​Fibromyalgi Helbredelse - Kost og Kosttilskud
Forebyggelse - Medicinering

Jeg er ved at rokkere rundt på teksten - del 1 og 2 bliver slået sammen.

Dette er Del 2 af 2
Del 1 og 2 bliver slået sammen og kan findes her ==>  ​Tilbage til første side - Del 1 

Helbredelse af Fibromyalgi

​Fibromyalgi er et kompliceret symptom kompleks, der involverer mange elementer, en eller flere af disse: skjoldbrusk kirtel hormon, Binyre hormonerne, tarmsystemet, betændelses faktorer, blodsukker balancen, ernærings mæssige faktorer, levnedsmiddel intolerans, auto-immune reaktioner. De forskellige systemer hænger sammen og påvirker hinanden.

Som nævnt i del 1, så har 9 ud af 10 med fibromyalgi, lavt stofskifte, som er en under-funktion af skjoldbrusk kirtlen (thyroidea), men i 3 forskellige kategorier (Jfr. Dr. Lowe):
   • Primær hypo-thyroidea (mangler hormonet)
   • Central betinget hypo-thyroid (mangler stimulation fra hypofysen og hypothalamus
   • Perifer thyroid hormon resistens kroppens celler har reduceret respons på hormonet
•  1 ud af 10 har lavt stofskifte lignende symptomer, uden det tilsyneladende er direkte relateret til thyroid hormonet

•  1 af 10 med fibromyalgi har ikke lavt stofskifte
Note: har du ikke lav Temperatur, har du ikke lavt stofskifte. Du må springe det over der vedrører lavt stofskifte og stofskifte medicin. Du kan formentlig have glæde af kostvejledningen og kosttilskud. Måske har du en mutation i MTHFR elller PEMT genet, som ofte er relateret til fibromyalgi, se denne mutation.  

Det er usandsynligt at fibromyalgi skyldes én helt bestemt faktor, så man kan sige det her er årsagen. Det er formentlig en kæde af reaktioner i forskellige systemer, som tilsammen giver symptom komplekset fibromyalgi. Jeg hører også mange sige (videoer og artikler), at der ikke er 2 patienter, der er ens.

En slags domino effekt, hvor brikkerne vælter i begge retninger, så uanset hvilken brik der vælter, så vælter de følgende brikker til begge sider. Vi skal have stoppet disse brikker med at falde.

​​Helbredelse af Fibromyalgi - Strategi

En stor del af dit helbred afhænger af hvad du putter i munden!
Der er mange faktorer involveret i fibromyalgi og du må være indstillet på at det tager noget tid at blive af med din fibromyalgi.

Helbredelse af Fibromyalgi, må rette sig mod hele kroppens balance og prøve at rejse alle domino brikkerne igen, en for en, det vil vi gøre ved:

   •  At forbedre immun systemet og fjerne ting der giver inflammation i kroppen. Anti-inflammatorisk kost
   •  At genoprette kroppens indre balance på celleniveau med rigtig kost, de rigtige fedtstoffer, anti-oxidanter, vitaminer og mineraler. Med særlig vægt på ting der indvirker på thyroidea hormonet og dermed stofskiftet.
   •  Tarmens tilstand er essentiel. At tætne tarmen og optimere tarmmiljøet, tarmbakterierne og tarmens funktion. Fjerne de faktorer, der er medvirkende til inflammation i tarmen og evt. antistof dannelse
   •  At nedsætte stress niveauet, herunder at forbedre søvnen

​Hvis du får smertestillende medicin, eller nervemedicin, som er standard "behandling" ved Fibromyalgi,  så fortsæt et stykke tid med dette og hvis du kan mærke bedring med din kostændring, så prøv at trappe langsomt ned på din medicin. Medicinen ødelægger kroppen og er ikke godt for noget som helst og du kan ikke komme på ret køl med den slags medicin.  

Som nævnt i Del 1, så har langt de fleste med fibromyalgi, lavt stofskifte og kan hjælpes med thyroidea hormon lægemiddel, enten det officielle lægemiddel, Euthyrox (se Lægemiddel kataloget), udskrevet på recept fra din læge, eller det uofficielle lægemiddel (som i mange tilfælde virker bedre), som du kan købe uden recept fra udlandet eller med recept fra Glostrup apotek (hvis du kan finde en læge der vil gøre det). Hillary Clinton får det uofficielle lægemiddel for sit lavt stofskifte,  jfr. offentliggjort brev fra hendes læge.

Hormon medicinen er relativ fredelig og uden de store bivirkninger i rette dosering og folk med lavt stofskifte kan køre på det i mange år. Mere om lægemidlerne nederst på siden. Du skal ikke starte på hormon medicin, du skal starte med at prøve at helbrede dig selv ved at korrigere kosten, kun hvis du ikke kan rette op på dit helbred, skal du begynde at overveje hormon medicin. 

For yderligere info om lavt stofskifte, vil jeg henvise til min artikel om Lavt Stofskifte.

Bliv helbredt for Fibromyalgi på 5 dage
Den største enkelt faktor, er formentlig kosten

Jeg vil lægge hårdt ud og lidt provokerende påstå, at du kan blive helbredt for fibromyalgi på 5 dage, som manden i videoen nedenfor

Den største enkelt faktor for din fibromyalgi, kan meget nemt være Mel og Gluten og der er rigtig mange, også uden fibromyalgi, der har problemer med gluten og de forskellige proteiner der er i mel. Mel giver problemer med intolerans, auto-immun reaktion med antistof dannelse, der kan angribe dig. Mel kan give utæt tarm, irritabel tyktarm, så man optager ting man ikke burde, det kan være andre ting end mel og gluten.

En af de almindeligste former for lavt stofskifte ("hashimoto's" sygdom, se min artikel om lavt stofskifte) skyldes netop en gluten auto-immunreaktion og det er vist at fibromyalgi patienter har forøget forekomst af netop de faktorer (vævstype antigener) der er ansvarlig for denne form.

Gluten findes i hvede, byg og rug, dvs alt brød. Kun havre af de traditionelle kornsorter, er uden gluten. Levnedsmidler UDEN Gluten: Havre, Ris, majs, kokos, hørfrø, loppefrø, boghvede, hirse, Qinoa, kartofler, søde kartofler.

​Sådan bliver du rask. Strategi for helbredelse

​3 Ugers eliminations kost - Testperiode
Jeg foreslår du tager en 3 ugers test periode Uden Gluten - Mælk - Sukker. Disse 3 elementer er de helt store problemer for mange kroniske sygdomme. Uanset om du har lavt stofskifte, fibromyalgi, fibromyalgi uden lavt stofskifte, auto-immune sygdomme eller andre kroniske sygdomme, er dette vejen frem for at test disse 3 kostelementer.

Du kan vælge bare at udelade disse ting, iøvrigt spise de sunde ting og olier, eller du kan lægge lidt mere hårdt ud med 9 ugers grøntsags kur eller med en periode med juicing, som omtalt nedenfor.

Start hårdt ud med en Grøntsags Juice Kur
Jeg vil foreslå du lægger hårdt ud og tager en 9 dages grøntsags kur uden brød for at "resette" kroppen, som jeg har beskrevet her i min artikel 9 Dages Grøntsags Juice rensnings kur

Juicing - Grøntsags Juice
Alternativt tag en 2-3 ugers periode med "Juicing" hvor man kun lever af grøntsager man juicer. Hvis du kan klare at køre på disse kure, vil du opdage hvor meget bedre du får det i løbet af få dage og kan ligefrem blive helbredt på 5 dage, som denne gut i videoen nedenfor. Når jeg siger klare det, så mener jeg det kan være hårdt at undvære brød og det meget sukker (blodsukker), som brød giver.

Du må putte moderat mængde frugt i juicen de første par dage, for at give dig noget energi og hurtig blodsukker, men nedsæt frugtmængden som dagene går, på længere sigt er frugt usundt over et par stk. pr. dag, på grund af det meget sukker indhold.

Når vi snakker om sukker: Alle tror at sukkeret i frugt er sundt, eller honning for den sags skyld, det passer ikke, sukkeret er ikke sundere end det naturlige hvide sukker fra sukker roer, ja sukker roer er da naturlige - når sukker roer er naturlige, må sukkeret også være naturligt og dermed sundt, ikke? - PJAT!

Fordi noget er naturligt, er det ikke ensbetydende med at det er sundt - der er mange mange ting i planteriget der er giftigt - og altså også sukker!

Alle de sukkerholdige ting, inklusiv cola, frugt juice, frugt, tørret frugt, vindruer, slik, sukkerroer, honning, hvidt sukker, farin, indeholder stort set det samme sukker, nemlig ca. 50% glucose (druesukker) og 50% fruktose (frugtsukker). Købe juice og cola har stort set samme sukker indhold omkring 11 % og sukker mæssigt lige u-sunde.

​Denne gut har helbredt sig selv for fibromyalgi på 5 dage ved grøntsags- og frugt juicing. Den juicer han bruger ligner min Philips HR1871, som jeg kan anbefale, meget god, kraftig og er vinder i Tænk test (Pris i Merlin kr. 1.119).
Han har lidt af fibromyalgi i 30 år siden han var 12. I en anden video siger han at det startede fordi han dyrkede skateboard og p.g.a mange fald har det udløst fibromyalgi. Det er typisk at en skade, et uheld eller akut stress, kan starte den kædereaktion i kroppens hormon organer som giver symptom komplekset Fibromyalgi.

Hvad kan du Juice?
Du kan komme alt grønt og frugt i juiceren. Så vidt muligt økologisk, du har ikke brug for mere gift. Køb stort ind hvad du kan finde på tilbud. Det skal hovedsaglig være grøntsager og så smag til med frugt for at give lidt sødme, men der er meget sukker i frugt og du skal holde igen med sukker.

Hvis du har økologisk appelsin, grape, citron, kan du tage skallen med og juice hele frugten med kerner og det hele. Blodappelsin og blod-grape er særlig godt (det røde farvestof). æbler og pærer kan du også juice det hele.
Stenfrugter som nektariner og blommer, her må du tage stenen ud først, den er for hård til at juice.


Andre ting du kan juice: Tomat, Ananas, Agurk, squash, bladcelleri, fennekel, bladgrønt som spinat, rødkål. Blomkål, brocculi. Rodfrugter skræller du først. Gulerødder og rødbeder er super foods, super sunde og det er bl.a. på grund af de røde og gule farvestoffer.

Du kan tilsætte lidt krydderi som du har lyst til f.eks kanel, kakao pulver, ingefær eller chilli.

Ingefær er super food, men køb økologisk. Ingefær er som regel fra Kina og de er ikke flinke ved deres fødevarer, så de har sikkert fået et ordentligt skud sprøjtning, desuden er ingefær sprøjtet på overfladen efter opgravning. Jeg koger ingefær først for at dræbe bakterier, og skræller dem derefter, jeg vil ikke have jordbakterier, virus og amøber fra Kina i min juice. Ingefær er ikke god i en juicer, den er ret tør og ikke meget saft, det er bedre du blender den og så tilsætter det til din juice.

Juicen i køleskab. Du kan lave juice til 2-3 dages forbrug og opbevar i køleskab. Juicen er ikke steril, der er bakterier på overfladen af al frugt og grønt. Rodfrugter desuden jordbakterier, når du har skrællet gulerødderne er der stadig bakterier fra jorden. Jordbakterier er sundt, så vær ikke bange for det, hvis det er fra Danmark, men juicen er ikke pasteuriseret og det bliver derfor surt, hvis den står for længe (opformering af visse bakterier).   

Pulpen, resterne efter juiceningen, kan du bruge i madlavning, når du begynder at spise normalt igen.

Efter Juice kuren - Du skal til at spise mere normalt - Kost og Kost-tilskud

Når du skal til at spise normalt igen efter grøntsags eller Juice kuren, så start langsomt med at indlemme flere og flere normale levnedsmidler i kosten, men undlad i starten Gluten dvs de 3 kornsorter: hvede, byg og rug og dermed alt brød lavet af disse, dvs alt brød også rugbrød, kage og halvfabrikata med disse ting i. Du er faktisk igang med en eliminations kost. Man starter med få fødevarer og tager flere og flere med for at se om man reagerer uønsket.


Principperne i eliminations kost
En eliminations kost, er en metode til at finde ud af hvad man ikke kan tåle af mad. Metoden går ud på at man i starten udelukker stort set alt og derefter tager flere og flere fødevarer med i kosten, for at se om der er noget man ikke kan tåle.

Hvis man skal gøre det meget strengt, tager man kun ét enkelt levnedsmiddel ad gangen og ser hvad der sker. Der skal gå minimum 3 dage og hvis der ikke er nogen reaktion, så tager man næste levneds middel og lader det indgå i kosten. Man kan også vælge en løsere metode hvor man tager flere levneds midler på en gang og ser om der er en uønsket reaktion og det er hvad jeg vil foreslå.   
  
Der er 2 forskellige reaktions typer over for et levnedsmiddel:

• 1  Allergi type 1 (IgE), hvor man reagerer straks på små mængder af et bestemt levnedsmiddel, med typisk høfeber symptomer.  
• 2  Levneds middel intolerans. Man kan reagere på forskellig måde overfor et bestemt levnedsmiddel, der kan gå op til 48 timer før reaktion, i starten kan man ligefrem blive høj og have det godt, når man får det man ikke kan tåle og først dagen efter får man det elendigt.

Det eneste der er erkendt af læge verdenen er laktose intolerans og cæliaki gluten intolerans (lokal reaktion i tarmen på gluten protein). Alt andet i denne kategori, alt det lægerne ikke kan forstå, eksisterer ikke, men der er naturligvis andet end de 2.  

Undgå ALTID sukker og hurtige kulhydrater
Det er hvidt brød, hvide ris, sukker, slik, kage, tørret frugt, pizza, pasta. De hurtige kulhydrater er skadeligt for kroppen, inflammatorisk, giver store svingninger i blodsukker og insulin, giver fedme, giver ikke mæthed, giver hurtig sult og trang til mere sukker, hvidt brød og kage.

Spis mere fedt (nej det feder ikke, det øger fedtforbrændingen og er sundt), mere grøntsager og ca det samme protein som tidligere. Nøjes med kun lidt frugt 1-2 stk, der er sukker i. Undgå købejuice, der er meget sukker i.   

Undgå ALTID gifte
Undgå gifte som sødemiddel Aspartam, 3-krydderi (smagsforstærker, MSG, mono natrium glutamat). Spis så vidt muligt økologisk for at undgå sprøjtemidler. Kviksølv i tun.

Spis dette - eliminations kost med 3 trin
Jeg vil foreslå at du efter din 9 dages grøntsags kur / Juice kur, laver en grov udgave af eliminations kost, med kun 3 trin, med fokus på de 3 ting der normalt giver problemer: gluten, mælk og æg, på denne måde.

Trin 0.  Det var din grøntsags 9 dages kur eller 2-3 uger på grøntsags Juice

Trin 1. Varighed 1 uge

Grøntsager: Spis rigeligt med kogte grøntsager, grønt og salater
Fedtstof: de gode fedtstoffer som er: kokos, oliven, avocado (smør er også godt fedt men vent til trin 2)
Proteiner: kylling, kalkun, fisk, okse, gris
Kulhydrater: Ikke store mængder kulhydrater, det er det der ødelægger det hele for dig, og det der gør dig fed. Ja, kulhydrater gør dig fed, mens de gode fedtstoffer slanker. Det er et faktum.
Undgå brød og spis kun mindre mængde af de grove kulhydrater uden gluten som er:
Gluten frit: sødekartofler, kartofler, brune ris, quinoa gryn, boghvede, majs, havregryn, hirse, kokosmel

Trin 2. Varighed 1 uge
Hvis det går godt, fortsæt med indholdet fra trin 1 plus tag de syrnede mælkeprodukter med: ost, yoghurt, cultura, creme fraiche og smør og se hvordan det går. Produkterne med mange bakterier i, yoghurt og cultura kan give noget uro i tarmene, måske lidt tynd mave og luft. Det er OK, hvis der ikke er andre symptomer fra kroppen. Creme fraiche er uden bakterier (stoppet gæring ved opvarmning), smør og ost har kun lidt bakterier. På længere sigt kan du nøjes med en enkelt te-ske fuld yoghurt og cultura dagligt, så du får ro i tarmene.

Går det fint i 4 dage uden uønskede reaktioner (ud over lidt uro i tarmene), så tag æg med også, 1 eller 2 æg om dage, det er en superfood, men desværre kan nogle være intolerante overfor æg, måske fordi deres tarmsystem er utæt.

Trin 3. Varighed 1 uge
Hvis alt det går godt i trin 1 og 2 fortsæt med samme indhold og prøv forsigtigt med lidt gluten holdigt. prøv lidt rugbrød og se om du kan klare det uden symptomer.

Gennemgang af nogle af kost elementerne

​Nedenfor gennemgang af nogle af kost elementer
Nedenfor vil jeg gennemgå nogle af de kost elementer, der skal rettes op på og til sidst vil jeg komme med en samlet anbefaling vedr. Kost og Kost tilskud. Nogle ting er lidt udførligt for at give baggrunden, men hvis du er utålmodig, kan du skimme det igennem og gå direkte til samlet anbefaling.

Omega-6 og Omega-3 en del af Immunsystemet

Omega-6 og Omega-3 en del af Immunsystemet
Omega-6 og omega-3 olier er afgørende faktorer i immunsystemet, der skal være et bestemt forhold imellem de to, sådan at man skal have ca 2-3 gange mere omega-6 end omega-3. De anbefalede mængder er 6-9 gram omega-6 og 3 gram omega-3 daglig.

Omega-6 er betændelses fremmende, mens omega-3 er betændelses hæmmende, de indgår simpelthen direkte i immun reaktionerne og immun mediatorer overalt i kroppen og dermed også i en auto-immun sygdom.
Fedtstofferne sætter sig i cellernes cellemembran, de er en normal og vigtig del af cellemembranens struktur, lige som de andre fedtstoffer, men der skal være den rette balance. Da Omega-6 er betændelses fremmende er det vigtigt du ikke får for meget af det.

Så første punkt er at få disse olier i rette mængder. Dvs drop alt hvad der har med omega-6 olier at gøre, du får rigeligt i en alm. kost. Drop alt der indeholder omega-6, undtagen et par valnødde kerner.

Omega-3, ekstrem vigtig for alm. sundhed og bekæmpelse af enhver betændelses tilstand
Tag fiskeolie kaplser fx. 6-9 stk af de billige fra Netto og spis fed fisk som laks og sild. IKKE tun, der indholder kviksølv. Møllers tran også godt. Krill olie omega-3 er det bedste, men også dyrt.

Omega-6 fler u-mættet fedt er USUNDT
Det usunde skadelige Omege-6 fler u-mættede fedt findes overalt, det værste er solsikke olie med 65% i. Majsolie, sojaolie, madolie, becel, faste og flydende margariner. Raps olie har mindre indhold men stadig 20% Omega-6. Rapsolie har intet at gøre i kosten.
Solsikke frø og valnødder har stort indhold af omega-6, Mandler har mindre indhold.

De vegetabliske omega-6 olier bruges overalt i færdigmad fx. dressing, majonaise, brød, kager, slik, chips, men ofte ødelagt ved hydrogenering og går under betegnelsen hærdet vegetabilsk olie eller fast margarine (læs gift). Se f.eks på deklarationen på færdig kager.

En anden ting er at disse Omega-6 olier, inklusiv BECEL, kan IKKE tåle opvarmning (stegning, bagning), så bliver det harskt og endnu mere giftigt.

Som sagt vi skal have 9 g. pr. dag af omega-6 og IKKE MERE. Alle får meget mere, fordi det er overalt. derfor drop alt hvad der har med ovenstående olier at gøre. Hvis du har diesel bil, så hæld det i tanken, den kører bedre på det end din krop. Levnedsmiddel styrelsen og andre siger fejlagtigt, at vi skal erstatte mættet fedt med fler-umættet fedt, de aner ikke hvad de taler om.

Se også min blog post om Omega-6/3 hvor der også er referencer.

Hørfrø Olie. 1 spise-ske x 2 daglig. Koldpresset hørfrø. Det levnedsmiddel med mest omege-3 som vegetabilsk Omega-3. Indeholder ikke de ekstra gode DHA / EPA omega-3 som i fed fisk, så det kan ikke erstatte fiskeolie. Omega-3 i hørfrø olien bringer balance i kroppens celler. Hørfrø olie er det centrale element i den såkaldte Budwig Diæt som er nærmere beskrevet under cancer det 2

Skal stå i køleskab, omega-3 er særlig følsom for varme, ilt og lys. Se Matas, helsekost og Føtex for økologisk koldpresset hørfrø olie.

Om Kulhydrater og Sygdom
Blodsukker og Insulin svingninger skadeligt
for alt inkl. immunsystem og Tyroidea

Om Kulhydrater og Sygdom
Højt Blodsukker og Insulin svingninger skadeligt for alt inkl. immunsystem og Tyroidea

Sukker og hurtige kulhydrater er skadelige
Sukker og hurtige kulhydrater i store mængder er skadeligt, især hvis man indtager det konstant over dagen. Giver høje blodsukker og insulin niveauer. Det feder, mætter ikke og giver sult efter kort tid. Giver hjertekar, blod-prop, diabetes 2, kræft og alskens sygdomme. Giver generel inflammation i kroppen, det høje blodsukker og Insulin påvirker Tyroidea negativt.

Sukker og hurtige kulhydrater er en stærk skadelig faktor for kroppen og noget, der er stærkt medvirkende til kroppens betændelses reaktioner og ubalance. Højt blodsukker og insulin og svingende niveauer, er simpelthen en meget vigtig skadelig faktor i enhver kronisk sygdom inklusiv auto-immun sygdom og det der er årsagen til at diabetes 2, hjertekar og kræft mm. på verdensplan eksploderer.

Disse svingninger og høje værdier af blodsukker og insulin (= diabetes 2) er inflammatorisk og skadelig for hele kroppen.

En anden vigtig skadevirkning af høj sukker og kulhydrat indtagelse, er at tarm flora forskydes til fordel for visse bakterier og svampe som trives godt med sukker og kulhydrater, endvidere at tarmslimhinden kan blive irriteret og betændt.


Så hvad er det der gør at du får højt blodsukker og højt insulin niveau? - det er overdreven og konstant (over dagen) indtagelse af hurtige kulhydrater i form af: Sukker, slik, sodavand, juice, kage, tørret frugt (rosiner, dadler), hvidt brød, pizza, pasta, popcorn, kartofler, chips, hvide ris. Alt dette får dit blodsukker til at skyde i vejret som en raket, og kort tid efter kommer der et insulin respons, en stigning i blodets indhold af insulin, som prøver at få sukkeret væk fra blodet.

Lige en ting omkring sukker: alt sukker er naturligt sukker, mange tror at sukker i frugt, tørret frugt, honning og juice er bedre end det naturlige sukker fra sukkerroer og sukkerrør, det er det ikke. Alt sukker uanset om det er hvidt sukker, sukker i frugt, juice, cola og honning indeholder ca. 50% glucose (druesukker) og 50% fruktose (frugtsukker). 


Hvad skal du spise af kulhydrat for at holde et sundt helbred?
Du skal spise langsomme kulhydrater i moderate mængder og holde dig fra de hurtige kulhydrater. Og du skal begrænse indtagelse af kulhydrater generelt og ikke spise kulhydrater ustandseligt, heller ikke de grove. Spis få måltider med et par mellem måltider. Moderat mængder af kulhydrater og uden de hurtige kulhydrater.  

De Langsomme kulhydrater er de der nedbrydes langsomt og derfor giver mere jævn tilførsel af blodsukker, bedre mæthed over længere tid, mere stabilt blodsukker og insulin, uden de høje niveauer.
De langsomme kulhydrater er: Groft brød som rugbrød, havregrød, brune ris, kartofler og søde kartofler.  

Lav Kulhydrat Kost - LCHF = Low Carb High Fat

Lav Kulhydrat Kost  -  LCHF = Low Carb High Fat
Du kan med fordel lade dig inspirere af LCHF livs stilen (Low carb high fat), Lav Kulhydrat, Højt Fedt indhold, som er en helt bevægelse i Sverige og Danmark er også begyndt, hvor man spiser en kost med lavt indhold af kulhydrat og høj fedtindhold. Se mere her i min blog post LCHF

Om LCHF og Lavt Stofskifte
LCHF er sund kost for alle, men at nedsætte sin kulhydrat indtagelse drastisk, kan være svært for mange, uanset om man er syg eller ej, fordi vores gennemsnitlige kost indeholder kolossale mængder af kulhydrater, som vi har vænnet os til hele livet. Nedsættelse af kulhydrater giver i starten lavere energi, indtil man har trænet kroppen til at forbrænde fedt bedre. 

Man kan træne alt også kroppens evne til at forbrænde fedt, som er en naturlig ting, men hvis man har fyldt sig med kulhydrater hele livet, har man en dårlig fedtforbrænding. Kulhydrater, i overskud  omdannes normalt til fedt som aflejrer sig som fedt i kroppen, så det er faktisk det modsatte end at forbrænde fedt. Indtagelse af fedt øger kroppens evne til at forbrænde fedt også kropsfedt.

Alle der har svært ved at gå LCHF, kan bare vælge at gøre det langsommere over flere uger, i stedet for at starte hårdt ud. Man kan også vælge ikke at gå helt LCHF, men bare lade sig inspirerer og gå ned til f.eks 100 eller 200 g kulhydrat daglig.

Hårdkogte LCHF folk går helt ned til 30 g. kulhydrat dagligt, det er hårdt for mange og umuligt for nogle  og kræver tilvænning af kroppens fedtforbrændings system som skal op i omdrejninger. Jeg vil ikke anbefale at gå helt LCHF.   

For patienter med lavt stofskifte, kan det være særligt svært, fordi de i forvejen har lavt energi niveau. Dertil vil jeg sige, du behøver ikke gå fuldt LCHF, lad dig blot inspirere af denne kost og livsstil og nøjes med at nedsætte indtagelse af kulhydrater til et rimeligt niveau f.eks. 100-200 g kulhydrat daglig svarende til 400-800 Cal. Sænk indtagelse af kulhydrater langsomt og øg indtagelse af fedt tilsvarende langsomt.

NB om fedt:
Fedt er sundt, giver IKKE hjertekar, blodprop og kolesterol, så vær ikke bange for fedt, det skal blot IKKE være de usunde Omega-6 olier.

Det, der er usundt i en kost er store mængder kulhydrater og Omega-6 olier, ikke det gode fedt. 

Fedt-Sammensætningen i Kosten
Vigtig for normal Cellefunktion

Fedtsammensætningen i kosten meget vigtig for normal cellefunktion
Fedtsammensætningen i kosten er afgørende for normal cellefunktion. Hver enkelt celle er omgivet af en cellemembran, hvor fedtsammensætningen er vigtig. Den normale fedtsammensætning i  celle-membranen er: 50% mættet fedt, 35% enkelt-umættet fedt (oliven oliens oleinsyre), samt diverse andre fedtstoffer som omega-6, omega-3 og kolesterol.

Sammensætningen af disse fedtstoffer er kritisk for normal celle funktion, tæthed, stabilitet og fleksibilitet og dermed afgørende for en sund sygdomsfri krop.

Mættet fedt, smør, kokos olie, kolesterol, oliven og avocado olier er sundt. Alle prøver at bilde dig noget andet ind når det gælder mættet fedt og kolesterol, og når det drejer sig om fler-umættet fedt omega-6 så prøver de at bilde dig ind at DET er sundt. Som nævnt alle får for meget omega-6 og vi skal ikke hælde mere på os selv af det skadelige Omega-6

De der vildleder, er selv blevet vildledt gennem 50 års fejlinformation og har ikke læst den tilgængelige forskning. Se også min blog post om fedtstoffer med referencer. 

Smør er en super food
Det optimale fedt for et menneske er SMØR, som er mælkefedt af samme sammensætning som mælkefedtet i modermælk - og samme sammensætning som fedtet i cellernes cellemembran: 50% mættet fedt, 35% enkelt-umættet fedt og resten omega-6, omega-3, kolesterol og andre fedtstoffer.

Der er vel ingen der kan benægte at modermælk er den optimale ernæring for et spædbarn, vi er simpelthen som pattedyr designet til at få dette fedt som spæd. Derfor er det logisk at fedtet er optimalt (komælk fedt fx. smør og modermælk fedt er stort set ens). Mere om smør i Info Box nederst.

Kokos fedt en anden super food
En anden super food og super fedtstof, som indeholder ca. 90% mættet fedt er kokos fedt, dette er en super food og en gave til dit helbred og dine celler. Særlig godt til lavt stofskifte. Forøger stofskiftet og fedtforbrændingen og er en superfood for hele kroppen. Brug det i madlavning, til at stege i og spis det direkte med ske 2-3 gange daglig.

NB Fedt er Sundt
Fedt er sundt, giver IKKE hjertekar, blodprop og kolesterol, så vær ikke bange for fedt, det skal selvfølgelig være det sunde fedt, som kroppen behøver, IKKE de usunde Omega-6 olier.

Fedt giver mæthed, man bliver ikke sulten efter kort tid. Giver stabilt blodsukker og insulin niveauer og fjerner trang til sukker.

Man kan spise ubegrænset mængde fedt, det eneste af de 3 kost grund elementer (kulhydrat, protein, fedt), der ikke er skadeligt i større mængder (og ja, jeg ved alle siger noget andet!).

Probiotika - Sørg for God Tarm Flora
Tarmen og dens Flora er essentiel for Sundhed

Probiotika - Sørg for God Tarm Flora - Tarmen essentiel for Sundhed
Probiotika er bakterier der gavner sundheden. Sørg for at få nogle gode bakterier. Tarmens flora er ekstrem vigtig for sundheden i hele kroppen. Der findes hundredvis af forskellige bakterie arter i tarmen, nogle gode andre dårlige, dertil kommer gærsvampe.

Bakterierne i tarmflora og deres betydning for almen sundhed og specifikke sygdomme, bliver et stort emne i fremtiden. Jeg kan ikke understrege tilstrækkeligt hvor super vigtigt dette er.

En stor del af immunforsvaret sidder i tarmen, tarmen er kroppens største immun organ. Prøv at tænke over tarmen og dens funktion: Der er billiarder af bakterier der, hundredvis af arter og det skal der være. Tarmslimhinden er kroppens barriere ind til tarmindholdet og bakterierne. Tarmen er nødt til at have en kraftig beskyttelse overfor bakterierne, de må ikke slippe forbi tarmslimhinden og ind i kroppen.

Nogle bakterier og visse ting du spiser, kan irritere og lædere tarmvæggen, så den får forøget permeabilitet og bliver utæt (utæt tarm syndrom: leakey gut syndrom), så du optager ting til blodbanen, du ikke burde, hvilket kan give stor ravage i kroppen og diverse immun reaktioner.

Leakey Gut begrebet er et faktum, men ikke overraskende anerkendes fakta ikke af lægeverdenen, ligesom så meget andet fornuftigt, afvises også dette. Se her på Wiki hvad der står om Leakey Gut Syndrom: "Leaky gut syndrome is a hypothetical, medically unrecognized condition which some alternative health practitioners claim is the cause of a wide range of serious chronic diseases." Dybt chokerende!

Opretholdelsen af en god sundhed afhænger af tarmflora'ens sammensætning og at undgå diverse skadelige kost elementer i at komme ned i tarmen. Et væsentligt element i mange sundheds problemer er leakey gut syndrom, som kan skyldes gluten intolerans. Hvis du er sensitiv over for gluten og får utæt tarm, kan det afstedkomme talrige helbredsproblemer udover selve gluten. Lidt mere om gluten intolerans længere nede, men jeg må nok lave en særskilt post om dette.    

Man skal sørge for at skadelige bakterier og svampe holdes nede og ikke tager overhånd. At man får de gode og gavnlige bakterier. At man ikke fodrer bakterierne og svampene med masser af kulhydrater. At være god ved tarmslimhinden, så den ikke er utæt og der ikke produceres antistoffer mod stoffer der optages til blodbanen.
At fjerne ting der irriterer tarmslimhinden og her tænker jeg både på kulhydrater generelt, men især på Gluten, hvis man er gluten sensitiv.

Karakteristisk for fibromyalgi, er nedsat tarmfunktion, nedsat fordøjelse, tarmbevægelse og tarmpassage. Som følge af nedsat bevægelse, kan bakterier vandre op i tyndtarmen, hvor der normalt ikke er mange bakterier og give anledning til unormal stor bakterie vækst i tyndtarmen, hvilket giver ubehag, smerter og luftudvikling, så snart man har spist noget, fordi tyndtarmen er irriteret. I virkeligheden er dette det centrale i irritabel tyktarm, det er ikke tyktarmen, men overvækst i tyndtarmen.

Naturligvis er det heller ikke noget lægerne kender noget til, de har ikke forstand på kroppens funktion og de fysiologiske ting der sker. For at understrege lægernes manglende forståelse, hedder det "irritable tyktarm", men i virkeligheden er det tyndtarmen, der reagerer!   


Vedligeholdelse af en god tarmflora
Undgå store mængder kulhydrater og især tørret frugt, som er meget sukkerholdigt og gærer videre i tarmen fordi det ikke bliver fordøjet lige med det samme. Gærsvampe er vilde med sukker og de holder party, når du fylder dig med kulhydrater. Men bakterier ernærer sig også af sukker og du kan fremelske nogle bakterier på bekostning af andre.

For at få nogle gode bakterier, der kan udkonkurrere de dårlige, så tag lidt syrnet mælkeprodukt: yoghurt, A38, Cultura, som indeholder mælkesyrebakterier af typen Lactobacillus og Bifidobakterium, som er gavnlige til etablering af en god tarmflora. Du kan nøjes med en skefuld, hvis du ikke kan tåle mælkeprodukter. Alternativt mælkesyre bakterie kapsler fra matas eller Paragurt tabletter fra apoteket. Gerne alle samme, for det er forskellige bakterier.
 
De syrnede mælkeprodukter indeholder kun et par forskellige bakterie arter med lidt forskel i hvilke arter, yoghurt 2 forskellige, "Cultura" 4 forskellige.


MælkesyreBakterie kapsler
Du kan også få mælkesyre bakterierne som kapsler f.eks denne "Pure Biotic Tarm" 80 mia. mælkesyrebakterier - fra "Renew Life". Den fås i Helsam butikker. Når tarmen fungerer fint, altså ingen ubehag, smerte, diarre, oppustethed, kan man gå over til 1 kapsel hver 3. dag, for at spare lidt på det.Spis noget smør
Smør indeholder faktorer, der er gavnlige for tarmen og beskyttende for tarmslimhinden. Ikke overraskende, for vi er designet til at spise mælkefedt lige fra fødslen, det første fedt i dit liv. Mere om Smør i Info Box nederst.  


Vær god ved tarmen - fibre der danner slim og beskytter tarmen

Du skal have nogle fibre der danner slim og får tarmindholdet til at glide nemmere og modvirker forstoppelse, dårlig fordøjelse og irritabel tyktarm. Især vigtigt ved lavt stofskifte, fordi der er nedsat bevægelse og nedsat produktion af fordøjelses safter og tarmsafter. Fibre fra grøntsager er også godt og vigtigt, men danner ikke meget slim.
NB Undgå Klid og Klidbrød. Klid danner ikke slim og bliver tørt og hårdt som cement i tarmen.


HørFrø. Tag 1 spiseskefuld hørfrø opblødt i vand (5 min). 1-2 x daglig. Den slim der dannes fra hørfrø beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm.

LoppeFrø HUSK. Tag Loppefrø 1-2 x daglig. Danner slim og en slags gelé. Beskytter slimhinden og giver fibre, fylde og modvirker forstoppelse og irritabel tyktarm. Loppefrø kan man putte i vand og dreje vandet rundt og drikke med det samme, evt som drys på yoghurt.

Your content here...

Q10 - Coenzym Q10
til muskel cellernes ATP produktion (energi)

​Q10, også kaldet CoQ10 og Coenzym Q10, er kritisk i produktion af energi i cellernes mitokondrier inklusiv muskelcellerne. Vigtig anti-oxidant og indgår i cellens normale energi omsætning (ATP i mitokondrier). Dannes naturligt i kroppen, men produktionen falder væsentligt efter de 50 år og mange kronisk syge har nedsat produktion. Q10 på Wiki.

Q10 niveauet er reduceret hos Fibromyalgi patienter og ved at tilføre Q10 forbedredes energiomsætningen i muskelcellerne. 

Vigtigt vedr. Q10
Skal være som det aktive Ubiquinol som er den aktive og reducerede form for Q10 (ikke Ubiquinone som er i de fleste Q10 kosttilskud), den reducerede form er ca. 5 gange mere effektfuldt. Især vigtigt hvis man er op i årene, fordi så er man dårligere til at omdanne den inaktive Ubiquinone til det aktive Ubiquinol.

Q10 er en vigtig anti-oxidant, som kan bruges til at hjælpe kroppen med at hele mange forskellige tilstande. kræft, hjertekar sygdom, AMD (Øjet, alders relateret macula degeneration), hud aldring, fibromyalgi, neurodegenerative sygdomme, migræne, cronic fatigue, asthma, diabetes.

Optages kun sammen med fedtstof. Er tilsat lecithin for at fremme optagelsen, men tag det sammen med lidt fedt for at lette optagelsen. F.eks lidt sødmælk, fløde, ost, eller hørfrøolie, fiskeolie kapsler.

Q10 Alternativ behandling

Q10 som Ubiquinol 100 mg kapsler fra Amazon i England. 3x1 kapsel daglig i en måned, derefter 2x1 daglig.   

Q10 med Bio-PQQ
Mens Q10 er et enzym der medvirker i ATP energi produktionen i mitokondrierne, så stimulerer
Bio-PQQ (PyrroloQuinoline Quinone) fornyelse og antal mitokondrier, så kombinationen er et mitokondrie boost.

Q10 som Ubiquinol 100 mg kapsler i kombination med PQQ (10mg) fra Amazon i England. 1 kapsel daglig + supplér med 1 kapsel Ubiquinol 100 mg uden PQQ (se ovenfor), så du får 200 mg Q10 daglig.    

Q10 Alternativ behandling

D-Ribose - til muskel cellernes ATP produktion (energi)

​D-Ribose er en naturligt forekommende sukker art, som man finder inde i cellernes mitokondrier. Det er grundlaget for ATP produktionen, som er Cellens energi produktion, hvorfor det vil være gavnligt at få et tilskud D-Ribose for at hjælpe musklerne til mere energi. Vægtløftere mm. bruger også D-Ribose til at opbygge muskler.

Dr. Teitlebaum har vist i et klinisk forsøg med fibromyalgi patienter, at D-Ribose tilskud (5 gram 3 gange daglig i 3 uger) gav betydelig forbedring i energi, søvn og smerte. Se artikel (det er en pdf).

Det smager ca. som druesukker, knap så sødt. Man kan bruge det som sødemiddel. Kemisk set er det en sukker, men det hæver ikke blodsukker, det går direkte ind i dine celler og bruges til ATP energi produktion. Med 5 gram ad gangen, som anført nedenfor, kan du måske få lidt uro i maven.

Se denne artikel af Dr. Mercola: "Energy Boosting - That May Help Chronic Fatigue Syndrome"

Tag D-ribose 5 gram 3 x daglig i 3 uger og derefter 5 gram 2 x daglig.

Matas har det ikke, måske kan man finde det i helseforretninger. Man kan købe det billigt her på BulkPowders.dk det bliver sendt fra England, jeg har købt derfra flere gange. Europas billigste sted. Der kan du også købe NAC 

Acetyl-L-Carnitin - til muskel cellernes energi

​L-Carnitin, er en naturlig forekommende aminosyrer, kroppen selv producerer. Det er ren energi til  kroppens celler, idet det øger transporten af fedt ind i mitokondrierne for at blive forbrændt og øger  dermed fedt-forbrændingen.
Undersøgelser af muskelprøver fra fibromyalgi patienter har vist, at mange er i underskud med Carnitin, hvorfor det vil være gavnligt at få et tilskud Carnitin for at hjælpe musklerne til mere energi.

• Acetyl-Carnitin. 2 x 400 mg. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

Your content here...

Jod og Tang - Jod kost tilskud

Vedr JOD og TANG
Jod er et essentielt mineral vi skal bruge til vores thyroidea hormon produktion. 1 Multi Vit tab indeholder 150 mikrogram Jod, som er anbefalet daglig indtagelse af jod, som vel nærmest er et minimum.  Derudover får vi jod fra bordsalt (hvor det er tilsat pr. lov) og salt i levnedsmidler (brød og andet) 100+ mikrogram dagligt, derudover får vi lidt jod fra fisk og andre havdyr. Så du får omkring 300 mikrogram jod daglig, hvis du tager en multivitamin tabl

150 mikrogram Jod er anbefalet dosis (WHO) for at undgå struma (goiter på engelsk), men ingen fortæller hvor meget jod man skal have for optimal sundhed og det er formentlig noget højere.

​Blæretang kan du finde på sten overalt på de danske kyster. Indhold  ca 40 mikrogram Jod pr. gram frisk tang eller 300 mikrogram /g tørret

Samtidig skriger mange op om at vi må endelig ikke få for meget jod - men det er pjat. Meget Jod nedregulerer skjoldbrusk kirtlen til at optage mindre jod og producere mindre hormon, det er rigtigt, men det sker først ved 14.000 mikrogram Jod indtagelse dagligt.

Der er ingen der siger, at de 2-300 mikrogram vi får dagligt er optimalt! Japanerne får betydeligt mere Jod, 10-100 gange mere end det anbefalede, de har i tusinder af år brugt tang i kosten. Når du får sushi er der Nori-Tang omkring noget af det. Tang har vildt meget jod indhold, men stor forskel hvilken art. Nori er der hvor der er mindst Jod nemlig 36 mikrogram pr. gram frisk. Det er IKKE en anbefaling til at spise sushi, det er ikke sundt med alt den kulhydrat fra hvide ris. Alt for meget kulhydrat, for lidt grøntsager, kød og fedt.

Det danske blæretang har 300 mikrogram Jod pr. gram tørret.

Kelp (Laminaria), Kombu på japansk, de store lange tang planter der laver hele undervands skove, har stort jod indhold: op til 4.900 mikrogram Jod pr. gram tørret tang.
(jfr. artikel: Analysis of iodine content in seaweed)

Du bør tage Jod tilskud
Har du lavt stofskifte (mål temperatur), bør du have ekstra jod tilskud. Tang er der hvor man naturligt finder mest jod og du kan plukke lidt blæretang ved stranden og tørre det, pulverisere det og lade det indgå i kosten som krydderi. Ikke store mængder, men 1-2 gram tørret tang dagligt. Det smager ikke ret godt, så du må nok skjule det i noget mad på en eller anden måde.

Dansk blæretang indeholder 300-600 mikrogram Jod pr gram tørret tang (jfr datablad fra "LæsøTang"), så hvis du tager 1-2 gram tørret tang om dagen, har du fået et godt jod tilskud og det er absolut ikke for meget. Du også købe tørret blæretang i supermarked. Husk der er forskel på frisk og tørret. Hvis du plukker det selv og det kan du gøre helt gratis, så det bør du gøre, og tørrer det og pulveriserer det, er der kun 15% tørstof tilbage og 7 gram frisk tang svarer til 1 gram tørret.


Du behøver ikke tage det hver dag, Jod opmagasineres i skjoldbrusk kirtlen, så du kan også tage et par gram tørret tang et par gange ugentlig og få samme gavnlige effekt.

WHO har en øvre sikker grænse for indtagelse af Jod på 1.100 mikrogram/dag og den grænse holder du dig under, så du kan roligt tage et par gram tørret blæretang daglig. Japans sundheds ministerium har en grænse på 3.000 mikrogram/dag, måske er japanerne mere generisk tilpassede at få Jod, så de har højere grænse.

Når man læser om tang og jod rundt omkring på internet, nævnes både milligram (mg) og mikrogram  (mcg eller µg) i en stor sammenblanding og rod. Der er altså forskel på mg og µg nøjagtig 1.000 gange forskel. 1 mg = 1.000 µg. Det er også tit uklart om man snakker om frisk eller tørret tang.

Du kan også bare købe en tang tablet i matas 1 Kelp Tabl 225 mcg jod fra Kelpplantentang

Derudover Alm sund kost

Derudover Alm sund kost
Ud over ovenstående, så spis alm. sund kost, her er det især vigtigt med masser af grøntsager af forskellig farve. Spis regnbuen. Broccoli, blomkål, rosenkål, alle former for kål, bladgrøntsager, spinat, gulerødder, rødbeder, salater, tomat, agurk, pepperfrugt, bælgfrugter, ærter, bønner, linser, avocado, et par valnødder og mandler, kokos, Oliven.

Note vedr Kors-Blomstrede planter: Broccoli, blomkål, kål. De bremser i nogen grad for jod optagelsen. Kog dem og spis moderate mængder, så skulle der ikke være problemer. Mandler og valnødder angives også at hæmme tyroidea, så nøjes med et par stykker.

Masser af krydderier. Krydderier er super antioxidanter og de indeholder essentielle olier og andet med mange gode egenskaber.

Æg (en superfood), ost, mælkeprodukter, fisk, skaldyr, fjerkræ, rødt kød i mindre mængder.

De gode fedtstoffer:
oliven, avocado, smør, kokos fedt. Du kan spise så meget fedt som du har lyst til, det er IKKE skadeligt, uanset hvad andre siger. Kokos fedt og smør særlig godt til lavt stofskifte.

Reducer kulhydrater og nøjes med groft brød som rugbrød, havregrød, kartofler, søde kartofler og brune ris. Vi har ikke brug for mange kulhydrater. Også kartofler har meget stivelse som bliver nedbrudt til glucose og giver stor blodsukker-stigning.

Note vedr Natskygge: Tomater er superfood og supersundt, men enkelte kan være intolerante overfor natskygge planter, som er tomater, kartofler, rød peber, chilli og auberginer.

Note vedr Mælk og Æg: De kan give anledning til levnedsmiddel intorerans og dermed problemer med utæt tarm. Bortset fra det, så er æg en superfood.


Ting at undgå - specielt for lav-tyroid patient
Soja produkter i alle afskygninger er IKKE kost til mennesker eller baby'er (soja mælke erstatning). Det er giftigt, det hæmmer tyroidea og er skadelige på andre områder, indeholder f.eks. østrogen lignende stoffer, trypsin hæmmere og stoffer der hæmmer optagelse af mineraler. Fermenteret soja kan du spise lidt af.

Fluor holdige ting: Fluor hæmmer Jod optagelsen og hæmmer dermed tyroidea. Sort og grøn te indeholder meget fluor 3,6 mg/liter eller mere.
Betydeligt lavere i kaffe. Urte te formentlig 0 eller det der er i vandhanen hvor du bor og det kan være op til 1,5 mg/liter

Samlet anbefaling for Fibromyalgi Helbredelse - Kost & kosttilskud

TING AT UNDGÅ
•  Minus Omega-6
olier, undgå helt disse grimme giftige olier. Inkl raps olie.
•  Minus Sukker / hurtige Kulhydrater. Drop sukker og hurtige kulhydrater, som er: hvidt brød, hvide ris, pasta, pizza, kage, slik, popcorn, tørret frugt = slik (rosin, dadel, figen, abrikos).
•  Minus Soja produkter (giftigt, ikke velegnet som menneskeføde, eller baby mad: soja mælk, soja olie, sofa mel, tofu). Fermenteret soja (miso) er OK.
•  Undgå Fluor. Tandpasta, sort og grøn te meget indhold. Fluor i drikkevand op til 1,5 mg pr. liter.
•  Undgå Brom  findes i Bromhexin hostesaft
•  Minus kalk Anbefalet dosis 800 mg dagligt (who). Hvis du spiser mælkeprodukter, især ost, får du nok kalk. I 100 g. ost er der 700 mg kalk. For meget kalk (over de anbefalet 800 mg til voksne kvinder og mænd), er skadeligt, inflammatorisk og afkalker knogler, aflejrer kalk i blød dels vævet inklusiv indvendigt i blodårer (forkalkning). Hvis du tager kalk skal du ALTID tage magnesium samtidig. 
•  Undgå kviksølv, som findes i tun og sværdfisk, Vacciner, tandplumber. Minus Tun
•  Undgå pesticider & herbicider. Brug helst Økologisk grøntsager, frugt og øvrigt mad.
•  Ungå alt det andet gift, industrien fylder os med: MSG (mono natrium glutamat = det 3rd. krydderi, smagsforstærker =cancer fremmer), Aspartam sukker erstatning. Stevia er den eneste acceptable sukker erstatning, men hvad skal du med den søde smag?
•  Undgå Lithium (nervemedicin)
•  Undgå Stress

•  Gluten ?? - som nævnt kan fibromyalgi meget nemt være forårsaget af Gluten intolerans. Hvis du følger grøntsags eller juice kuren, som beskrevet ovenfor, så går du glutenfri i starten. 

Derefter har jeg beskrevet hvordan du langsomt indlemmer flere og flere levnedsmidler og iøvrigt følger kost vejledningen ovenfor, undgår sukker og hurtige kulhydrater og får de rigtige fedtstoffer, på den måde får du en sund kost din krop behøver, en kost der nedsætter inflammations processerne i kroppen, en kost der nedsætter irritation i tarmen og beskytter og tætner tarmen.

Til sidst prøver du med lidt brød, små mængder af rugbrød og andet groft brød og ser hvordan det går. Du skal altid undgå de hurtige kulhydrater med gluten: hvidt brød, kage, pizza og pasta.

Ved at undgå gluten i starten, kan du håbe på at tarmen bliver tæt og at reaktionerne overfor gluten og antistof dannelse overfor gluten, er nedsat eller fjernet.
Men det er ikke nemt at undgå Gluten, for det er overalt og det et større projekt og vanskeligt at udelukke gluten i kosten, for hele vores kost er baseret på gluten og du finder det overalt.

Mere om Gluten intolerans i Info Box nederst på siden.

•  Mælke Protein og æg Intolerans - er også en mulighed

DE GODE TING
•  Kost Generelt. Rigeligt med grøntsager af forskellig farve. En Rå gulerod (A-vit og andet godt). Æg, fisk, fjerkræ, små mængder rødt kød, Lever (A-vit og andet godt). Gerne rigeligt af det gode fedt.  Mælkeprodukter, ost, smør, yoghurt hvis du kan tåle mælkeprodukter. Moderate mængder grove langsomme kulhydrater. Små mængder frugt (indeholder sukker).
•  Det Gode Fedt: smør, kokos, oliven, avocado olier, svine, okse fedt
•  KokosFedt (Kokos olie) til madlavning, super at stege i. Derudover tag 2-3 spiseskefuld direkte. Og på fx. knækbrød. Kokos fedt er Superfood og godt til tyroidea. Se artikel: Thyroid Health and The Coconut Diet

•  Hørfrø Olie. Koldpresset økologisk. 1 spiseske x 2 daglig.
•  Mørk chololade 25 g. daglig. 70+ % kakao. 
•  Drik rigeligt vand - Drik rigeligt vand - Drik rigeligt vand. Vand er livsvigtigt. Cellerne skal være vel hydreret. 
•  Tag lidt ekstra salt - salt er livsvigtigt.

•  Omega-3. Fiskeolie kapsler fx. 6-9 stk af de billige fra Netto, Møllers tran, eller Krill omega-3
•  Ingefær Gave til menneskeheden. Anti-inflammatorisk. 2-3 gram eller mere. Syltet, krydderi, ingefær te (kog ingefær og drik som te) eller tabl. Se info box nederst.
• Gurkemeje. Gave til menneskeheden, i familie med ingefær. Anti-inflammatorisk, smertestillende. CurcuminX4000 på GoodHealthNaturally 
• evt. Grøntsags Juice kur, for at reset'e hele kroppen, som en start på det hele. Det er ikke nødvendigt, men jeg vil meget anbefale at starte med det. Dermed udelukker du brød, mel, kød, mælk fuldstændigt i 9 dage, så kan du på egen krop mærke hvor fantastisk forbedret dine symptomer bliver. Det vil overbevise dig hvor meget kosten betyder og give dig inspiration, tro og moral til at ændre din kost. For patienter med lavt stofskifte kan det være vanskeligt at udelukke kulhydrater til at give energi her og nu.  
Grøntsags Juice kur er beskrevet i min post: 9 dages grøntsags juice kur
• evt. hop på LCHF vognen eller lad dig inspirere af den. Det er en Low Carb High Fat måde at spise på. Jeg har beskrevet LCHF i denne Blog Post

VITAMINER & MINERALER

Multi-vitamin med B-vitaminer UDEN det kunstige B9 Folinsyre/folsyre, f.eks Omnimin Pure 1 tabl x2 dgl (se matas mm.). Denne indeholder også Selen/Zink E-vit, Jod, Jern og en god mængde af de forskellige B-vit, A-vit, K1+K2 vitamin.

Dette er den ENESTE multi-vitamin tabl jeg vil anbefale. Hvorfor: Den indeholder IKKE den kunstige B9, som nogle har problemer med p.g.a. mutation i MTHFR genet. Fås uden Jern den hedder OmniX.
Den indeholder Calcium-L-Metylfolat (den rigtige aktive B9) som der står i parentes på etiketten, selvom der står folsyre først.

Den indeholder også Selen er super vigtigt for Tyroidea. Indgår i enzymer der omdanner T4 til T3 + binder kviksølv og modvirker kræft.
Indeholder også A-Vit som  Booster immunsystemet.

B12-Vitamin. Særskilt ud over det der er i Omnimin Pure. B12 vitamin underskud er den mest alm. vitamin mangel tilstand. Især vigtig til hypo-thyroid og fibromyalgi for at mindske træthed, smerter og forbedre søvn. Støtter binyrer, giver bedre mental klarhed. 1.000 µg er stor dosis, men anbefalet dosis er latterlig lav. Ingen øvre grænse er fastsat, nogle læger giver et par tusind mikrogram B12. Se artikel B12 Mangel af Dr. Axe: Draxe.com

I starten kan du tage Veg B12 som Methylcobalamin. Smeltetablet 1.000 µg. 1 dgl. (Helsam kr.159 for 120 tabl). Metyl-cobalamin formen som er den aktive form, hvis du har en mutation i MTHFR genet skal du måske have denne og ikke den kunstige cobalamin, som er i de fleste vit-tabletter. Du kan måske droppe den når du er kommet i orden og nøjes med de 50 mcg B12 Metyl-cobalamin der er Omnimin Pure.  

• B1-Vitamin (Thiamin). 300 mg x 2 daglig. Fås på alm apotek (ikke i helsekost). Apovit B1-vitamin ekstra stærk tabletter 300 mg 100 stk. Kr. 117. Du kan se foto af den her: www.apotekeren.dk
Det er vist at folk med lavt stofskifte og fibromyalgi ofte har lavt B1 niveau. B1 kan forbedre symptomer på lavt stofskifte og træthed og bedre fibromyalgi sympotomer. 600 mg daglig er en høj dosis, men det er dette der anbefales i artiklen nedenfor.
Artikel: Thiamine and Thyroid Fatigue
Artikel: High-dose thiamine improves the symptoms of fibromyalgia

•  D-Vit. Meget vigtig, stærkt undervurderet. Ekstra tilskud ud over de 20 der er i Omnimin Pure (2 tabl). f.eks Matas D-vit 85 mcg 

C-Vitamin tag 3x500 mg daglig. Stærkt undervurderet. Vigtig anti-oxidant og for alm. sundhed, ISÆR vigtig ved hypo-thyroidea og binyre udmattelse (binyrerne har største C-vit konc i kroppen). NB hvis du er på T4 erstatnings hormon (eltroxin og eutryrox) og har dårlig effekt, så tag 2 C-vit tabletter (1 gram) SAMTIDIG med Eltroxin for bedre effekt og bedre T3 omdannelse. Ingen har nogensinde fortalt dig det, se senere.

•  Magnesium 3 tabl a 125 mg ialt 350 mg som Magnesium citrat, som er det der optages bedst. På Mecindo.dk

TARMSUNDHED

•  Mælkesyrebakterier, yoghurt / Cultura blandet sammen giver 5 gode bakterier. I starten denne Pure Biotic Tarm - 30 KAPSLER. Fås i Helsam butikker.

•  Loppefrø skaller "HUSK". 1-2x daglig. I et halvt glas vand, drej rundt og drik straks. Start småt med 1/4 teske, for meget giver tynd mave. Beskytter tarm slimhinde, giver fylde, fibre og modvirker forstoppelse og giver ernæring til de gode bakterier. Drik rigeligt vand.

Gerne også hørfrø opblødt i vand 1 spske 1-2 gange daglig, men bland ikke oveni loppefrø, så klumper det.

Specielt for Lavt Stofskifte og Fibromyalgi
Motion ½ times gåtur daglig, start evt med 15 min, hvis 30 er for meget. Motion aktiverer thyroidea. Få rigeligt Sollys og Dagslys.  
• Massage, afslapning, meditation. Enhver form for afslapning og afstresning, vil hjælpe på binyrernes negative effekt på thyroidea. Find afslapnings musik på youtube, der er masser, se f.eks her 
Varme bade, sauna, dampbad.
Lige før senge tid: varmt bad, et glas rødvin, 25 g. mørk chokolade.
5-HTP 200 mg 1 time før sengetid. Forløber for serotonin og Melatonin. Mecindo.dk (fra England). Du må IKKE tage det hvis du får nervemedicin gift, men hvad skal du med det?  
.
• D-Ribose til musklernes ATP produktion. 5 gram D-ribose 3 gange dagligt. Køb på BulkPowders.dk. Sendes fra EU land, hurtigt med ca. 35 kr. i porto. 

• Q10 som Quiquinol 100 mg X 2 daglig. Vigtig for ATP energiproduktion. Sammen med lidt olie eller mad med fedt i. Q10 som Ubiquinol fra Amazon i England
Q10 som Ubiquinol 100 mg kapsler med PQQ (10mg) fra Amazon i England. 3x1 kapsel daglig i en måned, derefter 2x1 daglig.

• Acetyl-Carnitin.
400 mg x 2 dgl. Denne aminosyre produceres naturligt i kroppen og har grundlæggende betydning i energiproduktionen såvel som for gen-, enzym- og neurotransmitterfunktioner. Kan passere blod-hjerne barrieren, det kan L-Carnitin ikke. Fås hos BulkPowders.dk sendes fra EU land, jeg har købt derfra flere gange. Billig porto, kommer hurtigt.

• 1 Mucolysin brusetabl 600 mg daglig (håndkøb apotek). Slimløsnende hostemiddel. Indeholder acetyl cystein som gør slimen tyndere. Det er samtidig et meget god anti-oxidant, et forstadie til en af vores vigtigste naturlige anti-oxidanter: Glutathion.

Cystein er en svovlholdig aminosyre og det er vigtig vi får tilstrækkeligt med svovl. Desuden binder det tungmetaller: Kviksølv, bly, cadmium. I stedet for de dyre Mucolysin, kan du få acetyl cystein som kosttilskud både kapsler eller ren pulver, så bliver det billigere. Betegnes også N-Acetyl-cystein eller blot NAC. Du kan få NAC "N-Acetyl Cysteine" som pulver på BulkPowders.dk for 69 kr for 100g + forsendelse fra EU . Billig porto, kommer hurtigt.

Acetyl Cystein er surt, så put det i GelatineKapsler, kan nemt gøres i hånden. Gelatinekapsler - vælg den største size 00. Fås også hos Bulkpowders.dk .

• Lechitin pulver Indeholder FosFatidyl-choline som er en fosforlipid med cholin koblet på. Den udgør en stor del af cellemembranen og mitokondrie membranen. I størrelses ordenen 30% af membranen, afhængig af hvilken celle.

Nedsat indtagelse af cholin eller FosFatidyl-cholin eller nedsat produktion af FosFatidyl-cholin, giver utætte cellemembraner og nedsat funktion af mitokondrier. Og dermed smerter overalt.

Mutation i genet PEMT, der koder for produktionen af enzymet og dermed FosFatidyl-cholin, kan give nedsat fosfatidyl-cholin og dermed utætte cellemembranen.

Daglig behov for FosFatidyl-choline er ca 2-3 gram og ca. 500 mg cholin. Æg indeholder mest lechitin og ca 100 mg cholin pr æg. Så 4-5 æg om dagen ville kunne gøre det.

Lechitin pulver Fås Her på helsemin, men man kan få den overalt, matas, føtex, helsemin, helsam: Lecithin Granulat 400 g 159 kr.
Dosering 2x 5 g daglig. En teske med top er knap 4 gram. Matas/Føtex har vist kun 200 g dåse.

Tyrosin & Jod Specielt til lavt stofskifte

Tyrosin (L-tyrosine) aminosyre forløber for thyroidea hormonet. Nødvendig for dannelse af thyroidea hormonet thyroxin, dopamin, nor-epinephrin og nor-adrenalin. Dopamin og nor-epinephrin er nogle af de vigtigste neuro-transmitter signal stoffer i hjernen. Tyrosin øger mental klarhed, hukommelse og forbedrer stress håndtering. Tyrosine (efter Tyros=ost på græsk) findes især i ost som har højt indhold ca. 1 g/100g. I mindre mængde i Kød, fjerkræ, æg, mælk. Hvis du ikke spiser ost, er det fornuftigt med tilskud på 1 g daglig. Tyrosine på Wiki

Uanset om du spiser ost, bør du tage et tilskud, den form der har bedst optagelse er N-acetyl-Tyrosin og du kan få det her: BulkPowders.dk, du kan tage 2 x 400 mg, sendes fra EU land, hurtigt med lav forsendelse.
Se også denne artikel om Tyrosin: Limitlessmindset.com

  • Vedr JOD. Omnimin Pure 2 tabl, indeholder 150 mikrogram Jod, som er anbefalet daglig indtagelse af jod. Derudover får vi jod fra bordsalt og salt i levnedsmidler (brød og andet) 100+ mikrogram dagligt, derudover får vi lidt jod fra fisk og andre havdyr. Det virker som om nogle ikke kan tåle ekstra Jod, andre er måske i Jod underskud. Er du på hormon medicin og føler du ikke kan tåle jod, du bliver hyper, så prøv at sætte medicin dosis ned. Hvis du har hyper-tyroidea skal du måske have mindre jod. Du kan eksperimenter med mere eller mindre Jod. Tang indeholder meget Jod, se mere om jod ovenfor i Jod og Tang afsnittet. Du kan også bare købe en Tang tablet i Matas.

2 Adaptogene Urter mod Trætte Binyrer

• Ashwagandha - Indian ginseng. Såkaldt Adaptogen urt, som Booster immunsystem, støtter thyroidea og binyrer. Ashwagandha har være brugt i Indisk traditionel medicin i tusinder af år.
Se Artikel: Ashwagandha & Thyroid og denne artikel: Why It's Important to Find Ways to Calm Your Nerves During Stressful Times  Og denne Youtube: Ashwagandha - What is it?

Ashwagandha fås Ikke i DK. Du kan få det her: Healthtonics.co.uk, det sendes fra England, så ingen problem med told og der er rimelig forsendelse på 30 kr. Jeg har selv købt Ashwaganda der. Tag 1 kapsel x 2 daglig.

• LakridsRod Ekstrakt. Adaptogen urt, med indhold af Glycyrrhizin, som er karakteristisk for lakridsrod.  Støtter binyrer hvis de er udmattede. Forlænger Cortisol virkning. Støtter heling af tarmepitel celler. Glycyrrhizin, hæver blodtrykket lidt, så hvis du har forhøjet blodtryk, er det ikke noget for dig.
Laktridsrod ekstrakt på Helsebixen.dk  tag f.eks 1 gram daglig fordelt på 2 gange. Det er meget moderne med lakrids i mad, så her har du en chance for at prøve det.

Diverse Videoer om Fibromyalgi

Video:  Are You Sick and Tired?   -    Maybe It's Your Thyroid

Funktionel medicin helbreder kroniske sygdomme
Helbredelse af hypo-tyroid uden medicin, kun med kost korrigering = funktionel medicin. Mark Hyman er læge, og har arbejdet i 20 år med funktionel medicin, i videoen nedenfor omtaler han hypo-tyroidea.

Funktionel medicin er en behandlingsstrategi, en tænkemåde, en tilgang til en sygdom, hvor man i stedet for at ordinere medicin (som kun dæmper symptomer, uden at fjerne grundlæggende årsag), kigger på hvad er årsagen til sygdommen og retter op og fjerner årsagen, hvorefter kroppen retter sig selv op. Det er jo logik, hvad ellers?

"Funktionel medicin" er ikke direkte imod alm. lægemidler, med eftersom de aldrig helbreder, men kun dæmper symptomer, samt har mange bivirkninger som påvirker hele kroppen, er det selvfølgelig ikke det man vælger først. Man vælger naturlige elementer, kost, kosttilskud som vitaminer, mineraler og specielle ting og prøver at få kroppen til at hele sig selv.

En alm. læge er kun orienteret mod symptomer og vælger kun at behandle symptomer med lægemidler og prøver at finde et lægemiddel for hvert symptom. I tilfældet fibromyalgi, som er et stort symptom kompleks, er det fuldstændigt umuligt at behandle alle symptomer, det vil kræve 10 forskellige lægemidler og lige så mange til at behandle bivirkningerne, hvorefter kroppen og alle systemer er fuldstændigt smadret. Men sådan er det moderne sundhedssystem.

De alm. læger kender slet ikke årsagen til fibromyalgi, hvad er det der starter det, derfor er der ingen alm. læge der kan hjælpe en fibromyalgi patient. De putter dig i en psykiatrisk boks og prøver at hælde nervemedicin og epilepsi medicin på dig. Det viser hvor ubehjælpelig og elendig det moderne sundheds system er.

Når det gælder hypo-tyroidea, er man dog nogle gange nødt til at anvende hormon erstatnings medicin, hvis man ikke kan få gang i tyroidea.
Note: de fleste fibromyalgi patienter er hypo-thyroid'e, det er en væsentlig del af hele tilstanden.

Are You Sick and Tired? Maybe It's Your Thyroid - Dr. Mark Hyman 

MUST SEE VIDEO ==>   Fibromyalgia & Your Stress Coping Savings Account

Dr. Murphree "the Fibro Doctor". "Fibromyalgia & Your Stress Coping Savings Account".
Hurtig gennemgang af Fibromyalgi. Videoen neden for denne, er et Murphree webinar, mere detaljeret.
 
Dr. Murphree er forfatter til bogen "Treating & Beating Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome" på Amazon
Dr. Murphree's har specialiseres sig i Fibromyalgi sidste 18 år. Hans webside TheFibroDoctor.com 
Han taler konstant om Deep Restorative Sleep, en god lang dyb søvn, der giver kroppen tid til restitution.

MUST SEE VIDEO ==>  Dr Murphree's Fibromyalgia and CFS Webinar

Dr. Murphree ("the Fibro Doctor") Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome (CFS) Webinar
Slides og noter fra dette webinar: som PDF download
Dr. Murphree forfatter til bogen "Treating & Beating Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome" på Amazon
Dr. Murphree's webside TheFibroDoctor.com

MUST SEE VIDEO ==>  Effective Treatment of Chronic Fatigue & Fibromyalgia
Dr. Jacob Teitelbaum

Effective Treatment of Chronic Fatigue & Fibromyalgia
Dr. Jacob Teitelbaum foredrag ved "American Board of Integrative Holistic Medicine" konference 2013

​Lægen Dr. Jacob Teitelbaum, 64 år, fik pludselig "chronic fatigue stress syndrom" og fibromyalgi efter stress som 22 årig, mens han studerede til læge og måtte droppe ud af studiet et år. Blev læge og har efterfølgende i 40 år helliget sig arbejdet med chronic fatigue syndrom og fibromyalgi behandling ud fra en "Integrative Medicine" Hollistisk angrebs vinkel. "Integrative Medicin" betyder man ser på hele personen og tilstanden og behandler med alle relevante videnbaserede terapi former, inklusiv alternativ og traditionel medicin. Hollistisk, betyder også at man ser på hele mennesket.

Jacob Teitelbaum er Director of "the Fatigue and Fibromyalgia Practitioners Network", hvor han lærer andre alternative helbredere om behandling af Kronisk trætheds syndrom og fibromyalgi. Videoen ovenfor om behandling af fibromyalgi og kronisk trætheds syndrom, er fra et seminar med andre alternative helbredere.

Han behandler ud fra skemaet S.H.I.N.E. ® Protocol = man ser på Sleep, Hormones, Infection, Nutrition og Excersise. Se her på hans webside om SHINE  

Dr. Jacob Teitelbaum er forfatter til bøgerne:
• "The Fatigue and Fibromyalgia Solution:" The Essential Guide to Overcoming Chronic Fatigue and Fibromyalgia, Made Easy! Fås på Amazon
• "Real Cause, Real Cure" fås på Amazon
• "From Fatigued to Fantastic" på Amazon

Dr. Jacob Teitelbaum har lavet en gratis App hvor man kan få info om alle sygdomme:
App iPhone & Android. Appen hedder "Cures A-Z"

Video:  John Bergman - How to Reverse Fibromyalgia
100% success rate for removing fibromyaliga

Kiropraktor Dr John Bergman 100% success rate for removing fibromyaliga. Taler om Fibromyalgi, symptomer årsag og behandling. Han siger ikke præcis hvilken behandling han tilbyder.

I starten taler han om Mayo Clinic, som er et stort anerkendt USA privathospital for behandling af alle sygdomme og hvordan de også har fået fibromyalgi forkert i halsen. Mayoclinic siger at der ikke er nogen helbredelse. John Bergman siger det er fordi de anbriber det ud fra symptomerne og ikke årsagen 

Video: Dr. Mercola and Dr. Lowe  -   Discuss the Thyroid & fibromyalgia

Dr. Mercola interviews Dr. Lowe and Discuss the Thyroid and fibromyalgi.
Dr. John Lowe er forfatter til bogen "The Metabolic Treatment of Fibromyalgia" på Amazon
Dr. Mercola's webside og artikel: The Simple Fibromyalgia Treatment that’s Nearly Always Overlooked…

Video:  Dr. Mercola Interviews Dr. Jonathan Wright
About Thyroid & Fibromyalgia

Dr. Mercola Interviews Dr. Jonathan Wright About Thyroid
Dr. Mercola's webside og artikel: The Simple Fibromyalgia Treatment that’s Nearly Always Overlooked…

Medicinering af Hypo-tyroidea

​Medicinering af hypo-thyroidea er behandlet under artiklen om lavt stofskifte
 

Dette er Del 2 af 2  ==>  ​Tilbage til første side - Del 1

• Fibromyalgi KAN Helbredes - Naturligvis!
• Årsag til fibromyalgi - Kost - Kosttilskud
• Alternativ Behandling af Fibromyalgi

 

 

REFERENCER VEDR FIBROMYALGI - LAVT STOFSKIFTE - HYPO-TYROIDEA

Referencer vedr. Fibromyalgi

• Fibromyalgi på Wikipedia
• Fibromyalgi på Netdoktor.dk
• Fibromyalgi på Gigtforeningen.dk
• Fibromyalga – den lange vej til anerkendelse på sygeforsikring.dk
• Dansk Fibromyalgi Forening
• Fibromyalgi förbundet i Sverige
• Fibromyalgi förbundet sverige. Brochure til læge
• Danske læger med syg indstilling til hypothyreose. sonjas-stoffskifteforum.info
• Dr. Jacob Teitelbaum webside CFS & Fibromyalgia
• Dr. Jacob Teitelbaum bog "The Fatigue and Fibromyalgia Solution: The Essential Guide to Overcoming Chronic Fatigue and Fibromyalgia, Made Easy!" på Amazon
• Dr. Jacob Teitelbaum. Fibromyalgia and CFS: A Clinical Update
• Dr. Murphree the Fibro Doctor webside
• Dr. Murphree webinar noter og Slides download pdf
• Dr. John Lowe  What We Know About Fibromyalgia (i webarchive) 
• Dr. John Lowe's webside biografi (i webarchive)
• Dr. John Lowe indlæg ved fibromyalgi kongres Frankrig 2000. "Fibromyalgia & Thyroid Disease Dr. John C. Lowe, et al" Download Pdf document 
• Dr. John Lowe bogen "The Metabolic Treatment of Fibromyalgia" på Amazon
• Dr. John Lowe. Fibromyalgia - A Medical Mystery Solved
• Dr. John Lowe. A Sunnier Times for Fibromyalgia Patients
• Dr. Mercola. The Simple Fibromyalgia Treatment that’s Nearly Always Overlooked…
• Dr. Macola. Are Synthetic Thyroid Drugs, Like Synthroid, Actually Making Your Condition Worse?
• Dr. Jockers  21 Natural Solutions for Fibromyalgia
• Dr. Jockers  The 7 Phases of Adrenal Fatigue
• Dr. Axe.  8 Natural Ways to Overcome Fibromyalgia Symptoms
• Dr. Axe. Natural Fibromyalgia Treatment That Works
• Dr. Axe. 5 Natural Remedies for Fibromyalgia
• Binyre træthed. Adrenalfatigue.org
• Binyre træthed Radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen. Binyretræthed - svækkede binyrer
• FOODS FOR FIBROMYALGIA — Using the Healing Powers of Food and Nutrition!
• Restless legs syndrome på wiki
• Chronic fatigue syndrome på wiki
• 5-Hydroxytryptophan 5-HTP på wiki
• Melatonin på wiki
• Serotonin på wiki
• HLA Studies in Fibromyalgia (vævsantigen knyttet til fibromyalgi) tandfonline.com
• Good thyroid health depends on good gut health. drknews.com
• Is Your Thyroid Destroying Your Gut Function?  scdlifestyle.com
• Thyroid hormone and the gut, artikel. ncbi.nlm.nih.gov
• D-Ribose på wiki
• Citron syre cyklus på wiki
• Cortisol and Thyroid Hormones. hypothyroidmom.com
• How Adrenals Can Wreak Havoc. stopthethyroidmadness.com
• Om Jod i tang. tang-thorkil.dk/jodvejledning.pdf
• Fødevare allergi - Hvor findes gluten? foedevareallergi.dk


Referencer vedr. hypo-thyroid

• Thyroid gland på Wiki
• Struma og Jod. på Wiki
• Thyroid hormone på Wiki
• Thyrotropin-releasing hormone på Wiki
• Thyroid-stimulating hormone på Wiki
• T3 og T4 på Wiki
• Goitre (struma) på Wiki
• Thyroid peroxidase på Wiki
• Anti-thyroid autoantibodies. Anti-TPO antistoffer på Wiki
• HLA-DR antigener på Wiki   •   HLA-DR3 antigen på Wiki    •   HLA-DR5 antigen på Wiki
• Hashimoto's thyroiditis på Wiki
• Thyroideahormoner lægemiddelkataloget   •  Eltroxin i lægemiddel kataloget
• For lavt stofskifte på Netdoktor.dk
• sonjas-stoffskifteforum  sonjas-stoffskifteforum.info
• efter 29 pinefulde år med Eltroxin, "Natur-thyroid" gav mig livet tilbage. Sonjas-stoffskifteforum.info
Meretes tyreoidea-side
• Desiccated thyroid extract på Wiki
• George Murray artikel i Brit Med J fra 1891. PDF: treatment of myxoedema by extract of thyroid
• Fat, Tired and Inflamed – Could it be your Thyroid? Dr. Hyman's blog
• 6-Steps to Heal Your Thyroid. Dr. Hyman's blog
• Stress, binyretræthed og udbrændthed på Sund-Kost.dk
• Natural Remedies for Thyroid Health.  Dr. Axe's blog
• 8 Natural Hypothyroidism Treatments That Work - Dr. Axe's blog
• Thyroid medicin til lavt stofskifte. Stofskiftesupport.dk 
• Thyreoid fra Glostrup Apotek. Hvad og hvordan. mivi.dk/mivi/stofskiftet/
•  Glostrup Apotek dialog med ministeriet om Thyreoid. Lavtstofskifteblog.wordpress.com
• Thyroid UK better thyroid health. Thyroiduk.org.uk/
• Thyroid replacement hormone. "Armour Thyroid"  Armourthyroid.com
• Hvad er en skjoldbruskkirtel?  Skjoldbruskkirtel.dk
• Armour Thyroid. Pharmacy2u.co.uk
• The Whole Soy Story: The Dark Side of America's Favorite Health Food. Dr. Mercola's blog
• Stofskifte – for lavt. Læge Carsten Vagn Hansen.  Radiodoktoren.dk
• Hashimoto’s sygdom – betændelse i tyroidea. Læge Carsten Vagn Hansen. Radiodoktoren.dk
• Stofskifte-problemer, træthed, stædigt fedt, hårtab og hormon-problemer Ninkas detox blog
• T4-only meds do NOT work, exclaim many patients. StopTheThyroidMadness.com
• Stofskifte syge skal genoptrænes! OvergangsAlderen.net 
• Hvordan får vi læger til at forstå vores stofskiftesygdom?  Overgangsalderen.net
• om Armour Thyroid - Lavt stofskifte. Overgangsalderen.net
• Tea, Fluoride & the Thyroid  Poisonfluoride.com
• Should You Be Concerned Over Fluoride In Green Tea   Acneeinstein.com
• Thyroid Health and The Coconut Diet  Coconutdiet.com
• What You Need to Know About Your Thyroid Health. Dr Mercola's blog 
• Autoimmune Hypothyroidism: A Mind-Body Exploration Dr. Mercola's blog
• Effective Treatments for Hypothyroid and Hyperthyroid Disease. Dr. Mercola's blog

 

Hans Rønne

Hej og Velkommen til Siden LangtFedtLiv.dk.
Du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Du bliver bedt om email, men den er ikke synlig for andre. Det er kun så jeg kan svare dig og bliver ikke misbrugt.

Hilsen Hans Rønne (Biolog & Dyrlæge)
Støt LangtFedtLiv.dk