publiceret 28.aug 2019    

Alfa-1  Anti Trypsin Mangel. Noter og tanker. Kost og kosttilskud

Efter opfordring fra Heinrich alfa-1.dk har jeg nedfældet mine noter og tanker omkring A1-AT mangel

generelt: oversættelse af artikler til dansk: put hele web adressen ind i google translate: http://translate.google.com/


Alfa 1 antitrypsin mangel er ikke en multifaktoriel sygdom eller multifunktions sygdom. Der er én årsag og kun én årsag: Ophobning af mutant alfa1 antitrypsin glucoprotein i de enkelte leverceller. Derfor er dette stedet at målrette sin indsats hvis man vil forbedre sin situation.

Når jeg ser på jeres websider alfa-1.dk , alpha1.org , alpha-1global.org og læser om Alfa1-antitrypsin mangel i lægehåndbogen står der intet om kost, det overrasker mig ikke, for patient foreninger har oplysninger fra læger og sundhedsvæsenet og ofte støttet af lægemiddel industrien, som styrer sundhed som en business, med eneste formål at tjene penge, ved at sælge lægemidler.


Det passer dog ikke helt, I har en pdf liggende på alfa-1.dk: Ernæring ved Alfa 1 antitrypsin mangel af Eva Lydeking-Olsen Optimal Næring 2009. Det ligner et foredrag der har været. Den er ganske fornuftig med anti-inflammatorisk kost. Hun har fået det med mættet fedt galt i halsen, som alle andre, den misinformation er umulig at udrydde, men har forstået at man skal undgå omega-6 og omega-3 er vigtig. Flot.

Men mættet fedt er fint og helt harmløst. Lær om fedt her, en gang for alle: "The Oiling of America" i dansk oversættelse. fra Weston A. Price Foundation. Livet er fedt - her får du sandheden om fedt.
  Det er helt normalt at kost og kostfaktorer ikke anses som vigtig for en læge og lægemiddel industrien, det er direkte en fjende imod indtjening, der skal bekæmpes - og derfor er kost taget helt ud af ligningen i alle sygdomme og uddannelse af læger om kostfaktorer er ikke eksisterende. Kost kan da ikke have betydning, nej vi kan leve udelukkende af medicin, som næring, ikke læger?

Man har i det offentlige "moderne" sundheds system tilsyneladende den opfattelse, at når det som A1-AT mangel, er arveligt, kan man ikke gøre noget og naturligvis, som alle andre sygdomme, har kost ingen betydning.


Det er en helt forkert opfattelse. Enhver sygdom kan forbedres med passende kost, generel opbakning af kroppens funktioner med vitaminer, mineraler og andre kostfaktorer (f.eks aminosyrer). Og for den enkelte sygdom, specifikke ernærings faktorer med udgangspunkt i årsagen og til forbedring af følgesymptomer.

Det kræver man ser det fra synsvinklen "funktionel medicin", hvilket indebærer at man identificerer årsagen og tænker og behandler derud fra.


Alfa-1  Anti Trypsin Gluco-Proteinets vigtigste funktion

A1-AT Glucoproteinets vigtigste funktion
A1-AT's vigtigste funktion er inaktivering af elastase frigivet fra neutrofile granulocytter (hvide blodlegemer), som er første forsvar overfor infektion og fremmede stoffer. Elastase skal bruges til nedbrydning af bakterier mm, men det skal ikke tage overhånd og nedbryde kroppens eget elastin, som danner elastisk væv. Lungevæv er meget elastisk og især her kommer der problemer hvis elastase får frit løb uden at blive inaktiveret.

​Video: Alpha-1 Antitrypsin Deficiency - causes, symptoms, diagnosis, treatment, pathology


A1-AT mutant GlucoProteinet
Gen variationen, koder for et protein, som har en lille ændring, i forhold til normal. 
A1-AT Proteinet syntetiseres i levercellerne. Det er et enkeltkædet glycoprotein bestående af 394 aminosyrer, hvor den almindeligste gen-variant (Mutation) aflæses jfr. genets DNA instruktion og der indsættes en forkert aminosyre Glutamin i stedet for Lysin på plads 342 i proteinet. Hermed er proteinet lidt anderledes i forhold til normalt, med en anderledes rumlig struktur.

Jeg tror ikke proteinet har væsentlig nedsat aktivitet, når det først er transporteret ud til blodet, men har jeg ikke kigget nærmere på det.

Årsagen til hele A1-AT mangel sygdommen
Hovedproblemet i hele A1-AT mangel sygdommen er at mutant protein variationen folder forkert inde i den enkelte levercelle, så det ikke kan transporteres ud af cellen og ud i blodet, som normalt. Det ophobes i det endoplasmatiske reticulum (ER) og cellen kan ikke finde ud af at få det ud via de normale veje, som er den sekretoriske vej, via golgi apparatet og afleveret til cellens overflade og dermed til blodet

Noget af A1-At kommer ud til blodet, 15% jfr artiklen nedenfor, mens 85% kommer ikke ud, hvoraf noget spises af cellen, som normal auto-phagi (selvspisning), som er en normal process alle celler har til genbrug af materiale.

Noget samles som korn og forbliver inde i cellen og ophobes. Dette betyder selvsagt skade på levercellen.

Resultatet er lavt A1-AT i blodet og følgende skade på lunge p.g.a. lavt A1-AT niveau i blodet. Leverskader pga det ophobede mutant protein. Skader andre steder, Panniculitis, er formentlig helt eller delvis af samme årsag som lungeskade, men jeg har ikke set nærmere på det.

Panniculitis er inflammation i fedtvævet især i abdomen, i tarmens ophæng, krøset, menteriet (mesenteriel panniculitis). Endvidere inflammation i underhudens fedtvæv. Om Panniculitis på Wiki.

Man kan ikke ændre genet og få et normalt protein, man kan tilføre A1-AT fra plasma donorer, som ugentligt intravenøst injektion, det vil løse lungeproblemet, men ikke lever ophobning af mutant A1-AT glucoprotein.

• Artikel: a1-antitrypsin Deficiency: A Misfolded Secretory Protein Variant with Unique Effects on the Endoplasmic Reticulum

• Artikel på Wiki: Om Alpha-1 antitrypsin molekylet på Wiki

• Artikel: The mechanism of Z alpha 1-antitrypsin accumulation in the liver hent som pdf:  "Z mutation. blockage final stage of processing of antitrypsin in the liver. Z homozygote only 15% of protein secreted into the plasma. The 85% of the alpha 1-antitrypsin that is not secreted accumulates in the endoplasmic reticulum of the hepatocyte; much of it is degraded but the remainder aggregates to form insoluble intracellular inclusions"

• Artikel: A review of a1-antitrypsin deficiency
 Forbedring af A1-AT mangel sygdommen med kost faktorer

Formålet må være at få de forbandede mutant proteiner ud af levercellen, som er selve årsagen til tilstanden, så:

• lever skader kan mindskes
• A1-AT blodnivea øges
• lungeskader mindskes
• følgeskader herunder panniculitis mindskes

Hvis jeg skulle anbefale noget til forbedring af A1-AT mangel sygdommen og jeg kun må angive én ting, vil jeg ikke være et sekund i tvivl, det vil være B1 vitamin i høj dosis  - B1 Vitamin hedder også Thiamin.

B1 vitamin i høj dosis
B1 er en afgørende faktor i energiproduktionen (ATP) i samtlige vores 80 billioner celler, idet det er co-faktor for 5 forskellige enzymer og nogle af enzymerne er desuden også involveret i produktion og sekretion af proteiner, det kan man se ved at disse enzymer er tilstede i stor koncentration i golgi apparatet.


Jeg tror at B1 vitamin tilførsel vil:
• Give et energi spark til levercellerne
• Forbedre generelle symptomer og give øget energi
• Øge blod A1-AT, ved at mere transporteres ud af levercellen og derved:
• Mindske leverskader
• Mindske lungeproblemer
• Mindske følgeproblemer
• Mindske lægemiddel industriens indtjening, sorry aktionærer, men find en anden investering end denne usle industri, der profiterer på folks dårligdom!

Mit forslag er
B1 vitamin stærk 300 mg. ½ tablet x 2 daglig (150 mg x 2 dgl) i et par måneder og derefter ½ tablet dagligt permanent (150 mg dagligt).

B vitaminer er vandopløselige og det er bedst at dele det ud over dagen.

Den fås på alm. apotek i håndkøb. B1 vitamin hedder også tiamin eller thiamine.

Får du Diabetes 2 medicin Metformin er du i B1 mangel, for det hæmmer B1. Drikker du alkohol og eller har kronisk leversygdom, er du i B1 mangel.

B1 Stærk 300 mg tablet, fås håndkøb på apotek. Du skal have 1 tablet daglig.


Blodprøve måling af B1 siger intet om B1 niveau

Blodprøve måling a B1 siger intet, men jeg tror ikke det er noget man normalt måler. Men hvis man har normalt B1 niveau, siger det heller ikke noget, for hvad hvis man har behov for langt mere B1 end normalt, fordi enzym systemerne kræver mere, eller leveren er skadet og har behov for mere?

Desuden, folk med leversygdom har automatisk B1 mangel og behov for mere.


En God Video om B1-Vitamin mangel

Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency: the "Great Imitator" of Other Illnesses. Dr. Eric Berg DC, kiropraktorHvorfor Foreslår jeg B1 Vitamin?

Mit forslag til B1 vitamin som første prioritet kost tilskud til A1AT mangel, er mest baseret på viden om B1's vidtrækkende virkning i alle kroppens systemer pga dens betydning og begrænsende faktor i energi produktionen og ikke mindst funktion ved sekretion af proteiner.

Jeg har søgt på B1 og A1AT mangel sygdom, men finder næsten intet, men lidt indikationer vedr. B1's gavnlige virkning på A1AT mangelsygdom, her i denne artikel.
• Artikel: An Unusual Treatment for Asthma
 
Og i bogen "Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition", som jeg har oploaded som PDF.

I pdf bogens side 406-414 "Genetic stressors" omtales A1-At, ved en række case-stories for personer med A1-AT mangel.

Forfatteren Konkluderer:  "When the environmental stressors were reduced and nutritional support offered, symptoms improved.... Even with diseases of genetic origins, energy metabolism matters. To the extent energy metabolism is supported, health improves"

Selv med genetiske defekter, kan symptomer forbedres med nedsættelse af stress, understøttelse af ernæring og støtte af energi omsætningen (B1).

==> Download bogen som PDF her
 

Min artikel om B1 Vitamin Mangel: B1 Vitamin Mangel, Thiamin mangel, kronisk træthed syndrom, uspecifikke symptomer, uforklarlig sygdom


Er det ikke for sindsygt at B1 mangel flyver fuldstændig under radaren og ingen (næsten) gider beskæftige sig med det

Noget så simpelt som B1 Vitamin kan væsentligt forbedre symptomer for mange sygdomme, fordi B1 indgår i cellers energi produktion og mange er i B1 mangel og mange sygdomme er en Mitokondrie dysfunktion og følgende celle energi krise.

• Om B1 - Thiamin på Wiki
• Om B1 - Thiamin Mangel Beri-Beri på WikiAndre kostfaktorer at se på

Jeg vil være meget ked af kun at anbefale een ting (B1), jeg kan opremse en lang række ting. Alt nedenfor er noget jeg anbefaler til alle, raske som syge og selv bruger. Jeg fejler ikke noget, jeg tager det og følger det som alm. vedligehold. Jeg tager i øvrigt også ½-1 tabl B1 300 mg, så jeg tager alt hvad jeg anbefaler i denne artikel + adskillige ting mere.

Anti-inflammatorisk kost, hvilket indebærer

• lav kulhydrat, ikke de mange kulhydrat rige mellemmåltider. For at holde et stabilt blodsukker. Overdreven indtagelse af kulhydrater hele dagen, er grundlaget for alle de kroniske moderne sygdomme: diabetes, hjerte-kar, cancer, fedme

• Drop alle omega-6 rige olier. Har du diesel bil, put dem i tanken, den vil køre fint på dem, men du kan ikke. De er inflammatoriske og ikke mad til noget levende væsen.

Undgå disse Olier: solsikke, majs, soja, Madolie, rapsolie, becel, Neutral olie, vindruekerne olie, margarine fast og flydende. Det er endnu værre hvis du steger i dem, som TV kokkene gør hver dag.

Omega-6 rige olier, inklusiv Becel, må ikke steges i, den flerumættede omega-6 er meget sart og kan ikke tåle kraftig opvarming. Det laver giftige forbindelser herunder transfedt. Becel har gjort det endnu værre ved desuden at tilsætte Omega-3, som er endnu mere sart.

• De gode olier SMØR, kokosolie, oliven og avocado, svine og oksefedt. Omega-3 fiskeolie super vigtig, kapsler eller fede vilde fisk.

• ikke for meget kalk, det er inflammatorisk. Magnesium er anti-inflammatorisk og vigtig OGSÅ sammen med B1, fordi energi produktion kræver Magnesium. Magnesium også vigtig for knoglesundheden.

Lægers uvidenhed og anbefaling af kun kalk og D-vit giver osteoporose, derfor er osteoporose så udbredt, især i Danmark. Folk lytter for meget til læger. STOP!
Man kan ikke bygge beton huse kun med cement (som er brændt kalk), der skal være noget der holder det sammen, ellers bliver det skørt. Det samme med knogler, kalk er ikke nok.

For sunde knogler skal man Have:
• D-vit (100 mikrogram)
• kalk max 800 mg daglig, NB fast ost har 600 mg/ 100 g
• Magnesium ca. 5-600 mg
• K2 vitamin 90 - 180 mikrogram
Testosteron og østrogen/progesteron skal der også til for normal knoglesundhed. Progesteron er det der falder mest hos kvinder efter overgangsalder, men læger fylder kvinder med østrogen, de burde også have naturidentisk progesteron ellers får de osteoporose, hvilket de gør i stor stil.
For mænd er testosteron produktionen som regel nok også op i årene til at holde god knogle sundhed, men mænd i hormon terapi, med andet end testosteron, eller kastrerede, får også osteoporose.
K2 modvirker osteoporose, cancer og åreforkalkning. Vitaminet viser kalken hvor det skal være i knoglerne, mangler K2 lejrer kalken sig hvorsom helst: blodkarvægge og hjerteklapper mm

Tilskud: magnesium i kombination med kalk som denne: Cal-Mag Citrat 1:1 fra Solaray. Calcium og Magnesium i forholdet 1:1. 500 mg af hver ved indtagelse af 3 kapsel. Se Matas mm.

Supplerende læsning
• om anti-inflammatorisk kost:
min artikel om tarm, immunitet og anti-inflammatorisk kost
• Om Intermitterende faste - midlertidig faste. Best Intermittent Fasting Strategies & How to Fast
• Min artikel Om Kalk og Magnesium
• Min artikel Om Omega-6 og Omega-3
 

• C-vitamin. Super vigtig. Alle bør have mindst 2 gram dagligt, hvilket svarer til vores familie medlemmer, de store aber får i naturlig kost. 500 mg x 4 dagligt. Find den billige Budget C-vit i Føtex.

• D-vitamin. Super vigtig. Alle bør have 100 mikrogram. Stærkt undervurderet. Regulerer 3.000 forskellige gener. Se Matas de har en på 70 mikrogram. plus du får fra multi-vitamin nedenfor.

• Multi-vitamin. Omnimin fra biosym.dk. Se matas mm. Normal dosering er 2 tabl dagligt. Hvis man har tilstrækkelig højt serum ferritin (jern) dvs 100 eller mere og normal blodprocent, har man ikke brug for mere jern og bør tage Omni-X af samme mærke. Den er uden jern og uden K1 og K2, så man må tage 100 mikrogram K1 og 180 K2 mikrogram særskilt. Dette sidste gør jeg. NB K1 og K2 er to helt forskellige vitaminer.

• B-complex vitamin. Omni-B-Aktive. Samme mærke som ovenfor. Matas mm. B-vitaminer særlig vigtig til leversygdom.

• Intermitterende faste. Midlertidig faste. Man holder faste hver dag 16 timer, f.eks spiser kl. 12 og kl 18, herefter intet og ingen mellemmåltider. Dette kører jeg selv.

Dette er livsforlængende og det øger auto-phagi (selv spisning), det stimulere cellerne til at rydde op internt, spise affaldsprodukter. Derfor særligt at anbefale til sygdomme hvor der er ophobning af intra-cellulære produkter, som a1-at mangel sygdom og flere af de degenerative hjernesygdomme har også unormal ophobning af materiale: parkinson, alzeimers, ALS, Levy-body.

Se særskilt afsnit nedenfor om Auto-PhagiSærligt vedr leversygdom:
• Stor indtagelse af kulhydrat især den skadelige frugtsukker (fruktose), som udgør halvdelen af hvidt sukker (cola har ekstra meget af denne gift), giver fedtlever
• Alkohol er lige så skadelig som frugtsukker kalorie for kalorie. Øl smager godt og der er B-vitaminer i som er godt for leveren, men alkoholen er måske ikke så godt for leveren
• Omega-6 rige olier giver fedtlever, mens de gode olier, især kokos olie modvirker fedtlever

Mucolysin 600 mg: Særligt for leversygdom, auto-immune sygdomme, nedsat immunitet. Anti-inflammatorisk og immun boost. Men kan anbefale til alle sunde og raske og jeg tager det selv hver dag.

• Mucolysin hedder også NAC. N-acetyl-cystein. Det findes som mucolysin 600 mg bruse tabletter, slimløsnende hostemiddel på apotek i håndkøb. Jeg køber som pulver og fylder i kapsler, meget billigere:
NAC Pulver: http://trck.me/NAC/
Gelatine Kapsler til påfyldning i hånden: http://trck.me/Kapsler/

Man kan få NAC mange steder i udlandet, søg google NAC i England eller andet EU land, så er der ikke problemer med told.

NAC er en svovlholdig aminosyre og som sådan dermed vigtig, det er leverbeskyttende, det indgår i den vigtige anti-oxidant glutathion og forbedrer dermed immunsystemet. Den gør slim i lungerne mere flydende, så det er lettere at hoste op.

Specielt dette sidste og leverbeskyttende er godt til A1-AT mangel.Auto-Phagi (Selvspisning)

Normal cellefunktion hvor cellen rydder op internt og fordøjer ikke brugt materiale for at genbruge

Intermitterende faste, midlertidig faste, er livsforlængende. Man holder faste hver dag ca 16 timer, f.eks spiser kl. 12 og kl 18, herefter intet og ingen mellemmåltider.

Dette kører jeg selv og er super fint. Jeg kunne slet ikke forestille mig morgenmad. Jeg tager et glas vand med fibre (loppefrø eller hørfrø), for at rehydrere systemet samt diverse vitaminer. Derefter er kaffe fint, jeg har ikke behov for noget at spise og er ikke sulten. Kaffe stimulerer forresten også auto-phagi.

Hvis man vil dette, starter man langsomt med flere og flere timers faste hvert døgn. Det skal helst kombineres med relativ lav indtagelse af kulhydrater. Vi har altså ikke brug for alle de kulhydrater. Og Leverens og musklernes glucogen lagrer (der er ca. 2000 kal totalt) skal ikke være helt udfyldt, ellers stimulerer man ikke auto-phagi.

Cellerne i kroppen og især i leveren skal mærke, nu kommer der altså ikke mere mad foreløbig og du har bare at spare på tingene og bruge det I har.

Det stimulerer cellers auto-phagi (selv spisning). Når man holder pause med spisning og ikke fylder på hele tiden, og cellerne ikke hele tiden bliver oversvømmet og overfodret med blodsukker og aminosyrer, får cellerne fred og tid til at rydde op internt, og spise affaldsprodukter for at genbruge dem til nye produkter.

Nobel prisen i 2016 gik til Yoshinori Ohsumi for forskning vedr auto-phagi. Se video nedenfor.

I rotteforsøg med restriktiv kalorie indtagelse, kan man få 50% længere livslængde.

Intermitterende faste er særligt at anbefale til sygdomme hvor der er ophobning af intra-cellulære produkter, som ved A1-AT mangel sygdom og flere af de degenerative hjernesygdomme, som også har unormal ophobning af materiale, plack: parkinsons, alzeimers, ALS, Levy-body.

Intermitterende faste er een måde at stimulere levercellernes eliminering af ophobet materiale. Der er flere måder.

Ting der stimulerer Auto-phagi
• Intermitterende faste
• Træning, motion
• Kaffe, grøn te, gurkemeje, ingefær,


I Denne artikel: Gene transfer of master autophagy regulator TFEB results in clearance of toxic protein and correction of hepatic disease in alpha-1-anti-trypsin deficiency. I en muse model, som udtrykker det humane mutant protein, øger de aflæsning af det gen som styrer lever cellens auto-phagi og finder at ophobet A1-AT mutant protein elimineres fra cellen og forhindrer ny protein ophobning. "Enhancement of liver autophagy increases degradation of mutant, hepato toxic alpha-1-anti-trypsin (ATZ)"


• Artikel: Autophagy på Wiki
• Artikel: Best Intermittent Fasting Strategies & How to Fast. Dr. Jockers
• Artikel: Can the science of autophagy boost your health?
• Artikel: Autophagy in non-alcoholic fatty liver disease and alcoholic liver disease. "Autophagy is an evolutionarily conserved intracellular degradative function that is important for liver homeostasis"
• Artikel: Fasting and Autophagy: A Powerful 1-2 Punch
• Artikel: In one study, researchers concluded that autophagy “is crucial for NRF2 activation and elimination of mitochondrial dysfunction and oxidative stress
• Artikel:


Video: Autophagy Fasting: The Mystery Explained by Dr. Boz

Nobel prisen i 2016 gik til Yoshinori Ohsumi for forskning vedr auto-phagi.Autophagy & Intermittent Fasting: Activate Garbage Recycling and Cellular Remodeling. Dr. Eric Berg, DC kiropraktorMere om NAC - Mucolysin - N-acetyl-Cystein

Man skal have 600 mg daglig, det tager jeg selv altid gennem flere år. Det fås i håndkøb på apotek (Matas og helsekost har kun 200 mg)

Håndkøb på apotek
• Mucolysin 600 mg. N-acetyl-cystein. 10-20-50 stk. brusetabletter
• Granon 600 mg. N-acetyl-cystein. 10-20 stk. brusetabletter

Du kan se mucolysin her på online apotek

Indholdstoffet er N-acetyl-cystein og hedder også NAC. Som tidligere nævnt har jeg de sidste år købt som pulver og fylder på kapsler, meget billigere her fra udlandet på bulkpowders:

NAC Pulver: http://trck.me/NAC/
Gelatine Kapsler til påfyldning: http://trck.me/Kapsler/

Man kan få en semi-automatisk kapsel påfylder (kapsel størrelse 00 er de største), men man kan nemt fylde i hånden uden problemer. Det tager lidt længere tid, men det betyder ikke noget.
Note: det NAC er surt, så det er ikke til at tage som pulver uden kapsel.

Med en nøjagtig køkkenvægt, vej 10-20 kapsler så du ved hvor meget der er i hver kapsel, når de er fyldt.

Der er flere interessante aspekter ved NAC

Om NAC på wiki

Der står:
• "For paracetamol overdose, it works by increasing the level of glutathione, an antioxidant that can neutralise the toxic breakdown products of paracetamol"
• "it acts as a mucolytic by decreasing the thickness of mucus"
• "administration of acetylcysteine replenishes glutathione stores"

1) NAC er et mucolytikum, det opløser slim (mucus). Og har som sådan være brugt i mange år og altså solgt som slimløsnende hostemiddel. Det virker og det virker også hvis man har en "tudse" i halsen. Virkningen er ved at bryde svovlbindinger (disulfid binding) i slimen, så det går fra sejt til mere flydende og bedre kan hostes op. Og det virker, jeg har  tager det hver dag gennem et par år.
Om mucus på wiki

Hvis man drikker vand vil det hydrere cellerne overalt i kroppen (også lever) og vil også gøre slimen mere flydende og celler mere levende.

2) NAC er en naturlig svovlholdig aminosyre, Cystein, med en acetylgruppe på (som er en eddikesyre). Kemisk set et salt af eddikesyre. Svovlholdige aminosyrer er generelt fattige i kosten og alene af den grund er den god. Vi skal bruge svovlholdige aminosyrer. Levnedsmidler med svovlholdige aminosyrer: alle kål arter, løg, hvidløg og æg. Det er derfor de lugter.


3) NAC booster immunsystemet. Den indgår som den naturlige aminosyre cystein, i den meget vigtige naturlige anti-oxidant glutathion, som er vores hoved anti-oxidant, som er et molekyle bestående af kun 3 aminosyrer, hvoraf cystein er den mest sparsomme og derfor også en begrænsende faktor.

Derfor kan man regne NAC som anti-oxidant og boost af glutathion. Anti-oxidanter er vigtige til at håndtere oxidativt stress og neutralisere frie radikaler, for at begrænse skader efter inflammation og fremmede stoffer og det er det der sker i lever, lunge og fedtvæv ved A1-AT mangel.


4) Virkningen som mucolytikum er at bryde svovlbindinger (disulfid binding) i slim molekylet.

Her kommer så det interessante:
A1-AT variant molekylet har fået instruktion fra Serpina genet om, at der skal indsættes en glutamin aminosyre i stedet for normalt Lysin aminosyre, på plads 342 (Glu342Lys variant). Den må bare følge den instruks den har fået fra DNA'et, men det gør at molekylet har en forkert rumlig struktur.

Hvilket muliggør at 2 molekyler mutant A1-AT glucoprotein binder sig til hinanden ved cystein aminosyren ved plads Cys232 og laver en disulfid dobbelt binding.

Herefter kan levercellen ikke finde ud af at få dette kompleks ud af cellen.

.... men hallo, NAC's funktion er netop at bryde disulfid dobbelt bindinger!

Måske kan NAC hjælpe med at mindske ophobning af A1-AT i levercellen, ved at bryde bindingen, så proteinet kan transporteres ud af cellen ad den normale sekretoriske vej, i stedet for at forblive i cellen som ophobning.

Men vent der er mere:

Det A1-AT der slipper ud af levercellen, har også tendens til at lave samme disulfid dobbeltbinding, hvilket inaktiverer dets funktion i lungen, så det ikke kan inaktivere elastase.

Endvidere vil dette kompleks opfattes som noget fremmed og tiltrække neutrofile granulocytter for at inaktivere det og dermed forværre inflammationen.

jfr. bogen Protein Misfolding Diseases: Current and Emerging Principles and Therapies.  Download bogen som pdf her.

kapitel 18: Alpha-1 Antitrypsin Deficiency (side 435 i pdf'en) side 439 "The inhibitory activity of Z a 1 -antitrypsin can be further reduced as the Z mutation favors the spontaneous formation of a 1 -antitrypsin loop-sheet polymers within the lung"

bogens ref 48 artikel: Lung polymers in Z a 1 -antitrypsin related emphysema

jfr ovenstående bog, kan NAC måske også have en virkning uden for levercellen ved at bryde unormal disulfid binding i mutant A1-AT glucoprotein i lungevævet.


Jeg har søgt om der er lavet noget med NAC og A1-AT og brydning af denne dobbelt sulfid binding, men finder ikke noget, så indtil videre er det på det teoretiske plan,... men interessant og værd at afprøve

... og læger man behøver ikke en stor undersøgelse med dobbelt blind placebo for at prøve en simpel ide, som er billig og som helt sikkert har gavnlige effekter uanset om det gavner ved at få A1-AT ud af levercellen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


• Artikel: N-Acetylcysteine as an antioxidant and disulphide breaking agent: the reasons why
"The mucolytic action of NAC is due to its ability to break the disulphide bridges of the high-molecular-weight glycoproteins in the mucus, resulting in reduced viscosity. NAC for the treatment of acetaminophen (panodil) poisoning. NAC acts by replenishing hepatic GSH (Glutathion)"

• Artikel: Aberrant disulphide bonding contributes to the ER retention of alpha1-antitrypsin deficiency variants

jfr denne artikel. De laver laboratorie forsøg med levende muse lever celler (Hepa 1.6 celle linie) og humant A1-AT protein med 5 forskellige protein varianter. (ER = Endoplasmatisk Reticulum hvor protein syntese foregår)

Mutant protein (Arg39Cys). Denne variant er ikke almindelig
A1AT mutant form (Arg39Cys) en variation hvor Serpina genet koder for indsættelse af en cystein aminosyre i stedet for arginin. Dette protein, viser stor tendens intra cellulært i levercellen, til at danne disulfid bindinger og ophobning.

Mutant protein (Glu342Lys) (som angiveligt 95% har)
Både det normale A1-AT glucoprotein og variant proteinet, har kun en cystein aminosyre i molekylet på plads (Cys232).

I forsøg udskifter de kemisk denne cystein aminosyre med aminosyren serin i variant proteinet og finder mindre ophobning af variant protein, hvilket indikerer at disulfid binding kan være involveret i ophobning af denne den mest alm. variant protein.

Og dermed kunne NAC være med til at bryde denne disulfid binding og bidrage til at få mutant proteinet ud af lever cellen.

Det er kun teori og hypotetiske betragtninger, men meget interessant. 

Hvis NAC kan øge sekretionen og eliminationen af mutant protein fra levercelle, vil det være en ekstra bonus oven i NAC's dokumenterede gavnlige virkning som:

• Slimløsnende middel ved lungeproblemer
• anti-oxidant booster til øgning af kroppens glutathion og dermed bekæmpelse af oxidativt stress og inflammation på kroppen som ER tilstede ved A1-AT mangel.


Om genet SERPINA1, der koder for Alfa1 - Anti trypsin

Jeg fik lavet gen test hos 23-and-me for et par år siden og tjekkede om de tjekker Serpina genet, de tjekker ikke alle vores 19.000 gener. Men dette er med.

Først genet i SNPedia, som er: a wiki investigating human genetics. Info about the effects of variations in DNA

SERPINA1 genet på snpedia
The SERPINA1 gene encodes the alpha-1 antitrypsin (AAT) protein, also known as protease inhibitor

De 3 mest alm. varianter nedenfor, er med i mine rådata fra min gentest. Mine rådata er et tekst dokument med omkring 600.000 linier, hvor hver linie er en genvariant de har testet.

These SERPINA1 variants:
• PiM (ala213; aka M1A): rs6647
• PiS (Glu264Val): rs17580
• PiZ (Glu342Lys): rs28929474

Om genvarianten rs28929474, som er den mest almindelige
• rs28929474 på Livewello
• PiZ (Glu342Lys): rs28929474 (G;G) normal
• SERPINA1 i GeneCards

23andme gentest
Jeg har fået gen test hos 23 and me (står for 23 kromosom par = 46 kromosomer ). Det er en spytprøve man sender ind. Jeg er ikke bærer af nogle af disse A1-AT, men her er en rapport som eksempel fra 23andme vedr A1-AT, som pdf
23andme example report - alpha 1-antitrypsin deficiency

23andme.com har 2 tests, den billige giver ikke rapport for a1-at, men man får rådata og kan tjekke ovenstående varianter. f.eks rs28929474 fremtræder i mine rådata som

rs28929474   14   94844947   CC
hvor rs28929474 er varianten, 14 er kromosomet og CC er DNA baser i de to alleler i positionen for denne variant.

For det dyreste test kan man se oversigt over hvad der testes for her på 23andme.com

23-and-me undersøger for den dyre prøve:

Alpha-1 Antitrypsin Deficiency Genetic risk for lung and liver disease. 2 variants in the SERPINA1 gene; relevant for European descent


Note: 23andme.com test
Når du køber en test, får du tilsendt et kit. du skal spytte et par gange i en plast beholder, herefter sender du det retur til laboratoriet som er i Holland. Retur porto er betalt, så du skal bare lægge den i postkassen på posthuset. Det tager omkring 6 uger at få resultatet.

​Bogen: Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition. af Derrick Lonsdale, Chandler Marrs

Download bogen som PDF

Om bogen:
Omhandler thiamin-mangel sygdom, dysautonomi og underernæring ved højt kalorieindtag. Bogen  undersøger hvordan thiamin mangel, påvirker funktionerne i hjernestammen og det autonome nervesystem ved hjælp af metabolske ændringer på mitokondrie niveau.

Thiamin mangel afsporer mitokondrie oxidativ metabolisme og giver anledning til den klassiske sygdom beriberi, som i sine tidlige stadier kan betragtes som prototypen for en række forstyrrelser, som vi nu anerkender som dysautonomi.

Denne bog repræsenterer et livs arbejde for hovedforfatteren, Dr. Derrick Lonsdale (MD), og et samarbejde med hans medforfatter Dr. Chandler Marrs (phd), som administrerer websiden: hormonesmatter.com  (se video nedenfor med Chandler Marrs)

​Video: Dr. Chandler Marrs on Vitamin B1 (Thiamine) - Mitochondria's Gateway to Energy. Det er en længere mere dybdegående video, af en af forfatterne til bogen ovenfor.

Luft forurening

Har du en diesel bil kørende i tomgang i din stue?

​Kan du lide tændte stearin lys? er Stearin lys sundt?

​Tændte stearinlys udsender milliarder af bittesmå nano partikler, kulpartikler, sod, til den luft du indånder. Prøv at holde noget over flammen kort tid, det bliver sort af alle kulpartiklerne, de samme kulpartikler du indånder fra luften i din egen stue.

Det svarer til at du har en diesel motor kørende i stuen. Stearin lyset udsender også NO2, nitrogen dioxid, lige som en diesel bil.

Sod nanopartikler, kulpartikler fra et stearin lys

​Sodpartikler og NO2 er nogle af de mest skadelige ting i luft forurening, det irriterer luftvejene, kan fremkalde astma og kræft.

Stearin lys er den største forurenende faktor i hjemmet, men pas også på stegeos. Tror du stearin lys er sundt? Se denne artikel.
• Artikel: Homes filled with soot nanoparticles candles

 

​TAGS
#x

Hyppigt søgte vendinger
x

Referencer - A1-AT

​Se længere oppe i tekstenReferencer :
• Artikel:

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk