Nervus Vagus Stimulering af Det Para-Sympatiske Autonome NerveSystem

Fysisk, psykisk stress og stress på kroppen som ved sygdom, øger det sympatiske nervesystem og det para-sympatiske nervesystem bliver undertrykt. Denne artikel handler om hvordan vi kan stimulere vores afslapnings nervesystem: det para-sympatiske system, især Nervus Vagus stimulering

Ubalance i det Autonome Nervesystem - dysautonomi
Det autonome nervesystem er vores automatiske nervesystem, som kører ubevidst i baggrunden og som vi ikke selv kan styre. I stedet styrer det alle aspekter af dit liv og er involveret ved enhver sygdom og ubalance i det autonome nervesystem, dysautonomi, kan være selve årsagen til din sygdom.

Det autonome nervesystem er to-delt og de to dele ballancerer hinanden som på en vippe. Går det ene system ned, går det andet automatisk op. Traditionel Kinesisk medicin kalder det Yin- og Yang, hvor Yin er det rolige bløde, mens Yang er det hurtige aggressive.

1. Para-Sympatiske Nervesystem: "Rest and Digest" er systemet til hvile, afslapning, fordøjelse og restitution. Para-sympaticus på Wikipedia.

2. Sympatiske Nervesystem: "Fight or Flight" systemet gør dig i stand til at kæmpe eller flygte. Du er ved at blive angrebet af en ulv, hvad skal du gøre? Puls, blodtryk, åndedrag, blodsukker stiger, adrenalinen pumper, pupillen bliver større, musklers blodgennemstrømning bliver større, blodforsyning til fordøjelse og hud (bleg) nedsættes. Du bliver tør i munden og fordøjelsen stopper. Blæren afslappes, du tisser i bukserne af skræk. Om sympaticus på Wikipedia.

fotocredit: coolstim.com


Ved fysisk, psykisk stress og stress på kroppen som ved sygdom, øges det sympatiske nervesystem og det para-sympatiske nervesystem bliver undertrykt. Mange er i denne kategori med mere eller mindre nedtrykt para-sympatisk nervesystem.

Denne artikel handler om hvordan vi kan stimulere vores afslapnings nervesystem: det para-sympatiske system, især Nervus Vagus.

Det Para-sympatiske NerveSystem og Nervus Vagus

​Det para-sympatiske nervesystem består langt overvejende af Nervus Vagus (Kranie del) og en lille del som udspringer i bækkenet (sakrale del) samt nerver til øjets bevægelse, ansigts mimik og svælg/tunge.

Nervus vagus er 10. hjernenerve og den udspringer i hjernebasis i den forlængede rygmarv, en i hver siden, træder ud i gennem kranie bunden og løber langs halshvirvlerne, gennem brystindgangen, gennem brysthulen og ned til bughulens indre organer, helt ned til tyktarmen. Den modtager og sender signaler til organerne.

Det er kroppens længste nerve, ca. 60 cm og består af ca. 35.000 enkelte nerveceller med deres cellekrop i hjernebasis og selve nerven er cellernes lange udløbere som har ganglier tæt på de enkelte indre organer, hvor de synapser med nye korte nerveceller, som synapser på selve organet.

Ca 30.000 er sensoriske nerver (afferente), som sender information fra indre organer til hjernen, mens 5.000 er motoriske (efferente) som sender signal fra hjernen til organerne. Så der er en tovejs kommunikation, mellem hjernen og indre organer.

Det para-sympatiske nervesystem omfatter også: Nervus oculomotorius 3. hjernenerve (øjets bevægelser), Facial nerve 7. hjernenerve (ansigts mimik), Glossopharyngeal nerve 9. hjernenerve (svælg og tunge), samt rygmarvs nerver i bækkenet (sakral nerver) som innerverer kønsorganer, blære og rectum.


Tegning nedenfor
Se hvordan det para-sympatiske og det sympatiske nervesystem innerverer de indre organer. Det sympatiske nervesystem udspringer langs rygmarven hele vejen ned og har ganglier tæt på rygmarven og lange udløbere til indre organer, mens det para-sympatiske kun udspringer fra hjernebasis og fra sakral delen (cranio - sakrale system) og har ganglier tæt på de indre organer. Et ganglie er en samlestation hvor 2 nerver mødes og er en lille knude på nerven.

Først nu giver det mening for mig når nogen snakker om kranio-sacral terapi. Det er jo simpelthen det parasympatiske nervesystem der stimuleres.

​Nervus vagus træder ud gennem kranie bunden gennem højre og venstre foramen jugulare ved siden af foramen magnum. Og løber derefter langs hals arterien (a. carotis) og venen. Arterien er blodforsyning til hjernen og er pulsen du kan mærke øverst på siden af halsen og her løber nerven også.

Som ved de andre nerver, der udtræder fra kraniet og langs rygmarven, er den hårde hjernehinde fæstet til nerven ved udspring. Det betyder at forstyrrelse eller træk i hjernehinden, kan forstyrre nerven. Vagus innerverer desuden dele af hjernehinderne.

Uheld og skader til hovedet, halsen og leddet mellem 1.halshvirvel og kraniet, kan forstyrre nerven og dens signal til og fra hjernen. Det kan være piskesmæld, sports skader eller skader fra fald.

Kroniske Muskel spændinger omkring nerven kan også klemme den eller dens blodforsyning og dermed forstyrre nervesignalet. Nerven har sin egen arterie og vene som blodforsyning, de er meget små og klemmes let sammen. Arterien nedenfor på tegningen er ikke disse, det er carotid arterien til hjernen, hvor du mærker pulsen.


Tegning nedenfor:
Nervus vagus træder ud gennem hjernebasis og løber udvendigt på halshvirvlerne og omgivet af halsens muskulatur. Nerven har udløbere til dele af svælget og stemmebånd og en lille udløber til ørets centrale hudområde, som markeret grønt. Dele af hjernehinder innerveres sensorisk af vagus.
   

​Stimulering af Nervus vagus - det para-sympatiske system
Er du stresset, eller har du problemer med halshvirvler, så para-sympaticus er hæmmet og stress systemet blevet dominerende, kan du stimulere det para-sympatiske system, "Rest and digest" systemet sådan:

Sang, brum dybt som når du siger ommm. gurglen hals, åndedræts øvelse nogle minutter med dyb indånding 5 sekunder - udånding 5 sekunder. Koldt vand i ansigtet, massage, akkupunktur og akkupressur, afslapnings musik, let motion, gå en tur, tag ud i naturen, sol, meditation, yoga, et godt afslappet måltid med et glas og social aktivitet.

Sørg for god tarmfunktion og fordøjelse, med fiberrig kost og pro-biotika som er mælkesyre bakterier. Nervus vagus er i kontakt med din tarm, dens tarmflora og bakteriernes signalstoffer og signalstoffer (hormoner) fra tarmen. Faste f.eks intermitterende faste hvor man faster 16 timer i døgnet uden spise eller mellemmåltider fremmer para-sympatiske system.

Et kram, berøring, sex og amning øger oxytocin som er vores kærligheds, yngelpleje og samhørigheds hormon, øger velvære og fremmer det para-sympatiske system.

Sørg for at Sove godt. SLUK MOBILEN OM NATTEN og undgå mobil tæt på sovning, det blå lys fra skærmen holder dig vågen. Naturligt kræver vi om aftenen afdæmpet lys i det røde område, som svarer til solnedgangens lys. 

Sang og gurglen hals stimulerer det parasympatiske system, fordi det har grene til svælget via vagus og hjerne nerve 9 (Glossopharyngeus nerve).

Dufte stimulerer parasympaticus. F.eks Essentielle olier, udtræk af planter, som Lavendel olie (aroma terapi). Find disse olier i Matas og helsekost. Koster omkring 40 kr. for 10 ml. koncentreret duft.

Ansigtet forsynes af grene af det parasympatiske nervesystem, dvs massage af ansigtet, smil og latter, vil stimulere det afslappende parasympatiske nervesystem.

Stimulering af nervus vagus, vil forbedre humør og dæmpe evt depression og angst.

Det para-sympatiske nervesystem kan også stimuleres med kosttilskud eller ved elektrisk stimulering: Se længere nede.

Video: How to Trigger the Vagus Nerve. Dr. Eric Berg DC kiropraktor

​Dr. Berg's STRESS Webinar, som han nævner i videoen. Youtube Video: Get Rid of Stress & Sleep Like a Baby!

Video: Anna Bogdavonas øvelser for vagusnerven

​Hendes blog: annabogdanova.dk/blog

Hvad innerveres af Nervus Vagus og hvad betyder det for din sundhed


Nervus vagus er i kontakt med samtlige dine indre organer undtaget binyrer som kun innerveres af det sympatiske. Det autonome nervesystem er en tovejs kommunikation til og fra hjernen med både sensoriske og motoriske signaler fra og til: Lunger, hjerte, lever, mavesæk, tyndtarm og tyktarm, nyrer.
Nederste del af tyktarm, rektum, blære og kønsorganer, innerveres af den sakrale del af det para-sympatiske.

Det para-sympatiske og det sympatiske nervesystem innerverer de samme organer, men modsat rettet.

Nervus vagus styrer og kontrollerer din fordøjelse, i samarbejde med din hjerne, tarmvæggen, tarmflora og signaler til og fra tarmen. Tarmvæggen producerer 80% af kroppens serotonin vores feel good hormone og 50% af kroppens dopamin, vores belønnings hormon.

Din nervus vagus skal styre at dine lukkemuskler i fordøjelses systemet fungere optimalt: lukkemusklen til mavesæk, lukkemusklen fra mavesæk til tyndtarm og lukke musklen fra tyndtarm til tyktarm (ileo-caecal klap nederst i højre side). Er den sidste lukket, kan tyndtarmen ikke tømmes til tyktarmen og du bliver oppustet og får overvækst af bakterier i tyndtarmen. Forstoppelse kan give lignende symptomer. 

Har du for lidt mavesyre lukker den første ikke ordentligt, altså lukkemusklen fra spiserør til mavesæk og du får syreopstød. Derfor skal du sørge for at have en fungerende nervus vagus og god mavesyre. Mavesyre medicin udskrives i 95% tilfælde fejlagtige. Syre opstød skyldes for lidt mavesyre og ikke for meget. Syrehæmmer er kun indiceret ved mavesår og mave-cancer.

Tarmflora er med i kommunikationen, idet de gode bakterier producerer stoffer som påvirker tarmvæggen positivt, via stoffer som små korte fedtsyrer som mælkesyre, smørsyre, propionsyre, eddikesyre.


Noget af det bedste du kan gøre for din sundhed og velbefindende, er at sørge for en god tarmfunktion og tarmflora. Undgå sukker, slik, sukkervand (juice), tørret frugt, kage og meget letfordøjeligt kulhydrat, spis i stedet fiberrigt med mange grøntsager og moderat og grove kulhydrater.

Meget sukker og hurtige kulhydrater giver ubalance i tarmflora, vækst af dårlige bakterier og evt gærvækst og din tarm kommer ikke i orden og dermed heller ikke dit para-sympatiske nervesystem.

Alle bør også spise en anti-inflammatorisk kost, som omfatter: lav til moderat kulhydrat, minus sukker, rigeligt grøntsager og undgå de dårlige omega-6 rige olier, som alle fejlagtigt anbefaler og som du ser TV-kokkene bruger hver dag. Brug kun de gode fedtstoffer, som er: smør, kokos, svine/oksefedt, oliven og avocado olie. Se min artikel om tarmen.


Eksempler på det sympatiske systems dominans
er du stresset, hæmmer det sympatiske system fordøjelsen og den går i stå med forstoppelse og med nedsat produktion af fordøjelses safter, så fordøjelsen også bliver dårligere. Du mærker det også ved at, hvis du er stresset og nervøs bliver du tør i munden, for spytsekretion er en del af fordøjelsen.
 
Omvendt hvis du kan stimulere det para-sympatiske system, kan du få gang i fordøjelsen igen.
 
Eksempel: Er du bange og nervøs stiger pulsen og åndedrættet. Omvendt kan du ved at tage nogle dybe ind og udåndinger fortælle kroppen, at der ikke er grund til at være nervøs og din puls falder igen.

 

Immunsystemet og det para-sympatiske system
Nervus vagus er i kontakt med immunsystemet i kroppen. Immun cellerne, de hvide blodlegemer, har receptorer som påvirkes af det para-sympatiske system. Stimulering af nervus vagus hæmmer inflammation, allergi og auto-immune reaktioner som f.eks reumatoid arthritis (leddegigt), IBS inflammatorisk bowel syndrom (tyktarms betænd.) og Crohns sygdom, som er en auto-immun tyndtarms betændelse.

Omvendt er du stresset og det sympatiske system er dominerende, vil det fremme inflammation og auto-immune sygdomme.

Undertrykkelse af det para-sympatiske system giver dominans af det sympatiske nervesystem, som fremmer sekretion af adrenalin og cortisol fra binyrerne, vores to stresshormoner, som er en god ting i fare situationer, men langvarig stress vil påvirke os negativt med øget sygdom herunder cancer, for kroppens modstands kraft overfor sygdom nedsættes.

Normal Vagus tone er nøglen til din sundhed
Normal Vagus tone er nøglen til opretholdelse af din sundhed og kontrol af inflammation, immunsystemet, fordøjelsen, blodtryk, depression, auto-immune sygdomme. Ved at stimulere dit para-sympatiske nervesystem øger du vagus tone, du slapper af og modvirker stress og forbedrer mange kropsfunktioner og forbedrer humør og alm. velbefindende.

Omvendt er lav vagal tone forbundet med hjerte-kar-sygdomme, depression, diabetes, kronisk træthedssyndrom, kognitiv svækkelse og højere forekomst af inflammatoriske tilstande, herunder alle autoimmune sygdomme, som f.eks: reumatoid arthritis, inflammatorisk tarmsygdom, endometriose, autoimmun lavt stofskifte (hashimotos), lupus og mere).

​Artikler
• Artikel: One nerve connects your vital organs, sensing and shaping your health. If we learn to control it, the future of medicine will be electric
• Artikel som pdf: Vagus nerve stimulation inhibits cytokine production and attenuates disease severity in rheumatoid arthritis
• Artikel som pdf: Vagus nerve stimulation: a new promising therapeutic tool in inflammatory bowel disease
• BBC radio interview: Can stimulating the vagus nerve improve health? Gaia Vince explores this new
• Artikel: Vagus nerven – sådan stimulerer du vagus nerven
• Artikel: Kend din vagus nerve
• Foredrag slides som pdf: bcst work supports the ANS/Vagus Nerve
• Artikel:

Dysautonomi - Dysfunktion af det autonome nervesystem

​fra internationale organisation for dysautonimi: DysAutonomiaInternational.org .

Dysautonomi er en rodekasse med alle former for forstyrrelse i det autonome nervesystem, ofte underfunktion af det para-sympatiske nervesystem. Det autonome nervesystem indvirker på alle kroppens funktioner, hvorfor alle tænkeligt mulige symptomer kan ses fra alle organer.
Om dysautonomi på Wikipedia.

Nogle tilstande og symptom komplekser, har en diagnose, andre er uspecifikke hvor man ikke kan sætte en diagnose på.

Mange tilstande er en følge af visse begivenheder, uheld, infektion, fysisk, psykisk traume, eller lægepåført som vaccination, eller operation.


Andre kan være arveligt som en mitokondrie DNA mutation. Mitokondrier har sit eget DNA material og deler sig selvstændigt. Oprindeligt i tidernes morgen var det bakterie lignende organismer der invaderede celler og nu lever vi symbiotisk med dem, hvor vi yder husly til dem og de sørger for forbrænding af din mad og de leverer 90% af al din energi. De har 37 gener som koder for enzymer og andre proteiner involveret i din energi produktion.

Der er en række kendte sygdomme, mitokondrie sygdomme, som skyldes mitokondrie DNA gen mutation, nogle ret alvorlige og de ytrer sig alle ved fejl i energi produktionen og dysfunktion af det autonome nervesystem. Man må antage at der er en del mitokondrie genmutationer, som er mindre alvorlige og uden diagnose, men som kan give dysautonomi.

• Artikel: What is Mitochondrial Disease? fra UMDF: United Mitochondrial Disease Foundation.
• Artikel: Too Hot, Too Cold, Too High, Too Low - Blame it on Dysautonomia! fra mitoaction.org
• Min artikel: om B1 vitamin og mitokondriernes energiproduktion.

Der er det særlige ved mitokondrier og deres DNA, at de kun nedarves fra din mor, der er en lige linie gennem din families mødre, tusinder af år tilbage, så det kendte nedarvnings mønster gælder ikke her.

Mitokondrie skader kan også ske spontant i et foster, og hvis det overlever og er en pige kan en mitokondrie DNA mutation nedarves til følgende generationer. 
Der er også det specielle ved mitokondrier at ægget, som fører mitokondrierne videre, har måske 500 mitokondrier, og kan indeholde både normalt og muteret mitokondrie DNA.


​Dysautonomia dysfunktion af autonome nervesystem - mitokondrie dysfunktion
​Mitokondrierne og deres enzym systemer er meget følsomme for påvirkninger og kan let skades. Dysautonomia er en dysfunktion af det autonome nervesystem med årsag i mitokondrie dysfunktion, derfor kan du afhjælpe tilstanden ved at støtte mitokondriernes energiproduktion og støtte det para-sympatiske nervesystem.

Kendte dysautonomier er: kronisk trætheds Syndrom (CFS), ME (myalgisk encephalomyelit) og POTS, som alle 3 kendes fra vaccine skadede unge kvinder (HPV-vaccine skader). De samme skader kan ses efter diverse virus infektioner og efter miljøgife som tungmetaller f.eks kviksølv eller kraftig psykisk påvirkning PTST (post traumatisk stress syndrom).

Fibromyalgi er en dysautonomi, som følge af skader eller påvirkning af halsregionen hvor nervus vagus og den forlængede rygmarv (hvor vagus udspringer) er.

Mange sygdomme, hvis ikke alle, har elementer af forstyrrelse af det autonome nervesystem: Parkinson's, auto-immune sygdomme. 

Video: What is Dysautonomia? - fra dysautonomia information network: Dinet.org

Video: Dysautonomia tilstanden POTS - Living with Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome: fra dysautonomia information network: Dinet.org interessant, men drugs drugs drug... hvad med en lille bitte tiny bitte lille vitamin!!!!!! - tag aldrig serotonin reuptake inhibitors, der er forfærdelige bivirkninger og flere ved udtrapning. Alm kosttilskud som 5HTP som er forløber, er lige så effektiv - og Magnesium, B1, B2, B3. Vand og salt for at forøge blodvolumen, Aswhaganda & Gensing, adaptogen urter.

Video: Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS). Dr John Bergmann, kiropraktor

​• Internationale Organisation for Dysautonimi: DysAutonomiaInternational.org
• Dysautonomia information network: Dinet.org
• artikel: The Postural Tachycardia Syndrome (POTS): Pathophysiology, Diagnosis & Management
 

Afslapning

​Du kan afslappe kroppen og dæmpe det sympatiske system og måske midlertidigt slippe for smerter med denne "Still Point Inducer" (den røde sag). Du kan også nemt lave en selv med 2 tennisbolde i en sok, eller tape dem sammen med elefant tape.

Still Point Inducer er et begreb inden for Kranio Sacral terapi, hvor det kranio sakrale system nul-stilles. Kranio sacral terapi er stimulering af det para-sympatiske nervesystem.


Tennisboldene anbringes nederst på kraniet, ikke på halsen. Du ligger på dem 10-20 minutter.

Du kan på et andet tidspunkt massere musklerne på halsen med tennis boldene, men lige nu ligger du bare på dem med kraniet.

Det trykker på triggerpoints i nakken og afslapper kroppen. Nogle bliver så afslappede at de falder i søvn.
Reference: The Still Point

Video: Still Point Inducer Demo


Nakkepude 10 minutter
Prøv en rund nakkepude 10 minutter, eller bare et sammenrullet håndklæde midt på nakken. Bliver du afslappet i kroppen og reduceres smerterne?

Hvis atlas er forkert stillet og trækker i hjernehinderne og derudover nakken er unormalt foroverbøjet, bliver rygmarven strakt 10% eller mere og dermed bliver hjernehinder også strakt.
Halsen skal have en naturlig svag bagover bøjning, derfor bør belastningen af hjernehinder aftage, hvis du anbringer nakken i den naturlige bagover bøjede stilling.

Hvordan ved du at Nervus vagus og det para-sympatiske nervesystem er lavt og det sympatiske dominerer?

Måling af Heart Rate Variability - Puls Variation

​Hvordan kan du måle om dit sympatiske system er dominerende? Du ved når du føler dig stresset, men hvordan kan du objektivt måle din vagus tone? Hvis dine pupiller generelt er store, er det tegn på stress, men den bedste måde er at måle din puls's evne til at falde ned.

Det para-sympatiske system dæmper pulsen efter den har været oppe og kroppens evne til at dæmpe pulsen, er den bedste målestok. 
Det hedder "heart rate variability" RRV

Heart Rate Variability, er et udtryk for variation i pulsen, hvor meget varierer tiden mellem to hjerteslag.
Det para-sympatiske og det sympatiske nervesystem styrer hjertet. Når du trækker vejret ind, stiger pulsen og når du ånder ud falder pulsen. Ved udåndingen dæmper det para-sympatiske system pulsen.

Hvis du måler variationen mellem pulsslag, får du et udtryk for din vagus tone. Jo mere variation, jo bedre og jo mere vagus tone har du.

Du kan få en app til din mobil, og en tilhørende sensor der måler pulsen og du kan med åndedræts øvelser, dyb ind og udånding, træne at få pulsen ned og dermed øge din vagus tone.

Foto nedenfor viser en sådan app. Der er en sensor du sætter på øret som registrerer pulsen og app'en på mobilen registrerer målingen med kurver osv som måler hvor god du er til at sænke pulsen. Den hedder heartmath og koster ca. 1400 kr. så lidt dyrt at måle. Sælges i DK af heartteam.dk.

Men du behøver ingen app, du kan bare træne 5 min et par gange dagligt med dybe vejrtræknings øvelser.

• Artikel: som pdf: Det tager kun 8 minutter, men varer resten af dagen
• Heartmath webside: heartmath.com
• Youtube video: Heartmath Inner Balance App Overview
• Artikel: What Is Heart Rate Variability (HRV) & Why Does It Matter?
 

Neurotransmitter stoffer i det autonome Nervesystem

​Det er vigtigt at vide hvilke signalstoffer, neurotransmitter stoffer, nerverne i det autonome nervesystem bruger til kommunikation fra nerve til nerve og fra nerve til indre organ. Når du ved det kan du stimulere det para-sympatiske system med passende naturmedicin.

Hele det para-sympatiske nervesystem (hvor nervus vagus udgør en stor del) er "cholinerg", hvilket betyder at acetylcholin er neurotransmitter. En stor del af hjernen bruger acetylcholin og nerver til muskler aktivering, bruger acetylcholin.

Den sympatiske del af det autonome nervesystem, bruger acetylcholin i preganglionære neuroner (neuroner der går til gangliet), mens dets postganglionære neuroner, den sidste strækning fra gangliet til indre organer, bruger noradrenalin som neurotransmitter. Et ganglie er en mødestation mellem 2 nerveceller og er en "knude" på nerven.

Personer med dysfunktion af det autonome nervesystem har nedsat vagus tone og bør hjælpes med støtte for acetylcholin, idet vagus bruger acetylcholin hele vejen, endvidere med stimulering af nervus vagus.

Illustrationen nedenfor viser
• Para-sympatiske system med lange udløbere (nervus vagus) og et ganglion nær indre organer. Neurotransmitter før og efter gangliet er acetylcholin (Ach). Receptor type er i gangliet: N = "nikotinic acetylcholin receptor" og ude på organet: M="muscarinic acetylcholin receptor". Begge reseptorer aktiveres af acetylcholin, men kun N stimuleres af nikotin. Det betyder i praksis at nikotin stimulerer det parasympatiske nervesystem og kan f.eks sætte gang i en forstoppelse eller åbne en blokkeret ileo-cecal klap, som er lukkeventil mellem tyndtarm og tyktarm.
 
• Sympatiske system med korte udløbere til gangiet tæt på rygmarven og lange udløbere fra gangliet til indre organer.
Acetycholin (Ach) er neurotransmitter præganglionært og Nor-adrenalin (NE) er transmitter postganglionært, i nerven efter gangliet til det indre organ. Gangliet har nikotinic receptor, hvilket i praksis betyder at nikotin også stimulerer det sympatiske nervesystem og det ser du ved øget puls og blodtryk, når man bruger nikotin.

I praksis regnes nikotin dog mest som stimulator af det para-sympatiske, man siger at nikotin er para-sympato-mimeticum (efterligner para-sympatiske, dvs stimulerer)

Binyrer (adrenal gland) stimuleres kun af det sympatiske nervesystem, binyrerne er et modificeret ganglion som aktiveres af acetylcholin og "gangliet" = binyrerne frigiver adrenalin direkte til blodet.

Støt Acetylcholin, neurotransmitter i det para-sympatiske nervesystem og kroppens mest udbredte neurotransmitter

Støt Acetylcholin, kroppens mest udbredte neurotransmitter
Acetylcholin er kroppens med udbredte neurotransmitter, bruges også udbredt i hjernen, i nerve til muskel kommunikation og i hele det para-sympatiske system og den første del af det sympatiske nervesystem og man kan støtte acetylcholin med naturmedicin.
 
Acetylcholin dannes ud fra acetyl-CoenzymA (AcetylCoA) som er indgangen til mitokondriernes citronsyre cyklus og energiproduktion og som kræver B1, B2, B3 og Magnesium som co-faktorer. Se min artikel om B1 vitamin og mitokondriernes energiproduktion.

Acetylcholin består af Acetyl = eddike (acetat) og cholin, som er et vitamin lignende essentielt stof, som er rigt i cellemembranens fosforlipider og som er forløber for og indgår i acetylcholin, kroppens mest udbredte neurotransmitter. 


Cholin er essentielt, dvs vi kan ikke lave det selv, men skal have det tilført via kosten. Dagligt behov er 400 mg. Størst indhold finder du i lever (333 mg cholin pr.100 gram) og æg (294 mg cholin pr. 100 gram). Du finder cholin i det vitamin tilskud jeg anbefaler: Omnimin multi-vitamin (2 tabl daglig anbefalet) som indeholder 50 mg cholin og i Omni-B-Active (B-complex vitamin tilskud) som indeholder 100 mg cholin.

Derfor anbefaler jeg disse to tilskud samt daglig 2 æg (blødkogt så blommen er flydende), herefter er du dækket ind med cholin. Hvis æg var et receptpligtigt lægemiddel, burde ud have det på recept, men heldigvis leverer naturen alle ingrediencer til et sundt liv og du behøver ingen kunstige lægemidler. Æg er en superfood, som indeholder mange gode stoffer, inklusiv det livsvigtige kolesterol som indgår i nervers myelin-skede og cholin der indgår i acetylcholin, din vigtigste neurotransmitter.

Der er alt i et æg til at producere en færdig kylling med det hele, inklusiv nerver og hjerne og dermed også alt til at støtte din sundhed.... lige med undtagelse af C-vitamin, som der ikke er i æg, det er ikke nødvendigt, for dyr laver sin egen C-vitamin, så det må du tage ved siden af og gerne rigeligt, for du har brug for meget.

Eddike: f.eks som æble cider eddike. 1 spiseske i et glas vand, eddike på salaten (f.eks balsamico eddike) og eddike i madlavningen.

Acetylcholin fremmere
Du kan fremme acetylcholin ved at bruge agonister eller ting der hæmmer nedbrydning af acetylcholin (som nedbrydes naturligt i kroppen af acetylCholin-esterase enzym), så acetylcholin virker længere i nervernes synapse rum. Disse kaldes acetylCholin-esterase hæmmere og bruges i lægemidler til alzheimers, parkinson, schizofreni, demens, indlæring og hukommelses problemer.

• Artikel: Alzheimers - Mangel på signalstof
• Artikel som pdfDrug treatments for Alzheimer’s disease
• Artikel: Autonomic Dysfunction in α-Synucleinopathies
 


AcetylCholin agonist - Nikotin
Nikotin er en acetylcholin agonist, dvs det stimulerer og fremmer acetylcholin i nicotin acetylcholin receptorer, som findes i musklernes nerveforsyning og i det autonome nervesystems postganglier, ganglierne før de indre organer. Både det para-sympatiske og det sympatiske, hvorfor nikotin stimulerer begge systemer, men nicotin regnes for parasympato-mimeticum (efterligner det parasympatiske) og du kan stimuler det para-sympatiske nervesystem f.eks tarmfunktion med nikotin. Det sympatiske bliver også stimuleret med forøget blodtryk og puls.

Overdosering af nikotin giver de typiske para-sympatiske overdoserings symptomer: kvalme, diarre, forøget spytsecretion, og symptomer fra det sympatiske: øget puls, blodtryk, hurtig respiration.

Men vi skal ikke overdosere, men bruge nikotin som let stimulation af det para-sympatiske, som giver forbedring af hukommelse, cognitive evner og bedre muskel fincoordinering og stimulering af fordøjelsessystemet. Det er alm. kendt at parkinson's har mindre forekomst hos rygere.

Derfor foreslår jeg nikotin tyggegummi og selve tygningen vil også stimulere svælget og dermed vagus nerven som innerverer dele af svælget. Plaster er også en mulighed, men der har du ikke stimulering af svælget. 

Nicorette tyggegummi 4 mg, skær dem i halve så er det billigere pr. mg. Se Føtex de har 4mg. Classic, freshmint eller fruit. Classic er kedelig, fruit er god, men den ligger vist kun i 210 stk. til 289 kr. Så start med en 2 mg 30 stk for at se om det er noget for dig.


AcetylCholin-Esterase hæmmere
Hvis du ser i linket til AcetylCholin-Esterase hæmmere, ser du at at kaffe er anført i listen over AcetylCholin-esterase hæmmere. Du kender godt, at kaffe fremmer tarmmotorikken, det er påvirkning af det para-sympatiske nervesystem, men kaffe stimulerer også det sympatiske system og øger cortisol og adrenalin, dine stress hormoner og øger puls og blodtryk, så kaffe's effekt er dobbeltsidigt, så tag det i moderate mængder og mærk efter på din krop. Se artikel: Coffee and Hormones.

På listen over acetylcholin-esterase hæmmere, i linket ovenfor, finder du også Huperzine A og den kan du få som kosttilskud i England, til at stimulere dit para-sympatiske system. "Huperzine complex" fra Naturdrogeriet, har op til 2011 være solgt i DK, men efter kritik fra Fødevarestyrelsen som advarede mod dette kosttilskud, blev det trukket tilbage.

Det er typisk Danmark, alle kosttilskud, der har en medicinsk effekt er farligt og resten der er tilladt, har man sat grænse for indhold af aktive stoffer, eksempel gurkemeje ekstrakt, må max have så og så meget. Man vil ikke have at noget har effekt og kan bruges som lægemiddel og konkurrere med medicinal industriens kunstige lægemidler, derfor må du købe mange ting i England.

Medicinal industrien har eneret på at levere livsfarligt medicin. Efter et forsigtigt skøn, dræber registrerede lægemidler, taget efter forskriften, 100.000 hvert år i USA.

Huperzine A er et naturpræparat brugt i traditionel kinesisk medicin i tusinder af år, det er ekstrakt fra mos planten Huperzia serrata. Det er en acetylcholin-esterase hæmmer og derfor skal man ikke tage for meget, lige som med alt andet.
Især alzheimer patienter får udskrevet lignende medicin for at øge acetylcholin og forbedre cognitive evner og hukommelsen.

Overstimulering med acetylcholin, giver de typiske para-sympatiske overstimulerings symptomer: kvalme, diarre, øget spytsekretion og små pupiller og man skal være forsigtig, dvs lille dosering, hvis man får beta-blokker hjertemedicin og hvis man har astma, eller hvis man i forvejen får andre acetylcholin esterase hæmmere.

Jeg foreslår du tager en lille dosering af Huperzina A og du kan få den fra England.
• artikel: Huperzine A
• artikel: Huperzine-A
• Patent: Combination of huperzine and nicotinic compounds as a neuroprotective agent 

• Huperzine A. 100 mcg 120 Tabl. fra England ==> Se her 

Det er ekstrakt af planten (en mos) Huperzia serrata. Bruges i traditionel kinesisk medicin. Er en Acetylcholin-esterase hæmmer. Det har halverings tid på 24 timer, så tag hver anden eller hver tredje dag.

Dosering: 1-2 tabl hver 3.dag. Start 1 tabl hver tredje dag. Prøv dernæst 1½ tabl hver 3. dag.

Kosttilskud Parasym Plus - støtte til dit para-sympatiske system
Kosttilskudet Parasym Plus, som markedsføres i USA, er til støtte for para-sympatisk nervesystem. Der står følgende om Parasym Plus™ "safely and gently supports all aspects of vagus nerve function PLUS it boosts acetylcholine levels for superior brain function and optimal tear production".

Det er præcist det du har brug for, til støtte for det para-sympatiske nervesystem.

dr. Diana Driscoll har patenteret denne sammensætning, hun havde selv i mange år massive problemer med autonom nervesystem dysfunktion og har sammensat denne nervus vagus support. Se Patentet her.

Tjek label og se hvad der er i: Thiamin (B1 vitamin), Cholin, acetyl-carnitine og Huperzia. Alle er ting jeg anbefaler.


Bog om B1 vitamin mangel og Dysautonomia - Dysfunktion af det autonome nervesystem

​Bog: Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition. af Derrick Lonsdale, Chandler Marrs

Om bogen:
Omhandler thiamin-mangel sygdom, dysautonomi og underernæring ved højt kalorieindtag. Bogen  undersøger hvordan thiamin mangel, påvirker funktionerne i hjernestammen og det autonome nervesystem ved hjælp af metabolske ændringer på mitokondrie niveau.

Thiamin mangel afsporer mitokondrie oxidativ metabolisme og giver anledning til den klassiske sygdom beriberi, som i sine tidlige stadier kan betragtes som prototypen for en række forstyrrelser, som vi nu anerkender som dysautonomi.

Download bogen som PDF

​Denne bog repræsenterer et livs arbejde for hovedforfatteren, Dr. Derrick Lonsdale (MD), og et samarbejde med hans medforfatter Dr. Chandler Marrs (phd), som administrerer websiden: hormonesmatter.com (se video nedenfor med Chandler Marrs)

​​Video: Dr. Chandler Marrs on Vitamin B1 (Thiamine) - Mitochondria's Gateway to Energy. Det er en længere mere dybdegående video, af en af forfatterne til bogen ovenfor.

Elektrisk stimulering af Nervus Vagus = stimulering af det Para-Sympatiske Nervesystem

Man har i mange år brugt elektrisk stimulering af muskler med forskellige apparater: Electrical Muscle Stimulation (EMS), eller Transcutan Electical Nerve Stimulation (TENS), f.eks ved muskel atrofi og ved muskel smerter. Der bruges kraftige impulser.

Man kan også stimulere Nervus Vagus elektrisk, Vagus Nerve Stimulation VNS) og dermed fremme det para-sympatiske hvile og fordøjelses system, med elektriske impulser til nerven, enten:

• på halsen under kæbevinklen hvor pulsen er. Se foto nedenfor Gammacore
• med en pacemaker implanteret under huden i venstre side, med en elektrode rundt om Vagus nerven til brug ved epilepsi. Se foto nedenfor og omtale af epilepsi.
• med en elektrode på ørets centrale tragt, som Nervus vagus forsyner sensorisk.

Gammacore, elektrisk stimulering af Nervus vagus på halsen til forbedring af migræne og hovedpine. Se gammacore's Webside med video der viser brugen. Den er kun via recept og koster flere tusind kr.


Implanterede Nervus Vagus pacemakers til epilepsi
USA's sundhedsmyndigheder FDA har i 1997 godkendt apparater til vagus stimulering til epilepsi patienter, som ikke responderer på medicin og i 2005 til bipolar depression. Der eksperimenteres også med vagus stimulering til depression, bipolar depression, migræne, smerter, fibromyalgi, inflammation, arthritis, hjerte forstyrrelse, autonom nervesystem forstyrrelse, tarmforstyrrelse og sikkert en del mere. Jeg vil tro VNS er et område inden for "bioelectronics", der bliver en del fokus på i nærmeste fremtid.

Epilepsi Foreningen omtaler her en pacemaker til stimulering af Nervus vagus med det formål at nedsætte epileptiske anfald. Den indopereres under huden i venstre siden. Elektrisk stimulering af vagus skal foregå i venstre side, fordi især den højre vagus har grene til hjertet og det vil man ikke påvirke. Pacemaker er indopereret under huden og elektroden omgiver nerven, som bliver stimuleret med elektriske impulser: Behandling med Vagus Nerve Stimulator (VNS)

De nævner at bivirkning kan være at stemmen ændres og bliver mere ru, men kun mens den giver impulser, og det er morsomt og viser at vagus også påvirker stemmebånd og svælg.

Der findes forskellige modeller af vagus pacemakers, den viste er AspireSR®, se deres webside. Der er en anden model: SenTiva™ se deres webside.

Nu kan du ikke være i tvivl om at stimulering af vagus, påvirker både nerven, hjernen og svælget.


Nervus Vagus Stimulering med elektrode på ørets hud
I dette afsnit vil jeg omtale auricula (øre) Vagus Nerve Stimulation benævnt transcutan aVNS eller taVNS (transcutan = gennem huden) med et TENS apparat = Transcutan Electrical Nerve Stimulation.

Det eneste sted Nervus vagus ligger tæt på huden er i øret's centrale område, det markerede grønne område i tegningen nedenfor, som innerveres sensorisk af vagus. Der kan man stimulere nervus vagus med en elektrode på huden. Det mørkgrønne innerveres 100% af vagus, det lysere område kun 45%. Vi skal bruge det mørkgrønne område.

Ved vagus stimulering på øret, bruges svage impulser, så du lige akkurat mærker en svag prikken.


Note: ved elektrisk vagus stimulering bruges ALTID venstre side af halsen eller venstre øre, fordi højre nervus vagus har udløbere til hjertet og man vil ikke forstyrre hjertet. Dog eksperimenteres med højresidig vagus stimulering ved hjerte forstyrrelser for at dæmpe hjerteflimmer.

Hvis du har hjertepacemaker eller får hjertemedicin, må du konsultere din hjertelæge før nogen form for elektrisk stimulering.


​Et par specielt designede elektrisk Vagus stimulatorer
Der findes et par speciel designede apparater til taVNS = Transcutan øre Vagus Nerve Stimulation. Grundlæggende er det en TENS med en øre clip som elektrode og fælles for dem er, at de er ret dyre.

​ParaSym Ovenfor
Denne "ParaSym" elektrisk vagus stimulator er til tinnitus (øresusen) og koster 5.000 kr. (£599). Den består af en TENS og en øreclip som elektrode. TENS apparatet har intensitet på 1-36 mA (milli Ampere), med 36 trin indstillinger, hvor hvert trin er 1 mA. Skærmen du kan se står der 20 Hz det er frekvensen og 250 er tiden: 250 milli Sekund eller 1/4 sekund (0,25 sek). Det er i de områder man plejer at stimulere vagus. Så har den forskellige programmer med sammensætning af disse impulser. Firmaets webside. Og deres user guide som pdf.CoolStim Ovenfor
Denne "coolstim" elektrisk Vagus nerve stimulator er ret elegant. Den er helt ny. Jeg kan ikke finde ud af om den er trådløs eller om der er ledning til øre elektroden. Hvis den er trådløs må der være et meget lille batteri i øreelektroden. Jeg tror der er ledning til øredimsen, men de viser det ikke.
Den sælges til intropris $299 i USA ca. 2000 kr. i forudbestilling med 6 mdr. levering. Men du må regne med 700 kr. i fortoldning og moms oveni hvis du får den fra USA. Firmaets webside. Deres side med forklaring "why CoolStim": coolstim.com/why-coolstim/
Og deres resourcer webside hvor du finder en del referencer på forskning vedr. elektrisk vagus øre stimulering ved forskellige sygdomme.

Læg mærke til hvor elektroden sidder på øret, dette område er det helt rigtige sted, som hedder Cymba Concha, det er et mindre område oven over øre tragten og det innerveres 100% af nervus vagus. Jeg har markeret dette område mørk grønt på tegningen, mens det lyse-grønne område kun innerveres ca. 45% af nervus vagus.  


Alternativ - brug en alm standard TENS apparat med en standard øreclip elektrode
Jeg har kigget mange artikler igennem for at se hvilke parametre der bruges ved vagus ørestimulering og derefter kigget på mange TENS apparater for at se hvilke der matcher de ønskede parametre.

Kravet er at man skal kunne indstille apparatet til genske små intensiteter på 1-2 mA milli Ampere i strømstyrke. Det er der ikke så mange der kan. De har gerne 80-100 mA strømstyrke som max med 10-20 trin hvilket giver for mange mA ved trin 1.

Jeg har valgt denne nedenfor som hedder "Premiere Combo Plus" TENS EM6300, som virker som et kvalitets apparat med god omtale. Det er ret nyt. Den har 24 forskellige behandlings programmer, 100 mA max og 99 intensitets trin, dvs hvert trin er 1 mA og du skal bruge de helt små strømstyrker på 1-2 eller 3 mA.

Den har også den fordel at du kan bruge den som Alm TENS med standard hud elektroder (medfølger), så du kan stimulere ømme muskler eller led. Jeg har valgt den genopladelige model. Den fås på Amazon fra England og koster £54.95 + £6,27 i forsendelse hvilket er kr. 462 + 53 i forsendelse ialt kr. 515 (kurs 1 £ = kr. 8,4). Jeg har lige bestilt en og fik den hjem på 3 dage med alm. Post Danmark pakkepost. Når jeg har prøvet den skriver jeg hvilke program og strømstyrke man kan bruge. Der er video nedenfor med denne TENS.
• User guide for Premiere Combo Plus, som pdf.

• Premiere TENS Combo Plus EM6300 fra Amazon i England £54,95


Opladning:
Opladeren er en USB oplader som leverer 5 V og du kan bruge den eller oplade fra hvilken som helst USB port f.eks på computeren, hvor standard er 5 V, og 500 mA strøm og det vil tage dobbelt så lang tid at oplade fra computer, normalt er 2 timer, så med USB port på computer, er det 4 timer. Maskinen kan køre 12 timer på en opladning, formentlig mere, fordi du skal bruge de små strømstyrker.
Du starter med 20 minutter vagus stimulering x 2 daglig og efter et par dage 30 min x2. Så du har nok til 2 uger på en opladning.

Alternativt kan du bruge den medfølgende oplader, som kan både 110 og 220V. Den leverer 5 V og 1000 mA, men kommer med et engelsk stik, så man må købe et omformer stik så man kan bruge den i DK. Koster 50 kr. i Elgiganten. Du kan få den billigste adapter her til 22,50 kr., men så kommer der forsendelse oveni: dkvolt.dk . Thansen.dk har en til 70 kr.


Til apparatet medfølger alm. hudelektroder til at klistre på huden, 16 stk. og 2 dobbelt ledninger.
Men der følger ikke øre-elektroder med, det må man købe særskilt. Jeg har fundet 2 sæt (4 stk) på ebay fra England til ca. 110 kr. med forsendelsen. Det er kul-elektroder som er mest behageligt på huden. Man bruger 2 elektroder ad gangen, så har man et reserve par.

Der bruges 2 øreclip elektroder. Forbind medfølgende dobbelt ledning til de 2 elektroder. Den røde er katode og anbringes som vist med kulelektroden i det centrale af øret, som Vagus innerverer 100%.

Den sorte øverst på øret, med kontakt kul elektroden på bagsiden af øret, så strømmen løber igennem øret. Det er jævnfør denne omtale af coolstim hvor de argumenterer for denne placering: Why Coolstim.
 

• 2 par (4 ialt) earclips £9.99 +post £3.10 = 110 kr. med forsendelse.
Tens Conductive Ear Electrode Clips (2 Pairs) for Tens Machines På Ebay fra England

Video: Tens Premier Combo Plus. Dual Channel TENS Machine and Muscle Stimulator

Artikler vedr. Elektrisk stimulering af Nervus Vagus
• Artikel
: Auricular branch of vagus nerve på Wikipedia
Artikel
: Tickling nerve stimulation in the ear could slow down ageing
• Artikel
: Vagus Nerve Stimulation via the Outer Ear Takes Center Stage "Non-invasive vagus nerve stimulation reduces fight-or-flight stress responses"
Artikel som pdf: Activation of human vagus nerve afferent projections via electrical stimulation of external ear: fMRI evidence
• Artikel: Non-invasive Vagus Nerve Stimulation May Relieve Migraines
• Artikel: Vagus Nerve Stimulation Dramatically Reduces Inflammation
• Artikel: A Vagus Nerve Survival Guide to Combat Fight-or-Flight Urges
• Artikel: Non-invasive Vagus Nerve Stimulation in Healthy Humans Reduces Sympathetic Nerve Activity
• Artikel: Recent advances in devices for vagus nerve stimulation
• Artikel: Early cortical biomarkers of longitudinal transcutaneous vagus nerve stimulation treatment success in depression
• Artikel: Vagus nerve stimulation at the ear: Is it for breast cancer survivors?
• Artikel: x
• Artikel: x

​Videoer om B1, B2, B3 vitaminer i høj dosis samt magnesium, for at støtte mitokondriernes energiproduktion - og para-sympatiske nervesystem

​• Se min artikel om B1 vitamin og mitokondriernes energiproduktion.

​Video: Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency: the "Great Imitator" of Other Illnesses. Dr. Eric Berg, DC, kiropraktor

​Video: Parkinson og B1 + B2 - Can Parkinson's Disease Be Reversed? Dr. Eric Berg DC, kiropraktor. Han nævner i slutningen at "benfothiamin" (B1) er bedre til hjerne symptomer, fordi det optages over blod-hjerne barrieren, det er en fejl, det gør det ikke, det skal være Allithiamin en særlig B1 vitamin form, som jeg anbefaler til alle hjernesygdommene.

​Video: Subclinical Pellagra (Vitamin B3 Deficiency) Dr. Eric Berg DC, kiropraktor

​​Video: Amazing Magnesium. Om Mg og B1 vitamin. Dr. Eric Berg DC, kiropraktor

Indkøbs liste 1. 2. 3. Vitaminer, Mineraler og kosttilskud

til degenerative hjernesygdomme, Parkinson, alzheimers mm, kronisk trætheds syndrom (CFS), myalgisk encephalomyelit (ME), Fibromyalgi, Dysautomi, POTS, Vaccineskader,  mm

​Fælles for disse ting er manglende energi til cellerne, særligt nervecellerne - samt dysautonomi som er dysfunktion af det autonome nervesystem. Det drejer sig derfor om at støtte disse ting med kosttilskud

Er du lige startet og overvejer at købe disse kosttilskud, er det nok helt uoverskuelig, for der er så mange og hvor skal man starte. Jeg har lavet en prioriteret rækkefølge, med de vigtigste ting først, så du kan starte med liste 1 og få det på plads, derefter liste 2 og liste 3 fra England, som også inddelt efter at du kan købe det samme sted.

download de 3 indkøbslister som et .docx dukument, så du kan udskrive det: Hent her

Indkøbs liste 1

• Multi-vitamin. Omnimin fra Biosym el. OmniX uden jern. Normal dosering er 1 x 2 tabl dgl. Matas mm
• B-Vitamin Combi. Omni-B-Active fra Biosym. Matas mm. Har 50 mg B3 som Inositol-hexa-nicotinat. NB! Vælg ikke andre B-complex, de har alle B3 som nicotin-amid som du kan have problemer med.
• B1 Vitamin. B1 Thiamin Stærk 300 mg på Apotek. Start ½ tabl x 2 dgl
• B2 Riboflavin: 200 mg x 2 daglig. 100 mg kapsel. Helsebixen eller Helsam. Ikke Matas eller helsemin.
• B3 som Nicotin-amid. 200 mg x 2 daglig. 200 mg tablet Helsebixen eller Matas mm. (til Parkinsons's nicotin-amid Ribosid)
• B3 som Nicotinamide Riboside. Til Parkinson's, men kan bruges af alle, en mere direkte NAD energi boost. Fra England se liste 3
• C-Vit. 500mg x 4 daglig. Føtex "budget"
• D-Vit. 100 mikrogram daglig. Matas har en billig 70 mcg + du får noget fra de andre ting
Magnesium/kalk. Cal-Mag citrat 1:1 (Solaray) m. D-Vit & K2-Vit. 1 kapsel x 3 dgl ~ 500 mg. Mg+Ca. Matas mm.
• Omega-3 fiskeolie kapsler. 1.000 mg DHA, vigtigste omega-3 variant til hjernen. 10% af hjernens fedt er denne Omega-3 variant. Der står altid hvor meget DHA der er i. Den anden Omega-3 variant der er i EPA, er også vigtig, men ikke til hjernen.
• Æg, 2 stk daglig eller mere. Vigtig kilde til alt, f.eks alle aminosyrer, kolesterol og cholin som er udgangspunk for hjernens mest udbredte neurotransmitter acetylcholin som også er vigtig i Parkinson's og for normal hjerne. Der er alt i eet æg til at producere en kylling med hjerne og det hele.

Indkøbs liste 2

• B12 Vitamin tabl 500 mikrogram. 1 tabl 1-2 x daglig. Du kan tage en måned med 2 daglig og gå ned på 1 derefter. Metyl-cobalamin, er den aktive form for B12 (fra dansk farmaceutisk industri - grøn etiket). Matas mm
• Selen + Zink. Bio-Selen 100 mikrogram. Helsebixen, Matas mm
E-vitamin stærk 335 mg. 1 kapsel dgl. Helsebixen, Matas mm
• N-Acetyl Cystein f.eks som Mucolysin 600 mg brusetabl "hostemiddel". Kun Apotek (eller billigere fra Bulkpowders se nedenfor)
B6-Vitamin tabl. 50 mg. ½ tabl dgl sammen med Omnimin + Omni-B-Active, så du får totalt ca. 50 mg daglig. Helsebixen, Matas mm
Nikotin tyggegummi (eller plaster). Nikotin er en acetylcholin agonist = fremmer (i modsætning til antagonist=hæmmer) og acetylcholin er kroppens mest alm. neurotransmitter også i nervus vagus, hjernen og muskler. Det vil være en fordel med nicotin tyggegummi, både fordi det booster acetylcholin (som du har for lidt af) og fordi selve tygningen vil stimulere svælget og nervus vagus.
Nicorette tyggegummi 4 mg, skær dem i halve så er det billigere pr. mg. Se Føtex de har 4mg. Classic, freshmint eller fruit. Classic er kedelig, fruit er god, men den ligger vist kun i 210 stk. til 289 kr. Så start med en 2 mg 30 stk for at se om det er noget for dig.

Folk der ryger har mindre risiko for parkinson, det er ikke røgen men nikotinen. Parkinson's foreningens blad som pdf:  PARKINSON NYT - sept 2016. "kaffedrikning og rygning ser ud at mindske risikoen"

• Kaffe er stimulerende og fremmer acetylcholin. Kaffedrikkere har mindre parkinson's
• Eddike f.eks æble cider eddike. Til godt tarmmiljø. Der er acetat (eddike) receptorer i tarmens immunsystem. Eddike indgår i produktion af acetylcholin, kroppens vigtigste neurotransmitter. 1 spiseske eddike i glas vand, på salaten og i madlavning.

Indkøbs liste 3 - fra England

Desværre fås disse ting ikke i Danmark, men det er meget nemt at købe fra England og forsendelse er ikke dyrt, typisk 35 kr. Jeg køber mange ting fra England og det er generelt billigere. Du skal blot undgå, at købe noget uden for EU, så er det besværligt og dyrt med fortoldning og moms fra postvæsenet. Jeg udvælger altid omhyggeligt inden for EU. Kursen det engelske pund er ca. 8,4 kr/ £

Amazon England
• B3 Vitamin som Nicotinamide Riboside. Tru Niagen 150 mg kapsler, 60 stk.1 x 2 dgl. altså til 1 md. På amazon.co.uk £37.94

Nutricentral.co.uk England

Glutathion kapsel 500 mg 120 Caps, Jarrow £44.06. 1 x 2 dgl. ==> Se her
Allithiamine (Vitamin B1) 250 caps a 50 mg. 1 x 2 dgl. Særlig form som er god til hjernen, sammen med alm. B1. £62 for 250 caps altså til 4 mdr. ==> Se her
• L-Tyrosin 500 mg 100 Caps £12.68 = kr. 106. Til Parkinson's personer, Tyrosin er udgangspunkt for Dopamin produktion og hjælper din egen produktion. 1½-2 gram daglig altså 3-4 kapsler daglig fordelt over 2 gange. Alternativ køb 500 gram pulver fra Bulkpowders, meget billigere, se nedenfor. Se her
Huperzine A. 100 mcg 120 Tabs. ekstrakt af planten (en mos) Huperzia serrata. Bruges i traditionel kinesisk medicin. Er en Acetylcholin-esterase hæmmer. Især alzheimer patienter får udskrevet lignende medicin og så må du ikke tage det samtidig. Det har halverings tid på 24 timer, så tag hver anden eller hver tredje dag. Læs omtale i tekst ovenfor. 1-2 tabl hver 3.dag. Start 1 tabl hver tredje dag. Prøv dernæst 1½ tabl hver 3. dag. 100 mcg. 120 tabs £21. ==> Se her  
 
GoodHealthNaturally England
Glutathion Liposomalt Breve med 450 mg Glutathion. 1 x 2 dgl ==> Se her
Gurkemeje ekstrakt koncentrat. CurcuminX4000. 1 x 2 dgl ==> Se her
• C-vitamin Liposomalt C-vitamin. breve med 1 g. C-vit. forslag 1 x 2 dgl. C-vitamin som liposomalt er ca 50% mere effektivt end at tage tabletter (jfr denne artikel) og du må gerne få så meget C-vitamin som muligt, men du kan også bare tage nogle flere tabletter. Et brev liposomalt C-vit med 1 gram, svarer ca til 1,5 g gram som tablet, så det er en dyr måde at få C-vitamin ==> Se her

Fra Bulkpowders England
N-Acetyl Cystein (svarer til Mucolysin 600 mg brusetabl fra Apotek), men billigere som pulver. 600 mg dgl. Bør puttes i kapsler, da det er surt. ==> Se her
Gelatine kapsler til at putte N-Acetyl Cystein i. Størrelse 00 er de største. Kan gøres i hånden, med lidt snilde ==> Se her
• Kapsel maskine til påfyldning af kapsler, men det kan gøres næsten lige så hurtigt i hånden. kr. 219. ==> Se her 
L-Tyrosin 500 gram pulver kr. 159. Til Parkinson's personer, Tyrosin er udgangspunkt for Dopamin produktion og hjælper din egen produktion. 1½-2 gram daglig fordelt på 2 gange. Der er altid en lille ske i hvert pulver fra bulkpowders, i denne svarer det til 1 gram. Alternativ tyrosin som kapsler fra nutricentral (se ovenfor), men meget dyrere. Se her
• Alfa Lipon Syre kapsel 500mg. 1 x 2 kapsel dgl. ==> Se her
• Acetyl-Carnitin 400 mg 1 x 2 dgl. Bør også puttes i kapsler ==> Se her
• Fosfatidyl-Serin tabl 100 mg. 1 x 2 dgl. ==> Se her

Nutrivital.co.uk England
• Jod. kalium-jodid / I2. 12,5 mg Tablet. 1 tabl daglig. ==> Se her
 

Samme liste over vitaminer og mineraler, men uprioriteret og med lidt mere forklaringer

VITAMINER & MINERALER

Multi-vitamin Tablet Omnimin fra Biosym 1 x 2 tabl dgl hvilket er normal dosering (se matas mm.). Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit, A-vit, K1+K2 vitamin.

Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9, som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. B9 er som Calcium-L-Metylfolat (den rigtige aktive B9) som der står i parentes på etiketten, selvom der står folsyre først. Fås også uden Jern den hedder OmniX.

• B-Vitamin Combi kapsel. Omni-B-Active fra Biosym. 1 tabl daglig er normal dosis. (se Matas mm). Dette er den eneste B-vit complex jeg anbefaler. Indeholder gode doseringer og de aktive B9 og B12.

• B1 Vitamin. B1 Thiamin Stærk 300 mg. 1-2-3-4-5 tabl daglig eller mere op til 3-4 gram. Start med ½ tabl x 2 daglig (150 mg x 2 ) første uge og 300 mg x 2 daglig næste uge.
Er individuelt man må prøve sig frem derefter, men fordel på 2 gange over dagen. Bliver du dårlig, symtomer værre, gå ned i dosis 1 uge og gå op igen. Enzym systemerne skal følge med.

Dette er særskilt ud over det der er i de andre tabletter. Højdosis B1 kan hjælpe meget f.eks på Parkinson symptomer. Se nedenfor.
Fås kun på alm. apotek i håndkøb, se f.eks her på apotekeren.dk.
Du kan også få denne 100 mg tablet i nogle helsekost men ikke Matas.

• B1 som Allithiamine sammen med alm B1 hvis du har degenerativ hjernesygdom eller stærke hjernesymptomer f.eks Kronisk Trætheds Syndrom, POTS og besvimelser som vaccine skadede har.  En særlig form der optages meget bedre og bedre til hjernen. Fås i 50 mg, 250 Caps £62.46 fra: Nutricentral.co.uk i England. 50 mg x 2 daglig.

• B2 Riboflavin: 200 mg x 2 daglig. Jeg finder kun en 100 mg tablet f.eks her på helsebixen, du kan også få den i Helsam butikker og sikkert andre helse butikker, men ikke Helsemin og Matas. Apotek har kun en 20 mg . NB B2 vitamin er gult og urinen bliver gul hvis du tager ekstra meget B2.
Kraftig anti-oxidant, der reducerer inflammation og beskytter nervecellerne og indgår i mitokondriernes energi produktion.

• B6-Vitamin tabl. 50 mg fra Natur Drogeriet (50 tabletter). Fås på Helsebixen 49,95 kr. eller Matas kr. 74,95. Dette er ekstra tilskud af B6 udover det der er i Omnimin og B-combi. Tag ½-1 daglig udover det der er i de andre tabl, prøv dig frem. NB tager du L-dopa præparater for Parkinson, er der særlige forhold vedr B6, idet carbidopa delen neutraliserer B6 i tarmen, så de skal tages forskudt fra hinanden.


B12-Vitamin 500 mikrogram fra Dansk Farmaceutisk Industri. Se Matas mm. Indeholder den aktive Metyl-cobalamin B12.
Særskilt ud over det der er i Omnimin og Omni-B-Active. B12 vitamin underskud er den mest alm. vitamin mangel tilstand. 500 µg er stor dosis, men anbefalet dosis er latterlig lav. Ingen øvre grænse er fastsat, nogle læger giver et par tusind mikrogram B12.
• artikel: B12 Mangel af Dr. Axe: Draxe.com
• artikel: Low Vitamin B12 and Parkinson Disease

Metyl-cobalamin formen er den aktive form, hvis du har en mutation i MTHFR genet skal du måske have denne og ikke cobalamin som er det almindeligste. Du kan måske droppe den når du er i bedring og nøjes med de 50 mcg B12 Metyl-cobalamin der er Omnimin og Omni-B active.  


•  D-Vit. Meget vigtig, stærkt undervurderet. Du bør have ca 100 mikrogram daglig og skal have ekstra tilskud ud over de 20 mikrogram der er i Omnimin (i 2 tabl). Matas har en billig på 70 mikrogram

C-Vitamin tag minimum 500mg x 4 mg daglig, gerne mere. Stærkt undervurderet. Vigtig anti-oxidant og for alm. sundhed.
Evt også som Liposomalt C-vitamin. Breve a 1 g. C-vit. forslag 1 x 2 dgl. Liposomalt C-vitamin er ca 50% mere effektivt end at tage tabletter (jfr denne artikel) og du må gerne få så meget C-vitamin som muligt, men du kan også bare tage nogle flere tabletter. Et brev liposomalt C-vit med 1 gram, svarer ca til 1,5 g gram som tablet, så det er en dyr måde at få C-vitamin ==> Se her

• E-vitamin 335 mg, stærkt naturligt. Ud over det er er i de andre vitamin præparater. Vigtig anti-oxidant. Se Matas mm. og se denne artikel: Vitamin E therapy in Parkinson's disease 
 
• JOD. Er stærkt undervurveret. Alle bør have langt mere end anbefalet dosis. Iodoral 12.5mg tabl. Price: £39.95 = kr328 = 1,82 kr./tabl. Tag 2-4 daglig, start med ½ første uge, 1 næste uge og 2 næste uge. Anti-oxidant modvirker oxidativt stress.
Fra England: nutrivital.co.uk 
Se min artikel om Jod: Jod det mest Misforståede Mineral, Hvorfor alle Skal Have Meget Mere
 
• Selen + Zink. Bio-Selen 100 mikrogram. se Matas mm. Der er også selen i Omnimin (2 tabl), så får du ca. 200 mikrogram daglig. Det er fint.

  Magnesium 3 tabl a 125 mg Magnesium citrat, som er det der optages bedst. Magnesium citrat fra Solaray (fås matas mm) eller i kombination med kalk som denne: Cal-Mag citrat 1:1 (Solaray) m. D-vit & K2-vit. 1 kapsel x3 = 500 mg. Mg+Ca. Matas mm. Calcium og Magnesium i forholdet 1:1. 500 mg af hver ved indtagelse af 3 kapsler, denne sidste synes jeg du skal tage, der er også kalk i.

Magnesium er co-faktor for 300 forskellige enzym processer i kroppen inklusiv energiproduktion, nerve, hjerne og muskel funktion og hjerte-muskel funktion. Uden magnesium ingen energi, nerveimpuls og ingen impuls til musklerne. Mangel på magnesium giver stive muskler, hjerte flimmer, træg tarm og muskelkrampe især krampe i benene om natten og ømme lægmuskler. Et sikkert tegn på magnesium mangel. Vitamin D er nødvendig for optagelse af Magnesium fra tarmen. 


  Kalk. Pas på! ikke for meget kalk. 800 mg kalk daglig skal du have. Får du for meget kalk og ikke Magnesium er det inflammatorisk også i hjernen. Der er 500 mg kalk eller mere i 100 g fast ost.

* Vedr. B1 vitamin og dosering af B1
Den almindelige B1 er thiamin-hydrochlorid, optages ikke så godt fra tarmkanalen. Desuden kræver den thiamin transporter molekyle for at trænge ind i cellerne, måske har du problemer med disse thiamin transporter f.eks en genmutaion i de 2 gener der er ansvarlig for de 2 thiamin transporter molekyler.

Jeg foreslår du starter med den almindelige, men hvis der ikke er forbedring af energien, vil jeg foreslå at supplere med en anden B1 vitamin, som optages bedre og bedre til hjernen og som ikke kræver thiamin transporter molekyle, nemlig Allithiamin, som du kan få fra England.

Den alm B1 når til hjernen, men den kræver to transporter molekyler for at nå ind til cellernes indre hvor den skal virke, så hvis man har problemer i disse transport mekanismer, bør man tage denne allithiamin i stedet, eller hvad jeg foreslår tage begge. Allithiamin optages bedre, så man behøver mindre dosis af den.

Til Hjernesygdomme, anbefaler jeg både Allithiamin og alm. B1 samtidig

Er du helt elendig, vil jeg foreslå du starter med det samme med denne sammen med den almindelige B1, men start småt, det kan være enzymsystemerne er så belastede, at du får det værre i starten, så start småt og øg dosis langsomt, så dine enzymer, kan følge med, de skal op i gear. Langsomt kunne være 1/4 tabl af 300 mg daglig altså 75 mg af den alm. B1 og en tablet af af allithiamin 50 mg. Og øg langsomt efter 1 uge og igen efter 2 uger.

Allithiamine (Vitamin B1) 50 mg, 250 Caps £62.46 fra: Nutricentral.co.uk i England (køb sammen med Gluthation kapsler)

​​L-Carnitin - til nerve cellernes energi
Beskytter mod neurodegeneration


L-Carnitin er en naturlig forekommende aminosyrer, kroppen selv producerer. Den har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitter funktioner. Det er ren energi til kroppens celler, idet det øger transporten af fedt ind i mitokondrierne for at blive forbrændt og øger dermed fedt-forbrændingen. L-carnitin beskytter mitokondrierne og deres energi produktion og beskytter dermed mod neurodegeneration. Om Carnitin på Wikipedia.

Det er en kraftig anti-oxidant der modvirker jern-induceret oxidativt stress i hjernen. Det virker både på acetylcholin og på dopamin og fungerer som en stærk fremmer af kognitive evner.


I et studie fra 1995 blev vist at Carnitin fuldstændig kan forhindre udvikling af Parkinson's hos alle rotter i forsøget, hvis de inden Parkinson inducering fik Acetyl-L-carnitine.

I et studie beskyttede Acetyl-L-Carnitine mod induceret Parkinson hos aber.
Acetyl-levo-carnitine protects against MPTP-induced parkinsonism in primates.

Her er et review over Acetyl-L-Carnitin benyttelse hos Parkinsons. Acetyl-L-Carnitine in Parkinson’s Disease Det er en Pdf (åbner i nyt vindue, eller højreklik og gem som). Der står: In summary, the protection provided by acetyl-L-carnitine offers the possibility of new therapeutic strategies for neuro-degenerative diseases (including PD)
Artikel: Parkinson’s Disease, Acetyl-L-Carnitine, Alpha Lipoic Acid, CoQ10 and Melatonin

Den form der optages bedst er Acetyl-L-carnitine, den passerer nemmere blod-hjerne barrieren end L-Carnitin og bliver omdannet til carnitin intracellulært i neuronerne. Det lugter lidt ubehageligt og det er bedst at putte i gelatine kapsler.

• Acetyl-Carnitin. Forslag 400 mg x 2 daglig. Fås hos BulkPowders.dk 79 kr. for 100 g. Sendes fra England, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

NB! går godt sammen med Alfa-Lipon syre og Q10, idet de virker synergistisk

B1 - Thiamin - høj dosis til hjernesygdomme og andet

​B1 vitamin (thiamine) i stor dosis har vist gode resultater hos parkinson patienter i små forsøg. Der kommer aldrig noget større forsøg med et vitamin. Et par artikler nedenfor. B1 hedder 1 fordi det var det første B vitamin der blev beskrevet og mangel symptomer (sygdommen Beri Beri) giver massive neurologiske problemer.

De små artikler taler om 100-200 mg B1 injektion 2 gange ugentlig eller dagligt. Du kan lige så godt gå fuld skrue og tage 300 mg tablet daglig. Dette anbefales i en bog vedr. lavt stofskifte og du kan lige så godt også tage det.

Lægen Antonio Costantini i Italien har behandlet 2500 Parkinson patienter med B1 vitamin og ser generelt 50% forbedring af symptomer, især side symptomer andet end bevægelse.

Patienterne fortsætter med medicinen som hidtil. Mærkeligt han kun bruger B1, når der er mange andre ting man kunne tilføje: C-vit, Glutathion og andet

Hans Webside. HIGH-D0SE THIAMINE (HDT) THERAPY for Parkinson's Disease. Official Site for Dr. Antonio Costantini's: https://highdosethiamine.org/

Her facebook gruppe omkring B1 og Parkinson
Facebook group - Parkinson's thiamine hcl (det står for hydro-clorid)

B1 vitamin artikler og Parkinson
• Thiamin på wiki. Vitamin B1 mangel: "Beriberi affects the nervous system resulting in numbness of the hands and feet, confusion, trouble moving the legs, and pain"

• Artikel: Long-Term Treatment with High-Dose Thiamine in Parkinson Disease: An Open-Label Pilot Study. "100mg of thiamine administered intramuscularly twice a week"

• Artikel som pdf: High-dose thiamine as initial treatment for Parkinson’s disease. En Pdf. "100 mg of thiamine parenterally (injektion) twice a week. The therapy led to a considerable improvement in the motor part of the Parkinson’s Disease Rating Scale"

• Artikel: The beneficial role of thiamine in Parkinson’s disease: preliminary report. "100 - 200 mg daily doses of parenteral (injektion) thiamine. Within days of thiamine treatment, the patients had smiles on their faces, walked normally with longer steps, increased their arm swings, and experienced no tremors. Three patients did not require carbidopa and levodopa without effects on their movements" NB NB

​Tags:
Ofte søgte ord
• Nervus Vagus Stimulering af Det Para-Sympatiske Autonome NerveSystem
• Stimulering af Det Para-Sympatiske NerveSystem
• Para-Sympatiske stimulering


Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk