Drop Læsebriller og læs Normalt igen
Øjentræning mod Alders Langsyn

Er armene blevet for korte når du skal læse?
Bliv af med Alders langsyn og Læsebriller

​Læs normalt igen, uden Læse-briller. Alders LangSyn Øje-træning

Alders langSyn, AldersSyn eller GammelmandsSyn (Presbyopia) er når synet på nært hold bliver vanskeligere og vanskeligere med alderen, læseafstanden bliver større og større, startende i 45 til 50 års-alderen.

Det bliver sværere og sværere at fokusere tæt på og man bliver nødt til at holde teksten længere væk, "armene bliver for korte" syndromet. Læse afstanden bliver længere og længere og det bliver værre og værre. Man er nødt til at begynde at bruge læse briller for at kunne læse normalt.

Vidste du at du kan kommer til at læse normalt igen med 40 cm læse afstand, UDEN læse briller?
Ved naturlig øjentræning kan du komme til at læse normalt igen.

  Er dine arme ved at være for korte?

  Hvor er din læse-afstand om 5 år? Check i kurven nedenfor

  Du er måske allerede 50 år eller mere og er begyndt at bruge læsebriller, og er på +1, +2 eller +3 læsebrille.De læse-briller behøver du ikke mere!

  Presbyopia kaldes også aldersbetinget lang-synethed, alders langsyn eller gammelmands syn. På græsk: presbys (gammel) + opia (øjne), gamle øjne eller gammelmands øjne.

Det "grå guld" må normalt bruge læse briller

Læs normalt igen, uden Læse-briller. Ved Øje-træning

Ved en naturlig øjetrænings metode, kan du komme til at læse normalt igen uden læsebriller, uanset alder og uanset om du lige er begyndt af få besvær med at læse eller om du har brugt læsebriller i mange år med kraftigere og kraftigere styrke.

Har du bifokal brille med +læsefelt, kan du blive af med læsefeltet

Træningen er enkel og nem og giver overraskende resultat, ofte meget hurtigt på få dage i andre tilfælde skal der 3-4 ugers træning til.

Øjetræningen som genoptræner øjets evne til at fokusere tæt på, akkomodation, er beskrevet i e-bogen som du finder længere nede på siden, og omfatter også et øje-trænings kort som printes ud og benyttes til at træne med.

Efter trænings forløbet, vil du igen kunne læse avisen, en bog, se dit ur og følge en opskrift, UDEN læse Briller.

 Uden briller kan du nu:     

  Læse avisen

  Læse en bog

  Se dit ur

  Følge en opskrift

Når læseafstanden overstiger 50 cm

Når læseafstanden bliver mere end 50 cm. i 50 års alderen, så begynder vi at føle os generet af alders langsynet.
Næsten alle med alderssyn synes på et eller andet tidspunkt, at de har behov for læsebriller ( + briller ) eller bifokal linser i en brille til afstandssyn.

Man kan ikke se langt med en alm. læse-brille, så hvis man "kun" har alderssyn, så må man tage brillerne af, når man skal se langt, eller kigge op over brillen, som man ser mange gøre.

Hvis du er nærsynet i forvejen, vil du med din afstandsbrille, få sværere ved at læse, det er lettere når brillen tages af.

Er du alm. langsynet i forvejen, må du have ekstra styrke, læsebrille eller læsefelt i brillen (bifokal brille) for at kunne se på tæt hold.​

Er dit syn sådan?

Mål din læseafstand

Mål din læseafstand i alm. læse belysning. Anskaf dig et blødt målebånd, du har nok et fra et af bygge-markederne eller måske et i syskuffen.
Bruger du briller, så mål læse afstanden med og uden briller.

Find en alm. tekst at måle på: en bog, en avis. Find et ord med et "i" og prøv at gå så tæt på, men så bogstaverne i ordet og "i"-ét stadig er skarpt, ikke sløret eller dobbelt, hverken vandret eller lodret. Prikken over i-ét er tydelig og adskilt fra opstregen som er skarp og enkel.

Mål den mindste afstand hvor du kan læse ordet skarpt. Det er din læse afstand eller øjets nærpunkt.

Mål afstanden fra papiret til ud for øjet. For nemheds skyld mål til ydersiden af øjehulen, hvor der er en skarp knoglekant, så har du et fast punkt, uden at du rører øjet. Knoglekanten er ca. 1 cm. længere væk fra teksten end øjet, så du kan trække 1 cm. fra.

Mål først med alm. læsning med begge øjne, derefter hvert øje for sig,
mens du holder hånden for det modsatte øje, uden at lukke øjet.

​Din læse-afstand om 5 år Check i figuren nedenfor

Udsigten for dit alders langsyn er nedslående og fremgår af nedenstående tabel. Læse afstanden (nærpunktet) flytter sig med alderen. Fra 40 + cm. som 50-årig, 66 cm som 55-årig, går det hurtigt nedad bakke og fra 60 år har du praktisk taget ingen evne til at se skarpt tæt på.

​Normalisering af Alders Langsyn Ved Øjen Træning

Fortvivl ikke!
Du kan komme til at se normalt igen nært på, uden brug af briller!

Normalisering af Presbyopi ved naturlig syns træning blev beskrevet allerede i 1920 af Dr. W.H. Bates (øjenlæge) i bogen "The Cure of Imperfect Sight by Treatment Without Glasses".

Den første patient han helbredte for alders langsyn ved øjentræning, var sig selv og på et tidspunkt hvor han, sidst i + 5o ´erne, helt havde mistet evnen til at se nært på og var helt afhængig af at bruge kraftige læsebriller.

Ved daglig træning på 2 x 15 min. får du normal læseafstand på 40 cm. igen. Du kan opnå væsentlige forbedringer i din læseafstand på 2-3 uger uger hos nogle allerede efter 1-2 uger og normalsynet igen på 1½-2 mdr.​

Du må gøre en lille indsats og følge øvelserne, du skal tænke på, at det har taget mange år for din læseafstand at blive længere og længere.

Når du har opnået normalsyn kan du stoppe øvelserne og nøjes med at vedligeholde dit nye syn ved nemme og enkle øvelser et par minutter enten dagligt eller et par gange om ugen efter behov.

Test om du kan forbedre dit syn ved træning

Orkidéer i 3D - Test dit syn

 • Se på 3 X tegnene i de 2 billeder UDEN BRILLER. Find en læseafstand til skærmen hvor 3x er skarpt. Ryk nu tættere på skærmen, så tegnene begynder at blive uskarpe
 • Sæt tommelfingeren ud for skærmens tommel. Fokusér på din tommel. Før den mod dine øjne mens du fokuserer på den.
  Halvejs ser du, over tomlen, at der nu er 3 billeder på skærmen.
  Fokusér på det midterste billede, som er et 3-dimensionelt (3-D) billede af orkideerne, hvor tegnene 3 X svæver over.
 • Kan du se dette 3-D billede?
  Er 3 X tegnene tydeligere end normalt?
  Hvis JA, så kan du optræne dit alders langsyn til normal syn!
 • Orkidéen er fantastisk i 3-D ikke? Det er måske første gang du ser 3-D på computeren!

​Alders LangSyn til NormalSyn
Download e-Bog som pdf

Alders LangSyn til NormalSyn ved Naturlig Øjentræning. Med øje-trænings kort

Elektronisk Bog downloades, pdf format
Download og skriv ud på din printer.

Indeholder beskrivelse af hvordan du kan ændre dit alders langsyn til normalsyn, uden briller, ved naturlig øjen-trænings program.
Komplet med forklaring, øje-trænings kort og beskrivelse af øjen øvelserne.

Download

Højre klik på download og vælg "gem link" eller "gem destination som" og gem e-bogen på din computer.

Afslapning af trætte øjne

Lindring af trætte og overanstrengte øjene. Du kan bruge denne lille øvelse nårsomhelst i løbet af dagen efter behov, for at afslappe øjnene fx. hvis du sidder mange timer foran en skærm, eller har fint detaljeret arbejde tæt på.

Luk øjnene. Dæk ansigtet med hænderne med finger-spidserne hvilende og pressende fast på øjenbrynene.
(Der er 3 akupressur punkter på øjenbrynene, et i hver ende og et i midten)

Lindring og afslapning af trætte og overanstrengte øjene

Berør ikke øjnene med hænderne. Du skal se mørke og intet andet. Ser du lysglimt (overanstrengte øjne), så fortsæt indtil du ser helt mørke.
½ - 1 min eller flere minutter efter behov.

Fakta om Alderssyn & De almindelige synsfejl

De Almindelige Synsfejl. Brydnings Fejl
Forstyrrelser i øjets lysbrydning opstår når øjets længde og bredde ikke er i overensstemmelse med dets lysbrydning, så billedet falder forkert på nethinden.

Nærsynethed (Myopia)
Øjeaksen er for lang, parallelle lysstråler samles foran nethinden. Langt syn bliver uskarpt, mens nært syn er OK.
Traditionelt anvendes spredelinser (konkav) i brillerne for at korrigere.

alm. Langsynethed (Hyperopia)
Øjets længdeakse er for kort. Parallelle stråler samles bag nethinden.
alm. Langsynede må konstant akkomodere, hvilket giver øjentræthhed og hovedpine. Især under læsning, fordi det kræver stærkere akkomodation end normalt. Traditionelt anvendes samlelinser (konveks) i brillen for at korrigere.

Bygningsfejl (Astigmatisme)
Uregelmæssig hornhinde, der giver forskellig brydning i horisontal og vertikalplanet. Traditionelt anvendes specialslebne linser i brillerne for at korrigere.

Alders Langsyn (Presbyopia)
Alders Langsyn er når synet på nært hold bliver vanskeligere og vanskeligere med alderen, startende i 45 til + 50 års alderen. Læseafstanden overstiger 40+ cm.

I modsætning til de egentlige brydnings- og bygningsfejl, kan alders langsyn betragtes som en normal udvikling, som rammer de fleste uafhængigt af, om man i forvejen er normal, nærsynet, langsynet eller har bygningsfejl.

Traditionel korrektion ved presbyopi, er en samlelinse i form af en + brille, læsebrille, som overtager en del af den brydende effekt, som linsen ellers skulle lave ved akkomodationen (øjets evne til at ændre indstilling og fokusere tæt på).

Stærkere lys under læsning giver generelt et bedre nært-syn og kan kompensere lidt for det tiltagende alders langsyn.

a) Alders langsyn tæt på. Øjet bryder for lidt, så fokus punktet er bag nethinden. Billedet er sløret eller dobbelt.

b) Alders langsyn tæt på med læse brille. Fokus punktet korrigeret, så det rammer nethinden.

Årsager til Alders Langsyn
Presbyopi skyldes ifølge gammel lærdom, aftagende elasticitet og forhærdning af linsen, som derved, i hviletilstand er mindre krum og kugleformet og har mistet noget af sin evne til at ændre sin brydende kraft.

Herved aftager akkomodationsevnen og nærpunktet flyttes længere ud fra øjet, hvilket giver problemer ved læsning. Nærpunktet er det tætteste øjet kan fokusere skarpt.

Nærpunktet for en 40-årig er 22 cm, 40 cm for 50-årig og 66 cm. for en 55 årig. Det er i 45-55 års alderen, at presbyopien begynder. Tallene er gamle (Bates, 1) og i dag angives omkring 50 cm. for en 50 årig.

Nærpunktet er meget kort i børneårene med nærpunkt så lille som 7 cm. Forringelsen af akkomodations evnen sker løbende helt fra de unge år ikke kun fra 40 år, men når læseafstanden bliver + 50 cm. så er det vi begynder at føle os generet og armene bliver for korte.

Presbyopi påvirker ikke øjets fjernpunktsafstand og man fortsætter med at se godt langt væk, hvis man iøvrigt ikke har andre brydnings forstyrrelser.

Nyere undersøgelser tyder på, at den gamle lærdom om, at udviklingen af presbyopi, skyldes linsens forøgede stivhed med alderen, ikke helt holder og at presbyopi i virkeligheden er mere komplekst og ikke helt kendt.

Måske skyldes en del af tabet af akkommodationsevnen, at linsens diameter øges med alderen og de fibre, hvori linsen er ophængt, ændrer sig.

Undersøgelser har vist at linsen vokser med alderen og får større diameter: "... strongly implicates lifelong lens growth as the causal factor in the development of presbyopia." (2)

.. . og at den grundlæggende årsag til presbyopi er ukendt og at endog selve akkomodations processen debateres.
"The underlying cause of presbyopia remains unknown, and even the mechanism of accommodation is occasionally debated" (2)

Så sent som i 2008 foreslås i en artikel at udviklingen af presbyopi kan være multifaktoriel, ligesom der ønskes en bedre forståelse for selve akkomodations processen for at kunne foreslå en effektiv behandling for presbyopi:
"...suggest a multifactorial aetiology of presbyopia. A better understanding of the physiology of accommodation and presbyopia can contribute to the development of effective treatments" ( 3)


Øjenkirurgi for Alders Langsyn - operation for alderssyn - RLE operation
Den nyeste teknik for kirurgisk presbyopi behandling, er en PRELEX operation eller RLE (refractive lens exchange) og er i princippet den samme som ved behandling af grå stær hvor linsen er blevet uklar. Øjets egen linse udskiftes med en kunstig linse, der er konstrueret med 2 brændpunkter / skarpheds områder, både afstand og nær (multifocal linse). Med multifokale linser kan alderssyn (og grå stær ) helt fjernes, så du får godt syn både på kort og lang afstand. Det kan tage lidt tid for hjernen helt at vænne sig til det nye syn, men herefter ser du godt.
En operation for aldersbetinget langsynethed en såkaldt RLE operation koster i danmark omkring 40.000 kr. Ved operationen indsætten en ny linse i øjet.
ReSTOR linsen er et eksempel på en sådan multifokal linse som inopereres i øjet.
Du kan nemt undgå denne udgift til operation blot ved at træne øjnene.

De fleste får forbedret syn dagen efter operationen, nogle kan p.g.a. hævelse i øjet have et lidt længere forløb (uger).
Det er vigtigt at vænne sig til det nye syn. I starten kan der være lidt slør eller tåge fornemmelse. Men oftest forsvinder det igen. Der kan være lidt kraftigere reflekser og lys spredning, i mørke og andre specielle lys forhold.

En anden nyere teknik er en modificeret Lasik kirurgi (Laser Blended Vision), hvor kun ét øje opereres med alm. lasik teknik. Man vælger det ikke dominerende øje og korrigerer det til at kunne se tæt på. Det andet øje opereres ikke, men bruges så til langt syn. Man får altså som slutresultat et blandet syn, hvor ét øje bruge til læsning og det andet til at se alm. på mellem og lang afstand. Stereo synet er delvis fjernet.
Det nye blandede syn giver problemer med svimmelhed i starten indtil hjernen har lært at bearbejde det ændrede syn. Som ved al kirurigisk korrektion, er der risici og bivirkninger som man må veje op mod gevinsten.


Øjets brydning - Dioptrier
Øjets brydning måles i Dioptrier (D) hvilket er det reciprokke af nærpunktet i meter. Hvis læseafstanden er 40 cm., 0,4 meter, så er Øjets D = 1/0,4 = 2,5 D


Referencer
1) The Cure of Imperfect Sight by Treatment Without Glasses (Title)
"Perfect Sight Without Glasses" (cover). W. H. Bates. 1920
"Better Eyesight" magazine: The Complete Magazines of W. H. Bates. 1919-1930

2) The mechanism of presbyopia. Strenk SA, Strenk LM, Koretz JF
Prog Retin Eye Res. 2005 May;24(3):379-93.

3) Accommodation and presbyopia : part 1: physiology of accommodation and development of presbyopia. Baumeister M, Kohnen T.
Ophthalmologe. 2008 Jun;105(6):597-608

Jeg behøver ikke læsebriller!       

Efter at have passeret de 50 år blev min læse-afstand længere og længere. Det ærgede mig ret meget, da jeg altid har haft et fortrinligt syn.

Jeg købte en + brille, en +1 læsebrille, som fås i super markederne til under 20 kr. Den læste jeg godt med, men har altid nægtet at bruge den, det var kun for sjov for lige at prøve.
Briller er irriterende og man kan jo ikke se på afstand med en læsebrille. Efterhånden blev min læseafstand 65 cm. og jeg tænkte det her kan altså ikke passe!

Med et enkelt øjetrænings program, med udgangspunkt i Bates ideer, kom jeg på 5 uger, ned på en normal læseafstand på 40 cm. og generelt bedre syn og fornemmelse i øjnene, fantastisk!

- og hvorfor ikke delagtiggøre andre, der træls med alders langsyn, i Bates ideer. Derfor denne lille e-bog som, hvis du følger øvelserne, kan gøre dig normalsynet igen så du kan droppe læsebrillen og nyde tilværelsen med et normalt syn.

        

med venlig hilsen
Hans Rønne, dyrlæge, biolog

Pressemeddelse 4.dec 2009  www.NormalSyn.dk    

Pressemeddelse: Pressesystemet

DROP LÆSE-BRILLEN - ALDERS LANGSYN TRÆNES VÆK!
Alderssyn som rammer alle fra 45-50 års alderen, kan nu normaliseres med øjentræning.

Med et enkelt øjetrænings program, med udgangspunkt i Bates ideer, kom jeg på 5 uger, ned på en normal læseafstand på 40 cm. og generelt bedre syn og fornemmelse i øjnene, fantastisk!

- og hvorfor ikke delagtiggøre andre, der træls med alders langsyn, i Bates ideer. Derfor denne lille e-bog som, hvis du følger øvelserne, kan gøre dig normalsynet igen så du kan droppe læsebrillen og nyde tilværelsen med et normalt syn.

Genoptræn øjnene og fjern Alderssyn:
Øjetrænings programmet mod alderssyn, lanceret af NormalSyn.dk giver kortere læseafstand, allerede efter få dage til et par uger.

Alderssyn (alders langsyn, aldersbetinget lang-synethed, Presbyopia) er når synet på nært hold bliver vanskeligere og vanskeligere med alderen, startende i 45 til 50 års-alderen. Nær læseafstanden bliver et stykke over 40 cm, snakker vi om alderssyn. Fra 60-65 år er læseafstanden så stor, at man bliver helt afhængig af læsebriller.

I modsætning til øjnenes egentlige brydnings- og bygningsfejl, kan alders langsyn betragtes som en normal udvikling, som rammer de fleste uafhængigt af, om man i forvejen er normal, nærsynet, langsynet eller har bygningsfejl.

Ligesom man kan optræne mange forskellige dele af kroppen, så kan man også optræne øjnene og synet.

NormalSyn.dk har lanceret en træningsmetode af øjnene specielt rettet mod alderssyn, som kan få det tidligere syn tilbage, så man kan læse igen uden læsebriller. Træningsprogrammet downloades som en e-bog og indeholder et særligt øjetrænings kort, som printes ud.

Øjetrænings programmet omfatter enkle daglige øvelser med øjetrænings kortet, som forkorter læseafstanden til 40 cm eller mindre på 1-2 mdr. Efter trænings perioden, kan man med 8 min daglig træning, vedligeholde sit syn så man langt op i årene helt kan undgå læsebriller.

Øjetræning til naturlig genopretning af forskellige synsfejl, herunder alderssyn, er beskrevet allerede i 1920 af øjenlægen Bates, en pioner inden for optalmologi (red: øjen lægevidenskab).


e-bogen Fra "Alders Langsyn til NormalSyn" ved naturlig øjentræning, kan findes på websiden www.NormalSyn.dk
# # #

Pressemeddelse udsendt af NormalSyn.dk d. 4.dec 2009
For yderligere info kontakt Hans Rønne,
Fotos kan hentes nedenfor

tags: lesebriller, laesebriller, lesebrillen, lesebrille

        

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk