Parkinson's disease - Kost & Alternativ Behandling - Del 2

Dette er Del 2 af 2  -  Tilbage til Del 1  ==>  Del 1


Glutathion - kroppens vigtigste anti-Oxidant - (fortsat fra del 1)

Et væsentligt element i dæmpning af inflammation og oxidativt stress er kroppens egne anti-oxidanter og anti-oxidanter vi får via kosten. Det mest betydende naturlige anti-oxidant produceret i kroppen, moderen til alle anti-oxidanter, er GLUTATHION (Glutathion på Wiki)

Der findes 80.000 videnskabelige artikler om glutathion, men menneskets væsentligste anti-oxidant er fuldstændigt ignoreret af lægerne, ligesom alt andet der ikke kan patenteres og sælges som et lægemiddel. Hvis en ting ikke kan patenteres og der ikke er penge i det og vi ikke kan udskrive recept på det, så eksisterer det ikke! - dette er det offentlige sundheds system's måde at se tingene på.

​Start med Videoen nedenfor.  Glutathione: The "mother" of all antioxidants...

Glutathione: The "mother" of all antioxidants... Dr. Mark Hyman. En af de få fornuftige læger i verden, han har i 20 år arbejdet med "Funktionel Medicin" den eneste rigtige måde at se på sygdom på. Han nævner svovl holdige grøntsager (løg, broccoli, kål), Multivitamin, Omega-3 fiske-olie, whey protein (valle protein), NAC (N-Acetyl-Cystein), Alfa-Lipon syre, motion, B6, B9 og B12, Selen, mælke tidsel til at booste Glutahtion niveauet.

Glutathion fjerner Parkinson's symptomer på 30 minutter
Det er vist at Parkinson's patienter har nedsat mængde af det naturlige anti-oxidant glutathion i Substantia Nigra og i blodet og det er vist at hævning af glutathion niveauet afhjælper Parkinson's symptomer.
 
Videoen nedenfor: Dr. Perlmutter, læge og neurolog har givet 3.000 mg glutathion intravenøst til en Parkinson's patient. Efter 30 min er patienten symptom fri (videoen er gentagelse fra Del 1).

Patienten på videoen er 66 år, pakinson's patient som i Vietnam var udsat for agent orange (ukrudts middel, som amerikanerne brugte til at fjerne bladene fra træerne for at afsløre "fjenden"). Han er på pramipexol og Sinemet (levodopa+carpidopa), den traditionelle Parkinson medicin.

Karakteristisk for parkinson: små trippende skridt, unden sving på armene, dårlig balance, især vanskeligt at vende om, dårlig tale.
Han får derefter intravenøst Glutathion og efter 30 min er han symptom fri, går med normale skridt, svinger med armene og kan vende om uden problemer og kan tale normalt.

I et studie med ikke medicinerede parkinson's patienter fik de intravenøst Glutathion 600 mg x 2 daglig i 30 dage, hvorefter de blev fulgt yderligere 4 mdr. uden glutathion og symptomerne blev registreret.

Derefter blev de samme personer behandlet med levodopa i 30 dage og fuldt yderligere 4 mdr.
Resultat: Glutathion behandlingen gav samme effekt som Levodopa behandlingen plus at glutathion behandlingen holdt et par mdr. efter ophør.   

Artikel: Intravenous glutathione in the treatment of early Parkinson's disease
Artiklens ord "reduced" betyder den reducerede form for glutathion, som er den aktive form, i modsætning til oxideret form. Hele artiklen er her som pdf (åbner i nyt vindue eller højreklik for at gemme). 

I Videoer nedenfor er der flere oplysninger om Glutathion til behandling af Parkinson's.

Glutathione for Parkinson's Disease. Learn why it helps symptoms like tremors.

Glutathione Therapy for Parkinson's Part 1 from David Perlmutter (part 2 nedenfor). Videoen kan ikke afspilles direkte - gå til youtube for at se den der (åbner nyt vindue)

Glutathione Therapy for Parkinson's Part 2 from David Perlmutter
Videoen kan ikke afspilles direkte - gå til youtube for at se den her (åbner nyt vindue)

Kost tilskud til at Booste Kroppens
Egen Produktion af Glutathion

Glutathion som kost tilskud
Som det fremgår af ovenstående videoer og artiklen vedr. intravenøst Glutathion, virker Glutathion ved at fjerne Parkinson's symptomer. En meget interessant og vigtig detalje i dette studie, var at Glutathion virkede op til et par mdr. efter ophør af Glutathion.

Glutathion er vores vigtigste naturlige anti-oxidant og det kunne tyde på at der er sket en vis grad af reparation eller "oprydning" og fjernelse af nogle skadelige stoffer. Er det en begyndende reversering af sygdommen? Jeg prøver om jeg kan finde noget om det.

Glutathion er naturligvis oplagt at tage med i en alternativ parkingson's disease behandling, men glutathion som intravenøs 2x daglig er ikke realistisk, det er ikke standard behandling og dermed må du selv betale, hvis der skulle være en enkelt alternativ læge i Danmark, der vil foretage det.

Men der er altså nogle læger i udlandet som gør det f.eks ovennævnte Dr. Perlmutter (Læge, Neurolog), startede Glutathion behandling i 1998. Se videoer ovenfor. 


Glutathion kan ikke tages oralt
Desværre kan man ikke tage glutathion som tabletter, selvom man kan få glutathion kosttilskud i tabletform. Det nedbrydes i mave-tarmen, så det er uvirksomt og ingen god ide. Man kan i udlandet få glutathion som sugetabl, stikpille eller som liposomalt Glutathion.

Jeg har kigget lidt på det og vil foreslå, at man i stedet booster sit glutathion niveau via kosten. Man kan forøge kroppens mængde af Glutathion ved at tilføje særlige kost elementer og undgå de ting der reducerer kroppens Glutathion som er: toksiner, højt blodsukker og andre ting der er inflammatoriske og giver oxidativt stress.

Glutathion - syntese og dens forløbere

Glutathion er kroppens vigtigste anti-oxidant, det findes også hos dyr og planter. Det er i stand til at neutralisere skadelige frie radikaler internt i cellerne.

Kroppen syntetiserer selv Glutathion ud fra de 3 aminosyrer: glutamin, cystein og glycin, men med alderen falder kroppens egen produktion af Glutathion.

Glutathion = ​L-Glutamyl-L-Cysteinyl-Glycine

Ved inflammation i kroppen og ved oxidativt stress forårsaget af frie radikaler, forbruges kroppens anti-oxidanter og vi kan godt bruge mere til at neutralisere de skadelige stoffer. Andre anti-oxidanter fra kosten er afhængig af tilstedeværelsen af Glutation.

Af de 3 aminosyrer som indgår i syntesen af Glutathion er cystein en begrænsende aminosyrer. Den er særlig vigtig fordi det er en af de få svovlholdige aminosyrer og svovl og svovlholdige aminosyrer er essentiel for normal cellefunktion.

Glutathion, spaltes i tarmen til sine 3 aminosyrer, derfor kan man ikke tage Glutathion som oralt kosttilskud og Glutathion i frugt og grøntsager bliver også spaltet.

B-vitaminerne: Folinsyre+ B6 + B12 er kritisk for at kroppen kan lave gluthation, mere om det nedenfor under B-Vitaminer.


Kosttilskud der kan Booste kroppens Glutathion

Cystein - bedst i form af N-acetyl-Cystein
Cystein er en ikke essentiel aminosyre, men kan dannes ud fra den essentielle aminosyre methionin, som også er svovlholdig. Så methionin eller cystein er begrænsende faktorer for syntesen af Glutathion. Derfor kan kosttilskud med en af disse aminosyrer booste syntesen af Glutathion. Bedste form for Cystein kosttilskud er som N-Acetyl-cystein også betegnet NAC.

​Artikel: Effects of N-acetylcysteine of GSH on oxidative stress markers

N-Acetyl-cystein fås som Mucolysin brusetabl 600 mg daglig (håndkøb apotek). Det er et slimløsnende hostemiddel. Indeholder acetyl cystein som gør slimen tyndere. Slim bliver tyndere og NAC bør derfor ikke tages ved mavesår og alvorlig tarm betændelse. (NB Øger effekten af Nitroglycerin, så forsigtighed der).

Det er et salt af eddikesyre og det rene pulver lugter surt af eddike og svovl.
Cystein delen er et forstadie til Glutation.

Cystein er en svovlholdig aminosyre og det er vigtig vi får tilstrækkeligt med svovl. Desuden binder det tungmetaller: Kviksølv, bly, cadmium.

N-Acetyl-Cystein modvirker leverskader og fedtlever fra alkohol og det er det eneste stof der bruges mod Paracetamol forgiftning. Og hvad er Paracetamol - det er det alle læger pådutter dig til alt muligt: Tag en Panodil (Pamol, Pinex). Har du spængt blindtarm: tag en panodil (jeg kender en der døde af overset blindtarm, så ikke for at være morsomt). Er du ved at dø og ringer til aktuttelefonen, "tag en panodil". Panodil er verdens hyppigste forgiftnings årsag.  

I stedet for de dyre Mucolysin, kan du få acetyl cystein som kosttilskud både kapsler eller ren pulver, så bliver det billigere. Det hedder NAC eller "N-Acetyl Cysteine"

• Acetyl-Cystein 600 mg daglig. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

Det er surt, så put det i GelatineKapsler, kan nemt gøres i hånden. Gelatinekapsler - vælg den største size 00. Fås også hos Bulkpowders.dk

Methionin til boost af Glutathion niveauet
Methionin er en essentiel aminosyre som vi skal have via kosten i størrelses orden 1 gram daglig. Methionin er udgangspunkt for dannelsen af aminosyren Cystein som indgår i Glutathion og som er en begrænsende faktor.

Methionin findes hovedsaglig i animalske fødevarer, æg, kød, mælk, ost, mens planter har ringe indhold. Vegetarer og især veganere kan derfor komme i underskud, hvis man ikke er opmærksom. I planter har paranød højest indhold på 1 g/100, sojaprotein koncentrat 0,8 g/100, havre 0,3g/100 g.  

Anbefalet daglig indtagelse som supplerende kosttilskud: 500 mg eller 1.000 mg hvis du er veganer.

Glutamyl-Cystein - i Valle protein (whey protein)
En anden vigtig forløber for Glutathion er Glutamyl-Cystein, som udgør 2/3 af Glutathion'et molekylet. Det kan tages som oralt tilskud hvis det er bundet til protein, det spaltes ikke men optages godt. Tarmen har en aktiv mekanisme til optagelsen af glutamyl-cystein, hvorefter det nemt omdannes til Glutathion i kroppen.

Og hvorfor har tarmen sådan en aktiv mekanisme?  Vi er pattedyr og den første føde vi får er mælk og glutamyl-cystein findes bundet til proteiner i mælken. Det er naturens måde at booste Glutathion niveauet hos spædbørn. Det findes desuden i æggehvide til at booste Glutathion hos kyllingen.

Note: Ved opvarmning af mælk og æg ødelægges glutamyl-cystein protein bindingen, så det ikke kan optages direkte, men spaltes istedet i tarmen til de 2 aminosyrer, som optages enkeltvis.


Glutamyl-Cystein er ikke bundet til mælkeproteinet kasein (som udgør 80% af komælks protein), men til andre mindre proteiner i mælken. Ved oste produktion koaguleres kaseinet med osteløbe, det udfældes og bliver til ost. Det flydende overskuds produkt fra osteproduktionen er Valle som indeholder mindre proteiner og glutamyl-cystein bundet til disse proteiner.

Man kan få opkoncentreret valle protein (whey protein) som er skånsomt behandlet så måske 50% af Glutamyl-Cystein er i behold og det kan du kan tage som kosttilskud for at booste kroppens egen produktion af Glutathion. Valle protein indeholder desuden alle nødvendige aminosyrer til kroppens funktion. Det indeholder desuden dipeptidet Cystein-Cystein som også booster Glutathion produktionen.

Ikke-denatureret, biologisk aktivt valle protein fremmer intracellulær glutathion produktion, ved at levere dipeptid cystein og glutamyl-cystein til cellerne.

Valle protein er det bedste levnedsmiddel til at booste kroppens egenproduktion af Glutathion.

​​Hippokrates ”Medicinens Fader” den græske læge fra det 5. århundrede før kristus, sagde, at kroppen har en indre tilpasningsevne eller helbredende kraft. For at styrke denne helbredende kraft ordinerede han flydende valle til sine patienter. Dette er 2.500 år siden, så det er blot gammel viden bragt til live.  


Valle Protein Pulver
En fin Valle protein pulver, som er skånsomt behandlet, kan du finde i denne danske webshop:
Bodylab Whey 100 Extra Pure (1 kg) kr. 249. Matas har også dette mærke men ikke denne "Extra Pure" valle protein.
Anbefalet dosering er 1 spiseskefuld (10-15 gram) x 2 daglig omrørt i vand og drukket direkte uden blending for at beholde så meget som muligt af de følsomme dipeptid cystein og glutamyl-cystein intakte.  

​Liposomal Glutathion - Oralt kosttilskud
Man kan få et kosttilskud med ren Glutathion som er beregnet til at tage oralt. Glutathionet er præpareret på en særlig måde, idet det er skjult inde i en lille bitte fedt dråbe med en ydre afgrænsning af fosforlipid, samme sammensætning som vores cellers membran.

Denne særlige form har høj bio-tilgængelighed, op til 98% optages fra tarmen uden at blive nedbrudt først, optages til blodet som leverer Glutathion direkte til cellerne i kroppen og det passerer blod-hjerne barrieren. Dette er en meget effektiv form for Glutathion til at forøge kroppens glutathion og formentlig lige så god eller mere end Intravenøst Glutathion. Sandsynligvis bedre, fordi det let afleveres til cellerne.

Altrient GSH liposomal Glutathion findes som breve med 450 mg Glutation og ligger i en æske med 30 stk. Man åbner brevet og kommer indholdet i et glas vand og drikker direkte uden omrøring. Det er et tykt halvflydende gulligt indhold lidt ligesom en æggeblomme. Anbefalet dosis 1-2 brev daglig. Til Parkinson's vil jeg foreslå at starte med 2 breve og hvis der ses god effekt, altså symptomerne er væk, kan man prøve at gå ned til 1 brev daglig.

Altrient GSH Liposomalt Glutathion på:  abundanceandhealth.co.uk 
Det koster £71 fra England, for 30 breve.

Hvad er et Liposome?
Det er en lille boble med en dobbelt fedtlag's membran yderst og i midten en vandig fase indeholdende Glutathion (eller et lægemiddel). Det er en relativ ny måde at levere et aktivt stof direkte til cellens indre.

Fedt membranen består af fosfor lipid, samme struktur som vores cellers cellemembran er opbygget af.

Disse små fedt bobler optages nemt fra tarm slimhinden og går direkte over i blodet, hvor de nemt kan optages af kroppens celler, de smelter sammen med cellerne og afgiver Glutathion til cellens indre.

Der findes flere forskellige lægemidler, som er præpareret på denne måde. Og liposomer kan altså også bruges til at levere Glutathion direkte ind i cellerne. Liposom lægemidler bliver meget udbredt i fremtiden. Om liposomer på Wiki

Skematisk tegning af et liposome. Det er omgivet af en dobbelt fedt lags membran og indvendigt er vand opløselige stoffer, det kan være Glutathion eller et lægemiddel.
De grønne kugler er molekyler af et vandopløseligt stof som f.eks. Glutathion eller et lægemiddel og udgør fedt blærens indhold.

Alfa Lipon Syre - Kosttilskud
alfa-lipon syre er det tætteste man kan komme på gluthation, men er ikke Glutathion og det booster Glutathion, ved at re-aktiverer Glutathion, Q10, C-vit og E-vit. Forøger kroppens evne til at udnytte cystein til at danne Glutathion.

Alfa Lipon passerer nemt blod-hjerne barrieren. Den er i sig selv en af de mest effektive anti-oxidanter og frie radikal "oprydere". Vi laver selv lidt Alfa Lipon og noget får vi via kosten, især fra rødt kød og lidt fra frugt og grønt. Spinat og brocculi har højeste indhold af noget levnedsmiddel. Men alfa lipon fra kost kan højst komme op på et nogle mg pr dag.   

Alfa-lipon syre bruges især ved diabetisk neuropati, nervebetændelse hos diabetes patienter. Bedrer diabetes 2 ved at forøge insulin sensitivitet. Forbedrer hepatitis C. Forbedrer autoimmun sygdomme som f.eks gigt ledbetændelse. Alfa Lipon reducerer inflammation i cellerne og forbedrer derved alle tilstande hvor inflammation indgår.

Alfa Lipon mindsker skader efter hjerneskade f.eks. blodprop i hjernen. Indgår i energi omsætningen og forbedrer energi hos idræts udøvere og bruges af vægtløftere og bodybuildere. Alfa Lipon er desuden en af de bedste tungmetal chelatorer. 
 
Artikel: Alpha Lipoic Acid: This Antioxidant Can Smash Insulin Resistance and Autoimmune Disease

• Alfa Lipoinsyre 1 kapsel 500mg. Et vitaminlignende næringsstof, der er afgørende for cellulær energiproduktion, hjælper mitokondrier til at generere energi. Det er også en potent antioxidant, særligt godt til hjernen. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.Alfa-Lion syre er et kostilskud og må ikke erstatte alm. varieret kost.
 
NB! går godt sammen med Acetyl-L-Carnitin og Q10, idet de virker synergistisk (se længere nede)


​Alm ​Kost til boost af Glutathion niveauet
Udover bio-aktivt valle protein (skånsomt behandlet) er de væsentligste levnedsmidler til boost af kroppens egen Glutathion indhold, svovlholdige grøntsager og det er: løg, grøntsager af korsblomstrede familie: broccoli, blomkål, alle former for kål og rosenkål. De svovlholdige aminosyrer methionin og cystein er begrænsende faktorer for syntesen af Glutathion. Se videoen øverst med Mark Hyman.

Artikel: What is Glutathione and How Do I Get More of It? af Dr. Mark Hyman
Artikel: Glutathione Foods What Foods Promote the Highest Glutathione Levels
Artikel: Glutathione: This ONE Antioxidant Keeps All Other Antioxidants Performing at Peak Levels

​Dr. Jacob TeitelBaum gennemgår vigtige elementer i en alternativ Parkinson's behandling. Webinar se video nedenfor.

Dr. Jacob Teitelbaum - Natural treatment of Parkinson's (alternativ terapi)

Nedenfor de ting han snakker om i videoen.

​​Gurkemeje & Ingefær

​Gurkemeje & ingefær er gaver til menneskeheden og indeholder en række forskellige aktive stoffer der hjælper kroppens celler til heling, inklusiv aktive stoffer mod kræft.

Gurkemeje
Gurkemeje (engelsk Turmeric på Wiki) er en plante, der vokser under varmere himmelstrøg. Plantens aktive indholdstoffer, curcuminoider, er helt uskadelige og planten indgår i en normal kost.

Gurkemeje er et krydderi brugt i tusinder af år i madlavning og som farvestof især i Indien og som dyrkes der i stor stil. Gurkemeje er det gule i karry, som er en blanding af forskellige krydderier.

Gurkemeje er beslægtet med ingefær, de er i samme familie og rødderne som man bruger, ligner hinanden. Du kan dyrke dem i vindueskarmen. Planten skal have varme og må ikke stå for koldt.

Gurkemeje dyrkning i Indien

Lige nu har jeg både gurkemeje og ingefær voksende i vindueskarmen. Find økologiske rødder og læg dem i jord, som skal holdes fugtigt.

Indien har en af verdens laveste forekomster af Alzheimers og Parkinson's. Årsagen er formentlig brug af Gurkemeje i indiske retter. ​


Gurkemejes aktive indholdstoffer
Gurkemejes aktive indholdstoffer, er kraftige anti-oxidanter lige som andre krydderier. Der er flere forskellige aktive stoffer i rødderne, Curcuminoider, hvor Curcumin er en af dem. De aktive stoffer optages til kroppen og kan passere blod hjerne barrieren. Der er lavet tusindvis af videnskabelige artikler om Curcumin.

Gurkemeje virker godt mod Parkinson's symptomer og bør indgå i enhver form for alternativ behandling ved degenerative hjerne sygdomme.

De aktive indholdstoffer "Curcuminoider" neutraliserer frie radikaler og modvirker de betændelses reaktioner som sker i og omkring nervecellerne og som nedbryder nervecellerne. Stofferne er anti-oxidanter, anti-inflammatoriske, neuroprotektive, fremmer etablering af nye nerveceller (neurogenesis), beskytter mod toksin induceret neurodegeneration, beskytter mod toxin induceret frie radikaler, forebygger neurodegeneration, chelerer tungmetaller, bevarer motoriske egenskaber.

De aktive stoffer påvirker aflæsningen af 700 gener i gunstig retning.


Artikel: Neurodegenerative Shielding by Curcumin on Brain Lesions - Parkinson's Disease in Rats
Artikel: Turmeric: The Spice That Can Potentially Help Your Health in 150 Different Ways
Artikel: Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin
Artikel: Curcumin induces glutathione biosynthesis. Mechanism of free radical scavenging activity 
Artikel: Curcumin Enhances Neurogenesis and Cognition in Aged Rats
Artikel: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies
Artikel: Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution


Roden, hvorfra gurkemeje pulveret fås. Det er et vidunder krydderi, som kan bruges til at hjælpe kroppens egen heling ved mange helbreds problemer.

Gurkemeje er tæt beslægtet med ingefær og ligner ingefær planten og rødderne ligner hinanden. Det er rødderne som tørres og pulveriseres som er gurkemeje pulver.

gurkemeje Alternativ behandling

Det gule gurkemejepulver griser (farver) meget, så det er lidt besværligt at have med at gøre. Kan bruges i retter, som i Indien eller i smoothies.
Biogan Gurkemeje Pulver (200 gr) kr. 69

Gurkemeje som Kosttilskud
Du kan få gurkemeje i 3 forskellige former: pulveriseret rod som kapsler eller i pose. Derudover kan du få gurkemeje ekstrakt i kapsler, og som særlige formuleringer.

Vigtigt er at gurkemeje og de aktive stoffer er uopløseligt i vand, men opløseligt i fedt. Når det bruges i mad hvor der er fedt i opløses gurkemejen så du bedre optager de gode stoffer. Hvis man tager gurkemeje pulver som kapsler skal man samtidig indtage noget fedt.

Nogle kosttilskud er præpareret på særlig måde, så du optager de aktive stoffer fra gurkemeje meget bedre, som f.eks Curcuminx4000 som du ser til højre.

gurkemeje Alternativ behandling

CurcuminX4000 180 kapsler på engelsk webshop. £34.95. Tag 1x3 daglig første måned og derefter 1x2 dgl.

Andre artikler om Gurkemeje:

Turmeric på Wikipedia
Super Food: Let’s Talk Turmeric
The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview
Therapeutic Potential of Turmeric in Alzheimer's Disease: Curcumin or Curcuminoids
Can Turmeric Cure Alzheimer’s Disease?
Turmeric Benefits for Parkinson’s
Benefits of Turmeric for Multiple Sclerosis
Curcumin Inhibits Experimental Allergic Encephalomyelitis. Suggest its use in the treatment of MS and other Th1 cell-mediated inflammatory diseases.

Ingefær
Ingefær (ingefær på Wiki), som er beslægtet med gurkemeje, er også en super food og måske mindst lige så aktivt over for en række sygdomme som gurkemeje, inklusiv kræft og helt uden bivirkninger. Ingefær bruges som krydderi, men også i stor stil i folkemedicin i Indien og østen mod kvalme, søsyge, gigt, smertestillende og betændelses hæmmende, er nogle af de alm. kendte virkninger.

Ingefær indeholder en række bioaktive stoffer i grupperne zingerone, shogaols, og gingerols. Især 6-shagaol, et af indholds stofferne, synes at være særlig interessant.

Ingefær Alternativ behandling

Syltet ingefær: Du kan købe ingefær til ingen penge, kog roden 20 min, skrab skallen af med kniv, skrær i små stykker og kog i sukker vand og lad stå og trække. Skal koges f.eks totalt en time, det er ret sejt og trådet. Kan overtrækkes med mørk chokolade, det rene slik. Normalt anbefaler jeg ikke sukker, men ingefær er så skarpt, at der kræves lidt sukker. Tag et par gram ingefær daglig eller så meget du har lyst og brug ingefær i madlavning.

Du kan også bruge Ingefær som krydderi i maden, som shot (afkog) eller i smoothies. Du kan også få ingefær kapsler med pulveriseret ingefær.

Q 10  -  Coenzym Q10

​Q10, også kaldet CoQ10 og Coenzym Q10, er kritisk i produktion af energi i cellernes mitokondrier. Vigtig anti-oxidant og indgår i cellens normale energi omsætning (ATP i mitokondrier). Dannes naturligt i kroppen, men produktionen falder væsentligt efter de 50 år og mange kronisk syge har nedsat produktion. Q10 på Wiki.

Q10 niveauet er reduceret hos Parkinsons patienter og ved at tilføre Q10 reduceres symptomer hos parkinson's patienter, hvor medicinen var begyndt at miste effekt.

Vigtigt vedr. Q10
Skal være som det aktive Ubiquinol som er den aktive og reducerede form for Q10 (ikke Ubiquinone som er i de fleste Q10 kosttilskud), den reducerede form er ca. 5 gange mere effektfuldt. Især vigtigt hvis man er op i årene, fordi så er man dårligere til at omdanne den inaktive Ubiquinone til det aktive Ubiquinol.

Q10 er en vigtig anti-oxidant, som kan bruges til at hjælpe kroppen med at hele mange forskellige tilstande. kræft, hjertekar sygdom, AMD (Øjet, alders relateret macula degeneration), hud aldring, fibromyalgi, neurodegenerative sygdomme, migræne, cronic fatigue, asthma, diabetes.

I rotte forsøg beskytter Q10 mod neuron død efter Paraquat indsprøjtning og beskyttede 20% af neuroner fra tidlig død (parqauat herbicid bruges til at inducere parkinsons i dyremodeller).

Optages kun sammen med fedtstof. Er tilsat lecithin for at fremme optagelsen, men tag det sammen med lidt fedt for at lette optagelsen. F.eks lidt sødmælk, fløde, ost, eller hørfrøolie, fiskeolie kapsler.

Q10 Alternativ behandling

Q10 som Ubiquinol 100 mg kapsler fra Amazon i England. 3x1 kapsel daglig i en måned, derefter 2x1 daglig.   

Q10 med Bio-PQQ
Mens Q10 er et enzym der medvirker i ATP energi produktionen i mitokondrierne, så stimulerer
Bio-PQQ (PyrroloQuinoline Quinone) fornyelse og antal mitokondrier, så kombinationen er et mitokondrie boost.

Q10 som Ubiquinol 100 mg kapsler i kombination med PQQ (10mg) fra Amazon i England. 1 kapsel daglig + supplér med 1 kapsel Ubiquinol 100 mg uden PQQ (se ovenfor), så du får 200 mg Q10 daglig.    

Q10 Alternativ behandling

​​L-Carnitin - til nerve cellernes energi
Beskytter mod neurodegeneration

​L-Carnitin, er en naturlig forekommende aminosyrer, kroppen selv producerer. Det er ren energi til kroppens celler, idet det øger transporten af fedt ind i mitokondrierne for at blive forbrændt og øger dermed fedt-forbrændingen. L-carnitin beskytter mitokondrierne og deres energi produktion og dermed beskytter mod neurodegeneration. Det er en anti-oxidant der modvirker jern-induceret oxidativt stress.

Den form der optages bedst er Acetyl-L-carnitine, den passerer nemmere blod-hjerne barrieren og bliver omdannet til carnitin intracellulært i neuronerne.

I et studie fra 1995 blev vist at Carnitin fuldstændig kan forhindre udvikling af Parkinson's hos alle rotter i forsøget, hvis de inden Parkinson inducering fik Acetyl-L-carnitine.

I et studie beskyttede Acetyl-L-Carnitine mod induceret Parkinson hos aber.
Acetyl-levo-carnitine protects against MPTP-induced parkinsonism in primates.

Her er et review over Acetyl-L-Carnitin benyttelse hos Parkinsons. Acetyl-L-Carnitine in Parkinson’s Disease Det er en Pdf (åbner i nyt vindue, eller højreklik og gem som). Der står: In summary, the protection provided by acetyl-L-carnitine offers the possibility of new therapeutic strategies for neuro-degenerative diseases (including PD)
Artikel: Parkinson’s Disease, Acetyl-L-Carnitine, Alpha Lipoic Acid, CoQ10 and Melatonin


• Acetyl-Carnitin. 2 x 400 mg. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

NB! går godt sammen med Alfa-Lipon syre og Q10, idet de virker synergistisk

​​VIGTIGT
B-VITAMINER - til normal hjernefunktion

B-vitaminerne B9, B6 og B12 er kritisk for at kroppen kan lave gluthation og er vigtige til normal funktion af hjernen og produktion af Dopamin.

Mangel på B12 giver en række neurologiske symptomer som usikkerhed, neurologiske, sitrende og snurrende fornemmelser og kognitive forstyrrelser. Det er vist at B12 niveauet er lavt hos Parkinson's patienter og falder yderligere med sygdommens udvikling. B12 mangel er sandsynligvis medvirkende til generel forværring hos nogle Parkinson's patienter.

Høj homocystein (er skadeligt) niveau er almindelig hos Parkinson's patienter. Brug af Levodopa mindsker B12 og B9 niveauet yderligere, 2 vitaminer som er kendt for at nedsætte homocystein niveauet. Forøget mængde af homocystein accelererer dopaminerg neuron død hos parkinsons patienter ved en toksisk effekt.
Artikel: Relationship of Vitamin B12 Status and Parkinson's Disease


B9 er nødvendig for tyrosin hydroxylase enzymet, som omdanner L-DOPA til dopamin. Ved at tage B9 som kosttilskud, kan man forbedre dopamin niveauet.
Artikel: Benefit of folic acid supplementation in parkinsonian patients treated with levodopa  (som Pdf åbner nyt vindue eller højreklik for at gemme).


B6 Vitamin
Sørg for et tilstrækkeligt niveau af B6 for at hjælpe DOPA decarboxylase at udføre sit arbejde: nemlig omdannelse af L-DOPA til dopamin. B6 Vitamin på Wiki.

B6 er nødvendig for at producere dopamin og for at minimere L-DOPA bivirkninger, men for meget B6 reducerer L-DOPA's virkning, så det er en balance. Hvis man kun tager L-DOPA uden carbidopa, må du ikke få for meget B6. I Danmark bruges L-DOPA kun i kombination med carbidopa og så SKAL du have B6 (se nedenfor).

NB. Forøget dødsrate ved brug af kombination: Levodopa + Carbidopa
Hvad lægen sikkert ikke har fortalt dig er, at der er 3 gange så stor risiko for at dø hurtigere ved kombineret medicinering med L-DOPA og Carbidopa end ved Levodopa alene. L-DOPA blev introduceret i 60'erne og der sås bedring af symptomer og nedsat dødsrate.

Efter introduktion af Carbidopa (Dopa decarboxyl hæmmer) i 1976, godkendt af FDA i USA, øgedes dødsraten med 3 gange.

Årsag: både L-DOPA og Carbidopa binder og inaktiverer B6 vitaminet, som indgår i 300 forskellige enzymatiske processer. Medicineringen får dig i B6 mangel (elefant i glasbutik). Det har lægen nok heller ikke fortalt dig.

I danmark bruges ikke Levodopa alene, men altid i kombination med en decarboxyl hæmmer = altså du dør hurtigere med denne kombi medicinering.

Artikel: The Parkinson’s disease death rate: carbidopa and vitamin B6


Du skal selvfølgelig tage B6 + B9 + B12 vitamin som kosttilskud

Vigtig Vedr B9 + B12
Parkinsons kan muligvis være associeret med en mutation i MTHFR genet, som koder for enzymet der indgår i B9 Folat Cyklus og dermed metylering i kroppen.

Metylering, som er donation af en metylgruppe, er en helt basal funktion i kroppens biokemi, den indgår i utroligt mange processer, DNA syntese, omsætningen af en række aminosyrer og neurotransmitters som serotonin, epinephrin, dopamin. Envidere for eliminering af tungmetaller, produktion af Gluthation, menneskets vigtigste anti-oxidant og for energiomsætningen via ATP.

Det vides at Parkinsons patienter har forhøjet HomoCystein i blodet. Hæmning i B9 omsætningen medfører præcis en stigning i homocystein, hvilket indikerer at Parkinsons kunne være associeret med denne mutation.

Folk med en mutation, kan i varierende grader ikke nedbryde, udnytte, metabolisere det kunstige B9 (folin-syre, folsyre) som er i næsten alle vitamin tabletter inklusiv Gerimax, B-complex og alm. multi-vitamin tabletter, hvorfor de har B9 mangel, med mindre de spiser godt med grønne grøntsager, som hjælper på alle sygdomme.
Værre er det at den kunstige B9 i mere eller mindre grad blokkerer for metyleringen.

Det er nemt at imødekomme denne mutation: undgå det kunstige B9 og tag det rigtige B9 i den aktive form som hedder metyl-folat, eller calcium-Metyl-Folat.

Desuden skal du have B12 i metyl-formen (den aktive form), for den indgår sammen med metyl-folat i metyleringsprocesserne.Jeg foreslår følgende vedr. B-Vitaminer:

1. Undgå al form for kunstig B9, det er folin-syre eller folsyre

2. Vælg en multi-vitamin som indeholder den rigtige og aktive B9 som er metyl-folat eller calcium-metyl-folat. Samt den aktive B12 som hedder metyl-cobalamin.
Jeg kender kun en multi-vitamin, som opfylder dette og det er "Omnimin Pure", som fås hos matas, helsemin eller helsam butikker. Den fås også uden jern OmniX.
Note: selvom der står folsyre på etiketten og calcium-metyl-folat i parantes, så er det den rigtige.

3. Du bør have ekstra B12 dosis 1.000 mikrogram særskilt, som metyl-folat. Det optages bedst som sugetablet.
Veg B12 som Methylcobalamin. Smeltetablet 1000 µg. 1 dgl. (Helsam kr.159 for 120 tabl). Find en Helsam butik.

4). Du bør have ekstra B6 særskilt. 50 mg daglig, fås matas mm. eller f.eks i Helsebixen til 50 kr. for 50 tabl 

​Andre Vitaminer & Mineraler

Selen + Zink + E-Vitamin
Zink, E-Vitamin Selen er vigtige for forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme. Zink underskud er involveret i udviklingen af Parkinsons.
Selen og E-vitamin virker i samarbejde som vigtige anti-oxidanter tll at oprydde frie radikaler. Selen+Zink+E-vit er indeholdt i Omnimin Pure multi-vitamin tabl.

Artikel: 4 Reasons to Take a Zinc Supplement for Parkinson’s Disease Treatment
Artikel: Evidence of functional zinc deficiency in Parkinson's disease
Artikel: Zinc discovery may shed light on Parkinson’s, Alzheimers


K-2 vitamin (ikke K1)
K-2 vitamin er totalt undervurderet og ikke eksisterende i debatten. K-2 vitamin er vigtig sammen med D-vitamin i opbygning af normale knogler og i forebyggelse af osteporose og forebyggelse af kræft. Undersøgelser kunne tyde på at K2 også er vigtig i forebyggelse af Parkinsons. Er indeholdt i Omnimin Pure multi-vitamin tabl.

Artikel: Vitamin K2: New hope for Parkinson's patients?
Artikel: Early-Onset Parkinson's Disease, Will Vitamin K2 Help?
Artikel: K2-vitaminmangel giver osteoporose, kræft og hjertesygdom


Tarmen - vær god ved den - essentiel for helbred

Vedligeholdelse af en god tarmflora
Undgå store mængder kulhydrater og især tørret frugt, som er meget sukkerholdigt (=slik) og gærer videre i tarmen, fordi det ikke bliver fordøjet lige med det samme. Gærsvampe er vilde med sukker og de holder party, når du fylder dig med kulhydrater. Men bakterier ernærer sig også af sukker og du kan fremelske nogle bakterier på bekostning af andre.

Parkinson's patienter har tendens til forstoppelse, nedsat tarm bevægelse, og nedsat produktion af fordøjelses safter og tarmsafter fordi medicinering (dopa decarboxyl hæmmere) hæmmer lokale signalstoffer i tarmen, serotonin, dopamin og andre signalstoffer.


Som følge af nedsat bevægelse og forstoppelse, kan bakterier vandre op i tyndtarmen, hvor der normalt ikke er mange bakterier og give anledning til unormal stor bakterie vækst i tyndtarmen, hvilket giver ubehag, smerter og luftudvikling, så snart man har spist noget, fordi tyndtarmen er irriteret. I virkeligheden er dette det centrale i irritabel tyktarm, det er ikke tyktarmen, men overvækst i tyndtarmen.

For at få nogle gode bakterier, der kan udkonkurrere de dårlige bakterier og candida svampe, så tag lidt syrnet mælkeprodukt: yoghurt, A38, Cultura, som indeholder mælkesyrebakterier af typen Lactobacillus og Bifidobakterium, som er gavnlige til etablering af en god tarmflora. Du kan nøjes med en skefuld, hvis du ikke kan tåle mælkeprodukter.

Alternativt mælkesyre bakterie kapsler fra matas f.eks denne: Symbioflor Matas, som indeholder 3 forskellige bakterier.

​Fibre der danner slim, beskytter tarmen og modvirker Forstoppelse
Du skal have nogle fibre der danner slim og får tarmindholdet til at glide nemmere og modvirker forstoppelse, dårlig fordøjelse og irritabel tyktarm. Fibre fra grøntsager er også godt og vigtigt, men danner ikke meget slim.

NB Undgå Klid og Klidbrød. Klid danner ikke slim og bliver tørt og hårdt som cement i tarmen.

HørFrø. Tag 1 spiseskefuld hørfrø opblødt i vand (5 min). 1-2 x daglig. Den slim der dannes fra hørfrø beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm.

LoppeFrø HUSK. Tag Loppefrø 1-2 x daglig. Danner slim og en slags gelé. Beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm. Loppefrø kan man putte i vand og dreje vandet rundt og drikke med det samme, evt som drys på yoghurt.

​Magnesium modvirker forstoppelse
Magnesium er et ekstremt vigtigt mineral, som de fleste får for lidt af, du må simpelthen tage magnesium som kosttilskud, som supplement til en god kost, som indeholder magnesium fra grøntsager.
Jeg anbefaler altid magnesium citrat som kosttilskud, som er det der optages bedst.

Men magnesium er også let laxativt (afførende) pga. det magnesium der ikke optages, så holder det på lidt vand ind i tarmen. Det er helt uskadeligt. Hvis du fortsat har forstoppelse kan du oven i magnesium citrat tage det billige magnesium du får overalt, nemlig magnesium oxid, hvor kun 4% optages, resten virker som afføringsmiddel.

Spis Smør
Smør indeholder faktorer, der er gavnlige for tarmen og beskyttende for tarmslimhinden. Ikke overraskende, for vi er designet til at spise mælkefedt lige fra fødslen, det første fedt i dit liv. Derudover er fedtsammensætningen i smør optimalt.

Kostens betydning for
Inflammation & Immunsystemet
Omega-6 / Omega-3

​Immunsystemet - Inflammation
Omega-6 og omega-3 olier er afgørende faktorer i immunsystemet og de 2 olier indbygges i cellerne cellemembran. Der skal være et bestemt forhold imellem de to, sådan at man skal have ca 2-3 gange mere omega-6 end omega-3. De anbefalede mængder er 6-9 gram omega-6 og 3 gram omega-3 daglig.

Omega-6 er betændelsesfremmende, mens omega-3 er betændelseshæmmende, de indgår simpelthen direkte i immun reaktionerne og immun mediatorer overalt i kroppen inklusiv i hjernecellernes cellemembran hvor de kan sidde og enten fremme eller hæmme inflammation. Omega-6 er betændelses fremmende og det er vigtigt du ikke får for meget af det  -  NB Alle for for meget Omege-6.

Så første punkt er at få disse olier i rette mængder. Dvs drop alt hvad der har med omega-6 olier at gøre, du får rigeligt i en alm. kost. Drop alt der indeholder omega-6, undtagen et par valnødde kerner.

Omega-3 fiskeolie, ekstrem vigtig for alm. sundhed og bekæmpelse af enhver betændelses tilstand.
Tag fiskeolie kaplser fx. 6-9 stk af de billige fra Netto og spis fed fisk som laks og sild. IKKE tun, der indholder kviksølv. Møllers tran også godt. Kril olie omega-3 er det bedste, men også dyrt.
Omega-3 fra Hørfrø olie 2 x 1 spiseskefuld daglig (se længere nede under Budwig kost)

​Vedr. Omega-6 fler u-mættet fedt
Det usunde skadelige Omege-6 fler u-mættede fedt findes overalt, det værste er solsikke olie med 65% i. Majsolie, sojaolie, madolie, becel, faste og flydende margariner. Raps olie har mindre indhold men stadig 20% Omega-6. Solsikke frø og valnødder har stort indhold af omega-6, Mandler er bedre.

Disse vegetabliske olier bruges overalt i færdigmad fx. dressing, mayonnaise, brød, kager, slik, chips men ofte ødelagt ved hydrogenering og går under betegnelsen hærdet vegetabilsk olie (læs gift). Se fx på deklararationen på færdig kager.

En anden ting er at disse Omega-6 olier, inklusiv BECEL, kan IKKE tåle opvarmning (stegning, bagning), så bliver det harskt og endnu mere giftigt.

Som sagt vi skal have 9 g. pr. dag af omega-6 og IKKE MERE. Alle får meget mere, derfor drop alt hvad der har med ovenstående olier at gøre. Hvis du har diesel bil, så hæld det i tanken, den kører bedre på det end din krop.

Se også min blog post om Omega-6/3 hvor der også er referencer.

Kostens betydning for
Inflammation & Immunsystemet
Kulhydrater & Blodsukker

​Blodsukker og Insulin svingninger
En stærk skadelig faktor for kroppen og noget, der er stærkt medvirkende til kroppens betændelses reaktioner er HØJT BLODSUKKER og forhøjet insulin. Forhøjet blodsukker og insulin og svingende niveauer, er simpelthen en meget vigtig faktor i enhver kronisk sygdom også kræft, fordi det er inflammatorisk.

Det er også det der giver diabetes 2, den moderne verdens ny pest og som er ved at eksplodere i USA, men Danmark er godt med. Det er også årsagen til at hjertekar, kræft, diabetes 2, fedme mm. på verdensplan eksploderer. Disse svingninger og høje niveauer af blodsukker og insulin er inflammatorisk og skadelig for hele kroppen.


Så hvad er det der gør at du får højt blodsukker og højt insulin niveau?
det er overdreven og konstant (over dagen) indtagelse af kulhydrater i form af:
Sukker, slik, sodavand, juice, kage, tørret frugt (rosiner, dadler som er slik), hvidt brød, pizza, pasta, popcorn, kartofler, chips, hvide ris. Alt dette får dit blodsukker til at skyde i vejret som en raket, og kort tid efter kommer der et insulin respons, en stigning i blodets indhold af insulin, som prøver at få sukkeret væk fra blodet og ind i cellerne.

Lige en ting omkring sukker: alt sukker er naturligt sukker, mange tror at sukker i frugt, honning og juice er bedre end det naturlige sukker fra sukkerroer og sukkerrør = hvid sukker, det er det ikke. Alt dette sukker uanset om det er hvidt sukker, sukker i frugt, juice og honning indeholder ca. 50% glucose (druesukker) og 50% fruktose (frugtsukker). Det er glucose delen der give blodsukker stigningen, mens frugtsukker delen har en anden uheldig virkning, det er en gift lige som alkohol og bliver til fedt i leveren og på maven.

Vedr Sukker i Frugt: Det er en misforståelse at sukker i frugt er frugtsukker og at det skulle være bedre end hvidt sukker. Sukker i frugt er en blanding af Sukrose (=Hvidt sukker som består af halvt glucose, halvt frugtsukker), glucose (druesukker) og frugtsukker (fruktose), i lidt variende mængder afhængig af frugten, men slutresultatet er, at sukker i frugt er ca 50% druesukker og 50% frugtsukker (fruktose). 

Stivelse som i hvidt brød, pasta, pizza, kartofler består kun af glucose i kæde og det nedbrydes til glucose og indtagelse af disse ting giver højere blodsukker end hvis du indtager samme kaloriemængde som hvidt sukker! NB. Altså en pose bolcher giver mindre blodsukker stigning, end en pizza for at sætte det lidt på spidsen.

Sukker findes her: Juice (10% sukker), cola, sodavand (10,5% sukker), tørret frugt (rosiner, dadler er ren slik med op til 80% sukker, mere end matador mix), frugt særlig sød frugt, slik, kage, hvidt sukker, brun sukker, sirup, honning.

De hurtige kulhydrater: Det der giver højt blodsukker hurtigt: Alle former for sukker, kage, slik, sodavand, hvidt brød, hvide ris, pasta, pizza, chips, cornflakes, popcorn, kartofler, tørret frugt.

​Kulhydrater i store mængder er skadeligt, giver høje blodsukker og insulin niveauer og feder og giver sult efter kort tid. Fedt i maden giver mæthed, stabilt blodsukker og insulin niveauer og fjerner trang til sukker. Det skal selvfølgelig være det sunde fedt, som kroppen behøver, mere om hvad der er sundt fedt nedenfor. Man kan spise ubegrænset mængde fedt, det eneste af de 3 kost grund elementer (kulhydrat, protein, fedt), der ikke er skadeligt i større mængder.


Kunstig Sukker - Stevia
Den eneste acceptable form for kunstig sukker er ren Stevia sødemiddel. Ikke såkaldt "stevia sukker" med 95% sukker i og 5% stevia, eller andre blandings produkter. Er der kalorier i er det ikke ren stevia. Nogle har allergiske reaktioner af stevia.   

Se min artikel Om sukker den hvide dræber

Low Carb High Fat Kost - LCHF
For at holde blodsukkeret stabilt og så lavt som muligt uden svingninger og høje toppe kan man vælge at på på High Fat Low Carb, LCHF kost trenden, eller blot lade sig inspirere af den.

LCHF (Low carb high fat), er en hel bevægelse i Sverige og Danmark er begyndt, hvor man spiser en kost med lavt indhold af kulhydrat og højt fedtindhold, det skal selvfølgelig være det sunde fedt og ikke margarine, becel og omega-6 holdige olier.  

LCHF er også perfekt til at komme ud af diabetes 2 og undgå insulin medicin.
Se mere her i min blog post om LCHF

​​Fedtsammensætningen

Fedtsammensætningen i kosten
Fedtsammensætningen i kosten er afgørende for normal cellefunktion. Hver enkelt celle er omgivet af en cellemembran, hvor fedtsammensætningen er vigtig. Fedtsammensætning i celle-membranen er: 50% mættet fedt, 35% enkelt-umættet fedt (oliven oliens oleinsyre), samt diverse andre fedtstoffer som omega-6, omega-3 og kolesterol. Sammensætningen af disse fedtstoffer er kritisk for normal celle funktion, tæthed, stabilitet og fleksibilitet og dermed afgørende for en sund sygdomsfri krop.

Mættet fedt, smør, Kokos, kolesterol, oliven og avocado olier er sunde olier + fiskeolie. Alle prøver at bilde dig noget andet ind, når det gælder mættet fedt og kolesterol, og når det drejer sig om fler-umættet fedt omega-6, så prøver de at bilde dig ind at DET er sundt. Alle får for meget omega-6 og vi skal ikke hælde mere på os selv. De der vildleder, er selv blevet vildledt og har ikke læst den tilgængelige forskning.


Smør: Smør er en super Food
Det optimale fedt for et menneske er SMØR, som er mælkefedt af samme sammensætning som mælkefedtet i modermælk - og samme sammensætning som fedtet i cellernes cellemembran. Der er vel ingen der kan benægte at modermælk er den optimale ernæring for et spædbarn, vi er simpelthen som pattedyr designet til at få det som spæd. Derfor er det logisk at mælke fedt er optimalt (komælk fedt fx. smør og modermælk fedt er stort set ens).

Kokos fedt en anden super food
Kokos olie er en superfood, en gave til dit helbred, dine celler og super god næring til hjernen. Alle mennesker med hjerne symptomer -og sygdomme burde have kokosfedt i kosten: blodprop, ADHD, depression, alzheimers, parkinson, sklerose (MS).

Det er et super fedtstof, som indeholder ca. 90% mættet fedt. Brug det i madlavning, til at stege i og spis det direkte med ske. Det meget specielle ved kokosolie, er at det består af mellem kædede mættede fedtsyrer (små fedtsyrer), som nemt bliver omdannet til keton stoffer, som er glimrende næring for hjernecellerne, som kan leve af 75% keton stoffer og 25% glukose.

Glem alt hvad du har hørt om at mættet fedt skulle være usundt, vrøvl - Læger og hele sundheds systemet fremfører at mættet fedt er usundt, uden videnskabelig dokumentation.

Koldpresset Kokos fedt, eller jomfru Kokos fedt (kokos olie). Tag et par spise skefulde daglig.

Artikel: Coconut oil has improved my life
Artikel: Coconut oil miraculously helps Parkinson's patient regain quality of life
Artikel: på Videnskab.dk, som taler om at Fedtrig kost, især kokosolie, bremser aldring af hjernen
Artikel: Kokos Olie's gode egenskaber: Coconut Research Center
Artikel: Alzheimer's Disease: What If There Was a Cure?

Hørfrø olie​ - levnedsmiddel med højst Omega-3 indhold
Hørfrø olie er det levnedsmiddel der indeholder mest omega-3 og er med til at skabe balance i cellerne inklusiv hjernecellerne. Husk at 1/3 af hjernes fedt er omega-3. Hvis din hjerne er blevet fyldt op med masser af skadelig Omega-6 olier (solsikke, majs, "madolie", becel, raps ), så har du brug for at få skiftet olie.

Omega-3 og omega-6 konkurrerer om pladsen i cellernes cellemembran og ved at tilføje ekstra omega-3 driver du noget af Omega-6 væk. Hele sundheds systemet fortæller dig fejlagtigt og stik imod videnskabelig dokumentation, at du skal have rigeligt med fler-umættet fedt og udskifte det mættede fedt. Og disse omega-6 holdige skadelige olier bliver fremført som sunde.

Sandheden er at alle får alt for meget omega-6 og for lidt omega-3, fordi hele vores madkultur er fedtet ind i omega-6 fedtstof, inklusiv fodertilskud til dyr (sojaskrå, solsikke kager), så du får det via kød, mælk og æg. Der skal være en balance mellem de 2 olier på ca 2:1  (2 del Omega-6 og 1 del Omega-3) og ikke 20-30 gange så meget Omega-6 som omega-3, som mange får.


Hørfrø olie er det centrale i den såkaldte Budwig kost som blev "opfundet" i 50'erne af en tysk forsker Johanne Budwig. Teorien er at Omega-3 sammen med hytteost bringer elektrisk balance i celle-membranen.  
Her bruger vi bare hørfrø alene, men du kan også vælge at følge Budwig kosten fuldstændigt. Se nederst på siden.

Hørfrø olie er både for raske, kræftsyge og kronisk syge. Det kan ikke erstatte fiskeolie, som indeholder de vigtige DHA og EPA former af Omega-3, det gør vegetabilske olier ikke, så du skal stadig tage fiskeolie.
Artikel: Omega 3's Protects Against Parkinson's


Koldpresset Hørfrø olie, 1 spise skefulde x 2 daglig.  Hørfrø olie skal stå i køleskab og i seriøse matas og helsekost, står den i køleskab.

Jeg tager selv en lille slurk direkte af flasken 2x daglig uden at måle, som forebyggende mod sygdom. Det er beskt og skarpt i smagen, men betragt det som medicin. Fint at tage sammen med de fedtopløselige kosttilskud: vitaminer D-vit, E-Vit samt Q10 og gurkemeje.

Hvilken Kost skal du spise for at bedre Parkinson's

​Årsagen til Parkinson's er oxidativt stress og en inflammations tilstand i hjernen og uanset hvilke faktorer der udløser det, så skal kosten støtte kroppens håndtering af sygdommen og om muligt hjælpe den til at bedre eller helbrede tilstanden, i kombination med vitaminer, mineraler og specielle kosttilskud.

Alternativ forbedring eller helbredelse af Parkinson's, må rette sig mod hele kroppens balance og særligt balancen i hjernen og prøve at hjælpe hjernecellerne til at regenerere sig og fungere optimalt.

Det gør vi ved at forbedre immun systemet og fjerne ting der giver inflammation i kroppen med en Anti-inflammatorisk kost og med særlig vægt på inflammationen i hjernen suppleres der med vitaminer, mineraler og særlige kosttilskud. Dette afsnit omhandler kun kosten.


Drik Vand
Som tilbehør til kosten er:
Vand, Vand, Vand. Drik rigeligt vand, det er vigtigt at cellerne er velhydreret for at de kan fungere optimalt. Tag gerne lidt ekstra salt, det er livsvigtigt, med mindre du har højt blodtryk.Hvilke levnedsmidler er skadelige for kroppen og immunsystemet og forøger kroppens inflammation?
Det er de skadelige levnedsmidler, som hele denne blog handler om. Sukker, masser af hurtige kulhydrater og Omega-6 olier. Overdreven brug af alkohol. Forkert olie sammensætning, transfedt i margariner og hærdet vegetabilsk fedt også kaldet hydrogeneret fedt.

Tilsætningsstoffer (gifte) i maden, aspartam sødemiddel, smagsforstærker (MSG mononatrium glutamat), emballagen og gifte fra miljøet, for meget rødt kød, brankning af maden, medicin og meget andet.

Underskud af omega-3, underskud af forskellige vitaminer (D-vit, C-vit) og mineraler.

Spis økologisk så vidt muligt, kroppen har ikke brug for flere giftstoffer som f.eks sprøjtemidler.En god anti-inflammatorisk kost er:

•  En kost med reduceret kulhydrat indtagelse, der giver stabilt blodsukker og insulin niveau
•  En kost hvor du udelukker de skadelige Omega-6 olier (du får rigeligt det du skal bruge)
•  En kost med de rigtige fedtstoffer, gerne rigeligt: smør, kokosolie, oliven olie, avocado olie, fede fisk og eller Omega-3 fiske olie kapsler
•  En kost med gode protein kilder
•  En kost med masser af Grøntsager
•  En kost med Krydderier


Kulhydrater
Reducer kulhydrater og nøjes med groft brød som rugbrød, havregrød, kartofler, søde kartofler og brune ris. De grove kulhydrater, tager tid at fordøje og giver derfor mere stabilt blodsukker, uden de kraftige svingninger i blodsukker og insulin.
Reducer de hurtige kulhydrater, der der får blodsukkeret højt op meget hurtigt. Vi har ikke brug for mange kulhydrater.

Du kan godt spise en god portion groft kulhydrat til et måltid, hvis du får en god portion proteiner, fedt og grøntsager samtidig.

Et måltid kun med kulhydrat som fx pizza som alle skal have i dag, det er ikke smart for helbredet, hverken for raske eller syge. Blodsukkeret stiger voldsomt -  og falder efter 1-2 timer, hvorefter du er sulten og skal have kage og slik.  

Det er ikke hovedmåltiderne hvor der indgår andet end kulhydrat, der er problemet, men det er et problem hvis du over hele dagen og mange gange skal have kulhydrat og kulhydrat alene i form af fx. kage, slik, chips og sodavand og lignende. Hver gang stiger blodsukkeret for højt og så bliver du forresten sulten kort tid efter når blodsukkeret falder under normalt.

  
Fedtstoffer
Er behandlet ovenfor: Oliven, avocado olie, smør, mættet fedt, kokos olie og kolesterol. Vigtigste olie er Omega-3 fra fisk f.eks som Omega-3 kapsler. Hørfrø olie 2x spise ske.

Undgå de dårlige fedtstoffer: Omega-6 holdige olier, solsikke, majs, soja, becel, rapsolie, margarine, hærdet vegetabilsk fedt, hydrogeneret olie. Levnedsmidler med disse olier bør begrænset: mayonnaise, dressing, færdiglavet mad, kage, brød.


ProteinKilder
Det er vigtigt for alle, at vi spiser gode protein kilder, der dækker kroppens behov for nødvendige aminosyrer. Det er særligt vigtigt for Parkinson's for der indgår aminosyrer i dannelsen af signalstoffer som dopamin (tyrosin aminosyre) og serotonin (tryptofan aminosyre). Der indgår aminosyrer som forløber for anti-oxidanten Glutathion.

Super gode protein kilder er æg og rogn, det indeholder stort set alt, for der skal være nok til at en færdig kylling eller fisk kan træde ud af ægget. Ost, syrnede mælkeprodukter, kød, fisk, ærter, bønner, linser.
Valle protein som er omtalt øverst på siden.


Grøntsager
Planteverdenen er et skatkammer af tusindvis af bio-aktive stoffer, der beskytter vores krop på forskellig måde. Det er vigtigt med masser af grøntsager af forskellig farve, sådan som vi er designet til og har arvet fra vores forfædre.

De bio-aktive naturlige stoffer indeholdt i planter er fytokemikalier: carotenoider, polyphenoler, tanniner (garvesyre lignende stoffer), anthocyaniner, alkaloider, svovl forbindelser, olier og specielle stoffer specifikt for hver plante, som giver planten dens særlige smag, men ofte har en plante en række forskellige stoffer udover de der giver smagen.

Vi har gigantisk underskud af en bred vifte af grøntsager, som ellers skulle beskytte kroppen med masser af gode stoffer med 1000-vis af antioxidanter, fibre og andre gode stoffer der beskytter os. Alene af carotenoider (de røde orange farvestoffer f.eks i gulerød) er der 600 forskellige. Tanniner er garvesyre agtige bitterstoffer, der er tusindvis forskellige af dem.  

Spis masser af grøntsager af forskellig farve (spis regnbuen) enten rå, letkogte, eller som grøntsags juice eller i blender til smoothie.

Spis regnbuen af grøntsager:
Broccoli, blomkål, rosenkål, alle former for kål, bladgrøntsager, spinat, gulerødder, rødbeder, salater, tomat, agurk, pebberfrugt, bælgfrugter, ærter, bønner, linser, et par valnødder og mandler, bær, 1-2 stk frugt, kokos, avocado, Oliven.

De gule farvestoffer
Indeholder beta-caroten, som du kender fra det gule i gulerødder. findes i andre gule og orange frugter og grøntsager, som f.eks. fersken, mango og melon. Findes også i grønne grøntsager som kål, spinat, grønkål og salat. Avocado især det grønne lige under skallen.

De røde farvestoffer
Lycopen er et kraftigt anti-oxidant som findes i tomat, rød grape, blod appelsin, vandmelon, papaya. Tomat langt den vigtigste.

De grønne farvestoffer
Lutein er et vigtigt anti-oxidant, som findes i bladgrøntsager, som spinat, salat og kål.


Note vedr. bær og frugt:
Indeholder sukker, så ikke så meget af dem, på den anden side er de super sunde, så spis bær og 1-2 stk frugt.

Tørret frugt er SLIK og skal undgås: indeholder op til 80% sukker (f.eks dadler), som er mere end det meste slik. Vi har ikke brug for al den sukker, du får også dårlig mave af sukkeret som ender langt nede i tarmen, hvor det bliver frigivet, så du fodre tarmbakterierne, det giver irritation af tarmen og luftproduktion. Gær indholdet i tørret frugt gør det endnu værre.

Rosiner er tørrede vindruer og vindruer har store mængder gær på overfladen, det er det naturlige gær, der gærer druesaften til vin. Dette gær ender i din tyktarm, ikke særlig smart, at det kommer der ned og gærer. Rosiner indeholder 65% sukker, altså rent slik og super næring til de gærceller, der er på overfladen. Hvis du vil have rosiner kan du lige koge rosinerne 10 sec, for at pasteurisere dem og dræbe gæren.Krydderier er super antioxidanter og de indeholder essentielle olier og andet med mange gode egenskaber. Nedenfor en liste over hvor anti-oxidanter efter deres ORAC værdi. ORAC er en anti-oxidant skala. Kraftige anti-oxidanter som Kanel, kakao pulver, gurkemeje og ingefær er med på listen og du kan bruge det direkte i smoothies eller i madlavning. Mørk chokolade (70+ % kakao) 25 gram daglig hjælper lidt på humøret.


Anti-oxidant

Nelliker, stødt
oregano, tørret
rosmarin, tørret
timian, tørret
kanel
Gurkemeje
vanilje stænger
salvie, tørret
kakao pulver
mørk chokolade
karry pulver
Pebber, hvid
Ingefær, stødt
chilli pulver
paprika
cayenne pebber
brombær, friske
ingefær frisk
rosiner
blåbær, trane, solbær
artiskok kogt
bønner, mørke, røde
rødvin Cabernet
mandler, jordbær
æbler skræl. Delicious
Granny Smith skræl
rødvin, alm
rosiner
Broccoli rå
æbler golden delicious

ORAC

290,283
175,295
165,280
157,380
131,420
127,068
122,400
119,929
55,653
50.000
48,504
40,700
39,041
23,636
21,932
19,671
19,220
14,840
10,450
9,000
9,416
8,606
4,523
4,454
4,275
3,898
3,607
3,406
3,083
2,670Grøntsags juice eller smoothie
Sunde Grøntsager i rå tilstand kan du bruge til at juice i en grøntsags "juicer" eller som smoothie i en blender. Ved juicing og blending får man frigivet alle de gode stoffer som indeholdes i grøntsager. Juicing har den fordel at man kan indtage mere, fordi tørstoffet centrifugeres fra, så man får den rene saft og flere af de gode stoffer.

Grøntsags Juicing er beskrevet i min blog post: 9 dages grøntsags juice kur

​Grøntsager du kan spise, juice eller blende: alle former for kål, blomkål, brocculi, hvidkål, rosenkål, spidskål, rødkål. Radisser, rødbeder, gulerødder, bladselleri, knoldselleri. Salater, tomal, agurk, asparges. Bønner og ærter. Avocado, kokos. Et par valnød kerner og mandler. Lidt hindbær, brombær, blåbær, jordbær. Undgå frugt, på grund af sukkeret. Bærrene er relativt mere værdifulde.

Ingefær er super at komme i blender og lave smoothie af. Ikke god til juicing, der er for lidt saft i.

Særligt godt er juicing af gulerødder, det bør du have meget af hver dag. Tilsæt noget rødbede. Gulerødder og rødbeder er superfood. Du kan også lave smoothie af gulerødder og rødbede.


Samlet anbefaling - vitaminer, mineraler, kosttilskud - Forebyggelse & Forbedring af Parkinson's Disease

•  Anti-inflammatorisk kost med de gode fedtstoffer
•  Restriktiv kulhydrat indtagelse
•  Rigeligt med grøntsager
•  Drik rigeligt vand
- Vand er livsvigtigt. Cellerne skal være vel hydreret. 
  Omega-3. Fiskeolie kapsler fx. 9 stk af de billige fra Netto, Møllers tran, eller Krill omega-3

VITAMINER & MINERALER

Multi-vitamin med B-vitaminer UDEN det kunstige B9 Folinsyre/folsyre, f.eks Omnimin Pure 1x2 tabl dgl (se matas mm.). Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit, A-vit, K1+K2 vitamin.

Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9, som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. Fås uden Jern den hedder OmniX.
Den indeholder Calcium-L-Metylfolat (den rigtige aktive B9) som der står i parentes på etiketten, selvom der står folsyre først.

Selen er super vigtigt for Tyroidea. Indgår i enzymer der omdanner T4 til T3 + binder kviksølv og modvirker kræft.
A-Vit Booster immunsystemet.

B12-Vitamin. Særskilt ud over det der er i Omnimin Pure. B12 vitamin underskud er den mest alm. vitamin mangel tilstand. Især vigtig til hypo-thyroid og fibromyalgi for at mindske træthed, smerter og forbedre søvn. Støtter binyrer, giver bedre mental klarhed. 1.000 µg er stor dosis, men anbefalet dosis er latterlig lav. Ingen øvre grænse er fastsat, nogle læger giver et par tusind mikrogram B12. Se artikel B12 Mangel af Dr. Axe: Draxe.com

I starten kan du tage Veg B12 som Methylcobalamin. Smeltetablet 1.000 µg. 1 dgl. (Helsam kr.159 for 120 tabl). Metyl-cobalamin formen som er den aktive form, hvis du har en mutation i MTHFR genet skal du måske have denne og ikke cobalamin. Du kan måske droppe den når du er i bedring og nøjes med de 50 mcg B12 Metyl-cobalamin der er Omnimin Pure.  

• B6-Vit tabl. 50 Mg fra Natur Drogeriet (50 tabletter). Helsebixen 49,95 kr. Dette er ekstra tilskud af B6 udover det der er i Omnimin Pure.

•  D-Vit. Meget vigtig, stærkt undervurderet. Ekstra tilskud ud over de 20 der er i Omnimin Pure (2 tabl). f.eks Matas D-vit 85 mcg 

C-Vitamin tag 3x500 mg daglig. Stærkt undervurderet. Vigtig anti-oxidant og for alm. sundhed.

•  Magnesium 2-3 tabl a 125 mg Magnesium citrat, som er det der optages bedst. På Mecindo.dk  

TARMSUNDHED

•  Mælkesyrebakterier, yoghurt / Cultura blandet sammen giver 5 gode bakterier. I starten denne Pure Biotic Tarm - 30 KAPSLER. Fås i Helsam butikker.

•  Loppefrø skaller "HUSK". 1-2x daglig. I et halvt glas vand, drej rundt og drik straks. Start småt med 1/4 teske, for meget giver tynd mave. Beskytter tarm slimhinde, giver fylde, fibre og modvirker forstoppelse og giver ernæring til de gode bakterier. Drik rigeligt vand. Gerne også hørfrø opblødt i vand 1 spske 1x2 daglig, men bland ikke oveni loppefrø.

ANDET

•  Tyrosin aminosyre. (L-tyrosine) nødvendig for dannelse af thyroidea hormonet thyroxin, dopamin, nor-epinephrin og nor-adrenalin og hud/hår pigmentet melanin. Dopamin og nor-epinephrin er nogle af de vigtigste neuro-transmitter signal stoffer i hjernen. Tyrosin øger mental klarhed, hukommelse og forbedrer stress håndtering.

Tyrosin (efter Tyros=ost på græsk) findes især i ost som har højt indhold ca. 1-1,5 g/100g. I mindre mængde i Kød, fjerkræ, æg, mælk.
Valle protein nedenfor indeholder tyrosin 2,6 g/100g, så hvis du tager 30 g daglig valle protein, får du 780 mg Tyrosin daglig og det er fint. 

Hvis du ikke spiser ost eller valle protein, bør du tage et tilskud, den form der har bedst optagelse er N-acetyl-Tyrosin og du kan få det her: BulkPowders.dk, du kan tage 2-3 x 400 mg, sendes fra EU land, hurtigt med lav forsendelse.

Tyrosin på Wiki. Se også denne artikel om Tyrosin: Limitlessmindset.com

• Acetyl-Carnitin. 2 x 400 mg. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Det er ren energi til kroppens celler, idet det øger transporten af fedt ind i mitokondrierne for at blive forbrændt og øger dermed fedt-forbrændingen. L-carnitin beskytter mitokondrierne og deres energi produktion og dermed beskytter mod neurodegeneration. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke.
Fås hos BulkPowders.dk 79, kr for 100 g. Sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

NB! går godt sammen med Alfa-Lipon syre + Q10, idet de virker synergistisk (se nedenfor)

• Fosfatidyl-Serin tabl  3 x 100 mg. Denne universelle byggesten for cellemembraner er mest koncentreret i hjernen, især i synapserne, som forbinder nervecellerne med informationsoverførselsnet. PS er også vigtigt for de membraner, der skaber mitokondrier, cellens energigeneratorer. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

•  Ingefær Gave til menneskeheden. Anti-inflammatorisk. 2-3 gram frisk rod eller mere. Syltet, krydderi, ingefær te (kog ingefær og drik som te), i smoothie eller som Ingefær kapsler
• Gurkemeje. Gave til menneskeheden, i familie med ingefær. De aktive indholdstoffer "Curcuminoider" neutraliserer frie radikaler og modvirker de betændelses reaktioner som sker i og omkring nervecellerne og som nedbryder nervecellerne. Stofferne er anti-oxidanter, anti-inflammatoriske, neuroprotektive, fremmer etablering af nye nerveceller (neurogenesis), beskytter mod toksin induceret neurodegeneration, beskytter mod toxin induceret frie radikaler, forebygger neurodegeneration, chelerer tungmetaller, bevarer motoriske egenskaber.
CurcuminX4000 180 kapsler på engelsk webshop. £34.95. De er præpareret på en særlig måde så det optages godt. Tag 1x3 daglig første måned og derefter 1x2 dgl.

• Hørfrø olie, Koldpresset. Skal stå i køleskb. 1 spiseske fuld x 2 daglig. Det levnedsmiddel med mest Omega-3, men kan ikke erstatte fiskeolie som indeholder de vigtige DHA og EPA former af Omega-3, det gør vegetabilske olier ikke. Koldpresset Hørfrø Olie Matas  250 ml kr. 40


Anti-Oxidanter til Boost af Glutathion

• Q10 kapsler 100 mg X 2 daglig. Sammen med lidt olie for at fremme optagelsen. Dannes naturligt i kroppen, men produktionen falder væsentligt efter de 50 år og Mange parkinson's patienter har nedsat Q10. Vigtig anti-oxidant der indgår i cellens normale energi omsætning (ATP i mitokondrier).
Q10 100 mg kapsler på Helsebixen

• N-Acetyl Cystein f.eks som 1 Mucolysin
brusetabl 600 mg daglig (håndkøb apotek). Slimløsnende hostemiddel. Indeholder acetyl cystein som gør slimen tyndere. Det er samtidig et meget god anti-oxidant, et forstadie til en af vores vigtigste naturlige anti-oxidanter: Glutation.

Cystein er en svovlholdig aminosyre og det er vigtig vi får tilstrækkeligt med svovl. Desuden binder det tungmetaller: Kviksølv, bly, cadmium. I stedet for de dyre Mucolysin, kan du få acetyl cystein som kosttilskud både kapsler eller ren pulver, så bliver det billigere. Betegnes også N-Acetyl-cystein eller blot NAC.

Du kan få NAC "N-Acetyl Cysteine" som pulver hos BulkPowders.dk til 69 kr for 100g. Sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.
Det er surt, så put det i GelatineKapsler, kan nemt gøres i hånden. Gelatinekapsler - vælg den største size 00. Fås også hos Bulkpowders.dk

• Alfa Lipon Syre 1 kapsel 500mg. Et vitaminlignende næringsstof, der er afgørende for cellulær energiproduktion, hjælper mitokondrier til at generere energi. Det er også en potent antioxidant, særligt godt til hjernen. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.
NB! går godt sammen med Acetyl-L-Carnitin + Q10 idet de virker synergistisk (se ovenfor)

•  Valle Protein Pulver. Bodylab Whey 100 Extra Pure (1 kg) kr. 249. Dansk webshop. En fin Valle protein pulver, som er skånsomt behandlet. Matas har også dette mærke men ikke denne "Extra Pure" valle protein. Anbefalet dosering er 1 spiseskefuld (10-15 gram) x 2 daglig omrørt i vand og drukket direkte uden blending for at beholde så meget som muligt af de følsomme dipeptid cystein og glutamyl-cystein intakte. Du kan røre kakaopulver i, eller blende noget separat og blande.

Altrient GSH liposomal Glutathion. Breve med 450 mg Glutation, de ligger i en æske med 30 stk. Det koster £71 fra England, for 30 breve. Mit forslag til dosering: 2 breve daglig i 30 dage, hvis god effekt kan du prøve at gå ned på 1 efter en måned.  Fås på abundanceandhealth.co.uk og sendes fra England.​Budwig Diet  - Budwig Kost plan mod
Kræft og Kroniske Sygdomme

​For fuldstændighedens skyld følger her Budwig kosten
I ovenstående forslag til kost og kosttilskud har jeg tilføjet Hørfrø olie 1x2 spiseske fuld daglig og den ide kommer fra Budwig

Budwig Kost plan til Kroniske sygdomme

Budwig anti-cancer kost planen er en af de mest effektive og mest vel dokumenterede alternative metoder til helbredelse af kræft. Jeg har suppleret den op med ovenstående alm. kost principper, vitaminer og mineraler og tilføjet gurkemeje og ingefær, to meget potente anti-cancer urter.

Den såkaldte Budwig anti-cancer Diet går kort ud på: 1-2 spiseske koldpresset hørfrø olie blandet
(i blender) sammen med dobbelt mængde kvark eller hytteost. Friskmalet hørfrø samt bær og nødder drysset ovenpå. 3x daglig.
Hørfrø kan males i en lille kaffemølle og skal bruges straks.

Derudover en lav-kulhydrat kost minus sukker, minus hvidt brød og hurtige kulhydrater. Rigeligt med grøntsager af forskellig farve, grøntsags smoothie og grøntsags juice, oprindeligt en vegetar plan bortset fra hytteost, men jfr. Budwig Centret, er det OK med lidt kød som kylling og fisk samt æg. Det hele suppleret med vitaminer og mineraler.  


Om Johanna Budwig
Johanna Budwig var en tysk forsker, biokemiker, lavede denne kostplan i 1952, som en cancer kur og kur mod kroniske sygdomme: Se budwigcenter.com  Budwig Centret er en alternativ kræft behandlings klinik, som holder til i Spanien. Hun har helbredt et par tusind kræft patienter med denne kur, patienter som var opgivet af lægerne.

Kuren bliver stadig brugt af nogle alternative klinikker og er selvfølgelig ignoreret og chikaneret af læger, vi kan da ikke acceptere en kur, der helbreder folk!
hørfrø olie come on!, det er der jo ingen penge i, vel? - nej det er der ikke, men det er en super olie med stort indhold af Omega-3.

Hørfrø olie har iøvrigt være brugt i århundreder eller tusinder som maling og træbehandling (linolie) og fibre fra planten (Linum) blev brugt til tekstil produktion og har givet navn til Linned, sengetøj.

Hørfrø olie er det levnedsmiddel, der indeholder mest omega-3 nemlig over 50%. Teorien er at denne olie giver balance i kroppens celler (cellemembranen) og deres elektriske ladning, sådan at cellerne helbreder sig selv. I vegetabilsk olie er der ikke den samme gode omega-3 (DHA, EPA), som der er i fiskeolie, så det kan ikke erstatte fiskeolie.  

Hørfrø planten Linum, blomster, frø og olie

Matas sælger en økologisk koldpresset hørfrø olie 250 ml for ca. 40kr (den på billedet ovenfor), også en 500 ml og Føtex en 250 ml økologisk koldpresset hørfrøolie til ca. 40. Hørfrø olie bør opbevares i køleskab, fordi omega-3 er meget sart, det harsker hurtigt. De seriøse Matas og helsekost, har hørfrø olie stående i køleskab.

Jeg går lige nu og tager lidt hørfrø olie forebyggende, en lille slurk direkte fra flasken et par gange om dagen, det er besk af H til, men det er OK.


Gennemgang af Budwig kost planen

På Budwig Centret finder du en kort gennemgang af principperne i Budwig kost planen:
Dr Johanna Budwig Anti-Cancer Diet. The Budwig Diet

Der kan du også downloade en omfattende report om Budwig kost planen. Du kan også hente den direkte her som pdf dokument: højreklik og gem som

Budwig Diet Testimonials, Reviews and Case Studies. (Patient historier)


Hytte ost / Hørfrø blandingen er centralt i Budwig kost planen
Sådan laves det: 2 spise ske koldpresset hørfrø olie blandet (i blender) sammen med dobbelt mængde Hytteost. Friskmalet hørfrø samt bær og nødder drysset ovenpå. Tages 3x daglig. Du kan tilsætte kanel, kakao pulver og stevia sødemiddel for at korrigere smagen. Selvfølgelig IKKE sukker.  

Du kan starte med 1 spiseske hørfrø x 3 daglig, til du har vænnet dig til det.

(NB Pancreas cancer patienter og patienter med lever eller galdeblære problemer, skal starte endnu langsommere, de kan ikke tåle så meget olie i starten)

Hørfrøene kan males i en lille kaffemølle og skal bruges straks, ellers harsker de. Hørfrø olien skal stå i køleskab, det harsker med varme, ilt og lys.  

Det skal være hytteost, fordi det er det relativt høje indhold på 13% protein der er centralt. Kvark og skyr indeholder mindre protein. Desværre er alle den slags special mælkeprodukter varmebehandlet efter syrning, så man får ikke de meget gavnlige mælkesyre bakterier.

Jeg vil foreslå at du derudover dagligt tager noget yoghurt naturel (NB ikke frugt yoghurt med 12% sukker!!!) og nogle mælkesyre bakterie kapsler for at få en god tarmflora. Mælkesyre bakterier laver sammen med mælkeprodukter nogle meget gavnlige stoffer, der styrker immun forsvaret og beskytter tarmen og kroppen. Desuden sørger de for en god tarm flora balance til gavn for hele din sundhed og udkonkurrerer dårlige bakterier.
Se symbioflor mælkesyre bakterie kapsler fra Matas


​Sådan tilberedes Hørfrø olie og Hytteost.
Se denne Youtube video: Budwig Diet Flaxseed Oil & Cottage Cheese

Øvrig kost i Budwig kost planen

Rigeligt med Grøntsager
Rigeligt med grøntsager i alle farver enten letkogte, eller som grøntsags juice lavet i en grøntsags "juicer" eller som smoothie lavet i en blender. Ved juicing og blending får man frigivet alle de gode stoffer som indholdes i grøntsager. Juicing har den fordel at man kan indtage mere, fordi tørstoffet centrifugeres fra, så man får den rene saft og flere af de gode stoffer
  
Grøntsags Juicing er beskrevet i min blog post: 9 dages grøntsags juice kur

​Grøntsager du kan spise, juice eller blende: alle former for kål, blomkål, broccoli, hvidkål, rosenkål, spidskål, rødkål. Radisser, rødbeder, gulerødder, bladselleri, knoldselleri. Salater, tomal, agurk, asparges. Bønner og ærter. Avocado, kokos. Et par valnød kerner og mandler. Lidt hindbær, brombær, blåbær, jordbær. Undgå frugt, på grund af sukkeret. Bærrene er relativt mere værdifulde. Ingefær er super at komme i blender og lave smoothie af. Ikke god til juicing, der er for lidt saft i.  

Særligt godt er juicing af gulerødder, det bør du have meget af hver dag. Tilsæt noget rødbede. Gulerødder og rødbeder er superfood. Du kan også lave smoothie af gulerødder.

Kulhydrater
Skal begrænses til et minimum: Rugbrød, brune ris, havregrød, lidt kartofler, søde kartofler.

​Proteiner
Hårde oste, feta, creme fraiche, kvark, yoghurt. Mindre mængde lyst kød som kylling og fisk. Æg. Ingen rødt kød. OK med Bønner og ærter. 

​Vitaminer, mineraler og kosttilskud
som anført længere oppe på siden


Dette er Del 2 af 2 af Parkinsons Alternativ Behandling
Gå tilbage til Del 1  ==>  Del 1


Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk