Jod det mest misforståede mineral - hvorfor alle behøver meget mere

​Du bør øge din daglige jodindtagelse betragteligt!

Jod er et vigtigt grundstof for den menneskelige krop; vi kan ikke leve uden det. Hver celle i kroppen kræver tilstrækkelige jodniveauer for at fungere korrekt. Desværre har de fleste af os iod mangel. I løbet af de sidste 12 år har Dr. David Brownstein i USA, jrf sin bog, testet over 6.000 patienter for deres jodstatus.

Resultaterne er konstante: over 96% er testet lavt for jod og størstedelen meget for lavt for jod. Nedenfor hvad Brownstein skriver i sin bog:

I USA har vi en usund befolkning. En ud af syv kvinder har brystkræft, og en ud af tre mænd har prostatacancer. Flere titalls millioner amerikanere lider af skjoldbruskkirtel forstyrrelser, herunder hypothyreoidisme, autoimmune skjoldbruskkirtel forstyrrelser såsom Graves og Hashimotos sygdom samt tyroideacancer.

Jodkrystaller

I de sidste 40 år har vi oplevet epidemiske stigninger i skjoldbruskkirtel sygdomme, kræft i bryst, æggestokkene, livmoderen, skjoldbruskkirtlen og prostata.

I løbet af denne periode har vi brugt mere og mere af sundhedsvæsenets budget på ineffektive behandlinger, der ikke behandler den underliggende årsag til problemet. Min forskning har vist, at jodmangel kan være den underliggende årsag til mange af vores mest almindelige sundhedsmæssige problemer.

I de sidste 40 år er iodniveauer faldet over 50%, og vi har set epidemiske stigninger i skjoldbruskkirtel problemer og kræft i kirtelvævet (f.eks. Bryst, prostata, skjoldbruskkirtel). Min erfaring har vist, at dem med de laveste jodniveauer er mere tilbøjelige til alvorlige sygdomme som kræft. Desuden har jeg fundet det vanskeligt at overvinde disse sygdomme, hvis jodmangel ikke identificeres og afhjælpes.

Om Dr. David Brownstein
Han er praktiserende læge og udøver af holistisk medicin. Medicinsk direktør for Center for Holistic Medicine i West Bloomfield, MI. Har forelæst internationalt for læger og andre om brug af naturlige hormoner og ernæringsterapier i sin praksis. Kandidat fra University of Michigan og Wayne State University School of Medicine. Medlem af American Academy of Family Physicians og American College for the Advancement in Medicine.

Hans webside: drbrownstein.com

Bog af David Brownstein, M.D. Iodine: Why You Need It, Why You Can't Live Without It. Download som pdf
 

Jod er kendt som nødvendig for at thyroidea (skjoldbrusk kirtlen) kan lave stofskiftehormonerne T4 og T3. Men kroppens jod krav går langt udover dette. Hver en celle i kroppens 80 billioner celler kræver jod for at fungere og hver en celle kræver thyroid hormon for at virke og holde en normal stofomsætning og energi niveau.. og temperatur.

Og den officielle anbefalede indtagelse af Jod er alt alt for lidt. WHO anbefaler en indtagelse på 150 mikrogram jod dagligt og de fleste landes sundheds myndigheder, inklusiv Danmark følger dette.

Dr. Brownstein, er en af de mest vidende læger om jod, og han anbefaler 12.500 - 50.000 mikrogram daglig indtagelse. Det er 12,5 - 50 mg (milli-gram). De 12,5 mg som alm. vedligeholdelse for raske og op til 50 mg for syge.


Jod og thyroidea hænger sammen. Tidligere var der mange tilfælde af jodmangel Struma og lavt stofskifte i Danmark. Struma er en sygelig forstørret thyroidea, idet den kompensatorisk vokser for at prøve at fange så meget jod som muligt. Man begyndte at tilsætte jod til salt i mange lande, i form af kalium-jodid og man har skudt sig ind på at 150 mikrogram daglig jod, var nok til at forhindre struma.

​Hævet skjoldbrusk kirtel, Thryoidea. Sygelig hævet kirtel kaldes struma


I Danmark begyndte man derfor at tilsætte jod til husholdningssalt i 1920'erne og mange lande har tilsvarende jod program. Som eneste land i verden blev jodtilsætningen forbudt igen i Danmark i 1975 hvorefter struma steg til ca. 200.000 tilfælde. Hvor dum kan man være Danmark?

Om struma på Wiki (goiter engelsk), Struma på dansk Wiki.

Efter kritik fra WHO blev det i 2000 påbudt igen at tilsætte kalium-jodid til salt i mængde på 13 milligram/kg. Fra 1. juli 2019, er tilsætningen hævet en smule til nu 20 milligram jod/kg salt, jfr artikel her:

Salt skal indeholde mere jod - Pressemeddelse fødevarestyrelsen

​Men WHO og fødevarestyrelsen har ikke forstået kroppens behov for jod

Det ser ud som om Jod, er endt i samme grøft som mange andre ting som f.eks D-vit og C-vit, nemlig at den anbefalede dosering er sat så den lige akkurat er nok til at forhindre den karakteristiske mangelsygdom, og så har man lagt lidt sikkerheds margin på.

Men er denne anbefalede dosering også den optimale dosering, eller bør doseringen være væsentlig højere, fordi der er en lang række processer tingene indgår i, udover lige mangel sygdommen.

For D-vit og C-vit bør dosering være 20 gange den anbefalede og jeg anbefaler 100 mikrogram D-vit og 2 gram C-vit (fordelt på 4x 500 mg, fordi det er vandopløseligt og bør fordeles).


Hvad med jod?
Den anbefalede dosering er 150 mikrogram daglig. Men de fleste er i jodmangel og det tilsatte kalium jodid til bordsalt, er ikke særlig bio tilgængeligt, plus at noget eller meget af joden, fordamper før det når middagsmaden.

Det ser ud til at forstadier til cancer, cyster i bryst, ovarie, uterus og prostata, skyldes jodmangel og jod i stor dosis kan helt fjerne disse cyster og normalisere tilstanden i løbet af et par måneder op til 6 mdr. Jeg anbefaler høj dosis Jod til disse cancerformer, som alle er østrogen afhængige.

​Jod kan forbedre alle cancer former, måske ikke direkte helbrede, som for de østrogen afhængige.
Cyster i thyroidea kan på samme måde fjernes.

Japanerne får 13,5 mg jod dagligt i gennemsnit fra tang og andet fra havet og har verdens laveste cancer forekomst og en af højeste levealder, hvis ikke den højeste. Mon de får for meget jod? - eller bør de følge WHO's anbefalede jod indtagelse på 0,150 mg Jod dagligt?

Hvad med jod tilskud og hashimoto's?

Hvad med jod tilskud og hashimoto's
Nogle siger jod kan gøre hashimotos værre, øge inflammationen i thyroidea, mens andre siger det kan forbedre eller helbrede.

​Dr. David Brownstein, har beskæftiget sig med jod i mange år og behandlet over tusind med jod i sin klinik, inklusiv hashimoto's. Han siger, at ud af de mange tilfælde han har behandlet med højdosis jod, har han kun set et par tilfælde hvor det blev værre eller hvor det fremprovokerede hyper-thyroidisme. Det er hvor der er hotspots i thyroidea, selvstændige højt producerende knuder, som ses i skanning, der ikke er under feedback kontrol fra kontrollerende hormoner TSH fra hyposysen.

I tilfælde af hyper-thyroidisme, som vil vise sig i løbet af et par dage, som varme og hjertebanken, må man nedsætte joddosis, værre er det ikke.

på side 54 i bogen, skriver han:

Iodine Induced Hypo-thyroidism

I, and my partners, have treated thousands of patients, autoimmune thyroid (AIT) disease patients included, and we have not seen an epidemic of iodine-induced hypothyroidism. In fact, as I was going to print with this book, I queried my partners on this issue, and we came up with two cases of iodine-induced hypothyroidism. Keep in mind that is only two out of over thousands of patients treated with iodine.

Iodine Induced Hyper-Thyoid
This condition occurs in a patient who has an autonomously functioning nodule in their thyroid. Sometimes this is referred to as a hot nodule on a thyroid scan. An autonomously functioning nodule is not under the feedback control of the pituitary and the hypothalamus.

Siden 62 i bogen skriver han vedr indbygning af jod i thyroidea hormonet:

Oxidationsprocessen finder sted gennem interaktion mellem brint-overilte (H202) og thyroperoxidase (TPO). Dette trin er en meget vigtig proces i kroppens evne til at bruge iodid.

Forstyrrelse i oxidationen af iodid kan resultere i produktion af anti-thyroperoxidase-antistoffer (anti-TPO).

Dette fører til en tilstand, der kaldes Hashimotos sygdom. Mere om Hashimotos i slutningen af dette kapitel


Hvilke sygdomme skyldes jod mangel

Sygdomme som følge af Jodmangel

Struma, sygelig forstørret skjoldbruskkirtel, dette er den klassiske mangel tilstand, som anbefalet iod indtagelse er baseret på at undgå... men jod rækker meget længere

• Lavt Stofskifte: Hypo- thyroidisme og auto-immun hypo-thyroidisme (Hashimoto's), medvirkende årsag ofte gluten og selenmangel, kviksølv belastning og goitrogener = stoffer der hæmmer jod optagelse, først og fremmest soja og brom, men også fluor og Klor.

• Højt Stofskifte:
Hyper thyroidisme og auto-immun hyper thyroidisme (Graves disease)

Fibrocystisk bryst, prostata, ovarie, uterus, thyroidea. Det regnes som forløber for kræft i nævnte organer. Jodtilskud fjerner disse unormale tilstande på et par måneder til ½ år.

Symptomer fra ovenstående sygelige tilstande og det er mange. Lavt stofskifte vil påvirke alle organer, fordøjelsen, træthed, øget risiko for andre sygdomme, hjerte-kar, cancer.

• Gravide med jodmangel: Børn fødes med Congenital iodine deficiency syndrome, medfødt jodmangel syndrom (kretinisme), underudviklede børn fysisk og mentalt

• Jodmangel giver nedsat fertilitet
• Jod er vigtigt for immunsystemt
• Jod er vigtigt for afgiftning af tungmetaller, f.eks kviksølv
• Jod er vigtig for normal hjernefunktion og mental sundhed

• Jod i den dosering der anbefales 12,5 mg, er alkaliserende, gør kroppen mere basisk, hvilket i sig selv modvirker diverse sygdomme ikke mindst cancer, hvor cancer celler pr. definition er mere sure, fordi de kun kan forbrænde glucose ufuldstændigt til mælkesyre. Jeg har selv målt med pH indikator papir på urin, det passer, jeg kommer op på ca. 7

Sygdomme hvor Jodmangel og lavt jodniveau er medvirkende
• Cancer
• Træthed, brain fog (tågehjerne), manglende energi, nedsat mentalt, depression, ADHD, Autisme,
• Hjerte-kar sygdom


Fibromyalgi bedres i symptomer med tilførsel af jod, er der raporter om i Dr. Brownsteins bog. Se side 61 og side 69 nederst "I diagnosed my nurse Angela with Hashimoto’s disease"

Goitrogener stoffer der hæmmer jod optagelse

​Goitrogener er stoffer der hæmmer jod optagelse og kan medføre Goiter = Struma

Den værste goitrogene levnedsmiddel er soja, den bør du ikke spise noget af.
Kåltyperne alle arter, er let goitrogene, blomkål, broccoli. Du kan spise mindre mængder.  

De vigtigste goitrogener er Brom, fluor og klor. De er ligesom jod tæt beslægtede kemisk i den periodiske kemiske tabel tilhører samme kemiske familie, halogener og ligner hinanden kemisk. Brom er den værste, den ligger tæt på Jod.

Den periodiske tabel nedenfor
Halogener er de røde. Br = brom, I = JodBrom konkurrerer med jod og Brom produceres i store mængder og bruges som brændhæmmere i elektronik, møbler, bilers interiør, plastic og til pesticider. Det vil sige vi får brom fra miljø, som dampe og støv og fra fødevarer hvor der er op til 2000 mikrogram pr. 100 gram, så alene fra fødevarer får vi langt mere brom end jod. Brom i levnedsmidler mikrogram/100 g. Fødevarestyrelsens database. Find brom på listen over parametre og klik på den.

Mel, brød, fisk indeholder meget brom pr. 100 gram.  Jeg ved ikke hvorfor rugmel og rugkerner har mere end rugbrød, mærkeligt.

Brom i levnedsmidler mikrogram brom pr. 100 gram
• Boghvedegryn, rå 6500
• Musling, konserves 3300
• Hvedekim, rå 2300
• Rugmel, groft, fuldkornsrugmel. 2300
• Rugkerner, hele/knækkede. 2300
• Sild, marineret. 2000
• Makrel, rå., konserves 1900
• Reje, dybvands-, konserves. 1800
• Hvedemel. 1500
• Sild, røget. 1300
• Hvedeklid. 1200
• Kartoffelmos, pulver uden tørmælk, 1100
• Knækbrød, rug-, groft, fint. 300
• Aborre, Brasen, Gedde, Ørred, 300
• Knækbrød, hvede-, fint. 200
• Rugbrød, fuldkorn, industrifremstillet. 200
• Rugbrød, lyst. 200

Husk anbefalet jod indtagelse er 150 mikrogram. Jod bliver udkonkurreret af brom.

Når vi taler om brom, er en vigtig oplysning at USA bruger tilsætning af Kalium-bromid i mel og altså i brød. Det er e-nummer E-924 og det er forbudt i EU. Så i USA får de endnu mere brom. Tidligere brugte USA jod tilsætning til mel, det var før thyroidea problemer eksploderede i USA.

Det ser ud som om at det er medicinal industrien der har krævet at fjerne jod, fordi man havde svært ved at få radioaktivt jod til at hæfte sig på thyroidea kirtlen, i undersøgelser. Man har bevidst gjort befolkningen jod fattige og erstattet jod i melet med brom.  

Danmark har tidligere brugt bromid i mel, jeg har ikke undersøgt nærmere hvornår. Der er ikke tilsat brom til levnedsmidler, men det er der naturligt, jfr ovenstående liste. Der er enkelte lægemidler, som indeholder brom f.eks. hostesaft brom-hexin. Det skal du selvfølgelig undgå.

Brom bruges i SPA bade, OMG hvor åndsvagt, i stedet for klor for at holde det alge og bakterie frit, idet det dræber disse. Klor ville være bedre, men det hæmmer også jodoptagelsen.

Konkurrence svømmere bør have ekstra jod for at modvirke kloren.
artikel: Are Swimming Pools Sabotaging Your Thyroid?


Havvand indeholder naturligt mere brom end jod og det vil sige tang indeholder mere brom end jod. Der er ca 65 mg/L brom i havvand, det er 65.000 mikrogram brom pr. liter. Om Bromide på Wiki. Jod i havvand er ca 50 mikrogram/liter. Grunden til at tang har meget jod er at det aktivt optages, med samme mekanisme som vi har i vores celler. Mineral Makeup of Seawater.

Særlig hvis man er lav i Jod, er man følsom for brom, for jod sætter sig hvor jod normalt vil og udkonkurrerer jod. Det betyder stofskifte hormonerne virker ikke.

Levnedsmidler med særligt meget jod

​Du skal ikke tænke på at få 12,5 mg jod via levnedsmidler. Køb jodtabletter. End of story.

Jod i levnedsmidler mikrogram pr. 100 gram: Fødevarestyrelsens database.
• Tang, kombu, agar, tørret 36000
• Salt, stensalt, køkkensalt 1300 (hæves til 2000 1. juli)
• Torsk, lever, 500
• fisk, musling 250-300

Det er kun tang der er meget jod i. Jfr læssø tang datablad, er der jod 30-60 mg/100 gram tørret blæretang (Fucus vesiculosis), så du skal spise 100 gram tørret tang for at få det jod du skal have hvis du er syg, hvis du er rask kan du nøjes med 1/3.

Hvis du ikke er syg bliver du det nok, det er svært at få så meget ned.

Blæretang, finder du overalt på sten på lavt vand. Du kan også finde en lignende tang: Savtang uden blærer.

Hvis vi regner frisk vægt skal du regne med at frisk tang indeholder 85% vand, så skal du have 11 gange så meget i frisk vægt 1,1 kg. frisk blæretang, for at få 30-60 mg jod.

Nogle tangarter de store brune (Laminaria sp.) sukkertang og fingertang kan indeholde 10x så meget som blæretang, men det varierer meget. De grønne tang arter som nori indeholder ikke meget.
Du skal regne med at tang også indeholder brom og kviksølv forurening, desuden radioaktiv cæcium-134 og radioaktivt jod-131 fra Fukushima kernekraft værkets kollaps i 2011 og det lukker fortsat store mængder forrurenet vand ud i havet.

Her er en oversigt over forskellige tangarters jod indhold:
How much Iodine is in Seaweed?
 

Lægers Jod forskrækkelse og mangel på viden om kost og kostfaktorer

​Læger misrepræsenterer konstant sin metier, ved at være uvidende og ignorante over for kostens betydning og kost faktorer og naturlige stoffers betydning for sundhed.

Det burde være en selvfølge at en læge kender kroppen og hvordan den fungerer og hvordan kostens elementer fungerer.

I stedet fornægter de fakta og lytter til ikke evidens baserede artikler - fake og fordrejede artikler - produceret af kolleger og medicinal industrien, med det eneste formål at nedgøre naturlige stoffer for at fremme sin egen business - eller måske snarere standens og hele det pengebaserede medicinske verden, som udelukkende drejer sig om at sælge lægemideler og have sygdom som business - og hvor det ikke drejer sig om at gøre folk raske.

​Jod er ingen undtagelse. Jod har været brugt i 15.000 år og et af de ældste lægemidler. Man kendte ikke grundstoffet jod, men man brugte tang, som har et højt indhold af jod. Efter jod blev opdaget i start 1800, har jod været brugt meget, indtil 1948 hvor en lægelig artikel påstod det var farligt, baseret på rotteforsøg og forkert konklusion, herefter gled jod helt ud som behandling: Wolff J and Chaikoff IL. “Plasma inorganic iodide as a homeo-static regulator of thyroid function.” J Biol Chem, 1948; 174:555-564. artiklen Som pdf.

Artiklens konklusion afvises af Guy E. Abraham, MD, en af pionererne i jodforskning: The Wolff-Chaikoff Effect: Crying Wolf? artikel som pdf.

En enkelt artikel kan ødelægge det for millioner af mennesker, hvis den mistolkes, eller bevidst mistolkes af læger for at fremme sin egen business, som ikke er natur produkt baseret, men penge baseret, baseret på patenterede lægemidler. En forkert opfattelse er næsten umulig at fravriste en læge og der er mange eksempler.

​Se hvordan de spræller i Cannabis debatten, som lige er startet, til trods for man har brugt Cannabis i tusinder af år og udbredt brugt af læger som medicin op til 1937 i USA.

Tørret grise thyroidea, som man har brugt i 100+ år nægter de at udskrive, tiltrods for at der er en hel bevægelse af folk med lavt stofskifte i Danmark og andre lande, som kræver dette. C-vit, D-vit, Magnesium er stort set ikke eksisterende.

Vitaminer skal man ikke tage, det er lige meget vi får nok, får man at vide. Information om vigtige, vitale naturlige stoffer må ikke komme ud til befolkningen.

Deres forkerte opfattelse af mættet fedt og kolesterol, er umulig at fravriste. Det medfører at man anbefaler fler-umættet fedt i stedet for det sunde smør, kokos, svine-okse fedt og vi skal erstatte det med omega-6 olier, som er skadelige og folk bliver pumpet med kolesterol medicin og får ødelagt sit helbred, med statiner, verdens mest tåbelige medicin, som bør tages af markedet hurtigst muligt.

Hvis man spørger en læge i dag vedr jod, får du at vide du får nok jod, for det er tilsat salt. Og hvis du tager mere jod ødelægger du thyroidea, det ved enhver, vil de sige.

Sandheden er: Lægen aner ikke en dyt heller ikke om denne vigtige kost faktor, men er misinformeret via sine kolleger, sin uddannelse, sine lærebøger og de professorer der har undervist.

1. du får ikke nok jod og den jod der er tilsat salt, optages kun lidt og fordamper let når saltbøtten har stået noget tid og ved madens opvarmning fordamper mere.

2. Der er ingen artikel, der siger at jod er farligt, der er ingen artikel der siger at jod ødelægger thyroidea. Læger baserer sin "viden" på rygter uden substans og uden evidens. Sandheden er at lavt jod kan give både hypo-thyroidea og hyper-thyroidea herunder auto-immun thyroidea sygdom.

3. Sandheden er at lavt jod fremmer kræft

Jod og syntese af thyroid hormoner

​Dette gennemgås i den første video nedenfor

Syntese af skjoldbruskkirtel hormonerne, i en enkelt celle i en skjoldbruskkirtel follikel. Kirtlen indeholder tusinder af små bobler "follikler" med væske inden i. Dette er en celle i væggen af sådan en follikel.

• Jod pumpes aktivt ind i cellen via Na/I symporter et jod transport protein i celle membranen. Natrium er nødvendigt for denne mekanisme. Dette sker overalt i kroppens celler. TSH, som er et hormon fra hypofysen, øger antallet af Symporter molekyler i cellemembranen. Hvis man tager mere jod, øges TSH for at stimulere forøgelse af antallet af disse membran proteiner. TSH kan være forhøjet i flere måneder indtil der er kommet en ligevægt.

Stigning i TSH efter højdosis Jod indtagelse, er derfor IKKE et tegn på hypo-thyroidisme, men en naturlig respons. TSH måling er ikke måling af stofskiftet. Den bedste måling af stofskiftet er morgen temp målt rectalt. Er den under 36.5 har man lavt stofskifte. Næst bedst måling er T4 og T3. Man bør ALTID få målt antistofferne anti-TPO og anti-TG hvis man har mistanke om lavt stofskifte.

• Oxidations processen, hvor jod oxideres fra jodid ion til I0 (jod oxid) sker ved hjælp af enzymet TPO (Thyroid Peroxidase) ved tilstedeværelse af H2O2 (brint-over-ilte). Antistoffer mod TPO, som ved hashimoto's (auto-immun hypo-thyroidea) bremser denne process og jod kan ikke kobles på tyrosin molekyler og danne thyroidea hormonet T4, som er 2 tyrosin molekyler (aminosyre) koblet med 4 jod molekyler. 

• Thyroglobulin syntetiseres i det ru endoplasmatiske retikulum og følger den sekretoriske vej for at komme ind i kolloidet i lumen i skjoldbruskkirtlen follikel ved eksocytose.
• I mellemtiden pumper en natriumiodid (Na / I) symporter iodid (I-) aktivt ind i cellen, som tidligere har krydset endotelet ved stort set ukendte mekanismer. 
• Dette iodid trænger ind i follikulær lumen fra cytoplasmaet af transportøren pendrin på en angiveligt passiv måde.
• I kolloidet oxideres iodid (I-) til iod (I0) af et enzym kaldet thyroidperoxidase.
• Jod (I0) er meget reaktiv og iodiserer thyroglobulinet ved tyrosylrester i dets proteinkæde (i alt indeholder ca. 120 tyrosylrester). 
• Ved konjugering er tilgrænsende tyrosylrester parret sammen. 
• Thyroglobulin genindtræder i follikelcellen ved endocytose. 
•  Proteolyse af forskellige proteaser frigiver thyroxin- og triiodothyroninmolekyler 
•  Efflux af thyroxin og triiodothyronin fra follikulære celler, som ser ud til at være stort set gennem monocarboxylattransportør (MCT) 8 og 10, og indtræden i blodet.

fra Thyroid hormones på Wiki

​Hvad sker der i thyroidea når Jod niveauet er for lav? Auto-immun thyroid sygdom (både hypo og hyper-thyroidisme)

​Dette gennemgås i den første video nedenfor

​Slide fra et David Brownstein foredrag (video nedenfor).

Forklaring: fra venstre
• TSH stimulerer NIS, natrium-jod-symporter molekylet i cellemembranen. Bringer jodid ionen ind i cellen hvor oxidering af jodid sker ved hjælp af TPO enzymet og H2O2 (brintoverilte). Brintover ilte er højst reaktivt og denne process må ikke løbe løbsk, men skal være under kontrol. Processen styres af NADPH-oxidase system, hvori indgår nødvendige co-faktorer B2 og B3

• Nogle faktorer øger processen og andre hæmmer processen. Calcium øger processen, hvorfor calcium generelt er inflammatorisk og giver oxidativt stress, dens modstykke Magnesium hæmmer, hvorfor magnesium er anti-inflammatorisk. De fleste får for meget calcium og for lidt Magnesium, fordi læger har glemt magnesium og fortæller kun at alle skal tage masser af calcium

• En vigtig faktor, der kontrollerer denne process er δ-iodolactone (δ = delta) det er en fedtstof koblet med jod, samt andre jodinerede fedtstoffer.

• De iodinerede fedtstoffer er nøgle faktorer som hæmmere af cancer via regulering af apoptosis (naturlig programmeret celledød) og celle-proliferation, især i de væv der er særlig jodkrævende: thyroidea, bryst, prostata, ovarie, uterus, colon. 

• MEN denne iodinering af fedtstoffer sker kun når jodindtagelsen er ca 100 gange den daglige anbefalede indtagelse på 150 mikrogram. Derfor det store røde kryds fra organification til iodinated lipids.

De iodinerede lipider er ikke detekterbare i disse væv hos individer med lav jod indtagelse, men kun ved indtagelse af ca 100x den anbefalede indtagelse, som på engelsk kaldes RDI (recommended daily intake), eller RDA (Recommended Dietary Allowance), når du ser videoerne.

Derfor bør vi have ca. 100 gange anbefalet indtagelse og jod experterne foreslår 12,5 mg - 50 mg jod dagligt, som 7,5 mg kalium jodid og 5 mg frit jod (I2), hvilket findes i Idoral tabletten. 

Videoer om Jod

Forklaring af ovenstående processer med jod og thyroidea hormoner i nedenstående videoer, hvor jeg især anbefaler den første med Kelly, lige nedenfor. Hun er god til at forklare.

#1. Hvis du bare vil se en video, så er det denne!

Iodine deficiency is a cause of autoimmune thyroiditis. Dr Kelly Felmer MD. Hendes webside om Thyroid Disease
 

​Nedenfor 2 slides hun viser i videoen

#2. Dr. Brownstein's video lecture on iodine.
Præsentation 2011 American Nutrition Association. Dr. Brownstein. Slideshow fra denne video download som pdf.

# 3. David Brownstein MD – Does Iodine Cause, Worsen, Treat or Improve Autoimmune Thyroid. Kort uddrag af den video lige under.

# 4. Webinar: Iodine & Autoimmune Thyroid Disorders January 19, 2017

​Slides til denne video. Iodine and Autoimmune Thyroid Disorders. Download som pdf. Udvalgte slides neden under videoen.

​Nedenfor udvalgte slides fra videoen ovenfor

# 5. Iodine, the Ultimate Healing Trace Minerals for Cysts, Thyroid, PCOD and more. Dr. Eric Berg DC

# 6. Dr Jorge Flechas - Total Body Iodine Sufficiency

# 7. The Role of Iodine in Women’s Health - Ovarian Cysts, Fibrocystic Breasts & Thyroid - Dr Jorge Flechas

​Bog af Lynne Farrow. The Iodine Crisis What You Don't Know About Iodine Can wreck your life

Lynne Farrow er whistle blower, journalist, forsker, tidligere universitetsprofessor og foredragsholder. Sin egen erfaring med brystkræft førte til opdagelsen af, at nogen havde stjålet en medicin med beviste fordele, der når 15.000 år tilbage. En medicin der har hjulpet ikke kun hende, men millioner. Hun er grundlægger og direktør for brystkræft tænketanken Breastcancer Choices, en almennyttig organisation dedikeret til undersøgelse og rapportering af bevis for brystkræft procedurer og behandlinger.

Bog af Lynne Farrow. The Iodine Crisis What You Don't Know About Iodine Can wreck your life. Download som pdf.

Det udgør et forum for fagfolk, patienter og lægfolk at rapportere alle nye fund om brystkræft såvel som gennemgå gamle oplysninger og opfordrer til samarbejde og debat i en positiv ånd. Lynne er redaktør af iodineresearch.com, hvor hun har samlet materiale og gamle remedier og opskrifter til brug for nye forskere i jod. dette jod forskningswebsted er et væld af information.
Hendes webside: lynnefarrow.net
 

Køb af Jod - og Dosering af Jod


HØJDOSIS JOD - 12,5 milligram x 1,2,3 eller 4 daglig  NB!

Jod dosering: 12,5 - 25 - 37,5 - 50 mg Jod daglig. NB MILLI-GRAM ikke mikrogram. Det er over 100 x anbefalet dosis som er alt for lav, den er 150 mikrogram.

Til alle vil jeg anbefale følgende:
Mænd: 12,5 mg daglig jod/jodkalium
Kvinder: 25 mg daglig jod/jodkalium
Ved sygdom som cancer og cyster 50 mg
Som ALTID med højdosis, start småt. 1. uge ½ tabl af 12,5 mg daglig.

Køb jod fra England:
Iodoral 180 tabl (12.5mg) = 323 kr. + 40 kr. forsendelse.
Pris £39,95 ==> nutrivital.co.uk
1 tablet Indeholder: 12.5 mg of pure iodine and iodide per tablet. 7,5 mg Kalium jodid og 5 mg frit Jod. Dosering 1, 2, 3 eller 4 daglig. Du skal nok op på 50 mg daglig, så køb også nogle 50 mg, selvom de er en bitte smule dyrere pr. mg. Idoral 50 mg 30 tabl. £27,50. Du skal nok mest købe 50 mg, de kan deles til 25 og så have 12,5 til at starte op på og justere med. Pundet koster ca 8,6 kr.

Iodoral 50. 50 mg tabletter

Når England lukker ned, bliver det besværligt med told, toldbehandling og moms, så bliver det som med USA. Øv. Prøver at finde Idoral i et andet EU land.


Alternativt jod i form af Lugol's opløsning fra England:
Lugols Iodine 100ml LUGOL'S BEST ORIGINAL FULL STRENGTH FORMULA 15%. ==> på Engelske eBay Se Her
£11.25 + £6.50 forsendelse = kr. 150

Det er meget billigere, men lidt mere besværligt. Jeg putter 5 dråber i en gelatine kapsel og tager med lidt vand. Det går fint, men geletinen opløses hurtigt, så du kan ikke lave et lager, men lave en hver dag og tage den straks.

Du kan også dryppe i ½ glas vand, det smager lidt metallisk, men det går fint. Det er jeg nu gået over til uden problemer.


Jeg har regnet ud at 1 dr. indeholder 10 mg fordelt med 6,6 mg KI (kalium jodid) og 3,3 mg K2 (frit jod) og det er den rigtige fordeling du skal have. Jeg tager 5 dr. altså 50 mg, som alm vedligehold af sundhed.

Gelatine kapsler size 00. Fås hos Bulkpowders.dk fra England
 


Jod Bør tages sammen med Selen og disse vitaminer
Jod bør tages sammen med
• Selen 200 mikrogram. f.eks bioselen har en på 100 mcg. Du tager nok omnimin 2 tabl dagligt. Der er 125 mcg selen, så er de ved at være der. Tag en paranød dagligt = 90 mcg selen.
• B1, B2 og B3 vitamin
• D-vit 100 mcg
• C-vit 500 mg x 4.
• Magnesium som citrat eller glucinat, ikke magnesium oxid som ikke optages.
• Ekstra salt, brug rigeligt med salt, især hvis du har lyttet til læger og tager minimalt nær dødelig lidt salt, som USA anbefaler (3 gram dagligt). Det er alt for lidt vi skal bruge mere salt og du kan roligt tage 10 gram salt dagligt fordi du skal bruge natrium ionen for at få jodet ind i dine celler, husk Natrium-Jod-Symporter molekylet i celle membranen

​Bivirkninger ved Jod i de doseringer
Du kan få Bromid reaktioner, let brom forgiftning, idet Jod driver brom ud. Det er en god ting, du har ikke brug for brom. Se side 178 i Lynne Farrows bog "The iodine crisis", der finder du doserings protokol "Iodine Supplementation Protocol"

...og side 181 Jod relaterede Brom forgiftnings symptomer
Der er en liste over symptomer. Brom kommer af det græske "stinke", det lugter fælt og har du opmagisineret meget brom i kroppen, vil du lugte det, når du uddriver det. Her er symptomerne på brom reaktion:

• eye lid twitching • foot twitching • tingling in hands or feet • dark thoughts (e.g., there is no reason to live) • depression (e.g., there is no reason to get out of bed) • anxiety • emotionality • mouth and tongue sores and cuts or “sore mouth” • “different” acne, “bromide acne,” “acne-like eruptions” (Some iodine users found zinc helps bromide acne.) • skin “cuts” • hair loss • brain fog • leg and hip ache (feels like arthritis) • rash (bromaderma) • metallic taste • sinus ache • cherry angiomas • runny nose • headache • sedation • lethargy • odd swallowing sensation (reported in old medical literature as “swollen glottis”) • body odor (bromos is Greek for stench) • unusual urine odor or color • dry mouth • urethral spasm, frequent urination (mistaken for urinary infection) • diarrhea


Jeg synes det lyder fornuftigt at starte jod dosering langsomt og langsomt drive brom ud, frem for at starte høj Jod dosering fra dag 1 og få for mange brom symptomer. I vejledningen anbefales at tage ekstra salt og drikke meget vand for at skylle brom ud.

Nedenfor figur fra Brownsteins bog. Brom udskillelse i urin i en 24 timers periode før og efter en jod belastnings test. Brom udskillelse før er godt 30 mg brom og efter Jod belastning stiger brom udskillelsen til knap 50 mg brom pr. 24 timer

Referencer - Jod

​•  Bog af David Brownstein, M.D. Iodine: Why You Need It, Why You Can't Live Without It. Download som pdf
•  Bog af Lynne Farrow. The Iodine Crisis What You Don't Know About Iodine Can wreck your life. Download som pdf
•  Artikel: Weston A. Price Organisation. The Great Iodine Debate
•  Artikel: David Brownstein som pdf: A Doctor’s Guide to a Healthy Thyroid
• Artikel: A Doctor’s Guide to a Healthy Thyroid. David Brownstein. Som Pdf.
• Slideshow: Iodine Solution To Health Problems by Brenda Frandsen. Som PDF.
• Artikel: The changing epidemiology of iodine deficiency. Som pdf
• Dr Kelly Felmer and Thyroid Disease. webside
• Iodine research articles på optimox.com/iodine-research (dem der laver Idoral tabletterne)
• Artikel: Orthoiodosupplementation in a Primary Care Practice. by Jorge D. Flechas, M.D.
• Brom i levnedsmidler mikrogram/100 g. Levnedsmiddel styrelsen
• Slideshow fra præsentation 2011 American Nutrition Association. Dr. Brownstein. Som pdf
• Blog artikel: David Brownstein MD on Thyroid Health and Iodine
• Blog artikel: Jeffrey Dach MD. Iodine and Hashimoto’s Autoimmune Thyroid Disease
• Artikel: Autoimmune Thyroiditis and Iodine Therapy. Flechas, Jorge
• Artikel: Facts about Iodine and Autoimmune Thyroiditis by Guy E. Abraham, MD
• Artikel: Facts about Iodine and Autoimmune Thyroiditis by Guy E. Abraham, MD. Som PDF
• Iodine på wikipedia
• Artikel: Optimum Levels of Iodine for Greatest Mental and Physical Health. Abraham, G.E. MD, Flechas, J.D. MD
• Supplementing with Iodine - Guide. Som PDF
• Iodine: Publications Dating Back 10 Years or More
• Artikel: 6-iodolactone, key mediator of antitumoral properties of iodine. Som PDF
• Artikel med reference liste: Iodine: The Natural Solution. Supplemental Protocol for Total Body Health
• Artikel som pdf: Orthoiodosupplementation in a Primary Care Practice
• Artikel:

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk