Tarmsundhed, Tarmflora og TarmSygdomme

​Tarmens sundhed har kolossal betydning for vores sundhed, velbefindende og for at forblive sygdomsfri. Omvendt kan tarmen give anledning til en lang række sygdomme, hvis tarmslimhinden og tarmflora ikke er normal. Betydningen af tarmens sundhed og mikrofloraen, er kraftigt undervurderet, på samme måde som fødevarer generelt er det.

Tarmen og dens miljø og mikro flora's sammensætning, er af helt afgørende betydning for vores helbred. Bakterier producerer forskellige stoffer som kan optages i kroppen eller som kommunikerer med tarmepitelets celler og underliggende væv. Nogle bakterier er venlige og laver gode stoffer der gavner immun systemet og kroppen, andre bakterier er neutrale, nogle er fjendtlige andre stærkt skadelige.

Tarmen og tarmflora kommunikerer med kroppen og hjernen
Meget sygdom stammer fra og afhænger af det vi putter i munden og der hvor det ender, nemlig tarmen, afgør vores helbred. En stor del af immunsystemet sidder i tarmen, 80 % af kroppens serotonin produktion (lykke følelses stof) og 50% af vores dopamin produktion (belønnings stof) sker i tarmen, plus flere andre signalstoffer.

Sigalstofferne Serotonin og Dopamin omtalt ovenfor, når ikke hjernen, de virker lokalt, men tarmen har et stort netværk af nerver og tarmen og tarmflora og hjernen kommunikerer, enten direkte via påvirkning af det sympatiske og para-sympatiske nervesystem, eller indirekte via signal stoffer og stoffer produceret fra tarmens mikroflora, som når hjernen via blodet. Tarmen, Bakterierne, tarmens nervesystem og signalstoffer og hjernen kommunikerer!
Artikel på Wiki: Gut–brain axis

​Op til 1.000 forskellige Bakterie arter i vores tarmflora
Forståelse for tarmflora's betydning for sygdom er kun i sin meget spæde start. Vi har 500-1.000 forskellige bakterie arter i tarmflora, desuden gærsvampe, virus og encellede parasitter. Ialt 100 gange flere bakterier end vi har celler i kroppen. Den totale vægt af bakterier i tarmen er omkring 1,5 kg.

Af de op til 1.000 forskellige bakteriearter, kan man ikke dyrke et stort antal måske op til halvdelen, derfor at man begyndt at lave en samlet DNA profil på alt hvad der er og prøve at kategorisere tarmflora på denne måde.
 

Din Tarm og Tarmflora er din køkkenhave du skal passe
Din tarmflora er din private køkkenhave, som du skal passe på at pleje og holde fri fra ukrudt. Du skal dyrke de gode bakterier og sørge for at holde de dårlige nede.

Nogle bakterier er gode, nogle er dårlige, er der for mange dårlige kan det give problemer. Bakterier lever og formerer sig og de skal have noget næring, som de tager af tarmindholdet, men de producerer også affaldsstoffer, som ender i tarmindholdet og evt. kan påvirke tarmslimhinden lokalt, eller optages over tarmslimhinden og ende i blodet og påvirke hele kroppen, positivt eller negativt.


De gode bakterier producerer stoffer som gavner og heler tarmslimhinden og evt optages til blodet. Stofferne er f.eks i gruppen meget korte fedtsyrer. De dårlige bakterier kan producere stoffer som skader både lokalt (tarmslimhinden) og hvis de optages til blodet, skader hele kroppen.

Du ved at gær, bruges til at hæve brød eller til at lave øl eller vin, eller spiritus. Gæren spiser sukker og affalds stofferne er luft (CO2) og alkohol. CO2 er luftboblerne i det bagte brød.


På samme måde har bakterier forskellige affaldsstoffer efter de har spist. Mælkesyre bakterierne har vi tilpasset os gennem pattedyrenes udvikling, til at leve i harmoni sammen med. De findes naturligt i mælk hvor de omdanner mælkesukker til mælkesyre, som er mælkesyre bakteriernes affaldsprodukt. Tænk på syrnede mælkeprodukter, yoghurt, Cultura.

Du kender sikkert turist diarre, det er ofte særlige sero typer af E. Coli bakterier, som vi ikke er vandt til, de laver affaldsstoffer som påvirker tarmslimhinden. Men du behøver ikke rejse, du kan nøjes med at tage på restaurant for at få uro i maven, det foregår ikke lige hygiejnisk alle steder med dårlig afkøling eller krydskontaminering.


8 små muskler, med stor betydning

Vi lever Symbiotisk med Mælkesyre bakterier
Vi tilhører gruppen pattedyr, som har en 250 mill år lang udviklingshistorie. Karakteristisk for pattedyr er ... patter og mælke ernæring til de spæde. Vi har udviklet et symbiotisk liv sammen med gode bakterier af gruppen mælkesyre bakterier, især Lactobacillus sp. og bifidubakterium sp., Som findes overalt på hud og slimhinder og især i tarmkanalen.

Mælkesyre bakterierne er super gavnlige for normal tarmflora og opretholdelse af tarmens integritet og funktion og til at udkonkurrere skadelige bakterier. De laver gavnlige stoffer som stimulerer immunsystemet og nervesystemet. Disse stoffer er bl.a. i gruppen kortkædede fedtsyrer som f.eks mælkesyre og andre meget kortkædede fedtsyrer (f.eks smørsyre, butyrate).

Disse kortkædede fedtsyrer i vores tarm, gavner slimhinden og hele kroppen, idet de optages, via blodet. De kortkædede gavnlige fedtsyrer er: Lactate (mælkesyre), Propionate, acetate (eddikesyre), butyrate (smørsyre).

Eddike (acetat) er gavnligt for tarmen, tarmflora og styrkelse af immunsystemet og gavnligt mod allergi, astma og mere. Eddike er et naturligt anti-inflammatorisk stof, som hæmmer inflammation i tarm epitel cellerne. Immun celler har receptorer for acetat, som sender besked til immunsystem.
Man kan tage en spise-ske æbleeddike i et glas vand og bruge eddike i maden og på salaten.. Du kan bruge eddike på salaten eller madlavningen.

Et andet gavnligt stof er BDNF (brain-derived neurotrophic factor) som er et brain-growth protein, der fremmer nervecellevækst (neurogenesis) i hjernen. Et andet stof er GABA (Gamma-amino-buturic-acid), som er et hjerne signalstof. De gode bakterier laver signalstoffer, som kommunikerer med resten af kroppen og gavner hjernen inklusiv fremmer vækst af nye neuroner.

De venlige bakterier fermenterer også polyphenoler (anti-oxidanter fra planter) til anti-inflammatoriske stoffer til gavn for kroppen og beskyttelse af hjernen.

Artikel: Beneficial effects on host energy metabolism of short-chain fatty acids and vitamins produced by commensal and probiotic bacteria


Gode Bakterier helbreder
Hvis man overfører bakterier ved fæces transplantation fra en fed person til en normal person, begynder den normale at blive fed. Den fede person har altså en særlig sammensætning af mikroflora, der gør at personen tager på.

Et autistisk barn bliver helbredt, hvis man overfører bakterier fra en normal person.

Ulcerativ collitis som følge af Clostridium deficile bakterien, er vanskelig at helbrede, men kan med stor sikkerhed helbredes med fæces transplantation, det samme med Crohns disease. I USA er fæces transplantation kun tilladt af sundhedsmyndighederne (FDA) ved Clostridium deficile infektion og kun efter man har prøvet alle anti-biotika kure, der som regel ikke virker.

Man bremser altså fæces transplantation til alt andet en denne specifikke infektion, man kan jo ikke udskrive fæces pr. recept eller registrere fæces som lægemiddel man kan tjene penge på, derfor bliver det modarbejdet.

Jeg garanterer dig for at adskillige lægemiddel firmaer prøver at efterligne fæces og lave en bakteriesammensætning og får det patenteret og registreret som lægemiddel. 


Læger har udviklet det til en ren kunstart, at modarbejde alt der ikke er på en liste over lægemidler. Læger der forsøger sig på noget andet bliver stoppet (Danmark ingen undtagelse), eller må sende patienter til udlandet, eller instruerer patienten hvordan de selv kan gøre. Heldigvis er fæces transplantation meget simpelt. Tag noget afføring fra en rask f.eks familiemedlem, ryst det op i noget vand og sprøjt ind via anus på den syge.

Retfærdigvis vil jeg sige at man begyndt  at eksperimenterer også i Danmark vedr. Clostridium deficile og andet og fæces transplantation:
Artikel på DR med Video: Transplantation af afføring redder syge med livstruende diarré.
Artikel på DR: Afføring fra andre kan behandle sygdomme.

Gut Reaction Part 1. Om tarmflora og sundhed

Vi er Pattedyr

Vi er pattedyr (Mammalia) og denne dyregruppe har omkring 250 millioner års udvikling bag sig. Gruppen er karakteriseret ved Mammae (Patter), som leverer mælk til den nyfødte.

Fosteret udvikles i en livmoder og fødes vaginalt. Det vil være utænkeligt udviklings mæssigt, at pattedyr og dermed mennesker, ikke er meget fint tilpasset disse karakteristika.

8 små muskler, med stor betydning

En stor familie, vi er i familie med de andre pattedyr

Vi har udviklet et symbiotisk liv sammen med gode bakterier af gruppen mælkesyrebakterier, især Lactobacillus sp. og bifidubakterium sp., Som findes overalt på hud og slimhinder og især i tarmkanalen.

Disse er super gavnlige for normal tarmflora og opretholdelse af tarmens integitet og funktion og til at udkonkurrere skadelige bakterier. De laver gavnlige stoffer som stimulerer immunsystemet og nervesystemet. Disse stoffer er bl.a. i gruppen kortkædede fedtsyrer.

Fødselsvejen leverer bakterier til den nyfødte fra moderens vaginalslimhinde og hvis den nyfødte er heldig også bakterier fra afføring. Dette giver en god start mikroflora mæssigt.

Omvendt, børn født med kejsersnit, mangler denne bakterie inokulation og får en anden tarmflora, mere fra hud og hospitalets miljø og personalets hænder. Disse børn har klart større tendens til problemer med immunsystemet og allergi.

Det kan man let komme ud over, den nyfødte skal bare inokuleres med bakterier via en svamp fra vagina til den nyfødtes mund og huden, så kører det som normalt. Naturligvis stejler læger over dette, som nogle er begyndt at praktisere, helt logisk. Vi kan da ikke have sådan noget og slet ikke have sunde børn, så kan vi jo ikke udskrive medicin, mørkemændene fremfører "Moderen kan smitte barnet med diverse ting" - nå, men altså ikke ved alm. vaginal fødsel? Har læger forstået noget som helst?

Artikler:
Kejsersnit giver babyer anderledes bakterier
Babyer taget ved kejsersnit smøres ind i mors bakterier
• Danske læger advarer: Ny fødselstrend kan være livsfarlig


Koen kælver

​En interessant ting hos pattedyr er, at anus sidder over, dorsalt, for vulva (vagina), så afføring render ned over vulva. Er det en design fejl i pattedyr gruppen, eller er det meningen at vaginal flora skal forbedres med tarmflora, så den nyfødte bliver inokuleret med bakterier fra moderen? Det virker sandsynligt.

8 små muskler, med stor betydning

Koen kælver

​Fosterhinder, fosterblæren, beskytter noget mod bakterie inokulation til den nyfødte, men ikke helt.

For moderen er der naturligt en god beskyttelse mod egne bakterier. Godt nok har livmoder betændelse lidt for stor udbredelse i et intensivt kvægbrug, men jeg gætter på at hos vildtlevende dyr, er det betydeligt mindre.
 

Mælken
Så kommer vi til patterne og mælken. Patterne leverer også bakterier via huden og der er desuden sparsomt mængde bakterier i selve mælken hovedsaglig af mælkesyre bakterier. Helt logisk, indholder modermælken en lang række vigtige faktorer, dels til heling af baby's tarm, dels faktorer der optages over tarmslimhinden og gavner baby. 

Den første mælk hos alle pattedyr, kolostrum (råmælk), indeholder særligt meget anti-stof af grupperne ImmunGlubulin A (IgA) og IgG, som moderen har udviklet gennem lang tid, overfor sygdomme i nærmiljøet.

Samtidig er den nyfødtes tarm helt åben den første uge, så disse anti-stoffer fra moderen går direkte over i blodet hos den nyfødte og bidrager til immunsystemet og antistof beskyttelse over for sygdomme. 

Dette gælder alle pattedyr, f.eks koen og kalven. Hos mennesker og større aber, er placenta barrieren mor/foster mere åben, så IgG og IgA antistoffer går via blodet over i fosteret og antistoffer via kolostrum som dannes de første dage efter fødslen, er mindre vigtigt, men der er mange gavnlige ting i kolostrum, der gavner baby's tarm og krop. (IgM og røde og hvide blodlegemer er for store til at passere over til baby).

En af de gavnlige ting i kolostrum, er at der er Gen modulatorer, der tænder nogle Gener ON og fortæller at tarmen skal tætne sine tight junctions mellem de enkelte epitelceller. 


Rå Mælk - hvis du har massive tarmproblemer
Omtalte gavnlige faktorer i mælken, ødelægges næsten alle ved opvarmning, men hvis du har massive tarmproblemer, kan upasteuriseret komælk fra stalddøren være en god ide. Landmænd har tilladelse til at sælge mindre mængder upasteuriseret mælk direkte fra stalddøren, men du kan ikke købe det i supermarkedet.

Rå mælk, er alm. mælk der ikke er pasteuriseret eller homogeniseret, mens Råmælk er kolostrum, mælk fra koen, malket de første par dage efter kælvning. Det kan du nok ikke få, landmændene gemmer dette i fryseren til nyfødte kalve, som ekstra tilskud af immun globuliner og gode ting. Men hvis du kan få det, er det super at tage en lille smule hver dag. 


Artikel om Rå Mælk: The Facts about Real Raw Milk
"Raw milk contains many components that kill pathogens and strengthen the immune system. These include lacto-peroxidase, lacto-ferrin, anti-microbial components of blood (leukocytes, B-macrophages, neutrophils, T-lymphocytes, immunoglobulins and antibodies), special carbohydrates (polysaccharides and oligosaccharides), special fats (medium chain fatty acids, phospholipids and spingolipids), complement enzymes, lysozyme, hormones, growth factors, mucins, fibronectin, glycomacropeptide, beneficial bacteria, bifidus factor and B12-binding protein. These components are largely inactivated by the heat of pasteurization and ultrapasteurization."

Gut Reaction Part 2. Fortsat Om tarmflora og sundhed

Tarmens anatomi

Tyndtarmen består af: Duodenum - Jejunum - ileum
Tyndtarmen er ca. 6 meter lang, med en samlet indre overflade på 300-400 m2. Den består regnet fra mavesækken af:
Tolvfingertarm (duodenum), med længde på 25 cm. (bredden af tolv fingre).  I tolvfingertarmen, tilføres galde fra galdeblæren og fordøjelsessafter fra bugspytkirtlen.

Jenunum udgør den største del af tyndtarmen. Tyndtarmens hovedfunktionen er yderligere fordøjelse af maden, tilførelse af enzymer, samt optagelse af næringsstofferne, fra den fordøjede mad.
Den sidste del ileum er 2-4 m lang, munder ud i blindtarmen gennem ileo-coecal klappen, en klap mellem tynd og blindtarm. Blindtarmen er den første del af tyktarmen.

Normalt er tyndtarmen fattig på bakterier, men hvis du (lægen) ødelægger systemet ved at give syrehæmmer, så pH i mavesækken hæves over det normale 2-3 pH, så dræbes bakterierne ikke i mavesækken og du får overvækst af bakterier i tyndtarmen, på engelsk benævnt SIBO (small intestinal bacterial overgrowth).

tarmens anatomi, mavesæk, lever, tyndtarm, tyktarm

Mave tarm systemet. Mavesæk, lever, galdeblære. Tolvfingertarm, bugspytkirtlen, resten af tyndtarmen, som udmunder i blindtarm og tyktarmen

Pepsin enzymet i maven kan kun arbejde ved lavt pH, så du fordøjer heller ikke maden normalt hvis du hæver surhedsgraden.

Syrehæmmer bliver udskrevet som bolsjer og 95% udskrevet fejlagtigt (suk læger), på grundlag af syre opstød til spiserøret, som skyldes for lidt mavesyre (og ikke for meget). Der er en sensor ved klappen mellem mave / spiserør, der lukker hvis der er tilpas surt miljø i mavesækken. Er der for lidt syre, lukker klappen ikke og du får maden op igen i spiserøret. Som om maden vil sige til dig, hallo, jeg vil ikke være i maven.


Tarmslimhinden i Tyndtarmen
Tarmslimhinden (mucosa) er foldet i store folder og i små tarmtrevler, eller tarmtotter kaldet Villi, som indeholder blod- og lymfekar og nerver, bindevæv og masser af hvide blodlegemer som forsvar for evt. indtrængende ting.

Tyndtarmen har store folder (plicae), som er yderligere foldet til tarmtrevler eller tam totter, Villi, som er 0,5 - 1,5 mm høje og i antal op til 40 pr. mm2

Villi er beklædt med det én cellede tarmepitel, hvor hver epitel celle yderligere har mikrotrevler, mikrovilli som er ca 1 μm lange og forekommer i et antal på 200.000/mm

Tyktarmen er ca. 1,5 m, funktionen er hovedsaglig passiv optagelse af væske og opløste stoffer af mindre molekyle størrelse. Tyktarmen har ikke villi

Cøliaki tarmens mikrovilli degenererer

Hver villus er afgrænset mod tarmlumen af et encelleret tarmepitel. Hver enkelt tarmepitel celle har på overfladen mikrovilli, så vi har både tarmtrevlerne kaldet villi og mikroskopiske tarmtrevler på den enkelte celle, kaldet mikrovilli.

Tarmepitel cellerne er hæftet sammen i siden af "tight junctions" som sørger for at der er tæt mellem cellerne og intet slipper ned mellem cellerne.

Slimhinden er dækket af et lag slim udskilt af tarmepitelet, i denne slim er igA antistoffer som er en del af beskyttelsen på alle slimhinder. Slimen udgør også en fysisk barriere for tarmflora og et substrat de kan hæfte sig på.

Slimhinden og dens kommunikation med submucosa og resten af kroppen, er uhyre kompliceret og langt fra forstået helt. Under slimhinde epitelet er et stort antal hvide blodlegemer af forskellige typer, som en del af vores immun forsvar og forsvar for indtrængende organismer. Det komplicerede samspil i hele dette miljø, omfatter også tænd og sluk for Gener.

Normal duodenal mucosa - Tolvfinger tarmen normal slimhinde er som fløjl.

Cøliaki

Hvad er Cøliaki
Er en alm. og velkendt kronisk immun medieret, inflammatorisk sygdom i tyndtarmen, forekomst hos ca. 1% af befolkningen. Den opstår ved kroppens immun reaktion over for Gluten proteinet, som findes i hvede, byg og rug. Mere specifikt fragmenter af Gliadin molekylet som er en del af Gluten molekylet i hvede. Immun reaktionerne medfører Villus atrofi.

Cøliaki og Forandringer i tarmen

Cøliaki tarmens mikrovilli degenererer

Tarmslimhinden (mucosa) er foldet i store folder og i små tarmtrevler, eller tarmtotter kaldet Villi, som indeholder blod- og lymfekar og nerver, bindevæv og masser af hvide blodlegemer som forsvar for evt. indtrængende ting.
 
Hver villus er afgrænset mod tarmlumen af et encelleret tarmepitel. Hver enkelt tarmepitel celle har på overfladen fingerlignende udposninger, kaldet mikrovilli. 

Ved Cøliaki degenererer tarmens villi og mikrovilli, som følge af immunreaktionen over for Gluten. Tyndtarmes overflade er normalt 400 m2, ved ødelæggelse af villi og mikrovilli nedsættes overfladen betragteligt, hvilket betyder nedsat absorption af næringsstoffer og deraf dårlig trivsel.


Forandringerne sker især i duodenum (tolvfinger tarmen), den første del af tarmen efter maven og øverste del af jejunum, som er mest udsat for gluten. Det er også fra duodenum, der bliver taget biopsi fra slimhinden til histologisk undersøgelse for Villi- og Mikro villi atrofi.

Der sker en sensibilisering af T-lymfocytter i submucosa over for Gliadin fragmenter. Det er T-lymfocytterne der forårsager villus atrofi, ikke antistoffer som også danne, de laver ballade andre steder. Forud for villus atrofi er forøgelse af antal T-lymfocytter flere år før, som er de tidlige stadier af Cøliaki, mens total atrofi er ende stadiet for Cøliaki.


Sekretoriske anti-stoffer IgA i slimen på epitelets overflade, specifikke for Gliadin fragmenter, letter en aktiv transport af gliadin fragmentet over epitelet, via Transferrin Receptor i epitelcellens overflade. Gliadin fragmenter trænger altså ikke kun passivt ind via utætte tight junctions mellem epitel celler, men også aktivt via Transferrin Receptor, hvis normale funktion er transport af jern fra tarmlumen til blodet.

Gliadin fragmenter optager altså plads på det protein, der skulle transportere jern og det er formentlig en af grundene til jernmangel hos cøliaki patienter, udover at tyndtarmens areal er nedsat og hvormed al optagelse af næringstoffer er nedsat. 

Artikel: Epithelial transport and deamidation of gliadin peptides: a role for coeliac disease patient immunoglobulin A

Duodenum Endoscopy of Celiac Disease


Artikler om Cøliaki
​• Hvede på wiki
​• Gluten på wiki
​• Gliadin på wiki
• Celiac Disease: Watch Out for This Devastating Chronic Disorder
Safe and Effective Celiac Disease Treatment Methods
Gluten-Free Diets Are Beneficial for Many — Not Just Those With Celiac Disease

Diagnostisering og behandling af Cøliaki

​Diagnosen stilles udfra mistanke. Der tages blodprøve og måles transglutaminase antistoffer, Transglutaminase-IgA{tTG];P og evt. endomysin antistof. Disse slår ud ved cøliaki, men dog ikke altid. Næsten alle med positiv test vil vise sig at have diagnosen cøliaki. Der suppleres med biopsi fra tyndtarmen, der tages via kikkert undersøgelse via spiserør og mavesæk.

Transglutaminase-IgA [tTG];P Referenceinterval
Negativ: < 7 kU/L   -   Inkonklusiv: 7-10 kU/L   -    Positiv:> 10 kU/L

Der køres med forskellige måle enheder foreskellige steder, nogle kalder det arb.enh. = Arbitrær enhed. Det er uklart hvad de måler, men det ligner en semi kvantitativ måle metode til bestemmelse af mængden af ImmunGlobulin A antistoffer mod transglutaminase.  Resultatet er ikke direkte proportionalt med mængden af det specifikke IgA antistof.
Ovenstående er fra Gentofte Hosp jfr. denne PDF Transglutaminase-IgA [tTG];P  Vejledning

​95-98% af cøliaki patienter er positive for Transglutaminase antistoffer.

Cøliaki er stærkt associeret til vævstyperne HLA-DQ2 og HLA-DQ8. Fravær af HLA-DQ2 og HLA-DQ8 udelukker med stor sikkerhed cøliaki (negativ prædiktiv værdi tæt på 100%). 93-95% af folk med cøliaki har en af disse vævstyper (som er bestemt af gener) 

Bestemte HLA antigener er ofte associeret med Gluten induceret auto-immunitet og årsag til forskellige auto-immune sygdomme. HLA antigener er overflade proteiner (anti-gener) på hvide blodlegemer, HLA = human leucocyt antigen.

Jfr. denne artikel kan Cøliaki inddeles i følgende kategorier:
Artikel: Cøliaki: diagnostik, behandling og kontrol - PDF

Klassisk cøliaki
:
Malabsorptionssyndrom med mangeltilstande er dominerende. Karakteristisk er diaré, træthed, vægttab. Ofte ses nedsat muskelkraft, muskel- og knoglesmerter, glossitis, aftøs stomatitis og tand-emaljedefekter, evt. sekundær lactosemalabsorption. Blodbiokemien er oftest påvirket.

Ikke-klassisk cøliaki:
Er karakteriseret ved ingen eller få gastrointestinale gener (fx mavesmerter, obstipation, luftdannelse og dyspepsi), men overvejende ved ekstraintestinale manifestationer (fx dermatitis herpetiformis, selektiv IgA-mangel, autoimmune leversygdomme, type 1 diabetes, autoimmune endokrine lidelser (thyroiditis), visse neuropsykiatriske lidelser, osteopeni, infertilitet)."

Ikke-klassisk cøliaki:
Er karakteriseret ved ingen eller få gastrointestinale gener (fx mavesmerter, obstipation, luftdannelse og dyspepsi), men overvejende ved ekstraintestinale manifestationer (fx dermatitis herpetiformis, selektiv IgA-mangel, autoimmune leversygdomme, type 1 diabetes, autoimmune endokrine lidelser (thyroiditis), visse neuropsykiatriske lidelser, osteopeni, infertilitet).

Symptomatisk cøliaki:
Tilstedeværelse af klinisk oplagte gastrointestinale eller ekstraintestinale symptomer pga. glutenindtagelse.

Asymptomatisk cøliaki:
Asymptomatiske individer, eller personer med helt diskrete gener, fx træthed, der først kan identificeres efter start af glutenfri diæt (sidstnævnte gruppe kan betegnes som subklinisk cøliaki).

Potentiel cøliaki:
Asymptomatiske individer med positiv cøliaki-serologi men normal tyndtarmshistologi. Disse individer anses for senere at kunne udvikle symptomer og/eller slimhindeforandringer. Denne gruppe kan være vanskelig at afgrænse fra den ovenstående, da slimhindeforandringer i den proksimale tyndtarm kan være pletvis udbredt, ligesom patienternes habituelle glutenindtag kan variere.

Refraktær cøliaki:
Refraktær cøliaki defineres som persisterende eller recidiverende symptomer (typisk diaré og vægttab) og tegn på malabsorption ledsaget af villusatrofi på trods af strikt GFD i mindst 12 måneder og i fravær af andre tilstande.


Oversigts video om Cøliaki
Celiac disease - causes, symptoms, diagnosis, treatment & pathology


Generelt om auto-immunitet herunder Gluten induceret auto-immunitet:
Det er en forkert opfattelse fra lægers side, at kroppen danner antistoffer mod sig selv.

Der er tale om at elementer fra kost eller bakterier, ligner kroppens egne proteiner "molekylær mimicry", ligner HLA antigener, vævstype proteiner på overfladen af hvide blodlegemer.

Introduceres fremmede proteiner til kroppen, oftest via utæt tarm, vil kroppen reagere korrekt og pr. automatik producere antistoffer overfor de fremmede elementer. Sammenlign med vaccination, det er det samme der sker. Det der evt trænger igennem tarmepitelet ved utæt tarm, er fragmenter af proteiner, store nok til at kunne provokere et anti-stof svar. 

Fordi de fremmede elementer ligner dele af kroppens egne proteiner, vil antistoffer mod dem også krydsreagere med nogle af kroppens egne proteiner og derved starten en inflammatorisk proces.
Se nu giver udvikling af auto-immunitet mening og også håb for at gøre noget ved det. Mange af de 88 ukendte auto-immun sygdomme er forårsaget af gluten, hvorfor gluten fri kost giver væsentlig forbedring.

Der sker følgende ved Cøliaki:
Det er Gliadin proteinet der er problemet, det bliver ikke nedbrudt fuldstændigt, der er nogle små aminosyrekæder fra Gliadin proteinet, peptider, som ikke kan nedbrydes. Samtidig forårsager Gliadin proteinet at tarmepitel cellernes tight junction bliver utætte (utæt tarm), så Gliadin peptid kæderne kan optages til blodet. Hos en ammende kvinde kan disse Gliadin peptid kæder endda genfindes i mælken.

Kroppen reagerer normalt og danner antistoffer mod de indtrængende peptid kæder, men fordi Gliadin peptidkæderne ligner dele af kroppens egne proteiner (proteiner af vævstyperne HLA-DQ2 og HLA-DQ8), vil de producerede antistoffer både forsøge at neutralisere Gliadin fragmenterne, men også hæfte sig på nogle af kroppens egne proteiner. I begge tilfælde startes en inflammatorisk proces, der skal prøve at eliminere det antistofferne har sat sig på. Antistofferne har også sat sig på nogle af kroppens egne proteiner, som bliver angrebet af den inflammatoriske proces. 

Den ENESTE behandling af Cøliaki og andre gluten inducerede auto-immune sygdomme er GLUTENFRI kost. Nogle auto-immune sygdomme kan acceptere en lille smule gluten, men Cøliaki kræver streng Glutenfri kost, selv de mindste mængder vil give reaktion.

​Behandling af cøliaki med cortisteroider, som prednison, eller andre immun hæmmende lægemidler, der maskerer symptomer, helbreder ALDRIG og er ingen løsning, tværtimod, det giver andre problemer.

NOTE: ved glutenfri kost, kan symptomer blive værre en periode = abstinens symptomer, når man skal undvære denne "drug". Man vil se vægtforøgelse, idet man tidligere har været fejlernæret med dårlig optagelse af næringstoffer og kalorier. Når tarmen normaliseres, begynder man igen at optage næringsstoffer.

probiotics = gode bakterier --- prebiotics = mad til de gode bakterier, f.eks fibre, jordskok

​Artikel: Cøliaki, oversigt, lægehåndbogen
Artikel: Cøliaki, behandling, lægehåndbogen 
Artikel: Cøliaki, udredning, lægehåndbogen
Artikel PDF:  Is celiac disease due to molecular mimicry between gliadin peptide-HLA class II molecule-T cell interactions and those of some unidentified superantigen?
Artikel PDF:  The Immunology of Gluten Sensitivity beyond the Intestinal Tract

​Cøliaki, skal tages max alvorligt

​Cøliaki, skal tages max alvorligt
Immunsystemet er i brand og ved dagligt at indtage gluten, hældes benzin på bålet og branden vedligeholdes.

Når man først har udviklet et immunrespons mod gluten, er det en livslang ting og det eneste der er at gøre, er at køre glutenfrit på livstid.

Man kan sammenligne det med at være immun over for børnesygdomme. Har man først haft en børnesygdom, kan man ikke blive syg af den igen.
Immun systemes huske celler Memory B-Celler, en del af de hvide blodlegemer, husker sygdommen og hvis man bliver udsat for den igen, genkender kroppen hvad det er fra tidligere og begynder at formere antistof producerende celler (T og B-celler) og producere antistof til bekæmpelse.  

Det samme sker ved gluten, kroppen husker dette fremmede stof og bliver man udsat for det igen begynder kroppen at producere antistof mod det igen for at nedkæmpe det. T-celler producerer cytokiner lokalt i tarmen, som er signal stoffer for immunsystemet til at starte en immunreaktion. Denne bekæmpelse medfører immunreaktioner som påvirker både lokalt i tarmen og i hele kroppen på forskellig måde.

Specifikt for Cøliaki er det ødelæggelse af tarmvilli og mikrovilli og dermed dårlig tarmfunktion og optagelse af næringsstoffer. Andre reaktioner fra kroppen, kan være dermatitis mm.

Ved at køre glutenfrit fjernes immunreaktionerne, antistofferne falder. Tarmen kan normaliseres og begynder at gendanne villi / mikrovilli, men det kan tage ½-1 år få tarmen normaliseret og få antistoffer ned.

Hvis man bare en enkelt gang indtager gluten i fremtiden, blusser immun reaktionerne op straks igen og bålet tændes på ny.

Hvis man ikke kører glutenfrit kommer der med stor sandsynlighed i fremtiden yderligere problemer med helbredet, især med immunsystemet i form af diverse auto-immune sygdomme som f.eks Lavt stofskifte, leddegigt, kroniske hudproblemer mm

​SÆRLIG NOTE OM CØLIAKI
Citat fra bogen The AUTO-IMMUNE FIX af dr. Tom O'Bryan

Gluten is the only food for which our bodies make memory B cells (remember General Measles?). That means once the sensitivity has begun and your immune system makes antibodies to gluten, you will have a lifelong sensitivity. It will never go away.

If bloodwork confirms you no longer have elevated antibodies to gluten, there is a natural tendency to ask, “Is it okay now to go back to eating gluten, Doc?” Unfortunately, the answer is no.

As I have been telling doctors and the public for years, a gluten-related disorder—meaning celiac disease or non-celiac gluten sensitivity—requires a 100 percent gluten-free diet for life.

Cøliaki kost

​Hvad skal man spise hvis man har Cøliaki?

​1. Streng Gluten fri kost, dvs uden hvede, spelt, rug og byg. Havre er glutenfrit, men ved pakning kan det være forurenet med de andre kornsorter. Derfor køb glutenfri havre.

Glutenfri ting:
Ris, riskiks, kartofler, søde kartofler, majs, Havre, kokos, mandler, nødder, Quinoa, boghvede, hirse, loppefrø, hørfrø, diverse grøntsager, er alle glutenfri. Man kan lave klatkager på panden eller prøve at lave brød af det. Desværre kan disse ting ikke hæve meget. Det er netop gluten's egenskab, at det hæver godt. Jeg har hørt Rema 1000 har forskelligt glutenfrit brød. Men generelt lav det selv fra grunden, så ved du hvad der er i.
Glutenfrie færdiglavede levnedsmidler har måske andre uheldige ting i, som f.eks ekstra sukker eller meget omege-6. Læs på pakken. 

Du kan forsøge dig frem med at bage glutenfrit brød og prøve at optimere det med forskellige ingredienser.

Her er nogle ting du kan komme i Glutenfrit brød:
majsmel, rismel, boghvedemel, havreflager, en grøn banan, mandelmel, hakkede nødder, hørfrø, kokosfedt, smør, olivenolie, vand, lidt salt, surmælks produkt, bagepulver, Loppefrø kan gøre det tykkere. Puttes i form og bages. Sukker er ikke nødvendigt, der er lidt i bananen. Du kan også komme grøntsager i du har blended eller revet f.eks gulerod hvor der er 4,5% sucrose sukker i (= samme som hvidt sukker).

Øl er OK
Jfr. Dr. Marsh videoen nedenfor, tillader han sine Cøliaki patienter at drikke øl, engelsk øl. Jeg ved ikke om engelsk øl er speciel, men han har prøvet at isolere proteiner fra det og kan ikke finde nogen reaktion hos Cøliaki patienter. Ufiltreret hvede øl er formentlig ikke godt, men alm pilser er OK.

2. Cøliaki kost derudover er alm. kost som alle bør spise for opretholdelse af god sundhed. Dvs anti-inflammatorisk kost.
Folk med tarmproblemer, Cøliaki og andre auto-immune sygdomme bør lægge vægt på af få tarmen i orden og passe på tarmen, med kost og probiotika samt at få tilstrækkelig vitaminer og mineraler, samt styrke immunsystemet.

Kosten er beskrevet under auto-immune sygdomme længere nede på siden. 

​Folder Sundhedsstyrelsen - PDF: Cøliaki og Mad Uden Gluten

Gluten Proteinet - Glutenin og Gliadin

Gluten
Gluten findes i størst mængde i hvede, det er et meget stort protein molekyle sammensat af to proteiner Glutenin og Gliadin.

Gluten proteinet findes i mindre mængde rug og byg og proteinet er ikke identisk med det der findes i hvede, idet der ikke er Gliadin i, men i stedet Gliadin lignende proteiner: Hordein i byg og Secalin i Rug, som krydsreagerer med Gliadin.

Det er Gliadin delen, der er det helt store problem og dermed hvede.

Glutenin er ikke vandopløselig, ansvarlig for elasticiteten og evnen til at hæve (danne luftbobler, Glue = lim), mens Gliadin i hveden er det protein, der er ansvarlig for Cøliaki og immunreaktioner hos nogle gluten Sensitive ikke cøliaki personer.

Gliadin ligner lidt kolera toksinet i sin virkning, idet det åbner tight junctions mellem to tarmepitel celler og tillader unaturligt store protein fragmenter at trænge igennem tarmepitelet, som normalt kun skal optage enkelte aminosyrer. Samtidig kan der trænge vand ud i tarmlumen og give diarre.

Koleratoksin er toksin fra bakterien Vibrio Cholerae, årsag til kolera, en voldsom vandig diarre.

Den utætte tarm, betyder at mindre kæder af aminosyrer, kan trænge igennem og give udfordringer for immunsystemet, der sidder under tarmepitelet og kommer på overarbejde.

Det der trænger igennem kan være mindre stykker af Gliadin molekylet, LPS lipo-poly-saccharider, overflade strukturer fra gram negative bakterier eller hvad som helst af tilpas størrelse.

Den utætte tarm kan give anledning til inflammatoriske reaktioner overfor mange levnedsmidler, ikke kun gluten, men det er gluten der har startet det.

Levnedsmiddel intolerance over for mange ting, belaster kroppen generelt og belaster immunsystemet. Man kan føle sig elendig, tung i hovedet og ved siden af sig selv, vand i kroppen, reaktioner fra hud, eksemer, ansigt hævet, selvfølgelig tarmproblemer.

​Gluten proteinets Gliadin del kan ikke nedbrydes fuldstændigt
Gluten proteinet kan ikke nedbrydes fuldstændigt i tarmen, vi er ikke designet til at spise det. Der er nogle peptid stykker (kort kæde af aminosyrer) af Gliadin proteinet, vi ikke kan klare at fordøje, samtidig har Gliadin gjort tarmen utæt, hvorved disse Gliadin peptid stykker trænger gennem slimhinden, hvad de ikke burde.
Disse peptid stykker af Gliadin, kan genfindes i modermælk, så man fodre baby med disse ufordøjelige dele.


Hvede blev til et Frankenstein Eksperiment
Hvede bliv ændret genetisk i 60'erne for at give kortere strå og større udbytte. Kromosomerne blev ændret og uforvarende blev gluten proteinet også ændret til et Frankenstein monster protein, endnu sværere at fordøje end tidligere.

Den ny hvede udgør idag 99% af al hvedeproduktion. Når det gælder levnedsmidler, kan man bare ændre tingene uden at spørge og ødelægge jordens befolkning, i ét stort eksperiment.

Det er hvede der er det store problem og ansvarlig for gluten sensitivitet / cøliaki. Når man først er blevet det, kan man heller ikke tåle rug og byg, som indeholder mindre mængder Gluten og de indeholder ikke Gliadin, men lignende proteiner,   Hordein i byg og Secalin i rug. De to kornarter følger med i kølvandet på hvede problemerne.

Gluten problemer, betyder også at de gamle hvedesorter ikke kan tåles. De gamle hvede sorter, er den flere tusind år gamle einkorn, emmer fra biblen og den nyere spelt.

Igangsætteren for denne ødelæggelse og udvikling af Frankenstein Hveden, Norman Borlaug fik nobel prisen i 1970 for udbredelse af øget mad til verden. FrankenStein monster Hveden blev først rigtig udbredt fra 1982.

Gluten problemer er ikke kun cøliaki, der er mange der har en ikke-cøliaki gluten-sensitivitet, der kan give stort set alle mulige symptomer inklusiv en række autoimmune sygdomme. En meget udbredt en er Hashimoto's (lavt stofskifte), der er også: Psoriasis, akne, osteoporose, hjernesymptomer, depression, bevægelses forstyrrelser ... en endeløs række af ting, der har Gluten som oprindelse.


Andre problemer med Hvede
Der er andre problemer med hvede: Gliadin har morfin lignende effekt, den binder sig til opium receptorer i hjernen, som gør os afhængige og hungrende efter hvede. Det er appetit stimulerende og blokkerer mæthedsfornemmelsen, så vi bliver ved at spise. Gluten spisere indtager flere kalorier end folk på gluten fri kost.

Lige som andre rene kulhydrater, indeholder hvede stivelse, som er lange kæder af glucose molekyler. Ved nedbrydning af stivelsen bliver det lynhurtigt til glucose og dermed blodsukker og blodsukker stigning.

Stivelse øger blodsukker mere end samme mængde hvidt sukker, fordi hvidt sukker er halvt glucose og halvt fruktose (frugtsukker), som ikke øger blodsukker, fruktosen er giftig som alkohol og omdannes til fedt og giver fedtliver).

Denne egenskab af stivelse, er generelt for stivelse f.eks majs, havre, kartofler, så det har ikke noget at gøre med Franken hvede og gluten.

Brød øger blodsukker hurtigere og mere end alm hvidt sukker. Brød og sukker er dermed begge med til at fremprovokere diabetes 2 og fedme, hvis man indtager det hyppigt mange gange i løbet af dagen.

Video'er der opsummerer problemerne med hvede

Video: Grain Brain: How Gluten Is Terrorizing You & Your Brain (Part 1) - Dr. David Perlmutter

Vedr. autisme se fra minut 11: Autisme er en tarm afledt sygdom. Fæces transplantation (gode bakterier) til helbredelse af autisme

Video: Wheat: The Unhealthy Whole Grain. Dr. William Davis, hjertekirurg - forfatter til bogen Wheat Belly.

Video: The Truth about Gluten - Dr. Den Boer (funktionel mediciner)
En del om Celiac Disease og non-cøliakisk Gluten Sensitivitet

Gluten Sensitivity and Celiac Disease, with Dr. Tom O'Bryan on The Randy & Christa Show

Why the Early Stages of Celiac Disease Must be Taken Seriously - Michael Marsh, MD, DSc, FRCP - Godfarther of celiac disease - Dr. Marsh har grundlagt Cøliaki skalaen for Villus atrofi: Marsh I, II og III

Fra Videoserien "Gluten Summit", vært dr. Tom O'Bryan
• Understanding the stages of villous atrophy
​• Identifying celiac disease before it is full blown
​• Exploring the pathology of celiac disease
​• The causes of intestinal permeability Genetics and celiac disease
​• Immune function of the intestinal mucosa
Direkte link til denne video så den åbner i nyt vindue

Digestive Diseases, Inflammatory Bowel Disease, Gluten Sensitivity & Celiac Disease.

Fra Videoserien om auto-immunitet "Betrayal", vært dr. Tom O'Bryan
• The connection of autoimmune disease with gluten sensitivity
• How to treat the digestive diseases
• Ways to test and see if your digestive system is healthy or not
• Success studies of patients getting healed from digestive diseases
• Why acid is essential for good digestion
• What to eat (and not eat) to have a healthy gut
Direkte link til denne video så den åbner i nyt vindue

Gluten: A Gut Feeling

ikke-Cøliakisk Glutensensitivitet

​Cøliaki er den eneste Gluten associeret sygdom kendt af læger, men der er mange andre problemer, sygdomme og auto-immun sygdomme, fremkaldt af Gluten sensitivitet, som ikke er Cøliaki, så 99% af Gluten problemer er ukendt for "sundheds" systemet.

Ikke cøliakisk Gluten sensitivitet
Ikke cøliakisk Gluten sensitivitet, er symptomer efter timer eller dage efter indtagelse af gluten, uden at personen har cøliaki, uden transglutaminase antistoffer, med normal tyndtarmslimhinde, uden at have gluten allergi (negativ hud prik test for allergi reaktion (negativ IgE reaktion). Symptomerne forsvinder når man undlader at indtage gluten. Optræder hos ca 6% af folk der opsøger læge, jfr. dr Volta i videonen nedefor.

Symptomer Ikke cøliakisk Gluten sensitivitet
Brain fog, tung i hovedet, vanskelig ved at koncentrere sig og tænke klart. Hos 35%, mens hos cøliaki patienter er det hos 5-10%
Andre symptomer kan være: Forstoppelse, diarre eller vekslende. Træthed, hovedpine, led og muskler smerter, hududslæt, mangelsymptomer f.eks jern mangel, folat (B9) og B12 mangel, sår i munden, osteoporosis.

Associerede symptomer ved ikke-cøliakisk gluten sensitivitet
Irritabel tyktarm hos ca 50%, andre fødevare intolerancer, laktose intolerance, nikkel allergi, fruktose (frugtsukekr) allergi, diverse auto-immun sygdomme f.eks. thyroiditis (thyroidea bliver angrebet), hårtab. Væske ophobning og vægtforøgelse, som forsvinder ved glutenfri.

Biomarkør for ikke-cøliakisk gluten sensitivitet
Der er ingen specifikke biomarkører man kan bruge til at teste denne tilstand, mens for cøliaki har man en specifik markør, nemlig transglutaminase IgA anti-stoffer. For folk med ikke-cøliakisk gluten sensitivitet har fravær af transglutaminase antistoffer, men 56% har IgG antistoffer mod Gliadin.


Jeg har en del fra Dr. Tom O'bryan, han er selv hyper sensitiv for gluten (ikke cøliaki) og kan ikke tåle selv det mindste gluten. Han har helliget sit liv til gluten sensitivitet og generelt auto-immunitet. Han er i den absolutte top vedr. kendskab til gluten sensitivitet inkl Cøliaki (Celiac disease), han har skrevet bogen "The Auto-immune fix"

The Difference Between Celiac Disease and Gluten Sensitivity

The Reality of Non-Celiac Gluten Sensitivity and its Many Manifestations. Umberto Volta, MD

Fra Videoserien "Gluten Summit", vært dr. Tom O'Bryan
• Exploring the onset of non-celiac gluten sensitivity
​• Understanding food allergy testing
​• Epigenetics and the development of disease
​• How individuals without wheat allergies react to wheat
​• The link between gluten and brain fog
​• The prevalence of non-celiac gluten sensitivity
​• Understanding immune response to offensive foods
​• Extraintestinal symptoms of food sensitivities
​• Why commercial gluten-free foods may be problematic
Direkte link til denne video så den åbner i nyt vindue. Video transcript som PDF du kan downloade

Candida, gærsvamp og Bakterie overvækst i Tarmen

​Du kan søge på youtube: "how to cure candida naturally" og vil finde mange personlige case stories og diverse dr. give gode råd. Det skal være en funktionel mediciner, dvs læger der ved noget om tingene og ikke en alm læge, det ved vi ligesom godt hvad går ud på.

Nogle siger man først skal rense ud for candida, før man introducerer probiotika og surmælksprodukter, ellers bliver det værre i starten. Jeg ved ikke hvad jeg skal mene om dette. Min intuition siger at man skal have gang i en alm flora og probiotika og syrnede mælkeprodukter baner vejen for etablering af normalflora og man skal have udkonkurreret gærsvampene.

​Candida info af Dr. Axe. Jfr nedenstående artikel og videoer. Han nævner 2 specifikke ting man kan tage mod candida

1. Kokos fedt, er super til at udrydde candida
2. Pau D’arco Tea = Lapacho tea, som fås: Nordic Tea, Møllestræde 6, 3400 Hillerød. Her online Lapacho tea: chinateahouse.eu

Artikel: Candida Diet: The Foods & Supplements to Eat (and Avoid) to Treat Candida: draxe.com/candida-diet/

Video: How to Treat Candida in 6 Steps:
https://www.youtube.com/watch?v=-H4r2UQlrXY

Video: The Candida Diet
https://www.youtube.com/watch?v=Hbzxh87cbRA

Video: 10 Keys to Conquer Candida
https://www.youtube.com/watch?v=PNXq70HyGO4

Video: Candida Cleanse - The Randy and Christa Show
https://www.youtube.com/watch?v=HjymtezoWH8
.

​Behandling
Til behandling af Gær, bakterie og Blastocystis overvæks i tarmen anvendes
CandiBactin-BR og Oregano kapsler eller olie som omtalt nedenfor under "Parasitter i tarmen".
Endvidere Probiotika (mælkesyre bakterier), justering af kost, optimering af fordøjelsen (enzymer) og tarmfunktionen (forebyggelse af forstoppelse, nedsæt stress), lap tarmen ved utæt tarm. Udeluk kost elementer, der giver forstyrrelse. 

Parasitter i Tarmen

​Parasitter er en del af os, vi har alle parasitter som en del af tarm miljøet.

De større parasitter:
Man kender bændel orm, som i dag er sjælden.
Spolorm er ikke så alm. mere, men grise har tonsvis af dem, varierende efter besætning, nogle er helt fri andre har massiv forekomst. Jeg har været en del på slagteri, nogle grise kan have tyndtarmen helt fyldt op af spolorm med 100'vis af orm og de er lange 20 cm.

Den kan smitte til mennesker, via æg, hvis man gøder køkkenhaven med ubehandlet svinegødning og spiser rå uvaskede grøntsager.

Spolorm kan give kraftige allergiske reaktioner. Svinegylle som bruges til mark gødning, her er æggene gået til.

Om Spolorm i lægehåndbogen

Børne orm:
forekommer hyppigt hos mindre børn, sjældnere hos voksne.

De mindre parasitter, encellede parasitter
Dem hører man ikke meget om, eller aldrig om bortset fra de meget patogene som amøbedysenteri.
De mindre patogene, er et område der ikke er meget belyst. Man ved der er de og de forskellige arter hos mennesker, men deres betydning er mindre kendt.

Blastocystis hominis
Izabella fra Hashimoto's protocol skriver Om den encellede parasit Blastocystis: "This protozoal parasite is the most common parasite I’ve found in people with Hashimoto’s. In 2015, 35 percent of my clients tested positive for it.

Om Blastocystis på wiki: Der står: between 50% and 80% of individuals infected with Blastocystis will show symptoms. I USA er 23% af befolkningen inficeret jfr. undersøgelse fra 2000.

​Det eneste der står om Blastocystis i lægehåndbogen er følgende: --- Protozoen Blastocystis hominis findes nogle gange og er muligvis patogen
Hvis der ikke findes andre overbevisende årsager til diarré hos en person med generende gener og mange Blatocystis hominis i afføringen, kan det være rimeligt at forsøge en kur med metronidazol

​Blastocystis Hominis (Izabella skriver) er langt den mest almindelige parasit jeg har fundet host personer med Hashimoto's (auto-immun lavt stofskifte).
Mange alm. læger betragter denne parasit som en harmløs alm. tarmbeboer som der ikke er grund til at behandle, men flere undersøgelser har vist at den har en betydning ved irritabel tyktarm og nældefeber allergi udslæt.

Disse to tilstande er meget almindelig forekommet sammen med Hashimoto's og Izabella har selv haft denne infektion med Blastocystis, som først skulle udryddes før hun blev rask.

Symptomerne for Blasto Blastocystis hominis omfatter, oppustedhed, diarre, kvalme, tarmluft, varierende afførings mønster, smerter, udslæt og træthed. Blastocystis er også kendt for at være årsag til multiple fødevare intolerancer, som bliver værre og værre. 

For Izabella selv, forsvandt mange af hendes fødevare følsomheder, træthed og smerte med Blastocystis blev udryddet. Desuden et fald thyroid antibodies. Det samme registreres hos hendes patienter.
En case rapport beskriver at udrydning af Blastocystis normaliserede thyroid funktion og reduktion af thyroid anti-stoffer

Blastocystis Hominis Protocol (Jfr Izabella)

PHARMACOLOGIC TREATMENT
• Alinia: 1,000 mg twice a day for 3 days, repeated in 2 weeks, then again 2 weeks later
• Alternative options: Alinia 500 mg twice daily for 30 days, or Alinia 1,000 mg twice per day for 2 weeks (but Alinia will kill off lots of good flora and you may have extreme die-off symptoms including exhaustion, body pains, and mood changes)
• Nystatin 500,000 units: 2 capsules, 3 times per day for 30–90 days with Alinia or after treatment to address the fungal overgrowth

HERBAL AND ALTERNATIVE TREATMENT

• CandiBactin-BR: 2 capsules, 3 times per day for 60 days
• Oil of oregano 150 mg: 2 capsules, 3 times per day for 60 days
• S. boulardii: 5 billion–15 billion CFUs, 2–4 times per day (up to 8 per day) for 60 days
• Wormwood-containing antiparasitic: 600 mg, 2 times per day for 7 days, repeat in 2 weeks (Do not use if you have a history of hepatitis or elevated liver enzymes.)

SUPPORTIVE TREATMENT
• Root Cause Paleo or Root Cause Autoimmune Diet for 90 days
• Lipase-containing digestive enzyme (Digestive Enzymes Ultra from Pure Encapsulations): As needed with meals for 60–90 days

​Alinia er et antiparasit middel (Nitazoxanid), findes ikke i DK. Så bliver det metronidazol, som anført i lægehåndbogen. Det er både et antibiotikum og til encellede parasitter. Så endnu engang antibiotika. metronidazol i lægemiddel kataloget

​Izabella wentz har også denne artikel hvor hun skriver om SIBO, small intestinal bacterial overgrowth (bakterie overvækst i tyndtarmen), gær og Blastocystis.

Hun anbefaler der:
• CandiBactin-BR
• Oil of Oregano
• garlic extract (hvidløg ekstrakt)

Jeg vil foreslå at følge den alternative behandling som Izabella anfører.

• CandiBactin-BR findes ikke i DK, jeg har ledt efter den i EU og du kan få den her fra England på Amazon.uk.co
Candibactin-BR - 180 Soft Gels

• Oil of oregano her vil jeg foreslå Oregano olie fra urtegården, som du kan få i helsemin og helsam butikker og i større matas. Urtegaarden oregano olie 10 ml til kr 69 (fås hos matas)

​Oregano Æterisk Olie
Hippokrates, medicinens fader, brugte oregano til udrensning af fordøjelsessystemet og til at støtte åndedrættet. Den er rig på antioxidanter og indeholder fenoliske syrer og flavonoider.

Oregano olie bekæmper bakterie og gærvækst i tarmen, parasitter og nogle virus. Bekæmper også nogle af de gode bakterier, desværre.

Anvendelse af oregano olie
Youtube Video: Oil Of Oregano - Nature's Antibiotic

OIL OF OREGANO NATURE’S ANTIBIOTIC - PDF download

​Artikel: Top 21 Oregano Essential Oil Uses and Benefits That You Must Know


Forslag til dosering af oregano olie
NOTE: må ikke bruges ufortyndet Oregano olie er meget stærkt Jeg har lige købt en olie og prøvet. 1 dråbe ren olie i vand duer ikke, det flyder ovenpå og er for stærkt, det brænder.
Madlavning: 1 dråbe i en ret, ikke mere

Hvis man kan putte en dråbe i en kapsel, 3 gange daglig så kan man gøre det, eller skjule dråben i noget. Jeg har prøvet med en dråbe i en kapsel, det kan man godt.

Ellsers må jeg foreslå den Izabella anbefaler, som fås fra England fra amazon: Designs for Health - Oil of Oregano 60 gels
2 kapsler x 3 daglig. Den koster £28 for 60 stk, så den rækker kun 10 dage.

Utæt Tarm - Leaky Gut

Utæt tarm, Leaky Gut, er en tilstand i tarmen med øget permeabilitet af tarmslimhinden, hvorved større partikler kan trænge igennem og forårsage uønskede reaktioner. Det er "Tight Junctions", sammenlimningen mellem epitelcellerne der svækkes, så der kan sive ting og sager ned mellem to celler.

Utæt tarm er meget vigtig igangsætter for auto-immune sygdomme, vi optager ting over tarmepitelet vi ikke burde, hvorefter der udvikles immunreaktioner over for det indtrængende.

Utæt tarm har været kendt i mange år blandt de fornuftige læger, dvs funktionel medicinere, mens det alm "sundheds" system, de alm. læger benægter tilstedeværelsen. Det er ikke overraskende, noget man ikke forstår eller har et lægemiddel imod, eksisterer ikke. 

Tarmen er en stor del af immunsystemet. Tarmen er desuden indgangsport for optagelse af fremmede molekyler, for store fragmenter af i øvrigt normale levnedsmidler. Fordi: fordøjelsen er utilstrækkelig, tarmen er hullet med for store huller. Normalt er tarm væggen en meget fintmasket sig, som kun tillader helt små molekyler at passere.

Når du optager for store partikler opfattes de som fremmede elementer og dit immunsystem reagerer mod det som fremmede ting, der sker en inflammation, der dannes antistoffer mod tingene og du får levnedsmidler intolerance reaktioner. Det hele belaster immunsystemet.

Visse fødevarer får dig til at føle dig elendig dagen efter, det er fødevare intolerance. En unøjagtig størrelse som er vanskelig at forklare eller måle, er ikke anerkendt af det officielle sundheds system. Men ikke desto mindre, er meget reel for nogle.

Typisk forsvinder disse reaktioner, hvis man eliminerer fødemidlet eller f.eks. hvis man går på en grøntsags kur eller eliminations kost. Man kan opleve man får det super godt lige pludseligt.

How they Heal Leaky Gut - Healing the Gut - with Dr. Tom O'Bryan

​I videoen ovenfor omtaler Tom O'Bryan følgende til heling af utæt tarmslimhinde:

1. Stop med at hælde benzin på bålet i tarmen = Fjern det der forårsager branden, oftest Gluten
2.  GS Support Packets med 22 ingrediencer.
Ingrediens Label
Det er en pakke på 5 tabletter daglig. Indeholder pr. dagsdosis:
​• C-vit
​• D-Vit 125 mikrogram
​• Omega-3
​• Curcumin ekstrakt (gurkemeje) 250 mg
​• Boswellia (røgelsestræ) ekstrakt 200 mg
​• L-Lysin aminosyre 200 mg
​• L-Glutamin aminosyre 123 mg
​• L-Threonin 80 mg (ikke essentiel amonosyre, forløber for glycin)
​• Bromelain 63 mg. protein-spaltende enzym. Bromelain findes i Ananas.
​• Blåbær ekstrakt 50 mg
​• Ashwagandha rod ekstrakt (Indisk gensing) 43 mg
​• Rosmarin blad ekstrakt 40 mg
​• Hesperdin 33 mg (flavanon glycoside i citrusfrugter)
​• Quercetin 33 mg (plante flavonoid af gruppen polyphenoler)
​• Rutin 33 mg (plante flavonoid af gruppen polyphenoler)
• Ingefær ekstrakt 17 mg
​• L-citrulline 17 mg. Naturlig forekommende ikke-essentiel aminosyre. Har fået navn efter vandmelon (Citrullus lanatus) som indeholder Citrullin 1.1- 4.7 mg/g frisk vægt
​• N-Acetyl Cystein (NAC) 17 mg
​• Broccoli frø ektrakt 600 mg

3.  GS Immuno Restore. Kolostrum fra Ko
Ingrediens Label
.

​Artikler om utæt tarm

Artikel: What is Leaky Gut Syndrome and How Does it Impact Our Health?

Artikel:
The Dangers of Leaky Gut Syndrome

Artikel:
The Leaky Gut Protocol - how to heal
Artiklen næver Glutamin (aminsyre) som en vigtig ingrediens til heling af tarmepitelet. Izabella har den også i sin bog. Glutamin pulver til heling af tarm epitel. Fås her på BulkPowders. 4-10 gram daglig fordelt over 3 gange

Artikel:
Top 10 Foods to Heal Leaky Gut Syndrom

Artikel:
Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases
 
Video: Leaky Gut Got You Down? How to Reverse Autoimmune Disease (ikke Izabella, men Amy Meyers)

Auto-immunitet og allergi

​Generelle betragtninger over årsagen til en auto-immun sygdom

​En auto-immun sygdommen kan starte eller udløses efter kraftige immulogiske hændelser eller sygdomme, det kan være kraftig stress, influenza, vaccination, bakteriel infektion, tarminfektion, andre sygdomme eller graviditet hvor kroppens immun system naturligt ændres midlertidigt. Det er altid kombineret med tarmforstørrelser og utæt tarm. Vacciner kan være et stort helbreds problem inkl auto-immunitet. Hundredvis af unge danske kvinder har fået deres liv ødelagt af HPV vaccine, som nok er vaccine verdenens største katastrofe.

Tarmens tilstand er essentiel

Tarmen er vigtig for helbred og almen velbefindende. Der findes flere nervetråde i tarmkanalen end i hjernen, tarmen er vores anden hjerne og tarmen kommunikerer med hjernen via disse nervetråde. Hvis tarmen ikke fungerer ordentligt, føler vi os ikke godt tilpas.

Tarmen er kroppens største "immun organ" og meget vigtig i vores samlede immun system. Stort set alle auto-immune sygdomme har sin oprindelse i tarmen. Tætning af tarmen, optimering af tarm miljøet og fjernelse af skadelige faktorer, er essentielt.

Prøv at tænk over tarmen og dens funktion: Der er billiarder af bakterier der, hundredvis af forskellige arter og det skal der være. Tarmslimhinden er 1 cellelag tyk og er kroppens barriere ind til tarm lumen og bakterierne. Tarmen er nødt til at have en kraftig beskyttelse og immunforsvar overfor bakterierne, de må ikke slippe forbi tarm-slimhinden og ind i kroppen. Ligesom stoffer, der ikke skal passere tarmvæggen skal holdes ude og de ting vi skal optage, skal passere og optages.

Tarm Flora
Høj sukker og kulhydrat indtagelse eller en antibiotika kur mod en eller anden sygdom, kan forrykke tarm flora og favorisere gærsvampe (Candida) og de bakterier, som er resistente over for pågældende antibiotika, hvilket kan give en opblomstring af gær og bestemte bakterier i tarmen og forårsage Leakey gut og immun reaktioner. - Hvis bakterierne tillige er de som er årsagen til et antistof svar, fordi de krydsreagerer med kroppens egen antigener, så kan det være årsagen til det hele.

​over 100 forskellige auto-immune sygdomme

​Der er over 100 forskellige auto-immune sygdomme: Leddegigt, hashimoto's (hypo-thyroidea), graves, multiple-sclerosis (sklerose), ancylosererende spondolitis, crohns-disease, celiac disease (cøliaki), lupus, psoriasis, ulcerativ colitis .... en endeløs række af sygdomme. - Alle disse sygdomme har ingen udsigt til helbredelse... ifølge læger.

Det helt forfærdelige er at INGEN af disse sygdomme gives en forklaring (undtaget Cøliaki) eller fornuftig behandling af den konventionelle lægeverden, ingen af disse tilstande bliver associeret med kosten. Lægernes svar på disse 100+ autoimmune sygdomme er: vi ved ikke hvad der er årsagen, men vi behandler symptomer og så må man bare leve med det.

Traditionelt behandles med kraftige immun-suppressorer, der ødelægger en masse uden at helbrede eller fjerne årsagen. Sandheden er at ALLE disse auto-immune sygdomme er kostrelaterede, et resultat af utæt tarm med efterfølgende reaktioner af enten elementer i kosten eller elementer fra nogle af tarm bakterierne.

Elementer fra kost eller bakterier ligner kroppens egne proteiner, de udøver "molekylær mimicry" overfor kroppens molekyler. Hvis fremmede elementer introduceres i kroppen, vil kroppen helt naturligt pr. automatik producere antistoffer overfor de fremmede elementer.

Det er en helt grundlæggende forsvarskmekanisme. Antistoffer mod de fremmede elementer vil krydsreagere med kroppens proteiner, der ligner de fremmede elementer.

Det er en forkert opfattelse fra lægers side, at kroppen danner antistoffer mod sig selv.

Der er tale om at elementer fra kost eller bakterier, ligner kroppens egne proteiner "molekylær mimicry", ligner HLA antigener, vævstype proteiner på overfladen af hvide blodlegemer.


Tarmen er en stor del af immunsystemet
Tarmen er en stor del af immunsystemet. Tarmen er desuden indgangsport for optagelse af fremmede molekyler, for store fragmenter af i øvrigt normale levnedsmidler. Fordi: fordøjelsen er utilstrækkelig, tarmen er hullet med for store huller. Normalt er tarm væggen en meget fintmasket si, som kun tillader helt små molekyler at passere.

Når du optager for store partikler opfattes de som fremmede elementer og dit immunsystem reagerer mod det som fremmede ting, der sker en inflammation, der dannes antistoffer mod tingene og du får levnedsmidler intolerance reaktioner. Det hele belaster immunsystemet.

Liste over auto-immune sygdomme

​Fra artikel på "The American Autoimmune Related Diseases Association" hvor der er en lille beskrivelse af hver auto-immune sygdom: There are more than 100 Autoimmune Diseases

• Achalasia • Addison’s disease • Adult Still's disease • Agammaglobulinemia • Alopecia areata • Amyloidosis • Ankylosing spondylitis • Anti-GBM/Anti-TBM nephritis • Antiphospholipid syndrome • Autoimmune angioedema • Autoimmune dysautonomia • Autoimmune encephalomyelitis • Autoimmune hepatitis • Autoimmune inner ear disease (AIED) • Autoimmune myocarditis • Autoimmune oophoritis • Autoimmune orchitis • Autoimmune pancreatitis • Autoimmune retinopathy • Autoimmune urticaria • Axonal & neuronal neuropathy (AMAN) • Baló disease • Behcet’s disease • Benign mucosal pemphigoid • Bullous pemphigoid • Castleman disease (CD) • Celiac disease • Chagas disease • Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy (CIDP)

• Chronic recurrent multifocal osteomyelitis (CRMO) • Churg-Strauss Syndrome (CSS) or Eosinophilic Granulomatosis (EGPA) • Cicatricial pemphigoid • Cogan’s syndrome • Cold agglutinin disease • Congenital heart block • Coxsackie myocarditis • CREST syndrome • Crohn’s disease • Dermatitis herpetiformis • Dermatomyositis • Devic’s disease (neuromyelitis optica) • Discoid lupus • Dressler’s syndrome • Endometriosis • Eosinophilic esophagitis (EoE) • Eosinophilic fasciitis • Erythema nodosum • Essential mixed cryoglobulinemia • Evans syndrome • Fibromyalgia • Fibrosing alveolitis • Giant cell arteritis (temporal arteritis) • Giant cell myocarditis • Glomerulonephritis • Goodpasture’s syndrome • Granulomatosis with Polyangiitis

• Graves’ disease • Guillain-Barre syndrome • Hashimoto’s thyroiditis • Hemolytic anemia • Henoch-Schonlein purpura (HSP) • Herpes gestationis or pemphigoid gestationis (PG) • Hidradenitis Suppurativa (HS) (Acne Inversa) • Hypogammalglobulinemia • IgA Nephropathy • IgG4-related sclerosing disease • Immune thrombocytopenic purpura (ITP) • Inclusion body myositis (IBM) • Interstitial cystitis (IC) • Juvenile arthritis • Juvenile diabetes (Type 1 diabetes) • Juvenile myositis (JM) • Kawasaki disease • Lambert-Eaton syndrome • Leukocytoclastic vasculitis • Lichen planus • Lichen sclerosus • Ligneous conjunctivitis • Linear IgA disease (LAD) • Lupus • Lyme disease chronic • Meniere’s disease • Microscopic polyangiitis (MPA) • Mixed connective tissue disease (MCTD) • Mooren’s ulcer

• Mucha-Habermann disease • Multifocal Motor Neuropathy (MMN) or MMNCB • Multiple sclerosis • Myasthenia gravis • Myositis • Narcolepsy • Neonatal Lupus • Neuromyelitis optica • Neutropenia • Ocular cicatricial pemphigoid • Optic neuritis • Palindromic rheumatism (PR) • PANDAS • Paraneoplastic cerebellar degeneration (PCD) • Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria (PNH) • Parry Romberg syndrome • Pars planitis (peripheral uveitis) • Parsonage-Turner syndrome • Pemphigus • Peripheral neuropathy • Perivenous encephalomyelitis • Pernicious anemia (PA) • POEMS syndrome • Polyarteritis nodosa • Polyglandular syndromes type I, II, III • Polymyalgia rheumatica • Polymyositis • Postmyocardial infarction syndrome • Postpericardiotomy syndrome

• Primary biliary cirrhosis • Primary sclerosing cholangitis • Progesterone dermatitis • Psoriasis • Psoriatic arthritis • Pure red cell aplasia (PRCA) • Pyoderma gangrenosum • Raynaud’s phenomenon • Reactive Arthritis • Reflex sympathetic dystrophy • Relapsing polychondritis • Restless legs syndrome (RLS) • Retroperitoneal fibrosis • Rheumatic fever • Rheumatoid arthritis • Sarcoidosis • Schmidt syndrome • Scleritis • Scleroderma


• Sjögren’s syndrome • Sperm & testicular autoimmunity • Stiff person syndrome (SPS) • Subacute bacterial endocarditis (SBE) • Susac’s syndrome • Sympathetic ophthalmia (SO) • Takayasu’s arteritis • Temporal arteritis/Giant cell arteritis • Thrombocytopenic purpura (TTP) • Tolosa-Hunt syndrome (THS) • Transverse myelitis • Type 1 diabetes • Ulcerative colitis (UC) • Undifferentiated connective tissue disease (UCTD) • Uveitis • Vasculitis • Vitiligo • Vogt-Koyanagi-Harada Disease


Generelt om auto-immunitet herunder Gluten induceret auto-immunitet:
Det er en forkert opfattelse fra lægers side, at kroppen danner antistoffer mod sig selv.

Der er tale om at elementer fra kost eller bakterier, ligner kroppens egne proteiner "molekylær mimicry", ligner HLA antigener, vævstype proteiner på overfladen af hvide blodlegemer.

Introduceres fremmede proteiner til kroppen, oftest via utæt tarm, vil kroppen reagere korrekt og pr. automatik producere antistoffer overfor de fremmede elementer. Sammenlign med vaccination, det er det samme der sker. Det der evt trænger igennem tarmepitelet ved utæt tarm, er fragmenter af proteiner, store nok til at kunne provokere et anti-stof svar. 

Fordi de fremmede elementer ligner dele af kroppens egne proteiner, vil antistoffer mod dem også krydsreagere med nogle af kroppens egne proteiner og derved starten en inflammatorisk proces.
Se nu giver udvikling af auto-immunitet mening og også håb for at gøre noget ved det. Mange af de 88 ukendte auto-immun sygdomme er forårsaget af gluten, hvorfor gluten fri kost giver væsentlig forbedring.


Korrekt behandling skal altid være ud fra en funktionel medicinsk betragtning, hvor man ser på hvor går det galt, hvad sker der og så rette dette. Og det er ALDRIG kraftige immun suppressorer, som det konventionelle "sundheds" system pådutter og ødelægger folk med.

1) fix tarmen, få den tæt og re-etabler tarmens flora
2) eliminer de faktorer der laver ballade, oftest gluten
3) styrk immunsystemet
4) anti-inflammatorisk kost.

Video: Are You Developing an Autoimmune Disease Years Before Symptoms?  Prof. Yehuda Shoenfeld, MD, FRCP

Fra Videoserien "Gluten Summit", vært dr. Tom O'Bryan
• Understanding the immune system
​• Defining autoimmunity
​• The role of predictive autoimmunity in preventative medicine
​• The connection between gluten and multiple sclerosis
​• How autoimmunity may contribute to cardiovascular disease risk
​• The role of antibodies in unexplained miscarriages
Direkte link til denne video så den åbner i nyt vindue. Det er vanskelig at høre hvad han siger, men her er pdf transcript du kan downloade

Video Dr. Axe: How to Overcome Autoimmune Disease - generelt om auto-immun sygdom

Dr. Axe hjemmeside om Autoimmune Disease Symptoms You Need to Know About.

Noter fra videoen ovenfor om Auto-immunitet og alternativ behandling af auto-immune sygdomme med kost og kosttilskud

• Starter i tarmen med utæt tarm. Udeluk ting der er inflammatoriske på tarmslimhinden. Udeluk GLUTEN
​• Reducer sukker og hurtige kulhydrater = hvidt brød, hvide ris, pizza, pasta, slik, kage, sodavand. Medfører ubalance i tarmens mikroflora og svamp overvækst
​• Udeluk omega-6 olier = inflammation i kroppen
​• Udeluk gluten evt også mælkeprodukter som kan lave ballade når først gluten har banet vejen
​• Udeluk konserverings stoffer, farvestoffer, sprøjtemidler, kunstigt sukker. Udeluk enhver form for færdiglavet mad. Lav rigtig mad fra grunden af rene råvarer
​• Spis kogte grøntsager af forskellig farve og art. Ikke så meget rå-kost, det er vanskeligt at fordøje og du har ikke 4 maver som koen og er ikke drøvtygger
• forskellige frugter, et par stykker, men ikke for meget, der er sukker i
• Ikke færdiglavet mad, men rigtig kød som råvarer af forskellig art, vild fed fisk
• Knogle marv suppe. Det kører han meget på. Det er ikke rigtig noget vi bruger. Indeholder L-Glutamin som hjælper at hele tarmslimhinden, så protein fragmenter ikke passerer gennem tarmen og fremprovokerer en immun reaktion
• Anti-inflammatoriske urter: gurkemeje, ingefær, kommen, rosemarin, Oregano
• Kokos olie heler tarmen. Brug i madlavning, stegning, til alt
• De gode olier, avocado olie, oliven, kokos, smør
• Kost tilskud: knogle marv suppe pulver, collagen protein tilskud. Pro-biotika = mælkesyre bakterier. Omege-3 fiske olie kapsler. Magnesium, D-vit. + mere
• Fordøjelses enzymer f.eks. pepsin betain
• Reducer stress. meditation, yoga, dybe vejr trækninger

Artikler om Autoimmune Disease

​Artikel på Wiki: Autoimmune disease
Artikel: Updated assessment of the prevalence, spectrum and case definition of autoimmune disease
Artikel: 7 Strategies to Boost Your Immune System

Anti-inflammatorisk kost til alle - raske som syge

særlig vigtig ved alle kroniske sygdomme, auto-immune sygdomme, tarmsygdomme og allergi

Hvad er Anti-Inflammatorisk Kost?

Anti-inflammatorisk kost er en kost, der nedsætter inflammations processer i kroppen, fjerner specifikke problemer og hjælper kroppen med at hele sig selv ved at styrke immunsystemet - og forebygger sygdom.


   • 
Fjerner generelle faktorer i kosten, der giver inflammation i kroppen og forbedre og styrke immun systemet

   •  Genopretter kroppens indre balance på celleniveau med rigtig kost, de rigtige fedtstoffer, anti-oxidanter, vitaminer og mineraler

   •  Tarmens tilstand er essentiel. Det er meget vigtigt at tætne tarmen og optimere tarmmiljøet, tarmbakterierne og tarmens funktion.

     Fjerner de specifikke faktorer, der er medvirkende til inflammation i tarmen og og kroppen. Det er ofte Gluten der er specifik årsag


Anti-Inflammatorisk kost omfatter:

så lidt omega-6 som muligt (er inflammatorisk og du får nok i alm kost). Ekstra tilskud af omega-3 (anti-inflammatorisk) i form af fiskeolie eller fed vild fisk, som er sild, markrel, ansjos, vild stillehavs laks eller vild Alaska laks. Undgå ørred og opdrættet laks, norsk laks (burfisk, ikke naturlig føde, for meget O-6 og for lidt O-3).

De gode olier især kokosolie, smør, avocado og olivenolie. Fed fisk eller fiskeolie som omega-3 kilde. Kokos olie og smør indeholder laurinsyre en mellemkædet mættet fedtsyre, som har helende effekt på skadede celler.

Reduceret indtagelse af kulhydrater, især de hurtige, der giver høj blodsukker stigning, sådan at man holder et stabilt blodsukker.

Masser af naturlige anti-oxidanter i form af rigeligt med grøntsager af forskellig farve. Der er tusindvis af gode stoffer i grøntsager. Det kan være rå, kogte, som smoothie eller juice. Du kan ikke få for meget grøntsager... men vi er ikke vegetarer og har aldrig været veganere.

Undgå pesticider & herbicider
Brug så vidt muligt Økologiske grøntsager, frugt, vælg helst dansk. Frugt og grønt er det værste når det kommer til giftstoffer. Der findes et par tusind forskellige sprøjtemidler og der er sprøjtemidler i ALT ikke økologisk. Nogle gange under den fastsatte grænse andre gange over. Hvis det er lovligt og under grænsen, er der stadig gift i. Hvem kan sætte en grænse for gift. Disse sprøjtemidler ødelægger bl.a. tarmflora, f.eks Roundup

De rigtige vitaminer og mineraler.


Omega-3 og Omega-6 - de rigtige mængder Super Vigtigt

Rigtige mængder af Omega-3 og Omega-6 Super Vigtigt
Anti-inflammatorisk kost omfatter så lidt omega-6 som muligt (det er inflammatorisk og du får nok i alm kost) og ekstra tilskud af omega-3 (anti-inflammatorisk) i form af fiskeolie og hørfrøolie. Omega-6 og Omega-3 er aktører, der direkte indgår i kroppens immunreaktioner.
O-6 er inflammatorisk, mens O-3 er anti-inflammatorisk.

Det er fler-umættede essentielle fedtstoffer. Som alle andre essentielle må man ikke få for meget. Vi har behov for omkring 6 gram Omega-6 og 3 gram Omega-3. Næsten alle for for meget Omega-6 og for lidt Omega-3, fordi Omega-6 er overalt, i animalske produkter fordi dyrene bliver fodret med oliekager fra den vegetabilske olie industri og i de vegetabilske olier mange, inkl kokke, fejlagtigt bruger i madlavning til stegning eller friture og levnedsmiddelstyrelsen og hjerteforeningen og 99% af alle anbefaler også fler-umættet fedt.

Omega-6 må ikke bruges til stegning eller friture

De fler-umættede fedtsyrer Omega-3 og Omega-6 er meget sarte og KAN IKKE TÅLE AT BLIVE OPVARMET OG DERFOR HELT UEGNET TIL STEGNING OG FRITURE.

De kan heller ikke tåle lys og ilt. Hvorfor er solsikkeolie i brun flaske?

Nu sidder jeg lige og ser go-morgen Danmark og ser en idiot-kok bruger solsikkeolie som friture og for at gøre det endnu værre, siger han det kan sagtens genbruges.

Eller en tidligere hof-kok, som bruger "neutral olie" = vindruekerne olie til at stege i. Denne olie er den mest omega-6 holdige olier af alle. Man kan IKKE stege i omega-6!!

Hallo, disse olier bliver harske og giftige, der dannes transfedt og må ikke opvarmes, eller gemmes, må slet ikke bruges. Ud over giftigheden vil man også få store mængder Omega-6, som vi i forvejen får rigeligt af.

Det er rigtigt dårligt at kokke konstant viser brug af disse giftige Omega-6 olier. Ikke mærkeligt, at der er så stor sygdom, når alle markedsfører brug af gift.


Disse Omega-6 olier skal du undgå
De Omega-6 holdige vegetabilske olier du skal undgå, omfatter: solsikkeolie, majs, soja, raps, vindruekerne og mad olie, margariner, Becel, hærdet vegetabilsk olie (i færdiglavet mad, slik fabriks kager).

Det fremmer ikke ligefrem folkesundheden at TV kokke demonstrerer brug af disse olier til at stege i.

Endda en tidligere kok i kongehuset bruger på TV, vindruekerne olie som "neutral" olie til at stege i. Denne olie er den mest Omege-6 holdige olie af alle. Er der ingen mundskænk i kongehuset til at undgå giftigheder?

De gode olier du kan bruge er: avocado, oliven, kokos, smør, okse og svinefedt. Mættet fedt generelt er den bedste olie og mest acceptable olie for kroppen. Der er mest mættet fedt i den vegetabilske olie: Kokosfedt, det er en superfedtstof for dig.

Omega-3 af animalsk oprindelse er EKSTREM vigtig for alle, ikke mindst for folk med immun problemer.

Kokos olie og smør indeholder laurinsyre en mellemkædet mættet fedtsyre, som har helende effekt på skadede celler. Kokosolie indeholder også denne laurinsyre og i betydelige større mængder op til 50% af fedtet i kokos er laurinsyre. Kokos olie er en super fedtstof til at hele kroppens celler.

Det er logisk at smør har beskyttende og helende egenskaber, vi tilhører pattedyrene som gennem 250 mill år har udviklet sig og optimeret ernæringen til de spæde dyr, hvis eneste ernæring er mælk herunder mækefedt.

Lyt ikke til løgnen om mættet fedt, der er ingen dokumentation for at det skulle være skadeligt, det er afvist for mange år siden, men det bliver fremført igen og igen af læger, hjerteforening og levnedsmiddel styrelsen.

Reducer kulhydraterne - overflod af kulhydrat er skadeligt

Overflod af Kulhydrater er skadeligt
Reduceret indtagelse af kulhydrater, især de hurtige, der giver høj blodsukker stigning, sådan at man holder et stabilt blodsukker. Højt blodsukker og højt insulin niveau er inflammatorisk.

De mange mellemmåltider af kulhydrater: kage, slik, chips, sodavand medfører konstant svingende glucose/insulin. Højt blodsukker og højt insulin niveau er inflammatorisk, medfører diabetes 2, fedme, hjertekar, cancer mm.

Sukker og hurtige kulhydrater er en stærk skadelig faktor for kroppen og noget, der er stærkt medvirkende til kroppens betændelses reaktioner og ubalance. Højt blodsukker og insulin og svingende niveauer, er simpelthen en meget vigtig skadelig faktor i enhver kronisk sygdom inklusiv auto-immun sygdom og det der er årsagen til at diabetes 2, hjertekar og kræft mm. på verdensplan eksploderer.

Disse svingninger og høje værdier af blodsukker og insulin (= diabetes 2) er inflammatorisk og skadelig for hele kroppen.

En anden vigtig skadevirkning af høj sukker og kulhydrat indtagelse, er at tarm flora forskydes til fordel for visse bakterier og svampe som trives godt med sukker og kulhydrater, endvidere at tarmslimhinden kan blive irriteret og betændt.

Så hvad er det der gør at du får højt blodsukker og højt insulin niveau? - det er overdreven og konstant (over dagen) indtagelse af hurtige kulhydrater i form af: Sukker, slik, sodavand, juice, kage, tørret frugt (rosiner, dadler), hvidt brød, pizza, pasta, popcorn, kartofler, chips, hvide ris.

Alt dette får dit blodsukker til at skyde i vejret som en raket, og kort tid efter kommer der et insulin respons, en stigning i blodets indhold af insulin, som prøver at få sukkeret væk fra blodet.

Lige en ting omkring sukker: alt sukker er naturligt sukker, mange tror at sukker i frugt, tørret frugt, honning og juice er bedre end det naturlige sukker fra sukkerroer og sukkerrør, det er det ikke. Alt sukker uanset om det er hvidt sukker, sukker i frugt, juice, cola og honning indeholder ca. 50% glucose (druesukker) og 50% fruktose (frugtsukker).

Hvidt sukker består af halvt glucose og halvt fruktose. Sukker i frugt består af sucrose (halvt glucose/fruktose), glucose og fruktose.

​Hvad skal du spise af kulhydrat for at holde et sundt helbred?
Du skal spise langsomme kulhydrater i moderate mængder og holde dig fra de hurtige kulhydrater. Og du skal begrænse indtagelse af kulhydrater generelt og ikke spise kulhydrater ustandseligt, heller ikke de grove. Spis få måltider med et par mellem måltider. De mange små kulhydratmåltider ødelægger det hele.

De Langsomme kulhydrater er de der nedbrydes langsomt og derfor giver mere jævn tilførsel af blodsukker, bedre mæthed over længere tid, mere stabilt blodsukker og insulin, uden de høje niveauer.
De langsomme kulhydrater er: Groft brød som rugbrød (hvis du ikke er gluten følsom), havregrød, brune ris, kartofler og søde kartofler.

Kalk i  overflod er skadeligt

​Kalk inflammatorisk - Magnesium anti-inflammatorisk
Magnesium tilskud og ikke for meget kalk. For meget kalk er inflammatorisk og kalken vil aflejre sig udenfor knoglesystemet i bløddele som hjerte-kar, hjerteklapper og andre bløddele. Kalken kan ikke finde ud af at lejre sig i knoglerne hvis der er for lidt magnesium, knogledannelse afhænger af magnesium, K2 vitamin og D-vit.

Magnesium anti-inflammatorisk. Magnesium indgår i 700 forskellige enzymatiske processer. Magnesium og kalcium er lige vigtige, vi kan ikke undvære nogle af dem, men ingen gider tale om Magnesium.

Få så mange anti-oxidanter som muligt

Anti-Oxidanter
Masser af naturlige anti-oxidanter i form af rigeligt med grøntsager af forskellig farve. Der er tusindvis af gode stoffer i grøntsager. Det kan være rå, kogte, som smoothie eller juice. Du kan ikke få for meget grøntsager... men vi er ikke vegetarer og har aldrig været veganere.

Om Proteiner

Proteiner
Vi skal bruge proteiner til kroppens funktioner, udskiftning af celler, signalstoffer, hjernesignalstoffer, enzymer til alle biokemiske reaktioner med meget mere. Proteiner nedbrydes til dens små bestanddele af aminosyrer, som optages over tarmepitelet. (Lige med undtagelse af Gliadin peptidkæder, som ikke kan nedbrydes).

Det betyder i princippet at vi kan udnytte proteiner både af animalsk og vegetabilsk oprindelse, de nedbrydes begge til sine små bestanddele.

Protein af animalsk oprindelse er mere lødigt, indeholder nærmere det vi har brug for, vi er jo selv dyr, så det er logisk. Spiser man overvejende vegetabilsk, må man nøje planlægge sammensætningen for at få tilstrækkeligt med de forskellige aminosyrer, hvoraf nogle (9 stk) er essentielle, som vi ikke selv kan producere. 

Gode proteinkilder er: æg (superfood), mælkeprodukter, ost, kylling, fisk, kød fra de 4-benede.
Vegetabilier er generelt protein fattige, undtaget hele frø (kerner) og nødder, ærteblomstrede: ærter, bønner, sojabønner. Disse er dog af FODMAP gruppen, dvs svært fordøjelige og luftproducerende.
 
Soja bør man ikke spise, det er uegnet som menneskeføde: det er allergent, fytoøstrogen, hæmmer thyroidea og hæmmer optagelse af mineraler.

Vi er ikke vegetarer og slet ikke veganer, vi skal bruge animalske fødevarer, f.eks som leverandør af B12, K2, og Omega-3 fra vandlevende dyr.
Hvis du vil leve et tilnærmet vegetar liv, så sørg for at få æg, ost, surmælksprodukt, samt fed vild fisk, som er sild, markrel, ansjos, vild stillehavs laks eller vild alaska laks. Undgå ørred og opdrættet laks, norsk laks (burfisk, ikke naturlig føde).

Han man kendskab til hjernesignal stoffer og hvordan det hele fungere, kan man bruge den viden til at afhjælpe og helbrede forskellige sygdomme og tilstande. F.eks. produktion af dopamin (belønnings stof) har udgangspunkt i aminosyren tyrosin, som findes naturlig i ost i mængder på ca. 1,5g/100. Ved at spise mere ost eller tage tyrosin aminosyren som kosttilskud, kan man øge sit dopamin.

En kendt tilstand med hurtig forbrænding af dopamin er ADHD, det brænder så hurtigt af at de er i mangel. Tilførsel af Tyrosin som kosttilskud f.eks. 0,5 - 1 g daglig eller 2x daglig, helbreder ADHD. Voila.

Morsomt er det når man ved at lægemidlet (ritalin) til behandling af ADHD er en dopamin re-uptake hæmmer, altså lægemidlet forlænger virkningen af dopamin. Men man behøver ikke lægemidler og alle dens bivirkniner, når man kan helbrede med kost.     


Eddike er godt for tarmen

Eddike godt for tarmen
Eddike (acetat) er vigtig for tarmen, hæmmer inflammation i tarm epitel cellerne og Immun celler, som har receptorer for acetat, som sender besked til immunsystem.

På samme måde er mælkesyre fra mælkesyrebakterierne gavnligt for tarmen (fås i syrned mælkeprodukter).

Du kan bruge eddike på salaten eller i madlavningen = middelhavs kost.
Fibre nedbrydes til kort kædede fedtsyrer, af de gode bakterier og laver utrolige gode ting i tarmen.
Fibre + eddike kan stoppe astma.

Vitaminer & Mineraler & Kost tilskud til alle raske som syge

​Jorden og planter er udpint - alle får for lidt vitaminer og mineraler

Multi-vitamin med B-vitaminer UDEN det kunstige B9 Folinsyre/folsyre, Den eneste jeg kan anbefale er Omnimin 2x1 tabl dgl (fra Biosym), fås matas mm. Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit, A-vit, K1+K2 vitamin.

Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9, som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. Den indeholder Calcium-L-Metylfolat (den rigtige aktive B9) som der står i parentes på etiketten, selvom der står folsyre først.
Fås uden Jern den hedder OmniX hvis du har rigelig med jern (alle mænd) dvs over 100 i serum ferritin. Hvis du tager denne er den uden Jern og K1+K2 og du skal have ekstra K2, jeg tager 2x90 mikrogram K2 separat (K2 fås i Matas mm).

K2 modvirker hjertekar, osteoporose og cancer.


• B-Vitamin Complex. Jeg kan kun anbefale én og det er Omni-B aktiv (fra biosym) som indeholder de rigtige B-vitaminer (ikke de kunstige B9 og B12). Se Matas, Helsemin, Helsam

•  D-Vit. Meget vigtig, stærkt undervurderet. Ekstra tilskud ud over de 20 der er i Omnimin Pure (2 tabl). f.eks Matas D-vit 85 mcg 

C-Vitamin tag 3x500 mg daglig. Stærkt undervurderet. Vigtig anti-oxidant og for alm. sundhed.

•  Magnesium 2-3 tabl 125 mg Magnesium citrat, som er det der optages bedst. På Mecindo.dk  

• Probiotika - gode bakterier til tarmen
Surmælksprodukt, som f.eks hjemmelavet yoghurt som beskrevet nedenfor. Evt mælkesyre bakterie kapsler hvis du har problemer med tarmen.

Pure Biotic Tarm - 30 KAPSLER fra Renewlife.dk
Den fås i Helsam butikker, ikke Matas eller Helsemin (fås dog i helsemins hovedbutik vesterbrograde København)
Hver coatede kapsel af Pure Blotic Tarm indeholder garanteret 80 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 10 stammer som nedenfor, heraf 48 milliarder bifidobakterier og 32 milliarder lactobacillusbakterier

Ekstra Kosttilskud Specielt til Tarm og Immun problemer

B12-Vitamin. Særskilt ud over det der er i Omnimin Pure og Omni-B. B12 vitamin underskud er den mest alm. vitamin mangel tilstand. Har du haft tarmproblemer, er du måske i underskud af B12 som normalt optages i tyndtarme, det kan være fornuftigt at tage 1 måned med ekstra B12.
1.000 µg er stor dosis, men anbefalet dosis er latterlig lav. Ingen øvre grænse er fastsat, nogle læger giver et par tusind mikrogram B12. Se artikel B12 Mangel af Dr. Axe: Draxe.com

I starten kan du tage Veg B12 som Methylcobalamin. Smeltetablet 1.000 µg. 1 dgl. (Helsam kr.159 for 120 tabl). Metyl-cobalamin formen som er den aktive form, hvis du har en mutation i MTHFR genet skal du måske have denne og ikke cobalamin. Du kan måske droppe den når du er kommet i orden og nøjes med de 50 mcg B12 Metyl-cobalamin der er i Omnimin Pure og de 60 mcg i Omni-B aktiv  

• Note vedr D-vitamin. Det er meget vigtig for alt også for normal tarmfunktion, tætning af tarmen og funktion af immunsystemet. D-vitamin arbejder på flere planer, også ved at tænde og slukke gener.

• Probiotika - gode bakterier til tarmen
Surmælksprodukt, som f.eks hjemmelavet yoghurt som beskrevet nedenfor. Evt mælkesyre bakterie kapsler hvis du har problemer med tarmen.

Pure Biotic Tarm - 30 KAPSLER fra Renewlife.dk
Den fås i Helsam butikker, ikke Matas eller Helsemin.
Hver coatede kapsel af Pure Blotic Tarm indeholder garanteret 80 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 10 stammer som nedenfor, heraf 48 milliarder bifidobakterier og 32 milliarder lactobacillusbakterier

ANDET
•  Ingefær Gave til menneskeheden. Anti-inflammatorisk. 2-3 gram eller mere. Syltet, krydderi, ingefær te (kog ingefær og drik som te) eller tabl. Se info box nederst.
• Gurkemeje. Gave til menneskeheden, i familie med ingefær. Anti-inflammatorisk, smertestillende. Organic India Gurkemeje Kapsler

Motion ½ times gåtur daglig, start evt med 15 min, hvis 30 er for meget. Få Sollys og Dagslys. Motion er vigtig for tarm og immunsystemet, hjernen og resten af kroppen.

• 1 Mucolysin brusetabl 600 mg daglig (håndkøb apotek). Slimløsnende hostemiddel. Indeholder acetyl cystein som gør slimen tyndere. Det er samtidig et meget god anti-oxidant, et forstadie til en af vores vigtigste naturlige anti-oxidanter: Glutation.

Cystein er en svovlholdig aminosyre og det er vigtig vi får tilstrækkeligt med svovl. Desuden binder det tungmetaller: Kviksølv, bly, cadmium. Istedet for de dyre Mucolysin, kan du få acetyl cystein som kosttilskud både kapsler eller ren pulver, så bliver det billigere. Betegnes også N-Acetyl-cystein eller blot NAC. Du kan få NAC "N-Acetyl Cysteine" kapsler 600 mg på vitanetshop 
Jeg køber NAC som pulver på BulkPowders.dk  69 kr for 100g + forsendelse. Du bør putte det i kapsler for det er ret surt. Du får kapsler samme sted, du kan nemt gøre det i hånden. Køb de største kapsler 00. Gelatine kapsler på BulkPowders.

Vær god ved tarmen - fibre der danner slim og beskytter tarmen

Du skal have nogle fibre der danner slim og får tarmindholdet til at glide nemmere og modvirker forstoppelse, dårlig fordøjelse og irritabel tyktarm. Især vigtigt ved lavt stofskifte, fordi der er nedsat bevægelse og nedsat produktion af fordøjelses safter og tarmsafter. Fibre fra grøntsager er også godt og vigtigt, men danner ikke meget slim.
NB Undgå Klid og Klidbrød. Klid danner ikke slim og bliver tørt og hårdt som cement i tarmen.


HørFrø. Tag 1 spiseskefuld hørfrø opblødt i vand (5 min). 1-2 x daglig. Den slim der dannes fra hørfrø beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm.

LoppeFrø HUSK. Tag Loppefrø 1-2 x daglig. Danner slim og en slags gelé. Beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm. Loppefrø kan man putte i vand og dreje vandet rundt og drikke med det samme, evt som drys på yoghurt.

​Eddike (acetat) er vigtig i tarmen, hæmmer inflammation i tarm epitel cellerne og Immun celler har receptorer for acetat, som sender besked til immunsystem. Du kan bruge eddike på salaten eller madlavningen.
fibre nedbrydes til kort kædede fedtsyrer, af de gode bakterier og laver utrolige gode ting i tarmen. Fibre + eddike kan stoppe astma.

Intermitterende faste - midlertidig faste

​Midlertidig faste hvor du faster 14-18 timer i døgnet er en super god måde at tabe sig på og få stabiliseret blodsukkeret og træne kroppen til at forbrænde fedt. Det kræver lidt tilvænning, især hvis du er en kulhydrat gris, der er afhængig af kulhydrat hver 2. time og masser af slik og kage.

Hvis du ikke kan klare mere end 2 timer før du skal have et eller andet så ender det galt for dig, med diabetes 2 og hjerte-kar sygdom.

Du kan optræne midlertidig faste ved at rykke morgenmaden længere og længere og droppe mellemmåltider.

Er du syg eller har binyrer træthed er det ikke en god ide at starte med midlertidig faste. Det er stressende for binyrer at faste, som frigiver mere cortisol for at få blodsukkeret op. Vent til du er nogenlunde frisk og start langsomt så du vænner kroppen til at faste.

Jeg kører selv lige nu med ca. 17 timers midlertidig faste hver dag og det går rigtig godt. Jeg spiser brunch kl. 12 og aftensmad kl 18-19 og ingen mellemmåltider og kører lav kulhydrat kost. Og jeg er IKKE sulten, men ser frem til de 2 daglige måltider og glæder mig over over det og ser frem til det.

Artikel: 5 Healing Benefits of Intermittent Fasting
Artikel: Intermittent Fasting The Most Prolific Fat Burning, Anti-Aging Strategy
.

​Video: Autophagy & Intermittent Fasting: Activate Garbage Recycling and Cellular Remodeling. Dr. Eric Berg, DC kiropraktor

Fordøjelsen skal rettes ved enhver sygdom - især ved tarmsygdomme, auto-immune sygdomme


Alle med lavt stofskifte har nedsat fordøjelse og binyre træthed. Binyrerne er stressede, laver for meget cortisol, eller senere laver for lidt cortisol. Cortisol indvirker på stofskiftet og for meget kan alene give lavt stofskifte. Stress og Cortisol nedsætter fordøjelsen.

Den nedsatte fordøjelse giver mindre tarm bevægelser, forstoppelse, mindre produktion af fordøjelses enzymer, mindre spytsekretion og mindre mavesyre produktion.

Artikel om Binyrer og lavt stofskifte
ARE YOUR ADRENALS SABOTAGING YOUR HEALTH?


Mavesyre
Alle med lavt stofskifte har for lidt mavesyre, som medfører syreopstød og brændende fornemmelse i spiserøret. JA!

Der er sensorer for syre i lukkemusklen mellem spiserør og mavesækken. Er der tilstrækkeligt syre holdes musklen lukket og der er ikke opstød. Er der for lidt syre i mavesækken stimuleres musklen ikke tilstrækkeligt til at lukke helt.

Alle med lavt stofskifte har problemer med dette - og alle får fejlagtigt udskrevet syremedicin (syrehæmmer). Læger kender tilsyneladende ikke denne mekanisme og behandler fejlagtigt syreopstød med syrehæmmer pr. recept, hvilket naturligvis forværrer tilstanden.


For lidt syre medfører ufuldstændig fordøjelse og overlevelse af bakterier, som normalt dræbes i stort antal af en normal mavesyre som har en surhedsgrad på 2-3 pH. Mavens fordøjelses enzym peptin kan kun arbejde ved de lave surhedsgrader.

Uafhængigt af dette kan man have gastritis, irritation i maveslimhinden.

Er der for lidt syre, eller du kunstigt producerer for lidt, via et lægemiddel, medfører det ufuldstændig nedbrydning af proteiner, som kombineret med utæt tarm, betyder at man optager for store dele af proteinerne (peptider, kæde af aminosyrer) og ikke de enkelte aminosyrer, som det er meningen man skal optage.

Protein nedbrydning er en to-trins process som involverer pepsin enzymet i mavesækken og trypsin og chymotrypsin fra bugspytkirtlen, som munder ud i tolv-finger tarmen lige efter mavesækken.

P.g.a. for lidt syre er pepsin enzymet i mavesækken ikke fuldt aktivt og proteinerne er ikke præpareret tilstrækkeligt til næste trin i processen, når maveindholdet tømmes ud i tolv-finger tarmen.Resultatet af den ufuldstændige fordøjelse er for mange bakterier i tyndtarmen (dræbes ikke af mavesyren), utilstrækkeligt fordøjet proteiner, overvækst af bakterier i tyndtarmen, peptider (kæder af aminosyrer) istedet for enkelt aminosyrer.

Tarmenes langsomme bevægelser, betyder at det hele flyder langsommere, så det opholder sig længere tid i tyndtarmen, hvilket betyder mulighed for bakterier at formere sig i tyndtarmen.

Normalt er tyndtarmen bakterie fattig, fordi det er meningen bakterierne skal dræbes af mavesyren.


Er det kombineret med utæt tarm, kan det utilstrækkeligt fordøjede protein optages til blodet og lave ballade. Der optages små kæder af aminosyrer, i stedet for enkelt aminosyrer.

Den utætte tarm kan skyldes både u-venlige bakterier, gær, måske parasitter, gluten (som ikke kan fordøjes fuldt), eller andre fødevarer elementer som ikke er fordøjet helt. Der dannes reaktioner, inflammation og væske i kroppen fra disse unormalt optaget partikler.

Visse fødevarer får dig til at føle dig elendig dagen efter, det er fødevare intolerance. En unøjagtig størrelse som er vanskelig at forklare eller måle, er ikke anerkendt af det officielle sundheds system. Men ikke desto mindre, er meget reel for nogle.

Typisk forsvinder disse reaktioner, hvis man eliminerer fødemidlet eller f.eks. hvis man går på en grøntsags kur eller eliminations kost. Man kan opleve man får det super godt lige pludseligt.


Stress nedsætter fordøjelsen kraftigt
Stress hæmmer fordøjelsen, vi har ikke brug for fordøjelse, når vi er i stress "Fight or Flight" mode, stresshormonerne cortisol og adrenalin, samt et mere dominerende sympatisk autonome nervesystem, hæmmer hele fordøjelsen og giver forstoppelse.

Stress nedsætter fordøjelsen. Er du nervøs, standser fordøjelsen. Det demonstreres fornemt, ved at du bliver tør i munden. Spyt sekretionen standser. Den er en del af fordøjelsen, det kan man registrere, men resten lægger man ikke mærke til, men det standser også.

Det er det sympatiske autonome nervesystem der bliver stimuleret ved stress. Det er vores flugt eller fight nervesystem som både har direkte nerveforsyning til alle indre organer, men også stress hormonerne cortisol, adrenalin og nor-adrenalin.

Vi har ikke brug for at fordøje, når vi skal løbe eller kæmpe. Puls og blodtryk og blodsukker stiger. Blodet koncentreres i muskler og hjerte, løber væk fra huden og du bliver bleg.

Omvendt ser du en dejlig steg, altså mad, løber tænderne i vand, det para-sympatiske nervesystem stimulerer fordøjelsen og forbereder kroppen på fordøjelse.
Stress alene, kan give lavt stofskifte, idet cortisol hæmmer thyroidea.

Afslapning og anti-stress er påkrævet for at få gang i fordøjelsen.


​Fordøjelses enzymer som kosttilskud
I denne artikel anbefaler Izabella Betain med pepsin: Betaine with pepsin

Betaine, also known as trimethylglycine, is a naturally occurring amino acid derivative that is isolated from beets (rødbeder), and the acidic HCl version of it promotes gastric lumen acidity. Studies done in 2014 find that betaine HCl can re-acidify gastric pH.

​Pepsin
Artikel: Hvad er pepsin?
Her kan man købe betain med pepsin. Det sendes fra England. Dosering 1-2-3 kapsler pr. måltid. Man må prøve sig frem.
BioCare Betaine HCI & Pepsin


Mavens enzymer:
  Gastric Secretions
Bugspytkirtlens enzymer: Exocrine Secretions of the Pancreas


B12
Der er endnu en ting vedr. lavt syre i mavesækken. Der er en Intrinsic factor, som frigives når der er tilstrækkelig syre. Denne faktor er nødvendig for at vi kan optage B12. Er der for lavt syre niveau, er man måske også i B12 mangel.

Forstoppelse - behandling og forebyggelse - også til irritabel Tyktarm

​Undgå forstoppelse - Vær god ved tarmen - fibre der danner slim og beskytter tarmen

Forstoppelse har været et problem for mennesker i hundredevis af år formentlig tusindvis af år. Denne artikel siger lidt om det og taler om lavement (klyster) hos de kongelige og det franske hof.

Op til 20% i Danmark har forstoppelse og / eller IBS (intestinal bowel syndrome) eller irritabel tyktarm, evt med vekslende diarre / forstoppelse. Så det er et kæmpe problem, der ødelægger livskvaliteten for mange.

Artikel i Politiken: Av min tarm
Artikel: Om Forstoppelse i lægehåndbogen
Artikel: Hver femte har forstoppelse: Se her om din afføring er normal
Artikel: om Forstoppelse - netdoktor
Artikel: Mange danskere har tarm-problemer: Maria har ondt i maven hver dag. Irritabel tyktarm (IBS)
Artikel: 12 Ways to Overcome Constipation
Artikel: 16 Ways to Achieve Healthy Poop

Video TV udsendelse - Sundhedsmagasinet: Har du en sund lort?
Sådan passer du på din tarm - og undgår forstoppelse


Tyktarmen
Tyktarmen er knap 2 meter lang, Diameter 5-6 cm. Den modtager flydende føde fra tyndtarmen (ileum), nederst i højre side via ventilen Ileu-caecal klappen, hvor tyndtarmen munder ud i blindtarmen (caecum), som er et kort stykke af den nederste det af tyktarmen i højre side. På blindtarmen sidder appendix, et lille ormelignende vedhæng på blindtarmen, som nogle gange giver blindtarm betændelse. Tyktarmens hoved funktion er at opsuge væske, huse de gode bakterier og omdanne tyndtarmes flydende indhold til mere fast konsistens.

Officielt betegner man forstoppelse, som en tilstand med under 3 afføringer pr. uge. Som om at 3 ugentlig afføringer er normalt. Jeg mener at mindst 1 daglig god afføring er normal og skal tilstræbes.

Tegning af Tyktarmen (Colon). Tyndtarmen udfylder midten af dette colon forløb.


Forstoppelse kan opstå hvis:
Man ikke får tilstrækkelig fiberrig kost, får for meget mad uden struktur, for meget kulhydrat rig og stivelses rig kost uden struktur.

Mel og kartoffel mel, kan man bruge som tapet klister. Hvis tyktarmen ikke tømmes helt og regelmæssigt vil indholdet klæbe til slimhinden, som vil suge vand ud og udtørre det, så tyktarmen kan pakkes med halvtørt materiale, som tarmens peristaltik har vanskeligt ved at transportere videre.

Med tiden kan det forværres, ophobningen bliver værre, tyktarmens diameter kan øges til det dobbelte, mens der kun er en snæver passage hvor tyndt indhold kan passere og som væsken ikke trækkes ud af.

Derfor kan man se både forstoppelse og diarre samtidig. Det er kronisk forstoppelse. Tarmens udspiling lammer delvis tarmvæggens muskulatur og nerveimpulser og det hele ender i en kronisk og fastlåst tilstand, hvor tarmmotorikken og nerveimpulser er nedsat.

Hvis man "holder sig" øges risikoen for at der suges for meget væske fra tarmindholdet, så det bliver for tørt, Desuden hæmmes motorikken.


Evt. Tarmbetændelse, udposninger på tyktarmen (diverticulitis) gør ikke tingene bedre. Stress hæmmer det para-sympatisk nervesystem (rest and digest systemet), som styrer fordøjelsen og tarmmotorikken og nerveimpulser, så det hele går i stå. Ved lavt stofskifte er fordøjelsen også nedsat, men hvis stofskiftet er reguleret med medicin til normal temperatur, burde stofskiftet være næsten normal.

5% af folk (hvide race) med forstoppelse har en medfødt for lang tyktarm, så den er op til 1 meter længere end normal, med flere bugtninger. En for lang tarm øger tendens til forstoppelse.


Den danske læge Dennis Raahave, har arbejdet i mange år med tarmproblemer og her et foredrag på Youtube, om for lang tyktarm.
Video på youtube: Colon elongatum 2016 Dennis Raahave

Han nævner "sacral nerve stimulation". Dette er en den af det para-sympatiske nervesystem og vil også stimulere tarmmotorikken. Det er elektrisk stimulering. Er nævnt her på Wiki:

Artikel: Danskere med en lang tyktarm får forstoppelse

I denne artikel har Dennis Raahave (Helsingør hospital), undersøgt 251 mave tarm patienter og finder ca. halvdelen har hvad han kalder skjult forstoppelse. Citat: "hidden constipation (faecal retention) gives rise to bloating, pain and right iliac fossa tenderness and mass, and defaecation disorders (functional faecal retention"

Right Iliac fossa = hofteskålen i højre side, altså det første stykke af tyktarmen. Her findes ømhed og udfyldning af indhold i colon.
"Additional faecal reservoirs or hidden constipation: a link between functional and organic bowel disease"

Dennis Raahave er netop udkommet med denne bog: Den skjulte forstoppelse - Få styr på dine tarme

Artikel: Politikken, kræver adgang til politikken: Opdagelsen af den skjulte forstoppelse


Undgå Forstoppelse - forebyggelse:
• Man må tilstræbe mindst en daglig god blød afføring

• Man skal ikke undertrykke trangen til toiletbesøg, men gå på toilettet, når trangen mærkes

• Drik rigeligt vand. VIGTIGT

• Spis så fiberrig kost som muligt og det er grøntsager af forskellige former og lidt frugt. Undgå for meget stivelse uden struktur. F.eks hvide ris er det rene klister, man kan bruge til at sætte tapet op med, men brune ris har mere struktur, idet skallen er med. Det samme med andre korntyper.

• Kaffe, stimulerer tarmfunktion hos nogle, stopper hos andre. Prøv dig frem

• Kokosolie, kan være gavnlig både til at modvirke forstoppelsen, til bakterierne og til slimhinden.
al frugt og grønt, bør være økologisk, så vidt muligt. Der er mange sprøjte midler på ikke-økologiske.
Dansk gulerod med top, uden at skrælle. Jorden indeholder gode bakterier til tarmen.
Større mængder, pizza, pasta, kage, brød, kød, fedt, ost og mælkeprodukter er stoppende.

• Motion er vigtig. Det kan være en gåtur. Det motionerer og stimulerer tarmen.

• Daglig vedligehold af normal tarmfunktion med loppefrø og hørfrø. Midler der kvælder op og bliver til en gel. giver fylde til tarmen og får det hele til at glide nemmere. VIGTIGT drik rigeligt vand til. Se nedenfor.


​Loppefrø skaller (som hedder Psilium Husk)
Loppefrø (Husk) 1 teskefuld i et glas vand. 1-2 gang om dagen. Kvælder hurtigt op og danner slim og en slags gelé og fast grød, det skulle den gerne gør i maven, derfor skal du komme Loppefrø i et glas vand og dreje vandet rundt og drikke med det samme. Evt som drys på yoghurt.
Kan i starten give lidt oppustethed fordi det giver fylde, man skal lige vænne sig til det. Beskytter slimhinden og giver fylde. Start med små doser.
Man kan også få loppefrø skaller malet til mel, det kan du bruge til at komme i mel til bagning, men lidt besværligt at tage i et glas vand.

Hørfrø opblødt i vand
Hørfrø er super til at vedligeholde normal tarmfunktion:
Hørfrø 1 spiseske i et glas vand, lad opbløde 5 min og drik. 1-2 gange daglig. Drik ikke straks, hørfrøene risikere at sætte sig fast i spiserøret når de ikke er helt opblødte og bland ikke hørfrø og loppefrø i samme glas, det bliver en stor klump, men det kan tages lige efter hinanden. Chia frø kvælder også op og kan bruges mod forstoppelse.

Både loppefrø og hørfrø danner slim som består af opløselige og uopløselige fibre, som beskytter tarmslimhinden, giver fylde og tarm muskulaturen noget at arbejde med. Modvirker forstoppelse. De opløselige fibre udgør desuden næring (pre-biotika) til de gode bakterier.

Mod luft i tarmen
Peppermynte olie 10 dråber i et glas lunken vand. Drik. (se matas eller helsemin). Undgå levnedsmidler der forgærer og giver luft. Sukker og tørret frugt. Rosiner er fyldt med gær. Bananer og meget andet.

Rigeligt med grøntsager
Rigeligt med grøntsager i forskellig farve. Giver fibre, fylde og næring til de gode bakterier

​Mælkesyre bakterier - Probiotika
Yoghurt / cultura blanding eller Mælkesyre kapsler. Se nedenforHelbred Forstoppelse - afførings midler
Kan forstoppelsen ikke løses med ovenstående kost og loppe/hørfrø er der andre muligheder man kan supplere med: Afføringsmidler, massage, lavement

Afføringsmidler. disse kan inddeles i
• Volumen- og gel dannende midler: loppe / hørfrø
• Peristaltik fremmende: Virker direkte på tarmslimhinden: Dulcolax, Laxoberal
• Osmotisk virkende laksantia: Lactulose, Magnesia (Magnesiumoxid) og Magnesium Citrat,
• Kombinations præparater af ovenstående
• Laksantia med lokal virkning i rectum: Glycerol (glycerin) og kombinerede præparater: Klyx, Microlax
• Receptpligtige Midler: Opioidantagonister, Serotoninagonister, GC-C-receptoragonister


Artikel: Om Obstipation i lægemiddel kataloget
Artikel: Om Laxantia i lægemiddel kataloget

Generelt bør man holde sig til fiberrig kost og loppe / hørfrø og evt supplere med de osmotisk virkende laxsantia. Disse påvirker ikke direkte tarmslimhinden, men trækker passivt vand ind i tarmen, hvorved tarmindholdet bliver blødere. Disse er ikke vanedannende.

De peristaltik fremmende midler, er irriterende på tarmslimhinden og bør kun bruges i kort tid, idet tarmslimhinden bliver afhængig af dem og ender med at forvente disse for at arbejde normalt. Blandt disse midler er også diverse urter, som sennepsfrø og Senna, som virker lokalt ved at irritere slimhinden.

De receptpligtige midler bør udgås for enhver pris. Lige så snart et lægemiddel firma er involveret, kan du være sikker på det er kunstigt med masser af bivirkninger, der virker langt ud over hvad det er beregnet til, inklusiv at det er vanedannende.

Jeg kan foreslå ud over magnesia også at prøve denne osmotisk virkende, som fås i matas
Medilax 667mg/ml 500ml oral opløsning kr. 94,95
Medilax® (laktulose) Indikation: Tarmregulerende ved kronisk obstipation. Begyndelsesdosis 15-30 ml daglig. Efter virkning er opnået, nedsættes dosis til det halve. Start altid med små doser.

Laxsantia husgeråd
• Svesker og sveske juice er afførende i kategorien osmotisk virkende, idet det indeholder sukkerarten "sorbitol", som også kendes fra tyggegummi sorbits. Det optages vanskeligt og virker derfor ved at trække vand ind i tarmen. Det stimulerer også tarmmotorikken.

Tørrede frugter indholder gær, så kog sveskerne eller lav en grød eller mos, eller køb færdig sveske juice (rynkeby laver en, se Føtex).
• Æbler indeholder gode opløselige fibre, der modvirker forstoppelse. Spis ½-1 æble 2 gange daglig, eller lav æblemos.


Hende på videoen nedenfor, er fysioterapeut med speciale i fordøjelsen. Her taler hun om forstoppelse og nævner svesker, æblemos og havre:
Video på Youtube:
Easy, Natural Constipation Remedy You Can Make At Home!

I videoen, taler hun om denne opskrift mod forstoppelse:
Remedy Recipe 1:1:1 ratio of ingredients:
¤ Prune Juice. Sveske juice. Sorbitol osmotisk laksativ, men stimulerer også peristaltik
¤ Applesauce, soluble fiber content (æblemos)
¤ Oat Bran (havre flager)

• Start with 1 tablespoon before bed—try this for 4-5 days
• If you do not notice a change in your bowel movements, try 2 tablespoons before bed for 4-5 days
• Continue this pattern until you’ve tried 4 tablespoons for 4-5 days
• If taking 4 tablespoons does not change your bowel movements, stop—it is time to explore other options!

Hendes webside: pelvicempowerment.com

I denne video taler hun om afføringsmidler.
Video på Youtube: All About Laxatives: Dependence, Addiction & Weaning!


Lavement - Colon skylning
Lavement - Kan udføres en gang i mellem f.eks 1 gang om uge, men ikke for ofte, det udskyller de gode bakterier, så du bliver bakterie fattig. Bruges der f.eks 1 liter lavement eller mere, bør der tilsættes salt så koncentrationen bliver 0,9% salt, svarende til fysiologisk saltvand opløsning. Det er 9 gram bordsalt pr. liter.

Du kan uden problemer hjælpe afføringen på vej ved at bruge en lille mængde vand, f.eks via en blød plastic flaske, sprøjte lidt lunken vand ind i rektum. Det stimulerer afføringstrang. Det når ikke langt ind i colon, så det vil ikke udskylle bakterierne og kan derfor bruges daglig.

En del anbefaler kaffe lavement for at stimulere leveren og immunsystemet. Ikke specielt til forstoppelse, der kan man nøjes med vand / saltvand. Men her er en video om kaffe lavement.
Video på Youtube: How to Do a Coffee Enema - Bridgit Danner
.


Tyktarms massage - Colon massage
Massage og stimulering af colon - Til massage er det godt at bruge kokosolie evt med lidt vand. Det glider godt på huden. Massage af colon stimulerer tarmbevægelserne, peristaltikken.

Video nedenfor: Sygeplejens fundament: colonmassage/tyktarmsmassage


Video nedenfor: Self Colonic/Intestinal Massage For Constipation, Gas, & Bloating Relief. Det er den samme fysioterapeut med speciale i fordøjelseproblemer, som ovenfor. Hun taler om at massagen følger madens vej: tyndtarm, klappen mellem tyndtarm (ileum) og blindtarm (coecum) ileo-caecal klappen. Blindtarmen er kun et kort afsnit som går over i colon, tyktarmen og dernæst rektum.Pro-Biotika og Pre-biotika

Pro-biotika = de gode bakterier
Pre-biotika = mad til de gode bakterier

​En ændring og kontrol af tarmflora er påkrævet ved enhver form for tarmforstyrrelse og alle auto-immune sygdomme (80+ sygdomme), fordi de er opstået ud fra ubalance i tarmflora kombineret med utæt tarm.

Selvom transplantation af fæces har vist gode restultater, tror jeg ikke det bliver udbredt i større stil, derimod er jeg ret sikker på at man meget hurtigt finder frem til en bakterie sammensætning der svarer til en god tarmflora, som man kan tage som kosttilskud i form af frysetørrede bakterier.

Yoghurt og andre fermenterede produkter (f.eks. sauerkraut, pickles) har været kendt i hundrede af år.

Man har vidst i masser af år at yoghurt (bakteriern lactobacillus bulgaricus) er gavnligt for helbredet og folk lever længere med yoghurt . Det stammer fra Bulgarien, hvor de har brugt det i hundredvis af år.

​Man kan transplantere "fedme" ved at giver bakterier fra fede til normalvægtige. Bakterier laver forskellige stoffer som påvirker kroppen og immunsystemet. De gode er lactobacillus sp og bifidobakterium. Bakteriologi og helse bliver et kæmpe emne i fremtiden. Man har vist i masser af år at yoghurt er gavnligt for helbredet og folk lever længere (lactobacillus bulgaricus). Det stammer fra Bulgarien, hvor de har brugt det i hundredvis af år. Jeg anbefaler blanding af yoghurt + cultura (kun naturel) som tilsammen giver 5 gode bakterie arter.

​Ting der ødelægger tarmflora
1. Den absolut hurtigste og mest effektive måde at smadre tarmflora på er: antibiotika kur. Enhver form for antibiotika forrykker tarmflora og fjerner de sensitive gode bakterier.

De følsomme bakterier (Vores venner = gram positive mælkesyrebakterier) reduceres og de hårdføre, oftest gram-negative men også clostridier, tager overhånd + gærsvampe som ikke rammes af antibiotika.

2. Overdreven indtagelse af sukker, slik, kage, tørret frugt og andre letfordøjelige kulhydrater f.eks hvidt brød, pizza, pasta, chips, popcorn, som favoriserer de dårlige bakterier.
Tørret frugt især rosiner er særlig slem, de har naturligt masser af gær på overfladen og medfølgende sukker (65% sukker i rosiner), sukkeret gærer lifligt videre i tarmen med det medfølgende gær. Hvis du absolut skal have rosiner så kog dem 10 sek. for at dræbe gæren.

3. tilførsel af gifte som tungmetaller, pesticider (roundup) og kunstig sukker (aspartam) forrykker tarmflora. Er drikkevandet meget klorholdigt, vil det påvirke tarmflora.

4. tilførsel af stoffer man er overfølsom for. Oftest gluten, som er den helt store synder, men mælkeprotein kan også være et problem. Gluten åbner tarmepitelet hos ALLE mennesker, mere eller mindre hvorved tarmen bliver utæt og optager større molekyler, som den ikke burde.

Utæt tarm er grundlaget for alle autoimmune sygdomme. Tarmepitelet åbnes og der dannes antistoffer overfor det der kommer ind i kroppen. Det behøver ikke være gluten, selvom det ofte er, det kan være LPS (lipo poly saccarider, endotoksiner) overflade strukturer fra gram negative bakterier, eller andre ting.

F.eks. Gluten er årsag til den hyppigste form for lavt stofskifte "Hashimoto" (auto-immun sygdom).

LPS fra Bakterien Klebsiella, er årsag til den autoimmune sygdom Morbus Bechterev, hvor rygsøjlen vokser sammen og bliver stiv. (Røgsøjle gigt).
Den auto-immune sygdom Alm leddegigt, forårsages af LPS fra Proteus bakterien.


Sådan Får du tarmen i orden
Hvordan kan man tætne en utæt tarm og hvordan kan man tilføje de gode bakterier og stabilisere tarmflora

1. Undgå sukker, slik, kage og andre letfordøjelige kulhydrater, som favoriserer de dårlige bakterier.

2. Undgå aspartam (kunstig sukker)

3. undgå medicin, især antibiotika. Mange former for medicin påvirker tarmflora.
Syrehæmmende medicin ødelægger den naturlige og vigtige mavesyre som er forudsætning for normal fordøjelse. Tag evt æble eddike for at give noget syre til mave tarmen.

4. Hvis man er overfølsom for noget: undgå det man ikke kan tåle. Som regel er det gluten

5. tag D-vitamin og C-Vitamin, Omega-3 fiskeolie og 1-2 spiseske hørfrøolie

6. de sunde fedtstoffer: oliven, avocado, smør, kokos
Særligt kokosfedt er godt til tarmen, der er stort indhold af laurin syre, lige som i mælk, men findes ikke andre steder. Det beskytter tarmslimhinden og modvirker candida gærsvamp. Det giver god mening at et stof der findes i mælk, beskytter tarmen.

7. Loppefrø. 1 teskefuld i et glas vand. Drej rundt og drik straks. Kan i starten give lidt oppustedhed, man skal lige vænne sig til det. 1 gang om dagen.
Hørfrø 2 teskefuld i et glas vand, lad opbløde 5 min og drik. 1-2 gange daglig.
Både loppefrø og hørfrø danner slim som består af opløselige og uopløselige fibre, som beskytter tarmslimhinden, giver fylde og tarm muskulaturen noget at arbejde med. Modvirker forstoppelse.

​De opløselige fibre udgør desuden næring (pre-biotika) til de gode bakterier.
8. Mod luft i tarmen. Peppermynte olie 10 dråber i et glas lunken vand. Drik. (se matas eller helsemin)

9. rigeligt med grøntsager i forskellig farve. Giver fibre, fylde og næring til de gode bakterier

10. Tag Probiotika til re-etablering af normal tarmflora, se nedenfor

Probiotika - Sørg for God Tarm Flora
Tarmen og dens Flora er essentiel for Sundhed

Probiotika - Sørg for God Tarm Flora - Tarmen essentiel for Sundhed
Probiotika er bakterier der gavner sundheden. Sørg for at få nogle gode bakterier. Tarmens flora er ekstrem vigtig for sundheden i hele kroppen. Der findes hundredvis af forskellige bakterie arter i tarmen, nogle gode andre dårlige, dertil kommer gærsvampe.

Bakterierne i tarmflora og deres betydning for almen sundhed og specifikke sygdomme, bliver et stort emne i fremtiden. Jeg kan ikke understrege tilstrækkeligt hvor super vigtigt dette er.

En stor del af immunforsvaret sidder i tarmen, tarmen er kroppens største immun organ. Prøv at tænke over tarmen og dens funktion: Der er billiarder af bakterier der, hundredvis af arter og det skal der være. Tarmslimhinden er kroppens barriere ind til tarmindholdet og bakterierne. Tarmen er nødt til at have en kraftig beskyttelse overfor bakterierne, de må ikke slippe forbi tarmslimhinden og ind i kroppen.

Nogle bakterier og visse ting du spiser, kan irritere og lædere tarmvæggen, så den får forøget permeabilitet og bliver utæt ( leakey gut syndrom), så du optager ting til blodbanen, du ikke burde, hvilket kan give stor ravage i kroppen og diverse immun reaktioner.

Leakey Gut begrebet er et faktum, men ikke overraskende anerkendes fakta ikke af lægeverdenen, ligesom så meget andet fornuftigt, afvises også dette. Se her på Wiki hvad der står om Leakey Gut Syndrom: "Leaky gut syndrome is a hypothetical, medically unrecognized condition which some alternative health practitioners claim is the cause of a wide range of serious chronic diseases." Dybt chokerende!

Opretholdelsen af en god sundhed afhænger af tarmflora'ens sammensætning og at undgå diverse skadelige kost elementer i at komme ned i tarmen. Et væsentligt element i mange sundheds problemer er leakey gut syndrom, som kan skyldes gluten intolerans. Hvis du er sensitiv over for gluten og får utæt tarm, kan det afstedkomme talrige helbredsproblemer udover selve gluten. Lidt mere om gluten intolerans længere nede, men jeg må nok lave en særskilt post om dette.    

Man skal sørge for at skadelige bakterier og svampe holdes nede og ikke tager overhånd. At man får de gode og gavnlige bakterier. At man ikke fodrer bakterierne og svampene med masser af kulhydrater. At være god ved tarmslimhinden, så den ikke er utæt og der ikke produceres antistoffer mod stoffer der optages til blodbanen. At fjerne ting der irriterer tarmslimhinden og her tænker jeg både på kulhydrater generelt, men især på Gluten, hvis man er gluten sensitiv.


Vedligeholdelse af en god tarmflora
Undgå store mængder kulhydrater og især tørret frugt, som er meget sukkerholdigt og gærer videre i tarmen fordi det ikke bliver fordøjet lige med det samme. Gærsvampe er vilde med sukker og de holder party, når du fylder dig med kulhydrater. Men bakterier ernærer sig også af sukker og du kan fremelske nogle bakterier på bekostning af andre.

For at få nogle gode bakterier, der kan udkonkurrere de dårlige, så tag lidt syrnet mælkeprodukt: yoghurt, A38, Cultura, som indeholder mælkesyrebakterier af typen Lactobacillus og Bifidobakterium, som er gavnlige til etablering af en god tarmflora. Alternativt mælkesyre bakterie kapsler fra matas eller Paragurt tabletter fra apoteket. Gerne alle samme, for det er forskellige bakterier. 

De syrnede mælkeprodukter indeholder kun et par forskellige bakterie arter med lidt forskel i hvilke arter, yoghurt 2 forskellige, "Cultura" 4 forskellige. Du kan også få mælkesyre bakterierne i kapsler f.eks denne som fås i Helsam butikker: Symbiotic Pure Tarm. 30 kapsler. Tag 1 daglig indtil tarmen er i orden, derefter kan du tage 1 kapsel hver 3.dag for at spare lidt på dem. De er dyre men gode, den indeholder 10 forskellige bakterier arter i stort antal og kapslerne er beskyttet så bakterierne når tarmen uden at blive dræbt i mavesyren. 

Måske får du uro i tarmen med yoghurt eller cultura og 1-2 gange 2 daglig mælkesyre bakterie kapsler, men tag et par dage for at få nogle gode bakterier til at udkonkurrere de dårlige. På længere sigt kan du nøjes med en lille skefuld yoghurt/cultura daglig, hvis du ikke kan tåle en alm. portion, eller nøjes med 1 mælkesyre kapsel.

Spis noget smør
Smør indeholder faktorer, der er gavnlige for tarmen og beskyttende for tarmslimhinden. Ikke overraskende, for vi er designet til at spise mælkefedt lige fra fødslen. Mere om Smør i Info Box nederst.  


Probiotika - Mælkesyre Bakterie Kapsler
Jeg har altid anbefalet yoghurt / cultura blanding (naturel, ikke med 12 % sukker som i frugtvariationerne), men hvis man har tarmproblemer og auto-immune sygdomme eller andre immun sygdomme, lige har fået en antibiotika kur, eller bare vil være god ved sig selv, vil jeg opgradere min anbefaling til også at anvende mælkesyrebakterier som kapsler. Kapsler som indeholder flere arter, end der er i Yoghurt / Cultura.

Perlmutter anbefaler i sin bog "Brain Maker" følgende probiotika, som angiveligt skulle dække vores behov for mælkesyrebakterier. Det betyder ikke at andre arter ikke kan være lige så gode, men her er de 5 han anbefaler:

• Lactobacillus plantarum
• Lactobacillus acidophilus
• Lactobacillus brevis
• Bifidobacterium lactis
• Bifidobacterium longum

Jeg har fundet denne mælkesyre bakterie kapsel fra "Renew Life" med 10 forskellige arter af mælkesyrebakterier og i et stort antal. Desuden er kapslerne coatede, så bakterierne først frigives i tarmen tyndtarmen. Dette er meget Vigtigt, for normalt dræbes de fleste bakterier i mavens sure miljø.

Normalt er det svært for bakterier at nå tarmen, fordi mange bliver dræbt i mavesyren. Sådan skal det være, men det er ikke godt når man prøver at hjælpe at tilføje bakterier. Det er netop derfor man har eksperimenteret med fæces transpantation som rectal inokulation, fordi mavesyren er svær at komme forbi.

Kapslen fra Renew Life indeholder 4 af de 5, som Perlmutter anbefaler + 6 andre arter. Den indeholder også mange bakterier, mange flere end andre mælkesyrepræparater.

Den koster Kr. 389 for 30 kapsler. Man tager 1 daglig. Jeg vil foreslå i hvert fald 1 måned med denne. Det er mange penge, man kan måske spare lidt og tage en hver dag et par dage og derefter nøjes med 1 hver 2. eller 3. dag. Eller alternativt bruge indholdet som kultur i din egen Yoghurt / Cultura.

Pure Biotic Tarm - 30 KAPSLER fra Renewlife.dk
Den fås i Helsam butikker, ikke Matas eller Helsemin.
Hver coatede kapsel af Pure Blotic Tarm indeholder garanteret 80 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 10 stammer som nedenfor, heraf 48 milliarder bifidobakterier og 32 milliarder lactobacillusbakterier

De 10 Bakterie arter indeholdt i Pure Biotic Tarm
Blfldobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salvarius

the Microbiome, How To Restore The Good Bacteria, plus Colitis & Gut Disease Success Stories

• The importance of the microbiome to your health
​• How microbiomes regulate the immune system
​• How the microbiome is affected at birth
​• A solution for a healthy microbiome
​• Case studies of patients healed by a healthy microbiome.
• How to check the status of your gut's microbiome
• How food affects microbiome
Direkte link til denne video i nyt vinduePre-biotika = mad til de gode bakterier

​Mad til de gode bakterier - Prebiotika
De gode bakterier skal også have noget at spise. Prebiotica er fødevarer der fremmer de gode bakterier. Det er særlige kostfibre, som vi ikke selv kan fordøje, men bakterierne kan.

Der findes mange forskellige former for kostfibre. Sørg for at få en blanding af forskellige, fra blandet grøntsager, et enkelt stk. frugt, loppefrø og hørfrø.

Hvede er godt som foder til de gode bakterier, men er du nødt til at køre glutenfri, har du problemer med at få tilstrækkelig med pre-biotika.

Her en liste over levnedsmidler med mest prebiotika kostfibre som er særligt godt til af fremme væksen af de gode bakterier.


Vær opmærksom på at flere af disse kan give luftproduktion i tarmen, det er bakterierne der laver denne lufproduktion. Det er i samme stil som FODMAP levnedsmidler som f.eks. bønner og andre bælgplanter, som er svært fordøjeligt, de laver også uro og luft i tarmene.

Er du ved at re-etablere en god bakterieflora efter tarmproblemer, så tag dette ubehag med et stykke tid for at fodre de gode bakterier. Gå over til godt med grøntsager af forskellig farve. Prøv også havre som også indeholder nogle af de gode fibre til de gode bakterier. 

Liste over planter med særlig højt indhold af prebiotika
Listen toppes af cikorierod, den er ikke så nem at få fat på, men hvis du læser på "Cultura" emballagen, så står der kostfibre 3,5% og Cikorie-inulin.

Næste på listen er Jerusalem artiskok (Jordskok).

Jordskokker - god prebiotika

Jerusalem artiskok (Jordskok), har ikke noget med Jerusalem eller artiskok at gøre, det er en rodknold i familie med solsikke. Det er jordskokker, de er nemme at få fat på fra supermarkedet og de koster ikke noget. Du kan bruge dem rå eller kogte, bare en enkelt om dagen er godt. Som rå kan du skrrubbe dem og rive til salatskålen.

8 små muskler, med stor betydning


Jordskokker er i familie med solsikke

​Du kan også stege tynde skiver i kokos olie med salt, barbeque og chili krydderi, og spise som chips. Som alt andet kulhydrat (kartofler, chips, pommes frites, ristet brød) må det ikke brankes, så dannes giftigt acrylamid.

Andre PreBiotika
Rå havreflager, løg, porrer, Grøn banan (som ikke er så sød som moden banan), Grønne asparges. Fuldkorn af hvede og rug, hvis du ikke kører glutenfrit.

Artikler
Foods Containing Prebiotics
The 19 Best Prebiotic Foods You Should Eat

lav egen Yoghurt

​Jeg har altid anbefalet yoghurt / Cultura blanding (naturel, ikke frugt variation med 12 % sukker i). Yoghurt og cultura indeholder op til ca 1 milliard bakterier pr. gram, det er ikke deklarert, men det er ca. der omkring.

Yoghurt indeholder 2 forskellige arter
• Streptococcus thermophilus
• Lactobacillus bulgaricus

Cultura indeholder 4 forskellige arter (det står på emballagen)
• Bifidobacterium bifidum
• Lactobacillus acidophilus
• Lactobacillus casei
• Streptococcus thermophilus

Youghurt bakterien er unik for yoghurt (Lactobacillus bulgaricus) og findes ikke i cultura eller andre syrnede mælkeprodukter.

Så ved at spise lidt af både yoghurt og cultura får man altså 5 forskellige bakterie arter. Man kan blande det eller tage det separat.

Jeg laver selv egen yoghurt med lidt af hver som starter kultur og en kapsel mælkesyrebakterier af mærket "Pure Biotic Tarm" pr. liter eller pr. 2 liter mælk. Hvis man lige er begyndt at eksperimentere, kan man undlade kapslen. 


Sådan Laves egen yoghurt (surmælks produkt):
Det smager bedre at lave sin egen Yoghurt / Cultura blanding, end det man køber og der er flere bakterier i, når man laver det selv, fordi det industrielle produkt inkuberes måske kun 6-8 timer, mens du kan vælge 36 timer.

Hvis man er nybegynder kan man prøve at købe en liter Yoghurt eller Cultura og lægge på radiatoren med klæde over 1-1½ dag og derefter komme i køleskab. Når den bliver opvarmet til 40-50 grader, vil bakterierne fortsætte med at vokse og formere sig og det bliver mere surt og lækkert, med mindre mælkesukker, fordi mælkesukkeret omdannes til mælkesyre, som er mælkesyrebakteriernes affaldsprodukt.

Kartonen vil selvfølgelig udvide sig i varmen, så tryk lidt luft ud først og skru hætten på og put kartonen i en plastpose.... hvis den skulle lække.


Ingredienser til at lave sit eget Surmælks Produkt
• 1-2 liter økologisk uhomogeniseret sødmælk med jersey mælk (fås Netto og Føtex)
• 1 spise ske yoghurt. Sødmælks el. letmælks yoghurt NATUREL
• 1 spise ske Cultura NATUREL
Cultura Naturel fås ikke mere i ½ liter bægre, men som små bægre med krymmel (Netto el. Føtex). Hvis du vil have 1 liter karton er det Føtex. 

Yoghurt Naturel fås kun som 1 liter karton (Netto el. Føtex). Jeg køber 1 l af hver og putter 3 spiseske i hver af 10 fryseposer, slår knude på og gemmer i køleskab (ikke fryser). De kan holde sig fint op til 2 md.
• evt 1 mælkesyre bakterie kapsel, klip toppen af og omrør i den afkølede mælk. 


Det skal være NATUREL, Frugt variationerne kan indeholde gær eller uønskede bakterier, som opformeres når du inkuberer din yoghurt, det har jeg prøvet. Når du har lavet dit eget surmælks produkt, lad være at komme sukker eller marmelade i. Spis det naturel.

Lav din egen Müsli
Jeg laver min egen Müsli af havre flager og rene corn flakes, som jeg knuser let. Det smager super oven på og er forresten gluten frit. 


Fremgangs måde til at at lave dit eget surmælks produkt
• Kog økologisk sødmælk med jersey mælk, omrøres så det ikke brænder på. Det skal lige nå kogepunkt, eller lige før, herefter afkøles til lunken. Må ikke være for varm når du tilsætte kultur. 30-40 grader er OK.

• Tilsæt kultur, klip hul i fryseposen og omrør i den lunkne mælk. Evt 1 mælkesyre bakterie kapsel, klip toppen af kapslen og omrør i den afkølede lunkne mælk.

NOTE: Når mælken har været kogt er den i praksis steril og du skal være renlig og ikke stikke fingre ned i den lunkne mælk.

Efter tilsætning af kultur - Inkubering
Lad stå i 24-36 timer (jeg bruger 36 timer) i 40-50 grader C. Put i køleskab straks derefter. Resultatet er et betydeligt større antal bakterier, mere surt + det smager bedre, end købe produkter. Jeg bruger altid starterkultur af yoghurt / Cultura + en kapsel Pure Biotic Tarm.


Hvor mange Bakterier er der i hjemmelavet SurMælks Produkt
Bakterier har forskellig temperatur optimum og der er også konkurrence bakterie arterne imellem. Jeg ved ikke hvordan bakterie sammensætningen er i det færdige produkt efter 36 timers inkubering. Nogle arter har nok ikke vokset så meget. Jeg bilder mig ind at det er godt bakterie mæssigt, i hvert fald smager det godt.

Hvis man bruger 1 liter og har låg på yoghurt maskinen bliver temperaturen op til 50 grader. Jeg er begyndt at lave 2 liter ad gangen og bruger 3 x ½ liter bægre og 3 af disse glas. Låget kan så ikke være på, men jeg dækker med stanniol, temperaturen er lidt lavere end hvis der er låg på.

Ved Begge metoder bliver resultatet supergodt. Den u-homogeniserede mælk danner et let gulligt fedtlag øverst (jersey fedt er let gulligt). Bare rør det ned og spis det hele. Husk fedt er super sundt.

Normalt dyrkes Yoghurt / Cultura kun ca 8 timer og ved at dyrke det selv, kan man få et større bakterie indhold og få omdannet mere mælkesukker til mælkesyre, så det bliver mere surt. Hvis man er laktose intolerant, kan man få mindre mælkesukker, hvis man laver surmælks produktet selv. 

Yoghurt Maskine
Jeg bruger denne yoghurt maskine, som grundlæggende blot er en varmekasse der holder 40-50 grader

Severin Yoghurt maskine inkl. 7 glas. De 7 glas er hver 150 ml. så der kan være 1 liter totalt.

Jeg er begyndt at lave 2 liter ad gangen og bruger 3 x  ½ liter bægre og 3 af disse glas. Låget kan så ikke være på, men jeg dækker med stanniol.

8 små muskler, med stor betydning

Yoghurt Maskine "Severin"
kr. 249 på Severin Shop

​Artikel: Hjemmelavet yoghurt, femina
Artikel: Lav yoghurt med Severin Yoghurt apparat inkl. 7 glas
Du kan finde den lidt billigere her: Severin Yoghurt apparat

Crohns - på vej

​UNDER UDARBEJDELSE

Crohn's disease (Crohn disease) - causes, symptoms & pathology

Referencer -

​•  Blog Artikel: xxx
•  Artikel: xxx

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk