​Lavt Stofskifte - Hypo-Thyroidea
Hashimoto's Sygdom - Lav Skjoldbrusk Kirtel funktion

Dette er Del 1 af 2 ==> ​Næste side - Del 2

Det helt centrale symptom ved lavt stofskifte er lav temperatur, dvs under 37,0 (rectalt) om morgenen før du står op, hvor temp er lavest.

Blodprøver er ikke et symptom og kan ikke diagnostisere lavt stofskifte. (Læger: se på patienten i stedet for blodprøver). Du kan have normale blodprøver og alle symptomer på lavt stofskifte. Blodprøver kan måske bruges til at give en indikation på hvor det går galt og om der skal gives T4/T3 kombination (herunder naturlig thyroid) eller ren T3. T4 alene er måske ikke den rette behandling.

Vil din læge ikke høre på lav temperatur og ikke tror på du har lavt stofskifte, så find en ordentlig læge med forstand på tingene, dvs en "funktionel mediciner"

Lavt Stofskifte eller Hypo thyroidea er en tilstand hvor der er lav funktion af Skjoldbrusk kirtlen (Glandula Thyroidea), som er en sommer-fugl lignende kirtel, der sidder foran på halsen lige under adams æblet.

Det helt centrale symptom ved lavt stofskifte er lav temperatur, dvs under 37,0 (rectalt) om morgenen før du står op, hvor temp er lavest. Vil din læge ikke høre på det, så find en ordentlig læge med forstand på tingene, dvs "en funktionel mediciner".

Hævelse af kirtlen kaldes "Struma" (goiter på engelsk) og kan skyldes både lav funktion af tyroidea (lavt stofskifte) og høj funktion af tyroidea.

Lavt stofskifte og lav funktion af tyroidea kaldes også myxødem eller blot hypo-tyroidea.

Skjoldbrusk kirtlen er en sommerfulgl lignende kirtel
foran på halsen lige under "adams æblet".
Den vejer normalt 20-60 gram. På billedet til højre er kirtlen hævet og større end normalt = Struma 

Skjoldbrusk kirtlen er en endokrin kirtel, en hormon producerende kirtel der leverer hormoner direkte til blodet. Hormonerne der frigives er 4-jod-thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3), endvidere mindre mængder T0, T1 og T2.

På siderne af kirtlen sidder bi-skjoldbruskkirtler, Para-Thyroidea, små bitte kirtler, der producerer "Calcitonin" et hormon som styrer kalk stofskiftet.

Tyroidea Hormonerne
Tyroidea hormonerne fra Skjoldbrusk kirtlen er overordnede hormoner, der styrer alle cellers energi omsætning i hele kroppen. Hormonerne hæfter sig på celleoverfladen og giver signal til cellens indre, mitokondrierne, cellens kraftværk, hvor meget der skal fyres, hvor hurtigt skal vi køre.

Tyroid hormonerne udgøres af T4, som er et inaktivt pro-hormon til det aktive hormon T3. Omdannelsen fra T4 til det aktive hormon T3 sker via en enzymatisk proces, men denne proces kan være nedsat af forskellige årsager. 

Tyroid hormonerne arbejder sammen med kroppens andre hormoner, som et harmoni orkester. Hvis et af instrumenterne i orkestret ikke er stemt korrekt, spiller melodien ikke rigtigt. De øvrige hormon producerende kirtler i kroppen, der spiller sammen med skjoldbrusk kirtlen er: Hypotalamus (hjerne stammen), hypofysen (lille hjerne vedhæng), binyrernes marv og bark hormoner (binyrer er ca 5x3 cm store kirtler, der sidder oven på nyrerne), kønshormonerne fra henholdsvis ovarier og testikler.

Alle hormonerne i kroppen og de tilhørende kirtler, spiller en fin melodi og der kan nemt gå noget galt, hvis et af instrumenterne ikke fungerer, der ryger en streng eller det bliver stødt eller hældt noget ned i dem. Særligt når det gælder skjoldbrusk-kirtlen, så er den meget følsom for påvirkninger og kan nemt gå i uorden.

Forskellige former for lavt stofskifte
hypo-tyroidea og tyroidea forstyrrelse

Forskellige former for lavt stofskifte, hypo-tyroidea og tyroidea forstyrrelse
Der findes flere forskellige tilstande af lavt stofskifte, hypo-funktion af skjoldbrusk kirtlen (tyroidea) også kaldet struma. Kirtlen kan være jævnt hævet eller hævet som en eller flere knuder. Er der knuder skal man være opmærksom på tyroidea kræft, som dog er sjælden.
Størrelsen af skjoldbruskkirtelen varierer med årstiden således, at den er større om vinteren, og hos kvinder varierer den med menstruationscyklus og vokser under graviditet.

For Højt Stofskifte - Hyper-Tyroid
Forstyrrelse af Tyroidea funktion kan også forekomme som en hyperfunktion af skjoldbrusk kirtlen (basedow og Graves sygdom, tyreotoksikose) hvor skjoldbrusk kirtlen producerer for meget hormon og symptomerne er modsat de ved lavt stofskifte, men denne artikel handler kun om hypo-funktion af kirtlen. 
 

Jod og Hypo-tyroidea som følge af Jodmangel
I tyroidea hormonerne  (4-jod-thyroxin og 3-jod-thyronin) indgår Jod, som er et nødvendigt (essentielt)  mineral. På verdensplan udgøres 90% af alle struma tilfælde af jodmangel. I områder hvor den daglige jodtilførsel er under 50 mikrogram (µg) Jod, forekommer struma udbredt som en endemi. Skjoldbrusk kirtlen vokser som kompensation på jodmangel.
Mangel på Selen, et andet essentielt mineral som tyroidea skal bruge, kan være en medvirkende faktor til struma. Mere om JOD i INFO BOX nederst.


Andre former for lavt stofskifte er
Hypo-tyroidea og lavt stofskifte som følge af skader, eller efter graviditet. Forgiftning af kirtlen f.eks med medicin og radioaktivt jod. Hypo-tyroidea og lavt stofskifte som følge af lav funktion af hypotalamus eller hypofysen også betegnet "Central Hypo-tyroidea".
En anden tilstand, der giver hypo-tyroidea symptomer og lavt stofskifte, er thyroxin hormon resistens i kroppens celler.  

Hypo-tyroidea og Lavt Stofskifte som følge af auto-immunitet - Hashimoto's sygdom
I lande der har et jodprogram og hvor man må antage at de fleste får tilstrækkeligt med Jod, er auto-immunitet over for tyroidea, den hyppigste form for lavt stofskifte eller hypo-tyroidea. Den udgør 90% af alle former for lavt stofskifte. Denne form kaldes også Hashimoto's sygdom, Hashimoto's syndrom, Hashimoto thyreoiditis eller blot Hashimoto.

Auto-immunitet betyder at kroppen laver anti-stoffer mod kroppens egne celler, i dette tilfælde mod cellerne i skjoldbrusk kirtlen. Antistofferne angriber skjoldbrusk kirtlen så den kommer i en kronisk  betændelses tilstand og er hævet og med nedsat produktion af tyroidea hormon.  

Hasimoto's formen for hypo-tyroidites udgør 90% af alle hypo-thyroidea og lavt stofskifte i Danmark,  derfor vil denne artikel handle om denne auto-immune sygdom, der rammer tyroidea.

​Symptomer og diagnostisering af Lavt stofskifte
Hashimoto thyreoiditis - hypo-tyroidea

Symptomer på lavt stofskifte kan være mange og tit uspecifikke og vanskeligt erkendelige, især for en  læge, som har svært ved at erkende lavt stofskifte, når de bliver præsenteret for det hos en patient. Lægen kender ikke lavt stofskifte og ved ikke hvad man skal kigge efter.

I sin vanlige lægelige arrogance, får patienten at vide at det er noget pjat, eller bliver gjort til grin eller gjort til psykiatrisk patient, sat på nerve medicin eller sendt videre til nogle andre. Derfor må patienterne ofte være sin egen læge og finde ud af det på egen hånd.

Som følge af denne ignorance, arrogance og modvilje mod at sætte sig ind i tingene og lytte til patienterne, bliver kun ca. halvdelen af alle lavt stofskifte patienter diagnostiseret, mens den andel halvdel må sejle sin egen sø eller søge hjælp andre steder.

Når det gælder kost og kosttilskud i forbindelse med hypo-tyroidea er der som vanligt 0 viden eller information at hente hos lægen.

Hvis en læge efter patientens mange lidelser og mange år er kommet frem til diagnosen, så ordinerer lægen ikke altid den optimale medicin, for det har de heller ikke lært. Lægen kender kun til recept på T4 erstatnings hormon, som i mange tilfælde kun hjælper lidt. Herefter sendes patienten hjem til en årelang lidelse og tung hverdag.

En anden ting er at lægen som regel ikke foretager de korrekte blodprøver til udredning af tilstanden. Hvis lægen fejlvurderer tilstanden efter mangelfuld blodprøver, sendes patienten hjem til årelang lidelse unden diagnose og behandling.

Diagnostiser dig selv for hypo-tyroid / Lavt Stofskifte
Man kan diagnostisere Lavt Stofskifte - Hashimotos alene på symptomerne og symptom billedet og du behøver ingen læge til at stille diagnosen. Du skal dog bruge en læge hvis du skal have udskrevet medicin, men du skal finde en som udskriver det rigtige.

Man skal se på hele symptom billedet af alle kroppens symptomer. Der findes en række forskellige symptom billeder, kombinationer af symptomer, som peger på hypo-tyroidea, men ingen har alle symptomer.

Endvidere kan nogle af symptomerne være der i perioder, forsvinde og komme igen. Der er endda forskel i løbet af samme dag hvor godt tyroidea virker, det kan registreres ved at måle temperatur. Hvor der er lavest temperatur er der lavest funktion af tyroidea og bedste tidspunkt at få taget blodprøver.

Fibromyalgi er nogle gange ledsaget af lavt stofskifte og binyre udmattelse. Se artiklen om Fibromyalgi
==> min artikel om Fibromyalgi her

Her er symptomerne på Hashimoto's sygdom
Lavt stofskifte & Hypo-tyroidea

• Sløv, manglende energi, udmattelse 
• Kan ikke komme ud af sengen
• Sover mange timer, men med Søvnløshed
• Tåge over hjernen, kan ikke tænke ordentlig
• Manglende koncentration, depression, angst
• Dårlig hukommelse
• Fryser, Kuldskær, Kolde hænder, fødder, balder
• Lav puls og blodtryk
• Lav temperatur under 36,6 C
• Nedsat appetit
• Forstoppelse, træg tarm 
• Tør tarm pga. nedsat slim og fordøjelses safter
• Væske i kroppen, hævet ansigt, hævede ben
• Vægt forøgelse, kan ikke tabe sig
• Hårtab, groft hår, tør skællet hud, tynde øjenbryn
• Ru stemme, tør i munden, hævet tunge
• Kan ikke svede
• Hævet fortil på halsen (skjoldbrusk kirtlen)
• Tørre øjne, poser under øjnene
• Nedsat smag og lugtesans
• muskel træthed, ømhed, stivhed
• Fibromyalgi

Synlige tegn på hypo-tyroidea

Skjoldbrusk kirtlen hævet, især højre side
af halsen er hævet (venstre på foto). Man kan næsten fornemme omridset af tyroidea

Øjenbryn med hårtab i siderne

Diagnostisering med Blodprøver

Diagnostisering med blodprøver - Hashimoto thyreoiditis - hypo-tyroidea
Diagnostisering af lavt stofskifte, Hashimoto's sygdom kan i nogle tilfælde, men ikke alle, bestemmes ved undersøgelse af blodprøver. Desværre kender læger heller ikke denne side af sagen og det eneste de kender og har lært er at undersøge for TSH (tyreoidea stimulerende hormon) og T4. Det er ikke tilstrækkeligt.

Der skal undersøges for TSH, Frit T3, Frit T4, Revers-T3 og anti-stofferne: anti-thyroglobulin og anti-Thyroid Peroxidase (anti-TPO).

TSH har en halverings tid på 1 time, og der er variation over døgnet i TSH blodprøve værdien, med natten som højeste niveau og midt på dagen laveste niveau på ca. halvdelen af højeste niveau. Så tyroidea's aktivitet har en døgnrytme. 

Thyroglobulin er et protein lokaliseret i tyroidea, indeholdende mange tyrosin (ca 100 stk) aminosyre molekyler. Tyroidea bruger Thyroglobulin til at producere thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3). Tyrosin aminosyrerne på thyroglobulin proteinet, bliver tilsat Jod af enzymet Thyroperioxidase og frigives som T4 og T3 hormon. Anti-stoffer mod thyroglobulin proteinet (anti-thyroglobulin) vil hæmme dannelsen af T4 og T3. Anti-thyroglobulin antistof findes ofte hos Hashimoto's patienter.

Thyroid Peroxidase (TPO) er et enzym der indbygger Jod i T4 og T3.  Antistoffer mod Thyroid Peroxidase (anti-TPO), som ses i 90% af tilfældene ved Hashimoto's sygdom, betyder at Thyroid Peroxidase enzymet bliver hæmmet, hvorved produktionen af T4/T3 bliver hæmmet.

Selv med fuld undersøgelse giver blodprøverne ikke altid det fulde billede. Det skal sammenholdes med symptom billedet. Mangelfuld blodprøvetagning giver naturligvis et endnu mere uklart og usikkert billede.

En anden ting er fortolkning af blodprøverne. Lægerne vil have at TSH er over 5 for at betragte den som positiv, mens andre lande bruges tallet 3, nogle læger bruger tallet 1,5, så hvis det er over 1,5 er der formentlig hypo-tyreoidea. 

Selvom blodprøverne er normale kan patienten lide af hypo-tyroidea med hele symptom billedet, det gælder f.eks ved tyroxin resistens, hvor kroppens celler er resistente for thyroidea hormonet og har behov for langt større mængde T3 hormone for at give respons, men det er naturligvis ikke noget lægerne ved noget om. Perifer thyroid hormon resistens er beskrevet allerede i 50'erne, men viden om det er endnu ikke kommet til Danmark! 

Vær Tålmodig - Lavt Stofskifte og
Hypo-tyroidea er så komplekst at . . .

Lavt stofskifte, Hashimoto og hypo-tyroidea, er så kompliceret og sammensat, med så mange faktorer, hormoner og organ systemer involveret, at man ikke kan forvente at få en klokkeklar løsning på helbreds problemerne og helbredelse lige straks fra første dag.

Oveni hypo-funktion af tyroidea, kan der være nedsat funktion af binyrer (udmattede binyrer) med nedsat produktion af hormonet "cortisol" som er nødvendig for at tyroida hormonerne kan virke. Endvidere kan der være nedsat produktion af kønshormoner. Derudover giver forøget produktion af insulin (som ved type 2 diabetes), en negativ påvirkning af tyroidea.

Der kan være en lang kæde af ting og begivenheder, der påvirker dig negativt, fordi alt hænger samme, alle organ systemer og alle hormoner påvirker hinanden, det tager tid at genoprette normal tilstand. For at nævne en ting mange ikke lige tænker på: tarmen indeholder mange nervetråde, tarmen er vores anden "hjerne". En dårlig tarmfunktion påvirker din hjerne, sind og velbefindende.

Man kan ikke forvente at få en færdigsyet løsning med kost og kosttilskud eller Kost og Medicin, som man bare kan iføre sig og så er alt godt næste dag. Man må lytte til sin krop og sine symptomer, finde ud af sin situation, hvilken tilstand tyroidea funktionen er i. Man er nødt til at være tålmodig og langsomt træne kroppens funktioner tilbage til normal tilstand, med kost, motion og i nogle tilfælde med tyroidea erstatnings medicin.

Prøve at tilpasse kosten hvis det er den vej man vil og kan gå... eller langsomt tilpasse og optimere en medicinering, hvis den er den vej man er nødt til at gå.
Selvom man er nødt at køre på medicin, bør kosten være optimal, det siger sig selv. Kosten skal ALTID være optimal, uanset hvad og uanset hvilken sygdom man har, for at få normal og optimal krops funktion.

Hvilken vej man skal gå af afhænger af hvilken tilstand skjoldbrusk kirtlen er i:
• Er der en funktion i tyreoidea eller er den total atrofieret (hensygnet) og ødelagt uden mulighed for re-etablering af funktion?
• Er man startet på medicin og hvor længe har man taget det? - Hvis man tager tyroidea hormoner,  nedsætter man automatisk kroppens egen produktion og stimulation via feedback mekanismer.
• Har man taget medicin i lang tid, mange år, er der måske ingen mulighed for at gendanne normal tyroidea funktion og eneste mulighed, er erstatnings hormon medicin resten af livet. Det kan også være udmærket og man kan leve normalt med det.   
• Eller er man u-diagnostiseret og har lige fundet ud af at man har hypo-tyroidea? 

Kost vejen:
Hvis man vil og kan gå kost vejen og genetablere normal funktion via kost korrigering så kan det lade sig gøre, forudsat at der er nogen funktion af tyroidea og man har tålmodighed, idet enhver ændring i kost kræver træning af kroppens funktioner, ligesom hvis du vil løbe marathon, du er nødt til at træne kroppen før du kan løbe 42 km. Måske er du nødt til at tage medicin hvis du er vant til det.
I Part 2 vil jeg omtale kost og kosttilskud.

Medicin Vejen:
Hvis normal tyroidea funktion ikke kan genoprettes, den er simpelthen i en tilstand hvor den ikke kan reddes, så er det medicin vejen man må gå. Her er det vigtigt at man får medicin som faktisk virker og gavner en. I mange tilfælde er eltroxin og eutryrox, som er kunstigt erstatnings T4 hormon, ikke tilstrækkelig.

Lægerne har kun lært at udskrive T4 erstatnings hormon (eltroxin og eutryrox), det er det eneste de kan og det eneste de er instrueret i af medicinal firmaerne. Lægerne er jo salgs agenter og nikke-dukker for medicinal firmaer, ikke andet og kan kun gøre det de får besked på og er hjenevasket til ikke at tænke selvstændigt.

Men som nævnt er T4 et pro-hormon og ikke aktivt. Mange patienter kan ikke omdanne T4 til det aktive T3, og derfor er T4 uden virkning. Jamen, dine blodtal ser pæne ud, du er velkontrolleret, får du at vide! Samtidig har du det ad H.. til.
Igen gider lægen ikke sætte sig ind i tingene og patienternes situation og hjælpe patienterne til en normal og tålelig hverdag.

Del 2 vil jeg omtale den rigtige medicin. som du har behov for og som vil hjælpe dig, som lav stofskifte og hypo-tyroid patient.

Tyroidea hormonerne og deres samspil og kontrol

Skjoldbrusk kirtlen er en endokrin kirtel, en hormon producerende kirtel der leverer hormoner direkte til blodet. Hormonerne der frigives fra tyroidea kirtlen er 4-jod-thyroxin (T4) og 3-jod-thyronin (T3), endvidere mindre mængder T0, T1 og T2.

Thyroidea hormonerne kontrolleres overordnet af hypothalamus (hjernestammen) og hypofysen (Pituitary, hjerne vedhænget, som ligger under hypothalamus).

Andre hormoner påvirker thyroideas funktion: Cortisol fra binyrerne er nødvendig for at 3-Jod-Thyronin (T3) kan virke ude i cellerne. Insulin (højt insulin = diabetes2) påvirker thyroideas funktion negativt.


Hypothalamus i hjernen sender signal til hyposysen (Pituitary) om at danne TSH (thyroidea stimulerende hormon)
TSH fortæller Skjoldbrusk kirtlen at den skal danne T4 og T3 hormon, som frigives til blodet og
fordeles ud til alle kroppens celler og fortæller dem at der skal mere kul på kedlen = højere stofskifte.
Er hormon niveauet tilstrækkeligt højt, påvirker hormonerne i blodet hypothalamus
til at holde igen med at påvirke hypofysen (negativ feedback mekanisme)  

Alle hormonsystemer har en feedback mekanisme som regulerer produktion og koncentration. Hormonerne i blodet har et naturligt forbrug af mål cellerne og en naturlig nedbrydnings tid, sådan at der kræves kontinuerligt produktion af et hormon for at opnå en bestemt effekt. Den fysiologiske effekt af hormoner i blodet afhænger af deres koncentration. For meget eller for lidt af et bestemt hormon vil give symptomer på at noget er galt. 

Hvis Kroppen Mangler thyroidea Hormon - Positiv feedback Mekanisme
Hvis hormon niveauet er lavt bliver det registreret af nerveceller i hypothalamus, som producerer og frigiver et hormon "Thyroid Releasing Hormon" (TRH), som påvirker hypofysen til at danne TSH, Tyreodea Stimulerende Hormon, som hæfter sig på overfladen af thyroidea kirtlens celler og instruerer dem til at producere mere T4.

En enzymatisk proces omdanner T4 til det aktive T3, som er det hormon, der virker ude i samtlige kroppens celler og instruerer dem til at skrue op for forbrændingen, skrue op for fyret inde i cellerne. Tyroidea hormonerne har indflydelse på samtlige dine 80 billiarder celler i kroppen.
NOTE: denne enzymatiske process, omdannelsen af T4 til det aktive T3, kan hæmmes af forskellige faktorer og der er noget der tyder på at mange ikke i tilstrækkelig grad, kan udføre denne omdannelse.

Hvis Kroppen har nok thyroidea Hormon - Negativ feedback Mekanisme
Når der er tilstrækkeligt med T4 og T3 hormon i blodet er der en negativ feedback mekanisme, der hæmmer hypothalamus i at nedsætte produktionen af Thyroid Releasing Hormon, hvorved hypofysen nedsætter sin produktion af TSH, Thyroidea Stimulerende Hormon, Nedsættelse af TSH instruerer thyroidea kirtlen til at nedsætte sin produktion af Thyroxin 4.   

Oversigt Hormon Systemerne

Hormoner og hormon systemer som kan være involveret i Lavt Stofskifte

Hypothalamus er den forreste del af mellemhjernen, er et overordnet kontrolcenter for alle hormoner og styrer bl.a. temperatur, stofskifte, tørst, sult, mæthed, seksuel adfærd, frygt, vrede, søvn, døgnrytme. Hypothalamus er bindeled mellem nervesystemet og hormonsystemet. Den frigiver såkaldte "releasing hormones" neuro-hormoner, som stimulerer hypofyse forlappen til at frigive hormoner.

Hypothalamus producerer også selv hormoner som via hypofyse baglappen frigives til blodet: oxytocin (mælke-nedlægning, uteruskontraktion, moderfølelse) og vassopressin anti-diuretisk hormon (væske tilbageholdelse og blodtryk via kapillær kontraktion). 

Hypothalamus er boss'en og hypofysen som sidder lige under, arbejder under boss'en.

Hypofysen
Hypothalamus kommunikerer direkte med Hypofysen som er sammenvokset med hypothalamus (Hypofysen = Pituitary gland nedenfor på skema). Hypofysens forlap kommunikerer med organer og andre hormon organer i kroppen via hormoner.

Binyrer, Skjoldbrusk kirtel (Thyroidea) og Ovarier
Hypofysens forlap kommunikerer med andre hormon organer i kroppen via hormoner og her er binyrer (adrenal glands) og skjoldbrusk kirtlen (Thyroid gland) og ovarier særligt interessant for fibromyalgi hos kvinder. Der er andre hormoner, men lad os nøjes med dette.  

På siderne af skjoldbrusk kirtlen sidder bi-skjoldbruskkirtler, Para-Thyroidea, små bitte kirtler, der producerer "Calcitonin" et hormon som styrer kalk stofskiftet.

Tyroidea hormonerne fra Skjoldbrusk kirtlen
er overordnede hormoner, der styrer alle cellers energi omsætning i hele kroppen. Produceres af skjoldbrusk kirtlen og afleveres til blodet. Hormonerne hæfter sig på celleoverfladen og giver signal til cellens indre, mitokondrierne, cellens kraftværk, hvor meget der skal fyres, hvor hurtigt skal vi køre.

Tyroid hormonerne udgøres af T4, som er et inaktivt pro-hormon til det aktive hormon T3. Omdannelsen fra T4 til det aktive hormon T3 sker via en enzymatisk proces, men denne proces kan være nedsat af forskellige årsager.

Binyrernes hormoner
kontrollerer blodsukker, blodtryk og væskebalance. Kontrollerer immunsystemet. Binyrebark hormonerne bestemmer, hvor energisk du føler dig og din evne til at klare de fysiske krav i livet.
Ved stress og frygt, udsendes stress hormon, som gør dig parat til kamp eller flugt.

Pineal gland = koglekirtlen kontrollerer søvn mønster, døgnrytme. producerer Melatonin ud fra Serotonin

Thymus
= brislen, er ikke et hormon organ, men et immunsystem organ ansvarlig for immunsystemets "læring" og modning og produktion og modning af visse hvide blodlegemer (T-Celler), der indgår i immunsystemet. Størst hos unge (35 gram), skrumper ind med alderen (5 gram). Thymus på Wiki


Hvad er Hormoner
Hormoner er kemiske signal stoffer i blodet, udskilt af et organ til kommunikation med et andet organ. I alle hormon systemer er der feedback mekanismer, sådan at hvis der er for lidt eller for meget af et hormon, så vil kroppen automatisk regulere koncentrationen ved at producere mere eller mindre af hormonet.

Det samlede Hormon system - det endocrine system

Skema nedenfor af det endocrine system, som er kroppens hormon system og hormon organer.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og hormonsystemet

Lavt stofskifte er altså uorden i dette virvar af hormon systemer
Disse hormon organer, hormoner og feedback mekanismer, er et følsomt system, der arbejder fint sammen som et urværk. Hvis der sker noget i et system, hvis et af hormonerne eller et af hormon organerne bliver påvirket, påvirker det hele systemet.

Lavt stofskifte, er altså uorden i dette virvar af hormon systemer, som alle er i indbyrdes forbindelse. Derfor kan symptombilledet ved lavt stofskifte, se noget forskellig ud fra patient til patient afhængig af hvor meget de enkelte hormon organer og deres hormoner er involveret.

Der kan være for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Er der for lidt af et bestemt hormon, mangler der noget i den anden ende, nemlig det hormonet skulle stimulere. På den måde bliver det uhyre komplekst.

Eksempler på ubalancer i Hormon Systemet

Eksempler på ubalancer i hormon systemet ved fibromyalgi
Binyrernes bark (binyre cortex) laver cortisol (stress hormon) som bruges til at regulere betændelses tilstand og blodsukker og regulerer at skjoldbrusk kirtel hormonet kommer ind i kroppens celler, så stofskiftet skrues op.

Skjoldbrusk kirtlens hormon (T4 og T3) er kroppens termostat og varmemester, som går ind i cellerne og skruer op for varmen og energi niveauet via ATP systemet (øger stofskiftet), øger protein syntesen og øger fedtforbrændingen. 

Der kan ske det at hypofysen ikke stimulerer binyrerne til at lave cortisol, eller ikke stimulerer skjoldbrusk kirtlen til at danne hormon, eller selve skjoldbrusk kirtlen ikke virker korrekt og er holdt op med at lave hormon eller binyrerne er blevet stresset og udmattet og har nedsat hormon produktion. Så der er mange muligheder for, at noget ikke fungerer.

Under stress frigøres mere cortisol fra binyrerne, som får blod sukkeret til at stige. Meget stress = højt cortisol niveau hæmmer betændelse, så man har større risiko for infektioner under stress.

Hvis binyrerne er udsat for stress i lang tid, bliver de udmattede og laver mindre cortisol (binyre træthed) og skjoldbrusk kirtlens hormon kan derfor ikke komme ind i kroppens celler, døren er lukket for varmemesteren, der er ikke nogen til at skrue op for cellernes energi og man har derfor lavt stofskifte, manglende energi, lav temp og fryser.

Hvis der mangler skjoldbrusk kirtel hormon, og det kan der være flere årsager til, vil det samme ske, stofskiftet er lavt, cellerne mangler energi.

Hypofyse hormonerne - Skema

Nedenfor skema hvordan hypothalamus og hypofysen (Pituitary gland) arbejder sammen med mange forskellige organer i kroppen og de hormoner der er involveret.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og hyposyse hormon systemet

Hvorfor kommer der uorden i hormon systemet

Årsag til uorden i hormonsystemet - der er røget en "sikring" i Hypothalamus
For overskuelighedens skyld kan man betragte hele sygdoms komplekset fibromyalgi / hormon ubalance, ved at forestille sig en model af systemet og sige at der er "røget en sikring" i hypothalamus, som er det overordnede styresystem for hele kroppens hormonsystem.

Et eller andet har gjort at hypothalamus er sat ud af funktion mere eller mindre og har påvirket hypothalamus's produktion af hormoner og styring af de andre hormon organer.

Hypothalamus er overbelastet og er gået i hi, som en bjørn, der er gået i hi, dvs alle funktioner er gået på halv blus, stofstiftet, temperatur, fordøjelsen, alle funktioner, er sat på halv blus. Det er reversibelt, det bliver sommer igen, det gælder bare om at finde ud af hvordan du komme ud af dit vinterhi! 

Det der kan udløse at "sikringen ryger" i hypothalamus
Det der kan få sikringen til at gå, kan være et traume, uheld, skade, sygdom, infektion, vaccination, stress, psykisk traume, hormon ændringer, graviditet, allergi, overfølsomhed, levnedsmiddel intolerans,  auto-immun sygdom, tarm infektion, antibiotika kur, overvoksning i tarmen af dårlige bakterier og svampe (Candida).

Det kan således være opstået pludseligt, ved et fysisk / psykisk traume, du har måske ligefrem en dato, min fibromyalgi startede dato: XX ...eller det kan være opstået gradvist over måneder eller år med kraftigere og kraftigere symptomer.

​Hypothalamus er dit overordnede styresystem, der regulerer følgende ting

Årsag til Hashimoto - traditionel opfattelse

Årsag til Hashimoto - traditionel opfattelse og behandling
Årsagen til Hashimoto denne auto-immune sygdom, der rammer skjoldbrusk kirtlen er ukendt efter traditionel opfattelse og der angives ingen forebyggelse eller kost anbefalinger til helbredelse af sygdommen.

Diagnostiseringen er mangelfuld og halvdelen overses, nogle bliver gjort til grin, det er jo nemt at håne folk, når man ikke ved hvad det er, istedet for at tage sin metier seriøst og sætte sig ind i tingene.
Den eneste officielle behandling, ofte også mangelfuld, er en medicinsk behandling, at give en livsvarigt erstatnings hormon behandling i form af et kunstigt fremstillet T4 hormon.

"Ukendt årsag" er en etikket mange kroniske sygdomme får af den traditionelle lægeverdenen og når man ikke kender årsagen, kan man ikke fjerne årsagen og dermed helbrede sygdommen fuldstændigt.  Men selvfølgelig er der en årsag.
Retfærdigvis skal siges at hvis en patient får den rigtige hormon erstatnings medicin, kan man leve normalt med det, men hvis den grundlæggende årsag ikke er fjernet, er sygdommen ikke helbredt. 

Generelt om årsagen til en auto-immun sygdom

Generelle betragtninger over årsagen til en auto-immun sygdom
En auto-immun sygdommen kan starte eller udløses efter kraftige immulogiske hændelser eller sygdomme, det kan være kraftig stress, influenza, vaccination, bakteriel infektion, tarminfektion, andre sygdomme eller graviditet hvor kroppens immun system naturligt ændres midlertidigt.
Vacciner kan være et stort helbreds problem incl auto-immunitet, mere om vaccination i Info Box nederst.

Faktorer i Kosten
Det kan være faktorer i kosten du er sensitiv overfor (levnedsmiddel intolerance) og her er de almindeligste faktorer: Gluten (proteinet i hvedemel),  Mælkeprotein og Æg. 

Disse levnedsmiddelfaktorer kan i sig selv give immunologiske reaktioner eller de kan irritere tarmen og forårsage at tarmen bliver utæt ( Leakey gut syndrom ), så du optager andre stoffer fra kosten eller bakterie proteiner, ting du normalt ikke skulle optage, hvilket kan give kæmpe ravage i kroppen og reaktioner fra immunsystemet. 

Tarmens tilstand er essentiel
Tarmen er kroppens største "immun organ" og meget vigtig i vores samlede immun system. Stort set alle auto-immune sygdomme har sin oprindelse i tarmen. Tætning af tarmen, optimering af tarm miljøet og fjernelse af skadelige faktorer, er essentielt.

Prøv at tænke over tarmen og dens funktion: Der er billiarder af bakterier der, hundredvis af arter og det skal der være. Tarmslimhinden er kroppens barriere ind til tarm lumen og bakterierne. Tarmen er nødt til at have en kraftig beskyttelse og immunforsvar overfor bakterierne, de må ikke slippe forbi tarm-slimhinden og ind i kroppen. Ligesom stoffer, der ikke skal passeret tarmvæggen skal holdes ude og de ting vi skal optage, skal passere og optages.

Tarm Flora
Høj sukker og kulhydrat indtagelse eller en antibiotika kur mod en eller anden sygdom, kan forrykke tarm flora og favorisere gærsvampe (Candida) og de bakterier, som er resistente over for pågældende antibiotika, hvilket kan give en opblomstring af gær og bestemte bakterier i tarmen og forårsage Leakey gut og immun reaktioner.
Hvis bakterierne tillige er de som er årsagen til et antistof svar, fordi de krydsreagerer med kroppens egen antigener, så kan det være årsagen til det hele.

Den egentlige årsag til Hashimoto
Alternativ Behandling

Den egentlige årsag til Hashimoto - Alternativ Behandling
Hashimoto er en auto-immun sygdom, der rammer skjoldbrusk kirtlen. Kroppen producerer antistoffer mod sig selv (auto antistoffer) som angriber cellerne i tyroidea og forårsager en betændelses reaktion i tyroidea. Når antistofferne hæfter sig på cellerne, udsendes betændelses mediatorer og der starter en betændelses reaktion og kronisk betændelse i tyroidea, som hæver og ødelægge hormon produktionen.

Auto Anti-stofferne er rettet mod to særlige antigener (proteiner), HLA-DR3 og HLA-DR5, som findes på de hvide blodlegemers overflade (leucocytter) og er en vævstype faktor (HLA = Human Leucocyt Antigen). Når antistofferne har hæftet sig på leucocytternes overflade, har leucocyt-antistof komplekset særlig affinitet til tyroidea cellerne, hvor de hæfter sig på og starter en inflammation (betændelses tilstand).

HLA-DR3 og HLA-DR5 antigenerne (protein på celle overfladen) er ikke en sygdom eller en mutation, men en væsvtype faktor, en undergruppe i vævstype systemet. Dermed er antigerne også noget man arver fra forældrene og der er stor variation geografisk, hvor nogle befolknings grupper har større forekomst end andre, især den hvide race har større forekomst af disse gener.

Generne (DNA arvematerialet), der koder for disse 2 antigener (proteiner), sidder på kromosom 6 og er en autosomal dominant nedarvning, koblet til flere gener, hvorved nedarvningen ikke er en simpel nedarvning og dermed vanskelig at udrede sandsynligheden for at arve disse gener fra forældre. 
  

Hvorfor dannes der auto antistoffer?
Det er stoffer fra tarmkanalen, kombineret med en dårlig fungerende tarm, der fremprovokerer et antistof svar mod disse stoffer fra tarmen og da stofferne kemisk ligner kroppens egne proteiner, HLA-DR3 og HLA-DR5 antigenerne ("molecular mimicry" og krydsreaktion), angriber antistofferne også kroppens egne proteiner (antigenerne) og dermed cellerne i tyroidea.  Det er derfor ikke egentlige auto-antistoffer men antistoffer overfor noget der ligner kroppens celler.  

Alternativ behandling af Hashimoto's
De fleste kroniske sygdomme og auto-immune sygdomme af "ukendt årsag", kan helbredes ved at fjerne de elementer der er årsagen til sygdommen, de elementer der provokerer produktionen af anti-stoffer, som angriber kroppens celler.

I tilfældet "Hashimoto" kan man ikke altid helbrede sygdommen ved at fjerne årsagen, må jeg desværre sige. Hvis tyroidea har taget varigt skade af at være i kronisk betændelstilstand og er ude af funktion, så nytter det ikke noget at fjerne den årsag som startede sygdommen og så er man nødt til at køre på medicin.

Man kan forsøge at rette op på tingene ved en kostændring som i bedste fald vil standse betændelses reaktionerne og dermed sygdommens videre udvikling og håbe på at man kan vække tyroida op helt eller delvis. Under alle omstændigheder vil man få en bedre krop og almen befindende ved at rette op på kosten.

Hashimoto's er en autoimmun sygdom og derfor er angrebsvinklen at forbedre kroppens immun system og fjerne de udefra kommende faktorer, der er medvirkende til inflammationen, at genoprette kroppens indre balance på celleniveau med rigtig kost, de rigtige fedtstoffer, antioxidanter, samt at understøtte dette med vitaminer og mineraler.

Tarmens tilstand er essentiel
Tarmen er kroppens største "immun organ" og meget vigtig i vores samlede immun system. Stort set alle auto-immune sygdomme har sin oprindelse i tarmen. At tætne tarmen, optimere tarm miljøet og fjernelse af skadelige faktorer, er essentielt. Mere om det i Del 2.

En Celles Stofskifte - Energi Produktion

​Det aktive Thyroidea hormon, T3, øger cellens stofskifte via forbrænding af glucose i ATP systemet (citron syre cyklus), øger protein syntesen og øger fedtforbrænding.

T3 produceres på følgende måde:
TSH, thyroidea stimulerende hormon, frigøres fra hypofysen ==> stimulerer thyroidea til produktion af T4 skjoldbrusk kirtel hormon ved processen: 4 Jod + aminosyren tyrosin ==> T4, som er et forstadie til det aktive T3 hormon.

Omdannelsen T4 => T3 sker for en god del i leveren, men også i andre organer, inklusiv tarmen, ved en enzymatisk proces (enzymet "Deiodinase" fjerner et af de 4 jod atomer, så der nu er 3 Jod), processen er Selen afhængig.

T3 frigøres til blodet hvor det transporteres rundt bundet til protein carrier molekyler, hvorefter det hæfter sig på celle overfladen. Alle kroppens celler har T3 receptorer på celleoverfladen. T3 transporteres aktivt ind i cellen og hæfter sig til receptorer på celle kernen, hvorefter bestemte gener og proteiner kommer til udtryk, som øger cellens stofskifte.
Denne proces er afhængig af D-Vit og A-Vit. Cellernes sensitivitet overfor T3 reguleres af T3 Receptorer  på celleoverfladen.

T4 er et inaktivt forstadie til det aktive T3 hormon. Der er betydeligt mere T4 end T3 og det har længere halveringstid. T4 er et slags reservelager af hormon, der hurtigt kan rekruteres og omdannes til aktivt T3 hormon.

Det aktive T3 thyroidea hormon påvirker kroppens fysiologiske processer, øger stofskiftet, cellernes energi og ilt forbrug, øger cellens ATP produktion (Energi rigt molekyle) i cellen kraftværker Mitokondrierne, øger protein syntese, øger temp, øger vækst og udvikling og puls. Øger også forbrændingen af fedt. Mangel på thyroid hormon kan sænke stofskiftet med 50%.

Hvis T4 og T3 falder, er der feedback på hypothalamus stimulation af hypofysens TSH produktion, så der produceres mere T4 og omvendt. Denne feedback mekanisme involverende hypothalamus, hypofysen, thoroidea og thyroidea hormonerne T4/T3, holder kroppens stofskifte nogenlunde konstant.

​Cellens Energi produktion sker Via ATP produktion i Mitokondrierne

Energi produktionen i kroppens celler sker i cellens mitokondrier, som er bakterie lignende celle strukturer med membraner, eget DNA og RNA. Der kan være hundreder og op til et par tusind mitokondrier i hver celle.

Nedbrydning af 1 glucose blodsukker molekyler, sker først i cytoplasma til 2 molekyler pyrodruesyre og dannelse af 2 ATP, uden forbrug af ilt.
Pyrodruesyren går derefter ind i mitokondrierne og ved forbrug af ilt indgår det i det man biokemisk kalder "Citron Syre Cyklus" eller Krebs' Cyklus hvor der dannes yderligere ATP molekyler.

Det aktive thyroid hormone T3 som kommer ind i cellen, fremmer denne energi produktion og øger det basale stofskifte. 

Hvad Hæmmer omdannelse af T4 til T3?

Nogle har problemer med at omdanne T4 til aktivt T3, hvilket giver store problemer for hypo-thyroid patienter hvis de er afhængig af medicin. Fordi det eneste medicin man kan få i Danmark er T4 hormon, lægerne nægter at erkende at nogle ikke kan omdanne T4 til T3 og derfor har ringe effekt af medicinen. Lægen fortæller dig at det officielle lægemiddel er godt nok, basta og hvis du mener noget andet så er det vist noget psykisk! - Sådan opfører lægerne sig konstant.

Hvis man ikke kan omdanne T4 til T3, er T4 indholdet i blodet normalt, hvilket holder TSH på et normalt niveau. Blodprøven ser pæn ud med normal TSH, som er det der normalt måles. Men du har det elendigt, for du kan ikke lave det aktive T3 hormon og er derfor hypo-tyroid med hele rækken af symptomer, selvom blodprøven er normal.


Følgende ting har indvirkning på T3 produktion og virkning

•  Stress hormonet Cortisol
og adrenalin, hæmmer omdannelsen af T4 til T3 og hæmmer tillige TSH, sådan at stress giver nedsat stofskifte.
•  Selen mangel hæmmer omdannelsen af T4 til T3, fordi Selen indgår i enzymet, der styrer processen.
mangel på Zink og omega-3 hæmmer også omdannelsen. 
•  Visse lægemidler hæmmer også T4 Til T3 omdannelse. F.eks Propanolol, som bruges mod migræne, højt blodtryk og HYPER-thyroidea. Prednison, som er kunstigt cortisol, hæmme også.
Man kan nemt forestille sig mange andre ting der hæmmer omdannelsen til T3, f.eks. miljøgifte, auto-antistoffer, antistoffer der blokkerer for T3 receptoren eller for enzymet. Inflammatoriske cytokiner fremmer hypo-thyroidisme ved at hæmme thyroid hormon receptorer.   
•  Tarmen har indflydelse på T4/T3 omdannelsen og T4 har indflydelse på tarmen og dens funktion. Tarmen synes at være et slags reservoir for T4, idet T4 kan udskilles med galde og genoptages via tarmslimhinden. T4 / T3 omsætningen i tarmen er afhængig af sund normal tarm og de gode bakterier. Op til 20% af T3 omdannelsen kan ske i tarmen / tarmslimhinden.    
•  D-Vit, A-Vit. T3's tilhæftning og funktion på cellekernens T3-receptorer er afhængig af D og A-Vit, så underskud af disse vitaminer, medfører lavtstofskifte.
•  Tungmetaller som bly og kviksølv fremmer reverst-T3 dannelse og blokkerer derved T3 produktion og giver lavt stofskifte. Der er kviksølv i TUN, med stor variation hvilke, og andre store fisk højt i føde-kæden. De akkumulerer kviksølv gennem mange år. Anbefalet grænse for kviksølv er 1 mg/kg fisk. De store fisk som sværdfisk og haj går op til den grænse. De små fiske arter som sild, sardin, laks, makrel har betydeligt minder indhold.  Om kviksølv i fisk på Wiki

Det store spørgsmål - Har du lavt stofskifte?

Nu tænker du nok, hvordan i alverden ved jeg om jeg har lavt stofskifte (hypo-thyroid)?
Blodprøve tests er stort set ikke brugbare for de afspejler sjældent patientens symptomer, men der findes et flere hundrede år gammelt instrument, der kan måle om du har lavt stofskifte.

Det kan ikke være mere simpelt: Mål din rectal temperatur (mål i 2 minutter) hver morgen over et par dage, før du står op.

Normal rectal temp er 37,0 om morgenen hvor temp er lavest. Er den under 36,6 C, har du hypo-thyroid = lavt stofskifte. Jo lavere temp. jo lavere stofskifte. Er det slemt kan du komme ned i 35,+. Ligger du på 36,6-36,8 er du formentlig sub-hypo-thyroid.

Er det ikke fantastisk, et simpelt flere hundrede år gammelt instument, kan måle om du har lavt stofskifte?

Temperaturen stiger normalt op til 0,5 grad i løbet af dagen afhængig af aktivitet og spisning. Temp er ca. 0,3 grad over normal umiddelbart efter kvinders ægløsning. Er du forkølet eller anden infektion, har du måske lidt feber og kan ikke regne med temperaturen, med mindre den er lav. Du kan ikke tage  panodil (gift) eller magnyl og andet febernedsættende samtidig med temp måling.  

Thyroidea hormonet styrer det basale stofskifte og dermed også temperaturen. Det skal gøres nøjagtigt og derfor skal det være et gammeldags termometer, digitale er ikke nøjagtige. Eller ckeck det digitale op mod et gammeldags, for at se hvordan det digitale måler.
 
Ved at følge temperaturen, kan du meget nøjagtigt fastlægge din stofskifte status og følge temperaturen op, når du begynder at rette dit helbred op. Det samme hvis du er nødt til at tage thyroidea hormon medicin, når du rammer 37 gr, har du korrekt medicinering.  

Puls er nedsat ved lavt stofskifte måske under 60, så hvis du har puls på 50-60, kan du også være hypo-thyroid. Pulsen skal måles i hvile. Pulsen svinger meget og er også individuel, så den er ikke pålidelig til fastlæggelse af hypo-thyroid, men det giver et fingerpeg. Er pulsen relativ høj 70+ har du måske ikke hypo-thyroid. Du skal faktisk kende din normal puls før du fik fibromyalgi.Muskler kræver energi for at afslappes
En anden ting, er at muskler slapper ikke af med det samme, hvis du mangler energi, har lavt stofskifte, fordi det kræver energi, ATP, at slappe af i musklerne. Så hvis du har brugt en muskel, så tager det lidt tid for den at komme tilbage til afslappet tilstand.

At der kræves energi til afslapning af muskler, illustreres med rigor mortis, dødsstivhed, som indtræder fra ½ time efter døden (ja, undskyld jeg bringer det op, men det illustrerer tingene). På grund af manglende ilt og energi går musklerne i krampe, som varer 12 timer, hvorefter de løsner op pga af generel nedbrydning.   

En af testene for denne muskel forsinkelse er en gammel test: Akilles-Sene testen, hvor foden vipper ned ved slag på senen og hvis der er hypo-thyroid, kommer den kun langsomt op igen. Denne test er forsøgt korreleret med TSH, men lægerne kunne ikke finde korrelation, hvorfor testen, fejlagtigt, er forladt.

NOTE: Lægerne i USA har helt tilbage i 1970'erne besluttet, at den eneste blodprøve test for lavt stofskifte, er TSH og de har aldrig interesseret sig for at teste TSH overfor basal metabolisk stofskifte og patienternes symptomer. Hvorfor?, fordi I USA er der store penge i disse TSH tests - og så det ligegyldig om det er relevant eller ej, det er det der gælder, basta.


Blodprøver svarer sjældent til kliniske symptomer - Lavt Stofskifte
Blodprøver for hypo-thyroidea, svarer sjældent til patientens kliniske symptomer og slet ikke de prøver lægen normalt tager i Danmark (TSH og på en god dag MÅSKE T4).

Der skal undersøges for TSH, frit T4, frit T3, Revers-T3, thyroid antistoffer: anti-thyroglobulin og anti-Thyroid-Peroxidase. Den bedste prøve er frit T3 og revers-T3, men selv disse giver sjældent et klart billede, der afspejler symptomerne.

Dr. Lowe fandt kun svag korrelation mellem frit T3 værdi og kliniske symptomer og han konkluderer, at blodprøve test for thyroid hormon forstyrrelse, er stort set værdiløse! Se på patienterne, istedte for at se på laboratorie tests, er hans konklussion.

Han siger endvidere: Thyroid hormon forstyrrelse er sammen med diabetes den langt overvejende del af alle hormon forstyrrelser,  .. og blodtestene for thyroid kan man ikke stole på! Derfor kan man lige så godt smide blodprøve tests væk og udelukkende se på patientens kliniske symptomer og behandle derefter.


Binyre Træthed - Lav Binyre funktion - Kronisk Træthed

​Binyre træthed - oversigt - symptomer - betydning (Adrenal Fatigue)

Mange med lavt stofskifte, lider også af adrenal udmattelse, binyre træthed. Patienterne har næsten bogstavelig talt brændt deres binyrer ud, efter mange års stress, dårlig søvn, træthed, kroniske smerter og evt dårlig kost og overflod af medicin, så binyrerne er kørt træt, udmattet og er delvist holdt op med at lave hormoner.

Binyrerne er en del af det endokrine hormon system. Du har 2 binyrer, valnød store kirtler, som sidder ovenpå nyrerne. Binyren består af et ydre lag, binyrebarken (cortex) og et mindre indre lag binyre marven (medula).

Binyre barken (Cortex) producerer Cortisol og dehydro-epi-androsterone (DHEA).

Cortisol hjælper med at øge cellens energi, mental klarhed, immunfunktion, og virker kraftigt anti-inflammatorisk.

DHEA bidrager til at øge mental klarhed, velvære, evne til at håndtere stress, immunsystemets funktion og libido.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og binyre træthed

Binyrebark hormonerne bestemmer, hvor energisk du føler dig og din evne til at klare de fysiske krav i livet. Trætte (Slidte) binyrer og manglende hormon, får dig til at føle dig udmattet. Normalt fungerende binyrer, bestemmer om du vågner op om morgenen frisk.

Binyrerne er et stress organ, som gør dig parat til kamp eller flugt, men de er også de første til at sætte ud hvis du er udsat for langvarig stress. Binyrer på Wiki

Binyrerne Kontrollerer blodsukker, blodtryk og væskeballance. Kontrollerer immunsystemet, for meget hormon hæmmer immunsystemet og giver øget risiko for infektioner, mens for lidt giver overreaktion af immunsystemet med risiko for auto immun sygdom.

NB: Binyrehormoner indgår også i kontrol af stofskiftet og højt cortisol niveau hæmmer thyroid hormonet. Hvis kroppen presses for hårdt er udsat for stress i lang tid, så påvirker det thyroid hormonet  negativt og stofskiftet falder. Cortisol hæmmer TSH og dermed thyroid hormon produktion og hæmmer T4 => T3 omdannelsen og fremmer T4 til reverse T3.   


Binyrer træthed er ikke noget lægerne beskæftiger sig med, det er en tilstand de ikke gider høre om. De har kun lært om ekstremerne inden for binyrer: addison's disease (totalt ophørt binyre) og Cushings syndrom, voldsom overproduktion af cortisol. De har kun lært sort og hvidt - alt imellem ekstremerne eksisterer ikke, men sådan er den virkelige verden jo ikke!

Der er ikke nogen test du kan bede om, selvom de kan udføre en binyre belastnings test med ACTH = Adreno CorticoTropic Hormon fra hypofysen, men hvis du ikke er ekstrem, vil den ikke sige noget. 

Binyrerne har 3 hoved funktioner
Glukokortikoider - omfatter cortisol fra cortex.
Hjælper kroppen med at omdanne fødevarer til energi, normalisere blodsukker, reagerer på stress og vedligeholde dit immunsystems inflammatoriske reaktion.

Mineralkortikoider - omfatter aldosteron fra cortex. Opretholder en passende balance af natrium, kalium og vand i kroppen, de hjælper med at normalisere blodvolumen og dermed dit blodtryk.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og binyre træthed

Adrenalin og Norepinephrin fra medula.
Hormoner øger pulsen og styrer blod gennem-strømningen til musklerne og hjernen. Hjælper også leveren til at omdanne glykogen til glukose.

​Binyrer har en "FIGHT or FLIGHT" funktion
Binyrer her en "fight or flight" funktion, som gør dig parat til kamp eller flugt, men langvarig stress kan forårsage funktions svigt. Stigende adrenalin og andre hormoner øger pulsen og blodtrykket og bremser fordøjelsen så kroppen viderestiller alle sine energier til en potentiel trussel eller udfordring. Langvarig stressfaktorer overanstrenger binyrerne og udmatter dem, disse stressfaktorer omfatter:

• Vrede, frygt, ængstelse, skyld, depression, bekymringer, negative følelser
• Overarbejde, fysisk og psykisk belastning
• Overdreven træning
• Søvn mangel, døgn rytme forstyrrelse, natarbejde
• Kirurgi, traume, skade
• Kronisk betændelse, infektion, sygdom eller smerte
• Temperatur ekstremer
• Gift påvirkning
• Ernærings mangler eller mad allergier, mad intolerence

​Symptomer på lav funktion af Binyrer - Binyre udmattelse

• Kronisk træthed og svaghed, især om morgenen og eftermiddagen - kan ikke holde trit med daglige krav. Fornyet energi kl. 18. Søvnig kl. 21. Kvik igen kl 23, som holder dig fra at kunne sove før 01
• Undertrykt immunsystem, hyppige infektioner, forkølelser, allergi, autoimmune lidelser
• Muskel og knogletab og muskelsvækkelse
• Dårlig hukommelse, Depression og andre psykiske forstyrrelser, såsom øget frygt og angst
• Trang til fødevarer med højt salt, sukker eller fedt indhold
• Kronisk betændelse, infektion, sygdom eller smerte
• hudproblemer
• Hormonel ubalance, Øget PMS eller menopausale symptomer, Lav sexlyst
• Ernærings mangler eller mad allergier, mad intolerence
• Svimmel når man rejser sig fra siddende eller liggende / unormal blodsukkerniveau
• Nedsat evne til at håndtere stress
• Svært ved at vågne op om morgenen, trods en fuld nats søvn - er afhængige af kaffe / sodavand stimulation

Det store spørgsmål - Har du lav funktion af Binyrer?

​​Nu tænker du nok, hvordan i alverden ved jeg om jeg har binyre-underfunktion - trætte binyrer?
Der findes en spyt test, der kan måle cortisol indholdet i spyt. Cortisol niveauet varierer normal  meget over dagen med højst niveau om morgenen og 1/4 om aftenen. Har du lav produktion af Cortisol har du formentlig lavt niveau om morgenen. Man kan købe spyttest over internet, men de koster ca 1.500 kr. og der er 4 test så man kan måle 4 gange over dagen. Du kan sikkert ikke få lægen til noget som helst i den stil.

Er du øm i binyrerne, de sidder øverst på nyrerne, så har du formentlig udmattede binyrer, de bliver forstørrede ved stress.

Her en nem lille gratis test for Binyre træthed her:

Pupil test for binyre træthed
1) Tag et mørkt rum med spejl
2) Tag en lomme lygte eller lampe
3) kig dig i spejlet, lys skråt ind på øjet 1 min. og iagtag pupillen
4) pupillen skal normalt trække sig sammen og bliver der alle 60 sek.
5) hvis pupillen udvider sig efter 30 sek eller står og udvider sig og trækker sig sammen, så har du sandsynligvis trætte binyrer.

Musklerne i regnbuehinden bliver trætte og kan ikke holde pupillen kontraheret pga lavt Aldosteron niveau = trætte binyrer, så det måler ikke cortisol niveauet, men et andet binyre hormon, aldosteron.

Fibromyalgi alternativ helbredelse. fibromyalgi og pupil test af binyre træthed

Til trætte Binyrer

​Læs generelt om Stress: Uddrag fra kompendiet i nervesystemet

​Ting der hjælper mod binyre træthed
• Salt, Kalium, Vand. Seltin salt er mere balanceret end bordsalt, det indeholder både Kalium klorid og alm salt (natrium klorid)
• B5-vit. Panthoten syre, bidrager til produktion af cortisol
• C-vit (3 x 500 mg)
• D-Vit
• A-Vit
• Fosforlipider til understøttelse af mitokondrier. f.eks Lechitin granulat 5 gram dagligt, men man kan få den overalt, matas, føtex, helsemin, helsam: Lecithin Granulat 400 g 159 kr. Man skal i helsekost for at få den store på 400 g.
• D-ribose til cellernes ATP produktion og støtte af mitokondrier. 5-10 gram daglig. Kan bruges i stedet for sukker som sukker erstatning. Smager lidt som ren glucose. Det er en sukkerart, men øger ikke blodsukker. Kan fås på BulkPowders, sendes fra EU, billig porto.
• DHEA. er et præhormon for binyrerne. 5 mg daglig. Receptpligtig
• Hydrokortison (recept), se nedenfor
• Adaptogene urter som nedenfor

​Hydrokortison
Er identisk med det kortisol man selv producerer. På en skala 0-20 (det er ikke i mg) har man normalt 20 cortisol om morgenen og 2 om aftenen, er cortisol for høj om aftenen, kan man ikke sove. 

Der tages 20 mg. hydrokortison daglig fordelt så det følger den naturlige døgnrytme for cortisol.
Morgen: 12 mg cortisol
kl 12. 5 mg
kr 15. 2 mg
kl 18. 1 mg

Adaptogene Urter mod Trætte Binyrer
Adaptogene urter er med til at understøtte binyrerne. Tages hver 3. time fra om morgenen til kl. 16. Ikke for sent for ikke at forstyrre nattesøvnen.

• Sibirisk ginsing (Eleuthero). Super god til at reducere kroppens stress respons. Ginseng Siberisk (russisk rod) 520 mg fås i Helsam.

• Panax Ginseng.
Er lidt kraftig alene, men kombiner med sibirisk ginsing.

• Ashwagandha
- Indian ginseng. Såkaldt adaptogen urt, som Booster immunsystem, støtter thyroidea og binyrer. Ashwagandha har være brugt i Indisk traditionel medicin i tusinder af år.
Se Artikel: Ashwagandha & Thyroid og denne artikel: Why It's Important to Find Ways to Calm Your Nerves During Stressful Times  Og denne Youtube: Ashwagandha - What is it?

Ashwagandha fås Ikke i DK. Du kan få det her: Healthtonics.co.uk, det sendes fra England, så ingen problem med told og der er rimelig forsendelse på 30 kr. Jeg har selv købt Ashwaganda der. Tag 1 kapsel x 2 daglig.

• LakridsRod Ekstrakt. Adaptogen urt, med indhold af Glycyrrhizin, som er karakteristisk for lakridsrod.  Støtter binyrer hvis de er udmattede. Forlænger Cortisol virkning. Støtter heling af tarmepitel celler. Glycyrrhizin, hæver blodtrykket lidt, så hvis du har forhøjet blodtryk, er det ikke noget for dig.

Lakridsrod har en god virkning, men nogle har problemer med det, det giver væske i kroppen og øget blodtryk, tag Sibirisk Ginsing i stedet, som er næsten lige så effektiv.

Laktridsrod ekstrakt på Helsebixen.dk  tag f.eks 1 gram daglig fordelt på 2 gange. Det er meget moderne med lakrids i mad, så her har du en chance for at prøve det.

Stress af
Stimulering af parasympatiske nervesystem:

Det Sympatiske nervesystem udspringer fra rygmarven i brystkasse regionen, dog er der grene til hoved, hjerte, lunger der udspringer i halsregionen.

Er du stresset, eller har du problemer med halshvirvler, så para-sympaticus er hæmmet og stress systemet blevet dominerende, kan du stimulere det para-sympatiske system, "Rest and digest" systemet sådan:

Sang, gurglen hals, åndedræts øvelse dyb indånding, stimulerer nervus vagus (10.hjerne nerve), som fører det parasympatiske nervesystem til kroppen.

Afslapnings musik, let motion, ud i naturen, meditation, yoga, et godt afslappet måltid med et glas og social aktivitet. Sov godt. SLUK MOBILEN OM NATTEN.

Sang og gurglen hals stimulerer det parasympatiske system, fordi det har grene til svælget via hjerne nerver.

Dufte stimulerer parasympaticus. Feks Essentielle olier, udtræk af planter.
Lavendel olie (aroma terapi). Find disse olier i Matas og helsekost. Koster omkring 40 kr. for 10 ml. koncentreret duft.

Ansigtet forsynes af grene af det parasympatiske nervesystem, dvs massage af ansigtet og smil, vil stimulere det afslappende nervesystem.

Først nu giver det mening for mig når nogen snakker om kranio-sacral terapi. Det er jo simpelthen det parasympatiske nervesystem der stimuleres.

Afslap kroppen - afstress med Still Point Inducer
Du kan afslappe kroppen og afstresse med denne "Still Point Inducer" (den røde sag). Du kan også nemt lave en selv med 2 tennisbolde i en sok, eller tape dem sammen med elefant tape.

Still Point Inducer er et begreb inden for Kranio Sacral terapi, hvor det kranio sakrale system nul-stilles. Kranio sacral terapi er stimulering af det para-sympatiske nervesystem.
Tennisboldene anbringes nederst på kraniet (ikke på halsen og ikke på musklerne). Du ligger på dem 10-20 minutter.

​Reference: The Still Point

==> ​Næste side - Del 2

•   Specifikt om årsagen ti Hashimoto's Tyroidisme?
•   Hvordan kan man fjerne disse faktorer
•   Kost og kost tilskud - til helbredelse af Hashimotos
•   Rigtige Medicin, hvis du har behov for medicin 
•   Referencer

INFO BOX OM JOD
 
Jod og Hypo-tyroidea som følge af Jodmangel
I tyroidea hormonerne  (4-jod-thyroxin og 3-jod-thyronin) indgår Jod, som er et nødvendigt (essentielt)  mineral. På verdensplan udgøres 90% af alle struma tilfælde af jodmangel. I områder hvor den daglige jodtilførsel er under 50 mikrogram (µg) Jod, forekommer struma udbredt som en endemi. Skjoldbrusk kirtlen vokser som kompensation på jodmangel.
Mangel på Selen, et andet essentielt mineral som tyroidea skal bruge, kan være en medvirkende faktor til struma.

Mange lande har et jod-program, der sørger for at befolkningen får jod. Der tilsættes jod (som Kalium Jodid) til bordsalt og salt til levnedsmiddel industrien, for at være sikker på at alle får tilstrækkeligt med jod. Anbefalet daglige indtagelse af Jod er 150 mikro gram (µg) daglig.

Vi startede med salt tilsætning i Danmark i1920'erne og forbød jod tilsætning igen i 1980 som eneste land i verden (hvor dum kan man være?), hvorefter antallet af hypo-tyroidea, struma tilfælde steg voldsomt til 200.000 i Danmark i 1996. Efter kritik fra WHO, begyndte vi med jod igen i 2000, hvorefter antallet af hype-tyroidea faldt drastisk.

I Danmark er der tilsat 13 mikrogram (µg) Jod pr. gram salt, så hvis vi får 10 g. salt daglig, får vi 130 mikrogram Jod. Derudover få vi jod fra naturlig forekomst i maden, hovedsaglig fra hav levende dyr, fisk og skaldyr og hav planter (f.eks tang). Særlig Jod rige er: krabber, hummer og torsk. Torske lever og lever tran har højt indhold omkring 500 µg Jod /100 g. Himalaya salt er uden jod.

NB: Tang og Jod Tang har et kæmpe stort Jod indhold, tørret tang, tang mel (Kelp) indeholder op til 500.000 µg Jod pr. 100 g. Pas på med at du ikke får for meget Jod og pas især på tang.

Nogle patienter siger at de ikke kan tåle Jod tilskud, udover det der er i kosten, og reagerer negativt på det. Omvendt kan man også forsøge med lidt ekstra Jod en periode i form af ekstra hav dyr eller en meget lille kniv spids tangmel (1 gram = 500 µg Jod) eller en tang tablet og se hvordan man reagerer.

Hvis du er på tyroidea medicin har du ikke behov for jodtilskud, da du ikke producerer hormonet selv, men du kan prøve alligevel med lidt ekstra Jod om du kan vække tyroidea.
Hvis du ikke er på medicin, kan du prøve at tage lidt jod tilskud og se hvad der sker.

NB: Brom og Fluor og Klor er grundstoffer kemisk tæt på Jod og de konkurrerer med Jod om optagelse i tyroidea. For meget af disse mineraler, vil give relativ jod mangel og hæmme tyroidea, særligt hvis man får lidt jod i forvejen. Fluor er ikke et mineral vi har brug for. Flour har tidligere været brugt som lægemiddel til at hæmme en hyper-tyroidea.

Et studie har vist at 2-5 mg Fluor daglig til voksen, er nok til at hæmme tyroidea. Hos små børn skal vi en del længere ned 1 mg eller mindre. De fleste børn får formentlig for meget fluor og er i risiko for endokrine påvirkninger. Et estimat er at 1-3 årige børn får 1,5 mg fluor daglig.    

Idag får alle fluor via tandpasta (Fluor 1,4 mg/g tandpasta, børnetandpaste 0,6 mg/g) og naturligt via drikkevand (0,5-1,5 mg/liter), mad generelt udover hav-dyr, er der ikke meget jod i, men i disse ting er der mest: Rejer krabber 0,3mg/100g, Fisk 0,13mg/100g, Vin (1,5 mg/liter) og Fluor bomberne: sort og grøn te (3,7 mg/liter eller mere) og "Ramlösa mineralvand" (2,7 mg/liter). Forsøg har vist at man kan optage op til 0,5mg Fluor daglig fra tandpastaen.

Sindsyge tandlæger har en ide om at børn systematisk og obligatorisk skal forgiftes med Fluor, et giftigt mineral vi ikke har brug for. Fluor skylning "dentalsuspension" med Fluor indhold 22,6 mg/ml har en ringe og tvivlsom effekt på huller i tænderne. Drop sukker, slik og sodavand, det har massiv effekt både på huller og på generel sundhed.

Nu vi er ved tandlæger, så har de jo også forgiftet hele befolkningen med kviksølv. Halvdelen af plumber er kviksølv og noget ender selvfølgelig i kroppen og hjernen, det siger sig selv. Kviksølv er ret giftigt og neurotoksisk og der er ikke nogen nedre grænse. Hvad er der med jer tandlæger?

USA har angivet et acceptabel daglig Fluor indtag på 0.05 mg/kg legemsvægt (ved 80 kg bliver det 4 mg) og max 10mg. Vi får nok alle i Danmark omkring 5 mg Fluor og det er i området der potentielt  kan hæmme tyroidea. Nogle lande tilsætter fluor til drikkevand (anbefalet 1,5 mg/liter), men ikke Danmark.
Om jod og struma på Wiki

Så er der Brom og Klor, som også kan hæmme tyroidea... man kan blive ved.
Bromhexin hostesaft indeholder Brom og det behøver man jo ikke at tage, når der findes det sunde "Mucomyst" slim løsnende hoste saft.

Dette er Del 1 af 2 ==> ​Næste side - Del 2 

​   Del 2 Indhold

•   Specifikt om årsagen ti Hashimoto's Tyroidisme?
•   Hvordan kan man fjerne disse faktorer
•   Kost og kost tilskud - til helbredelse af Hashimotos
•   Rigtig Medicin, hvis du har behov for medicin 
•   Referencer

 

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk