behandling og helbredelse af ALS - Kan være en mulighed - men der kan være flere årsager

Der er talrige rapporter om at årsagen til Multiple Sklerose og Parkinson's stammer fra den øverste halshvirvel, kaldet "Atlas", som er ude af justering og følgende påvirkning af hjerne og rygmarv

Der er nogle rapporter, der beskriver gode resultater for ALS, ved kiropraktor korrektion af Atlas.

NB!  Så længe årsagen til ALS er ukendt, må man have alle muligheder åbne også at der kan være flere årsager.

​ALS kaldes også Lou Gehrig’s Disease, efter en berømt base-ball spiller, som gennem sin karriere havde talrige hjernerystelser. ALS er over repræsenteret blandt personer fra den hårde sport: amerikansk football og også europæisk fodbold (hovedstød).

Det lyder meget sandsynligt at ALS hos disse er fremkaldt af forstyrrelser i halshvirvlerne: atlas sub-luxation, første halshvirvel ude af led.

​Der er flere artikler der beskriver at ALS patienter har "cervical spondylose" som kan oversættes til gigt i halshvirvlerne.

I denne artikel har de undersøgt 63 ALS patienter for Cervical Spondylose og finder at næsten halvdelen har sammenvoksning af nogle af halshvirvler (pdf dokument):
Amyotrophic lateral sclerosis: frequent complications by cervical spondylosis


Dr. Drury, er kiropraktor specialiseret i "Upper Cervical Care" han har klinik i North Carolina. Han har skrevet bogen: "The Best-Kept Secret in Health Care: No Drugs or Surgeries Required". Du kan hente bogen gratis her som PDF.

Omtalt i bogen siden 101-102:
Han blev kontaktet af en mand med ALS, fra Italien, Antonio, som havde fået at vide han kun havde 1 md tilbage at leve i, ude af stand til at gå, bevæge arme eller tale.

Han ankom til USA og blev behandlet og fortsatte med behandlinger i Italien. Hans symptomer bedredes betragteligt og var i live 4 år senere.

Dr. Drury skriver i bogen "I told Antonio that I’d had other patients with Lou Gehrig’s who had responded well to Upper Cervical Care, that all we do is move the bone that is interfering with the body’s normal ability to heal."

Læs også denne artikel af Dr. Drury: Ice Bucket Challenge & ALS Association

Drury siger "it is time to start researching the cause and quit trying to “treat” the symptoms. Myself and many of my Upper Cervical chiropractic brothers and sisters are ready to help. Not by taking an ice-water shower but by finding and correcting the CAUSE of ALS. The cause of ALS comes from within not from the outside in. Find an Upper Cervical doctor near you"


Desværre findes ingen kiropraktor i Danmark, der er specialist i "Upper Cervical Care", nærmeste er Sverige, 50 km nord for Göteborg ( Vastkustkliniken ), Stockholm eller London.

Til andre atlas sub-luxation tilstande som Multiple Sklerose og parkinson, kan man prøve med øvelser først, men ikke med ALS, hvor tiden er kritisk.

​Lær mere om nakken, halshvirvler og Atlas Sub-Luxation i min artikel her 

Du SKAL finde en kiropraktor som er special uddannet i Upper Cervical Care, som kan rette atlas. En alm. kiropraktor kan formentlig ikke gøre meget. Den nærmeste specialist er i Sverige 50 km. nord for Göteborg: VästkustKliniken

ALS - fortsat...

ALS er forskellig fra Multiple Sklerose (MS). Der er mange rapporter der siger at alle MS patienter har skæv 1. halshvirvel og at kiropraktor justering, kan bedre symptomer.  MS betegnes også som en auto-immun sygdom ofte forårsaget af gluten overfølsomhed og uden mulighed for helbredelse jfr. læger.

ALS angives som ukendt oprindelse og uden mulighed for helbredelse, siger lægerne, som med alle sygdomme. De kan simpelthen IKKE helbrede, for de tænker KUN medicin og intet medicin kan helbrede.
Den traditionelle behandling består i understøttende behandling, som er det samme som ingen behandling.

ALS ligner en autoimmun sygdom, når jeg lige kigger det hurtigt igennem. Det der med ukendt oprindelse og ingen behandling og konstant forværring, det går igen i alle auto-immune sygdomme. En auto-immun sygdom betyder, man danner antistoffer som angriber ens egne celler. Ved Multiple-Sclerose er det Gluten, der er årsagen til auto-immunitet. Ved ALS er det uklart hvad der er årsagen til auto-immunitet.

I USA er ALS forekomst hos hvide 2x højere end hos sorte jfr www.cdc.gov hvilket kunne tyde på genetisk forskelle og auto-immunitet er netop ofte knyttet til bestemte HLA anti-gener (overflade proteiner på hvide blodlegemer).

Ved ALS sker der en forstyrrelse af protein omsætningen i motoriske neuroner i hjerne og rygmarv, som forårsager ødelæggelse af nervecellerne, der styrer frivillige muskelbevægelser. Musklerne sygner derefter hen pga af manglende nerveforsyning.

Proteinerne folder forkert og medfører henfald af nerve cellerne, mitochondrier er formentlig involveret.

​Der er identificeret forskellige gener involveret i sygdommen, men jeg går ikke med til at et gen er årsagen til sygdom. Et gen skal udtrykke sig for at udløse en bestemt reaktion (protein), men hvad er det der gør at et uheldigt gen kommer til udtryk (epigenetik), det er det spændende og her er udefra kommende faktorer = kost og miljø faktorer afgørende. Så man kan selv tænde og slukke for gener, ved at spise ordentligt og fx. undgå miljø gifte og anden påvirkning.

En artikel påpeger at hos ALS patienter findes forhøjet mængde LPS i blodet. LPS er Lipo-Poly-Sakkarider, overflade strukturer fra gram-negative bakterier. LPS kommer oftest ind i kroppen via utæt tarm, så elementer fra gram-negative bakterier smutter ind gennem tarm-slimhinden.

LPS i kroppen er ofte startskuddet til en auto-immunitet og det virker på denne måde: LPS trænger ind i kroppen - der dannes antistoffer mod LPS. Hvis dele af LPS molekylet ligner proteiner i kroppen, vil antistoffer mod dette LPS også angribe kroppens egne proteiner - der startes en auto-immun reaktion med inflammation og evt ødelæggelse af celler. 

Artikel om LPS og ALS: Circulating endotoxin and systemic immune activation in sporadic Amyotrophic Lateral Sclerosis (sALS)
"The current study suggests that circulating LPS, without specifying the source of LPS, may contribute to disease development in ALS."

Min vurdering af ALS er:
Man bør kunne bremse og helbrede ALS. Er der omfattende nerve ødelæggelser, kan man ikke skrue tiden så meget tilbage, men man kan bremse udviklingen og måske forbedre noget.

Nerveceller er dårlig til at regenerere, men der kan i nogen omfang dannes nye nerveceller ud fra stamceller. De nerveceller der endnu ikke er helt døde, kan man nok få vækket op.
Det betyder man skal sætte ind før der er alvorlige nerve ødelæggelser.

Hvad kan man gøre
Traditionen tro nævnes ikke et ord om kost i Wiki artiklen om ALS, for kost og sygdom har ikke noget med hinanden at gøre, eller?

Her er et hurtigt bud på hvad man kan gøre:
Anti-inflammatorisk kost, restriktiv kulhydrat indtagelse, masser af grøntsager, de gode olier, som smør, kokos, oliven, avocado, fiske olie -eller krill kapsler (omega-3).
Vitaminer og mineraler: D-vit (85 mikro gram), C-vit (1-2 gram), Selen, magnesium, zink, B-vitaminer især B-12 højdosis 1.000 mikrogram og den rigtige B9 vitamin (metyl-folat) og ikke den kunstige B9 (folin-syre, folsyre).

Find Omnimin Pure multi-vitamin tablet og tag 2x1 dgl, den har den rigtige B9, Suppler med B12 Sugetablet 1.000 mcg med den aktive B12 (metyl-carbalamin).

Dette med B9 og B12 i metyl formen for at imødekomme evt problemer og ALS association med mutation i MTHFR genet og dermed nedsat metylering i kroppen.

Glutenfri Kost.
Omega-6 fri kost:
ingen solsikke olie, majs-, soja- og "mad olier" vi får rigeligt med Omega-6 via alm kost.

Som altid skal tarmen i orden med mækesyre bakterier, loppefrø og hørfrø, restriktiv kulhydrat og andet, der kan give fejlgæring.

Special tilskud: gurkemeje, ingefær, alfa-liponsyre (særlig god til hjerneceller), Kokosolie = kortkædede mættet fedtsyrer er energi til hjerneceller.
Glutathion liposomal form (anti-oxidant).

hørfrø olie 3 x spiseske daglig, stort indhold af omega-3 bringer elektrisk balance i cellerne jfr. Budwig kostplan.

At overveje: ketogen kost (keton stoffer er energi til nerveceller), Budwig kost


Se Videoen ovenfor af Lægen Terry Wahls. Hun helbredte sig selv fra Multiple Sclerose på 5 mdr. ved at gå over til Stenalder Kost med masser af grøntsager og diverse Vitaminer og Mineraler og Vigtigt Glutenfrit. Hun nævner B-vitaminer som vigtig for normal nervefunktion.

Hun nævner mitochondrierne og at støtte deres funktion. Multiple Sclereose er IKKE samme sygdom som ALS, men begge angriber nervesystemet og jeg ville helt klart følge samme kost og kost tilskud. Mitochondrie underfunktion, er sandsynligvis også involveret i ALS. 

Hun startede med D-vitamin (noget hun ikke siger i denne video) og en kost rig på Q10, B vitaminer (B1 tiamin, B6 pyridoxin, B9 folat, B12), jod, svovl, Omega-3. En kost uden brød og hvedeprotein, Glutenfrit.

Er E-vitamin mangel årsagen til ALS?

​"ALS" hos Heste. Equine Motor Neuron Disease

​Heste har en ALS lignende tilstand, med tilsvarende symptomer og patologiske forandringer. Den hedder "Equine Motor Neuron Disease" og skyldes E-vitamin mangel. Ved at give E-vitamin til hestene, kan man bremse sygdommen.

​Sygdommen hos heste er næsten identisk med ALS med: lammelser, muskel trækninger, muskelatrofi, neurofilament ophobning i axoner, patologiske forandringe i hjerne og rygmarvens motoriske forhorn.
Endvidere dette specielle TAR DNA-binding protein (TDP-43), som også findes ved ALS.

Artikel: Equine Motor Neuron Disease

Artikel: Peripheral Nerve Lesions in a Case of Equine Motor Neuron Disease.  Som PDF højreklik for at gemme.
"In addition to this alteration, axonal swellings composed of neurofilament accumulation were observed in the present case."

Artikel: Differential expression of TAR DNA-binding protein (TDP-43) in the central nervous system of horses afflicted with equine motor neuron disease (EMND): a preliminary study of a potential pathologic marker. Artiklen

​Artikel: Neurodegenerative Diseases of Horses: Equine Motor Neuron Disease and Equine Degenerative Myeloencephalopathy  (PDF højreklik for at gemme)

I artiklen står vedr: Patologiske forandringer i hjernen hos hest
"in the brain, neuronal degeneration was consistently found in the facial nucleus and in the motor nucleus of the trigeminal nerve. Primary lesions are found in the motor neurons; spinal cord ventral horn cells; brainstem nuclei V, VII, and XII; and the nucleus ambiguous.

Patologer, neuroanatomister og klinikere ved Cornell University har påvist, at den progressive svækkelse og muskelatrofi sammen med degenerative ændringer i nervesystemet i eMND (equine Motor Neuron Disease) er sammenlignelige med dem, der er beskrevet hos personer med ALS."

​Hest med equine motor neuron disease. Udmagret, understillede ben, Muskel atrofi omkring skulder og skuldeblad med muskel trækninger i starten. Venstre lårmuskel atrofieret, med muskelsitringer.

Samme hest efter 2 mdr. på E-vitamin. Den er mindre udmagret, mere fylde i skulder og i venstre lårmuskel og uden muskel trækninger.

​E-Vitamin Til Heste med equine Motor Neuron Disease
E-vitamin Til afficerede heste gives 7,000 units of vitamin E per day = 4690 mg svarende til ca 10 mg/kg hest

Conversion E-vit Unit to Mg Vitamin E: 1 IU is the biological equivalent of about 0.67 mg d-alpha-tocopherol, or 0.9 mg of dl-alpha-tocopherol

​Vitamin E på Wiki:   en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E
LD 50 for E-vit: Her står ved dyreforsøg findes LD50 = 4.000 mg vitamin E pr. kg

Max acceptabel indtagelse:
U.S. Institute of Medicine har sat en øvre acceptabel grænse for indtagelse af E-Vit på 1.000 mg/dag.
The European Food Safety Authority har foreslået en øvre sikker grænse for E-vitamin indtagelse til mennesker på 300 mg/day.

Ud fra European Food Safety Authority grænse for øverste sikker indtagelse af E-vitamin til mennesker på 300 mg pr dag, vil jeg foreslå denne dosering. Og du kan netop få en sådan E-Vit kapsel på 335 mg.

Hvis det var mig, ville jeg tage 2 kapsler og gå op til 670 mg daglig, som stadig er under U.S. Institute of Medicin grænse på 1.000 mg. Heste får som nævnt 10mg/kg legemsvægt.

E-Vitamin som kosttilskud til mennesker
E-vitamin naturlig 335 mg 90 kap. f.eks fra Matas


E-Vitamin mangel Symptomer
Om E-Vit mangel hos mennesker på Wiki 

Ved human mangel på E-vit, ses udbredte neuromuskulære forstyrrelser, Muskel svaghed, muskel atrofi, balanceproblemer, nedsat sene refleks, ataksi og forstyrrelse af øjet. Nogle ting ligner, men ikke identisk med ALS, hvor der ikke er øje forandringer. Og dog her er der registreret retina forandringer hos en ALS patient: Signs of ALS Detected in the Eye

Heste med Equine Motor Neuron Disease har forandringer i retina, men tilsyneladende ikke væsentligt nedsat syn. Artikel: Ocular manifestations of equine motor neuron disease

Om E-Vitamins Funktion
E-Vitamin, den mest aktive form i kroppen er a-tocopherol, har primært været kendt for sin evne til at beskytte lipider og lipoproteiner mod oxidativ skade, men for nylig er det blevet foreslået, at a-tocopherol under fysiologiske forhold ikke kun virker som en antioxidant. A-tocopherol har andre vigtige biologiske funktioner, såsom ændring af genekspression, modulerende cellesignalering og proliferation.

a-tocopherol har også betydning for trombocytadhæsion, redoxreguleret transkription, cytokin-signalering og perinatal immunoglobulin E-produktion i atopiske sygdomme. Derudover hæmmer a-tocopherol proteinkinase C, 5-lipoxygenase og phospholipase A2 og aktiverer proteinphosphatase 2A og diacylglycerolkinase. Nedsat a-tocopherol medfører øget cellemembran permeabilitet.

a-TTT a-tocopherol transfer protein
Der er et intracellulært protein kaldet a-TTP (a-TTT a-tocopherol transfer protein), som er vigtigt for transport og levering af E-vitamin.

Jeg har kigget efter specifikke E-Vitamin receptorer, men kan ikke finde det, måske er de ikke opdaget endnu. Man kunne forestille sig en auto-immun reaktion hos ALS patienter overfor en evt. E-Vit receptor eller overfor a-TTP proteinet, så det blokkeres af antistoffer produceret af kroppen som respons på noget udefra kommende. Den klassiske auto-immune reaktion og molekylær mimicry.

E-vitamin og ALS hos mennesker:
Jeg kan ikke finde meget om E-vit og ALS. Mærkeligt at der ikke findes meget, når man tænker på 1) at E-vitamin mangel, giver udbredt neuromuskulære symptomer. 2) at heste har noget der ligner.

Jeg har fundet denne artikel, der viser at e-vitmin tilskud nedsætter risiko for udvikling af ALS:  Long-Term Vitamin E Intake Linked to Reduced ALS RiskMine betragtninger vedr E-vitamin og ALS
Hvis det skulle vise sig at ALS er associeret med E-vitamin mangel, kunne jeg forestille mig det ikke er et simpelt spørgsmål om at man får for lidt E-vitamin i forhold til anbefalet daglig indtagelse.

Jeg kunne forestille mig at E-vitamin er blokkeret fuldstændigt f.eks via en auto-immun reaktion og at man er nødt til at tage meget mere E-vitamin end anbefalet daglig dosis, for at udkonkurrere blokkerende antistoffer på E-vitamin receptorer. Man kan kalde det en funktionel E-vitamin mangel.

Er dette her årsagen til ALS?
Neurotoxin fra Cyanobakterier - Blå Grøn Alger

​Måske er det ÅRSAGEN - men der kan være flere årsager til ALS  Amyotrofisk Lateral Sclerose

​ALS er særligt forekommende i visse dele af Østen: Guam og Japan og lignende steder - samt i Europa og USA særligt omkring søer og vand.

​I visse dele af østen er forekomst af ALS op til 100 gange større end andre steder. Hvorfor? fordi en traditionel del af deres kost er frøene fra Cycas palmen "Cycas micronesica" omtalt på Wiki. Karakteristisk for denne palme, er at Cyanobakterier, blå-grøn alger, lever symbiotisk i rødderne, hvorfor dele af planten indeholder toksinet. Mel af palmens frø bruges i madlavning.

Vigtigere er, at Flyvende hunde (storflagermus, flying foxes) er en delikatesse i disse områder og flagermusene æder frøene og opkoncentrerer toksinet og er yderligere en kilde til toksinet for befolkningen, formentlig den største kilde. Koncentrationen af toksinet i flagermusen er 1.000 gange højere end melet fra palme frøene og 10.000 gange højere end i selve cynobakterien. 

Stort set alle Blå-grøn alger producerer et stof BMAA; β-methylamino-L-alanine, som er nerotoksisk (BMAA på wiki). Det er en aminosyre ukendt for kroppen, men ligner L-Serin en af vores alm. ikke essentielle aminosyrer, som vi får via kosten. Folk der spiser dele af palmen, eller flagermusen, får dette neurotoksin ophobet i hjernen og udvikler ALS.


Der sker det at kroppen forveksler dette neurotoksin for aminosyren L-Serin og indbygger det i proteiner i stedet for Serin. Neurotoksinet indbygges i nogle proteiner, som derefter folder forkert og ødelægger nervecellerne. Dette neurotoksin er fundet i hjernen hos ALS patienter, men ikke hos "kontrol" patienter.

L-Serin er en af vores alm. aminosyrer, ikke essentiel, som kroppen kan danne selv, eller som vi får via kosten. Om L-Serin på Wiki.

NB
Patienter i Guam, viser både tegn på Parkinson's, Alzeimers og ALS, ikke nødvendigvis samtidig, nogle har Parkison's symptomer andre Alzheimers og andre ALS. Fælles for disse 3 sygdomme er en forkert foldning af proteiner i nervecellerne og ophobning af protein korn. Kan det være at BMAA toksinet, er ansvarlig for denne protein mis-foldning i alle 3 sygdomme?

Folk overalt, også i vesten, der lever i nærheden af vand med alge-opblomstring, kan få toksinet via støv eller direkte ved at svømme i vandet, eller via drikkevandet hvis vandet tages fra overflade vand fra en sø hvor der er cyanobakterier, eller via drikkevands systemer og tanke. Vandlevende dyr fra områder med algeopblomstring kan indeholde store mængder toksin.

Cyanobakterier lever både i fersk, brak og saltvand.

Selve den blå-grønne alge har lavt toksin indhold pr. gram, men dyr der filtrerer vandet og lever af mikroskopisk plankton, som muslinger, bør have særlig interesse. Muslinger, rejer, Krabber og fisk fra algeopblomstrede områder kan have højt toksin indhold, idet de kan opkoncentrere toksinet.

Spis ikke fisk, muslinger eller krebs fra algesuppe søer, brasen, karper mm. I den svenske sø "Finjasjön" 70 km øst for Helsingborg findes højere indhold i fisk end fra Østersøen. Især Brasen. Artikel: Alger bildar nervgift som anrikas i Finjasjöfisk


Blue crab fra atlanterhavet nær Florida og Mexikanske golf har noget af det højeste indhold hos noget dyr 7.000 µg/g (7 mg/g) og 2 gange højere end flying fox (flyvende hund) fra Guam, som har givet en stor forekomst af ALS i befolkningen, idet den fortæres som delikatesse.

3 ALS patienter levede meget tæt på hinanden i Maryland USA, uden iøvrigt nogen relation. Et spøgeskema afslørede, at de alle havde forkærlighed for og en hyppig indtagelse af Blue Crabs. Artikel: ALS Cluster in Maryland and Crabs

ALS/Lou Gehrig's Disease Cause and Cure?

Pas på Spirulina og Chlorella som kosttilskud. Spirullina er en blågrøn alge, som ikke skulle producere toksinet. Chlorella er ikke en cyanobakterie men en encellet alge fra planteriget. De kan være forurenet med toksinet. Bør være deklareret fri, men jeg ville undgå dem. De kan også indeholde tungmetaller.

Spirulina dyrkes i store udendørs tanke som absolut ikke kan være sterile. Dyrkningen: vand, varme, gødning, sollys, er optimal også for andre arter af cyanobakterier og disse tanke kan meget nemt også huse andre arter som laver toksinet. Jeg gætter på at det er årsagen til at en undersøgelse fandt BMAA toksin i nogle spirulina produkter omend i lavt niveau.

Satellit foto til venstre. Algeopblomstring i de store søer i Nord Amerika

Alge opblomstring skagerak juni 2004 og Østersøen. Jeg har selv oplevet at svømme i en algesuppe i Gudhjem sommer 2014

Cyanobakterier i tarmen
Cyanobakterier kan findes i tarmen. Det kan også være en kilde til Neurotoksinet. CyanoBakterierne kunne komme i tarmen hvis man drikker eller sluger vand med disse bakterier i (svømmer i vand med algeopblomstring). Frugt og grøntsager kan også være en kilde til cyanobakterier, eller simpelthen støv fra søbredder og strande, du indånder.

Cyanobakterier er forekommende overalt også i Danmark og helt op til Nord Norge, nord for polarcirklen om sommeren, hvor der er lys 24 timer.

Vigtigt at tarmen fungerer godt og du tager Probiotika - de gode mælkesyre bakterer, der holder de skadelige bakterier nede.


Artikler om Blå-grøn alger, BMAA toksinet og ALS:

• Om BMAA toksinet på Wiki
"mechanisms by which BMAA causes motor neuron dysfunction and death are not entirely understood, current research suggests that there are multiple mechanisms of action. Acutely, BMAA can act as an excitotoxin on glutamate receptors such as NMDA, calcium dependent AMPA and kainate receptors. The activation of the metabotropic glutamate receptor 5 is believed to induce oxidative stress in the neuron by depletion of glutathione.

• Om Cyanotoxin på wiki.
"Exposure to the cyanobacteria neurotoxin BMAA may be an environmental cause of neurodegenerative diseases such as ALS, Parkinson's Disease and Alzheimer's Disease"

•  Neurotoxin found in commercial seafood. En svensk undersøgelse i Stokholm, finder neurotoksinet i muslinger, rejer, fladfisk og sild, men ikke i torsk og laks. Original Artiklen her

• Beyond Guam: The cyanobacteria/BMAA hypothesis of the cause of ALS and other neurodegenerative diseases

•  A comprehensive review of amyotrophic lateral sclerosis

•  Exposure to cyanobacteria and BMAA in ALS through the gut environment microbiome

•   The Gastrointestinal Tract Microbiome and Potential Link to Alzheimer’s Disease
"glutamate is the most abundant excitatory neurotransmitter in the human CNS; ... oxidative-stress-inducing neurotoxin β-N-methylamino-l-alanine (BMAA), found elevated in the brains of patients with amyotrophic-lateral sclerosis (ALS), the Parkinson-dementia complex of Guam, and AD (Alzheimers), has been hypothesized to be generated by Cyanobacteria of the GI-tract microbiome, and anxiety, stress, chronic intestinal inflammatory disease, or malnutrition may further induce BMAA generation to ultimately contribute to neurological dysfunction"

• Link between lethal disease ALS and algae explored
Ved søen Mascoma i New Hamshire (stat i Nordøst USA) er der konstateret 10-25 gange større forekomst af ALS hos folk der lever op til søen.
 
• New Hamshire's Miljømyndigheders advarsel til folk omkring statens søer:
Recreational Exposure to Cyanobacteria (Blue-Green Algae)

The non-protein amino acid BMAA is misincorporated into human proteins in place of L-serine causing protein misfolding and aggregation

•  Gut Microbiome May Be Key for Neurological Health, Therapy: An Interview
"Finding dramatic elevations of LPS in ALS is, for the very first time, taking our focus off the brain and redirecting it toward the gut"

-

Behandling af ALS - forårsaget af Neurotoxin fra Blå Grøn Alger


BMAA neurotoksinet indbygges i nogle proteiner i stedet for aminosyren L-Serin. Ved at give store doser Serin, kan man uddrive dette neurotoksin og udkonkurrere det og bremse sygdommen. Det er vist i abeforsøg at ved at give MBAA og Serin samtidig, forebygges de skadelige virkninger efter neurotoksinet. Det samme i rotteforsøg. Der er små humane forsøg i gang vedr dette.

​Artikler vedr BMAA neurotoksinet og L-Serin kosttilskud som terapi ved ALS

•  Dietary exposure to an environmental toxin triggers neurofibrillary tangles and amyloid deposits in the brain
"These findings indicate that while chronic exposure to the environmental toxin BMAA can trigger neurodegeneration in vulnerable individuals, increasing the amount of l-serine in the diet can reduce the risk"

•  Determining the Safety of L-serine in ALS - indkaldelse til klinisk forsøg med Serin fra FDA (USA's sundhedsstyrelse). Det er stort at FDA har godkendt et klinisk forsøg med et kosttilkud, de er ellers imod alt naturligt, der ikke kan patenteres.
"L-serine is in a FDA-approved human clinical trial as a possible treatment for Amyotrophic Lateral Sclerosis ALS".

•  fødevare databasen - Serin holdige levnedsmidler
Mest i æg og ost med ca. 1,5 g pr. 100 g.

•  New Studies Aimed at L-Serine as Management of Lou Gehrig's Disease Symptoms


Video: Secrets to Alzheimer's, ALS and Parkinson's Disease: Dr. Paul Alan Cox.

Han har indsendt patent på L-Serine og behandling af ALS, Parkinsons og Alzeimers i 2012: L-serine compositions, methods and uses for treating neurodegenerative diseases and disorders Link til Patentet

Forslag til at prøve aminosyren L-Serin som kosttilskud

Jeg vil foreslå at tage L-Serin som kosttilskud. Dosering jfr. videoen: 15 g (en spiseske) 2 x daglig, som omtalt i Videoen nedenfor af en mand med ALS. Det er 900 g. pr. måned.

15 g. 2 x gange dagligt er også doseringen som FDA undersøger i et lille klinisk forsøg. Link er ovenfor men her igen.Jeg har spurgt apoteket, men de kan ikke skaffe det.

Man kan få det her fre USA, men noget bøvlet med told og fortoldning og moms, der løber det meste af 300 kr. ekstra oven på. Jeg prøver at se om jeg kan finde det i EU, det er nemmere. 

L-Serine Powder - 1 kg $49 = 350 kr Fra USA + moms og fortoldning.
https://www.bulksupplements.com/l-serine.htmlSamlet Kosttilskud anbefaling omkring ALS

Kost der hjælper hjernen, rigtig fedt sammensætning, rigeligt med grøntsager.
Gluten fri kost?. Det er usikkert hvorvidt Gluten kan være associeret med ALS.
IKKE for meget omega-6. Udeluk al OMEGA-6 du får rigeligt i alm kost.
IKKE for meget sukker og hurtige kulhydrater
Omega-3. Fiskeolie kapsler fx. 9 stk af de billige fra Netto. Sørg for at få op til 1.000 mg DHA af den vigtigste Omega-3 variant, specielt til hjernen.
C-Vit 3 x 500 mg
D-Vit 85 mikrogram oveni multi-vitamin
Multi-vitamin med B-vitaminer UDEN det kunstige B9 Folinsyre/folsyre, f.eks Omnimin Pure (se matas mmm.) Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit.
Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9 (folinsyre/folsyre), som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. Fås uden Jern den hedder OmniX.
B-12 vitamin 1.000 mg som sugetabl (se Helsam)
Q10 2x100mg som Ubiquinol (den aktive reducerede Q10)
Kokosolie f.eks 1 spiseske x 2 daglig
Magnesium 2-3 kaplser magnesium Citrat
• Ginkgo Biloba Øger blodomløb i hjernen
• Curcumin gurkemeje ekstrakt. CurcuminX4000 tabl. 1x3 dagligt en måned, derefter 1x2 dgl. extract.


Alfa Lipoinsyre 1 kapsel 500mg. Et vitaminlignende næringsstof, der er afgørende for cellulær energiproduktion, hjælper mitokondrier til at generere energi. Det er også en potent antioxidant, særligt godt til hjernen. Se også afsnittet om Alfa-Liponsyre ovenfor under MS.
Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

• Acetyl-Cystein 600 mg daglig. F.eks som Mucomyst 600 mg slimløsnende hostemiddel (se apotek). Forløber for Glutathion. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.
Det er surt, så put det i GelatineKapsler, kan nemt gøres i hånden. Gelatinekapsler - vælg den største size 00. Fås også hos Bulkpowders.dk

Acetyl-Carnitin. 2 x 400 mg. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

Fosfatidyl-Serin tabl 3 x 100 mg. Denne universelle byggesten for cellemembraner er mest koncentreret i hjernen, især i synapserne, som forbinder nervecellerne med informationsoverførselsnet. PS er også vigtigt for de membraner, der skaber mitokondrier, cellens energigeneratorer. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

• L-Serin. 15 gram 2 gange daglig. Den rene aminosyre.

Video: Brain & Memory Power Boost
Hjernen og Fostatidyl-Serin, Acetyl-Carnitin, Acetyl-Cystein, Gingo Biloba øger blodomløb i hjernen, Alfa-Lipoin Syre, Vinpocetine (Liden Singrøn) hjælper blodomløb sammen med Gingo Biloba, Huperzine en AcetylCholin booster (fra Ulvefod = en mos)

​Disse patienter i videoen har forbedret eller delvis helbredt sin ALS med diverse alternative behandlinger.

Nogle mener at ALS skyldes Borrelia infektion (skov flåtens bakterie) - 2 nyere artikler afviser teorien om at det skulle være Borrelia der er årsag til ALS:

CancerTutor angiver at ALS måske kan skyldes Borrelia bakterien, som er den bakterie, der overføres med skovflåten (Ixodes ricinus). De skriver: "ALS is almost always caused by Lyme Disease . The bacteria Borrelia Burgdorferi is almost always the culprit."

Så Borrelia bakterien, årsag til Borreliose (Lyme Disease) kunne være årsagen til auto-immuniteten ved ALS. Lyme disease er kendt for at give nerveskader, føre til lammelser og hjerteforstyrrelser.

De skriver videre: "The Budwig Protocol has been proven to be effective for many ALS patients."
Budwig kost er Hørfrø olie og hytte ost, masser af grøntsager og restriktiv kulhydrat indtagelse.

Se mere om Budwig kost under min artikel om Morbus Bechterew
og mere udførligt om Budwig kost på min artikel om kræft del 2 (kræver medlemskab): langtfedtliv.dk/cancer/kraeft-alternativ-behandling-del-2/

Flere artikler om ALS
ALS Does NOT Have to Be a Death Sentence!

​TAGS
#Troelskløvedal
#StephenHawking
#ALS
#AmyotrophicLateralSclerosis

Hyppigt søgte vendinger

Alternativ Helbredelse af ALS Amyotrofisk Lateral Sklerose
Troels Kløvedals sygdom
Hvordan helbredes Troels Kløvedals sygdom
Hvad fejler Troels Kløvedals
Stephen Hawkings sygdom
ALS hos Troels Kløvedals
Kan man behandle Troels Kløvedals sygdom alternativt
Amyotrophic Lateral Sclerosis
ALS Amyotrofisk Lateral Sklerose helbredelse

Referencer - Fedtstoffer

1. The Oiling of America - Om hele fedt og kolesterol forskrækkelsen. Løgnen om mættet fedt og kolesterol. Om Omega-3 og 6.  Weston A. Price Foundation

Weston A. Price Foundation er en uafhængig organisation, hvis formål er korrekt information om fødevarer, især fedtstoffer. westonaprice.org

2. Ovenstående "The Oiling of America" i dansk oversættelse. Weston A. Price Foundation
Livet er fedt - her får du sandheden om fedt

3. The Weston A. Price Foundation's forslag til USA's regering vedr. fødevarer og fedtstoffer:

Weston A. Price makes the following recommendations: Comments to the FDA Obesity Working Group. Dokumentet ligger på FDA's hjemmeside (FDA = food and drug administration svarer til fødevarer styrelsen)
Word doc, højreklik og vælg "gem destination som"

4. Omega-3 på Wikipedia. Dansk

5. Omega-3 på Wikipedia. Engelsk

6. Omega-3 på Netdoktor.dk

7. Omega-6 på Wikipedia. Dansk

8. Omega-6 på Wikipedia. Engelsk

9. U-mættet fedt. Unsaturated fat på Wikipedia

10. Essentielle fedtsyrer på Wikipedia. Engelsk

11. Kokosnød olie. Coconut Research Center

12. COCONUT OIL AND HEART DISEASE

13. Coconut Oil and Heart Disease

14. Health Benefits of Coconut Oil

15. Will New 2015 Dietary Guidelines Reverse Four Decades of Foolish Fat Phobia?

16. Fedtrig kost bremser aldring af hjernen

17. A wonder food for the brain is Coconut oil

18. Uheldige soja virkninger. Soy Myths & Truths

19. Skeaff, 2009. Artikel pdf
Samlet studie af 28 forskellige undersøgelser omfattende 280.000 personer og follow up perioder fra 4-25 år og analyse af 6.600 dødsfald, viste følgende: (CHD = coronary heart disease)

- Intake of trans fatty acids = transfedt was strongly associated with CHD mortality.
-  Intake of saturated fatty acids = mættet fedt was not significantly associated with CHD mortality
-  Intake of mono unsaturated fatty acids = enkelt umættet fedt was not significantly associated with CHD mortality
-  Intake of poly unsaturated fatty acids = fler u-mættet fedt omega-6 was significantly associated with CHD mortality

Videoer om Fedtstoffer

The Oiling of America (President Sally Fallon, Weston A. Price Foundation)
www.youtube.com/watch?v=fvKdYUCUca8

Kolesterol Myter og Fakta. Uffe Ravnskov Video foredrag på dansk.  https://vimeo.com/133132124Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk