LCHF kost - Low Carb High Fat Kost

Hvad er LCHF?

LCHF er kort for Low Carb High Fat og er et udtryk for, at man spiser en kost, der indeholder få kulhydrater og meget fedt. Egentlig kan man sige, at man har vendt kostpyramiden på hovedet, idet man har vinket farvel til alle kornprodukter og stivelsesholdige kartofler.

LCHF er nyttig for alle mennesker, da stort set alle får for meget kulhydrat, hvilket giver utroligt mange sundheds problemer med de høje og svingende blodsukker og insulin værdier, førende til fedme, diabetes 2, hjerte-kar sygdom, kræft, fertilitets problemer (PCO) og meget andet.

Desuden, hvis du er overvægtig, er LCHF en super god måde at tabe sig på.

Danmark er bagud med LCHF kost, idet den forældede fedtforskrækkelse (at mættet fedt er usundt) og den gamle madpyramide med masser af kulhydrater på bunden, er meget fremherskende i Danmark. Læger og diætister korser sig (af uvidenhed) om denne ny opfattelse.

Fedt og mættet fedt er sundt
Fedt og især mættet fedt er sundt. Masser af kulhydrater er usundt og den direkte vej til fedme, diabetes 2 og masser af sundheds problemer.

Mennesket er i sin 2-3 mill år lange udviklings periode, ikke designet til at spise masser af kulhydrater, som først er kommet til de sidste 10.000 år da vi begyndte med agerbrug.

Især de sidste 30 år er indtagelsen af kulhydrater eksploderet som følge af introduktion af mad-pyramiden i midt 80'erne, hvor man begyndte at anbefale masser af kulhydrater som bunden af pyramiden. Endvidere den usunde moderne kulhydrat kultur med masser af sukker, cola, slik, kage, chips, pizza, pasta, hvid brød.

Det har resulteret i at antallet af sukkersyge og hjerte kar sygdomme og meget andet, er eksploderet.

Derimod er vi designet til at spise mættet fedt som er det første baby bliver præsenteret for i form af modermælk, som har en perfekt sammensætning til ernæring af baby og som indeholder ca. 4,2% fedt hvoraf 50% er mættet fedt hvor Stearinsyre, palmitinsyre, myristinsyre og laurinsyre er de mest forekommende mættede fedtsyrer.

Modermælk fedt indeholder desuden 35% oleinsyre (enkelt-umættet, Omega-9), som har fået sit navn efter oliven, hvis olie indeholder 71% af denne fedtsyre. Her er så også forklaringen hvorfor olivenolie er sundt, mennesket er designet til at spise denne fedtsyre.

Modermælk fedt indeholder selvfølgelig også kolesterol, nemlig 0,5% som er nødvendig for normal udvikling af baby.

Man hører igen og igen fra læger, hjerteforeningen og diætister at mættet fedt er usundt, giver hjertekarsygdom og blodprop. Vrøvl, det er den massive indtagelse af kulhydrater og fler-umættede fedtstoffer fra majs, solsikke, soja olier og Becel (omega-6 olierne) samt underskud af omega-3 olier, der giver hjertekar-sygdomme.

Spørg lægen hvad han/hun selv har spist som baby da de blev ammet - og tror de at modermælk er usundt?
Man er blivet anbefalet at spise fler-umættede fedtstoffer og det angives at være sundt. Fler-umættede fedtstoffer er omega-3 og omega-6 som begge er essentielle fedtstoffer, som vi skal have, men ikke må få for meget af.

Omega-6 får vi alt for meget af, men alligevel anbefales fra det officielle sundheds system at vi skal erstatte mættet fedt med fler umættet fedt, hvilket er direkte skadelige fx. solsikke olie som er den værste fler umættet fedt med 64% omega-6 indhold. Vi må IKKE få mere end 9 g Omega-6 daglig og da det findes stort set overalt, får vi ALT ALT for meget af denne skadelige fler umættet fedt.

FDA, USA's food and drug administration, har en anbefalet grænse for omega-6 på 12 gram daglig, mens Weston A. Price organisation anbefaler 9 g. Vi får mere end det i en gennemsnits kost, idet du finder det mange steder især færdiglavet mad og fx. dressing, majonaise, nødder, "madolie" magarine, solsikke-, majs-, soja olie, brød, kager, chips, popcorn, slik.


Også i kød, mælkeprodukter og æg fordi dyrene bliver fodret med olie-kager, modermælk fordi kvinden spiser for meget omega-6, så er det noget tåbeligt at diætister og det offentlige anbefaler at spise mere fler-umættet fedt som solsikke olie og andre omega-6 rige olier oven i. De er endog begyndt at tilsætte vegetabilsk olie til "cultura" mælkeproduktet.

Komælk fedt herunder smør, har stort set samme sammensætning som modermælk fedt, derfor er fede mælkeprodukter sunde og det samme gælder andre animalske fedtstoffer. Det sunde fedt finder du også i mættede fedtstoffer fra planter fx. fra kokosolie samt enkelt umættet fedt fra fx olivenolie og avocado olie som er meget lig hinanden. De indholder henholdsvis 11 og 12% omega-6, mens raps olie indeholder 20% omega-6.

Sverige er meget længere fremme med sund kost og åben for denne ny sunde kost-bevægelse og livsmåde. Se mere på www.KostDoktorn.se

Her er en PDF om LCHF Kost fra Kostdoktorn.se
LCHF-for-begynder  (højreklik og download)

Om Low-Carbohydrate diet på Wiki

LCHF Opskrifter

LCHT-Opskrifter.dk
LCHF Opskrifter på Rawfood

LCHF Facebook Gruppe

​Dansk LCHF basic - facebook gruppe. LCHF / Lavkarbo på dansk. Debatforum for dig der spiser LCHF og lavkarbo. antal medlemmer: 18.000+ https://www.facebook.com/groups/dansklchf/

Bogen Mæt & Slank med LCHF af Jane Faerber.
Fås fx. i Føtex til 99 kr.

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk